Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Josip321

#6576 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 06/10/2025 11:19
Josip321 wrote: 05/10/2025 13:39 Po Kur'anu, što je Allah prvo stvorio? Nebo ili zemlju?
I koji dan je što stvorio?
nebo

u Kuranu su periodu nisu ovi nasi dani....

a periodu mogu da budu i milijarde godina.
Sura 7 Ajeta 54
Sa Arapskog na Bosanski:
Zaista, Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju stvorio za šest dana, a zatim se na Aršu učvrstio. On noć prekriva danom, koji je brzo prati. A Sunce i Mjesec i zvijezde su pokorni Njegovoj naredbi. Njegovo je stvaranje i naredba.
Sa Arapskog na Engleski:
Indeed, your Lord is Allah, who created the heavens and the earth in six days and then established Himself on the Throne. He covers the night with the day, which pursues it rapidly. And the sun, the moon, and the stars are subjected by His command. Unquestionably, His is the creation and the command. Blessed be Allah, Lord of the worlds.
Sura 41 Ajeta 9-12

Sa Arapskog na Bosanski:
Reci: "Zar zaista ne vjerujete u Onoga koji je Zemlju za dva dana stvorio, a Njemu slične pripisujete? To je Gospodar svjetova. I On je na njoj, iznad nje, planine čvrste postavio, blagoslovio je i u njoj četiri dana izmjerio opskrbu - jednako onima koji traže."
Zatim se On usmjeri prema nebu, dok je ono bilo dim, i reče njemu i Zemlji: "Dođite , dobrovoljno ili prisilno." Oni rekoše: "Dolazimo dobrovoljno."
Zatim ih je u dva dana upotpunio kao sedam nebesa i svakom nebu dao njegovu odredbu. I ukrasili smo najbliže nebo svjetiljkama i zaštitom. To je odluka Uzvišenog, Sveznajućeg.

Sa Arapskog na Engleski:

.Say, "Do you indeed disbelieve in He who created the earth in two Days and attribute to Him equals? That is the Lord of the worlds."
And He placed therein firm mountains above it and blessed it and measured therein its sustenance in four days - equal for those who ask.
Then He directed Himself to the heaven while it was smoke and said to it and to the earth, "Come [into being], willingly or by compulsion." They said, "We come willingly."
Then He completed them as seven heavens in two Days and inspired in each heaven its command. And We adorned the nearest heaven with lamps and as protection. That is the determination of the Exalted in Might, the Knowing.

Prvo piše 6 dana.

Pa onda ovdje je 8 dana, malo sam zbunjen.
Josip321

#6577 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Josip321 wrote: 06/10/2025 11:54
Josip321 wrote: 05/10/2025 13:39 Po Kur'anu, što je Allah prvo stvorio? Nebo ili zemlju?
I koji dan je što stvorio?
nebo

Sura 7 Ajeta 54
Sa Arapskog na Bosanski:
Zaista, Gospodar vaš je Allah, Koji je nebesa i Zemlju stvorio za šest dana, a zatim se na Aršu učvrstio. On noć prekriva danom, koji je brzo prati. A Sunce i Mjesec i zvijezde su pokorni Njegovoj naredbi. Njegovo je stvaranje i naredba.
Sa Arapskog na Engleski:
Indeed, your Lord is Allah, who created the heavens and the earth in six days and then established Himself on the Throne. He covers the night with the day, which pursues it rapidly. And the sun, the moon, and the stars are subjected by His command. Unquestionably, His is the creation and the command. Blessed be Allah, Lord of the worlds.
Sura 41 Ajeta 9-12

Sa Arapskog na Bosanski:
Reci: "Zar zaista ne vjerujete u Onoga koji je Zemlju za dva dana stvorio, a Njemu slične pripisujete? To je Gospodar svjetova. I On je na njoj, iznad nje, planine čvrste postavio, blagoslovio je i u njoj četiri dana izmjerio opskrbu - jednako onima koji traže."
Zatim se On usmjeri prema nebu, dok je ono bilo dim, i reče njemu i Zemlji: "Dođite , dobrovoljno ili prisilno." Oni rekoše: "Dolazimo dobrovoljno."
Zatim ih je u dva dana upotpunio kao sedam nebesa i svakom nebu dao njegovu odredbu. I ukrasili smo najbliže nebo svjetiljkama i zaštitom. To je odluka Uzvišenog, Sveznajućeg.

