Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bujrum majstore

#676 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:
brada nije uslov za uspjeh, da se dodje do Dzenneta/Raja

Samo mi molim te pojasni, jesu li naredjene (tu rijec si koristio) il sugerisane?
prije bi rekao da su sugerisane, jer da je neka naredba onda bi bilo pod moranjem inace ti nema Dzenneta, tako da je sugerisanje
Dakle brada je sugerisana od Muhammeda (nije iz Kurana) za kojeg i muslimani kazu da je bio nepismen
al ipak se treba (bolje reci mora) imati brada inace nisi dobar musliman?
Zar nije Kuran jedino sto je po Islamu od Boga a sve drugo od pojedinaca?
Chagalj

#677 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
brada nije uslov za uspjeh, da se dodje do Dzenneta/Raja

Samo mi molim te pojasni, jesu li naredjene (tu rijec si koristio) il sugerisane?
prije bi rekao da su sugerisane, jer da je neka naredba onda bi bilo pod moranjem inace ti nema Dzenneta, tako da je sugerisanje
Dakle brada je sugerisana od Muhammeda (nije iz Kurana) za kojeg i muslimani kazu da je bio nepismen
brada nije uslov da budes dobar ili los, u islamu je srce vazno kad bude ispitivanje a ne brada, jer brada kao brada te nece odvesti u Raj, nego tvoje srce i djela.
Kuran, je doslovce slovo po slovo , sve od BOga

dok su informacije koje Muhammed u hadisima dobivao od Boga ali ih je svojim rijecima objasnjavao, dok je Kuran rijec po rijec sve od BOga bez i slova dodavanja od bilo koga, znaci direktan govor napisan na papir.
nemezis

#678 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:
nasa wrote: Znam,
nije za dobrotu zasluzan samo islam,ok.Zapamti za teme u kojim ce iskljucivo biti zasluzan za lose kod muslimana.Kako, pa ateisticka logika :D
Ne znam zašto meni to govoriš. Ja samo ne vjerujem da bog ne postoji. Ja nisam nikada rekao da je za loše stvari jedini krivac islam niti bilo koja druga religija. Niti imam nesto protiv nekog propisa samo zato sto je kao "islamski". Svaka religija propisuje i dobre i loše stvari a vjernici uglavnom ističu dobre a loše zanemaruju ili "tumace". Problem jeste upravo u tim lošim stvarima jer se vidi da su prilagođene vremenu u kome su nastale i samim tim su dobar razlog za sumnju u svevremenost upute a samim tim i u postojanje boga. Ja nemam problem da priznam da je post možda koristan (čišćenje organizma i slicno) ili namaz (redovna fizička aktivnost) ali ti imaš problem da priznaš da je post u Švedskoj problem i da je očito da onaj ko je kreirao propis pojma nije imao o Švedskoj. Ti imaš problem da vidiš da nema logike da stvoritelj cijelog svemira brine o tome hoćemo li mi popiti čašicu alkohola ili, ne daj bože, pojesti Kiki bonbonu.
ali ti imaš problem da priznaš da je post u Švedskoj problem i da je očito da onaj ko je kreirao propis pojma nije imao o Švedskoj.
post u svedskoj je fanatastican, nije prevruce da te davi vrucina, cak sta vise moze se i fudbala igrati dok postis i opet ces ostati frisak

tako neznam o cemu pricas ovdje
Ti imaš problem da vidiš da nema logike da stvoritelj cijelog svemira brine o tome hoćemo li mi popiti čašicu alkohola ili, ne daj bože, pojesti Kiki bonbonu
brine jer ti je dao tijelo na cuvanje a ne da upropastavas alkoholom i sebe i drustvo
Umjereno piti je manje štetno od pušenja, zašto pušenje nije zabranio?
Chagalj

#679 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:Umjereno piti je manje štetno od pušenja, zašto pušenje nije zabranio?
jeste zabranjeno, sve sto steti je zabranjeno, a cigara steti, tako da je odavno poznato muslimanima da je grijeh pusiti.

pusiti i na taj nacin ubiti samog sebe rakom, jeste samoubistvo, a za samoubistvo se ide u dzehennem, pa nek izvoli ko hoce da pusi.
Bujrum majstore

#680 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote: pusiti i na taj nacin ubiti samog sebe rakom, jeste samoubistvo, a za samoubistvo se ide u dzehennem, pa nek izvoli ko hoce da pusi.
Poznavao sam par ljudi koji su umrli od raka pluca mada su neki bili i nepusaci al evo,
par njih koji su bili pusaci su bili takvog morala, dobrote i etike prema ljudima da je to tesko pojmiti,
ljudine, gromade od ljudskosti i karaktera u najpozitivnom smislu.
Znali su oni da je pusenje stetno al desava se, desava se svim pusacima da budemo iskreni.
I sad ce biti u vjecnoj vatri do kraja vremena?

