A sta mislis kako je SNSD dosao na vlast?fantom slobode wrote:U ovo bi onako prava da izvines mitraljeska.uuuuuuuuuuuuuu.jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Mozda to i ne bi bio toliko los sistem da se ne svodi na to da jedni pljackaju u svojem toru, drugi u svom. Nema mijesanja, nema kontrole, nema problema? Ako nesto vec podje po zlu uvijek se moze optuziti federalni partner, zar ne?
A ako imas potpunu kontrolu nad svojom teritorijom onda se sistem zatvara unutar iste, a vladajuca stranka je iskljucivo odgovorna svom narodu. To doprinosi vecoj kritici od strane glasackog tijela i samim tim vecom kontrolom nad onim koji vlada, pomocu izbornih ciklusa.
Potpuna kontrola nad teritorijom doprinosi vecoj kritici od strane glasackog tijela unutar iste...
uuuuuuuuuuuuuu, de mi objasni taj tvoj fenomen onda na RS, uuuuuuu, maksime, pusti diviziju.........
Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice
- jeza u ledja
- fantom slobode
ekonomskim programom:) kao sto bi dosao na vlast i u istoj tvojoj teritoriji, onako cistoj, mozes misliti sta bi se tek onda radilo...jeza u ledja wrote:A sta mislis kako je SNSD dosao na vlast?fantom slobode wrote:U ovo bi onako prava da izvines mitraljeska.uuuuuuuuuuuuuu.jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Mozda to i ne bi bio toliko los sistem da se ne svodi na to da jedni pljackaju u svojem toru, drugi u svom. Nema mijesanja, nema kontrole, nema problema? Ako nesto vec podje po zlu uvijek se moze optuziti federalni partner, zar ne?
A ako imas potpunu kontrolu nad svojom teritorijom onda se sistem zatvara unutar iste, a vladajuca stranka je iskljucivo odgovorna svom narodu. To doprinosi vecoj kritici od strane glasackog tijela i samim tim vecom kontrolom nad onim koji vlada, pomocu izbornih ciklusa.
Potpuna kontrola nad teritorijom doprinosi vecoj kritici od strane glasackog tijela unutar iste...
uuuuuuuuuuuuuu, de mi objasni taj tvoj fenomen onda na RS, uuuuuuu, maksime, pusti diviziju.........
- jeza u ledja
Ja samo konstatujem, u RS su se SDS i SNSD po dva puta zamjenjivali za vlast. Kod Bosnjaka se to desilo jednom, kod Hrvata nijednom. Kad "nemas unutarnjih neprijatelja" na koje mozes svalit krivicu i okupit svoju stoku u tor onda i drugi mogu doci do izrazaja. To nije neka mudrolija, to je common sense.
- Vodenjak
A da bi kontrola jednog naroda nad vladajucom strankom na svojoj teritoriji bila sto jaca i bolja treba preseliti kompletan narod na njihove teritorije.jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Pa bi onda vidjele te stranke kako musa dere jarca kad ih se docepa sopstveni narod...
Ne bi tu bilo lale-mile...
Nije mi samo jasno kako ljudima to jos davno nije palo na pamet...
Niti lopovluka, niti nesporazuma, niti kriza...
Med i mlijeko...
- jeza u ledja
Ajmo opet probati malo konkretnije. Tihic nije toliko glup koliko se cini, jasno nije poenta kako se zovu regije i sta predstavljaju vec kolike imaju ovlasti.
Danas u RS neSrbi cine 10% politickog tijela. Oni preko NS RS, te opcina ostvaruju svoje ciljeve. U tom smislu, koje oni imaju probleme, a koje ne bi imali i regijama koje se ovdje predlazu, a u kojima bi Srbi bili vecina? Recimo, bilo koja regija koja obuhvata sjeverozapad BiH bi bila vise od 70% srpska. Koliko bi se politicka snaga Bosnjaka u vidu politickih predstavnika povecala ako bi skocili sa 10 na 30%?
Neko je ranije predlozio kompromisno rjesenje opstanka RS u njenim sadasnjim granicama, ali da bude podjeljena na kantone/regije. Znam da bi Dodik na to rekao ma nema sanse, ali mislim da tu ima prostora za pregovore. Sta bi se postiglo time? Ako bi regije u kojima su Bosnjaci prisutni u znacajnijem omjeru, unutar RS, bile ujedinjene u neku vrstu kantona, poput ovih u FBiH tu bi Bosnjaci (ili Hrvati?) bili procentualno prisutniji, na isti nacin kao u predlozenim interentitetskim Tihicevim regijama ili ovim koje se predlazu na forumu. Recimo ako bi se to uradilo u Podrinju ili u Posavini mogli bi se napraviti multietnicki kantoni, na nacin na koji se to uradilo u FBiH. Iznad toga moze i dalje postojati RS, ali bi kantoni imali znacajnu vlast. Postoji razlog sto je FBiH podjeljena na taj nacin.
Umjesto revolucionalrnih ideja kao sto je izdvajanje Srebrenice iz RS na svoju ruku (kakva ubleha jebote?!
) moze se uraditi ovo - da se mjesne zajednice (a ima ih u oba dijela RS) u kojima su Bosnjaci vecina organizuju u zasebne opcine, na nacin na koji su to Hrvati uradili u Usori i Dobreticima. Pri tome bi organizovao veliku kampanju da SVI zivi neSrbi koji mogu da glasaju izadju na taj referendum.
Eh onda bi imali opcine Kozluk, Kozarac, Konjevic Polje, ima jos dijelova opstina Bos. Novi, Gradiska, Bijeljina, Zvornik... gdje bi se to moglo napraviti. Od tih novih opcina bi se mogla napraviti regija koja bi odlucivala dalje o svojoj sudbini i zajednicki nastupala u NS RS. Pa da vidimo kako ce to Dodik sprijeciti.
Generalno, ono sto je po meni najvaznije, je da se nista ne moze promjeniti u vezi sudbine neke opcine, grada, mjesne zajednice, sela, ako danasnje lokalno to stanovnistvo to ne zeli. Prozor je u pravu, ne mozemo mi pricati o pretumbavanju gradova i sela bez da pitamo sta ti ljudi koji zive tamo misle o tome, ali to ukljucuje i one koji su tamo i one koji su izbjegli od tamo, ali imaju pravo glasa, dakle uzeo bi u ozbir i stanje iz 91-e i stanje od danas. Kako go da okrenemo ne moze neko ko je zivio u Visegradu, a danas zivi u Vogosci, prodao svoje imanje, kupio stan ovdje, radi, placa takse, djeca mu idu u skolu, da jednostavno ni na koji nacin vise tamo nije vezan - da i dalje ima pravo glasa u Visegradu. Moze ili jedno ili drugo.
