Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#676 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

adsubzero wrote: 19/11/2020 11:00 Zato i jeste imunitet krda bitan, jer uvijek imaju oni slabi koji ne mogu ni da se vakcinisu i onda zavise od ostalih.
Mislim da ce u ovom slucaju bukvalno biti svaki covjek za sebe jer ako nam je ista ova pandemija pokazala to je koliko smo spremni stititi ugrozene kategorije.
Zato je ova vijest toliko i vazna.
adsubzero

#677 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by adsubzero »

Mogy87 wrote: 19/11/2020 11:03
adsubzero wrote: 19/11/2020 11:00 Zato i jeste imunitet krda bitan, jer uvijek imaju oni slabi koji ne mogu ni da se vakcinisu i onda zavise od ostalih.
Mislim da ce u ovom slucaju bukvalno biti svaki covjek za sebe jer ako nam je ista ova pandemija pokazala to je koliko smo spremni stititi ugrozene kategorije.
Tako je, u nevolji ljudi najbolje pokazu pravo lice. Vecini je bitniji komfor nego opsta dobrobit. :bih:
spinel_

#678 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

https://faktor.ba/cs/vijest/americki-do ... ecu/105243

Tako je... Djecu treba najprije ukljuciti i experimentisati na njima. Jer... ako im virus nista ne moze sta im moze onda cjepivo...
Afrika naravno najpogodnija za ove experimente. Samo bodi :thumbup:
GAU8

#679 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by GAU8 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 06:36 https://faktor.ba/cs/vijest/americki-do ... ecu/105243

Tako je... Djecu treba najprije ukljuciti i experimentisati na njima. Jer... ako im virus nista ne moze sta im moze onda cjepivo...
Prije samo 60-ak godina bi drugacije razmisljao...
Lao Ce

#680 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

adsubzero wrote: 19/11/2020 11:07
Tako je, u nevolji ljudi najbolje pokazu pravo lice. Vecini je bitniji komfor nego opsta dobrobit. :bih:
Ova floskula koja se provlači i teži da bude istina je nastala iz zablude i neznanja, kao i ličnih fantazija i vjerovanja.
Mogy87

#681 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 06:36 https://faktor.ba/cs/vijest/americki-do ... ecu/105243

Buuuuuu zli pedijatri truju nam djecu. Clanovi svih ovih 6 udruzenja ljekara su zlotvori. Jos da znas da su vakcine vec testirane na 44 odnosno 30 hiljada ljudi.

No pedijatri članovi AAP poslali su u utorak otvoreno pismo federalnim zdravstvenim zvaničnicima u SAD-u navodeći kako je važno da se Uprava za hranu i lijekove drži transparentnih zahtjeva za mjerenje rizika i koristi od vakcine u svim podskupinama stanovništva, uključujući djecu.

Pismo su potpisale i druga udruženja doktora uključujući Američko društvo porodničara i ginekologa (ACOG) te Američko medicinsko udruženje (AMA).

- S velikim nestrpljenjem očekujemo podatke o sigurnosti i djelotvornosti u ispitivanjima vakcine koje su u toku kod odraslih te pozivamo farmaceutske kuće da hitno prošire svoje panele sudionika te uključe djecu i adolescente - rekla je predsjednica AAP-ovog odbora za zarazne bolesti dr. Yvonne Maldonado.
Mogy87

#682 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Lao Ce wrote: 20/11/2020 08:52

Ova floskula koja se provlači i teži da bude istina je nastala iz zablude i neznanja, kao i ličnih fantazija i vjerovanja.
Sta si ti licno uradio da zastitis ugrozene kategorije osim sto "otvaras oci" ljudima po forumima dok dnevno umire od 40 do 70 ljudi od COVIDA u BiH? Neki od njih i nisu u tim ugrozenim kategorijama.

Dosta filozofije, gdje su ti dokazi za tvoje tvrdnje. Nesto mi nisi odgovorio argumentima na onaj post o "francuskom nobelovcu". Kad treba filozofirati prvi si. Kad treba dati dokaze nigdje te.
adsubzero

#683 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by adsubzero »

Hmm, koji tacno dio je zabluda i neznanje i koji fantazija? To sto svakodnevno sretnem gomilu ljudi bez maske cak i unutar objekata? Ili sto se na forumima i facebooku pise da je ljudima socijalni zivot ugrozen ovim mjerama koje se donose, jer zaboga kako ce neko provesti dan ako ne izadje na kafu ili navecer u klub? Ili je mozda zabluda to sto ljudi svakodnevno pljuju po doktorima (istovremeno ne postujuci mjere), dok se oni slamaju od posla?
spinel_

