Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#6601 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

harač wrote:jel samo ja čitam SAFF, ili niko nije primijetio da je NIN završio na naslovnici :D
Evo procitah... Nije za zajebanciju...
Lopov-eliminator

#6602 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

GAU8 wrote:
harač wrote:jel samo ja čitam SAFF, ili niko nije primijetio da je NIN završio na naslovnici :D
WOOOT :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
http://saff.ba/sokantan-govor-mrznje-ad ... a-klix-ba/
dustaban

#6603 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

JE SUIS NIN !

:mrgreen:
harač

#6604 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

rite of passage za ovdašnje ateiste, agnostike, sekulariste, humaniste, treba biti spominjanje u SAFF-u :D neka je posebna vrsta licemjerstva kada te besramni profašistički magazin par excellence optuži za govor mržnje
5 0 5

#6605 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

gdje su nestala lijepa vremena kada je nin pokusavao biti politicki korektan, pa brisao moje militantne ateisticke teme tipa "ateist cafe" i "steta koju cini religija", pod pritiskom teista ili da bi im se uvukao. sada mu ti isti ljudi traze glavu. ko s djavolom tikve sadi... bas me zanima da li ce ostati dosljedan pa sam sebe izbrisati ili ce cekati da ga zbog politicke korektnosti neko drugi izbrise, kao on one moje teme.
GAU8

#6606 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

5 0 5 wrote:gdje su nestala lijepa vremena kada je nin pokusavao biti politicki korektan, pa brisao moje militantne ateisticke teme tipa "ateist cafe" i "steta koju cini religija", pod pritiskom teista ili da bi im se uvukao. sada mu ti isti ljudi traze glavu. ko s djavolom tikve sadi... bas me zanima da li ce ostati dosljedan pa sam sebe izbrisati ili ce cekati da ga zbog politicke korektnosti neko drugi izbrise, kao on one moje teme.
Onaj detalj oko defeciranja mu nije bas trebao, ali jbg :D svi smo ljudi i kao takvi, nesavrseni.
NIN-e ne daj se i "u pamet" ubuduce. :D
skupljac_zeljeza

#6607 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

harač wrote:rite of passage za ovdašnje ateiste, agnostike, sekulariste, humaniste, treba biti spominjanje u SAFF-u :D neka je posebna vrsta licemjerstva kada te besramni profašistički magazin par excellence optuži za govor mržnje
Ni "Sharli Ebdo" kao ni "Avaz" mi ne djeluju da bi mogli dobiti Pulicera, ali je znakovito da ih čitaju i istomišljenici i protivnici. Ja kao musliman nisam znao da se to piše o NIN-u u SAFF-u dok ti kao ateista nisi donio.
GAU8

#6608 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
harač wrote:rite of passage za ovdašnje ateiste, agnostike, sekulariste, humaniste, treba biti spominjanje u SAFF-u :D neka je posebna vrsta licemjerstva kada te besramni profašistički magazin par excellence optuži za govor mržnje
Ni "Sharli Ebdo" kao ni "Avaz" mi ne djeluju da bi mogli dobiti Pulicera, ali je znakovito da ih čitaju i istomišljenici i protivnici. Ja kao musliman nisam znao da se to piše o NIN-u u SAFF-u dok ti kao ateista nisi donio.
"keep your friend close, but your enemy closer" :)
skupljac_zeljeza

#6609 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
"keep your friend close, but your enemy closer" :)
Moguće da iz tog razloga navraćam i ovdje. :mrgreen:
nasa

#6610 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Aj :D nisam ni ja to vidjela, a nisam ni kad je @nin to napisao....

Kako god, nevezano za taj clanak, bas sam @dustabanu nedavno na pp spomenulu tu vrlo ruznu pojavu da se ljudima koji su na forumu vjernici ili ateisti obraca kao da su bas oni ti koji su odgovorni i predstavljaju sve sto se desi vezano za islam ili ateizam itd.Na taj nacin vecina politickih i vjerskih tema je svadja i izljevi mrznje, ljutnje, nervoze i sl.

Evo vezano za ova desavanja u Parizu ako pogledate teme vidjecete da se nerijetko vjernicima obraca kao da oni to podrzavaju ili cak se stekne dojam za pojedince da su zrtve i sve sto se desilo u drugom planu da je njima na neki nacin drago da mogu kao "krivca" izdvojiti islam....