Danas u RS neSrbi cine 10% politickog tijela. Oni preko NS RS, te opcina ostvaruju svoje ciljeve. U tom smislu, koje oni imaju probleme, a koje ne bi imali i regijama koje se ovdje predlazu, a u kojima bi Srbi bili vecina? Recimo, bilo koja regija koja obuhvata sjeverozapad BiH bi bila vise od 70% srpska. Koliko bi se politicka snaga Bosnjaka u vidu politickih predstavnika povecala ako bi skocili sa 10 na 30%?
Neko je ranije predlozio kompromisno rjesenje opstanka RS u njenim sadasnjim granicama, ali da bude podjeljena na kantone/regije. Znam da bi Dodik na to rekao ma nema sanse, ali mislim da tu ima prostora za pregovore. Sta bi se postiglo time? Ako bi regije u kojima su Bosnjaci prisutni u znacajnijem omjeru, unutar RS, bile ujedinjene u neku vrstu kantona, poput ovih u FBiH tu bi Bosnjaci (ili Hrvati?) bili procentualno prisutniji, na isti nacin kao u predlozenim interentitetskim Tihicevim regijama ili ovim koje se predlazu na forumu. Recimo ako bi se to uradilo u Podrinju ili u Posavini mogli bi se napraviti multietnicki kantoni, na nacin na koji se to uradilo u FBiH. Iznad toga moze i dalje postojati RS, ali bi kantoni imali znacajnu vlast. Postoji razlog sto je FBiH podjeljena na taj nacin.
Umjesto revolucionalrnih ideja kao sto je izdvajanje Srebrenice iz RS na svoju ruku (kakva ubleha jebote?!
Eh onda bi imali opcine Kozluk, Kozarac, Konjevic Polje, ima jos dijelova opstina Bos. Novi, Gradiska, Bijeljina, Zvornik... gdje bi se to moglo napraviti. Od tih novih opcina bi se mogla napraviti regija koja bi odlucivala dalje o svojoj sudbini i zajednicki nastupala u NS RS. Pa da vidimo kako ce to Dodik sprijeciti.
Generalno, ono sto je po meni najvaznije, je da se nista ne moze promjeniti u vezi sudbine neke opcine, grada, mjesne zajednice, sela, ako danasnje lokalno to stanovnistvo to ne zeli. Prozor je u pravu, ne mozemo mi pricati o pretumbavanju gradova i sela bez da pitamo sta ti ljudi koji zive tamo misle o tome, ali to ukljucuje i one koji su tamo i one koji su izbjegli od tamo, ali imaju pravo glasa, dakle uzeo bi u ozbir i stanje iz 91-e i stanje od danas. Kako go da okrenemo ne moze neko ko je zivio u Visegradu, a danas zivi u Vogosci, prodao svoje imanje, kupio stan ovdje, radi, placa takse, djeca mu idu u skolu, da jednostavno ni na koji nacin vise tamo nije vezan - da i dalje ima pravo glasa u Visegradu. Moze ili jedno ili drugo.
- fantom slobode
U Srbiji se ubise od napretka, sada ce tek da ih krene kada se jos Kosovo zvanicno osamostali, jedan narod, napredak zagarantovan, demokratija na djelu, ubi se narod tamo kontolisuci pomocu izbornih ciklusa one koji vladaju.Jedan, narod, a jos bolje jedan vodja, pa opleti.Svi lijepi onako jednonacionalni.Ne znam sta ce samo kada se usele drugi narodi vremenom, svijet je jedno veliko globalno selo.A ti bi tako kod nas da nam bude bolje.Samo da se dijeli, pa krenes od bilo koje tacke da bi opet dosao na isto.Sada si preskocio formacije, sada pricas o boljem sutra, a ne govoris da je i to kako za koga.Vodenjak wrote:jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Nama treba nezavisna policija i sudstvo koje ce moci da hapsi na citavoj teritoriji (treba se rijesiti ovih korumpiranih faca i lopova), nama trebaju ljudi koji ce predstavljati Bosnu i Hercegovinu jedinstveno u svijetu(da bi se i tu sta zaradilo), koji ce pokrenuti novi impuls u ekonomiji, a ne trebaju nam nove podjele, seljenje ljudi sa jedne na drugu teritoriju...
Treba razbiti tu ogromnu administraciju koja sama sebi stvara platu i cuva svoja mjesta, a nista ne radi.Receno je lijepo da je neodrziva, pa ne znam sto ti mislis da se to moze podnijeti nakon podjele.(a i ne mislis, samo siris pricu o potrebi podjele, sta ces, nadam se da te makar placaju).
-
zavrzlama
@jeza...kako jarane dragi doci do te teritorije a da se ne uzima tudje...
nek vladaju srbi /srbima....bosnjaci/bosnjacima...hrvati/hrvatima...ali na teritorijama i mjestima gdje su 1991 godine bilu u apsolutnoj vecini..a ....ako mislis da se uvazi ratno osvajanje i da se to uzima kao osnov za stvaranje jednonacionalnih teritorija..onda treba i nesrbima dati sansu da urade isto ono sto su i srbi uradili da sebi zaokruze zeljenu teritoriju u okviru BIH(znaci novi rat)..tog novog rata nece biti jer se stvari mogu rjesavati i mirnim i demokratskim sredstvima..medjutim velikosrbi ne zele da u miru izgube ono sto su silom i otimacinom u proslom ratu ostvarili ( velikosrpska parola sto u ratu dobijemo u miru gubimo..moraju gubiti jer se u ratu bore za tudje )..tu je trik..po tebi radi mira u kuci treba pristati na "ko sta jamio/jamio"..to ne ide iz razloga sto ne vodi pomirenju i suzivotu i sto se guraju stvari/zlocini/nepravda pod tepih..
Ima Dodik kontrolu nad pola teritorije BIH pa opet pjeni i trazi federalnu jedinicu..sto li....
zato sto entitet po medjunarodnom pravu znaci nista..i sto nema Ustavnu kategoriju kojom se moze raspisati referendum i hapiti pola BIH i preseliti u Srbiju..e to su te federalne jedinice...jedini nacin da bi srbi dobili federalnu jedinicu je da se izvrsi kompletna teritorijalna prekompezacija BIH..sto bi znacilo da srbi vrate vecinska hrvtaska i bosnjacka mjesta..a to je politicko samoubistvo...znaci imat cemo dugih 50-tak godina nadmudrivanja gdje ce natalitet i ekonomija uciniti svoje..ko ce izgubiti ..izgubit ce oni koji se slabo snalaze u miru ..
