Islam - pitanja i odgovori
- PixelDrifter
#6601 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tarot je zanimljiviji, a treba i vise znanja od ovih pustinjskih maloumnosti.
- Josip321
#6603 Re: Islam - pitanja i odgovori
Još čekam odgovor na post iznad, stvarno nije fer. Pomisliti ću da se bojite odgovoriti.
Ali hajmo dalje.
Što se po Kur'anu dogodilo sa Faraonom koji je progonio Izraelce?
Da li je se utopio ili ga je Allah spasio?
Sura 10, Ajeta 92
Sura17, Ajeta 103
???
Ali hajmo dalje.
Da li je se utopio ili ga je Allah spasio?
Sura 10, Ajeta 92
Sura17, Ajeta 103
???
-
sumirprimus
#6604 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta znaci rijec fitna?
Vas imetak i vasa djeca fitna?
Vas imetak i vasa djeca fitna?
-
toska
#6605 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zavisi od konteksta iskušenje, smutnja, razdor ili test vjere.
El-Isra - Noćno putovanje
I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima i u djeci, i daji im obećanja – a samo je obmana to što im šejtan obećava,
ne bi se upustio u tumačenje, ali trebalo bi biti jasno.
El-Kehf (Pećina)
Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovome svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.
ispravio sam grešku jer sam pročitao: finta.
-
Zehran82
#6606 Re: Islam - pitanja i odgovori
vec mi sad ulazis u zonu pametovanja, pa hajde ti reci sta sam pogrijesio...pa da kazem jesam ili nisam...a ne da ja pogadjam ovdje ko na nekoj igrici.
-
Zehran82
#6607 Re: Islam - pitanja i odgovori
nemoj to ni u u najludjim snovima da pomisljasPomisliti ću da se bojite odgovoriti.
jeli se ti ovdje hoces da zahebavas samnom druze??? a ja mislio ti neki ozbikljan sagovornik...
prvo, ne znas ni napisati pravilno, nije ajeta nego ajet.Da li je se utopio ili ga je Allah spasio?
Sura 10, Ajeta 92
Sura17, Ajeta 103
znaci ni tu jednostavnu stvar ne znas a kao htio bi da kritikujes i to samo sto si pokupio brojeve ajeta sa nekim foruma sumnjivog karaktera....i ti mislis sad da imas nesto protiv Kurana a nemas nista....
pa da vidimo te ajete svi zajedni i pokazem ti koliko ne znas, i koliko lutas u prazno u mraku iz svog neznanja, jer se oslanjas na to da tudjim penisom gloginje mlatis
Bog ce potopiti faraona, i tako ugusiti u vodi, umrijet ce, i tijelo nece otici na dno mora nego ce biti tijelo spaseno do kraja svijeta, da bude pouka ljudima.....i enoga sad u muzeju cijeli svijet mu tijelo moze da vidi, nije se raspalo.
„Danas ćemo tijelo tvoje spasiti da budeš pouka onima poslije tebe; a mnogi ljudi su, doista, nemarni prema Našim znacima.”
(Junus, 10:92)
„I pokušao ih je (Faraon) istjerati iz zemlje, pa smo i njega i one koji su bili s njim potopili, sve zajedno.”
(El-Isra, 17:103)
vidite cudo svojim ocima
Ajet 92
Danas ćemo tijelo tvoje spasiti da budeš pouka onima poslije tebe; a mnogi ljudi su, doista, nemarni prema Našim znacima.”
Ramses II was the most famous king in the Egyption history. he ruled Egypt 67 year and he lived to te age 92 years old .
https://egypttourlovers.com/who-is-king-ramses-ii/
znaci Bog je potopio Ramsesa drugog u 92 godini zivota, bas da se govori o tome u ajetu 92 kada je potopljen....tako Bog naznaci u kojoj godini zivota ga je potopio....i nije mu se koza ni kostu raspali cak poslije nekoliko hiljada godina,kako bi ga drugi ljudi mogli da vide da bude dokaz ljudima poslije koji dolaze
- dr_Evil
#6608 Re: Islam - pitanja i odgovori
A kojoj mumiji jesu?Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 10:52nemoj to ni u u najludjim snovima da pomisljasPomisliti ću da se bojite odgovoriti.
jeli se ti ovdje hoces da zahebavas samnom druze??? a ja mislio ti neki ozbikljan sagovornik...
prvo, ne znas ni napisati pravilno, nije ajeta nego ajet.Da li je se utopio ili ga je Allah spasio?
Sura 10, Ajeta 92
Sura17, Ajeta 103
znaci ni tu jednostavnu stvar ne znas a kao htio bi da kritikujes i to samo sto si pokupio brojeve ajeta sa nekim foruma sumnjivog karaktera....i ti mislis sad da imas nesto protiv Kurana a nemas nista....
pa da vidimo te ajete svi zajedni i pokazem ti koliko ne znas, i koliko lutas u prazno u mraku iz svog neznanja, jer se oslanjas na to da tudjim penisom gloginje mlatis
Bog ce potopiti faraona, i tako ugusiti u vodi, umrijet ce, i tijelo nece otici na dno mora nego ce biti tijelo spaseno do kraja svijeta, da bude pouka ljudima.....i enoga sad u muzeju cijeli svijet mu tijelo moze da vidi, nije se raspalo.