Sa Arapskog na Engleski:

.Say, "Do you indeed disbelieve in He who created the earth in two Days and attribute to Him equals? That is the Lord of the worlds."
And He placed therein firm mountains above it and blessed it and measured therein its sustenance in four days - equal for those who ask.
Then He directed Himself to the heaven while it was smoke and said to it and to the earth, "Come [into being], willingly or by compulsion." They said, "We come willingly."
Then He completed them as seven heavens in two Days and inspired in each heaven its command. And We adorned the nearest heaven with lamps and as protection. That is the determination of the Exalted in Might, the Knowing.

Prvo piše 6 dana.

Moram priznati da ne znam da li da budem malo razočaran jer nitko od involviranih na ovoj temi ne odgovara. Ili pak da budem radostan jer možda ne odgovaraju jer počinju koristiti zdrav razum.
Ali hajmo onda dalje. Ne znamo da li je stvarao 6 ili 8 dana.
A znamo li što je prvo stvorio?
Zemlju?
Sura 2 Ajet 29:
On je Taj koji je za vas stvorio sve što je na Zemlji, zatim se uputio nebesima i od njih učinio sedam nebesa. On je Znalac svega.
Dakle Zemlju.

Ili možda nebo? Sura 79, Ajet 27-30
A šta je teže: vas ili nebo stvoriti? On ga je sazdao,
svod njegov visoko digao i usavršio,
noći njegove mračnim, a dane svijetlim učinio.
Poslije toga je Zemlju poravnao.
Znači, nebo pa zemlju.

Da li sam shvatio dobro?
PixelDrifter

#6578 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PixelDrifter »

Josip321 wrote: 07/10/2025 15:51
Moram priznati da ne znam da li da budem malo razočaran jer nitko od involviranih na ovoj temi ne odgovara. Ili pak da budem radostan jer možda ne odgovaraju jer počinju koristiti zdrav razum.
Zemlju?
Sura 2 Ajet 29:
On je Taj koji je za vas stvorio sve što je na Zemlji, zatim se uputio nebesima i od njih učinio sedam nebesa. On je Znalac svega.
Dakle Zemlju.

Znači, nebo pa zemlju.

Da li sam shvatio dobro?
Manje kontardikcije, koje mozemo preskociti. :D :D :D
PixelDrifter

#6579 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PixelDrifter »

Image

Kada prevazidjes Kur'an Zehry, ceka te Ganesh!!!
Zehran82

#6580 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

nebo

Sura 7 Ajeta 54
Sa Arapskog na Bosanski:
Sa Arapskog na Engleski:
Sura 41 Ajeta 9-12

Sa Arapskog na Bosanski:

Sa Arapskog na Engleski:

Prvo piše 6 dana.

Zemlju?
Sura 2 Ajet 29:
Dakle Zemlju.

Znači, nebo pa zemlju.

Da li sam shvatio dobro?

vec je to davno objasnjeno, a imas i video objasnjenja
Josip321

#6581 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:32
Sura 7 Ajeta 54
Sa Arapskog na Bosanski:

Sa Arapskog na Engleski:

Sura 41 Ajeta 9-12

Sa Arapskog na Bosanski:

Sa Arapskog na Engleski:

Prvo piše 6 dana.

Zemlju?
Sura 2 Ajet 29:
Dakle Zemlju.

Znači, nebo pa zemlju.

