nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Mjesanac

#651 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Mjesanac »

jovanbl wrote:Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.

Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.

Ima vise u zivotu od toga ko je koje religije. Znam da moji nikada ne bi negativno reagovali. Ljudi koji to gledaju su za mene ograniceni, neobrazovani ljudi.
cyprus

#652 Re: nacionalno mjesani brak

Post by cyprus »

Imamopobjednika wrote:...Ali mi je bitno, jako bitno, da se moja djeca odgajaju u duhu te vjere...
Da li bi se odrekao svog djeteta kada bi nakon što malo poraste ono tebi reklo da se ne vidi u vjeri i da je ateista?
sheilak

#653 Re: nacionalno mjesani brak

Post by sheilak »

jovanbl wrote:Zapitajte se koliko bi Vama ili vasim ocevima , majkama, i ostaloj rodbini bilo prihvatljivo ako ste bosnjak/inja da imate muza/zenui ili zeta/snahu srbina i obratno.

Kako bi vam reagovali otac, mater brat sestra, kakobi ste vi odreagovali na njihovu reakciju.

Iako se kod nas cini opravdanim-ali samo cini- sa podozrivoscu gledati na druge vjere ili vise nacionalnosti sa ovdasnjih prostora, ja to ne mogu razumjeti. Kod mene je cijela porodica "izmijesana", ne samo po pitanju religija, nego i po pitanju naroda ( ne samo balkanskih). Tome bih pridodala i cinjenicu da sam odrasla u opet raznovrsnom okruzenju, pa si ne mogu predstaviti da neko misli u tako skucenim okvirima. Inace, ma koliko misljenje ili podrska porodice po ovom pitanju bila vazna, toliko je i sebicna i okrutna, ako me sprjecava da budem s nekim koga volim. Ko zapravo ima pravo drugome odrediti kako da zivi svoj zivot? Posebno, ako je ta nakana uslovljena vlastitim subjektivnim ( primitivnim ) misljenjem!

Naravno, nisam pristalica ni prisiljavanja na nacionalno mjesane brakove :D , ukoliko se osobe povode vlastitim uvjerenjim da bi im tako nesto bilo odbojno. Ali, glupo je povoditi se za misljenjem vecine, a ne slusati pri tom sebe i odbijati sve a priori jer bi porodica, uza i sira, prijatelji i susjedi ,evtl reagirali sa zgrazavanjem, odbacivanjem ili ne daj Boze, nekim nasiljem.

Uvijek slusati sebe, narode, i onaj tihi glasic u sebi koji nam obicno pokazuje kuda dalje.
ajde_vise

#654 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ajde_vise »

Imamopobjednika wrote:
Ali ja licno nikada ne bih mogao ozeniti osobu koja je druge nacionalnosti i sasvim sigurno bih se odrekao vlastitog djeteta u slucaju da se ozeni/uda za osobu koja nije musliman. Ne bi mi bilo svejedno ako bi se ozenio/udala za nekoga ko nije Bosnjak/inja a jeste musliman/ka ali bih preko toga mogao preci.

ovo sve ostalo te razumijem - i slazem se - tvoj izbor

al da bi se djeteta odrekao - radi njegovog izbora :? :? :?
( ma kako ga pokusao odgojit u svom duhu i u tome uspio ili na kraju "ne uspio")
SoulSeeker

#655 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

Никада се нисам могао отети кошмарним предвиђањима по којима је целокупна политика тзв. "мешаних бракова" заправо нека врсте стратегије за систематско уништавање Бошњака, Срба, и Хрвата у БиХ. Мислим да иза овога стоји белосветска урота на челу са УСА која жели да заједно живимо као нормални људи у различитости вера и нација, а томе (уколико уопште желимо постојати) свакако треба стати у крај, једном и за сва времена !!!

Људи, немојте се жените и удајете за жене и мушкарце друге вере и нације јербо морамо следити нашу традицију и остати оно што смо одувек били. Мешано, то једноставно није за нас.