#684 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mozda bih drugacije razmisljao prije 50 god, ali danas ne.
Pa evo ja vas pitam, zasto se na djeci mora raditi experimentisanje s ovim kad znamo da na njih nikakve posljedice ne ostavlja kao uostalom i bilo koja druga vrsta gripe/prehlade.
Jel mozda da ne bi zarazili starije? Ne vidim drugi razlog osim toga, jer ce dijete ovo prelezati i prebolovati kao i bilo koju prehladu. A posljedice koje moze napraviti mafija od neprovjerene vakcine su dugorocne i nepopravljive kao sto se i x puta do sada dokazalo.
spinel_

#685 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:00
Sta si ti licno uradio da zastitis ugrozene kategorije osim sto "otvaras oci" ljudima po forumima dok dnevno umire od 40 do 70 ljudi od COVIDA u BiH? Neki od njih i nisu u tim ugrozenim kategorijama.

Dosta filozofije, gdje su ti dokazi za tvoje tvrdnje. Nesto mi nisi odgovorio argumentima na onaj post o "francuskom nobelovcu". Kad treba filozofirati prvi si. Kad treba dati dokaze nigdje te.
ili mozda ZBOG covida? Dosta je i vas vise koji uvodite strah i trepet medju stanovnistvom.
Samo me zanima sta cete raditi kad ove sve prodje (ako i kad prodje). Mada ja bih rekao da je ovoga uvijek i bilo samo se sad o tome prica i uvode restrikcije. Svake godine ljudi umiru od raznih komplikacija s plucima, ali naravno to nije bitno.
Mogy87

#686 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:10 Mozda bih drugacije razmisljao prije 50 god, ali danas ne.
Pa evo ja vas pitam, zasto se na djeci mora raditi experimentisanje s ovim kad znamo da na njih nikakve posljedice ne ostavlja kao uostalom i bilo koja druga vrsta gripe/prehlade.
Jel mozda da ne bi zarazili starije? Ne vidim drugi razlog osim toga, jer ce dijete ovo prelezati i prebolovati kao i bilo koju prehladu. A posljedice koje moze napraviti mafija od neprovjerene vakcine su dugorocne i nepopravljive kao sto se i x puta do sada dokazalo.
Koje su to posljedice vakcina? I molim te potvrdjene, ne "dijete mi se pretvorilo u Hulka" od vakcine. Ili vjerujes da pedijatri koji po zakonu imaju obavezu prijaviti nuspojavu lazu? Svi pedijatri na svijetu?

Zamisli, djeci trebaju stariji. Nane, dede. Djeca upravo radi toga sto nemaju simptome su idealni supersiritelji.

Takodjer, posljedice koje virus ostavlja jos uvijek nisu poznate. Dokazana su ostecenja srca, pluca, jetre i mozga kod odraslih osoba koji su bili asimptomatski slucajevi.
Last edited by Mogy87 on 20/11/2020 09:25, edited 1 time in total.
Mogy87

#687 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:14
Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:00

ili mozda ZBOG covida? Dosta je i vas vise koji uvodite strah i trepet medju stanovnistvom.
Samo me zanima sta cete raditi kad ove sve prodje (ako i kad prodje). Mada ja bih rekao da je ovoga uvijek i bilo samo se sad o tome prica i uvode restrikcije. Svake godine ljudi umiru od raznih komplikacija s plucima, ali naravno to nije bitno.
Sluzbena statistika za BiH za 2018 godinu:

Od svih respiratornih bolesti zajedno (rak pluca, pneumonija, gripa, OBS, tuberkuloza, bronhitis, astma, itd) je u 2018. godini umrlo 1856 ljudi.

Od COVIDA do danas 2141.

Evo i podatak da u Evropi svakih 17 sekundi umre po jedna osoba od COVIDA.
adsubzero

#688 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:14 Svake godine ljudi umiru od raznih komplikacija s plucima
Niko ne kaze da ne umiru, ali moras biti slijep pored ociju da ne vidis da je situacija znacajno gora.
Mogy87

#689 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

adsubzero wrote: 20/11/2020 09:26
spinel_ wrote: 20/11/2020 09:14 Svake godine ljudi umiru od raznih komplikacija s plucima
Niko ne kaze da ne umiru, ali moras biti slijep pored ociju da ne vidis da je situacija znacajno gora.
Evo iznad sam navela podatak koliko ljudi godisnje umre od SVIH bolesti koje pogadjaju pluca.
Lao Ce

