To svakako, ali imamo mi i svojih pulena koji bi da poberu "slavu". Dobro nasi jos ne tvrde da je Muhamed a.s. bio Bosnjak, kao sto doticni tvrdi da je Isus Srbin, ali nikad ne znas koji genijalac ce da izadje iz nase historijske zabokrecine.nasa wrote:Deretic je bez konkurencije to je sigurnoArturo B wrote:Istrazuje jebiga i Deretic, to mu se ne moze osporiti. Ali to ipak ne znaci da ga trebamo shvatiti ozbiljno.nasa wrote:Artur B. ti se branis i kad nema potrebe,nisam mislila na tebe,vec je to trebao objasniti onaj ko je postavio temu!
Inace tema je ok,ali mislim da su one kvalifikacije u ovodnom postu bile nepotrebne,ne samo za Pasica,jer ako je tema stavljena na hisoriju ,a ne na politiku trebalo je to onda bolje obrazloziti ,a ne s par linkova.....
Ja ne poznajem Pasica,ali eto historija mi je bliska pa znam ponesto i o njemu,radi se o starijem covjeku koji nikad nije bio politicki aktivan znaci ne radi se o narucenoj historiji,jako direktan mozda i previse,pa i tvrdoglav ali radi posao koji ja ne znam da je neko drugi slicno radio u BiH zadnjih 20tak godina,a to je ISTRAZUJE,ne prepisuje.
Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Arturo B
#676 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
- Arturo B
#677 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Cim Bosnjak kuka i optuzuje druge za mitomaniju i podvale a sa takvom strascu uzgaja vlastitu onda je nacionalistaSezam wrote:Znate kako to ide, cim Bosnjak ne da na sebe, odmah je nacionalista i to nevidjeni
- Arturo B
#678 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
herturty wrote:Da je ovaj autoroB provokator pokazuju njegove izjave.No najzanimljivije je da smatra Pasica fashistom zato sto je celav i sto tvrdi da BOsnjaci DJELOMICNO imaju gotsko porijeklo. Tu sebe jeste provalio jer je tvrdio da je citao njegove knjige i zakljucio da je nacionalista (znaci da laze
Da Bosnjaci imaju Gotsko porijeklo djelomicno svi znamo. To tvrfdi i Dubravko Lovrenovic, objasnjavajuci i pokazivajuci izvore iz srednjeg vijeka koji svjedoce o tome kako Tvrtko I naseljava Saxe u rudnike Vareske i oko Kaknja.Breze. To da su Saxonci i rudari u Bosanskom kraljevstvu priznaje i Cirkovic i Corevic. Pogotovo u djelu "istorija srb a" ukojem se dotice i Bosne. I naravno svi hrvatski povijesnicari koji su pisali o Bosanskom srednovijekovlju priznavaju Sase kao rudare TvrtkaI. Pasic je taj Gotski komponenat znaci samo produbio. Inacer Pasic nije uopste poznar kao nacionalista iako laik koji nije nista os njega procitao a vidi njegovu celavu glavu i spomen "arijevske rase" moze to lako zakljuciti.
Sta zna laik o pred Slavenskom periodu Bosne i o izvorima koji o tome svjedoce? Ali znaci i za vrijeme Bosanskih kraljeva bosanci naseljavaju Sase
Sve to na stranu; i Pasic i Filipovic i svi ti Bosnjacki historicari ( ne Bosnjacko dijasporski jer su oni lukaviji); grijese kada probaju da se brane od Srpstva vadeci i baveci se Ilirima Ili Gotima. To znaci da priznavaju kako je Srpstvo vec osvojilo Slavenstvo a mi sada trebamo nesto da dokazemo nekome?
Fra Antun Knezevic je bio najmudriji kada kaze u listu "bosanski prijatelj"
"Mi ne nijekamo nase Yuzno Slavensko porijeklo; vec bas hocemo da kazemo svakome da smo mi Bosnjaci na prvome stepenu tog slavnoga roda."
