i svako bi se školovao na seoskom univerzitetuatko wrote:
Ma upravo ... ako krenemo unazad ... svi hoce na drzavnu sisu ... vecina onih koji to hoce su sa drustvenih fakulteta... posto znaci imamo solidnu masu na drustvenim fakultetima biznismeni vide priliku u otvaranju dodatnih privatni seoskih univerziteta da uzmu lovu ... ondai drzavni vide prlike za nake ekvivalencije u potvrde koje se daju naplatiti ... posto su biznismeni uticajni obrazovna politika je pod njihovim lobijem rasparcana pa svaki kanton svako selo svoj obarzovni zakon vodi ... i onda dobijeme spageti bolognesi ... gdje se nezna ko pije ko placa ...
I onda bi svako ko je licno pogodjen da napravi protest koji je iskljucivo vezan za njegovu generaciju njegov fax i njegov slucaj ... parcijalna revolucija
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#651 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
- Alhemicarkaa
#652 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ovi bolonjci ko jedan naš narod, vječito ugroženi
Mislim, zapeli oko sistematizacije kao da vas sve čeka radno mjesto samo ako vam bakalara priznaju kao diplomiranog - posla nema, zalud i masterski studij.
Evo, ja tvrdim da su i diplomci po starom obespravljeni, bolje reći opljačkani. Po uvođenju Bolonje raspisani su postdiplomski studiji koji su minimalno koštali 6 000 KM (osnovni troškovi, prema fakultetu, plus dodatni). I nauzimali se oni para, a sada ispade da sam mogla odmah doktorat upisati
Nije mi zbog dvije godine, ni zbog učenja, znanje uvijek dobro dođe, već mi je zbog mojih 6000 + KM, ko će meni to vratiti?
Mislim, zapeli oko sistematizacije kao da vas sve čeka radno mjesto samo ako vam bakalara priznaju kao diplomiranog - posla nema, zalud i masterski studij.
Evo, ja tvrdim da su i diplomci po starom obespravljeni, bolje reći opljačkani. Po uvođenju Bolonje raspisani su postdiplomski studiji koji su minimalno koštali 6 000 KM (osnovni troškovi, prema fakultetu, plus dodatni). I nauzimali se oni para, a sada ispade da sam mogla odmah doktorat upisati
- atko
#653 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ma to su moderni svejCki univerziteti pa kod njih su grijaci u kozne stolice ugradjeniChmoljo wrote:i svako bi se školovao na seoskom univerzitetuatko wrote:
Ma upravo ... ako krenemo unazad ... svi hoce na drzavnu sisu ... vecina onih koji to hoce su sa drustvenih fakulteta... posto znaci imamo solidnu masu na drustvenim fakultetima biznismeni vide priliku u otvaranju dodatnih privatni seoskih univerziteta da uzmu lovu ... ondai drzavni vide prlike za nake ekvivalencije u potvrde koje se daju naplatiti ... posto su biznismeni uticajni obrazovna politika je pod njihovim lobijem rasparcana pa svaki kanton svako selo svoj obarzovni zakon vodi ... i onda dobijeme spageti bolognesi ... gdje se nezna ko pije ko placa ...
I onda bi svako ko je licno pogodjen da napravi protest koji je iskljucivo vezan za njegovu generaciju njegov fax i njegov slucaj ... parcijalna revolucijaal klinac, mora se i tamo stolica zagrijati... kažu
- Jasmin2803
#654 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
kolegice trazite i kamate...Alhemicarkaa wrote:Ovi bolonjci ko jedan naš narod, vječito ugroženi![]()
Evo, ja tvrdim da su i diplomci po starom obespravljeni, bolje reći opljačkani. Po uvođenju Bolonje raspisani su postdiplomski studiji koji su minimalno koštali 6 000 KM (osnovni troškovi, prema fakultetu, plus dodatni). I nauzimali se oni para, a sada ispade da sam mogla odmah doktorat upisatiNije mi zbog dvije godine, ni zbog učenja, znanje uvijek dobro dođe, već mi je zbog mojih 6000 + KM, ko će meni to vratiti?
- Jasmin2803
#655 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
hahahah...polupao loncice...madner wrote:Ista logika se moze primjeniti na ovu odluku, ako bachelori znaju vise od VShS super, bice vam lakse da se probijete.
Uzeo sam Njemacki sistem za primjer zato sto smo od njih prepisivali nas sistem, tako da je najrelavantiji za nas.
