_Scarlett_ wrote:hAZNADAR wrote:
Poznajem recio Zagreb jako dobro gdje cesto navratim, gdje sam se skolovao i gdje imam silu prijatelja,... nebih bas rekao da je tako. Recimo da imamo razlicita iskustva.
Mislim da je glavna razlika u tome sto je motivacija kod hrvatskih FGRovaca provokacija i zluradost. Hrvati nemaju sada neki osjecaj za Srbe da su "superiorni". Kod bosnjackih FGRovaca je pozadina kompleksi.
Mislim da je u pitanju opcenito zrelost jedne nacije i politike u pitanju. Srbi i Hrvati su imali jedan razvojni put a mi drugi gdje se ne moze reci da smo i sada osvjesceni, zreli,... Pa je stoga i prirodno da se eho starog sistema jos cuje ili da se ljudi u ocaju nakace na neko staro dobro vrijeme. Proci ce jos par generacija dok bosnjastvo ne preboli svoje djecije bolesti.
U Hrvatskoj je malo drugacija prica,.. svi su Hrvati gdje se njihova ljevica na srecu nakacila na principe moderne evropske ljevice - ili barem pokusavaju. Imali su jednog Racana koji nije socijaldemokratiju definisao i utvrdio po Titovim smjernicama i jugo standardima,... te su kao sto su bili to sve samo i jedino Hrvati - gdje se dijele samo na normalne i ekstremne. Kritikovace naravno desnicu, seljakluk, korumpirani kler,... ali nece pljuvati niko po hrvatstvu.
Srbi su pobijedjeni, porazeni i vise ne predstavljaju nikakvu prijetnju. U takvoj situaciji pobjednik ima tu privilegiju da ne mora vjecito kuditi susjede pa da i pohvali u necemu Srbe, da cure kupe taj stereotip macho gentlemena Srba,.. isto kao i temperamentnih simpa Bosanaca,... Ali da i dalje postoji RSK u Kninu ili da Bosnjaci ikako ugrozavaju Hrvatsku - nebi tu naravno vidjela nikakvih simpatija, pohvala,... Ne radi se tu o nikakvoj superiornosti. Bosanski fgr ne gleda u liberalne Srbe kao superiorne - vec kao srodne duse u mnogim stvarima. Gdje zanemaruje jednu bitnu koju ovdje kacimo.