Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6726 Re: Gras all about

Post by Truba »

Neda ekoakcija
nlt

#6727 Re: Gras all about

Post by nlt »

Moraju doći svakom stanovniku u Hrasnici pred vrata da potpiše ugovor sa EBRD-om inače neće praviti prugu
Leopard_SA

#6728 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Mishelinke wrote: 02/05/2023 11:35 Ma besplatne karte su mi glupost iskreno.

Ako imaju para za studiranje, kondome, pilule,... imaju vala i za karte. Ovako ćemo teško imati zdrav i normalan gradski prijevoz.

Karte za studente su svakako bile najjeftinije u evropi i trebalo je samo pojačati kontrole, a ne ovako.

Ne sviđa mi se ova odluka nikako.
:-)
Ne znam gdje si procitao da su nam karte za studente najjeftinije u Europi, trebao bi to opet provjeriti. Osim toga, kada javni prijevoz bude na nivou normalnih europskih drzava, neka se slobodno placanje istog vrati.

Osim toga, studenti u Kantonu Sarajevo ne mogu legalno redovno studirati i biti zaposleni tako da ne vidim razlog zasto bi kategorija koja ne moze naci zaposlenje zbog zakona trebala placati. Kada studenti budu mogli raditi, neka placaju
:wink:
Mishelinke

#6729 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Leopard_SA wrote: 05/05/2023 09:08
Mishelinke wrote: 02/05/2023 11:35 Ma besplatne karte su mi glupost iskreno.

Ako imaju para za studiranje, kondome, pilule,... imaju vala i za karte. Ovako ćemo teško imati zdrav i normalan gradski prijevoz.

Karte za studente su svakako bile najjeftinije u evropi i trebalo je samo pojačati kontrole, a ne ovako.

Ne sviđa mi se ova odluka nikako.
:-)
Ne znam gdje si procitao da su nam karte za studente najjeftinije u Europi, trebao bi to opet provjeriti. Osim toga, kada javni prijevoz bude na nivou normalnih europskih drzava, neka se slobodno placanje istog vrati.

Osim toga, studenti u Kantonu Sarajevo ne mogu legalno redovno studirati i biti zaposleni tako da ne vidim razlog zasto bi kategorija koja ne moze naci zaposlenje zbog zakona trebala placati. Kada studenti budu mogli raditi, neka placaju
:wink:
Niko studentima ne brani da vanredno studiraju i rade. (Ne)Rad nije izgovor.

U regionu studenti plaćaju karte i to puno skuplje nego što je to kod nas bilo, a imaju lošiju infrastrukturu od naše. Paradoks je da su studenti plaćali karte kada je pruga bila u raspadu, a sada kada je sve obnovljeno, kada se prave nove linije, kada se toliko para dalo na izgradnju nove pruge, mi umjesto da drastično poskupimo karte, ne samo za studente, nego za sve kategorije, mi im dajemo besplatno.

Tu nema ekonomske računice, ali nikako.
Leopard_SA

#6730 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Mishelinke wrote: 05/05/2023 10:14

U regionu studenti plaćaju karte i to puno skuplje nego što je to kod nas bilo, a imaju lošiju infrastrukturu od naše. Paradoks je da su studenti plaćali karte kada je pruga bila u raspadu, a sada kada je sve obnovljeno, kada se prave nove linije, kada se toliko para dalo na izgradnju nove pruge, mi umjesto da drastično poskupimo karte, ne samo za studente, nego za sve kategorije, mi im dajemo besplatno.

Opet te pitam, gdje su to skuplje karte, a losija usluga? Gdje? Pusti vanredno studiranje. Zasto ja moram ganjati to da bih se mogao zaposliti. Zasto ne mogu redovno studirati i raditi?
Ne stoji ti argument nikako
Mishelinke

#6731 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Leopard_SA wrote: 05/05/2023 11:19
Mishelinke wrote: 05/05/2023 10:14

Opet te pitam, gdje su to skuplje karte, a losija usluga? Gdje? Pusti vanredno studiranje. Zasto ja moram ganjati to da bih se mogao zaposliti. Zasto ne mogu redovno studirati i raditi?
Ne stoji ti argument nikako
Pa ne možeš jare i pare, da trošiš novac poreznih obveznika za školarinu, a usput raditi. To nije ni fer, a nije ni moguće. Ko radi, taj ne ide na predavanja, ne prati nastavu te samim tim može raditi. Kako raditi puno radno vrijeme i biti na predavanjima? Nikako.

