Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
suncica24

#651 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by suncica24 »

GOLFER wrote:Argument o porezu i poreskim obveznicima uglavnom koriste oni koji se protive bilo kakvim akcijama vjerskih zajednica, vjeronauci, izgradnji dzamija i slicnih objekata, isticuci kako oni daju porez i kako se taj novac ne bi trebao trositi na taj nacin bla bla bla... 1000 primjera u svim raspravama koje imaju vezu sa dzamijama, IZ i slicno, sto uvjek daje dojjam da uglavnom samo ''kriticari'' reisa i IZ placaj porez, sto je naravno velika podvala...

Sto se tice zasto djeca idu na vjeronauku, pa radi odgojno/obrazovne funkcije skoleske nastave gdje naravno za dati trud postoji i interes za sto bolju ocjenu kao sto bi trebao da postoji kod svih normalnih skolaraca. I naravno ocjena je motiv vise da se vrijedno uci i ispnjavaju obaveze...
Ne vidim onda u cemu je problem? Ocjena je tu, djaci uce, motivisani, usvajaju znanje, trude se, razvijaju vjeru, budu nagradjeni... duhovno i ocjenom, samo sto ova ne ulazi u ovozemaljski prosjek (o onozemaljskom vec ne bih znala reci) da bi i njihovi drugovi, koji nemaju taj interes (ili njihovi roditelji) bili jednaki ko oni kada nekad kasnije budu upisivali druge skole.
I, gdje je zapelo? U cemu je problem?
udrch

#652 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by udrch »

ultima_palabra wrote:Iako podržavam ministrovu odluku, mogu se složiti sa primjedbom da je odluka trebala postati operativnom tek od naredne školske godine... ne treba mijenjati pravila igre u pola utakmice.

A šta je sa Cerićevim fanovima? Hoće li oni nekad osuditi njegovu huškačku retoriku i javne odstrijele ljudi uz zloupotrebu minbera? Hoće li se neko pobuniti protiv toga da se šehidi zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe i to već drugi put protiv ljudi koji su pokopali na desetine svojih rođaka u Srebrenici (prvi je bio prof.Hafizović, još jedan "radikalni ateista" :-) )Ili je to previše za očekivati?
1. Odluka bez obzira kakva je bila, operativna je trebala početi naredne školske godine.
2. Uvesti alternativu vjeronauci i zakon provesti do kraja.
3. Nema treće.

Ako si mislio na mene kad je u pitanju osuda Reisa bojim se da si promašio..kao vjernik ja jedva čekam da siđe sa prijestolja i da na njegovo mjesto dođe neko ko će se baviti samo svojim članovima. Moj favorit je muftija tuzlanski Kavazović, kao čovjek kojeg poštuju svi na TK, i ovi iz SDA, SDP-a, ali Bogami i oni iz PC koji pripadaju njegovom muftiluku..nikad ne priča zapaljivo, nikad se ne bavi dnevnom politikom, uvijek je spreman za dogovor i traženje rješenja..sama činjenca da je njegov partner Kačavenda govori o njegovoj veličini kao čovjeka koji traži rješenje..Kada je donio odluku da muftijstvo plati izmještanje crkve sa Diviča, pa ga neki kritikovali, ta njegova izjava je primjer kako treba da se ponaša neko ko ima bilo kakvu vlast..tada je rekao: "da mir i dostojanstvo samo jednog čovjeka vrijedi tog novca."
Činjenica da je na njegovom muftijstvu ili u TK ovo pitanje rješeno na načim da vjeronauka ima alternativu u Kulturi religija je pokazatelj da se može ako se hoće..
ultima_palabra

#653 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

GOLFER wrote:
ultima_palabra wrote:Iako podržavam ministrovu odluku, mogu se složiti sa primjedbom da je odluka trebala postati operativnom tek od naredne školske godine... ne treba mijenjati pravila igre u pola utakmice.