- madner
#656 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Sta je smjesno?Jasmin2803 wrote:hahahah...polupao loncice...madner wrote:Ista logika se moze primjeniti na ovu odluku, ako bachelori znaju vise od VShS super, bice vam lakse da se probijete.
Uzeo sam Njemacki sistem za primjer zato sto smo od njih prepisivali nas sistem, tako da je najrelavantiji za nas.![]()
![]()
- Jasmin2803
#657 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
toliko si hvalio Bolonjce sa odjednom po njima...ccc...Sta je smjesno?
- atko
#658 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
mudar covjek ... ne kaze se dzaba stara skolaJasmin2803 wrote:toliko si hvalio Bolonjce sa odjednom po njima...ccc...Sta je smjesno?![]()
![]()
- Alhemicarkaa
#659 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Mogu i ja biti cinična i reči nikad od bakalara diplomac njanjanjaJasmin2803 wrote:kolegice trazite i kamate...Alhemicarkaa wrote:Ovi bolonjci ko jedan naš narod, vječito ugroženi![]()
Evo, ja tvrdim da su i diplomci po starom obespravljeni, bolje reći opljačkani. Po uvođenju Bolonje raspisani su postdiplomski studiji koji su minimalno koštali 6 000 KM (osnovni troškovi, prema fakultetu, plus dodatni). I nauzimali se oni para, a sada ispade da sam mogla odmah doktorat upisatiNije mi zbog dvije godine, ni zbog učenja, znanje uvijek dobro dođe, već mi je zbog mojih 6000 + KM, ko će meni to vratiti?
![]()
![]()
siguran sam da ce vam vratiti...
- Jasmin2803
#660 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
heheh, kolegice ja koliko vidim vi ste master kao i ja (s tim sto ja nisam trebao placati 6000,00 KMMogu i ja biti cinična i reči nikad od bakalara diplomac njanjanja
- Alhemicarkaa
#661 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ne, nisam master, sorry, magistar nauka, moja titula se piše ispred imena.
Ne znam kako očekuješ empatiju i izlazak na proteste povodom neke odluke, ako nisu u stanju podržati i druge obespravljene?
Jesi li zaposlen?
Ne znam kako očekuješ empatiju i izlazak na proteste povodom neke odluke, ako nisu u stanju podržati i druge obespravljene?
Jesi li zaposlen?
- Jasmin2803
#662 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
pa kolegice bilo je realno za ocekivati da nas starije (i iskusnije?) kolege prijateljski podrze i "upute na pravi put" a ne da nam podmecu i likujuAlhemicarkaa wrote:Ne, nisam master, sorry, magistar nauka, moja titula se piše ispred imena.
Jesi li zaposlen?
- madner
#663 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ja sam vas vec uputio, samo sto vi necete da cujete sta je pravi put. 
- Jasmin2803
#664 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
ja primam savjete samo od ovih kvalificiranih...madner wrote:Ja sam vas vec uputio, samo sto vi necete da cujete sta je pravi put.
- Alhemicarkaa
#665 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pa ja ne znam da sam igdje likovala dok ti ne uputi cinični komentar?
I da, mogla bih ja likovati iz više razloga - pri upisu doktorskog studija, koji ću raditi po Bolonji, biće mi priznat dio magistarskog kao dio doktorskog studija, samim tim i umanjeni troškovi istog, po čemu se i vidi da taj master nije ekvivalent mom magistru, kad me već vuceš za jezik.
I da dodam - ja sam za to da se izjednače bakalari i diplomci na onim fakultetima gdje su zaista izjednačeni po obimu gradiva - što je slučaj s mojim fakultetom.
I ne znam zašto se buniš ako svoju diplomu i ne koristiš - da je unovčiš na tržištu rada?
I da, mogla bih ja likovati iz više razloga - pri upisu doktorskog studija, koji ću raditi po Bolonji, biće mi priznat dio magistarskog kao dio doktorskog studija, samim tim i umanjeni troškovi istog, po čemu se i vidi da taj master nije ekvivalent mom magistru, kad me već vuceš za jezik.
I da dodam - ja sam za to da se izjednače bakalari i diplomci na onim fakultetima gdje su zaista izjednačeni po obimu gradiva - što je slučaj s mojim fakultetom.
I ne znam zašto se buniš ako svoju diplomu i ne koristiš - da je unovčiš na tržištu rada?
