Dozer wrote:@Lalena
Iskren da budem, sve sto se iz tvog odgovora moze izvuci kao cinjenica jeste da je jedina istina, u stvari, nasa slobodna volja. Ni manje, ni vise od toga.
Sto se tice Allaha, znamo da je to na arapskom "bog", ali je istovremeno i ime boga. Ili ne...?
I bas radi toga recenica "Ili, da li to znaci da je Isus i muslimanski bog, ili Allah katolicki?" nije nimalo besmislena. Pogotovo jer znamo da je Isus "postao" bog, dok Allah to "nije postao, nego je oduvijek".
Ako onda poslozimo vremenska razdoblja, doci cemo do toga da je Isus bio nesto prije Muhammeda, nekih 500 godina, pa je onda ovdje sasvim logicno pitanje - da li se 500 godina kasnije Isus obratio Muhammedu?
A ovo zahtijeva poseban odgovor:
Ne razumijem, ako mi mozes odgovoriti, kako je sve ovo bitno za svjetonazor ateista? Osim sto indirektno i prividno pokusavas da stvoris sliku neke "religijske besmislenosti" i time valjda dokazes da si u pravu?!
Cudno je da neko ko uopste ne vjeruje u Boga ima toliko pitanja o Njemu?!
Za svjetonazor ateiste, mene konkretno, za ostale ne znam, bitno je sve sto me okruzuje tj. sto cujem, vidim i osjetim. Samim tim, za mene licno religije jesu besmislene jer jednostavno ne vidim nikakvu svrhu istih (na ovo pitanje mi, naravno, nikada nisi odgovorila - koja je svrha religija?).
Ne vidim poentu, predstavljaju mi gubljenje vremena, a na sebi samom, i nakon 40+ godina bez njih, savrseno jasno vidim da se bez njih moze zivjeti bez ikakvih problema. Cak stavise, cini mi se da je cak i kvalitetniji zivot jer u njemu nemam nikakvih suvisnih sputavanja na bilo koji nacin.
Jasno, to ne znaci ni da sam nekakav freak, da sam...sta znam...razvratan, kriminalac, lopov, ubica, lazov i sl.. Naprotiv, sve sam suprotno od toga (i ovo nije nikakvo hvalisanje i sl., nego jednostavno poznavanje i svjesnost samog sebe).
Ono sto mislim da je ispravno, to i u radim, ali se pri tome trudim da time ne uradim nikome nista nazao. U ovome, takodjer, lezi i jedan dio odgovora o vecini ljudi koji su svoj zivot podredili religiji (i ovo nije vrijedjanje) - naprosto ne poznaju sami sebe i nisu sigurni u sebe same, pa im je potreban neki oslonac kojim ce opravdavati sve oko sebe.
A pitanja o bogu i religiji/vjerovanju su sasvim regularan slijed dogadjaja - zelja za ucenjem i razumijevanjem svoje okoline, u sta spadaju i ljudi, sasvim je normalna i prirodna pojava. A onda se, na osnovu naucenoga, a pogotovo shvacenoga, covjek puno bolje i kvalitetnije postavlja u vremenu, prostoru i okruzenju, cime sebi moze zivot uciniti neuporedivo lagodnijim i kvalitetnijim.
Drugim rijecima, ja svoj zivot temeljim iskljucivo na znanju i iskustvu, a ne na, za mene, ispraznim rijecima napisanim prije par hiljada godina, koje su se svijetom ljudima inicijalno u glavu utrpavale silom. Ako mislis da je ovo netacno, onda se samo zapitaj sljedece - da li bi ti danas bila muslimanka da osmanlije nikada nisu dosli u Bosnu? Ili, cak, da li bi bila Bosnjakinja, znajuci porijeklo te rijeci?
Ili, da li bi se danasnji bosanski pravoslavci i katolici nazivali Srbima i Hrvatima da prije 400-500 godina emisari iz ondasnje Srbije i Hrvatske nisu dolazili i asimilirali bosansko stanovnistvo?