„Danas ćemo tijelo tvoje spasiti da budeš pouka onima poslije tebe; a mnogi ljudi su, doista, nemarni prema Našim znacima.”
„I pokušao ih je (Faraon) istjerati iz zemlje, pa smo i njega i one koji su bili s njim potopili, sve zajedno.”
vidite cudo svojim ocima
Ajet 92
Danas ćemo tijelo tvoje spasiti da budeš pouka onima poslije tebe; a mnogi ljudi su, doista, nemarni prema Našim znacima.”
Ramses II was the most famous king in the Egyption history. he ruled Egypt 67 year and he lived to te age 92 years old .
znaci Bog je potopio Ramsesa drugog u 92 godini zivota, bas da se govori o tome u ajetu 92 kada je potopljen....tako Bog naznaci u kojoj godini zivota ga je potopio....i nije mu se koza ni kostu raspali cak poslije nekoliko hiljada godina,kako bi ga drugi ljudi mogli da vide da bude dokaz ljudima poslije koji dolaze
-
Zehran82
- Josip321
#6610 Re: Islam - pitanja i odgovori
They have taken their rabbis and their monks as lords besides Allah, and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship one God. There is no deity except Him. Exalted is He above what they associate with Him.
- PixelDrifter
#6611 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moram samo da uletim na sekund.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Nastavite, molim vas, ne obazirite se na moje manje opaske.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Nastavite, molim vas, ne obazirite se na moje manje opaske.
-
belfy
#6612 Re: Islam - pitanja i odgovori
smrle nekome prigovara o pismenosti, dok nastavlja pisati polupismeno...dr_Evil wrote: ↑13/10/2025 10:54A kojoj mumiji jesu?Zehran82 wrote: ↑13/10/2025 10:52nemoj to ni u u najludjim snovima da pomisljasPomisliti ću da se bojite odgovoriti.
Sura 10, Ajeta 92
Sura17, Ajeta 103
vidite cudo svojim ocima
Ajet 92
![]()
jos kada sazna sta je sintaksa bit ce komedija, jer dok ne zna i ne konta kada ga se proziva za istu...
- Josip321
#6613 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znači ništa??
Novo pitanje.
Koja je titula Muhameda u Islamu?
-
Zehran82
#6614 Re: Islam - pitanja i odgovori
sta nista, sta je problem covjece?? nejasan si skroz....Znači ništa??
They have taken their rabbis and their monks as lords besides Allah, and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship one God. There is no deity except Him. Exalted is He above what they associate with Him.
sta je ovdje problem nije mi jasno....sve sama istina?
poslanik kao i Abraham, MOjsije, Isus i ostali....vi ih nazivati prorocima, mi poslanicima.Koja je titula Muhameda u Islamu?
- Josip321
#6615 Re: Islam - pitanja i odgovori
Uzeli su rabine i monahe pored Alaha i Mesije sina Marina.Zehran82 wrote: ↑16/10/2025 08:23sta nista, sta je problem covjece?? nejasan si skroz....Znači ništa??
poslanik kao i Abraham, MOjsije, Isus i ostali....vi ih nazivati prorocima, mi poslanicima.Koja je titula Muhameda u Islamu?
I dalje ti nije jasno?
Muhamed, da li je i prorok?
-
Zehran82
#6616 Re: Islam - pitanja i odgovori
Josip321 wrote: ↑16/10/2025 11:25Uzeli su rabine i monahe pored Alaha i Mesije sina Marina.Zehran82 wrote: ↑16/10/2025 08:23sta nista, sta je problem covjece?? nejasan si skroz....Znači ništa??
I dalje ti nije jasno?
Muhamed, da li je i prorok?
ti imas opasnih problema sa citanjem, iako sam davno odgovrio na to ti opet pitas isto pitanje...Uzeli su rabine i monahe pored Alaha i Mesije sina Marina.
I dalje ti nije jasno?
To pitanje je dobio licno Muhammed od jednog krscanina, postirao sam odgovor....
Krscain kaze Muhammed, ne , mi ne uzimamo svestenike svoje kao bogove...
Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je Muhammed rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje."
da, ali mi kazemo poslanik.Muhamed, da li je i prorok?
- Josip321
- PixelDrifter
#6618 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije prorok, nego poslanik, messenger, poslan od boga, ne prorice nista. Covjek nema pojma sa osnovnim postulatima Islama, pa ga ja, ateista, moram korigovati, zalosno, ali istinito.
- Josip321
#6619 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ali ako je glasnik što onda u Kur'anu piše:PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 20:29Nije prorok, nego poslanik, messenger, poslan od boga, ne prorice nista. Covjek nema pojma sa osnovnim postulatima Islama, pa ga ja, ateista, moram korigovati, zalosno, ali istinito.
"Muhammad is not the father of any of your men, but he is the Messenger of Allah and the Seal of the Prophets. And ever is Allah, of all things, Knowing".