A šta je sa Cerićevim fanovima? Hoće li oni nekad osuditi njegovu huškačku retoriku i javne odstrijele ljudi uz zloupotrebu minbera? Hoće li se neko pobuniti protiv toga da se šehidi zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe i to već drugi put protiv ljudi koji su pokopali na desetine svojih rođaka u Srebrenici (prvi je bio prof.Hafizović, još jedan "radikalni ateista" :-) )Ili je to previše za očekivati?
Kada vidim kakve sve ''licnosti'' napadaju Cerica i kakvim se sve metodama koriste, i sta oni zele i ocekuju da IZ, hodze i reis da rade, onda ja javno kritiku na Cerica nikad nec uputiti na ovakvim mjestima. Jer ne zelim ni 1% da budem podrska jasnim i javno deklarisanim protivnicima vjere. Svoju kritiku za Cerica, a i mnoge druge koji rade u IZ ( a u radu imaju dosta gresaka, a neki cak i namjernih, losih i zlobnih) cu reci tamo gdje to ima smisla, i ljudima koji imajuinteres da IZ bude jaca i bolja, a ne onima koji imaj da bude jadnija i slabija.

Prije svega trebali bi se dici glasovi protiv huskaskih novinarcica koji zeljni slave pisu takve gluposti, izmisljetine i fabrikuju nekakve poluprovjerene informacije plasirajuci svojoj publici sve to jasno igrajuci na popularizam bez imalo profesionalnosti i kvaliteta, a posebno to rade kada je u pitanju IZ i reis gdje se redovno njegove izjave izvlace iz konteksta i govora i vremena i situacije i onda tumace onako kako bi se nahuskali ''gladni psi'' iz njihove publike...
Znači, nećeš dići glas protiv nečega što je pokvareno i nemoralno, samo zato što će ispasti da si na strani "neprijatelja vjere" koji rade na tome da unište islam u 90% bošnjačkom Sarajevu? Sorry, to je za mene paranoja :roll: A tu kritiku ćeš vjerovatno ponijeti sa sobom u mezar, jer će neprijatelja, pravih i fantomskih, uvijek biti.

Ne znam koji su to novinarčići (da nije Dežulović?!), ali ne misliš li da je društvena odgovornost osobe koja nosi titulu reisul-uleme Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini veća nego njihova? A ne trebaju mu ništa izvlačiti iz konteksta, on sve poprilično jasno kaže :roll:
ja.neron

#654 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ja.neron »

Image
ultima_palabra

#655 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

udrch wrote:

1. Odluka bez obzira kakva je bila, operativna je trebala početi naredne školske godine.
3. Nema treće.

Ako si mislio na mene kad je u pitanju osuda Reisa bojim se da si promašio..kao vjernik ja jedva čekam da siđe sa prijestolja i da na njegovo mjesto dođe neko ko će se baviti samo svojim članovima. Moj favorit je muftija tuzlanski Kavazović, kao čovjek kojeg poštuju svi na TK, i ovi iz SDA, SDP-a, ali Bogami i oni iz PC koji pripadaju njegovom muftiluku..nikad ne priča zapaljivo, nikad se ne bavi dnevnom politikom, uvijek je spreman za dogovor i traženje rješenja..sama činjenca da je njegov partner Kačavenda govori o njegovoj veličini kao čovjeka koji traži rješenje..Kada je donio odluku da muftijstvo plati izmještanje crkve sa Diviča, pa ga neki kritikovali, ta njegova izjava je primjer kako treba da se ponaša neko ko ima bilo kakvu vlast..tada je rekao: "da mir i dostojanstvo samo jednog čovjeka vrijedi tog novca."
Činjenica da je na njegovom muftijstvu ili u TK ovo pitanje rješeno na načim da vjeronauka ima alternativu u Kulturi religija je pokazatelj da se može ako se hoće..
Pošteno, koliko znam da je priča da za ovo pod 2. nema para... Kanton gleda da ušpara na čemu može, a dok se ne nađu sredstva ova odluka osigurava ravnopravnost svih učenika.

Nisam mislio na tebe, nego uopšteno na sve koji ga bezuslovno podržavaju. Slabo poznajem rad tuzlanskog muftije, ali ako je tačno to što govoriš bilo bi mi drago da on bude novi reis :thumbup:
suncica24

