Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ikarbus IK206

#651 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

U dane Ramazanskog bajrama pojačan prevoz na linijama prema Barama i Vlakovu

U dane Ramazanskog bajrama bit će pojačan prevoz na linijama koje saobraćaju prema gradskim grobljima Bare i Vlakovo.

U ponedjeljak, 28. juna, saobraćaj će se odvijati po nedjeljnoj šemi rada a u utorak, 29. jula, po subotnjoj šemi rada osim autobuskih linija za Trnovo i Kamenicu koje će radi po planu radnog dana, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KJKP Gradski saobraćaj (Gras).
Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... -i-vlakovu
trambusek88

#652 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ovo u prevodu znači da će raditi autobus za Bare, a za Vlakovo će vjerovatno ići zglobni autobus.
RahatHurmašica

#653 Re: Gras all about

Post by RahatHurmašica »

propustili su da kažu sa kojih linija će povući ove autobuse. Al nema veze, nek levati čekaju, nekad će skontat da ga nema.
trambusek88

#654 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Biće nedjeljni red vožnje, imaće se odakle skinuti.

Sa komercijale je slobodan 1, ostaju 2 (četvrti je prebačen na Stup-Vogošća)
Sa Tarčina je slobodan 1, ostaju 2
Sa kobiljače je slobodan 1, ostaje 1
Sa Kamenice je slobodan 1, linija ne radi nedjeljom i praznikom
Sa Bakića je slobodan 1, linija ne radi nedjeljom i praznikom

U utorak već nisam siguran hoće li biti vozilo za Bare.
Ikarbus IK206

#655 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

RahatHurmašica wrote:propustili su da kažu sa kojih linija će povući ove autobuse. Al nema veze, nek levati čekaju, nekad će skontat da ga nema.
Neće povući na Ilidži uvijek za Vlakovo moze da upadne Rakovički ,Tarčinski,Hrasnički autobus kao sto to sad i rade
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#656 Re: Gras all about

Post by Truba »

u ponedjeljak opet pješobus izgleda
valja 4 kilometra
baš sam se bio odvikao :lol: :sax:
oldtajmer

#657 Re: Gras all about

Post by oldtajmer »

Black swan wrote:u ponedjeljak opet pješobus izgleda
valja 4 kilometra
baš sam se bio odvikao :lol: :sax:
gdje si cuo za to :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#658 Re: Gras all about

Post by Truba »

ma kad je nedjeljni red vožnje radnim danima ja obično radim
i onda taban fijaker 4 kilometra do tramvaja...a sada ne rade tramvaji do ilidže još gore
samo da kiša ne pada
ne da mi se ni bajkom bi biciklom :roll:
tagomago

#659 Re: Gras all about

Post by tagomago »

ko kompanija klincu ne valjaju, centro sa svojom klimom i wifi je merak. :mrgreen:
no treba ipak javno pohvaliti sve one vozače grasovce koji voze zglobne za gornje vlšće - ko preživi onaj put za volanom i ostane stabilan treba mu vozačku pozlatit
Ikarbus IK206

#660 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

tagomago wrote:ko kompanija klincu ne valjaju, centro sa svojom klimom i wifi je merak. :mrgreen:
no treba ipak javno pohvaliti sve one vozače grasovce koji voze zglobne za gornje vlšće - ko preživi onaj put za volanom i ostane stabilan treba mu vozačku pozlatit
Centro i famozni WI-FI sad ga ima sad ga nema klima na pola vozila neradi ili nece da je upale štede pojedini a u GRAS-ovom autobusu sve bi bilo ok da neko čistačice natjera da rade svoj posao i da nam nije penzionera sa neograničenim zonama pa se po cio dan vozaju i prave gužvu :evil:
RahatHurmašica

#661 Re: Gras all about

Post by RahatHurmašica »