- Bihac_4_ever
Joj ljudi ovo ce biti prava sizofrenija oko tog ustava...,ja neznam kako ce se to sve uspostaviti,nekako pravo da vam kazem kako se sve vise prica o ovom ustavu i samim idejama,nekako po mom bi bilo bolje da ostane ovako i da se Bosnjaci vrate u rs i tamo nek se shire jbg,na izbore da izlaze,vidi se da srbi ionako ne izlaze na izbore,na zadnjim jedva preko 30%.
Ja da sam na mjestu Silajdzica i Tihica isao bi na to da se promjeni naziv rs,nego li jebavati se sa regijama,kantonima i federalnim jedinicama,nek se pushe brate,srbi odlaze iz BiH to svako ziv zna.
Trebamo biti malo pametniji i ici na takticki potez...
Ja da sam na mjestu Silajdzica i Tihica isao bi na to da se promjeni naziv rs,nego li jebavati se sa regijama,kantonima i federalnim jedinicama,nek se pushe brate,srbi odlaze iz BiH to svako ziv zna.
Trebamo biti malo pametniji i ici na takticki potez...
- Vodenjak
Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
Gotovo sam siguran da ogromnoj vecini to tad nije bilo ni na kraj pameti i da time nisu razbijali svoje lijepe glavice.
Ako se o necemu razmisljalo, bila je to upravo ekonomija, licni status i uspjeh, borba za bolji zivot, ljepse i bogatije sutra... O ostalim, na prvi pogled malim stvarima a u stvari onima koji zivot cine zivotom da i ne govorim...
Licno mislim da svi odreda imamo pogresnu sliku o regionalizaciji jer nam je (istina, nekom vise nekom manje) ta prokleta nacionalna pripadnost na prvom mjestu kada se regionalizacija pomene. I ne samo ona.
Svijest nasih ljudi je potpuno pogresno ustrojena. Sistem u glavama je potpuno blokiran, zarazen I Love You virusom poslanim od strane naci lidera. Ono sto nam je potrebno je jedan mocan antivirus program a onda potpuni ctrl-alt-del da se probudimo a nakon toga velika krigla rasola da otjeramo mahmurluk i zavalimo se u halu te se dobro iscistimo!
Gotovo sam siguran da ogromnoj vecini to tad nije bilo ni na kraj pameti i da time nisu razbijali svoje lijepe glavice.
Ako se o necemu razmisljalo, bila je to upravo ekonomija, licni status i uspjeh, borba za bolji zivot, ljepse i bogatije sutra... O ostalim, na prvi pogled malim stvarima a u stvari onima koji zivot cine zivotom da i ne govorim...
Licno mislim da svi odreda imamo pogresnu sliku o regionalizaciji jer nam je (istina, nekom vise nekom manje) ta prokleta nacionalna pripadnost na prvom mjestu kada se regionalizacija pomene. I ne samo ona.
Svijest nasih ljudi je potpuno pogresno ustrojena. Sistem u glavama je potpuno blokiran, zarazen I Love You virusom poslanim od strane naci lidera. Ono sto nam je potrebno je jedan mocan antivirus program a onda potpuni ctrl-alt-del da se probudimo a nakon toga velika krigla rasola da otjeramo mahmurluk i zavalimo se u halu te se dobro iscistimo!
-
zavrzlama
Pa zar bi samo promjena RS imena donijela neki napredak?
Itekako veliki napredak....ime rs je radi nesrba stavljeno ne radi srba...zasto znas i sam ako hoces da znas...
Dali si se kad zapitao ..zasto recimo srbi u rs-u nebi promijenili ime entiteta..podijelili taj entitet u ekonomske redgije i te regije(s tim da regije prate entitetsku granicu) nazvali po geografskim kriterijumima i tako izbjegli da im bosnjaci i hrvati nabijaju na nos svojatanje tog entiteta za srpsko vlasnistvo...e to nece bas radi tog imena..jer 70% srba u BIH misli ako se taj entitet zove republika srpska da je i republika i srpska...zato je ime vazno itekako...moze Dodik, spasiti MUP i policiju entiteta ali neda promjenu imena...
Nek neko ponudi srbima jos 10% teritorije u taj entitet a da se tako ne zove ..nebi pristali....da je ova moja tvrdnja tacna..zaznat ce te kad se bude uslo u Ustavne promjene...
- Vodenjak
Jesi li ovo meni odgovarao ili @jezi?fantom slobode wrote:U Srbiji se ubise od napretka, sada ce tek da ih krene kada se jos Kosovo zvanicno osamostali, jedan narod, napredak zagarantovan, demokratija na djelu, ubi se narod tamo kontolisuci pomocu izbornih ciklusa one koji vladaju.Jedan, narod, a jos bolje jedan vodja, pa opleti.Svi lijepi onako jednonacionalni.Ne znam sta ce samo kada se usele drugi narodi vremenom, svijet je jedno veliko globalno selo.A ti bi tako kod nas da nam bude bolje.Samo da se dijeli, pa krenes od bilo koje tacke da bi opet dosao na isto.Sada si preskocio formacije, sada pricas o boljem sutra, a ne govoris da je i to kako za koga.Vodenjak wrote:jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Nama treba nezavisna policija i sudstvo koje ce moci da hapsi na citavoj teritoriji (treba se rijesiti ovih korumpiranih faca i lopova), nama trebaju ljudi koji ce predstavljati Bosnu i Hercegovinu jedinstveno u svijetu(da bi se i tu sta zaradilo), koji ce pokrenuti novi impuls u ekonomiji, a ne trebaju nam nove podjele, seljenje ljudi sa jedne na drugu teritoriju...
Treba razbiti tu ogromnu administraciju koja sama sebi stvara platu i cuva svoja mjesta, a nista ne radi.Receno je lijepo da je neodrziva, pa ne znam sto ti mislis da se to moze podnijeti nakon podjele.(a i ne mislis, samo siris pricu o potrebi podjele, sta ces, nadam se da te makar placaju).