#656 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by suncica24 »

udarnik35 wrote:
suncica24 wrote: I katolici, i pravoslavci, i ona sacica jevreja, i romi, i ateist, i ostali... Je li treba da prebrojavamo krvna zrnca da vidimo ko vise novca daje, pa tim i treba kao da ima i vise prava? Zar demokratija nije, ili makar ne bi trebalo biti nesto drugo?
Na kraju krajeva, i moj novac finansira djelom izgradnju zgrade Rijaseta, pa... ni drvlja, ni kamenja.
Da ne ulazmo dalje u temu tim da, Rijaset ne finasira, ali postavlja vjeroucitelje, dzematlije finansiraju, ali ne utjecu na izbor vjeroucitelja? O djeci da ni ne govorimo.
Uglavnom, od svega je problem ko finansira? Ostali dio komentara cemo zanemariti, jer je nebitno ZASTO finansira?
Pitanje svih pitanja je: ZASTO DJECA IDU NA VJERONAUK?
Kad odgovorimo iskreno, sami sebi i jedni drugima na to, vidjet cemo gdje je problem.
Do tad je sve samo ubiranje poena (i novca) od strane vjerskih poglavara na osnovu jedne sasvim normalne, cak i banalne, odluke.
Izvini, ali nisi ni mene bas najbolje skontala. Samo sam ti ukazao da reis kad je govorio kako "mi" placamo porez, nije mislio na Rijaset, nego nego na muslimane.

I da, i svi koje si pobrojala placaju porez. Zato ih se i treba pitati kako ce se raspolagati njihovim parama a ne da Suljagic svojevoljno o tome odlucuje.

Pitanje zasto djeca idu na vjeronauku zavisi od djeteta na koje mislis i zato bi trebala pitati njihove roditelje.
Vidi, zaista mi se ne da ulaziti u osnove funkcionisanja demokratske drzave, ali evo samo par bazicnih stvari:
a) pitaju se, i to na legitimnom mjestu za takve stvari koje se zove izbori.
b) svojim glasom na izborima daju mandat zastupnicima, koji biraju vlade, koje sacinjavaju ministri.
c) ministri raspolazu mandatom, kreiraju politike i vrse raspodjele sredstava. Na osnovu vlasti koju su im, svojim glasovima dali gradjani.
d) vjerski poglavari i pripadnici vjerskih zajednica su gradjani, jednakopravni i jednakoobavezni, kao i ostali. I oni kao i ostali svoje misljenje o politikama daju glasanjem na izborima.
f) novac poreznih obveznika, iako nije isto sto i novac glasaca, buduci da svi koji su obveznici nisu nuzno i glasaci, ovom piramidom dat je vlastima, tj. ministru na raspolaganje u njegovom mandatu.
e) ukoliko se gradjanima ne svidja kako ministar raspolaze novcem i mandatom, postoje demokratske procedure da utjecu na rad ministra, ili njegovo razrjesenje. Pozivanje na "sarajevsko ljeto", tj. nemire, i linc pojedinca nije jedna od tih procedura.
e) i mimo svega, i na kraju svega, svi gradjani su jednaki pred Drzavom. Tako da, reis, monsinjor i vladika nemaju nikakva visa prava ili obaveze u odnosu na druge gradjane. Njihova veca prava su u domenu funkcije koju obnasaju, a koja nije politicka, vec je vjerska, i u skladu s tim i imaju svoje mjesto na drustveno-politickoj ljestvici.

PS: Pitanje zasto djeca idu na vjeronauk bi trebalo biti postavljeno svim roditeljima. Medjutim, mislim da cemo nakon Suljagiceve odluke, i bez te analiticke namjere, dobiti odgovor na isto. Strah me samo da ce taj odgovor biti porazan kako po vjerske zajednice, tako i po drustvo u cjelini.
suncica24

#657 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by suncica24 »

udrch wrote:

3. Nema treće.

Da li mislis da bi se u Sarajevu ovo pitanje moglo rijesiti uvodjenjem kulture religija umjesto vjeronauka? Znam da si rekao da je alternativa, ali kao sto neko rece, za alternativu za sad nema novaca, tako da jedino sto ostaje je ukidanje vjeronauka skroz ili uvodjenje istog predmeta za sve?
Da li zaista mislis da tek to ne bi uzdrmalo religijske duhove?
I da li sad vidis kompromis koji je napravljen kako bi se sacuvali "veliki" a prava malih makar malo izjednacila sa njihovim?
udarnik35

