Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovdje je top dok te ne ujede bijesna lutalica, onda skontaš da sistem u koji se možeš i trebaš uzdati ne da nije funkcionalan, nego skoro pa ne postoji.
Ja_Ja wrote: ↑06/05/2024 23:15
Mi nismo Njemacka, tako da je najveca glupost bila izglasavanje zakona o zivotinjama koji ova drzava ne moze da implementira. Mi da imamo azil za pse koji moze da primi 300 umjesto sadasnjih do 150 pasa, opet bi problem bio jer bi u gradu imali jos 100. Nama treba neko prelazno rijesenje kojim ce biti dozvoljena eutanazija nakon 30 dana. Istovrmeno trebaju mnogo veca sredstva sa svih nivoa da se regulise ova problematika na humaniji nacin.
Ti nikada time nećeš riješiti problem pasa jer taj isti problem stvaraju ljudi. Ja bih onda da se isto donese zakon da se tako i ljudi eutanaziraju. Šta fali? Nemaš love za život? Eutanazija. Kradeš? Eutanazija. Bolestan si? Zarazićeš druge? Eutanazija.
Jako smo laki za "povuči obarač", ali jako teški za rješavati problem sistematski i tamo gde ga treba rješavati. Psi su posljedice, ljudi su uzrok.
Psi lutalice se razmnozavaju i stvaraju sami sebi populaciju a ne neodgovorni vlasnici. To vazi samo za prvi par cuka i otme se kontroli loggyyy
Sanjarko wrote: ↑06/05/2024 23:45
Ne takav porez, nego nekakav da ne može svako primjerice psa imati.
Svi bi htjeli primjerice pse iako nemaju uslove za njih baš.
Donekle se slažem, ali time ti oporezuješ one koji mogu da se brinu i brinu se o psima, a ne one koji su neodgovorni. Posebno bi to bilo nepravedno prema nama koji udomljavamo pse sa ulice, kastriramo/sterilišemo ih, čipujemo itd.
l33t wrote: ↑06/05/2024 23:44
Psi lutalice se razmnozavaju i stvaraju sami sebi populaciju a ne neodgovorni vlasnici. To vazi samo za prvi par cuka i otme se kontroli loggyyy
Tačno, ali nije sve ni u samom razmnožavanju jer se i to da srediti jednom sveopštom sterilizacijom/kastriranjem. I dalje su problem ljudi koji donose pse u grad, imaju pse koje nisu sterilisali, a kote im se i onda te štence ostavljaju napolju.
Evo, lično sam prisustvovao kada dvojica u kombiju dolaze i ostavljaju štence napolju jer ih neće. Jedan je čak bivši policajac (ako sam bio dobro shvatio). Drugi veliki vjernik. Srećom policija došla i naredila da uzmu štence, ali pitanje šta je poslje bilo.
Ti po gradu u glavnom imaš sterilisane pse, ali dovođenje iz drugih mjesta, a posebno malih kučića, e to je problem. A to su krivi ljudi, ne psi.
Sanjarko wrote: ↑06/05/2024 23:45
Ne takav porez, nego nekakav da ne može svako primjerice psa imati.
Svi bi htjeli primjerice pse iako nemaju uslove za njih baš.
Donekle se slažem, ali time ti oporezuješ one koji mogu da se brinu i brinu se o psima, a ne one koji su neodgovorni. Posebno bi to bilo nepravedno prema nama koji udomljavamo pse sa ulice, kastriramo/sterilišemo ih, čipujemo itd.
Pa donese se amandman na zakon ili aneks zakona gdje bi se vi oslobodili tog nekakvog poreza.
Da me ubiješ nije normalno da po stanovima i gradu doge, rotvajlere, pitbule i sl pse drže ljudi, a znam da su neki ljudi ih prije nekad držali.
Ne znam, kažem teška tema pravo. Treba dobro sve šta se tiče ovoga smisliti.
čipovanje, sterilizacija, ali i eutanazija nakon 15/30 dana u azilu. drugacije se nece ovdje rijesiti nikada.
Mislim da je i Prijedlog zakona o zaštiti životinja išao u tom fazonu tamo 2013. godine, ali su blokirali cini mi se SBB/HDZ na kraju
aCme wrote: ↑07/05/2024 07:32
Za zbrinjavanje pasa lutalica iz budžeta 2024 izdvojeno 455.000 KM
Evo da ti odmah kažem da je ovo laž. Čovjek koji vodi azil je spreman da da zvanično podatke,a to je da su za dvije godine dobili 290.000 KM, tj. 145.000 KM godišnje. Taj ko ti je dao informaciju laže, da ne kažem 'ko pas'
jasko_ba wrote: ↑07/05/2024 08:05
čipovanje, sterilizacija, ali i eutanazija nakon 15/30 dana u azilu. drugacije se nece ovdje rijesiti nikada.
