Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sunrise00

#651 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sunrise00 »

Zna li ko kada izlaze konkursi? Konkretno, zna li se ista o etf-u? Hvala :D

P.S. Sto se tice prijemnog na etf-u sta mislite je li ok pripremati se za prijemni iz starih zbirki (od prije godinu-dvije)? Posto znam da se prijemni promijenio ali ne znam jesu li se promijenile oblasti koje dolaze na prijemnom :D uzimajuci u obzir da nisam u mogucnosti da idem na pripreme :roll:

P.P.S. Ima li jos neko da upisuje etf ove godine? :oops:
Mr. Brightside

#652 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

Sunrise00 wrote:Zna li ko kada izlaze konkursi? Konkretno, zna li se ista o etf-u? Hvala :D

P.S. Sto se tice prijemnog na etf-u sta mislite je li ok pripremati se za prijemni iz starih zbirki (od prije godinu-dvije)? Posto znam da se prijemni promijenio ali ne znam jesu li se promijenile oblasti koje dolaze na prijemnom :D uzimajuci u obzir da nisam u mogucnosti da idem na pripreme :roll:

prati etf.unsa.ba stranicu, ažurni smo :D

ovaj, jesi gledala ovaj zadnji primjer prijemnog(dvajes zadačića) ? :D
uglavnom nek ti to bude smjernica kako i šta, a za zbirke tj. one zelene knjigice što prodaju uz pripremnu, one su ok :D

od oblasti, ma sve se vrti oko iracionalne,eksponencijalne i logratimske jedn. i nejedn. :)
trigonometrije i kompleksnih... :D

ako mi ne bude mrsko postat cu ovdje prijemni od prošle godine :D :run:
Sunrise00

#653 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Sunrise00 »

Mr. Brightside wrote:
Sunrise00 wrote:Zna li ko kada izlaze konkursi? Konkretno, zna li se ista o etf-u? Hvala :D

prati etf.unsa.ba stranicu, ažurni smo :D

ovaj, jesi gledala ovaj zadnji primjer prijemnog(dvajes zadačića) ? :D
uglavnom nek ti to bude smjernica kako i šta, a za zbirke tj. one zelene knjigice što prodaju uz pripremnu, one su ok :D

od oblasti, ma sve se vrti oko iracionalne,eksponencijalne i logratimske jedn. i nejedn. :)
trigonometrije i kompleksnih... :D

ako mi ne bude mrsko postat cu ovdje prijemni od prošle godine :D :run:
gledala sam prijemni od prosle godine, mislim da sam ga i uradila ali cu opet, da vidim kako se snalazim :D razumijem ih sve i znam ih uraditi s tim da neke stvari nisam dugo radila pa dok skontam najbrzi nacin i to...ali je generalno ok. Mislim da imam 3 zbirke zadataka za prijemni :lol: tako da cu to preraditi...valjda ce biti ok :D
hvala :thumbup:
Lela:D

#655 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Lela:D »

Cula sam da ove godine na Pravu (Sarajevo) ima prijemni, pa me zanima zna li neko nesto vise o tome, da li je istina, ili ne?
alter-ego

#656 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alter-ego »

De da vas pitam, da ne bi otvarala novu temu.
Sta mislite o rudarskom fakultetu ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#657 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

Lela:D wrote:Cula sam da ove godine na Pravu (Sarajevo) ima prijemni, pa me zanima zna li neko nesto vise o tome, da li je istina, ili ne?
nije istina. na Pravnom fakultetu u Sarajevu nema prijemni, nažalost.
Ambrozija

#658 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Ambrozija »

Chmoljo wrote:
Lela:D wrote:Cula sam da ove godine na Pravu (Sarajevo) ima prijemni, pa me zanima zna li neko nesto vise o tome, da li je istina, ili ne?
nije istina. na Pravnom fakultetu u Sarajevu nema prijemni, nažalost.
Prijemni je samo za drugi ciklus, koliko ja znam :)
gimnazijalka321

#659 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by gimnazijalka321 »

.
Last edited by gimnazijalka321 on 06/02/2013 22:38, edited 1 time in total.
numizmatic

#660 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by numizmatic »