Da li sam shvatio dobro?
Pa hoćeš reći da mu nije dao u vrijednosti 8 nekih para?
2+4+2 jesu ili nisu 8?
Ili simultano je gradio i jedno i drugo, samo što ovo što kaže da je prvo gradio u biti nije završio do kraja? Ali pošto ga je prvog počeo graditi ali nije završio, kaže da je prvo to stvorio? Jer ga je prvog počeo graditi?
Ali kao što sam ranije napisao, opet ne rješava dilemu što je prvo izgradio. Jer na jednome mjestu kaže da je prvo stvorio zemlju, a ne drugome nebo.
Da li onda da vjerujem Suri 79 Ajet 27-30 da je prvo stvorio nebo. Ali onda se vrati da zemlju dovrši. Dakle, ipak je zemlju prvo stvorio. Ali nije završio?
Čisto iz radoznalosti, kada je prvo započeo zemlju, što ju nije do kraja završio?
Josip321

#6582 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Ok, hajmo dalje.
Po Kur'anu tko je prvi musliman?
Samo molim da mi se to objasni citatima iz Kur'ana.
Zehran82

#6583 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/10/2025 22:59
Zehran82 wrote: 07/10/2025 20:32

Zemlju?
Sura 2 Ajet 29:
Dakle Zemlju.

Znači, nebo pa zemlju.

Da li sam shvatio dobro?
2+4+2 jesu ili nisu 8?
Ili simultano je gradio i jedno i drugo, samo što ovo što kaže da je prvo gradio u biti nije završio do kraja? Ali pošto ga je prvog počeo graditi ali nije završio, kaže da je prvo to stvorio? Jer ga je prvog počeo graditi?
Ali kao što sam ranije napisao, opet ne rješava dilemu što je prvo izgradio. Jer na jednome mjestu kaže da je prvo stvorio zemlju, a ne drugome nebo.
Da li onda da vjerujem Suri 79 Ajet 27-30 da je prvo stvorio nebo. Ali onda se vrati da zemlju dovrši. Dakle, ipak je zemlju prvo stvorio. Ali nije završio?
Čisto iz radoznalosti, kada je prvo započeo zemlju, što ju nije do kraja završio?
Jer na jednome mjestu kaže da je prvo stvorio zemlju, a ne drugome nebo.
nebo je stvorio prvo

„Zar ste vi teži za stvaranje ili nebo? – On ga je sagradio,
uzdigao je njegov svod i uredio ga,
učinio je njegovu noć tamnom, a njegovo jutro svijetlim.
A Zemlju je poslije toga (بَعْدَ ذَٰلِكَ) raširio (dahaha),
iz nje izveo vodu i pašnjake,
i planine učvrstio.“

(An-Nāzi‘āt 79:27–33)

2+4+2 jesu ili nisu 8?
ne znas sta pricas...nigdje se ne spominje 8...ne izmisljaj..

zemlju je stvarao u periodima....zemlju je stvarao u 4 perioda...

i nauka sad kaze da zemlja ima 4 perioda.

BOg kaze:
„Reci: Zar vi ne vjerujete u Onoga koji je Zemlju stvorio u dva razdoblja, i druge Njemu ravnim smatrate? – To je Gospodar svjetova!
I postavio je na njoj planine iznad nje, i blagoslovio je, i odredio u njoj sredstva za ishranu u četiri razdoblja, jednako za one koji pitaju.“

koja su to 4 razdoblja o kojima nauka govori?

🧭 Četiri glavna eona Zemljine povijesti:

Eon Trajanje (približno) Glavne osobine Poveznica s “četiri perioda” u Kur’anu

1️⃣ Hadean (4.6 – 4.0 milijardi god.)
Formiranje Zemlje iz prašine i lave; hlađenje kore; nastanak prvih okeana.
Odgovara „stvaranju Zemlje u 2 perioda“ – početna formacija i stabilizacija.

2️⃣ Arhaik (Archean) (4.0 – 2.5 mlrd. god.)
Nastanak prvih kontinenata i mikroba; stabilizacija litosfere i vode.
Početak “uređivanja” Zemlje.

3️⃣ Proterozoik (2.5 mlrd. – 541 mil. god.)
Kisik se pojavljuje u atmosferi (Great Oxidation Event), nastaju složenije stanice.
Period „blagoslova i uređenja“ Zemlje, priprema za život.

4️⃣ Fanerozoik (541 mil. god. – danas)
Nagli razvoj biljnog i životinjskog svijeta, geološki ciklusi i promjene kontinenata.
„Određivanje opskrbe i života“ – zemlja spremna za ljude i životinje.

Kuran je preteca nauci.