#658 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by udarnik35 »

suncica24 wrote: Vidi, zaista mi se ne da ulaziti u osnove funkcionisanja demokratske drzave, ali evo samo par bazicnih stvari:
b) svojim glasom na izborima daju mandat zastupnicima, koji biraju vlade, koje sacinjavaju ministri.
c) ministri raspolazu mandatom, kreiraju politike i vrse raspodjele sredstava. Na osnovu vlasti koju su im, svojim glasovima dali gradjani.
d) vjerski poglavari i pripadnici vjerskih zajednica su gradjani, jednakopravni i jednakoobavezni, kao i ostali. I oni kao i ostali svoje misljenje o politikama daju glasanjem na izborima.
f) novac poreznih obveznika, iako nije isto sto i novac glasaca, buduci da svi koji su obveznici nisu nuzno i glasaci, ovom piramidom dat je vlastima, tj. ministru na raspolaganje u njegovom mandatu.
e) ukoliko se gradjanima ne svidja kako ministar raspolaze novcem i mandatom, postoje demokratske procedure da utjecu na rad ministra, ili njegovo razrjesenje. Pozivanje na "sarajevsko ljeto", tj. nemire, i linc pojedinca nije jedna od tih procedura.
e) i mimo svega, i na kraju svega, svi gradjani su jednaki pred Drzavom. Tako da, reis, monsinjor i vladika nemaju nikakva visa prava ili obaveze u odnosu na druge gradjane. Njihova veca prava su u domenu funkcije koju obnasaju, a koja nije politicka, vec je vjerska, i u skladu s tim i imaju svoje mjesto na drustveno-politickoj ljestvici.

PS: Pitanje zasto djeca idu na vjeronauk bi trebalo biti postavljeno svim roditeljima. Medjutim, mislim da cemo nakon Suljagiceve odluke, i bez te analiticke namjere, dobiti odgovor na isto. Strah me samo da ce taj odgovor biti porazan kako po vjerske zajednice, tako i po drustvo u cjelini.
Divim se tvojoj volji i energiji da mi napises sve ove banalnosti. Znam, suncice, znam ja to sve. Medjutim, postoje dvije stvari u kojima se ne slazemo:
1. Da si Ministrica poljoprivrede i pises nacrt Zakona o pcelarstvu (ili donosis odluku o ukidanju subvencija pcelarima) da li bi se konsultovala sa udruzenjem pcelara? Ili bi rekla ako im se ne svidja, nek pcelari ne glasaju za moju stranku na sljedecim izborima?
2. Interesantno je da je do zadnjih izbora "sarajevsko ljeto" bilo legitimno sredstvo iskazivanja nezadovoljstva SDPovaca. Omladina je redovno kritikovana sto sjedi i ispija kafu po cijeli dan, a nece da izadje na ulicu da zatrazi svoja prava. "Sarajevsko ljeto" je bila demokratska procedura za SDP kad je trebalo protestovati protiv Semihe Borovac zato sto su dva nadrogirana klinca ubila momka u tramvaju. :-) Malo dvostruki standardi.

I stvarno nemam volje raspravljati se oko ovoga. Vidjecemo sta ce biti. Koliko ucenika ce otkazati vjeronauku (mislim da je po srednjim skolama ovo vjerovatnije, nego po osnovnim), da li ce SDP cvrsto stati iza Suljagica ili je ovo politicko samoubistvo autora knjige "Ideologija Z. Lagumdzije", da li ce ovo utjecati na izborni rezultat SDPa itd.

Budi mi pozdravljena. :)
suncica24

#659 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by suncica24 »

udarnik35 wrote:
suncica24 wrote: Vidi, zaista mi se ne da ulaziti u osnove funkcionisanja demokratske drzave, ali evo samo par bazicnih stvari:

Divim se tvojoj volji i energiji da mi napises sve ove banalnosti. Znam, suncice, znam ja to sve. Medjutim, postoje dvije stvari u kojima se ne slazemo:
1. Da si Ministrica poljoprivrede i pises nacrt Zakona o pcelarstvu (ili donosis odluku o ukidanju subvencija pcelarima) da li bi se konsultovala sa udruzenjem pcelara? Ili bi rekla ako im se ne svidja, nek pcelari ne glasaju za moju stranku na sljedecim izborima?
2. Interesantno je da je do zadnjih izbora "sarajevsko ljeto" bilo legitimno sredstvo iskazivanja nezadovoljstva SDPovaca. Omladina je redovno kritikovana sto sjedi i ispija kafu po cijeli dan, a nece da izadje na ulicu da zatrazi svoja prava. "Sarajevsko ljeto" je bila demokratska procedura za SDP kad je trebalo protestovati protiv Semihe Borovac zato sto su dva nadrogirana klinca ubila momka u tramvaju. :-) Malo dvostruki standardi.