Sve to je vrlo ruzno pogotovo sto u BiH ateisti jako dobro poznaju muslimane i nema potreba da im se objasnjava da dojam koji mogu steci preko medija vodi ka predrasudama koje nekad nisu ni blizu istine.Ustvari, vjerujem da bi se vecina slozila da su muslimani u BiH i kroz historiju i u novije vrijeme pokazali toleranciju prema drugacijim.Tako da bi sve ove teme uz malo uvazavanja mogle biti puno ugodnije i korisnije ....

.
harač

#6611 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
SAFF i Preporod su redovno štivo. prvo iz GAU8-ovih razloga, drugo iz nostalgičnih :D
Edouard

#6612 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
GAU8 wrote:
WOOOT :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
Što je @Lopove, je li to tvoje bez komentara ipak nešto znači, jer i ti si mu nedavno također pripisivao mržnju prema vjernicima?

Ja sam ipak uvjeren da se kod njega ne radi o mržnji, već o teškom i bezobzirnom vrijeđanju vjernika i njihovih svetinja, i to ne prvi puta.
Ali, i to je ozbiljna kvalifikacija i dovoljna zbog koje bi ga, pogotovo kao forumskog moderatora, u tome trebalo 'zaštititi od samog sebe', jer mu je vrlo slaba samokontrola, a on pored jakog ega čini se da nema baš dobre živce, a i ono malo što ih ima lahko izgubi.
5 0 5

#6613 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
Za taj francuski satirični časopis nikad ne bih ni čuo, kao i velika većina ljudi izvan Pariza, da im ubice nisu dale toliki značaj. Da li se slažeš sa njihovom uređivačkom politikom ili ne, nije bitno. Bitno je podržati nečije pravo da kaže što misli. Isto važi i za fašistički Saff. Pošto znam da će mi dići pritisak, tamo nikad nisam ni otišao niti pročitao slovo sa tog portala ili časopisa. Isto bi trebalo vrijediti i za Chralie i za Klix i za Avaz. Ako ti se ne sviđa, zaobiđi. I da se vratim na naše stare teme, jednako pravo na osobni izražaj, stil života, politička ili vjerska uvjerenja ima i selafija, homoseksualac, vjernik ili ateista. Svaki čovjek mora imati ista prava bez obzira na bilo šta. Slažeš li se ili misliš da nečije maslo jeste a nečije nije za ramazana?
skupljac_zeljeza

#6614 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote: Svaki čovjek mora imati ista prava bez obzira na bilo šta. Slažeš li se ili misliš da nečije maslo jeste a nečije nije za ramazana?
Poslao nam je Bog sljedeće...
O Robovi moji, ja sam Sebi nasilje zabranio, a zabranio sam ga i među vama, pa nemojte jedan drugom nasilje činiti.
Lopov-eliminator

#6616 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:
GAU8 wrote: quote="harač jel samo ja čitam SAFF, ili niko nije primijetio da je NIN završio na naslovnici :D
WOOOT :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:[/quote

Što je @Lopove, je li to tvoje bez komentara ipak nešto znači, jer i ti si mu nedavno također pripisivao mržnju prema vjernicima?

Ja sam ipak uvjeren da se kod njega ne radi o mržnji, već o teškom i bezobzirnom vrijeđanju vjernika i njihovih svetinja, i to ne prvi puta.
Ali, i to je ozbiljna kvalifikacija i dovoljna zbog koje bi ga, pogotovo kao forumskog moderatora, u tome trebalo 'zaštititi od samog sebe', jer mu je vrlo slaba samokontrola, a on pored jakog ega čini se da nema baš dobre živce, a i ono malo što ih ima lahko izgubi.
Faktički, ja sam onda NIN-a i još nekoga samo pitao što im to treba. Što se mene i NiN-a tiče, kod nas je stvar bila brzo razjašnjena, pošto se on se sam objasnio u nekim od narednih postova.

Ovo moje stavljane ne znači ništa, samo sam stavio link pošto niko drugi nije stavio, čisto da i drugi vide koji je članak konkretno u pitanju. Da je neko drugi postavio link onda ga ja ne bih ni postavljao. To je to, ništa više ni manje od toga, tako da te moram razočarati što tvojoj mržnji nisam mogao priuštiti obrok.