Biti profesor i nije toliko loše... Svakako nećeš moći nešto posebno birati šta god upisala, a profesori imaju za ova vremena jako dobru platu, još kad se uzme u obzir težina posla i slobodno vrijeme :thumbup:
Unbelievable

#661 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Unbelievable »

gimnazijalka321 wrote:Treba mi pomoć. Pročitala sam sve što je napisano na ovoj temi i uglavnom su komentari "studiraj ETF, farmaciju i medicinu", ostalo ništa i to mi otežava izbor. Nalazim se u jako stresnom razdoblju života jer svi na mene vrše pritisak do te mjere da roditelji trenutno ne razgovaraju sa mnom zbog fakulteta (znam -.-)
Slicna situacija, samo sto je meni problem sto ne mogu sama da se odlucim sta zaista da upisem, a to mnoge cudii i svi me pritiscu da se odlucim. Znam i ja da je doslo vrijeme za to, pa me nekako hvata panika, jer treba se polako pocet spremat. Svi kazu upisi sta volis, ali cinjenica je da moras gledat i nesto od cega ces sutra imat za zivot... Ja sam zainteresovana za ove fakultete gdje je matematika dosta bitna. Imam super prosjek sve 4 godine gimnazije, ali sam nekako postala skroz nesigurna u svoje znanje, pogotovo zato sto sam na prirodnom smjeru i ne znam kako bih se snasla na nekim od tehnickih fakulteta. Matematika mi je uvijek dobro isla i stvarno je vjezbam,, ali ne znam je li to dovoljno sutra za fakultet ( pogotovo s obzirom na to da u 3. i 4. razredu radimo samo zadatke iz Venea). Strah me malo i one price da dosta raje koja se pokaze u srednjoj zablokira na fax-u. Racunam da imam stvorene radne navike i pretpostavljam da cu se truditi sta god da odabrem, ali me strah da ne upisem nesto, vidim da to nije to i da ne znam sta i kako dalje...Znaci, razmisljam o ETFu, masinstvu, pa i gradjevina mi ulazi u glavu u zadnje vrijeme, TKN na PMFu :-)
Dakle, kako se odluciti sta upisati :?
Mr. Brightside

#662 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Mr. Brightside »

ispipkaš čime se zapravo bave inžinjeri npr. građevine, na kojim poslovima, u kojim uslovima rade, mogućnost pronalaska posla... i onda odabereš ono u čemu se najradije vidiš/možeš zamisliti.. :D
JOINT_1921
Vozim: odlično

#663 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by JOINT_1921 »