I stvarno nemam volje raspravljati se oko ovoga. Vidjecemo sta ce biti. Koliko ucenika ce otkazati vjeronauku (mislim da je po srednjim skolama ovo vjerovatnije, nego po osnovnim), da li ce SDP cvrsto stati iza Suljagica ili je ovo politicko samoubistvo autora knjige "Ideologija Z. Lagumdzije", da li ce ovo utjecati na izborni rezultat SDPa itd.

Budi mi pozdravljena. :)
a) vjerske institucije nisu adresa s kojom se treba konsultovati. Prava adresa su udruzenja roditelja i ucenika, tj roditelji i ucenici sami... Sumnjam da oni nisu bas ni o cemu pitani, ako nista opet na ovom prvom nivou, tj. predstavljanju politickih programa pred gradjanima, mada vjerujem da su i na drugom bili "osluhnuti" (kazem vjerujem, ali ne znam tacno... nisam ministar i ne sjedim mu u.... stolici :D )
b) reisovo "sarajevsko ljeto" kao aluzija na "egipatsko proljece", i to dovedeno u vezu, pogresnu, sa trazenjem vjerskih, a ne socijalnih i demokratskih prava,tool ka svrgavanju jednog diktatora, kao sto je to zapravo bio slucaj s Egiptom, nije ni blizu protestima na koje se pozivas. Jer da jeste, ne bi se kolone ljudi mogle vidjeti po europskim gradovima kako traze svoja prava ili zele da utjecu na odluku vlasti koja im se ne svidja.
Prvo je pozivanje na nerede, na linc, na "svrgavanje bh Mubaraka :roll: ", drugo je jedan od nacina trazenja prava. I da, prvo je upotrebio reis, ne drugo i to je ono sto, pored toga sto je njegov govor cisto politicki, sam taj govor cini toliko... huskackim :roll:

A sta ce biti, bit ce... uvijek ostaje ona ocjena Gore. Makar nekima :D
Better Man

#660 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Better Man »

Napadi od strane Reisa Cerica i drugih vjerskih predstavnika na ministra Suljagica vidim kao napad najobicnijih primitivaca koji svojim izjavama lazu i ombanjuju javnost. Govor Reisa na dovistu bih usporedio sa govorima Hitlera, Karadzica, Mladica i drugih fasista. Nemoralnije i korumpiranije vjerske licnosti od reisa Cerica nisam odavno vidio i svaki posteni vjernik musliman bi trebao da ga se stidi i da javno osudi njegove izjave. Niko ne zeli ukinuti vjeronauku, vec samo zeli da ona ne ulazi u prosjek ocjena, tj. zeli se djeci olaksati obrazovanje i rasteretiti od onih predmeta (ovdje je rijec o vjeronauci) koji su ne bitni za njegovo dalje skolvanje i konacno zaposlenje. Da se ja pitam vjeronauku bih ukino u u svim skolama i zamjenio kulturom i istorijom religija. Vjeronauci treba da bude mjesto iskljucivo u vjerskim ustanovama i vjerskim skolama,a nikako u javnim skolama. Neka je stid i sram reisa Cerica njegovih izajva i neka je sdid i sram sve one koji podrzavaju njegove fasisticke izjave izrecene na dovistu.
GOLFER

#661 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by GOLFER »