Ne mogu da vjerujem u to...
Chagalj

#681 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote: pusiti i na taj nacin ubiti samog sebe rakom, jeste samoubistvo, a za samoubistvo se ide u dzehennem, pa nek izvoli ko hoce da pusi.
Poznavao sam par ljudi koji su umrli od raka pluca mada su neki bili i nepusaci al evo,
par njih koji su bili pusaci su bili takvog morala, dobrote i etike prema ljudima da je to tesko pojmiti,
Znali su oni da je pusenje stetno al desava se, desava se svim pusacima da budemo iskreni.

ko je rekao da ce biti vjecno u dzehennemu , niko to nemoze reci ni za koga.

a druga stvar nemozemo sa sigurnoscu nikome reci ti ces u raj a ti u pakao, to samo Bog zna.
nemezis

#682 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nemezis »

Chagalj wrote:
nemezis wrote:Umjereno piti je manje štetno od pušenja, zašto pušenje nije zabranio?
jeste zabranjeno, sve sto steti je zabranjeno, a cigara steti, tako da je odavno poznato muslimanima da je grijeh pusiti.

pusiti i na taj nacin ubiti samog sebe rakom, jeste samoubistvo, a za samoubistvo se ide u dzehennem, pa nek izvoli ko hoce da pusi.
Ta izjava "zabranjeno je sto je stetno" je šuplja. Zašto je samo alkohol izdvojen posebno? Možda zato što su ljudi pravili probleme kada se napiju pa je bilo očito da je zbog alkohola a smrt zbog duhana nije bila očita?
GAU8

#683 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Nagrada za najgoreg kreacionistu ide za:
:D :D
animals

#684 Re: Vjerovati naspram znati

Post by animals »

Chagalj wrote:a za samoubistvo se ide u dzehennem,
Jel to vazi i za one bombase samoubice..koliko ja znam njima su obecane djevice..
Last edited by animals on 08/08/2014 11:42, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#685 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:

ko je rekao da ce biti vjecno u dzehennemu , niko to nemoze reci ni za koga.

a druga stvar nemozemo sa sigurnoscu nikome reci ti ces u raj a ti u pakao, to samo Bog zna.
Ja sam razumio da su Raj i Pakao tj. Dzennet i Dzehenem vjecne kategorije, mozda nisam dobro razumio al to nije sad bitno.

Zar stvarno mislis da su ovi ljudi zavrsili zbog pusenje u Dzehenemu, pa makar i na kratko?!?!?
Chagalj

#686 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

nemezis wrote:
Chagalj wrote:

Ta izjava "zabranjeno je sto je stetno" je šuplja. Zašto je samo alkohol izdvojen posebno? Možda zato što su ljudi pravili probleme kada se napiju pa je bilo očito da je zbog alkohola a smrt zbog duhana nije bila očita?
Ta izjava "zabranjeno je sto je stetno" je šuplja
da vidimo jeli

Bog kaze:

''I ne ubijajte sami sebe, Allah je, uistinu, prema vama milostiv.'' (Prev. znač. En-Nisa' 29)

Muhammed kaze:
''Zabranjeno je sebi činiti štetu i drugome zlo nanositi'' (Ibn-Madže - dobar hadis).
Zašto je samo alkohol izdvojen posebno?
zato sto je alkohol tad bio a duhan i cigare nisu bile, cigarae su pocele od spanaca u 16 stoljecu, a Kuran je dosao u 6 stojecu, tako da se nije ni spomenulo ali dovoljno je da ti stoji, "ne ubijaj sam sebe" a nauka potvrdila da ciagarama sam sebe ubijas da bi se cigara zabranila. nema tu puno filozofiranja.
Chagalj

#687 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

animals wrote:
Chagalj wrote:a za samoubistvo se ide u dzehennem,
Jel to vazi i za one bombase samoubice..koliko ja znam njima su obecane djevice..
Jel to vazi i za one bombase samoubice
neznam jedino jeli vazi za vojnika koji nema drugog izbora osim da explozivom pobija druge vojnike, ali ako ima drugi nacin onda nisam siguran dali i za njega vazi da ide u dzehennem.