Jer Franacki Anali spominju Slavene koji su se naselili ispod Save u 6. Vijeku; daleko prije Srba i Hrvata. A ispod Save je ono sto ce kasnije od 950. godine u izvorima biti poznato kao Bosna.
Nazalost Bosnjaci kao narod su uvijek smatrali taj dio historije nebitnim tako da ih Srbi i Hrvati iako nemaju nikakvog osnova mogu svojatati. Jer jednostavno velika vecina Bosnjaka nezna Gotovo nista o toj historiji dok njihova elita gradi Bosnjastvo iz neke defanzive i naravno tek manji dio elite jer za vecinu elite je Bosnjastvo jednako Islamu.
A ti jos places, a ti jos places
Daj covjece skini mi se s grbace vise, bas nekako tuzno izgleda ovo sve. Svojim ti poslom kreni i ako ti se ne svidjaju moji postovi, mozes jednostavno da ih ne citas i ne odgovaras na njih. Vrlo jednostavno. I prestani vise placipickat moderatorima, samo pravis budalu od sebe (prijateljski savjet).
-
herturty
#679 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Zvijezdan Misimovic je se na svom starom website-u (dok je jos igrao za Wolfsburg); znaci na zvanicnom website-u kojeg je on sam otvorio za njegove fenove i na kojima je cesto i ostavljao komentare i o kojem je bilo spomena u par navrata na ZDF-u i u drugim Njemackim medijima; na tom website-u Zvjezdan pise ovo:
http://www.misimovic.de/?201A0
Name: Misimovic
Vorname: Zvjezdan
Geburtsdatum: 05.06.1982
Sternzeichen: Zwilling
Geburtsort: München
Nationalität: bosnisch
Zvjezdan se izjasnjava kao Bosanac.
- Arturo B
#680 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Jah, nakon sto je otpao kao neperspektivan u srpskoj reprezentacijiherturty wrote:Zvijezdan Misimovic je se na svom starom website-u (dok je jos igrao za Wolfsburg); znaci na zvanicnom website-u kojeg je on sam otvorio za njegove fenove i na kojima je cesto i ostavljao komentare i o kojem je bilo spomena u par navrata na ZDF-u i u drugim Njemackim medijima; na tom website-u Zvjezdan pise ovo:
-
herturty
#681 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pa hocemo da se svi muslimani izjasne kao Bosnjaci. Nakon toga da srusimo ideologiju Bosnjastva koju je stvorila SDA (sto bi trebalo ici paralelno sa Bosnjackim demografskim usponom i prelazenje 60%); nakon toga vremenom ljudi poput Zvjezdana, Zeljka Bebeka itd. ce se prikljuciti tom novom konceptu Bosnjastva (jer ce krscanski komponenat biti dobro reprezentativan u tome) i onda zelimo normalnu drzavu da gradimo sa ostatkom Srba i Hrvata i drugima.Arturo B wrote:I vi ne znate sta hocete. Kunete se da prije 19. stoljeca u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata vec samo Bosnjaci razlicite vjeroispovjesti i onda kad covjek kaze da bi volio da postoji nacija Bosanac (sto je u sustini isto kao i Bosnjak) sa tri razlicite konfesije kazete mu da nema pojma. Mislim sta hocete, al fakat?
To je bar ono sto bi ja zelio. A cjepkanje Bosnjake na Bosance, Bosance i Hercegovce, Bosnjake to nam ne treba.
-
herturty
#682 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Arturo B wrote:Jah, nakon sto je otpao kao neperspektivan u srpskoj reprezentacijiherturty wrote:Zvijezdan Misimovic je se na svom starom website-u (dok je jos igrao za Wolfsburg); znaci na zvanicnom website-u kojeg je on sam otvorio za njegove fenove i na kojima je cesto i ostavljao komentare i o kojem je bilo spomena u par navrata na ZDF-u i u drugim Njemackim medijima; na tom website-u Zvjezdan pise ovo:
bitno je da smo ga mi asimilirali. Isto kao i vi Emira Kusturicu. Jovan Divjak i njegov sin su isto dobar primjer. Pa onaj Marijan sto prezentuje utakmice... imamo ih mnogo sve Bosnjaci pravolsavci.