For example, the entire age of the earth is divided into four eons: the Hadean Eon, the Archean Eon, the Proterozoic Eon, and the Phanerozoic Eon.
https://manoa.hawaii.edu/exploringourfl ... -over-time
Zehran82

#6584 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 07/10/2025 23:08 Ok, hajmo dalje.
Po Kur'anu tko je prvi musliman?
Samo molim da mi se to objasni citatima iz Kur'ana.
o ovim stvarima sam pricao sa krscanima cak prije vise of 20 godina :) i sad ti dosao meni da mi podvaljivas...a negdje si nabasao na sajt koji je davno pojasnjen i ti sad mislis da imas nesto protiv Kurana kao dokaz....kao da ima pronadjenje kontradikcije a nema ih...

ja znam ta vasa pitanja, i i znam odgovore....

Biti prvi musliman je relativna stvar....svaki poslanik je prvi musliman u svom drustvu i narodu.

Musliman znaci biti predan volji Bozijoj....by the way, musliman je Biblijska rijec, Mushlam ili Meshullam, isto se pise kao arapski muslim , samo je razlika u Sh i S...na hebrejskom je Shalom aleichem, mir s vama, a na arapskom Salam Alaikom, mir s vama

M, Sh, L, M -Mushlam ili Meshullam, moze se i ovako i onako reci , 4 slova

M, S, L, M- Muslim arapski

to su dvije identicne rijeci. kao sto je Shalom i Salam, Mushlam i Muslim
PixelDrifter

#6585 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 23:34

Kuran je preteca nauci.
Image
Josip321

#6586 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 07/10/2025 23:42o ovim stvarima sam pricao sa krscanima cak prije vise of 20 godina :) i sad ti dosao meni da mi podvaljivas...a negdje si nabasao na sajt koji je davno pojasnjen i ti sad mislis da imas nesto protiv Kurana kao dokaz....kao da ima pronadjenje kontradikcije a nema ih...
Znači, ne usudiš se odgovoriti citatima Kur'an-a?
Josip321

#6587 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

nebo je stvorio prvo

i planine učvrstio.“

2+4+2 jesu ili nisu 8?

BOg kaze:
„Reci: Zar vi ne vjerujete u Onoga koji je Zemlju stvorio u dva razdoblja, i druge Njemu ravnim smatrate? – To je Gospodar svjetova!
I postavio je na njoj planine iznad nje, i blagoslovio je, i odredio u njoj sredstva za ishranu u četiri razdoblja, jednako za one koji pitaju.“

Pa što piše, ovo drugo velikim slovima, Zemlju ili sredstva za ishranu u 4 razdoblja?
Zehran82

#6588 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 09:37
Zehran82 wrote: 07/10/2025 23:42o ovim stvarima sam pricao sa krscanima cak prije vise of 20 godina :) i sad ti dosao meni da mi podvaljivas...a negdje si nabasao na sajt koji je davno pojasnjen i ti sad mislis da imas nesto protiv Kurana kao dokaz....kao da ima pronadjenje kontradikcije a nema ih...
Znači, ne usudiš se odgovoriti citatima Kur'an-a?
nema toga da ja ne smijem..... :)

nigdje u Kuranu se ne spominje 8 perioda stvaranja,
Zehran82

#6589 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 09:51
nebo je stvorio prvo

i planine učvrstio.“

2+4+2 jesu ili nisu 8?

BOg kaze:

Pa što piše, ovo drugo velikim slovima, Zemlju ili sredstva za ishranu u 4 razdoblja?

Bog je zemlju stvorio u 2 razdoblja od 6 vremenska razdoblja stvaranja cijelog univerzuma....

znaci ako je univerzum stvoren u 6 vremenskih razdoblja....to je sada 13.8 milijardi godina

a zemlja je stvorena u 2 vremenska razdoblja od tih ukuopnih tih 6 razdoblja univerzuma

13.8 milijardi (univerzum) / 4.61 milijardi (zemlja) = 0.33 ----1/3 znaci zemlja je stvorena u jednoj trecini, 1/3= 2/6 od ukupnih 6 vremenskih razdoblja.

a sto se tice 4 razdoblja to su te 4 epohe. od stvaranja zemlje do sada.

