Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#676 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Izuzetno zanimljiv intervju:

asurbanipal

#677 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

trambusek88

#678 Re: Feedback

Post by trambusek88 »

Sarajmen wrote:Foča, 1990.
Image
Image
Image
Image
Gledaj Fića.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#679 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Sto ovo pendreci milicija?
asurbanipal

#680 Re: UDBA

Post by asurbanipal »

@Sarajmen :thumbup:

asurbanipal

#681 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#682 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Sarajmen wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sto ovo pendreci milicija?
Dva su pojašnjenja moguća, kraći i površan i nešto duži al' korisniji . Ne znam koji način te zanima, pa ne bilo ti teško javi da znam. A sve kontam neko će drugi... :D njima u fokusu fiće sa zadnjim pogonom.
Neugodno sam iznenadjen ovom dilemom u prvoj recenici. Drugo naravno.

Fice cemo prebaciti na automobilizam, ima i tu kvalitetnih diskusija :wink:
PM72

#683 Re: Feedback

Post by PM72 »

Milicija pendreči fočake u aferi "fočatrans".Tu su sjevale prve nacionalističke iskre...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#684 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Kontrola zracnog prostora nad BiH 1992-1995, ko mi moze malo vise o tome?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#685 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Bancho

#686 Re: Feedback

Post by Bancho »

Sarajmen wrote:Image
Gdje se moze nabaviti ova knjiga tj. gdje ima da se kupi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#687 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Sluzbeno pitanje/sugestija za moderatora: ima li potrebe za ovoliko tema? Podforum je postao toliko rascjepkan da vise ne znam na kojoj sam temi sta postavio i gdje da ocekujem odgovor.

Evo ovdje sam pitao za kontrolu zracnog prostora nad BiH tokom 92-95 i cekajuci odgovor (koji nije stigao) bio ubjedjen da je isto postavljeno na nekoj drugoj temi.

Mislim da nije svrsishodno otvarati ovoliko tema i partikulisati stvari koje se itekako mogu dovesti u vezu.

Kraj sluzbenog upita.
Connaisseur Karlin

#688 Re: Feedback

Post by Connaisseur Karlin »

_BataZiv_0809 wrote:Kontrola zracnog prostora nad BiH 1992-1995, ko mi moze malo vise o tome?
kratka hronologija:
From 1992 until 1995, during the war, Sarajevo's airport was managed completely by the French. In July 1992, the first setting up of the DETAIR took place in Sarajevo, few days after the air-bridge opening. It was created in order to ensure the airport was operational for the UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) and the UNPROFOR (United Nations Protection Force). It had an important part during the war, as much for the technical level and the human level. And that's of course the reason why it was often a favourite target. The current DETAIR Commander, Col. Jacques Robino, from the French Air Force, isn't in Sarajevo for the first time. "I was here in 1995 as a Team Chief of the Tactical Air Close Party, and then in 1996, and I noticed a big change: the canon fires stopped as we use to say. And it was a great relief," he said.
On Aug. 15, 1996, the civilian flights started up again, and since that time, everything goes on thanks to a complete co-operation between local people and SFOR soldiers.