uglavnom pravilo je nesmijes sama sebe ubiti, inace ti je dzehnnem slijedi. pa ti vidi smijes li se roknuti ili ne.
koliko ja znam njima su obecane djevice
nebi bas bio siguran u to, nigdje se ne spominje da je samoubicama obecane djevice, ne slusaj sta ti mediji plasiraju.
Bujrum majstore

#688 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote: zato sto je alkohol tad bio a duhan i cigare nisu bile, cigarae su pocele od spanaca u 16 stoljecu, a Kuran je dosao u 6 stojecu, tako da se nije ni spomenulo ali dovoljno je da ti stoji, "ne ubijaj sam sebe" a nauka potvrdila da ciagarama sam sebe ubijas da bi se cigara zabranila. nema tu puno filozofiranja.
Izvini al moram se ponoviti kao i mnogi drugi, u tim knjigama se spominju stvari za koje su ljudi znali,
na odredjenom prostoru i u odredjenom vremenu, to je u principu to.

"Ne ubijaj sam sebe" je preocit primjer logike da bi se izvor poruke trebao traziti van covjekovog domena.
Doduse, davno je to bilo, svjest je bila kakva je bila, svakvih je insana bilo pa je trebalo
pristupiti (danas) vrlo cudnim i diskutabilnim mjerama kontrole.
Chagalj

#689 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Ja sam razumio da su Raj i Pakao tj. Dzennet i Dzehenem vjecne kategorije, mozda nisam dobro razumio al to nije sad bitno.
jesu vjecne kategorije, samo sto neki u dzehennemu nece vjecno ostati, jer ce biti prebaceni u raj nakon sto odsluze kaznu.
Zar stvarno mislis da su ovi ljudi zavrsili zbog pusenje u Dzehenemu, pa makar i na kratko
a jesi li ti siguran sta je bilo u njihovim srcima, jeli stvarno znas citati ljudska srce i duse, jesi li siguran da nije neko od njih mozda bio dobar da bi se dodvorio drugim ljudima, ili da bi ga hvalili itd

ili je mozda on dobar samo u jednom segmentu, ali zato ovamo krijuci radi teske grijehe, kako mozes bi ti siguran uto.

nemozemo reci ovi ce u dzehnnem ili dzennet, to samo Bog, a nemoj da te obmane ono sto vidis spoljasno, ima i unutrasnja strana za koju ce se odgovarati.

preslusaj ovaj kratki video, ima prevod na nas

Da li će dobri ljudi u džehennem?
Bujrum majstore

#690 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
nebi bas bio siguran u to, nigdje se ne spominje da je samoubicama obecane djevice, ne slusaj sta ti mediji plasiraju.
Dobro, zaboravimo medije, zaboravimo djevice.
Sta je obecano samoubicama bombasima i od koga (kazes da nisu mediji) da bi sebi oduzeli zivot
a zbog toga se ide u Dzehennem?
Il se ide u Dzennet ako je razlog specijalan, bez obzira sto i sam kazes da je po Kuranu
samoubistvo kaznjavano Dzehennemom i da tu nema puno filozofiranja?
Chagalj

#691 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote: zato sto je alkohol tad bio a duhan i cigare nisu bile, cigarae su pocele od spanaca u 16 stoljecu, a Kuran je dosao u 6 stojecu, tako da se nije ni spomenulo ali dovoljno je da ti stoji, "ne ubijaj sam sebe" a nauka potvrdila da ciagarama sam sebe ubijas da bi se cigara zabranila. nema tu puno filozofiranja.
Izvini al moram se ponoviti kao i mnogi drugi, u tim knjigama se spominju stvari za koje su ljudi znali,
na odredjenom prostoru i u odredjenom vremenu, to je u principu to.

"Ne ubijaj sam sebe" je preocit primjer logike da bi se izvor poruke trebao traziti van covjekovog domena.
Doduse, davno je to bilo, svjest je bila kakva je bila, svakvih je insana bilo pa je trebalo
pristupiti (danas) vrlo cudnim i diskutabilnim mjerama kontrole.

ali hajde ti notnornom pusacu dokazi da cigara njega ubija, iako on to zna, on slijedi te strasti, nemoze im se oduprijeti, a neko ipak moze..

