Ne mogu da vjerujem sta procita,vjerujes pored ociju da to nije tako tj to za vanzemaljce i nas,a odbacujes teoriju o Bogu da mozda postoji jer previse je ovo sve uredjeno(svemir) da bi se radilo o 'slucajnosti' bez obzira kakav sve nered ljudi cinili na njemu.tako i danas mi nemamo znanje jel ovaj univerzum samo mali dio jos nekog veceg prostora u kojem vladaju neki vanzemaljci kojima smo mi neka minijatura u njihovoj spavacoj sobi sa telepatskim mocima da nama upravljaju ili smo samo jedni od mnogih vrsta u svemiru al ne znamo za njih ili stvarno postoji bog kao sto pise u knjigama ( samo sto u ovo zadnje cisto sumnjam)
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
kerima1
#6726 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Lalena
#6727 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opisala si to puno bolje nego ja... Hmmm, na trenutak mi se ucinilo da prepoznajem pisanje s jednog drugog foruma?!nasa wrote:Ali sasvim surotno, mogla sam izlaziti svaki dan, imati momka, raditi sta pozelim...nisam cak vise morala smisljati lazi da roditelje ubijedim da ostanem duze....
Mozda sam ja bila takav tip osobe koja je morala imati svrhu zasto nesto cini, mozda se neko drugi na mom mjestu ne bi pretjerano zamarao, mozda sam ja samo trazila razlog da ostanem fina i poslusna ne znam fakat ti ne lazem, ili sam pronasla istinu ili sam samu sebe obmanula....shvatam ja da je u ovoj prici izmedju ateista i vjernika prihvatljivo oboje i moguce oboje...
Gledaj, nekad se zaljubis i to te drzi, ma najvaznija stvar na svijetu, okrene ti mozak ali nekad popusti i vratis se u "normalno" stanje
Vjera ti je stanje koje ne prolazi, ateisti cesto navode razne razloge zasto neko postane vjernik ali masa tih razloga ima vijek trajanja, prodju ali vjera ostane....
Ja bih mogla prestati ciniti bilo sta vezano za vjeru, mogu to zamisliti, mogla bih sutra reci svima da ne vjerujem, nemam problem s tim ali mislim da nikad ne bih mogla izbrisati taj trag u meni da sam osjetila da Bog postoji....Negdje je to u meni, uvijek....
- supercali
#6728 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi procitala citav post?kerima1 wrote:Ne mogu da vjerujem sta procita,vjerujes pored ociju da to nije tako tj to za vanzemaljce i nas,a odbacujes teoriju o Bogu da mozda postoji jer previse je ovo sve uredjeno(svemir) da bi se radilo o 'slucajnosti' bez obzira kakav sve nered ljudi cinili na njemu.tako i danas mi nemamo znanje jel ovaj univerzum samo mali dio jos nekog veceg prostora u kojem vladaju neki vanzemaljci kojima smo mi neka minijatura u njihovoj spavacoj sobi sa telepatskim mocima da nama upravljaju ili smo samo jedni od mnogih vrsta u svemiru al ne znamo za njih ili stvarno postoji bog kao sto pise u knjigama ( samo sto u ovo zadnje cisto sumnjam)
Pa mnogi nisu vjerovali da je zemlja okrugla dok nije dokazano a danas je to opste znanje
- nasa
#6729 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa, ako je onaj gdje mi je isti username onda je ocigledno i transparentno
ali sumnjam jer nisam bas nesto puno pisala, ako pak mislis na neki drugi onda je nemoguce jer nikad nisam napisala ni reda nigdje drugo, cak i ne citam druge forume.
- GAU8
#6730 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Doći ćete vi tamo...kerima1 wrote:Idi pa kad ti dosadi pisati sam sa sobom tamo vrati nam se.Ja cu se evo presaltati tamo, da na miru propagiram ideje :skoljka
- dustaban
#6731 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne kontam ovu dilemu oko spajanja/razdvajanja ateista/teista na forumu.
Sta je smisao religije nego njeno sirenje, a sta je smisao ateizma nego odbrana od te opake posasti!
Moramo se uhvatit u kostac, nema nam druge.
Sta je smisao religije nego njeno sirenje, a sta je smisao ateizma nego odbrana od te opake posasti!
-
statixx
#6732 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa nije problem u vjerovanju, naravno da je to covjekova egzistencijalna potreba (od vjerovanje u duhove predaka, toteme, carobnjastvo i magiju do danasnjih svjetskih religija i new age pokreta), medjutim ta potraga za smislom u vjeri, trenutak kojeg si ti okarakterisala kao trenutak kada je vjera u meni dobila smisao, gotovo uvijek zavrsi sa tebi najblizom relgijom, sto znaci da to nije nekakvo mistcno traganje, nego se vise radi o konformizmu. Ocito je da si kroz religiju osmislila svijet kojim si okruzena i osjecas se sigurnim u svoje stavove i ideje, jer se uglavnom podudaraju s tvojim okruzenjem. To je ono sto je Fromm nazvao okvirom orijentacije, i ateisti nisu ikljuceni iz toga jer i nasi stavovi produkt su istrazivanja nekih drugih filozofija i stajalista.nasa wrote:@supercali
Realno, iz ateisticke perspective svake godine odgovaraju jer bi to bila prica ala deda mraz, zato mi je bilo cudno tvoje cudjenje.