- PixelDrifter
#6620 Re: Islam - pitanja i odgovori
Moja greška. I prorok je. Po AI:
U islamskom učenju, Muhamed se smatra i poslanikom (resul) i prorokom (nebi), ali ta dva pojma imaju određena različita značenja:
1. Prorok (nebi) – osoba koja je primala božansku objavu i ima zadatak da je prenese svojoj zajednici, nastavljajući postojeći zakon (šerijat) prethodnih poslanika.
2. Poslanik (resul) – također je prorok, ali donosi novi šerijat (zakon) i nova pravila za ljude, čime se razlikuje od proroka koji samo potvrđuje i nastavlja raniji zakon.
Prema islamskoj tradiciji, Muhamed je poslanik jer je donio Kur’an i novi šerijat, koji je zamijenio prethodne zakone. Takođe se smatra "pečatom proroka" (hatemul-enbija), što znači posljednji poslanik i prorok u nizu koji uključuje Adema, Ibrahima, Musu i Isau (mir s njima).
Dakle, Muhamed je i prorok i poslanik, ali preciznije – on je poslanik s novim zakonom i posljednji Božiji glasnik prema vjerovanju muslimana.
U islamskom učenju, Muhamed se smatra i poslanikom (resul) i prorokom (nebi), ali ta dva pojma imaju određena različita značenja:
1. Prorok (nebi) – osoba koja je primala božansku objavu i ima zadatak da je prenese svojoj zajednici, nastavljajući postojeći zakon (šerijat) prethodnih poslanika.
2. Poslanik (resul) – također je prorok, ali donosi novi šerijat (zakon) i nova pravila za ljude, čime se razlikuje od proroka koji samo potvrđuje i nastavlja raniji zakon.
Prema islamskoj tradiciji, Muhamed je poslanik jer je donio Kur’an i novi šerijat, koji je zamijenio prethodne zakone. Takođe se smatra "pečatom proroka" (hatemul-enbija), što znači posljednji poslanik i prorok u nizu koji uključuje Adema, Ibrahima, Musu i Isau (mir s njima).
Dakle, Muhamed je i prorok i poslanik, ali preciznije – on je poslanik s novim zakonom i posljednji Božiji glasnik prema vjerovanju muslimana.
- Josip321
#6621 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kada sam ga pitao, mislio sam na ovo "nabi" "نبي".PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 21:43 Moja greška. I prorok je. Po AI:
Što je onda po Kur'anu i prorok? Što nije samo poslanik.
Jer prorok je i onaj koji je nešto prorekao.
Kako može biti zadnji u nizu proroka ako nema proroštva?
- PixelDrifter
#6622 Re: Islam - pitanja i odgovori
Iskreno, nemam pojma.
- dr_Evil
#6623 Re: Islam - pitanja i odgovori
Gdje ste braco suniti:
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/saud ... /251017022
Rekoh vec, ako ikad postanem vjernik, odoh u sije
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/saud ... /251017022
Rekoh vec, ako ikad postanem vjernik, odoh u sije
-
Zehran82
#6624 Re: Islam - pitanja i odgovori
niko od proroka Biblije se ne moze porediti sa Muhammedom kad je u pitanje prorostvo, najave buducih dogadjaja....Ako je prorok, koje je njegovo proroštvo?
i mi imamo knjiga i knjiga o toj temi sta je sve Muhammed govorio sta ce da se desi u buducnosti i vecina toga se vec desila.
znaci kada bi sastavili sve proroke BIblije zajedno na jednu stranu i Muhamemda na drugu nebi to bilo ni u pola onoga sto je MUhammed predkazao.
to sigurno nisi znao....jer nemas vremena da ispravo izucavas islam jer ko ce onda svrljati po forumima i citati antiislamske propaganda gluposti a koje ja sa lahkocom mogu ovdje rastaviti na proste faktore
-
Zehran82
#6625 Re: Islam - pitanja i odgovori
Prorok je neko ko prorice buducnost.PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 20:29Nije prorok, nego poslanik, messenger, poslan od boga, ne prorice nista. Covjek nema pojma sa osnovnim postulatima Islama, pa ga ja, ateista, moram korigovati, zalosno, ali istinito.
Ako prorokom smatramo osobu koja od sebe sama prorocie, onda krscani su u zabludi, jer onda niko od pposlanika BIblije od abrahama, mojsija, isusa i ostali nije prorok nego poslanik...jer svi oni su govorili o buducnosti na osnovu objave a ne na osnovu svog nekog umijeca i znanja.
druga stvar....ako je prorok osoba koja dobiva info od Boga o buducim dogadajjima, onda ok, poslanici su i proroci onda...ako je to samo definicija....
niko od poslanika u Bibliji i Muhammed nije govorio o buducnosti na osnovu svog umijeca i znanja nekog tajnog, nego sve se govori na osnovu objave od boga.
sinko ne baljezgaj.Covjek nema pojma sa osnovnim postulatima Islama, pa ga ja, ateista, moram korigovati, zalosno, ali istinito.