Better Man wrote:Napadi od strane Reisa Cerica i drugih vjerskih predstavnika na ministra Suljagica vidim kao napad najobicnijih primitivaca koji svojim izjavama lazu i ombanjuju javnost. Govor Reisa na dovistu bih usporedio sa govorima Hitlera, Karadzica, Mladica i drugih fasista. Nemoralnije i korumpiranije vjerske licnosti od reisa Cerica nisam odavno vidio i svaki posteni vjernik musliman bi trebao da ga se stidi i da javno osudi njegove izjave. Niko ne zeli ukinuti vjeronauku, vec samo zeli da ona ne ulazi u prosjek ocjena, tj. zeli se djeci olaksati obrazovanje i rasteretiti od onih predmeta (ovdje je rijec o vjeronauci) koji su ne bitni za njegovo dalje skolvanje i konacno zaposlenje. Da se ja pitam vjeronauku bih ukino u u svim skolama i zamjenio kulturom i istorijom religija. Vjeronauci treba da bude mjesto iskljucivo u vjerskim ustanovama i vjerskim skolama,a nikako u javnim skolama. Neka je stid i sram reisa Cerica njegovih izajva i neka je sdid i sram sve one koji podrzavaju njegove fasisticke izjave izrecene na dovistu.
Kako divne rijeci jednog modernog, mladog covjeka, bas reprezentativan primjerak europejca. Samo tako nastavi, al onda se zapitam sta da ocekujem od ovih nasih lokalnih ''boraca'' za slobod i ''borbu'' protiv diskriminacije :D Sta bi tek oni ZABRANJIVALI i UKIDALI i kako bi ljude kvalifikovali i etiketirali kada na ovaj nacin radi LONDONAC... :roll: Ko vas ne zna...
udrch

#662 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by udrch »

Better Man wrote:Napadi od strane Reisa Cerica i drugih vjerskih predstavnika na ministra Suljagica vidim kao napad najobicnijih primitivaca koji svojim izjavama lazu i ombanjuju javnost. Govor Reisa na dovistu bih usporedio sa govorima Hitlera, Karadzica, Mladica i drugih fasista. Nemoralnije i korumpiranije vjerske licnosti od reisa Cerica nisam odavno vidio i svaki posteni vjernik musliman bi trebao da ga se stidi i da javno osudi njegove izjave. Niko ne zeli ukinuti vjeronauku, vec samo zeli da ona ne ulazi u prosjek ocjena, tj. zeli se djeci olaksati obrazovanje i rasteretiti od onih predmeta (ovdje je rijec o vjeronauci) koji su ne bitni za njegovo dalje skolvanje i konacno zaposlenje. Da se ja pitam vjeronauku bih ukino u u svim skolama i zamjenio kulturom i istorijom religija. Vjeronauci treba da bude mjesto iskljucivo u vjerskim ustanovama i vjerskim skolama,a nikako u javnim skolama. Neka je stid i sram reisa Cerica njegovih izajva i neka je sdid i sram sve one koji podrzavaju njegove fasisticke izjave izrecene na dovistu.
Ja se stidim izjave Cerića, opet je to nezgrapno rekao..
Takođe se stidim i Suljagića, jer je postupio onako kabadahijski..
I jednom i drugom im poručujem da pročitaju preporuke Fonda otvoreno društvo..
Ništa dobro ne izlazi iz usta naših ljudi..
Scipio

#663 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Scipio »

Opet o Reisu. Milsim na kraju krajeva postoji neka nevladina institucija koja se zove IZ koja funkcioniše po svojim pravilima, finansira se iz svojih izvora (pa možda dijelom i vladinim donacijama) i ako treba mijenjati Reisa to bi trebali napravi na ovim izborima unutar IZ. Ja lično mislim da je Reis nedostojan svoje funckije koja je bila jako važna za opstank i izgradnje identiteta bosanskih muslimana u puno težim vremenima nego što su ova.
Bojim se jedino da ljudi koji napadaju reisa bi se trebali pod hitno uključiti u rad IZ da to i ostvare.

Ali baš me zanima šta drugi napadači na reisa osim mene misle o stvarima koji se tiču uopšte vlasti i IZ po recimo pitanju prijedolga da se iznos uplaćenog zekata odbija od poreza na dohodak nekog pojedinca i da grad-IZ kontroliše raspodjelu tih sredstava kao zajednička mjera vlasti i IZ na promociji davanja dobrotvornih priloga i jačanju socijalne kohezije? Da li bi takva mjera bila Fašitička i diskriminatorska? Da li bi narušavala multikulturni rejting našeg evropskog jerusalema?
nosara

#664 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

Scipio wrote:

Opet o Reisu. Milsim na kraju krajeva postoji neka nevladina institucija koja se zove IZ koja funkcioniše po svojim pravilima, finansira se iz svojih izvora (pa možda dijelom i vladinim donacijama) :lol: i ako treba mijenjati Reisa to bi trebali napravi na ovim izborima unutar IZ. Ja lično mislim da je Reis nedostojan svoje funckije koja je bila jako važna za opstank i izgradnje identiteta bosanskih muslimana u puno težim vremenima nego što su ova.
Bojim se jedino da ljudi koji napadaju reisa bi se trebali pod hitno uključiti u rad IZ da to i ostvare.

