Pocetak rata u Sarajevu

Locked
ilkbahar

#676 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

uglavnomja wrote:
Ali Kemal wrote:Kad vec spominjete Juku, to je za mene najveca zagonetka pocetka rata. :?
Takav lik da postane komadant specijalnih jedinica policije :-) , da osnuje svoju paravojsku, prakticno invalid, nikakvih kvalifikacija, je nadrealno do te mjere da je jedino logicno u svemu tome kraj te price.

on je skupio raju, a hebat ga, caknut bio, nicega ga nije bilo strah, raja ga prihvatila kao komandanta, pa je onda automatski ta neka nabrzinu sklepana vlada prog;asila tu grupu nekakvom jedinicom. specijalna valjda zato jer ne postoji normalan naziv za to. :-)
U to vrijeme svaki kvart, svaka ulica je imala svoju jedinicu. Svijet se organizirao na vlastitu inicijativ u, ko je imao oruzje i ko je bio zajeban taj je i "komadovao". Cuvale su se ulice, kuce, svijet je cuvao svoje mahale, svoje porodice. Nije tu bilo nikakvih vlada ni proglasenja, tek kasnije, nakon pocetnog otpora, pocele su se osnivati formalne jedinice koje su imale neku organizaciju i poredak.To se desava cini mi se negdje u drugoj polovini ili krajem 92 godine, kada Juka nekako prestaje biti "popularan".
Iskreno price o Juki prazini sjecam se neposredno pred rad i prvih par mjeseci rata, kasnije, sve do njegove pogibije, nije se posebno pricalo o njemu.
Dozer

#677 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Ne citas pazljivo. Napisano je sve to vec.
ilkbahar

#678 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

ilkbahar wrote:
uglavnomja wrote:
Ali Kemal wrote:Kad vec spominjete Juku, to je za mene najveca zagonetka pocetka rata. :?
Takav lik da postane komadant specijalnih jedinica policije :-) , da osnuje svoju paravojsku, prakticno invalid, nikakvih kvalifikacija, je nadrealno do te mjere da je jedino logicno u svemu tome kraj te price.

on je skupio raju, a hebat ga, caknut bio, nicega ga nije bilo strah, raja ga prihvatila kao komandanta, pa je onda automatski ta neka nabrzinu sklepana vlada prog;asila tu grupu nekakvom jedinicom. specijalna valjda zato jer ne postoji normalan naziv za to. :-)
U to vrijeme svaki kvart, svaka ulica je imala svoju jedinicu. Svijet se organizirao na vlastitu inicijativ u, ko je imao oruzje i ko je bio zajeban taj je i "komadovao". Cuvale su se ulice, kuce, svijet je cuvao svoje mahale, svoje porodice. Nije tu bilo nikakvih vlada ni proglasenja, tek kasnije, nakon pocetnog otpora, pocele su se osnivati formalne jedinice koje su imale neku organizaciju i poredak.To se desava cini mi se negdje u drugoj polovini ili krajem 92 godine, kada Juka nekako prestaje biti "popularan".
Iskreno price o Juki prazini sjecam se neposredno pred rad i prvih par mjeseci rata, kasnije, sve do njegove pogibije, nije se posebno pricalo o njemu.
I bas su se u takvoj situaciji kada se gledalo kako spasiti zivu glavu, gledale necije kvalifikacije jebote! Koji ste vi moroni!
Vlada nije postojala tada, anarhija, vladavina jaceg, al smo imali zajednicki cilj, odbraniti Sarajevo. Tek kasnije dolazi do formiranja vlade, a samim tim i Armije BiH. Tada se stvari drasticno mijenjaju u odnosu na pocetak rata. Malo citajte historuju, ne lupajte gluposti. Ispade da su samo Juka i Caco odbranili Sarajevo! Ispada da ovo nije bila agresija nego da se mafija digla u Sarajevu i napala jadne Srbe. Stas...
ilkbahar