- Bihac_4_ever
- jeza u ledja
Placaju, nasao si me.fantom slobode wrote:U Srbiji se ubise od napretka, sada ce tek da ih krene kada se jos Kosovo zvanicno osamostali, jedan narod, napredak zagarantovan, demokratija na djelu, ubi se narod tamo kontolisuci pomocu izbornih ciklusa one koji vladaju.Jedan, narod, a jos bolje jedan vodja, pa opleti.Svi lijepi onako jednonacionalni.Ne znam sta ce samo kada se usele drugi narodi vremenom, svijet je jedno veliko globalno selo.A ti bi tako kod nas da nam bude bolje.Samo da se dijeli, pa krenes od bilo koje tacke da bi opet dosao na isto.Sada si preskocio formacije, sada pricas o boljem sutra, a ne govoris da je i to kako za koga.Vodenjak wrote:jeza u ledja wrote:Kada su u pitanju te regije, mislim da je po srijedi sistem sto neko ranije spomenu "ne dirajte vi nas, necemo ni mi vas". Takav sistem "savrseno" fercera u FBiH izmedju SDA i HDZ. Tamo gdje su manjinski Bosnjaci, te manjinski Hrvati oni se zadovolje odredjenim etno-funkcijama, dok vecinski narod ima vlast. Centrale ih kontrolisu da bi sistem spojenih posuda ostao neporemecen.
Prije svega, uopste ne pricamo o potrebi za podjelom vec o nacinu kako da se ta podjela napravi (pod podjela mislim teritorijalna organizacija, ne podjela na vise zemalja).
Pitanje da li je potrebna podjela ili ne uopste ne postoji - 1) podjela je vec sveprisutna i 2) svi politicki faktori u BiH je podrzavaju, samo ne u istom obliku.
Sad ti meni pricas cuj kako ja to propagiram podjelu, a i Dodik i Bosic i Covic i Ljubic i Tihic i Silajdzic i Lagumdzija i 90% ucesnika ovdje na forumu je podrzavaju, ukljucujuci i tebe.
Ako postoje bilo kakve regije, kantoni, entiteti, zupanije, kurci i palci - TO TI JE PODJELA.
I kakve seldibe naroda? O cemu ti bolan pricas? Zasto bi se neko selio majke ti? Hoce ga to neko puskom istjerati? Dajem ti primjere konkretne ti lupas po havi. Zajebavas sa ispraznim frazama tipa "necemo podjelu", "manje administracije", "nove seobe naroda", "gradjanska drzava".
- Prozor
Dakle manje-vise isto sto i Dodik predlaze...liberal wrote:nisam pametan posteno da ti kazem.Prozor wrote:I sta je po tebi rjesenje?liberal wrote: Pa zar bi samo promjena RS imena donijela neki napredak?
Samo prateci ovaj topic mozemo da vidimo koliko su ljudi podjeljeni u BiH. Nemojte mi govorit nije tako politicari su oni koji djele...te politicare ste vi izabrali
Previse je kratak period poslije ovog krvolocnog rata da bi se pricalo o nekom zajednistvu i demokratiji. Neki ce reci da se ponavljam ali ako Bosnjacki politicari zele jedinstvenu Bosnu onda najbolji put da se to ostvari je ekonomskim razvojem ...ali tad se nebi mogao opljackat Energopetrol,Zeljezara,Pivara, FDS.....itd...auto put bi se davno poceo pravit ...ali to je vec utopija
Srbi nedaju RS ni pod kakvim uslovima zato bih predlozio Srbima da "federalizuju" njihov entitet. Da se uspostave regije i da se njima da velika izvrsna i zakonodavna vlast, smanjiti ovlasti Vlade RS. Reorganizavat kantone u Federaciji u smislu da zadovoljavaju zelje i zahtjeve i Hrvata i Bosnjaka. Dati tim novim regijama mogucnosti da se udruzuju izmedju sebe i da prave ekonomske mini regije, smanjiti ovlasti Federalne Vlade. U nekoj daljoj buducnosti ukinuti obadvije Vlade( Federalnu i RS). Centralnoj vlasti ostaviti pitanja vanjske politike, odbrane, centralnih finansija i krovnih sigurnosnih sluzbi.Ostaviti mogucnosti da se regioni mogu dogovarati izmedju sebe, da nekazem trgovat teritorijom ako gradjani sa tog podrucja izraze zelju da pripadnu nekom drugom regionu zbog ekonomskih ili nekih drugih razloga.U slucaju da neki dijelovi zele da se prebace iz jednog u drugi region striktno zbog etnickih razloga traziti odobrenje parlamenta. Predsjednistvo ili ukinuti ili drasticno smanjiti ovlasti tako da niko nebi zelio tu poziciju radi neke eventualne moci.
- jeza u ledja
Ko ce izgubiti? Izgubicemo ja i ti cijeli jedan zivot. Za sta? Za neku drzavu? Ma boli me kurac bolan i za zemlju i za entitete ako cu ja zivjeti u bijedi. Gluposti, meni je taj "kolektivni dobitak" zadnji na pameti. U tome je i problem, kod nas nOarod izgleda prvo razmislja u kakvom toru trebaju prespavati, onako djuture, a ne sta ce ko individualno u zivotu.zavrzlama wrote:A ako imas potpunu kontrolu nad svojom teritorijom onda se sistem zatvara unutar iste, a vladajuca stranka je iskljucivo odgovorna svom narodu. To doprinosi vecoj kritici od strane glasackog tijela i samim tim vecom kontrolom nad onim koji vlada, pomocu izbornih ciklusa.
nek vladaju srbi /srbima....bosnjaci/bosnjacima...hrvati/hrvatima...ali na teritorijama i mjestima gdje su 1991 godine bilu u apsolutnoj vecini..a ....ako mislis da se uvazi ratno osvajanje i da se to uzima kao osnov za stvaranje jednonacionalnih teritorija..onda treba i nesrbima dati sansu da urade isto ono sto su i srbi uradili da sebi zaokruze zeljenu teritoriju u okviru BIH(znaci novi rat)..tog novog rata nece biti jer se stvari mogu rjesavati i mirnim i demokratskim sredstvima..medjutim velikosrbi ne zele da u miru izgube ono sto su silom i otimacinom u proslom ratu ostvarili ( velikosrpska parola sto u ratu dobijemo u miru gubimo..moraju gubiti jer se u ratu bore za tudje )..tu je trik..po tebi radi mira u kuci treba pristati na "ko sta jamio/jamio"..to ne ide iz razloga sto ne vodi pomirenju i suzivotu i sto se guraju stvari/zlocini/nepravda pod tepih..