jeli ti sad jasno?
Josip321

#6590 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 10:02

A koliko se spominje i čega se spominje?
Zehran82

#6591 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 12:43

vidis i ne znas sam niti si licno procitaou Kuranu nego si se navukao na glupe sajtove koji te vuku za nos ko magarca i onda ti dodjes meni sa neznanjem da samnom diskustujes o ovim stvarima a pljuni me u obadva oka ako si ti licno procitao to ista u Kuranu pa nesto vidio kao gresku :-) presmijesno stvarno.

uostaloim, cijenim te kao krscanina koji zeli diskusiju o ovim temama , biblije i Kurana....mislim da ja i ti mozemo finu diskusiju imati naspram ove balavurdije na forumu sto lijepe ove glupe slicice.
Josip321

#6592 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 08/10/2025 13:27

vidis i ne znas sam niti si licno procitaou Kuranu nego si se navukao na glupe sajtove koji te vuku za nos ko magarca i onda ti dodjes meni sa neznanjem da samnom diskustujes o ovim stvarima a pljuni me u obadva oka ako si ti licno procitao to ista u Kuranu pa nesto vidio kao gresku :-) presmijesno stvarno.

uostaloim, cijenim te kao krscanina koji zeli diskusiju o ovim temama , biblije i Kurana....mislim da ja i ti mozemo finu diskusiju imati naspram ove balavurdije na forumu sto lijepe ove glupe slicice.
Nisam pročitao Kur'an. Slušao sam druge koji govore o kontradiktornostima u Kur'anu. Ali ne dopuštam sebi da budem prenositelj njihovih pitanja. Kada čujem što oni navedu, odem online i u online izdanju Kur'ana to provjerim.
Ali provjerim i kontekst, ajete prije i poslije.
Opet mi ne bude razjašnjeno.
Ja se stvarno nadam da možemo imati finu diskusiju.
Od mene će je biti. O tebi ovisi da li će takva ostati.
Ja sam sa sobom rješio da ću prihvatiti istinu kakva god bila. Pa bio to i Islam. Nadam se da imam nasuprot sebe sugovornike koji isto tako misle. Koji su spremni i odustati od Islama ako vide da nije u njemu Istina.

Zato sada idem dalje sa pitanjima.

Molim te također za pojašnjenje što Kur'an kaže, odnosno za što smatra Isusa u suri 9, Ajet 31?

They have taken their rabbis and their monks as lords besides Allah, and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship one God. There is no deity except Him. Exalted is He above what they associate with Him.
Možeš li mi pojasniti 19. Suri, Ajet 33. ??
Armin2013

#6593 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Armin2013 »

Pozz
Samo da kažem, po mom sudu, ne možeš tumačiti Kuran ako ne znaš slijedeće:
1. Kuran napamet
2. Sunet
3. Hadise (vjerodostojne i koji su odbačeni)
4. Arapski jezik

A što se tiče pomenutih web stranica i ovih tik tok hodža, treba dobro paziti čija se tumačenja uzimaju, i šta će se pihvatiti kao istina.
Ko zna ko za koga tu navija, i ko koga plaća kako da priča.
rikta123

#6594 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by rikta123 »

Tekije?

Novotarija ili ne?
Armin2013

#6595 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Armin2013 »

rikta123 wrote: 09/10/2025 07:45 Tekije?

Novotarija ili ne?
Tekija, po meni, nema neke veza sa Islamom osim što ljudi tu praktikuju Islam.
Jednostavno određena grupa ljudi se povuče u neki vid osame, gdje dove i izučavaju vjeru.
Zehran82

#6596 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 08/10/2025 14:00
Zehran82 wrote: 08/10/2025 13:27

Nisam pročitao Kur'an. Slušao sam druge koji govore o kontradiktornostima u Kur'anu. Ali ne dopuštam sebi da budem prenositelj njihovih pitanja. Kada čujem što oni navedu, odem online i u online izdanju Kur'ana to provjerim.
Ali provjerim i kontekst, ajete prije i poslije.
Opet mi ne bude razjašnjeno.
Ja se stvarno nadam da možemo imati finu diskusiju.
Od mene će je biti. O tebi ovisi da li će takva ostati.
Ja sam sa sobom rješio da ću prihvatiti istinu kakva god bila. Pa bio to i Islam. Nadam se da imam nasuprot sebe sugovornike koji isto tako misle. Koji su spremni i odustati od Islama ako vide da nije u njemu Istina.