#679 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

Dozer wrote:Ne citas pazljivo. Napisano je sve to vec.
Nek je napisano, nekim idiotima moras nesto vise puta ponoviti da bi shvatili. Namjerno se pokusava izvrnuti historija kako bi se ovim mladjim generacijama sasvim druga slika prikazala i na kraju ce jos Srbi ispasti zrtve sarajevskih kriminalaca.
Dozer

#680 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

S tim se slazem. Samo...nisu od tog izvrtanja amnestirani ni nasi, da budemo nacisto...
Npr. Ja se najezim kad cujem kako je SDA zasluzna za ovo i ono, a vezano za pocetak rata i organizovanje odbrane. To, kao i pricu da onaj sistem nije valjao, mogu prosipati samo nekome ko nije imao dovoljno godina da se svega toga sjeca. Eto, i ti imas licni primjer - otac ti je pusku kupio svojim parama, zar ne? Kao i ja, i jos stotine drugih. A ko nam je prodao te puske? Ja je ne kupih od Srba... A licno znam za kolicine koje su dolazile kamioncicima i kombijima, bile smjestane po necijim kucama (muslimanskim), a onda odatle "prosljedjivane" prema IB. Istina je da je samo manji dio prosljedjivan tamo, a veci prodavan po Sarajevu. AP kostala od 1000 do 1200, pa cak i 1700 DEM ako je druga ili treca ruka, TT 700-800, itd.
ilkbahar

#681 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

Dozer wrote:S tim se slazem. Samo...nisu od tog izvrtanja amnestirani ni nasi, da budemo nacisto...
Npr. Ja se najezim kad cujem kako je SDA zasluzna za ovo i ono, a vezano za pocetak rata i organizovanje odbrane. To, kao i pricu da onaj sistem nije valjao, mogu prosipati samo nekome ko nije imao dovoljno godina da se svega toga sjeca. Eto, i ti imas licni primjer - otac ti je pusku kupio svojim parama, zar ne? Kao i ja, i jos stotine drugih. A ko nam je prodao te puske? Ja je ne kupih od Srba... A licno znam za kolicine koje su dolazile kamioncicima i kombijima, bile smjestane po necijim kucama (muslimanskim), a onda odatle "prosljedjivane" prema IB. Istina je da je samo manji dio prosljedjivan tamo, a veci prodavan po Sarajevu. AP kostala od 1000 do 1200, pa cak i 1700 DEM ako je druga ili treca ruka, TT 700-800, itd.
Ovi nasi se prave pametni, a vecina ih je ovih rodjenih poslie 92 ili dijasporaca koji su se noge uhvatili nakon prvih barikada.
Nikad nisam bila pristalica SDA, uvijek mi je to nametanje "muslimanstva" islo na zivce, pardon "bosnjastva". Ne znam kako je bilo u drugim krajevima, ali Sarajevo su odbranili Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti i muslimani i srbi i hrvati i jevreji i budisti i svi ostali. U ovom ratu ne samo da su se pokusali istrijebiti muslimani nego i narod Bosanski pa bio on muslimanski ili neki drugi.

Iskreno ne sjecam se, odnosno ne zna od koga je moj otac kupio pusku. preko nekih svojih kanala u patriotskoj ligi. Ko, kako i odakle ne znam.
Dozer

#682 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Kao i svi ostali. Preko "svojih kanala u PL ili ZB". A celni ljudi u PL i ZB su bili vecinom clanovi SDA. E, super su to organizovali. Oni tamo su bar bili posteniji, i neuporedivo organizovaniji. Oni dovuku sleper krcat oruzjem, i jednostavno podijele.
ilkbahar