Ima Dodik kontrolu nad pola teritorije BIH pa opet pjeni i trazi federalnu jedinicu..sto li....
zato sto entitet po medjunarodnom pravu znaci nista..i sto nema Ustavnu kategoriju kojom se moze raspisati referendum i hapiti pola BIH i preseliti u Srbiju..e to su te federalne jedinice...jedini nacin da bi srbi dobili federalnu jedinicu je da se izvrsi kompletna teritorijalna prekompezacija BIH..sto bi znacilo da srbi vrate vecinska hrvtaska i bosnjacka mjesta..a to je politicko samoubistvo...znaci imat cemo dugih 50-tak godina nadmudrivanja gdje ce natalitet i ekonomija uciniti svoje..ko ce izgubiti ..izgubit ce oni koji se slabo snalaze u miru ..
I zasto pricas samo o ratnom osvajanju? Reci ti meni, da li je Srbin koji je otisao iz Sarajeva u Banja Luku i tamo kupio stan od Bosnjaka, sve legalno, napravio djecu, ima posao, zenu, sve, jel on to dobio ratnim osvajanjem?
Sta se uzima tudje? Ako si ti protjeran iz Foce a kuca ti prakticno konfiskovana jeste - ti ljudi su uzeli tudje. Ali ako si ti to dobio nazad, pa opet prodao (strah te, nije to vise isti grad, nema posla) - drug moj bez obzira na razloge ti ako si prodao nije to vise tvoje i ti se o tome ne pitas.
-
zavrzlama
I zasto pricas samo o ratnom osvajanju? Reci ti meni, da li je Srbin koji je otisao iz Sarajeva u Banja Luku i tamo kupio stan od Bosnjaka, sve legalno, napravio djecu, ima posao, zenu, sve, jel on to dobio ratnim osvajanjem?
Taj srbin sto je otisao u Banjaluku je njegov izbor....ali nema prava da tu istu Banja Luku naziva srpskim vlasnistvom i da oduzima BIH pravim Banjalucanima...to se zamjera velikosrpskoj politici....Ako nekom srbinu u smeta ezan u Sarajavu pa napusti svoj grad i ode u drugi grad ne znaci da ce u tom novom gradu zabraniti taj isti ezan bosnjaku jer u tom gradu su srbi vecina...problem velikog broja srba je u tome sto ih velikosrpska propaganda godinama uci da je suzivot i zivljenje sa drugim i zivot sa drugacijim vjerama i obicajima protiv srpskog nacionalnog interesa...nije srbin napustio Sarajevo sto je ugrozen...nego sto je njegovim ostankom u Sarajevu ugrozena velikosrpska ideja....ti koji neznaju i nece da zive u razlicitosti i postuju BIH nisu ni zasluzili da zive u istoj.....
Last edited by zavrzlama on 19/12/2007 21:21, edited 2 times in total.
- Prozor
Ovo je nazalost istina. Ipak ima i slucajeva gdje se imovina ne-Srba bukvalno ukrala i ne vraca nazad, primjer je jedan spomenut u emisiji na HRT gdje je SNSD tek tako uselio u zupni ured u Doboju, ili svima nam poznat slucaj Fate Orlovic ciju je imovinu prisvojila SPC i ne zeli vratiti nazad.jeza u ledja wrote:Ko ce izgubiti? Izgubicemo ja i ti cijeli jedan zivot. Za sta? Za neku drzavu? Ma boli me kurac bolan i za zemlju i za entitete ako cu ja zivjeti u bijedi. Gluposti, meni je taj "kolektivni dobitak" zadnji na pameti. U tome je i problem, kod nas nOarod izgleda prvo razmislja u kakvom toru trebaju prespavati, onako djuture, a ne sta ce ko individualno u zivotu.zavrzlama wrote:
Sta se uzima tudje? Ako si ti protjeran iz Foce a kuca ti prakticno konfiskovana jeste - ti ljudi su uzeli tudje. Ali ako si ti to dobio nazad, pa opet prodao (strah te, nije to vise isti grad, nema posla) - drug moj bez obzira na razloge ti ako si prodao nije to vise tvoje i ti se o tome ne pitas.
- jeza u ledja
Ja mislim da si ti taj koji je mahmuran od komunisticke utopije bratstva i jedinstva. I kazem ovo svjestan da zvucim kao notorni nacionalista. Mi smo odrasli u komunizmu i ne znam koliko vise da sam ubjedjen u tu neku ideju anacionalnosti svjestan sam i siguran da u takvom, nedemokratskom sistemu, mi nismo mogli imati pravu sliku o vaznosti pripadanja odredjenoj etnickoj grupi. Meni to nije vazno, meni je to smijesno pravo da ti kazem, ali velikoj vecini ljudi u ovoj zemlji jeste.Vodenjak wrote:Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
- Prozor
Komunizam jeste tlacio nacionalne posebnosti i karakteristike, cak su i skoro do 100-godisnja drustva kao Gajret ukidana, i to ce reci svaki zapadni analiticar Titove Jugoslavije... Ali "bratstvo i jedinstvno" nisu izmislili komunisti, ne-mogucnost zajednickog zivota sa druge strane jesu smislili "intelektualci" iz Beograda i Zagreba, SDA ovdje izostavljam jer ruku na srce to nisu nikad propagirali...jeza u ledja wrote:Ja mislim da si ti taj koji je mahmuran od komunisticke utopije bratstva i jedinstva. I kazem ovo svjestan da zvucim kao notorni nacionalista. Mi smo odrasli u komunizmu i ne znam koliko vise da sam ubjedjen u tu neku ideju anacionalnosti svjestan sam i siguran da u takvom, nedemokratskom sistemu, mi nismo mogli imati pravu sliku o vaznosti pripadanja odredjenoj etnickoj grupi. Meni to nije vazno, meni je to smijesno pravo da ti kazem, ali velikoj vecini ljudi u ovoj zemlji jeste.Vodenjak wrote:Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
-
liberal
Neznam stvarno sta Dodik predlazeProzor wrote:Dakle manje-vise isto sto i Dodik predlaze...liberal wrote:nisam pametan posteno da ti kazem.Prozor wrote: I sta je po tebi rjesenje?