Sto se tice povoda koji su mene naveli na preispitivanje vijednosti, same sebe, vjere i sl. pisala sa to vise puta...otisla vani da se skolujem, promijenis drustvo, nema roditelja, autoriteta u bilo kojoj pojavi...dodje samo po sebi da preispitas zasto si takav kakav jesi, kakav mozes biti, zasto nesto ne/cinis itd. Inace smatram da su to za vecinu godine kada preispituju sebe i donose neke bitne izbore pa, i pitanje vjere...kod mene je bilo naglaseno i intenzivno zbog okolnosti...krene od malih pitanje, kako se oblacis, da li probati alcohol, da li imati momka....dodje do pitanja morala generalno, vjere itd.
Slagala bih kad bih rekla da znam sta je bilo presudno....Sjecam se da sam neka pitanja rijesila odmah kao recimo da mogu biti identitetom muslimanka bez da vjerujem jer to su poslijeratne godine, osjecala sam pripadnost narodu, drustvu koje se vecinom izjasnjavalo kao muslimani zatim pitanje razlicitih religija mi je od pocetka bilo problematicno, mozda zato sto sam se nasla u krscanskom okruzenju, uvidjela sam da ljudi vjeruju na isti nacin ali i da razvijaju velike predrasude prema drugim religijama itd.
Djeluje to sve bezveze i usputno kad se ovako pise ali jedna godina je za mene bila patnja, sve sam dovela u pitanje i nisam uspijevala da poslozim.Otvorilo mi se million pitanja bez odgovora sta sam ja, sta je od onog sto cinim stvarno ja, a sta je samo prilagodjavanje okolnostima...
Uz sve to sam se zanimala i za vjeru....e sad vjernici ce to shvatiti, ne znam trenutak u kojem sam ja to srocila u glavi u neki stav, u rijeci kojim potvrdjujem vjeru ali sjecam se trenutka kad je vjera dobila u meni smisao, imas osjecaj to je to, sad sve stoji gdje treba i taaaaajjjjj osjecaj u srcu, dusi....
U ovom kontekstu, iako religije sadrze mnoge iracionalnosti, posebno su privlacne jer pretendiraju da odgovore na sva pitanja koja covjek postavlja pred njih, a nude i nagradu.
-
kerima1
#6733 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zezas jesam procitala citav post?!supercali wrote:Jesi procitala citav post?kerima1 wrote:Ne mogu da vjerujem sta procita,vjerujes pored ociju da to nije tako tj to za vanzemaljce i nas,a odbacujes teoriju o Bogu da mozda postoji jer previse je ovo sve uredjeno(svemir) da bi se radilo o 'slucajnosti' bez obzira kakav sve nered ljudi cinili na njemu.tako i danas mi nemamo znanje jel ovaj univerzum samo mali dio jos nekog veceg prostora u kojem vladaju neki vanzemaljci kojima smo mi neka minijatura u njihovoj spavacoj sobi sa telepatskim mocima da nama upravljaju ili smo samo jedni od mnogih vrsta u svemiru al ne znamo za njih ili stvarno postoji bog kao sto pise u knjigama ( samo sto u ovo zadnje cisto sumnjam)
Pa mnogi nisu vjerovali da je zemlja okrugla dok nije dokazano a danas je to opste znanje
To sto si napisao za nas i vanzemaljce je sustra suprotnost to oko oblika zemlje.
Tako isto kako vjerujes to oko vanzemaljaca,mogao bi i oko teorije o Bogumne cak ima vise smisla kad sve sagledas.
-
kerima1
#6734 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno vracat vam istom mjerom i vi ne mozete bez nas.GAU8 wrote:Doći ćete vi tamo...kerima1 wrote:Idi pa kad ti dosadi pisati sam sa sobom tamo vrati nam se.Ja cu se evo presaltati tamo, da na miru propagiram ideje :skoljka![]()
- supercali
#6735 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kerima ako si procitala ocito onda nisi shvatila post
Ko je rekao da ja vjerujem u to dao sam primjer
Ja ne vjerujen ni u sta samo kazem da nismo doatigli taj nivo znanja da znamo sta ima ili nema u svemiru
Ja ne vjerujen ni u sta samo kazem da nismo doatigli taj nivo znanja da znamo sta ima ili nema u svemiru
-
kerima1
#6736 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I jedno i drugo je sirenje nekih istina.Svaki covjek smatra da zna neku istinu ista mu ima smisla te se i drzi iste.Tako i to vase nevjerovanje u Boga posto je za vas istina i ima vam smisla naravno da na neki nacin dokazujete tu svoju stranu istine.dustaban wrote:Ne kontam ovu dilemu oko spajanja/razdvajanja ateista/teista na forumu.
![]()
Nego hoces li ti nama biti admin ako neces da trazimo drugog.
