Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Troll_Happens

#676 Re: Zivot u Austriji

Post by Troll_Happens »

Code: Select all

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/bosanci-u-austriji-uhvaceni-u-pljacki-banke/140613140
pa dozvoli nasoj bagru da negdje putuje. Fuuj dozivotno zabraniti ulazak u bilo koju EU zemlju. :twisted:
cvijetici

#677 Re: Zivot u Austriji

Post by cvijetici »

Op3r4t0r wrote:
cvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
Cijena iznajmljivanja ili cijena kupovine? Koji Grad? Centar ili okolina? posto je pitanje takvo kakvo jest nazalost ce i odgovor morati biti tako da prilikom iznajmljivanja garsonjere ili jednosobnog stana startas sa 400 eura ako imas srece pa sve do hiljadu eura ako je npr u pitanju centar beca ili graza a stan nov i moderan.

U slucaju kupovine cijene opet idu od nekih 50 hiljada pa do 100 hiljada a moguce i vise.

Znas engleski jezik u smislu da si studirao engleski jezik ili ga ono znas jer si naucio usput u skoli? Jer u pitanju je velika razlika, ako se radi o ovoj drugoj opciji a vjerovatno radi nece ti biti od neke pomoci jer i 80 % austrijanaca ga zna, kao i mnogi drugi stranci.

Sto se tice biroa, austrija ne prima socijalne slucajeve, to svima treba biti jasno, i ako planiras doci u austriju da bi visio na birou na to mozes zaboraviti, nemoguca misija, da bi dosao u austriju moras imati posao, a biro sluzi za one ljude koji u medjuvremenu ostanu bez posla, da bi mogao biti na birou i dobijati odredjenu naknadu moras u idealnim uslovima minimalno raditi 6 mjeseci pa ako nakon toga dobijes otkaz mozes otici na biro i to ne opet dok ne nadjes drugi posao nego na svega par mjeseci, ne nadjes li posao nakon toga to biro nece previse zanimati, njihova primanja ce jednostavno prestati s unaprijed odredjenim datumom.

Stranice za zaposljenje:

http://www.ams.at
http://www.willhaben.at
Cijena iznajmljivanja jednosobnih stanova ili garsonjera.Nas zanima Graz,ali ako neko zna koji grad ima povoljnije uslove za zivot,tacnije za posao,smjestaj itd.Engleski znam onako,''usput'' sto sam naucila i znam ga skoro 100%.Mnogo nasih ljudi je u Austriji i ima ih mnogo koji jedva i da pricaju Engleski a isto tako i Njemacki pa ipak tamo zive i rade...
Op3r4t0r

#678 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

cvijetici wrote:
Op3r4t0r wrote:
cvijetici wrote:Molim ako mi mozete napisati,koliko se krecu cijene garsonjera ili jednosobnih stanova u Austiji?Znam Engleski jezik pa me zanima koji su najtrazeniji poslovi sa znanjem Engleskog?Da li se trebam prijaviti na biro?Ako si prijavljen na birou, da li se dobija naknada dok se ne nadje posao?Stranice za zaposljenje, ako neko zna?Dodatne informacije bi dobro dosle.Mi se razmisljamo izmedju Svicarske i Austrije...pa svaka info.o Austriji dobro dodje.Hvala!
Cijena iznajmljivanja ili cijena kupovine? Koji Grad? Centar ili okolina? posto je pitanje takvo kakvo jest nazalost ce i odgovor morati biti tako da prilikom iznajmljivanja garsonjere ili jednosobnog stana startas sa 400 eura ako imas srece pa sve do hiljadu eura ako je npr u pitanju centar beca ili graza a stan nov i moderan.

U slucaju kupovine cijene opet idu od nekih 50 hiljada pa do 100 hiljada a moguce i vise.

Znas engleski jezik u smislu da si studirao engleski jezik ili ga ono znas jer si naucio usput u skoli? Jer u pitanju je velika razlika, ako se radi o ovoj drugoj opciji a vjerovatno radi nece ti biti od neke pomoci jer i 80 % austrijanaca ga zna, kao i mnogi drugi stranci.