Unbelievable wrote:
gimnazijalka321 wrote:Treba mi pomoć. Pročitala sam sve što je napisano na ovoj temi i uglavnom su komentari "studiraj ETF, farmaciju i medicinu", ostalo ništa i to mi otežava izbor. Nalazim se u jako stresnom razdoblju života jer svi na mene vrše pritisak do te mjere da roditelji trenutno ne razgovaraju sa mnom zbog fakulteta (znam -.-)
Slicna situacija, samo sto je meni problem sto ne mogu sama da se odlucim sta zaista da upisem, a to mnoge cudii i svi me pritiscu da se odlucim. Znam i ja da je doslo vrijeme za to, pa me nekako hvata panika, jer treba se polako pocet spremat. Svi kazu upisi sta volis, ali cinjenica je da moras gledat i nesto od cega ces sutra imat za zivot... Ja sam zainteresovana za ove fakultete gdje je matematika dosta bitna. Imam super prosjek sve 4 godine gimnazije, ali sam nekako postala skroz nesigurna u svoje znanje, pogotovo zato sto sam na prirodnom smjeru i ne znam kako bih se snasla na nekim od tehnickih fakulteta. Matematika mi je uvijek dobro isla i stvarno je vjezbam,, ali ne znam je li to dovoljno sutra za fakultet ( pogotovo s obzirom na to da u 3. i 4. razredu radimo samo zadatke iz Venea). Strah me malo i one price da dosta raje koja se pokaze u srednjoj zablokira na fax-u. Racunam da imam stvorene radne navike i pretpostavljam da cu se truditi sta god da odabrem, ali me strah da ne upisem nesto, vidim da to nije to i da ne znam sta i kako dalje...Znaci, razmisljam o ETFu, masinstvu, pa i gradjevina mi ulazi u glavu u zadnje vrijeme, TKN na PMFu :-)
Dakle, kako se odluciti sta upisati :?
Moj prijedlog ti je apsolutno masinstvo s obzirom da si prirodnjak i da volis matematiku i fiziku, a Vene, ako si ga savladala, na faxu ne radis nista puno teze, sve se moze skontati... Fakultet k'o fakultet nije previse tezak, ali apsolutno nema ters profesora i asistenata, ima, ali se sa njima zna kako izaci na kraj, i poprilicno su normalniji u odnosu na price koje sam cuo sa drugih fakulteta... Sam proces nastave je po meni dobro organizovan i tjera te da si stalno tu, da grupno vjezbas, da radis projekte, seminarske, redovne su provjere znanja, pa kad i ucis tako redovno zaista nema puno problema... Ja sam zavrsio masinstvo i bilo je ponuda za posao, i mislim da je to danas jedna od trazenijih struka, kako za ici vani, tako i ovdje, kroz energetsku efikasnost, proizvodnju, zastitu okoline, proizvodnju energije, dizajniranje, obrade metala, drveta, ili pak ako te zanimaju turbine, kotlovi, ili si mozda pak za obradu drveta, namjestaj, ovo ono, ali tu si ogranicen na jednu djelatnost, pa i ne cudi da je najvise studenata na smijeru proizvodnja i energetika. Motori i motorna vozila su vjerovatno najtezi smijer, i ako te to zanima ide apsolutno preporuka, jer njih ima oko 5 na smijeru svake godine, i nadju odmah posao, ali se i napatis jer si sa profesorom na ti, i ima dosta usmenih. Na birou najmanje ima gradjevinaca, ali i tu si striktno orjentisan na to, a kroz masinstvo nisi, imas 100 mogucnosti da se pronadjes, kao sto sam i ja hvala Bogu... Etf svake godine sada zavrsi 120 bachelora, odnosno popunjeni svi smjerovi, i to je dobar fakultet, mozda se i vise napatis, ali ucis stvari od kojih neces imati puno koristi, a i profesori su gori nego kod nas... Njih je na birou pred proslu akademsku godinu bilo 185, nas 120, a gradjevine mislim oko 30-ak... Pmf po meni nije dobra opcija ukoliko ne mislis biti profesorica matematike...

Eto, nadam se da sam pomogao, ako sta treba, pitaj.. :)

P.S. A vidim da ides u istu gimnaziju koju sam i ja zavrsio.. :) Ne brini, sta god da upises, zavrsit ces, jer mi smo najbolji... :D
Unbelievable

#664 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Unbelievable »

JOINT_1921 wrote:
Moj prijedlog ti je apsolutno masinstvo s obzirom da si prirodnjak i da volis matematiku i fiziku, a Vene, ako si ga savladala, na faxu ne radis nista puno teze, sve se moze skontati... Fakultet k'o fakultet nije previse tezak, ali apsolutno nema ters profesora i asistenata, ima, ali se sa njima zna kako izaci na kraj, i poprilicno su normalniji u odnosu na price koje sam cuo sa drugih fakulteta... Sam proces nastave je po meni dobro organizovan i tjera te da si stalno tu, da grupno vjezbas, da radis projekte, seminarske, redovne su provjere znanja, pa kad i ucis tako redovno zaista nema puno problema... Ja sam zavrsio masinstvo i bilo je ponuda za posao, i mislim da je to danas jedna od trazenijih struka, kako za ici vani, tako i ovdje, kroz energetsku efikasnost, proizvodnju, zastitu okoline, proizvodnju energije, dizajniranje, obrade metala, drveta, ili pak ako te zanimaju turbine, kotlovi, ili si mozda pak za obradu drveta, namjestaj, ovo ono, ali tu si ogranicen na jednu djelatnost, pa i ne cudi da je najvise studenata na smijeru proizvodnja i energetika. Motori i motorna vozila su vjerovatno najtezi smijer, i ako te to zanima ide apsolutno preporuka, jer njih ima oko 5 na smijeru svake godine, i nadju odmah posao, ali se i napatis jer si sa profesorom na ti, i ima dosta usmenih. Na birou najmanje ima gradjevinaca, ali i tu si striktno orjentisan na to, a kroz masinstvo nisi, imas 100 mogucnosti da se pronadjes, kao sto sam i ja hvala Bogu... Etf svake godine sada zavrsi 120 bachelora, odnosno popunjeni svi smjerovi, i to je dobar fakultet, mozda se i vise napatis, ali ucis stvari od kojih neces imati puno koristi, a i profesori su gori nego kod nas... Njih je na birou pred proslu akademsku godinu bilo 185, nas 120, a gradjevine mislim oko 30-ak... Pmf po meni nije dobra opcija ukoliko ne mislis biti profesorica matematike...