nase tijelo smo dobili od boga, ti si dusa koja koristi tijelo kao prevozno sredstvo, kad smrt nastupi dusa ostavlja tijelo , ti svoje tijelo skida sa sebe i nastavljas dusevni zivot. Bog je naredio da se cuva zdravlje i tijelo, je jer to njegovo imanje, tebi dato na posudbu da koristi na odredjeno vrijeme, a pa hajde ti zamisli se kad bi ti nekome dao svoje auto na posudbu i kazes mu cuvaj mi auto, a ovaj, kaze nema problema, pa sjede u njega i pocne se zafrkavati ,prestizati druga auta iz sprdnje, i spuca u drvo, sta bi mu ti, jeli zasluzio kaznu? barem novcanu ako bi nebi samarcinu zavalio, barem nek plati da mozes popraviti.

tako je isto i sa tijelom.
Bujrum majstore

#692 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:
jesu vjecne kategorije, samo sto neki u dzehennemu nece vjecno ostati, jer ce biti prebaceni u raj nakon sto odsluze kaznu.
Zar stvarno mislis da su ovi ljudi zavrsili zbog pusenje u Dzehenemu, pa makar i na kratko
a jesi li ti siguran sta je bilo u njihovim srcima, jeli stvarno znas citati ljudska srce i duse, jesi li siguran da nije neko od njih mozda bio dobar da bi se dodvorio drugim ljudima, ili da bi ga hvalili itd

ili je mozda on dobar samo u jednom segmentu, ali zato ovamo krijuci radi teske grijehe, kako mozes bi ti siguran uto.

nemozemo reci ovi ce u dzehnnem ili dzennet, to samo Bog, a nemoj da te obmane ono sto vidis spoljasno, ima i unutrasnja strana za koju ce se odgovarati.

Nekako si uspio zamjeniti teze, ne znam dal slucajno ili namjerno. :)
Fokus je bio na pusenju, ti si rekao da se izricito ide u Dzehennem ako covjek umre od pusenja, pogledaj i sam sta si napisao. A ja te pitam, dal ljudi koji su dobri (ja ne znam da su dobri, nek Allah kaze da su dobri, uzmimo to za pretpostavku) idu u Dzehennem zbog smrti od raka pluca jer su pusili a ucinili x dobrih dijela u zivotu?
Nemoj molim te opet da kazes da ja ne znam kakvi je ko u dusi jer to nije bitno, uzmimo za pretpostavku da Allah kaze da su dobri i da je samo to pusenje cigara diskutabilno.
Jel idu u Dzehhenem zvog toga?
Nemoj reci da to samo Allah zna jer si sam rekao da se zbog toga ide u Dzehennem pa nek svako izvoli.
Chagalj

#693 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Dobro, zaboravimo medije, zaboravimo djevice.
Sta je obecano samoubicama bombasima i od koga (kazes da nisu mediji) da bi sebi oduzeli zivot
a zbog toga se ide u Dzehennem?
Il se ide u Dzennet ako je razlog specijalan, bez obzira sto i sam kazes da je po Kuranu
samoubistvo kaznjavano Dzehennemom i da tu nema puno filozofiranja?
Sta je obecano samoubicama bombasima
nista im nije ni odgod obecano

Bog je obecao sehidima nagrade, to su osobe koje brane svoj, zivot, familiju, vjeru, drzavu, imanje, a zabranjeno nam je samoubistvo.

eh sad ove samoubice u ratu idu na rizik, hoce li biti smatrani kao sehidi ili kao samoubice koji ce u dzehennem, to je do Allaha, nema nikakve garancije za to.

a onaj samoubica koji raznese neduzan narod, pa tesko se zamisliti da ce takav u Raj sobzirom na zestoke kazne od Boga na ubijanje nevinih ljudi.
Chagalj

#694 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:Nemoj molim te opet da kazes da ja ne znam kakvi je ko u dusi jer to nije bitno, uzmimo za pretpostavku da Allah kaze da su dobri i da je samo to pusenje cigara diskutabilno.
Nemoj reci da to samo Allah zna jer si sam rekao da se zbog toga ide u Dzehennem pa nek svako izvoli.

ako je vjernik, moze mu Allah oprostiti i uvesti ga u dzennet ili ga neko vrijeme kazniti u dzehnnemu pa opet uvesti u dzennet na kraju

a ako nije vjernik, a bio dobar, pa se ubio pusenje cigara, tesko se zamisliti po kuranu i hadisima da bi takav u Raj otisao, jer on je dobio svoju nagradu na ovome svijetu, u vidu zdravlja, imetka, djece, srece i ostalih stvari

jer BOg kaze za takve:

a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu - daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.

znaci ako samo zelis nagradu na ovome svijetu, dobit ces je ali zato nemas nista na buducem svijetu. naplata za dobrotu ce doci na ovome svijetu, ali zato nece dobiti nista na buducem.
Bujrum majstore