#690 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

adsubzero wrote: 20/11/2020 09:10

Hmm, koji tacno dio je zabluda i neznanje i koji fantazija? To sto svakodnevno sretnem gomilu ljudi bez maske cak i unutar objekata? Ili sto se na forumima i facebooku pise da je ljudima socijalni zivot ugrozen ovim mjerama koje se donose, jer zaboga kako ce neko provesti dan ako ne izadje na kafu ili navecer u klub? Ili je mozda zabluda to sto ljudi svakodnevno pljuju po doktorima (istovremeno ne postujuci mjere), dok se oni slamaju od posla?
Uopšte nemam takav dojam da se ljekari slamaju od posla. Mislim da mnogi ljekari manje rade nego inače. Neki su u pričuvi, pa ne mogu da liječe obične pacijente, jer bi se mogli zaraziti, da bi mogli nedaj Bože, biti na raspolaganju nekom političaru ili guzonji ako mu bude nešto sa srca.

Ovo tvoje napisano mi tačno dođe kao predizborni politički slogan ili komunistički pamflet iz prošlih vremena. Mislim na prvi post na koji sam replicirao.

Virus ne napada i ne skače ti za vrat čim izađeš iz objekta niti se širi iz kafe ili piva, niti leti zrakom nekontrolisano i količinama da svi odmah padamo sa stolica. Širi se sa čovjeka na čovjeka. Imaš slučajeva gdje su ljudi ukučani, jedno bolesno, drugome ništa. Moraš imati blizak kontakt sa zaraženom osobom da bi se zarazio, ali ne nužno bio i bolestan. Nije to baš tako dramatično da se širi čim te neko pogleda od inficiranih.

Moj ti je savjet da se čuvaš, da ne izlaziš nigdje i da svedeš izlazak na minimum. Ali ti ni to neće pomoći jer ti netko iz porodice može donijeti virus. Hoćeš li napustiti porodicu zbog toga? Virus je tu oko nas i prošao je velikim dijelom kroz nas, ako ostavimo statistike koje nemaju veze s vezom. Ima mnogo više zaraženih nego što kaže statistika i pored čuvanja. Možda je večina nas već imala i ima iskutvo tog virusa ne bivajući svjesna toga.

Ne možemo postojanje virusa i sve što nam se dešava prebaciti na leđa ljudi koji ne žele da nose maske. Zašto vlade ili vlada, ako im je stalo do zdravlja ljudi, ne nabave n95 maske koje zaista štite i ne podijele ljudima, a ne da su sve prepustili pojedincu da se brine o sebi ili da troše naše pare za krađu i ostalo.
Lao Ce

#691 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Neki spominju nauku, a nauka sve više postaje komedija. Do sada su se zaklinjali u njega, sada ne valja.

WHO ne preporučuje korištenje Remdesivira u liječenju zaraženih koronavirusom

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/who- ... /201120017

Na kraju će ispadti da je Trump bio u pravu.
spinel_

#692 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Lao Ce wrote: 20/11/2020 09:37 Neki spominju nauku, a nauka sve više postaje komedija. Do sada su se zaklinjali u njega, sada ne valja.

Pa naravno, ni remdesivir, ni paracetamol, ni aspirin ne valjaju. A zasto?
Pa jer su jeftini i siroko dostupni narodnoj masi.
Mogy87

#693 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:39
Lao Ce wrote: 20/11/2020 09:37 Neki spominju nauku, a nauka sve više postaje komedija. Do sada su se zaklinjali u njega, sada ne valja.

Pa naravno, ni remdesivir, ni paracetamol, ni aspirin ne valjaju. A zasto?
Pa jer su jeftini i siroko dostupni narodnoj masi.
Remidesivir jeftin :shock: Bakire jesi ti?

Drljević je u izjavi za Klix.ba podsjetio da se Remdesivir, čija jedna doza košta 345 eura, koristio za liječenje zaraženih ebolom.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je- ... /201015075
spinel_

#694 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:25

Od svih respiratornih bolesti zajedno (rak pluca, pneumonija, gripa, OBS, tuberkuloza, bronhitis, astma, itd) je u 2018. godini umrlo 1856 ljudi.

Od COVIDA do danas 2141.