"NO-FLY ZONE"
In a further development, the Security Council, on 9 October 1992, adopted its resolution 781 (1992) banning all military flights in the airspace of Bosnia and Herzegovina, except for those of UNPROFOR and other flights in support of United Nations operations, including humanitarian assistance. The Council requested UNPROFOR to monitor compliance with the ban, and that it place observers, where necessary, at airfields in the former Yugoslavia. The Council also requested that the Force employ "an appropriate mechanism for approval and inspection" to ensure that the purpose of other flights to and from Bosnia and Herzegovina was consistent with its resolutions. It also called on States to provide technical assistance to UNPROFOR in its monitoring efforts. On 10 November, the Security Council adopted its resolution 786 (1992) authorizing the expansion of UNPROFOR's strength by 75 military observers to enable it to monitor airfields in Bosnia and Herzegovina, Croatia and the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro).
Although the ban on military flights in the airspace of Bosnia and Herzegovina had been violated by all three parties on nearly 400 occasions since its imposition, it had achieved its principal purpose of preventing the use of air power in military combat in the Republic. UNPROFOR observers, using AWACS information made available by the North Atlantic Treaty Organization (NATO), had found no evidence to suggest that any party had flown combat air missions, or conducted hostilities from the air, since the interdiction regime was established by the Council.
Since the establishment of the "no-fly zone" in the airspace of Bosnia and Herzegovina through 1 December 1994, the total number of flights assessed as apparent violations of the ban was 3,317. The most serious incident took place on 28 February 1994, when NATO fighters, acting in accordance with the established procedure, shot down four of six jets in the airspace of Bosnia and Herzegovina which had defied the international ban on military flights and ignored two warnings by the NATO fighters.
NATO AUTHORIZES USE OF AIR STRIKES
On 22 April 1994, the NAC authorized the use of air strikes against Bosnian Serb military targets around Gorazde if the Bosnian Serbs did not end their attacks against the safe area immediately, pull their forces back three kilometres from the city centre by 0001 GMT on 24 April 1994, and allow United Nations forces and humanitarian relief convoys freedom of movement there. The NAC agreed that a "military exclusion zone" (within the territory of Bosnia and Herzegovina) be established for 20 kilometres around Gorazde, which called for all Bosnian Serb heavy weapons (including tanks, artillery pieces, mortars, multiple rocket launchers, missiles and anti-aircraft weapons) to be withdrawn by 0001 GMT on 27 April 1994. The NAC also agreed on similar arrangements for four other safe areas if they were attacked by heavy weapons from any range or if there was a concentration or movement of heavy weapons within a radius of 20 kilometres of these areas.

NATO reaffirmed its readiness to provide close air support should the Bosnian Serbs attack UNPROFOR or other United Nations personnel in Bosnia and Herzegovina, or forcibly interfere with the implementation of their mandate. It also called on the Bosnian Government not to undertake offensive action from within Gorazde.
izvor: UNPROFOR

Kotnrola je takdjer korostila NATO AWAC / UNSCR

http://www.e3a.nato.int/

a kasnije : NATO Maritime Patrol Aircraft
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#689 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Connaisseur Karlin wrote:.....
Hvala :thumbup:

Znam da je od proljeca 1993 NATO preuzeo zracnu kontrolu, ali to je vec godinu dana nakon izbijanja rata. Zato me interesuje posebno sta je bilo u medjuvremenu.

Poznato je da su srpske snage kontrolisale aerodrom do Miteranove posjete iz juna 1992, kada je on intervenisao da se otvori zracni most.

Mislio sam da mi forumasi mogu napisati sta se desavalo u medjuvremenu. Je li avijacija JNA, kasnije JA izvodila letove nad BiH. Svi se sjecamo nadlijetanja borbenih aviona tokom demonstracija 5. aprila.

Itd...

P.S. Sarajmen, zamolio bih da mi odgovoris na sluzbeno pitanje.

Hvala
sinuhe

#690 Re: Feedback

Post by sinuhe »

Zasto bi JA letila iznad BiH... Letila je avijacija VRS.
Nije tu bilo nekih ciljeva za avijaciju. Mozda da su srusili neki most.
Nekako s proljeća

#691 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

_BataZiv_0809 wrote:Sluzbeno pitanje/sugestija za moderatora: ima li potrebe za ovoliko tema? Podforum je postao toliko rascjepkan da vise ne znam na kojoj sam temi sta postavio i gdje da ocekujem odgovor.

Evo ovdje sam pitao za kontrolu zracnog prostora nad BiH tokom 92-95 i cekajuci odgovor (koji nije stigao) bio ubjedjen da je isto postavljeno na nekoj drugoj temi.

Mislim da nije svrsishodno otvarati ovoliko tema i partikulisati stvari koje se itekako mogu dovesti u vezu.