Ali baš me zanima šta drugi napadači na reisa osim mene misle o stvarima koji se tiču uopšte vlasti i IZ po recimo pitanju prijedolga da se iznos uplaćenog zekata odbija od poreza na dohodak nekog pojedinca i da grad-IZ kontroliše raspodjelu tih sredstava kao zajednička mjera vlasti i IZ na promociji davanja dobrotvornih priloga i jačanju socijalne kohezije? Da li bi takva mjera bila Fašitička i diskriminatorska? Da li bi narušavala multikulturni rejting našeg evropskog jerusalema?
Moze... Sve vjerske zajednice neka od clanstva sakupljaju novac i od toga zive... Porez ne placaju ni danas, tako da se tu ne moze puno izgubit...
palamuda

#665 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by palamuda »

Evo Suljagić nastavlja briljantne poteze, čitam da je Ministarstvo uputilo poziv nekom tičkom odboru da se očituje mogu li junkie profesori Golić i Lučić predavati na univerzitetu zbog svoje kompromitovanosti.
Šta će sad reis reći.
Emire svaka ti je zlatna, samo nastavi i pometi ove silne ušljivce iz obrazovanja.
Scipio

#666 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Scipio »

Vlada Kantona Sarajevo
Adresa: Sarajevo, Reisa Džemaludina Čauševića br.1
Better Man

#667 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Better Man »

GOLFER wrote:
Kako divne rijeci jednog modernog, mladog covjeka, bas reprezentativan primjerak europejca. Samo tako nastavi, al onda se zapitam sta da ocekujem od ovih nasih lokalnih ''boraca'' za slobod i ''borbu'' protiv diskriminacije :D Sta bi tek oni ZABRANJIVALI i UKIDALI i kako bi ljude kvalifikovali i etiketirali kada na ovaj nacin radi LONDONAC... :roll: Ko vas ne zna...
Reis Cerić je svojim postupcima sam sebe etiketirao, a ja sam samo nabrojao. Vrijeme je da se reisu Ceriću jasno i glasno kaže da se spusti na zemlju, da prestane sa lažima i obmanjivanjem javnosti da položi račune državi za sve novčane donacije koje primio i da vidimo gdje su ti novci završili.
StupskaBitanga

#668 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by StupskaBitanga »

Novi potez Emira S.
Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo dostavilo je jučer Odboru za etička pitanja Univerziteta u Sarajevu presude koje je Općinski i Kantonalni sud u Tuzli izrekao Jasminu Mašiću povodom poznate afere Pravni fakultet Ministarstvo je zatražilo od Odbora da razmotri ove presude u kojima su navedeni Zdravko Lučić, Bajro Golić i Sanjin Omanović, profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu kao „korisnici seksualnih usluga studentica kojima je zauzvrat obećana pomoć pri polaganju ispita".

Iako ovi profesori nisu osuđeni, otvoreno je pitanje koliko u cijeloj aferi oni mogu biti zaobiđeni kao, kako ističe Ministarstvo, „ sastavni I neodvojivi moralni dio od profesionalnog dijela lika univerzitetskog profesora kako je to propisano Etičkim kodeksom Univerziteta u Sarajevu".

Pojednostavljeno kazano, Ministarstvo zahtijeva od Odbora za etička pitanja Univerziteta u Sarajevu da ocijeni mogu li Lučić, Golić i Omanović uopće i dalje biti univerzitetski profesori?