:lol: :lol: :lol: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#656 Re: nacionalno mjesani brak

Post by trimi68 »

Svako ima pravo na svoj izbor u životu.
I največa je glupost se kriti iza one glupe fraze"šta će drugi reći"(babo ili otac,majka ili mati, ili naše drage komšije i prijatelji a o rodbini da se i ne govori). 8-) :sax:
iz dna duše

#657 Re: nacionalno mjesani brak

Post by iz dna duše »

Pikaboo wrote:Sjetih se,ako je neko citao moj post negdje na pocetku teme,o drugarici koja se sokirala kad je saznala da nisam cista i rekla kako se nikad nebi zabavljala sa covjekom druge vjere,elem udade se za Amerikanca katolika neki dan :lol: Ljubav cuda cini :)

Zivi i pusti druge da zive
Kod nas je činjenica da se pod "miješanim brakom" podrazumijeva brak između pripadnika naših naroda, koji žive na ovim prostorima. Ali kada se neko oženi ili uda za Nijemca, Šveđanina, Amerikanca...."onda to i nije tako strašno". Još se nekako sa ponosom priča o tome...
Nije miješan brak ni kada se muslimanka uda za Arapa ili Turčina..., pravoslavka za Rusa ili Grka...,katolkinja za Italijana ili Poljaka... Kod nas vrijedi: samo je miješan brak i miješana su djeca između pripadnika naroda koji stoljećima žive jedni sa drugim ili jedni pored drugih....Takvi brakovi su uvijek na meti. Sreća pa to kod ljudi koji se istinski vole, a imaju "miješani brak", ne igra nikakvu ulogu.
Margita81

#658 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Margita81 »

iz dna duše wrote:
Pikaboo wrote:Sjetih se,ako je neko citao moj post negdje na pocetku teme,o drugarici koja se sokirala kad je saznala da nisam cista i rekla kako se nikad nebi zabavljala sa covjekom druge vjere,elem udade se za Amerikanca katolika neki dan :lol: Ljubav cuda cini :)

Zivi i pusti druge da zive
Kod nas je činjenica da se pod "miješanim brakom" podrazumijeva brak između pripadnika naših naroda, koji žive na ovim prostorima. Ali kada se neko oženi ili uda za Nijemca, Šveđanina, Amerikanca...."onda to i nije tako strašno". Još se nekako sa ponosom priča o tome...
Nije miješan brak ni kada se muslimanka uda za Arapa ili Turčina..., pravoslavka za Rusa ili Grka...,katolkinja za Italijana ili Poljaka... Kod nas vrijedi: samo je miješan brak i miješana su djeca između pripadnika naroda koji stoljećima žive jedni sa drugim ili jedni pored drugih....Takvi brakovi su uvijek na meti. Sreća pa to kod ljudi koji se istinski vole, a imaju "miješani brak", ne igra nikakvu ulogu.

:thumbup: :thumbup:
staza

#659 Re: nacionalno mjesani brak

Post by staza »

sheilak wrote:

Iako se kod nas cini opravdanim-ali samo cini- sa podozrivoscu gledati na druge vjere ili vise nacionalnosti sa ovdasnjih prostora, ja to ne mogu razumjeti. Kod mene je cijela porodica "izmijesana", ne samo po pitanju religija, nego i po pitanju naroda ( ne samo balkanskih). Tome bih pridodala i cinjenicu da sam odrasla u opet raznovrsnom okruzenju, pa si ne mogu predstaviti da neko misli u tako skucenim okvirima. Inace, ma koliko misljenje ili podrska porodice po ovom pitanju bila vazna, toliko je i sebicna i okrutna, ako me sprjecava da budem s nekim koga volim. Ko zapravo ima pravo drugome odrediti kako da zivi svoj zivot? Posebno, ako je ta nakana uslovljena vlastitim subjektivnim ( primitivnim ) misljenjem!

Naravno, nisam pristalica ni prisiljavanja na nacionalno mjesane brakove :D , ukoliko se osobe povode vlastitim uvjerenjim da bi im tako nesto bilo odbojno. Ali, glupo je povoditi se za misljenjem vecine, a ne slusati pri tom sebe i odbijati sve a priori jer bi porodica, uza i sira, prijatelji i susjedi ,evtl reagirali sa zgrazavanjem, odbacivanjem ili ne daj Boze, nekim nasiljem.