Ikarbus IK206 wrote:
tagomago wrote:ko kompanija klincu ne valjaju, centro sa svojom klimom i wifi je merak. :mrgreen:
Centro i famozni WI-FI sad ga ima sad ga nema klima na pola vozila neradi ili nece da je upale štede pojedini a u GRAS-ovom autobusu sve bi bilo ok da neko čistačice natjera da rade svoj posao i da nam nije penzionera sa neograničenim zonama pa se po cio dan vozaju i prave gužvu :evil:
i još su k tomu bezobrazni. ja na ilidži čekam po 15 minuta da sjednem. i taman sjednem i čekam da tramvaj krene, kad eto penzionera pravo u pun tramvaj (a vidi da nema slobodnih mjesta). čeka da mu neko ustane i još bezobrazno dobacuje ako mu niko ne ustane.
Ikarbus IK206

#662 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

Napadnut vozač GRAS-a u ulici Hamdije Čemerlića

U utorak oko 11.00 sati, na autobuskom stajalištu, ulica Hamdije Čemerlića, općina Novo Sarajevo, N.N. osoba fizički je napala i povrijedila vozača KJKP GRAS-a, M.F., rođen 1968. godine, nastanjen uz Sarajevu.

Napadnut vozač GRAS-a u ulici Hamdije Čemerlića Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u KCU u Sarajevu, gdje su mu ljekari konstatovali lakše povrede.

O ovome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca, saopćeno je iz MUPKS-a.
izvor; http://www.klix.ba
Inače radi se o liniji na kojoj vozi novo vozilo i koja nema ispušteni voznji zaboravili su navesti da ga je bokserom nalemo :evil:
Adriatic

#663 Re: Gras all about

Post by Adriatic »

Ima li na ovoj temi iko da nije grasovac?
dresdener78

#664 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Adriatic wrote:Ima li na ovoj temi iko da nije grasovac?
Ja :D :D ja jesam samo jedan zahebani zapadnjak i neki ljudi iz GRAS-a i misle da sam neki neprijateljski špijun :-)
trambusek88

#665 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ikarbus IK206 wrote:

U utorak oko 11.00 sati, na autobuskom stajalištu, ulica Hamdije Čemerlića, općina Novo Sarajevo, N.N. osoba fizički je napala i povrijedila vozača KJKP GRAS-a, M.F., rođen 1968. godine, nastanjen uz Sarajevu.

Napadnut vozač GRAS-a u ulici Hamdije Čemerlića Povrijeđenom je ljekarska pomoć ukazana u KCU u Sarajevu, gdje su mu ljekari konstatovali lakše povrede.

O ovome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca, saopćeno je iz MUPKS-a.
Inače radi se o liniji na kojoj vozi novo vozilo i koja nema ispušteni voznji zaboravili su navesti da ga je bokserom nalemo :evil:
Nema to veze novo. Ovo je drugi napad u zadnjih 15-tak dana, na Pofalićima. Mislim da to nije uradio niko od stalnih putnika sa Pofalića.

Ako malo analiziramo napade u zadnjih recimo 2 godine, doći ćemo do jasnog zaključka da bar iza 3/4 napada stoji neko. Bar za prošlu godinu je bilo vidljivo da uslijedi serija napada na vozače/vozila pa zatišje, pa opet serija napada pa zatišje. To se baš poklapalo s onim danima kada se o GRAS-u svakodnevno pisalo u novinama.
Ikarbus IK206

#666 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

trambusek88 wrote:
Ikarbus IK206 wrote:

Nema to veze novo. Ovo je drugi napad u zadnjih 15-tak dana, na Pofalićima. Mislim da to nije uradio niko od stalnih putnika sa Pofalića.