Što li se ovako ne javljaš kad ti se postavi neko pitanje?

Tvoju mržnju sam itekako argumentovao, zato se ti ušutiš na svaki takav post, i zato mi ne smiješ odgovoriti na pitanja jer si naletio na nekog ko te skontao, pa si shvatio da nemaš kud i da ćeš se samo još više ukopati ako odgovoriš, pa zato pobjegneš u mišju rupu čim ti ja nešto napišem.

btw sa boldiranim se slažem.

Dalje, vidio sam da si postavljao one gluposti oko Atheist Bible da bi prikazao da ateisti imaju svoju knjigu. To je klasična podmetačina koja je za tebe postala već standard jer ti mrzilačke emocije ne daju da shvatiš razlike između ateizma i antiteizma.

Ta "ateistička biblija" napravljena je od strane antiteista radi čistog inata religijama i jako je bezobrazno smatrati njih nekakvim mjerilima ateizma po kojima se svi ostali ateisti moraju procjenjivati.

GAU8 je fino napisao nekoliko principa u vezi ateizma, pročitaj ih i izvuci se iz svog kruga mržnje, ako si za to uopšte emotivno spreman.
Edouard

#6617 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote: GAU8 je fino napisao nekoliko principa u vezi ateizma, pročitaj ih i izvuci se iz svog kruga mržnje, ako si za to uopšte emotivno spreman.
ma koji GAU8 principi u vezi s ateizmom. Čovjek se u štošta ne razumije, a htio bi to prodavati pod istinom. Evo samo njegov prvi princip:
1) Nema natprirodnog. Mnogo toga ne znamo, ali ljudsko znanje se konstantno širi. Do sada nismo saznali ništa što je možda na prvi pogled bilo neshvatljivo, a da ga kasnije nismo mogli shvatiti i razumjeti. Trenutno isto tako mnoge stvari ne razumijemo, ali je shodno prethodnom iskustvu jako vjerovatno da ćemo to u budućnosti moći razumjeti, a da to neće biti ništa "natprirodno". Kažem jako vjerovatno, jer ateista se ne boji priznati da nešto ne zna sa stopostotnom sigurnošću.
Nema natprirodnog. To je čisto dogmatski stav.
To što nema materijalnih dokaza, ne znači nepostojanje natprirodnog. Jer čak kad se radi o materijalnim dokazima radi se logička greška: nepostojanje dokaza nije dokaz nepostojanja.
Širenjem znanja kao opravdanog istinitog vjerovanja ne rješavamo jedino malo-pomalo još ono od preostalih pitanja na koja nismo ranije imali odgovora. Sa širenjem znanja otvaraju se i nova brojna pitanja, nerijetko i u većem obimu nego što smo razjasnili stvari. Tako dolazimo do znanog/spoznatog neznanja o kojem je odavno govorio Sokrat.
A vjerovanje da ćemo s vremenom, malo-pomalo, sve samo razjašnjavati, i jako vjerojatno pokazati da nema ničeg natprirodnog, znak je naivnosti i nepoznavanja nauke i naučnih principa, kojima su bili skloni i ateisti prije dvjestotinjak godina, od kojih je to i krenulo.

A i ostali mu principi ne drže vodu.
Lopov-eliminator

#6618 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Edo, prvo, zanimljivo je da si se osvrnuo samo na dio od GAU8 koji sam spomenuo, a ostatak si zanemario sto pokazuje koliko se bojis uci u polemiku s onim sto licno ja izjavio (bez pominianja drugih). Vjerovatno kontas da posto ne mozes pobiti ono sto sam iznio, da bi to valjalo kompenzirati oni. sto je GAU8 iznio jer ti se on ne cini kao neko ko te moze usutkati onako kao ja.

Dalje, procitaj zadnju recenicu onoga sto si citirao. U tome je sva poenta, da ateistu nije strah reci da nesto ne zna.