Sto se tice biroa, austrija ne prima socijalne slucajeve, to svima treba biti jasno, i ako planiras doci u austriju da bi visio na birou na to mozes zaboraviti, nemoguca misija, da bi dosao u austriju moras imati posao, a biro sluzi za one ljude koji u medjuvremenu ostanu bez posla, da bi mogao biti na birou i dobijati odredjenu naknadu moras u idealnim uslovima minimalno raditi 6 mjeseci pa ako nakon toga dobijes otkaz mozes otici na biro i to ne opet dok ne nadjes drugi posao nego na svega par mjeseci, ne nadjes li posao nakon toga to biro nece previse zanimati, njihova primanja ce jednostavno prestati s unaprijed odredjenim datumom.

Stranice za zaposljenje:

http://www.ams.at
http://www.willhaben.at
Cijena iznajmljivanja jednosobnih stanova ili garsonjera.Nas zanima Graz,ali ako neko zna koji grad ima povoljnije uslove za zivot,tacnije za posao,smjestaj itd.Engleski znam onako,''usput'' sto sam naucila i znam ga skoro 100%.Mnogo nasih ljudi je u Austriji i ima ih mnogo koji jedva i da pricaju Engleski a isto tako i Njemacki pa ipak tamo zive i rade...
Ja upravo zivim u Grazu, cijena iznajmljivanja takvog stana u Grazu se krece oko 500 eura mjesecno, s tim da prije useljavanja moras uplatiti i 3 kirije za kauciju, iliti moras dati 1500 eura za kauciju, i jos dodatno ako stan trazis preko agencije moraces i njima dati 1000 eura iliti iznos od dvije kirije. 3000 eura ode iz novcanika prije nego se i uselis :izet:

Tri najskuplja grada za zivot su ti bec, graz i salzburg.
Salzburg ne preporucujem nikako jer je to najskuplji grad u austriji za zivot a manji je i od graza i od beca pa je i mogucnost zaposljenja manja.
Graz ima prednost sto je najblizi bosni ali pored te prednosti nije bas idealan za nekog pocetnika jer je skup a nije industrijski grad.
Bec bi bio na mojoj listi preporuka na drugom mjestu. Skup grad, ali kao glavni i najveci grad pruza i najvise mogucnosti za zaposljenje. S tim da isto ovako razmislja i 90% drugih stranaca koji pokusavaju naci srecu u austriji tako da je bec prepun stranaca i velika je konkurencija za te uvodne poslove.
Linz je ono sto bi ti ja licno preporucio. Linz je jedan od vecih gradova u austriji s jedne strane a s druge strane jeftiniji je od ovih ostalih gradova i jedini od njih koji se smatra industrijskim gradom i vjerujem da je tu i danas mogucnost zaposljenja najveca.
insomnia78

#679 Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

Nego kako ti cura mislis naci poso tamo i uopste ostati bez radne dozvole?
Sta kaze carica, mogul se ja prijaviti na biro i primati naknadu :D :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
fatality

#680 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Sta,vi onako malo razmisljali i sigurno se pitate " a sto ovi ostali ne idu negdje vani?". Ono kao vi imali prvi tu ideju :D

Salu na stranu, ne znam koliko je tesko uvalit se u svicarsku tek tako (bez nekog obrazovanja ili sranja u maticnoj zemlji) ali cisto sumnjam da je mnogo lakse nego u austriji. A u austriji da bi ostala (posebno vas oboje) moras imat debeo razlog, ili to sranje u drzavi (koje smo prebrodili, jel) ili da spadas u trazene struke ili da nadjes poslodavca koji bi krv dao za tebe (da se tako izrazim) - ili da se jedno od vas dvoje ozeni/uda za austrijanca/ku :D. A sa "onako" engleskim, tj. Ako ti je to najjaca karakteristika, mislim da ti zvijezde za selidbu u austriju nisu bas najbolje naklonjene (na stranu sto izgleda njemacki nikako ne pricas).