Kraj sluzbenog upita.
Eto, zahvaljujući članici foruma @Connaisseur Karlin dobio si odgovor na pitanje o kontroli zračnog prostora na ovoj temi, koju sam pokrenuo da bi na njoj svi mi mogli da neki historijski fragment podijelimo sa drugim i eventualno razmijenimo mišljenje o njemu, a da zarad toga ne moramo otvarati novu temu , ili izvlačiti iz ''podruma'' neku srodnu. Dakle, ova tema ima svrhu da se dođe do povratne informacije u vezi zanimanja članova foruma, što je svakako prednost ovako koncipirane teme.

Svaki član foruma ima pravo na svoje mišljenje , pa i da ga izrazi otvaranjem nove teme. Svrha , smisao il' kvalitet sadržaja novootvorene teme se ne može ocijeniti ukoliko joj se ne dopusti egzistiranje il' što bi rekli pruži prilika da opravda svoj smisao. U tom slučaju pristup sa pozicije moderatora je njena podrška i respekt ka autoru i kocepciji koju navede u uvodnom dijelu. Obaveza autora teme je ista kao i učesnika na njoj, da ne dopusti njenu zloupotrebu, svrhu, il' izlazak iz prostornih i vremeskih okvira ukoliko su određeni. Može se u tom smislu raspravljati sa učesnicima na temi al' i prijaviti komentare za koje se smatra da krše forumska pravila, a tako prijavljeni komentari postaju obaveza moderatora da se uključi i primijeni neki od moderatorskih alata.
Slažem se da nije najbolje rješenje egzistiranje više tema iste il' srodne tematike. Na primjer, bile su tri različite teme koje se odnose na tragična događanja na području grada Prijedora, a njihovo objdinjavanje u jednu temu bi bilo optimalno rješenje. Zamolio sam autora i autoricu dvije teme da daju svoj pristanak za objedinjavanje, dobio ga i uz tehničku podršku @Cmolje izvršeno je njihovo spajanje. Bez saglasnosti autora-ce to ne bi bilo korektno bez obzira što je optimalnije. Isto nastojanje za par dugih primjera nije naišlo na podršku , štaviše nema odgovora-fidbeka. Za sada je tako.

Ratna tematika je živa i nema nagovještaja da će u skorijoj budućnosti da bude umanjena, veliki broj tema je kontinuirano živ i predmet razmjene mišljenja. Sarajevsko ratište prednjači po obimu tema. U tom smislu je poželjno da se određen broj kvalitetnih tema objedini u jednu , npr naslova ''Sarajevo/ I Korpus A RBiH'', gdje bi samim naslovom bio određen prostorni okvir i naglašena civilna i vojna komponenta. Određen broj tema bi mogao da se spoji u jednu, i daljnja razmjena mišljenja na njoj ne bi imala npr. prostorne limite kao do sada. Mišljenja bi se razmjenjivala na sve događaje u zoni odgovornosti I Korpusa Armije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u gradu Sarajevu. Isti princip bi se mogao primijeniti i za teme koje u fokusu zanimanja stavljaju događaje, civilnu i vojnu komponentu unutar zona odgovornosti 2,3,4,5 i 6 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, i njihovim sjedištima u gradovima Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać i Konjic. Na taj način bi sačuvali prostor za vrlo korisnu tematiku i zanimanje za nju, a istovremeno rasteretili forum i omogućili da se na njemu mogu naći kvalitetne historijske teme druge tematike i zanimanja učesnika ovog pdf-a.