Ako malo analiziramo napade u zadnjih recimo 2 godine, doći ćemo do jasnog zaključka da bar iza 3/4 napada stoji neko. Bar za prošlu godinu je bilo vidljivo da uslijedi serija napada na vozače/vozila pa zatišje, pa opet serija napada pa zatišje. To se baš poklapalo s onim danima kada se o GRAS-u svakodnevno pisalo u novinama.
sad ce Adriatic sa famoznom još jedan grasovac :-)
Za napade se zna otprilike kome je stalo da se ne vozi na toj relaciji
Adriatic

#667 Re: Gras all about

Post by Adriatic »

Ikarbus IK206 wrote:
Šta ti mene prozivaš?
Ja se redovno vozim i plaćam kartu za razliku od tebe koji sjediš u Remizi, uzimaš nezarađenu platu i palamudiš po forumu.
Bolje bi vam bilo da čistite ove tramvaje.
Jednom mjesečno vi kažete da ih čistite ???
To znači da je stanje još i gore.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#668 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

Adriatic wrote:Ima li na ovoj temi iko da nije grasovac?
ima, ja sam iz centrotransa :lol: :lol:
Ikarbus IK206

#669 Re: Gras all about

Post by Ikarbus IK206 »

Adriatic wrote:
Ikarbus IK206 wrote:
Šta ti mene prozivaš?
Ja se redovno vozim i plaćam kartu za razliku od tebe koji sjediš u Remizi, uzimaš nezarađenu platu i palamudiš po forumu.
Bolje bi vam bilo da čistite ove tramvaje.
Jednom mjesečno vi kažete da ih čistite ???
To znači da je stanje još i gore.
NEmam ja nikakve veze sa GRAS-om još studiram tako da ti ta pada u vodu :D
u grasu je problem sto neki vozači kradu na kartama uzme pare kartu neda za čistoču su krivi i ovi sto se smradovi voze a neznaju da se okupaju ili su elergični na vodu i čistačice koje kao primadone sjede i ispijaju kafice u firmi da je njima privatnik caklio bi se autobus
saraf_osmica

#670 Re: Gras all about

Post by saraf_osmica »

Nemam ni ja nikakve veze sa Grasom ali sam uvijek uz Gras. Državna firma koja ima potencijal da bude bolja od EP ili telecoma ali vlast je sistemski uništava baš kao i željeznice. Centrotrans jeste "COOL" ali je to samo fasada. Linja Hrasnica-Sarajevo je pokazala pravo lice centrotransa. A zona a 2.5KM karta i to još komercijalna. Sramota
Da je karta 0.8KM ali komercijalna imali bi debeo profit ali jok, pohlepa privatnika je veća.
trambusek88

#671 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Centrotrans nema pravo svojevoljno određivati tarife. Zna se da je za A zonu 1,60 ni manje ni više. Piše u pravilniku o JGP da cijene prevoza u KS određuje resorno ministarstvo.

Centrotrans pokazuje na mizernoj stvari poput garažnog broja da ne poštuje pravilnik o javnom linijskom prevozu. Kontam da zaobilaze neke krupne stvari radi profita, ali ovo nije neka bitna stvar, niti košta išta, ali je pravilnikom to propisano i treba poštovati!. Ovi čak šta više imaju garažni broj istaknut na vozilima koja rade u međunarodnom i međugradskom prevozu, a na gradskim nemaju iako ih na to obavezuje član 27

Dosta propisa ne poštuje ni GRAS ni Centrotrans ni Ministarstvo, ponašaju se kao da pravilnik ne postoji.
saraf_osmica

#672 Re: Gras all about

Post by saraf_osmica »

1968 godina

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Što se tiče snimaka PCC tramvaja isporučenih u Sarajevo sa trolom: ima ih više, i na osnovi ovih snimaka tvrdim sljedeće (izvinjavam se unaprijed na lošem kvalitetu teksta i gramatici, radi se o prvoj "gruboj" verziji prijevoda teksta na vaš jezik – odlučio sam da pripremim prijevod "unaprijed u ormar" za slučaj da biće realno izdati knjigu, koja će sljedećih dana ići u štampariju na njemačkom i engleskom, kasnije i još u jednoj dvojezičnoj verziji - na vašem i češkom jeziku.

Dakle:

Kao što se može vidjeti na slikama u novinama i monografijama obilježavajućima 9. oktobar 1960. godine, PCC tramvaji su bili isporučeni sa „trolom“ na krovu, koja je u Vašingtonu služila za napajanje strujom iz kontaktne mreže, i tek su u Sarajevu te trole bile zamijenjene klasičnim pantografima, koji važe kao stabilnije i sigurnije tehničko rješenje.