- Arturo B
#683 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
A sta cemo s ljudima koji su ateisti? Kako da oni dobiju pecat podobnosti? I zasto mislis da bi ijedan Srbin ili Hrvat htio da se nazove Bosnjakom? To je neostvarivoherturty wrote:Pa hocemo da se svi muslimani izjasne kao Bosnjaci. Nakon toga da srusimo ideologiju Bosnjastva koju je stvorila SDA (sto bi trebalo ici paralelno sa Bosnjackim demografskim usponom i prelazenje 60%); nakon toga vremenom ljudi poput Zvjezdana, Zeljka Bebeka itd. ce se prikljuciti tom novom konceptu Bosnjastva (jer ce krscanski komponenat biti dobro reprezentativan u tome) i onda zelimo normalnu drzavu da gradimo sa ostatkom Srba i Hrvata i drugima.Arturo B wrote:I vi ne znate sta hocete. Kunete se da prije 19. stoljeca u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata vec samo Bosnjaci razlicite vjeroispovjesti i onda kad covjek kaze da bi volio da postoji nacija Bosanac (sto je u sustini isto kao i Bosnjak) sa tri razlicite konfesije kazete mu da nema pojma. Mislim sta hocete, al fakat?
To je bar ono sto bi ja zelio. A cjepkanje Bosnjake na Bosance, Bosance i Hercegovce, Bosnjake to nam ne treba.
-
herturty
#684 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pa moje rodice su ateiste a nose muslimanska prezimena i izjasnjavaju se kao Bosanke. I one ce nama pripasti naravno.Arturo B wrote:A sta cemo s ljudima koji su ateisti? Kako da oni dobiju pecat podobnosti? I zasto mislis da bi ijedan Srbin ili Hrvat htio da se nazove Bosnjakom? To je neostvarivoherturty wrote:Pa hocemo da se svi muslimani izjasne kao Bosnjaci. Nakon toga da srusimo ideologiju Bosnjastva koju je stvorila SDA (sto bi trebalo ici paralelno sa Bosnjackim demografskim usponom i prelazenje 60%); nakon toga vremenom ljudi poput Zvjezdana, Zeljka Bebeka itd. ce se prikljuciti tom novom konceptu Bosnjastva (jer ce krscanski komponenat biti dobro reprezentativan u tome) i onda zelimo normalnu drzavu da gradimo sa ostatkom Srba i Hrvata i drugima.Arturo B wrote:I vi ne znate sta hocete. Kunete se da prije 19. stoljeca u Bosni nije bilo ni Srba ni Hrvata vec samo Bosnjaci razlicite vjeroispovjesti i onda kad covjek kaze da bi volio da postoji nacija Bosanac (sto je u sustini isto kao i Bosnjak) sa tri razlicite konfesije kazete mu da nema pojma. Mislim sta hocete, al fakat?
- Arturo B
#685 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Koji mi? Ja bogami nisam nikog asimilirao.herturty wrote:Arturo B wrote:Jah, nakon sto je otpao kao neperspektivan u srpskoj reprezentacijiherturty wrote:Zvijezdan Misimovic je se na svom starom website-u (dok je jos igrao za Wolfsburg); znaci na zvanicnom website-u kojeg je on sam otvorio za njegove fenove i na kojima je cesto i ostavljao komentare i o kojem je bilo spomena u par navrata na ZDF-u i u drugim Njemackim medijima; na tom website-u Zvjezdan pise ovo:
bitno je da smo ga mi asimilirali. Isto kao i vi Emira Kusturicu. Jovan Divjak i njegov sin su isto dobar primjer. Pa onaj Marijan sto prezentuje utakmice... imamo ih mnogo sve Bosnjaci pravolsavci.