Iako uvijek ima onih koji se "snadju". Al to je 0,1%, ljudi izvuku neke kerifeke, nadju nekog ko nekog zna, ko ima nekog tu, koji zna da je njegova amidzicna to i go uradila i uspjela ostat, ali to je bas rijetkost, i najvjerovatnije ces se onim gornjim putem morat snalazit

sa fontela
cvijetici

#681 Re: Zivot u Austriji

Post by cvijetici »

insomnia78 wrote:Nego kako ti cura mislis naci poso tamo i uopste ostati bez radne dozvole?
Sta kaze carica, mogul se ja prijaviti na biro i primati naknadu :D :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Prvo,nekaze se ''cura'',drugo,kako ja mislim je moja stvar a ne tvoja briga!Ja pitam, dobronamjerne ljude,one koji ne pametuju,vec odgovore normalno na pitanja onoliko koliko znaju
cvijetici

#682 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by cvijetici »

fatality wrote:
Sta,vi onako malo razmisljali i sigurno se pitate " a sto ovi ostali ne idu negdje vani?". Ono kao vi imali prvi tu ideju :D

Salu na stranu, ne znam koliko je tesko uvalit se u svicarsku tek tako (bez nekog obrazovanja ili sranja u maticnoj zemlji) ali cisto sumnjam da je mnogo lakse nego u austriji. A u austriji da bi ostala (posebno vas oboje) moras imat debeo razlog, ili to sranje u drzavi (koje smo prebrodili, jel) ili da spadas u trazene struke ili da nadjes poslodavca koji bi krv dao za tebe (da se tako izrazim) - ili da se jedno od vas dvoje ozeni/uda za austrijanca/ku :D. A sa "onako" engleskim, tj. Ako ti je to najjaca karakteristika, mislim da ti zvijezde za selidbu u austriju nisu bas najbolje naklonjene (na stranu sto izgleda njemacki nikako ne pricas).

Iako uvijek ima onih koji se "snadju". Al to je 0,1%, ljudi izvuku neke kerifeke, nadju nekog ko nekog zna, ko ima nekog tu, koji zna da je njegova amidzicna to i go uradila i uspjela ostat, ali to je bas rijetkost, i najvjerovatnije ces se onim gornjim putem morat snalazit

sa fontela
Da,mi izmislili toplu vodu,pa sada cekamo da se svi ugledaju na nas :-D I tebi hvala na odgovoru kao i svima koji se ponasaju normalno i u skladu sa temom
Last edited by cvijetici on 15/06/2014 22:03, edited 1 time in total.
cvijetici

#683 Re: Zivot u Austriji

Post by cvijetici »

Op3r4tOr Hvala na odgovoru,zaista si mi pomogao
Op3r4t0r

#684 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

cvijetici wrote:Op3r4tOr Hvala na odgovoru,zaista si mi pomogao
Drago mi je ako je tako :ljulja:
cvijetici

#685 Re: Zivot u Austriji

Post by cvijetici »

Op3r4t0r wrote:
cvijetici wrote:Op3r4tOr Hvala na odgovoru,zaista si mi pomogao
Drago mi je ako je tako :ljulja:
Zaista je tako
pirmin

#686 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

BH Fanaticos

ZAJEDNICKO GLEDANJE UTAKMICE BIH - IRAN U BECU

Dragi navijači i simpatizeri fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Konačno smo dočekali da se naša reprezentacija kvalifikuje na svjetsko prvenstvo, pošto nam je mnogima "predaleko", imamo priliku da se u što većem broju iskupimo i podržimo naše reprezentativce u utakmici protiv Irana. BHFANATICOSi pozivaju SVE VAS, da u što većem broju, 25.06.2014 sa početkom u 18h, u Strandbar Herrmann (Adresa: Hermannpark, 1030 Wien, kod Uranie/Schwedenplatza), dođu da svojim dlanovima i grlima ispratimo posljednju utakmicu grupne faze i nadajmo se, ulazak u KO-fazu...
Djelite dalje

Vidimo se...
Ima da zaborave Svedjane
http://www.strandbarherrmann.at/?page_id=6753