#683 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

Dozer wrote:Kao i svi ostali. Preko "svojih kanala u PL ili ZB". A celni ljudi u PL i ZB su bili vecinom clanovi SDA. E, super su to organizovali. Oni tamo su bar bili posteniji, i neuporedivo organizovaniji. Oni dovuku sleper krcat oruzjem, i jednostavno podijele.
Iskreno nisam sigurna do kojeg zakljucka hoces da nas dovedes?
Dozer

#684 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Ni do kojeg. Samo govorim cinjenice iz tog vremena. Tema je "Pocetak rata u Sarajevu", zar ne? Sve zakljucke svako donosi sam za sebe, a to je najbolje uraditi na bazi poznatih cinjenica.
sumirprimus

#685 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by sumirprimus »

malo je OT,al sta ste kupovali ako nije tajna?misim koje puske?
Dozer

#686 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Nije OT, zasto? Pa AP, vecinom. Ali, nije toga bilo u nekim velikim kolicinama. Ovako, po slobodnoj procjeni, tada je AP u Sarajevu imalo maksimalno 500-600 ljudi, bez Specijalne, sto je onda nekih max. 700, a ostalo se svodilo na lovacke puske raznih kalibara i modela, i PAP-ovke.
muha_sa

#687 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by muha_sa »

Dozer wrote:Nije OT, zasto? Pa AP, vecinom. Ali, nije toga bilo u nekim velikim kolicinama. Ovako, po slobodnoj procjeni, tada je AP u Sarajevu imalo maksimalno 500-600 ljudi, bez Specijalne, sto je onda nekih max. 700, a ostalo se svodilo na lovacke puske raznih kalibara i modela, i PAP-ovke.
sam je sebi napravih i to kakvu :)

vidio raja prave pa zasto ne bih i ja.
ilkbahar

#688 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

Dozer wrote:Ni do kojeg. Samo govorim cinjenice iz tog vremena. Tema je "Pocetak rata u Sarajevu", zar ne? Sve zakljucke svako donosi sam za sebe, a to je najbolje uraditi na bazi poznatih cinjenica.
kada sve te cinjenice skupimo na jednu hrpu jedino sto ja mogu zakljuciti je da postoji hrpa nelogicnosti vezano za pocetak, uzroke i povode pocetka rata. Jedino iskreno u tome su bile zrtve i ljudi koji su branili svoje domove. Ko, zasto i kako je otpoceo rat u BiH ostat ce misterija svima.
ilkbahar

#689 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

muha_sa wrote:
Dozer wrote:Nije OT, zasto? Pa AP, vecinom. Ali, nije toga bilo u nekim velikim kolicinama. Ovako, po slobodnoj procjeni, tada je AP u Sarajevu imalo maksimalno 500-600 ljudi, bez Specijalne, sto je onda nekih max. 700, a ostalo se svodilo na lovacke puske raznih kalibara i modela, i PAP-ovke.

i moj amidza je jednu sebi napravio, ta kad pukne kao da je top pukao. niko mu nije smio prici kuci, pricalo se po mahali da mu je tenk u avliji.
ilkbahar

#690 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

ilkbahar wrote:
muha_sa wrote:

i moj amidza je jednu sebi napravio, ta kad pukne kao da je top pukao. niko mu nije smio prici kuci, pricalo se po mahali da mu je tenk u avliji.

sjecam se nove godine 91 na 92 tada je po sarajevu pucalo, namjerno su raja pucala da pokazu koliko oruzja ima, sijevalo sa svih strana, a mi mislili slavi se...
muha_sa

#691 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by muha_sa »

ilkbahar wrote:
Dozer wrote:Ni do kojeg. Samo govorim cinjenice iz tog vremena. Tema je "Pocetak rata u Sarajevu", zar ne? Sve zakljucke svako donosi sam za sebe, a to je najbolje uraditi na bazi poznatih cinjenica.
kada sve te cinjenice skupimo na jednu hrpu jedino sto ja mogu zakljuciti je da postoji hrpa nelogicnosti vezano za pocetak, uzroke i povode pocetka rata. Jedino iskreno u tome su bile zrtve i ljudi koji su branili svoje domove. Ko, zasto i kako je otpoceo rat u BiH ostat ce misterija svima.
nema nikakve misterije :-) pitaj nekog starijeg ko je i zasto otpoceo rat (agresiju) na BiH.