- Očekujemo da presude budu razmotrene s etičkog stanovišta I da će Odbor radi zaštite integriteta akademske zajednice, nastavno - naučnog procesa i sigurnosti studenata, ovom posvetiti pažnju I ozbiljnost I donijeti, odnosno predložiti rješenja - stoji u pismu Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo. San/** No links ** PORTAL/a.k.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ja.neron

#669 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ja.neron »

Better Man wrote: Reis Cerić je svojim postupcima sam sebe etiketirao, a ja sam samo nabrojao. Vrijeme je da se reisu Ceriću jasno i glasno kaže da se spusti na zemlju, da prestane sa lažima i obmanjivanjem javnosti da položi račune državi za sve novčane donacije koje primio i da vidimo gdje su ti novci završili.
Islamska zajednica Bih je dala podatke o dobijenim donacijama(podaci su bili objavljeni u sredstvima informisanja) komisiji parlamentarne skupštine BiH iako te donacije nisu potpadale pod one koje su obećane za obnovu BiH na donatorskim konferencijama i slično.
Pojedini džemati su dobijali donacije za obnovu svojih džamija, mekteba i dr. pa to isto tako ne treba tretirati pod donacije za obnovu BiH, računa o utrošku donacija za obnovu džamija i dr. imaju medžlisi i njihove skupštine...
dzeno123

#670 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by dzeno123 »

Ovo je vec nesto, nadam se da ce doticni makar biti suspendovani do daljnjeg i da ce to biti opomena za ostale profesore.
seln

#671 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by seln »

Scipio wrote:Vlada Kantona Sarajevo
Uporedjivati Causevica i Cerica je kao uporedjivati Tita i Bakira Izetbegovica.
nosara

#672 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by nosara »

seln wrote:
Scipio wrote:Vlada Kantona Sarajevo
Uporedjivati Causevica i Cerica je kao uporedjivati Tita i Bakira Izetbegovica.
Pa nije valjda zato turio ovu adresu...? Ja reko' ako neko ima kak'a posla da zna dje je kunton... :wink:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#673 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

udarnik35 wrote:
suncica24 wrote: I katolici, i pravoslavci, i ona sacica jevreja, i romi, i ateist, i ostali... Je li treba da prebrojavamo krvna zrnca da vidimo ko vise novca daje, pa tim i treba kao da ima i vise prava? Zar demokratija nije, ili makar ne bi trebalo biti nesto drugo?
Na kraju krajeva, i moj novac finansira djelom izgradnju zgrade Rijaseta, pa... ni drvlja, ni kamenja.
Da ne ulazmo dalje u temu tim da, Rijaset ne finasira, ali postavlja vjeroucitelje, dzematlije finansiraju, ali ne utjecu na izbor vjeroucitelja? O djeci da ni ne govorimo.
Uglavnom, od svega je problem ko finansira? Ostali dio komentara cemo zanemariti, jer je nebitno ZASTO finansira?
Kad odgovorimo iskreno, sami sebi i jedni drugima na to, vidjet cemo gdje je problem.
Do tad je sve samo ubiranje poena (i novca) od strane vjerskih poglavara na osnovu jedne sasvim normalne, cak i banalne, odluke.
Izvini, ali nisi ni mene bas najbolje skontala. Samo sam ti ukazao da reis kad je govorio kako "mi" placamo porez, nije mislio na Rijaset, nego nego na muslimane.

I da, i svi koje si pobrojala placaju porez. Zato ih se i treba pitati kako ce se raspolagati njihovim parama a ne da Suljagic svojevoljno o tome odlucuje.

Pitanje zasto djeca idu na vjeronauku zavisi od djeteta na koje mislis i zato bi trebala pitati njihove roditelje.

a zamislite da sada država uvede tzv. vjerski porez ....haj nek ga ne uvede nek neko samo proba da ga spomene mislim da bi mu isti ovi što se pozivaju da plaćaju porez oči iskopali :-)
Imamopobjednika

#674 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Imamopobjednika »

Meni se cini da je ministru neko malo zavrnuo ruke i da sada polako pocinje da se povlaci:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110517052

Rekoh ja jos juce da od ovoga nece nista biti. Zivi bili pa vidjeli.
ultima_palabra

#675 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

JoseMujica wrote:
udarnik35 wrote:

a zamislite da sada država uvede tzv. vjerski porez ....haj nek ga ne uvede nek neko samo proba da ga spomene mislim da bi mu isti ovi što se pozivaju da plaćaju porez oči iskopali :-)
Eno jučer intervju sa Kaplanom u Oslobođenju... govori o grantovima ministarstva za ovu godinu i govori kako su tu 4 miliona za vjerske zajednice. Kaže da je protiv tih transfera, ali "da ne bi podgrijavali političku situaciju u FBiH pristao je da se to zadrži".
Post Reply