8-)
sha_ba

#687 Re: Zivot u Austriji

Post by sha_ba »

ne znam gdje da postavim pitanje, pokusacu ovdje... ako je off halalite :D

ako je osoba iz BiH u EU tri mjeseca i vrati se u BiH, koliko mora biti dole da bi ponovo mogla uci u EU?
konkretno Francuska

hvala
richa

#688 Re: Zivot u Austriji

Post by richa »

3 mjeseca

Sent from my GT-I9100
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#689 Re: Zivot u Austriji

Post by Matijevic_Vlado »

cvijetici wrote: Prvo,nekaze se ''cura'',drugo,kako ja mislim je moja stvar a ne tvoja briga!Ja pitam, dobronamjerne ljude,one koji ne pametuju,vec odgovore normalno na pitanja onoliko koliko znaju
to se mozda u tvom selu ne kaze cura za djevojku :mrgreen:
ja ne mogu vjerovati koliko ima ljudi koji pojma nemaju o zivotu a ono bi negdje da ide van drzave. nije to hrabrost nego budalastina. pozdrav cura :mrgreen:
dodo2811

#690 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

Zna li netko kad poslije godinu dana rada u At dobijes slobodno radno trziste mogu li ti to ponistiti u ams-u recimo ako se odjavis iz At na godinu dvije ili je to trajno bez obzira na sve.
Bilki

#691 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

nisi napisao dali si na vizi ili si drzavljanin neke eu clanice
dodo2811

#692 Re: Zivot u Austriji

Post by dodo2811 »

Drzavljanin Hrvatske
sha_ba

#693 Re: Zivot u Austriji

Post by sha_ba »

richa wrote:3 mjeseca

Sent from my GT-I9100
e hvala :D a je li isto i ako je vremenski period 2mj?
Bilki

#694 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

dodo2811 wrote:Drzavljanin Hrvatske
nebi trebalo predstavljati problem
FIDELCA

#695 Re: Zivot u Austriji

Post by FIDELCA »

Moze li mi neko nesto reci o HTL skoli...znaci koji nivo njemackog je potreban, kakvo je skolovanje, nakon zavrsetka kolike su sanse za posao i sve o tome .
Hvala!
filozofija

#696 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

FIDELCA wrote:Moze li mi neko nesto reci o HTL skoli...znaci koji nivo njemackog je potreban, kakvo je skolovanje, nakon zavrsetka kolike su sanse za posao i sve o tome .
Hvala!
To je srednja škola (malo jača, ali samo pod uslovom da završiš i petu godinu). Poslije toga, nakon tri godine rada u struci možeš da apliciraš za titulu injžinjera. BITNO: Ova titule nije uporediva sa univerzitetskim titulama. HTL obično pohađaju djeca sa sela, te djeca radnika i proletarijata. Znanje jezika koje je potrebno nije tačno definisano, ali je dovoljno da se možeš sporazumjeti sa seoskom populacijom. Svi koji idu na HTL govore teškim dijalektima i poznavanje standardnog njemačkog može pomoći, ali ne sasvim. Uglavnom, ako znaš njemački na B1/B2 nivou, onda možeš upisati tu školu.

Zaposlenje je gotovo pa zagarantovano, jer firme dobiju obrazovanog radnika koji radi poslove slične akademski obrazovanim, ali za srednjoškolsku platu.

Uglavnom, ja kada bih zapošljavao, zapošljavao bi HTL-ovca, ali kao komšiju, kolegu u kancelariji isl. nisu za poželjeti :run:
pirmin

#697 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Koliko gluposti, koliko predrasuda u samo jednom postu. :-) :-)
filozofija

#698 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

pirmin wrote:Koliko gluposti, koliko predrasuda u samo jednom postu. :-) :-)
Kave predrasude. Pa dvije godine sam sjedio u kancelariji sa desetak programera od kojih su cetvorica imali zavrsen HTL, a trojica od njih ing titulu. Radili smo isti posao, stim da sam ja i jos dvojica koji imamo zavrsene fakultete bili vise placeni, za nekih 600 EUR brutto (negdje oko 350 EUR netto) mjesecno.