Ti stvarno mislis da se Jovan Divjak ili Marijan smatraju Bosnjacima?
- Arturo B
#686 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
One ce pripasti nama? Izvini prijatelju vidis li ti kako zvucis? Ko si ti da odredjujes ko ce kome pripasti i kakve su to bolesne ideje? I jos jedno pitanje kad me vuces za jezik, koja su to muslimanska imena i prezimena?herturty wrote:Pa moje rodice su ateiste a nose muslimanska prezimena i izjasnjavaju se kao Bosanke. I one ce nama pripasti naravno.Arturo B wrote:A sta cemo s ljudima koji su ateisti? Kako da oni dobiju pecat podobnosti? I zasto mislis da bi ijedan Srbin ili Hrvat htio da se nazove Bosnjakom? To je neostvarivoherturty wrote:
Pa hocemo da se svi muslimani izjasne kao Bosnjaci. Nakon toga da srusimo ideologiju Bosnjastva koju je stvorila SDA (sto bi trebalo ici paralelno sa Bosnjackim demografskim usponom i prelazenje 60%); nakon toga vremenom ljudi poput Zvjezdana, Zeljka Bebeka itd. ce se prikljuciti tom novom konceptu Bosnjastva (jer ce krscanski komponenat biti dobro reprezentativan u tome) i onda zelimo normalnu drzavu da gradimo sa ostatkom Srba i Hrvata i drugima.
-
riko-ga
#687 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
BiTa wrote:Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat, jer pored bosanskih posjedujem i hrvatske papire.
Svi ljudi koji zive u Bosni su Bosanci bez obzira na vjeru, moja nacionalnost je Bosanska a vjera mi je Islam. Ne mozes mijesati naciju i vjeru. Sa tim Bosnjackim sranjem ne dozvoljavate ljudima koji vole bosnu da budu bosanci, oni moraju biti srbi ili hrvati, zasto morate komplikovati, nikad nece mira biti u ovoj drzavi.
Zbog vas Misimovic, Zrdavko Colic, Zeljko Bebek, Branko Djuric Djuro, Milan Pavlovic ne mogu reci da su Bosanci, nego miske mora reci da je srbin a vamo igra za bosnu. Ne mogu ja to shvatiti nikako to bosnjastvo. I ne mozemo mi i Sandzaklije biti braca, to su Srbi muslimanske vjere al ajd nije ni cudo sto je balkan najzaostaliji dio europe.
A ko to tebi brani kako ces se ti izjasnjavati? Budi Musliman,Bosanac ili Hrvat kako nagovjesti.Mene a i vecinu raje ovdje zaboli uho za to.Al ti u svome postu si pobrkao kruske i jabuke pa je nemoguce ti odgovoriti ukratko a nadugo mi se ne pise
-
herturty
#688 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pa cim ti je ime sa begovic znaci da je muslimansko zar ne? Bosnjak = Bosanac. Ja sam i Bosnjak i Bosanac i to je jedno te isto. Isto kao sto Tvrtko II Kotromanic kaze:Arturo B wrote:
One ce pripasti nama? Izvini prijatelju vidis li ti kako zvucis? Ko si ti da odredjujes ko ce kome pripasti i kakve su to bolesne ideje? I jos jedno pitanje kad me vuces za jezik, koja su to muslimanska imena i prezimena?
To je uvijek bilo isto. Isto kao Hrvat i Krvas, Hrvacanin. Ili Srbalj, Serbalj, Serv, Srbin."A ko god je Bosnjanin..." a onda kaze: "Ljudima Bosancimi" (Ljudima Bosancima)
Jeli neko ko je Bosnjak je po tebi nesto drugo od onoga ko je Bosanac po nacionalnosti? Ma daj molim te...
Last edited by herturty on 13/09/2012 17:52, edited 1 time in total.