Uvijek slusati sebe, narode, i onaj tihi glasic u sebi koji nam obicno pokazuje kuda dalje.
Realizam je od romantizma uvijek umjetnički autentičnija opcija, pa tako i životno.
Stoga, i o ljubavi, ili o bilo čemu, degutantno je filozofirati, jer ništa nije nemoguće.
No činjenica je da je jungovski rečeno istočno-zapadna agresija prešla u kolektivno nesvjesno.
A za to ipak treba malo veći djelić snage da bi se prevazišlo, čak i kad je situacija idealna i nedetektirana.
;-)
callmethebreeeze

#660 Re: nacionalno mjesani brak

Post by callmethebreeeze »

meni u svojoj ovoj prici nije jasna jedna stvar; da li je ispravno reci mjesani ili mjesoviti brak? imamo li kakvu kompetentnu "jezikaru" da nam to razjasni? :D
SoulSeeker

#661 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

callmethebreeeze wrote:meni u svojoj ovoj prici nije jasna jedna stvar; da li je ispravno reci mjesani ili mjesoviti brak? imamo li kakvu kompetentnu "jezikaru" da nam to razjasni? :D
"Mješoviti brak" je ispravniji naziv za bračnu zajednicu dvije osobe različitog nacionalnog i vjerskog predznaka, ali to je manje više nebitno jer smo shvatili šta tip želi reći. :)
chuchumbamayumbe

#662 Re: nacionalno mjesani brak

Post by chuchumbamayumbe »

mijesano meso, mijesana salata, mijesani brak...
callmethebreeeze

#663 Re: nacionalno mjesani brak

Post by callmethebreeeze »

SoulSeeker wrote:
callmethebreeeze wrote:meni u svojoj ovoj prici nije jasna jedna stvar; da li je ispravno reci mjesani ili mjesoviti brak? imamo li kakvu kompetentnu "jezikaru" da nam to razjasni? :D
"Mješoviti brak" je ispravniji naziv za bračnu zajednicu dvije osobe različitog nacionalnog i vjerskog predznaka, ali to je manje više nebitno jer smo shvatili šta tip želi reći. :)
ma naravno, samo sam htio cuti sta je tacno.

ja podrzavam sve vrste mijesanja.
:D
chuchumbamayumbe

#664 Re: nacionalno mjesani brak

callmethebreeeze wrote:
SoulSeeker wrote:

JA ne podrzavam mijesanje votke i pive.
HAVANA

#665 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

callmethebreeeze wrote:
SoulSeeker wrote:

Piva i štok ne ide :oops:
HAVANA

#666 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

Ja i chu baš isto mislimo :lol:
Dedo Hikmet

#667 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dedo Hikmet »

Vidim intersantnu temu na forumu pa možda ja kao stari emigrant i dijasporac mogu dati
svoje mišljenje. Kod mene je situacija malo drugačija nego kod drugih, kćeri i sin su mi
oženjeni/udati za Bošnjake (iz BiH i crnogorski Sandžak), ja sam u braku sa ženom is jugoistične
Azije. Prva dva braka su bile Bošnjakinje i propala su mojom krivicom, zbog zaposlenja koja sam
mijenjao i putovao. Žene zahtijevaju ipak neku stabilnost u životu, al eto
ja sam slijedio svoja intersovanja. Često smo mijenjali gradove a nekad i države i razmljivo
je da rijetko koja žena može da živi tako.
Teško bih mogao zamisliti da moja kćer, ili sada već unuka, ima neku vezu
ili brak sa Austrijancem npr. Imao sam dosta bliskih prijateljstava i znam kako austrijske familije
funkcionišu i kako ljudi misle. Mislim da je ono najbolje kod njih i vjerski i tradicionalno ukorjenjeno.
Da bi se jedna žena ili muškarac musliman iz Bosne uklopili u te šeme morali bi da se u velikoj
mjeri odreknu onog izvornog svoga - a to odricanje je po mom mišljenju ranjavanje svog bića,
koje nije toliko očito dok je čovjek mlad ali poslije dobiva sve veću i veću težinu.
Moje kćeri (valjda naslijedile od mene :D ) su imale uvijek jako izrađenu tu
racionalnu crtu i time su se vodile priliko odabira svojih partnera i muževa. Nikada nisam vršio
nikakv pritisak ni na koga, vrlo rano sam počeo da diskutujem sa svojom djecom kao sa odraslim
ljudima i da im pokazujem da cijenim njihovo mišljenje.
PalaSa Marsa