Daj i za 2019 podatak, mrsko mi da trazim.
Uostalom, jesi li se ikad zapitala kakav je zdravstveni sistem danas a kakav je bio 2019 i jos prije toga?
Danas ljudi zbog hronicnih bolesti ne mogu prici doktoru a sve pod izlikom "korona je". Naravno nakon toga slijede komplikacije i isti umru od pazi sad korone. A covjek imao mozdani, srcani, dijabetes, razne ostale komplikacije.

p.s.
Evo jedan clanak za 2019 za HRV
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... 19-1044966
Vjerovatno ima toga jos, mrsko mi traziti sada. Ti bolje baratas sigurno podacima.
Lao Ce

#695 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Kad je kolega forumaš spoenuo maske i nošenje maski kao da je to sveti gral u brobi protiv virusa:
N95 Respirators Not for Use by the General Public
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) does not recommend that the general public wear N95 respirators to protect themselves from respiratory diseases, including coronavirus (COVID-19). Those are critical supplies that must continue to be reserved for health care workers and other medical first responders, as recommended by current CDC guidance.
Znaju oni da ove maske koje ljudi koriste ne vrijede ničemu, jer po ovom gore, ne bi bilo potrebe da se ograničava upotreba N95, da i ove druge mogu poslužiti.

Treba raditi na sebi na mentalnom i duhovnom nivou i suočavati se sa stvarnošću u kojoj živimo, a to je da smo prolazna bića i da umiremo, da imamo svoj vijek trajanja.

Kada je situacija normalna, a ne nenormalna kakva je sada, te druge smrti koje se svakodnevno dešavaju nisu bile na TV i po portalima kojima nas danas plaše, pa je zbog toga potisnuti strah od smrti posao izražajniji i prisutniji nego inače.

Samim tim i ovaj virus ćemo lakše doživljavati što će nam na kraju donijeti i bolji imunitet, jer svi znaju da stres slabi imunitet. S jedne strane ga jačaš suplementima, a sa druge slabiš konstantnom brigom i preuveličanim strahom, kao da svaki drugi čovjek umire. Pomozi sebi.

Pročitah od jednog forumaša da jedva čeka vakcinu da se više ne brine. E upravo to. Konstantna briga nije dobra.
spinel_

#696 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:43

Drljević je u izjavi za Klix.ba podsjetio da se Remdesivir, čija jedna doza košta 345 eura, koristio za liječenje zaraženih ebolom.

Pomijesao sam ga s onim drugim Klorokinom, kako vec. Elem, nije bitan lijek u svemu tome vec vakcina.
Ako ima lijek za ovo sto sasvim sigurno ne odgovara mafiju, onda nema potreba za vakcinom.
Mogy87

#697 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:43
Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:25

Od COVIDA do danas 2141.

Daj i za 2019 podatak, mrsko mi da trazim.
Uostalom, jesi li se ikad zapitala kakav je zdravstveni sistem danas a kakav je bio 2019 i jos prije toga?
Danas ljudi zbog hronicnih bolesti ne mogu prici doktoru a sve pod izlikom "korona je". Naravno nakon toga slijede komplikacije i isti umru od pazi sad korone. A covjek imao mozdani, srcani, dijabetes, razne ostale komplikacije.

p.s.
Evo jedan clanak za 2019 za HRV
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... 19-1044966
Vjerovatno ima toga jos, mrsko mi traziti sada. Ti bolje baratas sigurno podacima.
Posljednji podaci za BiH su za 2018 godinu.

Apsolutno netacno, kod nas se kao uzrok smrti navodi COVID iskljucivo ako ima jasnu klinicku sliku koja ukljucuje promjene na plucima.
Mogy87

#698 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:50

Pomijesao sam ga s onim drugim Klorokinom, kako vec. Elem, nije bitan lijek u svemu tome vec vakcina.
Ako ima lijek za ovo sto sasvim sigurno ne odgovara mafiju, onda nema potreba za vakcinom.
Ma ja, jedno varkina drugo lijek za malariju.
Samo ti narandzastog slusaj i on se u medicinu razumije ko i ti :thumbup:
Lao Ce

#699 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

spinel_ wrote: 20/11/2020 09:50

Da, upravo to. Sada nije dobar, jer treba da se ljudi vakcinišu. Od poečtka se ide ka tome,a ne na lijeku.
spinel_

#700 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Mogy87 wrote: 20/11/2020 09:51

Apsolutno netacno, kod nas se kao uzrok smrti navodi COVID iskljucivo ako ima jasnu klinicku sliku koja ukljucuje promjene na plucima.
Znaci hoces da kazes da apsolutno ZDRAVI ljudi bez hronicnih bolesti umiru u velikom procentu?
I znaci bitna su samo pluca? Nije bitno prije toga ostecenje jetre, promjene na mozgu i sl.
Ti ljudi nisu zbog toga umrli, zapravo zivili bi oni jos do 90-te godine ali im je korona kao glavni uzrok ubrzala smrt :-) :-)
Locked