A ako pitaš gdje, evo recimo Beograd, Sofija, pa i Zagreb (jest da imaju bolja vozila, ali sada je infrastruktura kod nas bolja jer je nova). Svi ti gradovi imaju skuplje karte za studente nego mi što smo imali.
Leopard_SA

#6732 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Mishelinke wrote: 05/05/2023 11:31
Pa ne možeš jare i pare, da trošiš novac poreznih obveznika za školarinu, a usput raditi. To nije ni fer, a nije ni moguće. Ko radi, taj ne ide na predavanja, ne prati nastavu te samim tim može raditi. Kako raditi puno radno vrijeme i biti na predavanjima? Nikako.

A ako pitaš gdje, evo recimo Beograd, Sofija, pa i Zagreb (jest da imaju bolja vozila, ali sada je infrastruktura kod nas bolja jer je nova). Svi ti gradovi imaju skuplje karte za studente nego mi što smo imali.
Sta pricas ti. Kakvo trosenje novca poreznih obveznika? Nisu svi studenti na budzetu niti su svi studenti na drzavnom fakultetu. I odakle ti da ne mozes raditi i ici na predavanja? Moze se to sve ukombinovati bez puno problema

Sto se prijevoza tice, ti si poceo pricu sa drugim drzavama, ne sa regionom. A to za Zagreb, uozbilji se. Kakve veze ima sto nije nova infrastruktura. Ne raspadne se ona ako se odrzava. Beograd isto, mozda imaju stariju prugu, ali im je dobar dio tramvaja nekoliko nivoa iznad u odnosu na mase najbolje(Satre).

Uporedi malo cijene u drugim drzavama s nama i benefite koje tamo imaju studenti. Provjeri slobodno kakva prava imaju studenti u EU npr, a kakva kod nas
Mishelinke

#6733 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Leopard_SA wrote: 05/05/2023 11:43
Mishelinke wrote: 05/05/2023 11:31

Sta pricas ti. Kakvo trosenje novca poreznih obveznika? Nisu svi studenti na budzetu niti su svi studenti na drzavnom fakultetu.

Sto se prijevoza tice, ti si poceo pricu sa drugim drzavama, ne sa regionom. A to za Zagreb, uozbilji se. Kakve veze ima sto nije nova infrastruktura. Ne raspadne se ona ako se odrzava. Beograd isto, mozda imaju stariju prugu, ali im je dobar dio tramvaja nekoliko nivoa iznad u odnosu na mase najbolje(Satre).

Uporedi malo cijene u drugim drzavama s nama i benefite koje tamo imaju studenti. Provjeri slobodno kakva prava imaju studenti u EU npr, a kakva kod nas
Ja koliko znam kod nas su ista prava za studente kao i u EU, jer je naša zemlja potpisnica Bolonjske deklaracije. To prvo.

Drugo, svi redovni studenti su na budžetu. Oni koji nisu su vanredni ili samofinansirajući.

Treće, studenti imaju i previše prava, za rezultate koje daju, počevsi od raznoraznih subvencija (besplatna školarina za ETF i PMF studente, prijevoz, smještaj,...), razne stipendije, još evo sad i besplatan prijevoz.

U mom vremenu ovoga nije bilo. Ni Bolonje, ni subvencija, ni stipendija, niti bilo kakvih benefita, i garantujem, svi su bili neuporedivo bolji studenti, a danas ljudi, nego što će ove i buduće generacije ikada biti.

Ali da ne idem sad previše off topic.

Besplatan prijevoz je za mene velika glupost, raspianje novca i nije se ovo trebalo uvoditi.
Leopard_SA

#6734 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Mishelinke wrote: 05/05/2023 11:49
Ja koliko znam kod nas su ista prava za studente kao i u EU, jer je naša zemlja potpisnica Bolonjske deklaracije. To prvo.

Drugo, svi redovni studenti su na budžetu. Oni koji nisu su vanredni ili samofinansirajući.

Treće, studenti imaju i previše prava, za rezultate koje daju, počevsi od raznoraznih subvencija (besplatna školarina za ETF i PMF studente, prijevoz, smještaj,...), razne stipendije, još evo sad i besplatan prijevoz.

U mom vremenu ovoga nije bilo. Ni Bolonje, ni subvencija, ni stipendija, niti bilo kakvih benefita, i garantujem, svi su bili neuporedivo bolji studenti, a danas ljudi, nego što će ove i buduće generacije ikada biti.

Ali da ne idem sad previše off topic.