#695 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote: nista im nije ni odgod obecano

Bog je obecao sehidima nagrade, to su osobe koje brane svoj, zivot, familiju, vjeru, drzavu, imanje, a zabranjeno nam je samoubistvo.

eh sad ove samoubice u ratu idu na rizik, hoce li biti smatrani kao sehidi ili kao samoubice koji ce u dzehennem, to je do Allaha, nema nikakve garancije za to.

a onaj samoubica koji raznese neduzan narod, pa tesko se zamisliti da ce takav u Raj sobzirom na zestoke kazne od Boga na ubijanje nevinih ljudi.
Al' kako to njima objasniti kad kazu da to rade u ime Allaha?
Vjerujem da su istu knjigu citali?
Mozda je ipak samo do tumacenja a svako ce reci da je jedino njegovo tumacenje tacno
i tako se vrtimo u krug...
Chagalj

#696 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Mozda je ipak samo do tumacenja a svako ce reci da je jedino njegovo tumacenje tacno
i tako ide se vrtimo u krug...
eh to neznam kako nekoga ubijediti,

samo idu na rizik, a ja se nebi upustio na rizik da idem sresti Allaha.
Bujrum majstore

#697 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:Nemoj molim te opet da kazes da ja ne znam kakvi je ko u dusi jer to nije bitno, uzmimo za pretpostavku da Allah kaze da su dobri i da je samo to pusenje cigara diskutabilno.

ako je vjernik, moze mu Allah oprostiti i uvesti ga u dzennet ili ga neko vrijeme kazniti u dzehnnemu pa opet uvesti u dzennet na kraju

a ako nije vjernik, a bio dobar, pa se ubio pusenje cigara, tesko se zamisliti po kuranu i hadisima da bi takav u Raj otisao, jer on je dobio svoju nagradu na ovome svijetu, u vidu zdravlja, imetka, djece, srece i ostalih stvari

jer BOg kaze za takve:

a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu - daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.

znaci ako samo zelis nagradu na ovome svijetu, dobit ces je ali zato nemas nista na buducem svijetu. naplata za dobrotu ce doci na ovome svijetu, ali zato nece dobiti nista na buducem.
Oni nisu bili takvi jer nisu trazili nikakvu nagradu (neki nisu bili vjernici) nit su trazili protuuslugu za bilo sta sto su nekome dobro ucinili, jednostavno su to cinili jer ih je to cinilo sretnim, logika, hedonizam a ti mozes reci da je to ta sreca kojom ga je Allah nagradio na ovom svijetu (dobar dio njih nisu bili materijalno dobrostojeci, neki cak i bez djece), svaka igra-svaka dobija...
Bujrum majstore

#698 Re: Vjerovati naspram znati

Chagalj wrote:
Bujrum majstore wrote:
i tako ide se vrtimo u krug...
eh to neznam kako nekoga ubijediti,

samo idu na rizik, a ja se nebi upustio na rizik da idem sresti Allaha.
Prijatelju, ne bih ja rekao da oni idu na rizik, oni idu 110% sigurni
sto opet dovodi do tumacenja.
nasa

#699 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

E stvarno svasta...
prvo ne mozete porediti alcohol i cigarete jer alcohol utjeece na psiho-motorne sposobnosti pojedinca i kao takav znaci mijenja nasu moc rasudjivanja te u takvom stanju covjek moze uciniti nesto sto je stetno i drugim...Zasto ne moze u malim kolicinama i sl. je natezanje i vala nemam namjeru objasnjavati onim koji ne shvataju jer ocigledno da ne bi bilo svrhe..
Cigarete su stetne bez dvojbe ali su stetne prvenstveno za pojedinca koji ih konzumira te je to razlog zbog kojeg su u blago razlicitom tretmanu u odnosu na alcohol, ali bez dvojbe stetnost je evidentna i kao takve nisu nikako nesto sto je tolerantno.
Dzehenem zbog cigare ili zbog pive ili ubistva ili...potpuno je isto za nas jer ne znamo i ne mozemo znati...Tako da @chagalj uopce se ne slazem s tobom.
GAU8

#700 Re: Vjerovati naspram znati

Post by GAU8 »

Za sve što govore o Islamu kao naprednoj religiji:

Kome je mrsko, neka gleda od 20:00 do 30:00 minute.
Tu je navedeno šta je Islam bio i na šta se srozao kao jedan primjer kroz historiju, koji se više puta ponavljao.
Post Reply