Meni je iz tvoga posta najupecatljivija arogancija... Izvini, ali ne mogu a da ne primjetim. Tesko da bi se ja i ti mogli sloziti oko bilo cega, pa mi smeta ona rijec "znamo", a sto se tice same rijeci Allah, puno je kompleksnija za prevesti, ali to je neka druga rasprava...
Moram priznati, lijepo sve to upakujes, kod nekoga to sigurno prolazi - i citajuci ovako post u kojemu posteno sam sebe hvalis,a indirektno svaki drugi izbor osudjujes i omalovazavas, pomislio bi covjek kako zaista ovi vjernici mogu biti tako losi i imati nesto protiv, kako ti tom sam kazes, tako finog covjeka? I onda, stavljajuci sebe u kontrast sa vjernicima, indirektno impliciras da eto vjernici nisu ni fini, niti lijepo zive, niti su obrazovani, niti im je bitno sta se oko njih desava, niti svoj zivot baziraju na znanju, eto kao nepoznato nam je i iskustvo... i tome sl., jer eto, tebi je bitno, mi smo razliciti, pa kako onda da imamo ista zajednicko?! Jos iz pozadine ubacis "nisi kriminalac i tome sl", pripisujuci da su vjernici oni koji sve druge i drugacije osudjuju da su kriminalci i sl. Meni je to jeftin trik, sorry... ni blizu bilo kakvog argumenta, mada meni ni ne trebaju argumenti... niti te pokusavam bilo sta ubjediti... Ali, mogao bi dobiti posao u kakvim novinama
Vidi, ako se slazes za postojanje "slobodne volje", a ocito postoji, jer tebe niko ne moze natjerati da budes vjernik, zasto onda meni ogranicavas moju "slobodnu volju"? Jel' ti mislis da se ne moze slobodnom voljom biti vjernik? Da samo "manje" fini ljudi, manje inteligentni, ili obrazovani, ili s manje zivotnog iskustva, ili ocajni... biraju religiju? Predrasuda, u najmanju ruku... I taman da je sve tako, ko tebi daje pravo da me osudjujes? Je li zlocin biti manje inteligentan, napredan ili sl.?
Je li tebi nemoguce shvatiti da je neko odabrao vjerovati zato sto stvarno vjeruje? Sto vjeruje da je Bog poslao Objavu, da ce stati pred Njega i odgovarati za sve svoje postupke, izbore, svaku rijec..., da postoji zivot poslije smrti, dzennet i dzehenem, jer na ovim stvarima se bazira vjera, a ne na kojekakvim argumentima (vjera, a ne svjetonazor)... stvari koje si ti sada napisao sam vec nekoliko puta komentarisala, da li se trebam ponavljati sve dok ne kazem nesto sto ce se tebi svidjeti?!
Vidis, ja se ne pitam, ja sam zadovoljna, dusa mi je smirena, nemam potrebu da se egoisticno uzdizem, niti mi je stalo da moja bude zadnja, ne moram da gledam ne tebe s visine, a ipak mi je drago, hvala Bogu, sto se razlikujemo... ne moram da omalovazavam tebe, kao osobu, da bi opravdala svoju vjeru... ustvari, vjerujem ti kada kazes da si ok osoba, podsjecas me, po pisanju, na neke koje poznajem, i to je

Ustvari, mozda bi mi bio bolji komsija nego ovi iznad mene, bukvalno su mi poremetili san... i da, moze sve da ti bude dobro u zivotu, blago tebi ako tako jeste (ja bih rekla masAllah, da te ne ureknem

)...
Ali, po meni, posljedice svoga navjerovanja ces tek osjetiti kada umres... naravno, ti u to ne vjerujes, tako da ti to nista ne znaci...
Ja zaista nemam potrebu da vise ista prokomentarisem, ne bih ni ovo, da nisi sastavio post kao za, popravicu, jer dobih komentar, kakvog bloga