Besplatan prijevoz je za mene velika glupost, raspianje novca i nije se ovo trebalo uvoditi.
Mozda sam se pogresno izrazio. Mislio sam na benefite koje studenti imaju, ne nuzno na studiranje samo

Btw, od kada su redovni studenti samo oni na budzetu? Ako me drzava ne finansira, a moram ici na predavanja nisam redovan student ili?

A to da je tvoja generacija neuporedivo bolja od mladjih :lol: Pitaj malo starije od sebe sta misle o tvojoj generaciji :lol:

Besplatan prijevoz za studente i ucenike je odlicna stvar i treba se ici u ovom pravcu
Mishelinke

#6735 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Leopard_SA wrote: 05/05/2023 11:55 Btw, od kada su redovni studenti samo oni na budzetu? Ako me drzava ne finansira, a moram ici na predavanja nisam redovan student il
Nisi, nego si samofinansirajući. Redovan ne možeš biti ni naopako.

A starije generacije šta misle.... hm, ne znam na koje tačno generacije misliš jer su i te starije, kao i ova moja generacija, pristekle iz istog sistema i imali su ista prava kao i moja u SFRJ. NDH generacije, ili pak još starije iz vremena Kraljevine ne mogu ni upitati za mišljenje, jer sumnjam da ima živih :D
Leopard_SA

#6736 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Mishelinke wrote: 05/05/2023 12:20

A starije generacije šta misle.... hm, ne znam na koje tačno generacije misliš jer su i te starije, kao i ova moja generacija, pristekle iz istog sistema i imali su ista prava kao i moja u SFRJ. NDH generacije, ili pak još starije iz vremena SHS ne mogu ni upitati za mišljenje, jer sumnjam da ima živih :D
Vidi, nisam se skolovao na Univerzitetu u Sarajevu tako da ne mogu komentarisati to, ali ja sam mislio da redovan student moze biti i na budzetu i samofinansirajuci. Vanredni student je onaj koji samo dolazi na ispite, a nema obavezu prisustvovanja nastavi.

Pa vidi. Za te starije generacije. Pretpostavljam iz tvog pisanja da imas izmedju 30-40 godina, dakle ratna/prva postratna generacija :D. Pitaj malo ove rodjene prije 1980e sta misle o vama i sta su govorili za vas dok ste bili tinejdzeri. Isto ovo sto vi sada govorite za nas :D

Btw, dobar dio jugoslovenskog profesorskog kadra je otisao u penziju. Sada na fakultetima predaje uglavnom “tvoja” generacija, a po tvojoj prici mi nemamo pojma. Do koga je sad :D
Do losih profesora ili studenata?
Mishelinke

#6737 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Leopard_SA wrote: 05/05/2023 12:25
Mishelinke wrote: 05/05/2023 12:20

A starije generacije šta misle.... hm, ne znam na koje tačno generacije misliš jer su i te starije, kao i ova moja generacija, pristekle iz istog sistema i imali su ista prava kao i moja u SFRJ. NDH generacije, ili pak još starije iz vremena SHS ne mogu ni upitati za mišljenje, jer sumnjam da ima živih :D
Vidi, nisam se skolovao na Univerzitetu u Sarajevu tako da ne mogu komentarisati to, ali ja sam mislio da redovan student moze biti i na budzetu i samofinansirajuci. Vanredni student je onaj koji samo dolazi na ispite, a nema obavezu prisustvovanja nastavi.

Pa vidi. Za te starije generacije. Pretpostavljam iz tvog pisanja da imas izmedju 30-40 godina, dakle ratna/prva postratna generacija :D. Pitaj malo ove rodjene prije 1980e sta misle o vama i sta su govorili za vas dok ste bili tinejdzeri. Isto ovo sto vi sada govorite za nas :D

Btw, dobar dio jugoslovenskog profesorskog kadra je otisao u penziju. Sada na fakultetima predaje uglavnom “tvoja” generacija, a po tvojoj prici mi nemamo pojma. Do koga je sad :D
Do losih profesora ili studenata?
Loši studenti od loših profesora, koji su bili loši studenti, a koje su edukovali loši profesori i tako u krug izgleda....

Samo znam da u moje vrijeme, odprilke to koje spominješ, nije se moglo desiti da neko ko jedva ima fakultet završen, dobije zvanje redovnog profesora i da predaje na fakultetu. Danas je to moguće, nažalost.
bumerangss

#6738 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

I do sad đaci i studenti njih mozda 5% je dopunjavalo te elektrinske kartice a 95% ih je samo pokazivalo pri ulasku u bus i ne samo u grasu nego i u centri

Kad ce oni i nezaposleni i penzioneri morati skenirati iskaznicu kao sto moraju radnici pri ulasku u bus centrin?