Sad, pitanje je sta zapravo znaci termin natprirodno. Time se najcesce oznacava nesto nama neshvatljivo. Ako bi to nesto postalo shvatljivo, vise ne bi bilo natprirodno nego bi postalo zapravo dio prirode. U tom kontekstu se misli kad kaze da nema natprirodnog tj, da ne treba nesto tek tako adaktirati kao neshvatljivo i da tako bude zauvijek.

Slazem se, pitanja ce se uvijek otvarati kako se budu nove stvari otkrivale.
dustaban

#6619 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

nasa wrote:Aj :D nisam ni ja to vidjela, a nisam ni kad je @nin to napisao....
Kako god, nevezano za taj clanak, bas sam @dustabanu nedavno na pp spomenulu tu vrlo ruznu pojavu da se ljudima koji su na forumu vjernici ili ateisti obraca kao da su bas oni ti koji su odgovorni i predstavljaju sve sto se desi vezano za islam ili ateizam itd.Na taj nacin vecina politickih i vjerskih tema je svadja i izljevi mrznje, ljutnje, nervoze i sl.
Evo vezano za ova desavanja u Parizu ako pogledate teme vidjecete da se nerijetko vjernicima obraca kao da oni to podrzavaju ili cak se stekne dojam za pojedince da su zrtve i sve sto se desilo u drugom planu da je njima na neki nacin drago da mogu kao "krivca" izdvojiti islam....
Sve to je vrlo ruzno pogotovo sto u BiH ateisti jako dobro poznaju muslimane i nema potreba da im se objasnjava da dojam koji mogu steci preko medija vodi ka predrasudama koje nekad nisu ni blizu istine.Ustvari, vjerujem da bi se vecina slozila da su muslimani u BiH i kroz historiju i u novije vrijeme pokazali toleranciju prema drugacijim.Tako da bi sve ove teme uz malo uvazavanja mogle biti puno ugodnije i korisnije ....
Istina je Nasa imali smo PP prepisku u vezi onog "provokativnog anketnog pitanja". Ti si to skinula i meni su jasni razlozi (strah od nezeljenih odgovora), ali sam ja time samo htio pokazati sta je zapravo problem u vezi sa ovim francuskim slucajem . Problem nije, pogotovo ne nas, ko je to i zasto je to napravio. Nas je problem sto su ljudi spremni da se stavljaju na jednu ili drugu stranu - NE RAZMISLJAJUCI o tome svojom glavom, vec onako stihijski, jedni smatraju da svaka pozdarija koju neke muslimanske budale naprave jeste odgovornost svih muslimana, a drugi opet smatraju da sve sto neki musliman napravi nije bez nekog OPRAVDANOG razloga!
Dakle nas je problem - nasa podjela oko tog slucaja ne i sam slucaj.

Sa ovim zadnjim pasusom se u cijelosti slazem. BH muslimani su zaista "posebna sorta" i ja ih, kao nemusliman, dozivljavam svojima. Problem je ovo sto nam se desava zadnjih par decenija "nakon oslobadjanja od komunistickog jarma i dolaska pravog islama na ove prostore!"
Ovo u navodnicima je naravno cinicno i zato je u navodnicima. Ali doista razmisljaju li bosanski muslimani kud ih vodi ovo "ujedinjenje" sa bracom muslimanima i razjedinjenje od bosanske brace nemuslimana?!
Na nekoliko mjesta je upravo izbio na vidjelo to razmimoilazenje, tamo gdje neko vidi UJEDINJENJE (sa istovjernicima) neko naravno vidi RAZJEDINJENJE (sa komsijama inovjernicima).
Ja kao nemusliman naravno ne mogu uticati na to sto je tamo neki arapin postao blizi mom prijatelju muslimanu od mene, s kojim je zajedno odrastao, ali mi je zaista zao kad vidim uzasne posljedice ovog procesa.
Beznadezno se razdvajamo i udaljavamo Nasa...
Lopov-eliminator

#6620 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Alal vera dustabane.
nasa

#6621 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ja sam vise ciljala generalno na teme po forumu, a ova desavanja u Parizu i teme vezano za isto sam vise uzela kao primjer...

Drago mi je da si shvatio zakljucavanja teme, a nadam se da si i uvidio svoju gresku...ti si tu temu koncipirao na nacin na koji je koncipirana vecina tema, cak i da nije bilo nedopustivog anketnog pitanja tema nije postavljena s pitanjem zasto vec s vec odgovorenim zato....pa, nije to sad toliko do tebe, forum funkcionise na taj nacin ali nadam se da se svi slazemo da bi trebalo malo vise medjusobnog razumjevanja ...