meni se ne da razglabat o tome--imas sve dokumentovano pa potrazi ako ti je mrsko nekog pitat.
klixoris

#692 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by klixoris »

Moj stari je u JNA sluzio kao VP, tako da je bio u rezervnom sastavu VP i pred rat. U martu 1992 je dobio "Kalasha", par kutija municije i onu plavosivu "cupavu" uniformu (jel to ta cohana sto pominjete?). E sad, jel kupio pusku ili je dobio, ne znam...
Last edited by klixoris on 19/12/2014 11:27, edited 1 time in total.
ilkbahar

#693 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

u masi nelogicnosti mi je i ubijanje srpskog svata...

naime potaklo me je na razmisljanje nedavni dogadjaj koji se odigrao bas na istom mjestu, na bas carsiji. naime uoci dana drzavnosti 24.11.2014. godine, slucajno se zatekoh na bas carsiji. i desilo se da je brzinom svjetlosti projurio bmw x5 crni sa sva cetiri prozora sirom otvorena, neke kockaste glave unutra, a svira pjesma "srpkinja me majka rodila" do daske.
zasto u tom momentu, bas kao tada 92. niko nije reagovao na ovu provokaciju? zasto su se svi mirno zgledali, tiho prokomentarisali i nastavili se baviti svojim poslom? zasto je 92. srpska zastava na carsiji izazvala incident u kojem je neko smrtno stradao i koji je bio povod za pocetak agresije, a ovo junastvo srpsih juniora nikom nije upalo u oko i proslo je gotovo neopazeno?
kakve su tu manipulacije u pitanju?

i da dodam vezano za puske, moj otac je 91 kupio lovacku pusku a da bi jemogao kupiti uclanio se u udruzenje lovaca kako bi dobio dozvolu.
Nekako s proljeća

#694 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Nekako s proljeća »

Chmoljo wrote:
Ali Kemal wrote:
PM72 wrote:Ako ti stvarno misliš da su ljudima na početku rata tražili ovjerenje o stručnoj spremi ili da je Juka popunjavao CV pred generalštabom ...čuj nije imao "kvalifikacija". :-)
Eto imao je kvalifikacije da bude nista manje nego komadant specijalnih jedinica, a poslije general :-)
PM72 wrote:Juka je jedini mogao povući masu raje za sobom.Bilo u kafansku tuču ili u rat.
Raje bez mozga da, tu se slazem :oops:

Ipak nisi nista rekao, jer ni nemas pravi odgovor. Njega je neko aminovao iz politickog vrha, predpostavljam da je cilj sa uvodjenjem kriminalaca da se sukob dovede na nivo gdje nema vise povratka, jer kako sam vec rekao u urbanom dijelu grada rijetko ko je htio da se hvata puske.
brisao sam dosta postova zbog tebe i tvog trolanja.

Banned user for reason “trolanje”
» Ali Kemal

2 sedmice

nastaviš li kad se vratiš, ban će biti mnogo duži.
Hvala administraciji, vakat je bio.
Mislim da može biti od koristi , da bi se bolje mogle stvari razumjeti..... rahmetli Jusuf Prazina je do 1990 bio sarajevska raja i jalija, a od 1990 do 1992 isto to samo dignuto na nivo zanimanja ''utjerivač dugova'' . U pokušaju aktivista SDS-a da tzv ''balvan revoluciju'' uveze i u sami grad Sarajevo (nama poznata u vidu aprilskih barikada) 1992 se javlja kao jedan od pokretača otpora. Ministar MUP-a R BiH je bio Alija Delimustafić (Cenex) i naoružane dobrovoljce okupljene oko rahmetli Jusufa Prazine ''legalizuje'' uključivanjem u rezervni sastav MUP R BiH. Akcent je na ovom terminu ''rezervni sastav'' . Sve ostalo u vezi njega i dijela njegovih saboraca , po izlasku iz Sarajeva, se može tumačiti na razne načine... :)