Srbi nedaju RS ni pod kakvim uslovima zato bih predlozio Srbima da "federalizuju" njihov entitet. Da se uspostave regije i da se njima da velika izvrsna i zakonodavna vlast, smanjiti ovlasti Vlade RS. Reorganizavat kantone u Federaciji u smislu da zadovoljavaju zelje i zahtjeve i Hrvata i Bosnjaka. Dati tim novim regijama mogucnosti da se udruzuju izmedju sebe i da prave ekonomske mini regije, smanjiti ovlasti Federalne Vlade. U nekoj daljoj buducnosti ukinuti obadvije Vlade( Federalnu i RS). Centralnoj vlasti ostaviti pitanja vanjske politike, odbrane, centralnih finansija i krovnih sigurnosnih sluzbi.Ostaviti mogucnosti da se regioni mogu dogovarati izmedju sebe, da nekazem trgovat teritorijom ako gradjani sa tog podrucja izraze zelju da pripadnu nekom drugom regionu zbog ekonomskih ili nekih drugih razloga.U slucaju da neki dijelovi zele da se prebace iz jednog u drugi region striktno zbog etnickih razloga traziti odobrenje parlamenta. Predsjednistvo ili ukinuti ili drasticno smanjiti ovlasti tako da niko nebi zelio tu poziciju radi neke eventualne moci.
Ovo je samo razmisljanje Bosanca koji je sad preko bare.
Ja samo pokusavam da iznesem svoje misljenje a sad ako se to nepoklapa sa tvojim razmisljanjima.....
Sa druge strane ajde reci mi ti nesto sto bi se sad moglo implmentirat u BiH na relativno zadovoljstvo svih.
Uzmi realno stanje na terenu
(ko gdje zivi,koliko se ljudi vratilo na prijeratna ognjista, zelja za povratak, mogucnost povratka itd a ne nase mastarije trebamo se svi vratit ali nemicemo guzice iz Sarajeva),
realno stanje u glavama ljudi koji zive dole
(koliko se stvarno vole BSH..skracenica sto me asocira na nesto
realno raspolozenje medjunarodne zajednice
(kojoj je pun k.... bosne i nasih budalastina)
pa iznesi konstruktivan i izvodljiv plan.
Cekam
- jeza u ledja
Beograd i Zagreb su nacionalizam okrenuli u extremni fasizam, pogotov Beograd. U tome su nasli plodno tlo upravo zbog toga sto je bilo kakva verzija nacionalizma ugnjetavana.Prozor wrote:Komunizam jeste tlacio nacionalne posebnosti i karakteristike, cak su i skoro do 100-godisnja drustva kao Gajret ukidana, i to ce reci svaki zapadni analiticar Titove Jugoslavije... Ali "bratstvo i jedinstvno" nisu izmislili komunisti, ne-mogucnost zajednickog zivota sa druge strane jesu smislili "intelektualci" iz Beograda i Zagreba, SDA ovdje izostavljam jer ruku na srce to nisu nikad propagirali...jeza u ledja wrote:Ja mislim da si ti taj koji je mahmuran od komunisticke utopije bratstva i jedinstva. I kazem ovo svjestan da zvucim kao notorni nacionalista. Mi smo odrasli u komunizmu i ne znam koliko vise da sam ubjedjen u tu neku ideju anacionalnosti svjestan sam i siguran da u takvom, nedemokratskom sistemu, mi nismo mogli imati pravu sliku o vaznosti pripadanja odredjenoj etnickoj grupi. Meni to nije vazno, meni je to smijesno pravo da ti kazem, ali velikoj vecini ljudi u ovoj zemlji jeste.Vodenjak wrote:Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
I to je nas problem, zbog silnog fasistickog orgijanja koje se desilo ovdje mi na svaku pomisao o "etnickim razlikama", koje su bile povod za proteziranje fasizma iliti extremnog nacionalizma, skacemo ko ofureni na bilo sta vezano za nacionalnu pripadnost, pogotovo kad se tu radi o "onim drugim". U tom svjetlu mi nismo ni svjesni da su etnicka i vjerska pripadnost i u demokratskim zemljama mnogim ljudima jako bitne stvari. Tako je to kada imas slobodu zivljenja, niko te ne dira, niko ti nista ne zabranjuje, onda se i ne razvijes u neku ksenofobicnu budalu (barem vecina ne). Mi smo toga potpuno nesvjesni i trazimo se negdje izmedju.
Etnicke razlike mogu uciniti ovo drustvo boljim i ljepsim jednog dana. Ja znam vise o muslimanima, katolicima i pravoslavcima nego prosjecan Evropljanin, znam pisati i na dva alfabeta, razumijem ruski, razumijem mnoge turske rijeci i bliskoistocne obicaje, kulinartsvo, itd. Hiljadu puta sam se nasao u situaciji da sa Hrvatom iz RH ili Srbijancem pricam o nekim stvarima i vidim da oni veze nemaju o stvarima koje su meni usadjene od malena.
Ali ovo sad - ovo ne vodi nigdje, ovo je tersanje sve tri strane jedne na drugu jer su svi na neki nacin popusili u ratu.
- Vodenjak
E jegi ba..jeza u ledja wrote:Ja mislim da si ti taj koji je mahmuran od komunisticke utopije bratstva i jedinstva. I kazem ovo svjestan da zvucim kao notorni nacionalista. Mi smo odrasli u komunizmu i ne znam koliko vise da sam ubjedjen u tu neku ideju anacionalnosti svjestan sam i siguran da u takvom, nedemokratskom sistemu, mi nismo mogli imati pravu sliku o vaznosti pripadanja odredjenoj etnickoj grupi. Meni to nije vazno, meni je to smijesno pravo da ti kazem, ali velikoj vecini ljudi u ovoj zemlji jeste.Vodenjak wrote:Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
Mislim @jeza da ti, ako sve iskreno pises, imas velikih problema sam sa sobom. S jedne si strane protiv bilo kakvog nacionalnog prebrojavanja a s druge se iz petnih zila zalazes da se ljudi strpaju u torove.
Nije ti lako, pretpostavljam...
Ako mislis da ja (i ne samo ja) koji ovdje dajem do znanja da sam protiv tih torova ne znam kakva je realnost na terenu, onda me zaista potcjenjujes.
Ja samo sebi ne mogu i necu da dopustim da mi moje vidjenje buducnosti grade zlodjela koja su pocinili retrogradni idioti, a jos manje mogu da si dopustim da njihovu logiku i pocinjene zlocine prihvatam kao nepromjenjivu konstantu kao jedinu preambulu za odredjivanje buducnosti moje zemlje. Velike su sanse da ja necu dozivjeti da svanu bolja jutra za moje zemljake ali to ne znaci da ona nece ni svanuti.
Medjutim, budemo li se svi predali kao sto ti to radis, onda sam siguran da ni djeca nase djece to nece dozivjeti..
Najlakse je poviti rep i izgubiti se u sivilu....