- Jasmin2803
#666 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
kolegice kad vec lijepo znate sta je empatija siguran sam da znate sta je i emocionalna inteligencija...opustite seAlhemicarkaa wrote:Pa ja ne znam da sam igdje likovala dok ti ne uputi cinični komentar?
Last edited by Jasmin2803 on 08/06/2011 12:00, edited 6 times in total.
- minjonja
#667 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
haj ti si stariji od mene pa bi trebo znati jel ima neka visa bioloska skola sa kojima bi se ja sad mogla izjednaciti? ups, nije valjda da ima na UNSA i nekih fakulteta osim ekonomije i prava?madner wrote:Sta je smjesno?Jasmin2803 wrote:hahahah...polupao loncice...madner wrote:Ista logika se moze primjeniti na ovu odluku, ako bachelori znaju vise od VShS super, bice vam lakse da se probijete.
Uzeo sam Njemacki sistem za primjer zato sto smo od njih prepisivali nas sistem, tako da je najrelavantiji za nas.![]()
![]()
- madner
#668 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Iskreno ne znam, kao sto i ne znam gdje se tacno mozes zaposliti.
- minjonja
#669 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
iskreno ne znam ni ja, zato i pitam. pitala sam na prosloj stranici koje su sve vise skole bile, stvarno me zanima.
- Alhemicarkaa
#670 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ti ono studiraš biologiju? S istog smo faksa iako nismo s istog odsjeka, ali evo ti priče sa hemije: postojala je viša škola na odsjeku hemije, upisivali su se čak i dok sam ja studirala, međutim ukinuli su je iz prostog razloga što su ljudi koji su završavali tu školu u vecini slucajeva radili u osnovnim školama, za šta su i bili kvalifikovani u bivšoj državi. Međutim donesen je zakon po kojem sa djecom ili predavati djeci mogu raditi samo VSS - tako da su se svi sa višom morali ili dokvalifikovati (pa je bilo slučajeva da su učiteljice u poznijim godinama ili na vrat na nos penzionisane ili učile sa 40 i kusur godina i pisale diplomski) ili naći drugi posao. Ona manjina koji nisu bili nastavnici su uglavnom radili kao "viši" laboranti na faksu. Tako da ne znam ni zašto tražite ekvivalent u višoj školi kad ih većina fakulteta nema.minjonja wrote:
haj ti si stariji od mene pa bi trebo znati jel ima neka visa bioloska skola sa kojima bi se ja sad mogla izjednaciti? ups, nije valjda da ima na UNSA i nekih fakulteta osim ekonomije i prava?
- Jasmin2803
#671 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
tako se odnosis prema pripadnicama suprotnog spola...madner wrote:Iskreno ne znam, kao sto i ne znam gdje se tacno mozes zaposliti.
- minjonja
#672 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
upravo i mene ovo boldirano interesuje.Alhemicarkaa wrote:Ti ono studiraš biologiju? S istog smo faksa iako nismo s istog odsjeka, ali evo ti priče sa hemije: postojala je viša škola na odsjeku hemije, upisivali su se čak i dok sam ja studirala, međutim ukinuli su je iz prostog razloga što su ljudi koji su završavali tu školu u vecini slucajeva radili u osnovnim školama, za šta su i bili kvalifikovani u bivšoj državi. Međutim donesen je zakon po kojem sa djecom ili predavati djeci mogu raditi samo VSS - tako da su se svi sa višom morali ili dokvalifikovati (pa je bilo slučajeva da su učiteljice u poznijim godinama ili na vrat na nos penzionisane ili učile sa 40 i kusur godina i pisale diplomski) ili naći drugi posao. Ona manjina koji nisu bili nastavnici su uglavnom radili kao "viši" laboranti na faksu. Tako da ne znam ni zašto tražite ekvivalent u višoj školi kad ih većina fakulteta nema.minjonja wrote:
haj ti si stariji od mene pa bi trebo znati jel ima neka visa bioloska skola sa kojima bi se ja sad mogla izjednaciti? ups, nije valjda da ima na UNSA i nekih fakulteta osim ekonomije i prava?
hvala na odgovoru.
- hadzinicasa
#673 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
mislim da je ova zadnja godina magistarskih studija. oni koji su završili po starom mogu upisati master s tim da neće imati 13 predmeta + rad (kao bolonjci), već 7 predmeta + rad. Suludo je pričati da "stari" mogu direktno upisati doktorat jer je to nemoguće (moraće odraditi ovu godinu - i po ako se uzme u obzir i rad - mastera). Oni koji su išli 6 godina "stari" + magistarski (zdravorazumski) imaće godinu manje BOLONJSKOG doktorata (starih više nema). Tako da će se u konačnici sve izjednačiti.