Osim tog nedostatka, ljudi sa HTL-om nemaju nikakvih manira. Nije predrasuda i svi u Austriji ce ti to potvrditi. Skidaju cipele u kancelariji, dolaze bosi, pricaju glasno na telefon, dva puta sam vidio kako jedan od njih makazama reze nokte u birou, unesu kuhani rucak u kancelariju i ne mozes se mirisa rijesiti cijeli dan, prde, niko ih ne razumije kada pricaju, itd. Ah da, bio je jedan takodjer koji je zavrsio HTL, pa nakon toga Fachhochschule - isti kao i oni, samo malo umisljenjiji :D

U principu, od jednog HTL-ovaca mozes ocekivati isto kao i od masinca, tj. masinkog ili nekog drugog tehnicara kod nas.
fatality

#699 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

filozofija wrote:
pirmin wrote:Koliko gluposti, koliko predrasuda u samo jednom postu. :-) :-)
Kave predrasude. Pa dvije godine sam sjedio u kancelariji sa desetak programera od kojih su cetvorica imali zavrsen HTL, a trojica od njih ing titulu. Radili smo isti posao, stim da sam ja i jos dvojica koji imamo zavrsene fakultete bili vise placeni, za nekih 600 EUR brutto (negdje oko 350 EUR netto) mjesecno.

Osim tog nedostatka, ljudi sa HTL-om nemaju nikakvih manira. Nije predrasuda i svi u Austriji ce ti to potvrditi. Skidaju cipele u kancelariji, dolaze bosi, pricaju glasno na telefon, dva puta sam vidio kako jedan od njih makazama reze nokte u birou, unesu kuhani rucak u kancelariju i ne mozes se mirisa rijesiti cijeli dan, prde, niko ih ne razumije kada pricaju, itd. Ah da, bio je jedan takodjer koji je zavrsio HTL, pa nakon toga Fachhochschule - isti kao i oni, samo malo umisljenjiji :D

U principu, od jednog HTL-ovaca mozes ocekivati isto kao i od masinca, tj. masinkog ili nekog drugog tehnicara kod nas.
Ne znam sta da ti kazem, ja sam zavrsio faks (informatiku) u becu, i isto tako skidam cipele na poslu (mislim da je mnogo bolje u papucama hodat na poslu nego po vazdan zjapit u cipelama), isto tako kuham na poslu(znaci ne donosim kuhano, nego kuham na poslu), dobro nokte nisam sjekao, ..., samo da vidim sta si jos napisao, ne dolazim ni bos na posao. Ovo u vezi skidanja cipela je praksa ovdje(mislim u austriji), pogotovo kod nas (mislim da svak sa iole razuma moze skontat sto).

Elem jesam li i ja diletant iako eto imam diplomu sa faksa :D

Moram samo napomenut jos da me sef voli haman vise nego rodjeno dijete :D

sa fontela
filozofija

#700 Re: Zivot u Austriji

Post by filozofija »

Pa ne ulazim ja u polemiku ni sa kim, nego samo konstatujem svoje iskustvo. Valjda je osoba ovdje pitala za vlastita iskustva.

To sto kuhas na poslu nije problem, problem je kao sto sam napisao, ako zacinjenu i mirsnu hranu doneses u kancelariju, bez uzimanja u obzir kakve to smetnje pricinjava drugim kolegama.

To sto skidas cipele na poslu je tvoja stvar, ali zaista nije opceprihvacena stvar u Austriji. Ti mozes da mislis da je to prihvatljivo, jer to drugi rade, ali iskreno reci, koliko si teamleitera, abteilungsleitera ili eventualno bereichsleitera vidio u papucama. Ja ti sa garancijom mogu reci niti jednog. Mozes ti pistati klise price sada, kako tvoj sef ili neko koga ti znas to radi, ali cinjenica je da to niko od navedenih ne radi. Ako kazes da to tvojim kolegama ne smeta, pitaj ih odakle su inace i iz kakvih porodica dolaze ;)

Tebi mozda tvoje noge ili carape ne smrde, ali drugima vjeruj mi drugima mozda smrde. Malo manira i malo brige o tome kakvo je drugima u tvom okruzenju nije na odmet, jer ako su drugi "baueri", nemoramo biti automatski i mi ;)

Ziv bio!
Post Reply