-
herturty
#689 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pa smatraju se Bosancima pravoslavne vjere i svjesni su svojeg Bosnjackog ili Bosnjanskog porijekla. Bosnjanin = Bosanac= Bosnjak.Arturo B wrote:
Ti stvarno mislis da se Jovan Divjak ili Marijan smatraju Bosnjacima?![]()
Srce bi mi bilo ko planina kada bi jos do sledece godine osnovali prvu Bosansku pravoslavnu crkvu.
- Akadi
#690 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
..........BiTa wrote:Sa tim Bosnjackim sranjem ne dozvoljavate ljudima koji vole bosnu da budu bosanci, oni moraju biti srbi ili hrvati, zasto morate komplikovati, nikad nece mira biti u ovoj drzavi.
Last edited by Akadi on 14/09/2012 12:10, edited 2 times in total.
- Akadi
#691 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
.... dupli ....
-
herturty
#692 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Zanimljiv clanak u Slobodnoj Bosni. Srbijanski historicar Dr. Tibor Zivkovic se bavi ranim srednovijekovljem i po prvi put u historiji otkriva detalje u DAI-u koje drugi nisu vidijeli ili nisu htijel da vide:
Izdanje Slobodne Bosne i intervju sa njim na tu temu mozete downloadirati ovdje u PDF-u:
A citavu knjigu Tibora Zivkovica mozete ovdje procitati "De Conversio Chroatorum et Serborum - The lost source"
Ukratko; Srbijanski historicar dedukcijom zakljucuje kako je Bosna morala biti knezevina prije 822. godine posto je spis gradova koji je se koristio u DAI-u a za sve knezevina; a time i se zemlju Bosnu koja se spominje za zivota Konstantina Porfirogenet-a (905-959); da taj spis datira od prije 822. Te da posto je Bosna po tom spisu imala svoju Kastru Oikounemu sa dva veca grada, da je morala biti u odredjenom periodu u 9. vijeku i nezavisna knezevina.
Dobro za nas je sto je Tibor Zivkovic u Srbiji danas jedini priznati historicar koji se bavi ranim srednjim vijekom. Sve knjige su pisane na tu temu a on pise upravo ono sto smo vec davno znali i o cemu su pisali vec nasi Bosnjacki historicari (Pavao Andjelic, Marko Vega, Hadzijahic) ali i Hrvatski (Vjekoslav Klasic, Nada Klaic, Anto Babic itd.)
Evo nasao sam jos i Svijetski Atlas Hrvatsko izdanje; jako stari atlas i tu isto vidimo kako se Vlaski Slaveni (To su vjerovatno oni koji se u DAI-u spominju kao "Slaveni koji prelaze Savu u 6. vijeku") naseljavaju tacno u Bosnu.

298. stranica:

Izdanje Slobodne Bosne i intervju sa njim na tu temu mozete downloadirati ovdje u PDF-u:
A citavu knjigu Tibora Zivkovica mozete ovdje procitati "De Conversio Chroatorum et Serborum - The lost source"
Ukratko; Srbijanski historicar dedukcijom zakljucuje kako je Bosna morala biti knezevina prije 822. godine posto je spis gradova koji je se koristio u DAI-u a za sve knezevina; a time i se zemlju Bosnu koja se spominje za zivota Konstantina Porfirogenet-a (905-959); da taj spis datira od prije 822. Te da posto je Bosna po tom spisu imala svoju Kastru Oikounemu sa dva veca grada, da je morala biti u odredjenom periodu u 9. vijeku i nezavisna knezevina.
Dobro za nas je sto je Tibor Zivkovic u Srbiji danas jedini priznati historicar koji se bavi ranim srednjim vijekom. Sve knjige su pisane na tu temu a on pise upravo ono sto smo vec davno znali i o cemu su pisali vec nasi Bosnjacki historicari (Pavao Andjelic, Marko Vega, Hadzijahic) ali i Hrvatski (Vjekoslav Klasic, Nada Klaic, Anto Babic itd.)