Vjerovatno će se i stepenovati prema fakultetima (ako iko u ovoj zemlji ima namjeru IŠTA uraditi sistemski i kako valja) - na ekonomiji recimo ne možeš birati hoćeš li 3 ili 4 godine, već sada imaš samo ekonomiste koji su diplomirali nakon 3 godine.
Dakle - bolonjac može izabrati I stepen (ili 3 godine) i II stepen (total 5 god). Ovi stari su tu negdje između.
Po mom mišljenju - ovo dodatne 2 godine ne bi smio moći pohađati i završiti svako!!!! (kao što prije nije mogao svako upisati magisterij)
Prije 2 godine Ekonomija je pri upisu na master stavila kriterije: prosjek 8,5 plus prijemni iz 3 predmeta. I izvela jednu jedinu generaciju jer ih je sveukupno na svim smjerovima bilo 50. - naravno da su odustali jer im se to ne isplati.
To bi po meni bio metod selekcije i na neki način smanjenje hiperprodukcije kadrova. Ovako zaista nema smisla.
mislim da je ova zadnja godina magistarskih studija. oni koji su završili po starom mogu upisati master s tim da neće imati 13 predmeta + rad (kao bolonjci), već 7 predmeta + rad. Suludo je pričati da "stari" mogu direktno upisati doktorat jer je to nemoguće (moraće odraditi ovu godinu - i po ako se uzme u obzir i rad - mastera). Oni koji su išli 6 godina "stari" + magistarski (zdravorazumski) imaće godinu manje BOLONJSKOG doktorata (starih više nema). Tako da će se u konačnici sve izjednačiti.
Vjerovatno će se i stepenovati prema fakultetima (ako iko u ovoj zemlji ima namjeru IŠTA uraditi sistemski i kako valja) - na ekonomiji recimo ne možeš birati hoćeš li 3 ili 4 godine, već sada imaš samo ekonomiste koji su diplomirali nakon 3 godine.
Dakle - bolonjac može izabrati I stepen (ili 3 godine) i II stepen (total 5 god). Ovi stari su tu negdje između.
Po mom mišljenju - ovo dodatne 2 godine ne bi smio moći pohađati i završiti svako!!!! (kao što prije nije mogao svako upisati magisterij)
Prije 2 godine Ekonomija je pri upisu na master stavila kriterije: prosjek 8,5 plus prijemni iz 3 predmeta. I izvela jednu jedinu generaciju jer ih je sveukupno na svim smjerovima bilo 50. - naravno da su odustali jer im se to ne isplati.
To bi po meni bio metod selekcije i na neki način smanjenje hiperprodukcije kadrova. Ovako zaista nema smisla.
- Jasmin2803
#674 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
kolega u potpunosti se slazem s vama, ali nije fakultet odustao od tih kriterija vec je Federalno ministarstvo poslalo dopis EFSI-i da se najmanje polovina studenata koji su zavrsili prvi ciklus MORA upisati na drugi...zasto prosudite sami...hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
mislim da je ova zadnja godina magistarskih studija. oni koji su završili po starom mogu upisati master s tim da neće imati 13 predmeta + rad (kao bolonjci), već 7 predmeta + rad. Suludo je pričati da "stari" mogu direktno upisati doktorat jer je to nemoguće (moraće odraditi ovu godinu mastera). Oni koji su išli 6 godina "stari" + magistarski (zdravorazumski) imaće godinu manje BOLONJSKOG doktorata (starih više nema). Tako da će se u konačnici sve izjednačiti.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#675 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
to je tačno... ali kako staviti da uvjet starom sistemu bude prosjek ocjena. ako si išla na faks, znaš kako se ocjenjivalo po starom sistemu, šta ti je prva ocjena, to će te pratiti do kraa školovanja.hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
uopšte nemaš nekih aktivnosti na kojima možeš povisiti ocjenu. i za 6 i za 10 moraš na sva pitanja odgovoriti na usmenom ispitu, kojih je bilo barem pola, kroz moje školovanje. mislim, da ne budem pogrešno shvaćen, ja nikad nisam bio od onih koji ganjaju prosjek, ali znam masu ljudi koji nemaju tih 8,5, ali ih sigurno zaslužuju svojom i inteligencijom i svojim radom. al eto