General War wrote:horkesh wrote:General War wrote:
Pa ne mozemo taj mentalitet danas ovako sutra onako, nisu kazem bosnjaci izmislili grb kotromanica, a ni zastavu jer ako razmislis koliko puta na ovom forumu je potencirano koliko je izaslo gradjana na referendum za nezavisnost i sa zastavom ljiljana, a sada spada bosnjaci najvece zrtve pa po toj logici imaju neko uzviseno pravo da biraju grbove koji predstavljaju zemlju a ne narode...pa upravo ovim i potvrdjuje se opravdanost neprihvatanja tih simbola zemlje bosne od druga dva naroda jer se koriste kao politicki instrument. Hrvati iz HZHB i srbi iz PC uvjek koliko je meni poznato koriste svoje nacionalne simbole koji se ne mogu indentifikovati sa zemljom bosnom vec kao etnicki korpus. Evo kako ova zastava zadovoljava osnovne kriterije nekoga ko se naziva bosnajakom iz zadnjeg popisa?
Bosnjak-Islam-Bosanski:
Ne kontam šta hoćeš da kažes sa slikom tog panoa. Da pogađam, nacija nastala u podrumu, izmišljeni 1993. godine, moraju Bošnjaci s panoa da uče ko su i šta su pa zato, ko biva, nemaju pravo na ljiljane, historijski grb Kotromanića? Nisu tad Bošnjaci bili ovdje, šta li?
Očekivao sam više od tebe od tih polufašističkih podsmijavanja. Iduće je, pretpostavljam, 23 posto,trokutistan i slično.
Ko neće ljiljane, neka se ne ljuti ako ih drugi hoće. Tim prije što i sami Srbi i Hrvati danas na grb s ljiljanima gledaju kao bošnjački grb, a ne RBiH.
O cemu ba ti?
Pano je namjenjen haZnadaru a ne tebi, a podebljao sam u kojem kontekstu je postavljen.
procitaj ponovo pitanje, profulo si citav fudbal...niti hocu da provociram, izvinjavam se ako si tako shvatio.
Pa napisao si to Bošnjak, islam, bosanski, završio s dvije tačke, pa sam pretpostavio da si zaboravio umetnuti sliku, pretpostavljam i da je pano.
Nevažno. Ako Srbima, Hrvatima i ostalima smeta bošnjačko svojatanje ljiljana kao nacionalni, a ne državni simbol, neka se pobune. Ne moraju čak ni reći da su se i oni borili za ljiljane, samo neka kažu da i oni imaju jednako pravo na BiH kao i Bošnjaci, čak i ako su ratovali protiv ljiljana, bit će dovoljno.
Govorim, naravno, o institucijama, intelektualcima, pa čak i novinarima nebošnjačke pripadnosti. Ovo na forumu se ne pika
Ali - neće. Srbima i Hrvatima odgovara da se ljiljani derogiraju s državnog na nacionalni simbol. Onda mogu da ponavljaju da je "tzv. Armija RBiH" bila bošnjačka vojska i tako dalje. Bosance i Ostale svakako niko ne šljivi osim Strazburškog suda.
Ne znam zašto uopšte izvlačite srednjovjekovnu historiju s tim objašnjenjima o ljiljanu kao simbolu Svetog Trojstva. Simboli su živa stvar. Svastika je korištena hiljadama godina prije Hitlera, dvoglavi orao bio je simbol rimskog carstva, sve slavenske trobojke danas su samo varijacija ruske trobojke, koja je i sama inspirisana holandskom zastavom i tako dalje. Simboli i njihovo značenje se mijenjaju s vremenom, bez obzira na porijeklo simbola.
Boli današnjeg Bošnju briga što su ljiljani bili kršćanski simbol. Pristali su još 1992. godine da taj kršćanski simbol bude na zastavi države, i? Jedino je kršćanima na kraju smetao
Možete sad staviti Holiday Inn na novu zastavu bošnjačkog naroda. Za 5-10 godina ljudi će biti spremni ginuti za taj simbol jer je on u međuvremenu "investiran" novim značenjem.
Ljiljani su to novo značenje dobili stradanjem desetaka hiljada vojnika pod tom zastavom. Uprkos tome, Bošnjaci i dalje većinom koriste novu zastavu BiH, a to uključuje i tradicionalne narodne zastavomahačke manifestacije poput svadbi i utakmica. Iz čega možemo zaključiti da jedino Bošnjaci i dalje više cijene BiH od sopstvene nacije. Kod drugih naroda u BiH je obrnuto, oni svaku priliku koriste za mahanje isključivo simbolima svojih nacija, čime pokazuju da im je do nacije stalo više nego do države.