sabanss wrote: ↑09/05/2023 13:57
Ozimician wrote: ↑09/05/2023 13:15
Ne vidis jer ti ocito ne treba, nekome kome treba i jos mu od toga nesto zavisi (posao npr.), itekako ga stresira toliko cekanje na dokumente.
(problem je sto termin cekas 2 mjeseca i onda jos barem toliko izdavanje tog dokumenta - karikiram)
Dugo mi je trebalo da se prešaltam na način razmišljanja koji je nama prilično stran. Jednostavno nikoga nije briga zašto nisi na vrijeme krenuo - ne žele da tvoja organiziranost utječe na njih. Onda sam sjeo, razmislio i prihvatio da ima smisla i da je bezobrazno tražiti nešto preko reda ili moliti nekoga za uslugu zbog moje neorgniziranosti. Suprotno od BiH
Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.
Neorganiziranost bi bila onda kad bi bilo da ti jedan papir ne uslovljava dobijanje drugog papira.
Eh sad, pohvale za tebe sto si se presaltao na taj nacin razmisljanja, vjerovatno si u BiH pi*dio kad ti kazu "fali ti jedan papir" (kao i ja sto sam, sad se nakon zivota u Njemackoj izvinjavam BH birokratama na mom nedolicnom ponasanju svojevremeno), a taj jedan papir koji nam je falio, obicno smo mogli u roku od par sati, najduze par dana, da dobijemo. Ali smo svi govorili - ovo samo u Bosni ima "fali ti papir".
Eh ovdje nam nije problem cekati mjesecima na "taj papir", zakazivati termine i skupo placati te papire, ovdje sve moze i niko se ne ljuti.
Znam ja nas, je*o ti nas.