Ovi vašingtonski tramvaji PCC su osim toga bili opremljeni specijalnim kontaktnim uređajima na postoljima koja su na velikom dijelu vašingtonskih pruga služila za napajanje strujom preko posebnih metalnih žljebova.
Ovi metalni žljebovi su bili ugrađeni u kolovoz u sredini između šina.
Razlog ovog sistema napajanja je bila zabrana zračne kontaktne mreže u centru Vašingtona iz estetskih razloga.

Pretpostavlja se da su ovi kontaktni uređaji s tramvaja uklonjeni još u Vašingtonu ili najkasnije prilikom početne pripreme za rad u sarajevskoj remizi.

P. S. ovako se rodila tradicija sarajevskih tramvaja sa pantografom na zadnjem dijelu vozila. Radi smanjenja troškova, pantografski oduzimači struje montirani su tačno na isto mjesto gdje se ranije nalazila trola - tako se izbjeglo zahtjevno premještavanje kablova i raznih drugih komponenti. Prvi tramvaji T3YU od ČKD naručeni su također sa pantografom na zadnjem dijelu - zbog zračnih kontakta za rukovanje skretnicama, kojih nije u Sarajevu puno, ali činilo se jednostavnije kupiti tramvaje sa istom tehničkom karakteristikom nego premještavati kontakte i preraditi kontaktnu mrežu. Drugi razlog su bile praonica itd. u krugu remize gdje je bilo neophodno imati oduzimač struje na zadnjem dijelu.

Premještanje pantografa na prednji dio je počelo nakon 1997. godine iz više razloga - jednostavnija kabelaža (za jedan kabl visokog napona manje kroz cijeli tramvaj), jednostavnije skidanje pantografa u slučaju neočekivane situacije i kraj "igara" nevaspitane djece koja se vozila na zadnjem odbojniku tramvaja držeći se za uređaj za savijanje konopca od pantografa - što je bilo veoma rizično po prste i došlo je do teških povreda djece koja nije uspjela držati ravnotežu i pala je sa tramvaja.

Zeljeznice.net
Image

Image
dresdener78

#673 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Kolega saraf_osmica , mislim da ću uzeti šarafciger na tebe :D :D :D

Jer me provociraš s odlomcima moje knjige i sa mojim slikama :D :D :D

Svakako priznajem da radovi idu strašno sporo, morao sam većinu napraviti sam što uz posao teško ide kad stižem većinom u večernjim satima totalno isrpljen kući. :sad:

Svakako trenutno stanje je nekih 90 posto gotovo, fali još da dopunim tekstove sa opisom slika, naštimam layout, zadnje kontrole, i ostaće samo grafika korice da se izradi pa se može ići u štampariju.
saraf_osmica

#674 Re: Gras all about

Post by saraf_osmica »

dresdener78 wrote:Kolega saraf_osmica , mislim da ću uzeti šarafciger na tebe :D :D :D

Jer me provociraš s odlomcima moje knjige i sa mojim slikama :D :D :D

Svakako priznajem da radovi idu strašno sporo, morao sam većinu napraviti sam što uz posao teško ide kad stižem većinom u večernjim satima totalno isrpljen kući. :sad:

Svakako trenutno stanje je nekih 90 posto gotovo, fali još da dopunim tekstove sa opisom slika, naštimam layout, zadnje kontrole, i ostaće samo grafika korice da se izradi pa se može ići u štampariju.
hehehe pratim te godinama na zeljeznice.net, vozovi.com i bhbus.net tako da moram sam jednom i da te citiram :D
anonimus03

#675 Re: Gras all about

Post by anonimus03 »

Zna li neko kuda ide bus prema gradu, ovaj bus koji mjenja tramvaj? Znam da ide negdje ulicom Nikole Sopa, kaze klix, ali gdje mu je stajaliste na Stupu? Ili je najjednostavnije ici pjehe preko onih katakombi koje su iskopali? Hvala.
Post Reply