Na ostalo ne znam sta bih ti odgovorila...
"Ujedinjenje" s bracom po vjeri nije u BiH toliko vjersko koliko politicko pitanja, gledajuci da Hrvati i Srbi imaju domovine "majcice" i ne ustezu se da to svako malo istaknu, smatram da bh.muslimani suoceni s takvom pojavom, razjedinjenosti unutar vlastite domovine, posezu za alternativnim identitetom i identifikacijom....
jer generalno nnije ni blizu istine da su bh.muslimani usvojili neke posebne ili drugacije oblike religioznosti i praktikovanja islama, te pojave su cak manjinske ali politicki cesto se svrastavaju izrazavajuci solidarnost s muslimanima sirom svijeta.

To je lako uociti po mnogim pitanjima, a i po politickim temam po forumu...dok s druge strane ni blizu slicna situacija nije na religijskim temama gdje se vecina vjernika identifikuje s islamom koji je svojstven, u svojoj praksi i dozivljaju, ovim prostorima...
GAU8

#6622 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nasa wrote: "Ujedinjenje" s bracom po vjeri nije u BiH toliko vjersko koliko politicko pitanja, gledajuci da Hrvati i Srbi imaju domovine "majcice" i ne ustezu se da to svako malo istaknu, smatram da bh.muslimani suoceni s takvom pojavom, razjedinjenosti unutar vlastite domovine, posezu za alternativnim identitetom i identifikacijom.......
Samo sto ja mislim da Srbi i Hrvati nisu uzrok tome. Bosanci/Bosnjaci umjesto da uistinu znaju vlastiti identitet, imaju vjeciti problem s istim.
No to je van okvira ove teme.
dustaban

#6623 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
nasa wrote: "Ujedinjenje" s bracom po vjeri nije u BiH toliko vjersko koliko politicko pitanja, gledajuci da Hrvati i Srbi imaju domovine "majcice" i ne ustezu se da to svako malo istaknu, smatram da bh.muslimani suoceni s takvom pojavom, razjedinjenosti unutar vlastite domovine, posezu za alternativnim identitetom i identifikacijom.......
Samo sto ja mislim da Srbi i Hrvati nisu uzrok tome. Bosanci/Bosnjaci umjesto da uistinu znaju vlastiti identitet, imaju vjeciti problem s istim.
Fakat postoji ta nekakva specificnost ovog "novog faktora na balkanu" ali to je fakat druga tema.

Da bi smo se vratili na ovu neku nasu pricu treba samo naglasiti cinjenicu da jacanje religije i na tome bazirana segregacija u mjesanim sredinama kao sto je nasa... ima devastirajuce posljedice. Ovdje se najbolje vidi i osjeti stetnost religije i tu ne mogu pomoci nikakve isprazne price o medjureligijskoj toleranciji, dijalogu, suzivotu...
Jos ce mnogo vode proteci rijekom Bosnom dok shvatimo da je zemlja Bosna moguca samo onakva kakva je bila dok su Bosanci bili u njenim skolama i tvornicama a muslimani, katolici i pravoslavci u svojim kucama i bogomoljama.
NIN

#6624 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

GAU8 wrote:
Pa da im se sto vise diferencirati od brace slavena, a jedina opcija je religija, tacnije islam koji opet ne ferma etnicitet pa se dolazi do konflikta.
skupljac_zeljeza

#6625 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

dustaban wrote: Da bi smo se vratili na ovu neku nasu pricu treba samo naglasiti cinjenicu da jacanje religije i na tome bazirana segregacija u mjesanim sredinama kao sto je nasa... ima devastirajuce posljedice.
Ne mora da ima ikakve veze religijska pripadnost. Ako pratiš rukomet zašto Hercegovci u Dohi navijaju za Hrvatsku, a ne za Austriju. Zašto su Albanci katolici iz Tuza bliži Albancima muslimanima nego Hrvatima katolicima? Ili Albanci muslimani bliži Albancima katolicima nego Bošnjacima muslimanima?
Locked