I da, komunisti NISU gradili anacionalni sistem i nemoj se koristiti lazima kojima se koriste idioti koje sam pomenuo. Da je takav sistem stvaran, sasvim sigurno danas niko ne bi znao za jednu od najmocnijih i najhumanijih, a danas definitivno najvise napadanih parola o bratstvu i jedinstvu nasih naroda. Anacionalizam i bratstvo i jedinstvo jedno drugo iskljucuju, @jeza...
Ne lazimo se zato i jos bitnije, ne lazimo ni ove mladje generacije. Sasvim je dovoljno onih koji to vec profesionalno rade gotovo punih dvadeset godina!
Komunisticki je sistem stvoren na gradjanskom ratu mnogo zescem od ovoga koji smo mi prezivjeli. Nije bilo lako sve to smiriti, jos je teze bilo na tome neku buducnost graditi a najteze je bilo alternativu komunistickom nacinu rjesavanja nacionalnog pitanja naci. To su dokazali oni koji su taj vruci krompir preuzeli u svoje ruke pa vidi sta su uradili...
Sve u svemu, za ovih dvadesetak godina koliko se pljuje po Brozu i njegovom gradjenju bratstva i jedinstva, jos niko i nikad nije dosao sa idejom kako se to moglo bolje napraviti!
- jeza u ledja
Da li ti shvatas vaznost pripadanja covjeka nekoj grupi ljudi? Da li shvatas da se mi svi na neki nacin ubacujemo i nesvjesno u sablone koji karakterisu neku grupu ljudi? Evo prvi ja, ma koliko god se trudio da glumim nekog "gradjanina svijeta" sam svjestan da sam ja Bosanac, i to ne samo u ocima drugih ljudi nego onog sto cini mene i moju licnost. E na isti taj nacin mnogi ljudi u sebe ugradjuju osobine koje nosi odredjena etnicka ili vjerska grupa ljudi, ponose se time i smatraju to svojom posebnoscu. To je tako, da nije, svi bi mi bili isti. E to je ono sto i EU promovira, a sve u strahu od sveopste asimilacije u jednu bezlicnu gomilu. U Bosni, a i mnogim drugim zemljama se to grupisanje odnosi prije svega na pripadanje etnickoj grupi, to je odraz nase kulture, vjere, historije, geografije i tradicije koja proizilazi iz toga, a bogami i nase nazadnosti. To je jednostavno tako. Od toga ne treba bjezati, nego prihvatiti kao prednost.Vodenjak wrote:E jegi ba..jeza u ledja wrote:Ja mislim da si ti taj koji je mahmuran od komunisticke utopije bratstva i jedinstva. I kazem ovo svjestan da zvucim kao notorni nacionalista. Mi smo odrasli u komunizmu i ne znam koliko vise da sam ubjedjen u tu neku ideju anacionalnosti svjestan sam i siguran da u takvom, nedemokratskom sistemu, mi nismo mogli imati pravu sliku o vaznosti pripadanja odredjenoj etnickoj grupi. Meni to nije vazno, meni je to smijesno pravo da ti kazem, ali velikoj vecini ljudi u ovoj zemlji jeste.Vodenjak wrote:Licno mislim da bi puno odgovora na sva ova pitanja doslo samo kada bi mi svi iskreno, (sami sebi!) odgovorili na pitanje kako smo dozivljavali prijeratnu Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako bila regionalizovana i u kojoj su iste te regije bile naseljene sa vecinskim nekim od naroda.
Mislim @jeza da ti, ako sve iskreno pises, imas velikih problema sam sa sobom. S jedne si strane protiv bilo kakvog nacionalnog prebrojavanja a s druge se iz petnih zila zalazes da se ljudi strpaju u torove.
Nije ti lako, pretpostavljam...
Ako mislis da ja (i ne samo ja) koji ovdje dajem do znanja da sam protiv tih torova ne znam kakva je realnost na terenu, onda me zaista potcjenjujes.
Ja samo sebi ne mogu i necu da dopustim da mi moje vidjenje buducnosti grade zlodjela koja su pocinili retrogradni idioti, a jos manje mogu da si dopustim da njihovu logiku i pocinjene zlocine prihvatam kao nepromjenjivu konstantu kao jedinu preambulu za odredjivanje buducnosti moje zemlje. Velike su sanse da ja necu dozivjeti da svanu bolja jutra za moje zemljake ali to ne znaci da ona nece ni svanuti.
Medjutim, budemo li se svi predali kao sto ti to radis, onda sam siguran da ni djeca nase djece to nece dozivjeti..
Najlakse je poviti rep i izgubiti se u sivilu....
I da, komunisti NISU gradili anacionalni sistem i nemoj se koristiti lazima kojima se koriste idioti koje sam pomenuo. Da je takav sistem stvaran, sasvim sigurno danas niko ne bi znao za jednu od najmocnijih i najhumanijih, a danas definitivno najvise napadanih parola o bratstvu i jedinstvu nasih naroda. Anacionalizam i bratstvo i jedinstvo jedno drugo iskljucuju, @jeza...
Ne lazimo se zato i jos bitnije, ne lazimo ni ove mladje generacije. Sasvim je dovoljno onih koji to vec profesionalno rade gotovo punih dvadeset godina!
Komunisticki je sistem stvoren na gradjanskom ratu mnogo zescem od ovoga koji smo mi prezivjeli. Nije bilo lako sve to smiriti, jos je teze bilo na tome neku buducnost graditi a najteze je bilo alternativu komunistickom nacinu rjesavanja nacionalnog pitanja naci. To su dokazali oni koji su taj vruci krompir preuzeli u svoje ruke pa vidi sta su uradili...
Sve u svemu, za ovih dvadesetak godina koliko se pljuje po Brozu i njegovom gradjenju bratstva i jedinstva, jos niko i nikad nije dosao sa idejom kako se to moglo bolje napraviti!
Da li ti mislis da i da nije bilo rata, da nije ubilo ubistava, da nije bilo fasizma i svega onoga sto se desilo da OPET u BiH ne bi postojale nacionalne podjele? Kad tad bi se neko sjetio da prica o tome, da postavlja pitanja i da se politicki organizuje. Sve i da nije bilo rata mi bi opet imali zahtjeve za autonomijom na osnovu etnicke posebnosti. Tako ti je u slobodnom drustvu. Svugdje. I ja necu da zabijam glavu u pijesak ne priznajuci to. Cak sta vise, kao sto rekoh, ja smatram da to moze biti pozitivno, samo da je pameti, znanja, para i slobode. Eh, kad bude toga ljudi ce nadoci sami tobe. To je ko djecu kad pokusavas nauciti nesto, oni ce stvarno jedino nauciti kada to osjete sami. Pustis ih da se igraju slaganja kockica, das im mape da se igraju, sve sami nek si namjeste, pa ce doci tobe. Ne mozes im govoriti "ne to" i batinjati ih i ocekivati da shvate sami. Sve sto je potrebno da im zabranis da se mlate, ostalo ostavis njima samima da se sporazumijevaju, pa ako treba da slazu kockice nek slazu pa dok se ne uklope kako treba.