Mislim da je i Prijedlog zakona o zaštiti životinja išao u tom fazonu tamo 2013. godine, ali su blokirali cini mi se SBB/HDZ na kraju
Pa gdje to ima da se eutanaziraju za 15-30 dana??? To nigdje ne postoji. U najgorem slučaju po pse mislim da je rok 6 mjeseci u nekim državama. A ja se nadam da do toga ovdje neće doći nego da će se što više pasa sterilisati i udomiti.
jasko_ba wrote: ↑07/05/2024 08:05
Pa gdje to ima da se eutanaziraju za 15-30 dana??? To nigdje ne postoji. U najgorem slučaju po pse mislim da je rok 6 mjeseci u nekim državama. A ja se nadam da do toga ovdje neće doći nego da će se što više pasa sterilisati i udomiti.
U Americi je bilo oko 3 mjeseca ako se ne udomi ili ne pronađe vlasnik ide eutanazija.
Ja sam isto za što veću sterilizaciju i udomljavanje ako je to moguće.
Eutanazija krajnja mjera da bude, ako je toliko agresivna životinja itd.
dacha bosanac wrote: ↑07/05/2024 08:08
A ja se nadam da do toga ovdje neće doći nego da će se što više pasa sterilisati i udomiti.
Zasto se tome nadas ? Zasto bi se mi trudili biti bolji od Amerike, Belgije ili sta ja znam koje zemlje ?
Nemoj opet da povlacimo price kako su i koliko love razna udruzenja hapala na "bitte hilfe, Stella hungrig" i kako je ovakav zakon u nasoj zemlji donesen upravo da jebe u zdrav mozak posten narod a pogoduje ovima gore.. uz pomoc Dogs Trust koji naravno u Londonu ne mogu to provoditi jer ne ide, logicno.
I nece se udomiti nista (hoce mozda 5%).. Ovi sto bi i htjeli psa samovoljno ili sto "curica hoce" radije nabave ono malo, bijelo, cupavo govno od 3.5 kile.
Bosnjo ne prizna zivotinje koje ne moze musti i upregnuti i tako je to stoljecima na ovim prostorima
Sanjarko wrote: ↑07/05/2024 08:44
U Americi je bilo oko 3 mjeseca ako se ne udomi ili ne pronađe vlasnik ide eutanazija.
Ja sam isto za što veću sterilizaciju i udomljavanje ako je to moguće.
Eutanazija krajnja mjera da bude, ako je toliko agresivna životinja itd.
Amerika je MNOGO veća zemlja od nas pa je i samo udomljavanje lakše, a i svijest ljudi je mnogo drugačija od naše po tom pitanju. Zato je 3 mjeseca ovdje malo.
gentoo wrote: ↑07/05/2024 08:57
Zasto se tome nadas ? Zasto bi se mi trudili biti bolji od Amerike, Belgije ili sta ja znam koje zemlje ?
Nemoj opet da povlacimo price kako su i koliko love razna udruzenja hapala na "bitte hilfe, Stella hungrig" i kako je ovakav zakon u nasoj zemlji donesen upravo da jebe u zdrav mozak posten narod a pogoduje ovima gore.. uz pomoc Dogs Trust koji naravno u Londonu ne mogu to provoditi jer ne ide, logicno.
I nece se udomiti nista (hoce mozda 5%).. Ovi sto bi i htjeli psa samovoljno ili sto "curica hoce" radije nabave ono malo, bijelo, cupavo govno od 3.5 kile.
Bosnjo ne prizna zivotinje koje ne moze musti i upregnuti i tako je to stoljecima na ovim prostorima
Ti se nemoj truditi da budeš bolji, ja hoću.
O jačanju love ne mogu da pričam jer ne znam, a i lično me ne interesuje . Ja znam šta ja radim i kako radim.
Eto, ja se nadam da će kroz ove neke akcije mnogo više pasa da se udomi.
Dobri stari vakat, krenes ujutro u skolu , ono lokvice krvi po parkingu i trotoaru , vratis se, ono naletio dajc iz komrada , sve sapro. Ko da keruse i kucica nikad nije ni bilo