Svi preživjeli branioci Sarajeva na ovom forumu , iz svih faza njegove odbrane, hoće i mogu da tu i tamo daju doprinos na nekoj od tema koja se pokrene a odnosi se na vrijeme barbarske opsade. Naročito u početnom periodu, jer predstavljaju samu klicu onog što će kroz nekoliko faza reorganizacije i transformacija na kraju biti upamćeno kao Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Mi taj početni period pamtimo kao sukob raje i .... nazovite one druge kako vam je volja. Mi se sa njima ne raspravljamo, samo im možemo uputiti prezir. Prezir, ne mržnju.

Baš zbog toga što smo sarajevska raja , mi znamo ko, kada i kako je počelo, zato se ne volimo raspravljati. Rajvosa se odbranilo, :wink: na njihovu žalost.

A golemu smo cijenu platili.

Nikad' zaboravit' i malo kome oprostit'.
muha_sa

#695 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by muha_sa »

Nekako s proljeca :thumbup:
ilkbahar

#696 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

nikad niko nece shvatiti i razumjeti sarajevski mentalitet ko nije zivio i disao sa ovim ljudima ovdje...nazalost toga je sve manje, u vlastitom gradu smo postali vlastiti stranci....zato i ne mogu da shvate kakva se borba vodila tog proljeca, ne mogu da shvate da smo disali kao jedno da bi odbranili ovaj grad i kriminalci i urbana raja i profesori i sudije i obicni radnici....
trambusek88

#697 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by trambusek88 »

ilkbahar wrote:u masi nelogicnosti mi je i ubijanje srpskog svata...

naime potaklo me je na razmisljanje nedavni dogadjaj koji se odigrao bas na istom mjestu, na bas carsiji. naime uoci dana drzavnosti 24.11.2014. godine, slucajno se zatekoh na bas carsiji. i desilo se da je brzinom svjetlosti projurio bmw x5 crni sa sva cetiri prozora sirom otvorena, neke kockaste glave unutra, a svira pjesma "srpkinja me majka rodila" do daske.
zasto u tom momentu, bas kao tada 92. niko nije reagovao na ovu provokaciju? zasto su se svi mirno zgledali, tiho prokomentarisali i nastavili se baviti svojim poslom? zasto je 92. srpska zastava na carsiji izazvala incident u kojem je neko smrtno stradao i koji je bio povod za pocetak agresije, a ovo junastvo srpsih juniora nikom nije upalo u oko i proslo je gotovo neopazeno?

i da dodam vezano za puske, moj otac je 91 kupio lovacku pusku a da bi jemogao kupiti uclanio se u udruzenje lovaca kako bi dobio dozvolu.
Ko može garantovati da SDS nije platio Ćelu da ubije svata pa da to njima bude ko bajagi povod za barikade i napad za Sarajevo.
ilkbahar

#698 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ilkbahar »

trambusek88 wrote:
ilkbahar wrote:u masi nelogicnosti mi je i ubijanje srpskog svata...

Ko može garantovati da SDS nije platio Ćelu da ubije svata pa da to njima bude ko bajagi povod za barikade i napad za Sarajevo.
niko, kao sto niko nemoze garantovati i da ga je platio
muha_sa

#699 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by muha_sa »

ma ja :-) da Celo ne ubi svata na carsiji ne bi nas drzali u okruzenju niti bi nas sistematski ubijali 1500 dana.

hajd vozdra :run: imam pametnija posla.
Dr. Kuca

#700 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dr. Kuca »

:lol: bas :lol: :lol: . Balija, bosnjo..
Locked