#668 Re: nacionalno mjesani brak

Post by PalaSa Marsa »

Sto ce rec' Dedo, da Vasa odluka izabranice (za treci brak) nije bas potpuna.? (Il' blago receno, nije prava ili po pravilima?)
Dedo Hikmet

#669 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dedo Hikmet »

PalaSa Marsa wrote:Sto ce rec' Dedo, da Vasa odluka izabranice (za treci brak) nije bas potpuna.? (Il' blago receno, nije prava ili po pravilima?)
Rekao bih da nije odluka koju bi većina ljudiu mojim godinama donijela, nije potpuno racionalna, ali ja sam i jako
emotivan čovjek. Upravo su moje kćeri bili najveći protivnici toga braka. Sinu je bilo apsolutno svejedno.
PalaSa Marsa

#670 Re: nacionalno mjesani brak

Post by PalaSa Marsa »

Dedo Hikmet wrote:
PalaSa Marsa wrote:Sto ce rec' Dedo, da Vasa odluka izabranice (za treci brak) nije bas potpuna.? (Il' blago receno, nije prava ili po pravilima?)
Rekao bih da nije odluka koju bi većina ljudiu mojim godinama donijela, nije potpuno racionalna, ali ja sam i jako
emotivan čovjek. Upravo su moje kćeri bili najveći protivnici toga braka. Sinu je bilo apsolutno svejedno.
Heheh, ljubav velis a? :-D
chuchumbamayumbe

#671 Re: nacionalno mjesani brak

Ne znam, valjda zato sto sam i ja sam dijete iz mijesanog braka, ne mogu da zamislim da sutra kazem svojoj djeci ili da ih se odreknem zato sto su se zaljubili ili sto hoce da zive sa nekim ko je crn, bijel, zut, indijanac, pakistanac, eskim ili arap, holandjanin, amerikanac, srbin, hrvat, musliman, ovo-ono, nidje veze.
Za razliku od mog rahmetli dede koji se odrekao moje majke kada se udala za ne-muslimana, i za razliku od moje pokojne babe koja je izbacila mog oca iz stana kada se pojavio sa mojom majkom, a samo zato sto je imala nepodobno ime, i nista vise.
Duga prica, uglavnom, ne bih nikada sebi dozvolio da poprijeko pogledam svoju djecu samo zato sto se vode svojim srcem, a ne misljenjima njihovih roditelja (dokle god su u pitanju zabrane tipa "druga vjera").
SoulSeeker

#672 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

Dedo Hikmet wrote:Rekao bih da nije odluka koju bi većina ljudiu mojim godinama donijela, nije potpuno racionalna, ali ja sam i jako emotivan čovjek.
U smislu da si, kao što kažeš, ostavljao žene radi posla?
Dedo Hikmet wrote:Upravo su moje kćeri bili najveći protivnici toga braka. Sinu je bilo apsolutno svejedno.
Reci sinu da je lafčina, i prenesi mu puno pozdrava iz Titove Zenice.
michio

#673 Re: nacionalno mjesani brak

Post by michio »

Tja, Zenica se uopste ne spominje u revoluciji.
pustopoljina

#674 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pustopoljina »

:D :D :D :D :D :D :D

Image

Image
SoulSeeker

#675 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

michio wrote:Tja, Zenica se uopste ne spominje u revoluciji.
Spominje se u knjizi "Istorija grada Zenice" koja je izdata prije rata, ali o tome ćemo na nekoj drugoj temi. :)
Locked