Evo nasao sam jos i Svijetski Atlas Hrvatsko izdanje; jako stari atlas i tu isto vidimo kako se Vlaski Slaveni (To su vjerovatno oni koji se u DAI-u spominju kao "Slaveni koji prelaze Savu u 6. vijeku") naseljavaju tacno u Bosnu.

298. stranica:

- Tkd
#693 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Bošnjaci su klinički mrtav narod, samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili. Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali. Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz! A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!
-
herturty
#694 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
O cemu ti TKD? Ko te je to naljutio? 
- Tkd
#695 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ljuti me nepravda drug 
-
herturty
#696 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
A kome je namijenjen ovaj post? Jeli meni ili ovom sto je rekao da je ce se izjasniti kao Hrvat?Tkd wrote:Ljuti me nepravda drug
- Tkd
#697 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Random svima onima koji žele zlo BiH. Ne vidim da ti želiš zlo svojoj državi, tako da se ne moraš izjednačavati sa postom
Dođe ti taj trenutak kada se umoriš od razmišljanja kako ići naprijed. Živiš na mjestu gdje se ljudi predstavljaju za ono što ustvari nisu.

Dođe ti taj trenutak kada se umoriš od razmišljanja kako ići naprijed. Živiš na mjestu gdje se ljudi predstavljaju za ono što ustvari nisu.

- Halcyon
#698 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Aferim.Tkd wrote:Bošnjaci su klinički mrtav narod, samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili. Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali. Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz! A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!
- hrastov žižak
#699 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Treba zvat kakvog antropologa da zatefteri ove mitove.Tkd wrote:Bošnjaci su klinički mrtav narod, samo sreća pa dušmani to ne znaju, opet bi udarili. Kakav je to Bošnjo bez ponosa, inata i obraza? Nije to Bošnjo, već neki europski isprdak, pokušaj nekog liberalnog prodavanja za malo ličnog interesa, prodajući mrtve i sve ono radi čega su nevini stradali. Nisi ti Bošnjak čovječe, Bošnjaci su gazije, Bošnjaci su neustrašivi, Bošnjaci su možda sada već prošlost. Danas su to neke proevropske generacije, mlitavci i plašljivci, nemoralni i bezobrazni, a sve se na kraju svodi na interes i dunjaluk. Bošnjak nije mario za dunja', on je umirao za Ahiret! Umirao je iz inata, iz ponosa i za svoj obraz! A današnje proevropske mlitave i nesposobne generacije ne smiju ni istinu da kažu, da im Evropa ili neki genocidar ne zamjeri, a mi svoje oprostili. Ne znam odakle nama pravo da opraštamo u ime stotina hiljada koji ne mogu da progovore više u svoje ime, ali opraštamo. Sram da nas bude!
Ništa, pušku na rame, pa idi umiri za ahiret.
- Tkd
#700 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Uoči bitke posljednji veliki perzijski general Rustem šalje muslimanskom vojskovođi Sa'd ibn Ebi Vekkasu izaslanika sa porukom da se njegovi, tj. Sa'dovi, dojučerašnji čobani ne igraju sa njima Perzijancima koji su nadživjeli i Grčku i Rim, a sa Bizantijom se uspješno bore stoljećima jer da im se u protivnom ne piše dobro. Sa'd, r. a., mu je odgovorio vrlo kratko: ne znam šta ste radili s Grcima, Rimljanima i Bizantijcima, ali znam da vam ujutro dolazim sa vojskom ljudi kojima je draža smrt nego vama život! Sudbina Perzije bila je zapečaćena. Vrlo brzo nije više bilo spomena ni Rustemu ni njegovoj carevini.
Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.
Tebi ako smeta neko što vjeruje tvoj problem. Tvoj najveći problem je što ne čitaš jer te zanima, nego čitaš samo da nađeš nešto na što ćeš "provokativno" odgovoriti.
Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.
Tebi ako smeta neko što vjeruje tvoj problem. Tvoj najveći problem je što ne čitaš jer te zanima, nego čitaš samo da nađeš nešto na što ćeš "provokativno" odgovoriti.