-
kerima1
#6737 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ok.Slazem se.supercali wrote:Kerima ako si procitala ocito onda nisi shvatila post
- šatirana_ljubičica
#6738 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ovi ovdje ateisti (čast izuzecima kojih trenutno koliko vidim nema) ne zaslužuju da čitaju vaše priče kako ste počeli vjerovati.
jednostavno, oni će to uvijek ismijati, koliko god se nadali da će ih nešto zaustaviti pa da se zamisle, varate se, u dubokom su blatu da bi tako lahko izašli na zelenu travu.
na ovo sve dodajem NAŽALOST, ali tako je.
i da, ovo govorim iz iskustva, NAŽALOST.
moram još dodati da ih ne mrzim kao što će reći, nego žalim.zaista, žao mi ih je, ali tako je kako je.
jednostavno, oni će to uvijek ismijati, koliko god se nadali da će ih nešto zaustaviti pa da se zamisle, varate se, u dubokom su blatu da bi tako lahko izašli na zelenu travu.
moram još dodati da ih ne mrzim kao što će reći, nego žalim.zaista, žao mi ih je, ali tako je kako je.
- supercali
#6739 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I onda ide prica kako ateisti sire neke price kako ugrozavaju i vrijedjaju vjernike a po postu upravo je suprotnošatirana_ljubičica wrote:ovi ovdje ateisti (čast izuzecima kojih trenutno koliko vidim nema) ne zaslužuju da čitaju vaše priče kako ste počeli vjerovati.
- šatirana_ljubičica
#6740 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
DA, ZAMISLIsupercali wrote:I onda ide prica kako ateisti sire neke price kako ugrozavaju i vrijedjaju vjernike a po postu upravo je suprotnošatirana_ljubičica wrote:ovi ovdje ateisti (čast izuzecima kojih trenutno koliko vidim nema) ne zaslužuju da čitaju vaše priče kako ste počeli vjerovati.
- supercali
#6741 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne treba zamisljati vidi se samo sto se ja licno ne obazirem na to niti me vrijedja al nekoga vrijedja kao sto vrijedja vjernike neke stvari izrecene od ateista
-
statixx
#6742 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka Hin na travi ba...supercali wrote:I onda ide prica kako ateisti sire neke price kako ugrozavaju i vrijedjaju vjernike a po postu upravo je suprotnošatirana_ljubičica wrote:ovi ovdje ateisti (čast izuzecima kojih trenutno koliko vidim nema) ne zaslužuju da čitaju vaše priče kako ste počeli vjerovati.
- šatirana_ljubičica
#6743 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
eee dobri supercali... prošlo je vrijeme kad sam ja ateistima riječi u med pretvarala a zauzvrat dobila vrijeđanje..supercali wrote:Ne treba zamisljati vidi se samo sto se ja licno ne obazirem na to niti me vrijedja al nekoga vrijedja kao sto vrijedja vjernike neke stvari izrecene od ateista
sad odmah u kost
- supercali
#6744 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa i ateistima je vjerovatno dosta bilo 1000 godina vrijedjanja ubijanja od vjernika pa sada i oni u kost kako ti kazesšatirana_ljubičica wrote:eee dobri supercali... prošlo je vrijeme kad sam ja ateistima riječi u med pretvarala a zauzvrat dobila vrijeđanje..supercali wrote:Ne treba zamisljati vidi se samo sto se ja licno ne obazirem na to niti me vrijedja al nekoga vrijedja kao sto vrijedja vjernike neke stvari izrecene od ateista
sad odmah u kost
- šatirana_ljubičica
#6745 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prije će biti da su ateisti proganjali vjernike, ali dobro, ne moramo raspravljati.
vama vaše, meni moje i the end of story
- irac300
#6746 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
http://www.radio sarajevo.ba/novost/177863/novi-zakon-u-saudijskoj-arabiji-ateizam-je-terorizam
Šta reći? Stoka!!!
Šta reći? Stoka!!!
- GAU8
#6747 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesu proganjali su, ali budi fer i malo detlajnije obrazloži ko tačno, u ime čega i zašto?šatirana_ljubičica wrote:Prije će biti da su ateisti proganjali vjernike, ali dobro, ne moramo raspravljati.
Last edited by GAU8 on 20/01/2015 12:46, edited 1 time in total.
- Dozer
#6748 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
šatirana_ljubičica wrote:Prije će biti da su ateisti proganjali vjernike, ali dobro, ne moramo raspravljati.
Who, Where & When, please?
- dustaban
#6749 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Fakat je ovo istina, proganjamo ih neoborivim cinjenicama i argumentima.Dozer wrote:šatirana_ljubičica wrote:Prije će biti da su ateisti proganjali vjernike, ali dobro, ne moramo raspravljati.
vama vaše, meni moje i the end of story![]()
![]()
![]()
Who, Where & When, please?
- dustaban
#6750 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zaista zvuci grozno, ali mozete li zamisliti da sad neki uvrijedjeni ateista ekstremista ode u onu njihovu stampariju Kurana i pobije 10 knjigovezaca?!irac300 wrote:http://www.radio sarajevo.ba/novost/177863/novi-zakon-u-saudijskoj-arabiji-ateizam-je-terorizam
Šta reći? Stoka!!!