Postojanje npr teme ''Bosna i Hercegovina 1940-1946'' indirektno je obavezujuće da tematika koja se odnosi na područje Bosne i Hercegovine unutar tog vremenskog okvira može objavljivati na njoj. To je razlog da sam iskoristio moderatorski alat , ukazao na njeno postojanje, postavio link do nje za nastavak razmjene mišljenja i zaključao zasebno otvorenu temu o oslobađanju Sarajeva 1945. godine.
Dakle, ne zbog nekog svog hira ka autoru novootvorene teme il' da bih spriječio razmjenu mišljenja , već upravo da izbalansiram obim postojećih i novootvorenih tema na pdf-u. Za predhodno otvorene a srodne teme i njihovo objedinjavanje mi treba saglasnost njihovih pokretača (baniranih i odsutnih bruka) , al' za svaku novootvorenu temu ne, i znam šta mi je raditi. pozz
Bancho

#692 Re: Feedback

Post by Bancho »

Sarajmen wrote:Vidi može li ti biti od koristi, link: https://imerpezo.wordpress.com/
Moze, moze hvala Sarajmen :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#693 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala na odgovoru, mada sam zbunjen u pogledu istovjetnosti onoga kome je pitanje postavljeno i onoga koji odgovara :-?

Feedback je sjajna tema i svoje odusevljenje istom sam pokazao čestim javljanjem na istu, postavljajući stvari koje bi mogle biti interesantne forumašima, a da nisu međusobno povezane.

Što se tiče ostalog, ne znam baš da je problem spajati teme koje su otvorili banovani članovi. Naprotiv. Tu ne vidim ama baš nikakav problem. No to je moje mišljenje, ne pretendujem na nametanje stavova bilo kome.

Moja dobronamjerna i iskrena sugestija i dalje stoji: smatram da je pretjerana parikularizacija tema i beskompromisno insistiranje na strogom on topicu, kratkoročno možda i dobra, ali dugoročno, ubijeđen sam, nije.

Kultna tema o okupiranoj Grbavici, ni izbliza ne bi bila onako dobra, da nije bilo priče koja se po današnjim aršinima upozorava kao offtopic.

Neću više zloupotrebljavati prostor. Sugestija je bila dobronamjerna, i upućena je od onoga ko voli istoriju i obožava ovaj podforum. Sad polako počinje da me zamara i već ga manje čitam.

Da li će tako biti i sa ostalima ili je samo do mene, vrijeme će pokazati.
asurbanipal

#694 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

Nekako s proljeća wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sluzbeno pitanje/sugestija za moderatora: ima li potrebe za ovoliko tema? Podforum je postao toliko rascjepkan da vise ne znam na kojoj sam temi sta postavio i gdje da ocekujem odgovor.

Kraj sluzbenog upita.

.....

Slažem se da nije najbolje rješenje egzistiranje više tema iste il' srodne tematike. Na primjer, bile su tri različite teme koje se odnose na tragična događanja na području grada Prijedora, a njihovo objdinjavanje u jednu temu bi bilo optimalno rješenje. Zamolio sam autora i autoricu dvije teme da daju svoj pristanak za objedinjavanje, dobio ga i uz tehničku podršku @Cmolje izvršeno je njihovo spajanje. Bez saglasnosti autora-ce to ne bi bilo korektno bez obzira što je optimalnije. Isto nastojanje za par dugih primjera nije naišlo na podršku , štaviše nema odgovora-fidbeka. Za sada je tako.

Ratna tematika je živa i nema nagovještaja da će u skorijoj budućnosti da bude umanjena, veliki broj tema je kontinuirano živ i predmet razmjene mišljenja. Sarajevsko ratište prednjači po obimu tema. U tom smislu je poželjno da se određen broj kvalitetnih tema objedini u jednu , npr naslova ''Sarajevo/ I Korpus A RBiH'', gdje bi samim naslovom bio određen prostorni okvir i naglašena civilna i vojna komponenta. Određen broj tema bi mogao da se spoji u jednu, i daljnja razmjena mišljenja na njoj ne bi imala npr. prostorne limite kao do sada. Mišljenja bi se razmjenjivala na sve događaje u zoni odgovornosti I Korpusa Armije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u gradu Sarajevu. Isti princip bi se mogao primijeniti i za teme koje u fokusu zanimanja stavljaju događaje, civilnu i vojnu komponentu unutar zona odgovornosti 2,3,4,5 i 6 Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, i njihovim sjedištima u gradovima Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać i Konjic. Na taj način bi sačuvali prostor za vrlo korisnu tematiku i zanimanje za nju, a istovremeno rasteretili forum i omogućili da se na njemu mogu naći kvalitetne historijske teme druge tematike i zanimanja učesnika ovog pdf-a.