I kad ce knacno da i radnicki važi kod oba prevoznika? :-)
Mea_parvitas

#6739 Re: Gras all about

Post by Mea_parvitas »

Pozdrav svima
Last edited by Mea_parvitas on 01/02/2024 13:32, edited 1 time in total.
trambusek88

#6740 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Do raskršća ti voze linije 28, 30, 33
46 malo skrene prema Vlakovu, 75 ne znam stoji li na raskršću, ta mislim preskače neke stanice.

Inače GRAS je vraćen na linije 14 i 17 tako da 14 ponovo vozi sa Doma armije.
nlt

#6741 Re: Gras all about

Post by nlt »

Mea_parvitas wrote: 08/05/2023 18:05 Pozdrav svima, molim za pomoc, koje linije autobusa odgovaraju ljudima koji rade u Coca Coli? Sa Ilidze krece i na kojoj stanici se izlazi, kako se zove stanica. Mostarsko raskrsce, ili? I ako neko ima red voznje bilo bi super. Hvala
Sve sa perona 2 i 3. Izađi na mostarskom raskrscu
bumerangss

#6742 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

Kad ce se poceti skenirati iskaznice za penzionere i nezaposlene jer znam i vidim najmanje cetvero komšija koji rade a koriste tj samo pokažu žutu iskaznicu a znamo da radnicke jos nisu te elektronske?

Dođe i meni da nafatam nekog penzionera ili nezaposlenog da mu dajem 20 30 km za tu iskaznicu :-D

I kad ce napokon da važi radnička iskaznica kod oba prevoznika?
nlt

#6743 Re: Gras all about

Post by nlt »

Ja kontam da većina i ne dopunjava te karte
Svakako ih ne provjeravaju na aparatima
perfect_guy

#6744 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

zna se i desiti da se plati dopuna ove karte na lokacijama grasa, a da oni ne isklikaju šta treba, pa samim tim bude tehnički "nedopunjena". Zato je dobro čuvati fiskalni
Truba

#6745 Re: Gras all about

Post by Truba »

Prošle godine penzionisano 80 radnika, ove godine u penziju ide još 77 radnika GRAS-a kojima će biti izmirene sve obaveze.

Veliku borbu oko raznih zaostalih dugova koji se protežu više od 10 godina vodimo i sada. I ove, kao i prošlih godina pokazujemo spremnost da pomognemo radnicima kojima doprinosi nisu uplaćivani godinama, kao i preduzeću za koje nalazimo put za ozdravljenje.

Bit će izdvojeno više od 2,6 miliona KM kako bi se izvršilo uvezivanje radnog staža i kako bi se uplatile sve obaveze vezane za doprinose za 77 radnika koji ove godine odlaze u penziju, a koje nisu isplaćene od 2009. do dana ostvarivanja prava na penziju.
Mishelinke

#6746 Re: Gras all about

Post by Mishelinke »

Truba wrote: 18/05/2023 14:05 Prošle godine penzionisano 80 radnika, ove godine u penziju ide još 77 radnika GRAS-a kojima će biti izmirene sve obaveze.

Veliku borbu oko raznih zaostalih dugova koji se protežu više od 10 godina vodimo i sada. I ove, kao i prošlih godina pokazujemo spremnost da pomognemo radnicima kojima doprinosi nisu uplaćivani godinama, kao i preduzeću za koje nalazimo put za ozdravljenje.

Bit će izdvojeno više od 2,6 miliona KM kako bi se izvršilo uvezivanje radnog staža i kako bi se uplatile sve obaveze vezane za doprinose za 77 radnika koji ove godine odlaze u penziju, a koje nisu isplaćene od 2009. do dana ostvarivanja prava na penziju.
Sada su otklonjene sve dileme :D

Adnan Šteta je "Truba" :lol:
nlt

#6747 Re: Gras all about

Post by nlt »

Truba ostavka
Logovan

#6748 Re: Gras all about

Post by Logovan »

Truba napolje
Truba

#6749 Re: Gras all about

Post by Truba »

Oept im curi ulje

Svjeze ulje na sljunku
tramvajtrojka

#6750 Re: Gras all about

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image

I za ovo je neko grasovcima kriv a ne oni sami dobar bus kao lampa :-) :-)
Post Reply