Zato sada idem dalje sa pitanjima.

Molim te također za pojašnjenje što Kur'an kaže, odnosno za što smatra Isusa u suri 9, Ajet 31?

They have taken their rabbis and their monks as lords besides Allah, and [also] the Messiah, the son of Mary. And they were not commanded except to worship one God. There is no deity except Him. Exalted is He above what they associate with Him.
Nisam pročitao Kur'an. Slušao sam druge koji govore o kontradiktornostima u Kur'anu.
da, to je onda problem...sto slusas koji ne znaju nista koji su takjodjer negdje procitali na nekom forumu ili stranicama sumnjivog sadrzaja

9:31. "Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje, i monahe svoje i Mesiju, sina Marijina. A naređeno im je da samo jednom Bogu ibadet(pokornost, sluzba Bogu) čine - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju."

za ovaj ajet ima i pojasnjenje od Muhammeda licno:

Prenose imam Ahmed i Et-Tirmizi od Adijj bin Hatima, neka je Allah, dž.š., zadovoljan njime: (452) "Da je pobjegao u Šam nakon što je obaviješten o misiji Allahovog Poslanika, s.a.v.s., a bio je kršćanske vjere u džahilijetu(predislamskog dobu), njegova sestra i skupina njegovog naroda bila je zarobljena, zatim je Allahov Poslanik, s.a.v.s., učinio dobročinstvo prema njegovoj sestri i oslobodio je, pa se vratila svom bratu i poticala ga da primi islam i ode Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Zatim je Adijj otišao u Medinu, a bio je vođa svoga naroda, tj. plemena Tajj, a njegov otac Hatim et-Tai - bio je poznat po plemenitosti, ljudi su pričali o njegovom dolasku, pa je Adijj ušao kod Allahova Poslanika, s.a.v.s., na njegovom vratu bio je križ od srebra. Poslanik, s.a.v.s, proučio je ovaj ajet: "Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje." Adijj kaže: "Rekao sam, zaista oni njih nisu obožavali", pa je rekao: "Naprotiv, oni su im zabranjivali što je dozvoljeno, a dozvoljavali im što je zabranjeno, pa su ih slijedili, i to je njihovo obožavanje."

Ovdje vam Bog kaze da vi smatrate krscani Isusa bogom, a naredjeno vam je da se samo jednom Bogu klanjate, onom na nebu, znas Ocu...a ne prorocima, kao Isusu.
Zehran82

#6597 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Novotarija ili ne?
da , novotarije, kloni se toga.
Zehran82

#6598 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Armin2013 wrote: 09/10/2025 08:13

Novotarija ili ne?
Tekija, po meni, nema neke veza sa Islamom osim što ljudi tu praktikuju Islam.
Jednostavno određena grupa ljudi se povuče u neki vid osame, gdje dove i izučavaju vjeru.
pa upravo je to problem sto ne praktikuju islam, oni novotarijama glume da praktikuju islam, ali to nije od islama a drugi koji ne znaju misle da je to dio islama.

a ja bi to ovako definisao:
Jednostavno određena grupa ljudi se povuče u neki vid osame, gdje cine rituale koji nisu izvorno od islama, nego izmisljeni rituali, drgim rijecima novotarije...uz miz zikrova koji su dio islama....pa ti smixaju med sa prasinom i poture ti da kupis to :) a neznalica ce kupiti, a onaj ko zna nece.
Josip321

#6599 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Josip321 »

Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:13

9:31. "Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje, i monahe svoje i Mesiju, sina Marijina. A naređeno im je da samo jednom Bogu ibadet(pokornost, sluzba Bogu) čine - nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju."
Netočan prijevod, tendenciozan prevod. Probaj ponovno.
Zehran82

#6600 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Zehran82 »

Josip321 wrote: 10/10/2025 12:35
Zehran82 wrote: 09/10/2025 11:13

Netočan prijevod, tendenciozan prevod. Probaj ponovno.
to svecenike je pogresno, treba da pise rabine.
Post Reply