.....

Moj je prijedlog radi lakše i bolje preglednosti parcelisanje ovog podforuma na minimalno tri cjeline (Svjetska istorija, Istorija južnoslavenskih prostora uključujući i BiH do 1991. i Istorija ratnih dešavanja i operacija od 1991. - 1995.). Mislim da tako nešto imamo i na pdf Sport.
Connaisseur Karlin

#695 Re: Feedback

Post by Connaisseur Karlin »

_BataZiv_0809 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:.....
Hvala :thumbup:

Znam da je od proljeca 1993 NATO preuzeo zracnu kontrolu, ali to je vec godinu dana nakon izbijanja rata. Zato me interesuje posebno sta je bilo u medjuvremenu.

Poznato je da su srpske snage kontrolisale aerodrom do Miteranove posjete iz juna 1992, kada je on intervenisao da se otvori zracni most.

Mislio sam da mi forumasi mogu napisati sta se desavalo u medjuvremenu. Je li avijacija JNA, kasnije JA izvodila letove nad BiH. Svi se sjecamo nadlijetanja borbenih aviona tokom demonstracija 5. aprila.

Itd...

P.S. Sarajmen, zamolio bih da mi odgovoris na sluzbeno pitanje.

Hvala
Ja sam is Sjevernog dijala BiH,kod nas je rat poceo godinu dana ranije,jer sam granica BiH i Hravtske. Tad je bilo intenzivne upotrebe MiG-ova JNA ,ali koji su tad postali vlasnistvo Srba. Licno sam bila svjedok u jendnoj od doticnih zracnih operacija ( bacanje bombi na par meta). Kod vas u SA i drugim dijelovima BIH je rat dosao malo kasnije.

Ako pronadjem infomracije licen ili sa neta,postavim opet. :-D
Nekako s proljeća

#696 Re: Feedback

Post by Nekako s proljeća »

asurbanipal wrote:

Moj je prijedlog radi lakše i bolje preglednosti parcelisanje ovog podforuma na minimalno tri cjeline (Svjetska istorija, Istorija južnoslavenskih prostora uključujući i BiH do 1991. i Istorija ratnih dešavanja i operacija od 1991. - 1995.). Mislim da tako nešto imamo i na pdf Sport.
Dobar ti je i konstruktivan taj prijedlog sa podforumom, slažem se da bi preglednost bila bolja a i u tehničkom smislu bi to bilo optimalnije rješenje. Hoće li biti uvažen i realizovan je već stvar odluke administracije.
jadranom plovim

#697 Re: Feedback

Post by jadranom plovim »

sinuhe wrote:Zasto bi JA letila iznad BiH... Letila je avijacija VRS.
Nije tu bilo nekih ciljeva za avijaciju. Mozda da su srusili neki most.
Nije sramota kada se ne zna , sramota je kada se ne zna a to ne priznati.
Jer odkud ova tvrdnja da nije bilo ciljeva kada su letjeli 1992-1995, od prvih pa do zadnjih dana agresije.
JNA je, inače, u napadu na BiH masovno upotrebljavala avijaciju. Dnevno je izvođeno i do 50 avio-poletanja, tako da je do usvajanja rezolucije 781 Vijeća sigurnosti UN-a o zabrani letenja iznad BiH izvršeno oko 2700 borbenih letova. JNA je avijaciju najčešče koristila na ratištima u Jajcu, Gradačcu, Rogatici, Žepi, Maglaju, Bosanskom Brodu, Tesliću, Zenici, Tešnju i Čapljini.
U listi ispod ima ne samo mjesta gdje su letjeli vec i gdje su imali gubitke a sigurno nisam naveo bas sva mjesta gdje su napadali:

1992
- Kupres 12.4.92 Mig-21R 26109 352iae/117lap kap. Predrag Grandić
- Bosanski Brod 13.4.92 J-21 24201 ppuk. R. Moric
- Čapljina 23.4.92 J-21 24??? 97abr kap Goran Pantić
- Neum 24.4.92 N-62 23631 249lbae ppuk. Nikola Đerfi
- Odzak/Modriča 28.6.92 J-22 25105 kap. Bogoslav Lukić
- Posavina 11.6.92 NJ-21 Posavina kIk Drago Gajić
- Banja Luka juni 92 NJ-22 25 oba pilota+ udario u zemlju
- Gradačac 17.7.92 ( helikopter ) Mi-8 12402 Gradačac S. Kusturić+, Z. Gajica+, 8+
- Jajce, citavo to ljeto , po nekoliko napada na dan, ne samo avionima vec i borbenim helikopterima, ima na ovom snimku detaljnije opisano :
https://www.youtube.com/watch?v=bXXLkgnWX10
- Zenica

1993
- Brčko 2.8 92 ( helikopter ) HT-40
Prvi komandant 92. mabr potpukovnik Slobodan Kusturić poginuće sa još petoricom svojih kolega 2. avgusta 1993. godine, u udesu helikoptera HT-40 kod Brčkog . Helikopter je pogođen raketom Strela-2M lansiranom sa položaja ABiH, nakon pogotka helikopter gubi upravljivost i pada. U tom helikopteru poginulo je šest starešina VRS i troje civila.
- Gradačac N-62 23725
- Srebrenica, napadi avionima propelercima, ne zato jer nisu imali boljih vec zato jer su mlazni bili prebrzi i nisu sa njima mogli precizno da bombarduju + manji rizik od otkrivanja

1994
- Novi Travnik
Napad na tvornicu " Bratstvo "
94-01 28.2.94. IJ-21 24??? Novi Travnik kIk Ranko Vukmirović + 32 oboren od NATO F-16
94-02 28.2.94. IJ-21 24??? Novi Travnik kIk Goran Zarić + 35 oboren od NATO F-16
94-03 28.2.94. J-21 24??? s.Bravsko kIk Zvezdan Peڑić + 35 oboren od NATO F-16
94-04 28.2.94. J-21 24??? Mrkonjic maj. Uros Studen oboren od NATO F-16 - iskocio
94-05 28.2.94. J-21 24??? Novi Travnik kIk. Zlatko Mikerevic oboren od NATO F-16 - iskocio
94-06 28.2.94. J-21 24275 Novi Travnik kIk. Zlatan Crnalic 35 pogodjen od NATO F-16 sleteo a.Udbina

Ono sto je specificno za ovaj napad je i to sto su, i pored potpisanog primirja , kvislinzi iz katolicke manjine u Bosni i Hercegovini, otvarali vatru na pripadnike civilne zastite koji su pokusali da ugase pozare nastali ovim bombardovanjem.

- Cazin 18.11.94. J-22 25201 kap. Boro Nović
http://www.euskola.com/vremeplov-prica- ... eni-avion/

1995
– 8 oktobar 1995, Tesanj
http://www.slobodnaevropa.org/content/t ... 24489.html

- napadi avijacije u Zapadnoj Bosni ljeto/jesen 1995
Last edited by jadranom plovim on 13/04/2016 11:59, edited 1 time in total.
jadranom plovim

#698 Re: Feedback

Post by jadranom plovim »

-
asurbanipal

#699 Re: Feedback

Post by asurbanipal »

Britanska vojska je na današnji dan 1919. godine počinila masakr u Jallianwala Baghu (sjeverna Indija). Brigadni general Reginald Dyer je naredio otvaranje vatre na nenaoružane demonstante. Prema službenim izvorima ubijeno je 379 ljudi i oko 1100 ranjeno. U desetak minuta ispaljeno je 1650 metaka. Neslužbeni podaci govore o znatno većem broju mrtvih i ranjenih.

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#700 Re: Feedback

Post by _BataZiv_0809 »

Koje ciljeve je avijacija JA gadjala u Zenici?
Post Reply