- Maraschino
19.12.2007. 13:05
Ljubić: Čovićev prijedlog da RS bude jedna federalna jedinica neprihvatljiv
- Srpska strana je jasno kazala da je ono što smo predložili apsolutno prihvatljivo čak 95 posto, kako je Ivanić rekao, dok je Dodik kazao da odmah potpisuje sve. Uvjet je da se ne dira RS, odnosno da je jedna federalna jedinica RS, izjavio je Čović.
MOSTAR - Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić odbacio je prijedlog da RS bude jedna od četiriju federalnih jedinica kao neprihvatlji.
- Takav prijedlog je neprihvatljiv i neće nas dovesti do novog ustava. Mi trebamo otvoriti proces pregovora o Ustavu na razini načela, a ne o granicama jer se inače nećemo maknuti s mrtve točke - kaže Ljubić ističući da će se on kao domaćin na širokobriješkom sastanku potruditi da se otvori proces te da će ponuditi prijedlog koji će biti prihvatljiv za sve sudionike sastanka, kazao je Ljubić za splitsku Slobodnu dalmaciju.
Podsjetimo prijedlog da Republika Srpska bude jedna od četiri federalne jedinice spomenuo je nedavno za banjalučke „Nezavisne novine“ predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
Čović je nakon sastanka predsjednika šest vladajućih stranaka u BiH u Laktašima kod Banja Luke, izjavio kako je atmosfera među liderima tako pozitivna i konstruktivna da bi Ustav mogao nastati – uz kavu - samo da Haris Silajdžić nema nerealne zahtjeve. Unatoč tome, Čović je optimist jer navodno srpska strana u pregovorima potpuno podupire njegov prijedlog, prenosi Slobodna dalmacija.
- Srpska strana je jasno kazala da je ono što smo predložili apsolutno prihvatljivo čak 95 posto, kako je Ivanić rekao, dok je Dodik kazao da odmah potpisuje sve. Uvjet je da se ne dira RS, odnosno da je jedna federalna jedinica RS. Što se tiče Bošnjaka i to je dosta blizu, s tim što to Tihić rado ne bi zvao federalna jedinica, ali bi sadržaj bio isti. Silajdžić, pak, ima tvrđi stav i misli potpuno drukčije - rekao je Čović “Nezavisnim novinama”.
19.12.2007.
Pincom.info
sta reci kada je sve vec receno
Tihić: Prihvatljive su 4 federalne jedinice i Sarajevska regija do Drine
Tihić je za destabilizaciju SDA optužio Hasana Čengića, stranku za Bih, Dnevni avaz i Senada Hadžifejzovića. govoreći o ustavnim promijenama kazao je kako nije sporno da srednja razina ima izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.
SARAJEVO - Hasan Čengić pokušava da destabilizirati Stranku demokratske akcije (SDA), a zajedno s njim to čine dijelovi Stranke za BiH, kao i neki mediji, tvrdi Sulejman Tihić, predsjednik SDA, i poručuje da im to neće uspjeti.
-Iako to neki priželjkuju, SDA je stabilna, ozbiljna stranka koja funkcionira na svim razinama organiziranja. Znam da bi to željeli neki tiskani mediji ( aluzija na Dnevni avaz,op.aut), pogotovo kada je u pitanju Sulejman Tihić, kao i Senad Hadžifejzović koji u posljednjih godinu i pol u Centralnom dnevniku izmišlja podjele i probleme ne shvaćajući da je ovo demokratska stranka i da postoje različita mišljenja. Naučilo se da na raznim minderima, raznim halkama sjede, sudjeluju i donose odluke. Ja sam za institucionalno djelovanje kako u stranci, tako i u državi, kaže Tihić.
Tihić, u intervju Nezavisnim novinam, kaže da je Čengić i prema Aliji Izetbegoviću bio arogantan i nekorektan, te da nikada nije podnio izvještaj o „milionima, avionima i kamionima“, što je od njega tada traženo. Ističe da će se stvari u SDA riješiti u institucijama stranke, a Glavni odbor odlučivat će o žalbi Cazinjana na sjednici 27. prosinca.
Govoreći o ustavnim promijenama Tihić ističe da za SDA nije prihvatljiva federalizacija BiH ukoliko Sarajevska regija ne obuhvati dio RS, te da nije važan naziv srednje razine vlasti, već njegov sadržaj.
-Principijelno smo protiv federalizacije, mi smo za regionalizaciju, ali važan je ustavni sadržaj, odnosno što su nadležnosti te srednje razine vlasti, nego naziv. Slažem se da središnja razina treba imati izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, a da državna razina ima svoje nadležnosti. O tome ćemo tek razgovarati, može biti od četiri do sedam regija. Prijedlog HDZ-a od četiri federalne jedinice od kojih je jedna Sarajevo za nas nije prihvatljiv. Prihvatljive su četiri federalne jedinice i Sarajevo kao glavni grad i to s 10 prijeratnih općina s područja FBiH i RS, odnosno Sarajevska regija koja bi se prostirala do Drine, kaže Tihić.
19.12.2007.
Pincom.info
- jeza u ledja
Znaci 4 jedinice + Sarajevo?
Koje su onda to preostale 4?
SBiH i HDZ 1990 (hrvatski SBiH) hvala kurcu ostaju dosljedni svojoj politici. Covic izdaje svoj narod, mislim kako ga nije stid predlagati ovako nesto?
Jedino mi nije jasan Tihic i na kakve 4 federalne jedinice on misli?
PS: Ako je vjerovati pincomu.
Koje su onda to preostale 4?
SBiH i HDZ 1990 (hrvatski SBiH) hvala kurcu ostaju dosljedni svojoj politici. Covic izdaje svoj narod, mislim kako ga nije stid predlagati ovako nesto?
Jedino mi nije jasan Tihic i na kakve 4 federalne jedinice on misli?
PS: Ako je vjerovati pincomu.