Eto, nadam se da sam pomogao, ako sta treba, pitaj.. :)
Eh...fizika, to me interesuje... Mislim, u gimnaziji rijetko kad tu vidis nesto prakticno, sve se skoro svodi na zadatke iz coliceve zbirke u kojoj uglavnom samo uvrstavas brojeve u formule, eventualno pokoji iz Dimicevog C kursa, ali jako rijetko. Kako s tim izaci na kraj :?: I recimo, kad sutra zavrsim fakultet, sta moze biti u opisu posla koji radim :?: :) I da, kad roditeljima spomenem masinstvo, cesto imaju obicaj reci: "to je muski posao", da li se to zaista gleda kada zavrsis fax i trazis radno mjesto :?: :-D
JOINT_1921

#665 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by JOINT_1921 »

Proizvodno masinstvo je muski posao, gdje uistinu su rijetke zene, i za neke pozicije bas i ne odgovara zensko.. :) Ali masinstvo nije samo proizvodnja, alati, struganje, glodanje, reci ti to roditeljima.. :) Masinstvo je i projektovanje u kancelariji, i rad u hidroelektrani, na vjetrenjacama, solarnim panelima, jedno od najtrazenijih, ako ne i najtrazenije zanimanje u svijetu, energetika ce uvijek postojati, obnovljivi izvori koji postaju sve znacajniji, klimatizacija, grijanje, hladjenje, procesna tehnika, itd. Sve su to stvari gdje su muskarac i zenska osoba apsolutno ravnopravni, pa reci ti to svojim roditeljima.. :)

Sto se tice fizike, vise sam mislio principijelno, to sto si ucila u srednjoj iz tih zbirki, koje su bile naravno aktuelne kada sam i ja isao u tu skolu, trebat ce ti samo iz fizike 1 i 2, a ovo ostalo sve ucis novo, samo principi fizike ostaju isti npr za Dinamiku i Kinematiku, ali to nema veze sa srednjom, nego novi fakultetski pristup ali snaci ces se 100% jer se sve izvjezba, pokazu profesori i asistenti, imaju zadace, i sve to bude super...

Sve zavisi za koji smijer se kasnije opredijelis, sta ce ti biti u opisu posla.. Moj i tvoj opis posla sutra mogu biti apsolutno dijametralno suprotni, ali i slicni, sve zavisi koja firma, sta kako... A svakoj firmi treba masinac, bilo u proizvodnji, planiranju, organizaciji, projektovanju, a masinci su i najbolji sefovi dokazano...
Unbelievable

#666 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Unbelievable »

Hvala ti na ovim detaljnim opisima, zaista su dosli ohrabrujuce, cini mi se da ipak neke stvari nisu toliki bauk :) Racunam da cu ovu matematiku poceti spremati jer je sve izvjesnija na prijemnom, a masinstvo mi sad djeluje jos zanimljivije,a nekako mi izgleda da nije toliko tesko koliko je, recimo, ETF, a mozda je cak i efikasnije sto se tice posla. :)

A sto se tice nase gimanzije, puno se toga promijenilo i mijenja se, od profesora, ucenika, ali eto, valjda cemo ostati najbolji :)
JOINT_1921

#667 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by JOINT_1921 »

Naravno da nisu bauk, rad i trud se uvijek isplate, pa tako i ovdje, a nema ko da te handri ako znas da ne polozis...
Ne znam kakve si ocjene imala iz matematike, ali ja kad sam upisivao nije bilo prijemnog ko ima zbir iz matematike 16 (2 razreda 5, 2 razreda zakljucna 4, i meni su jos priznali one odabrane oblasti matematike), pa nazovi ako je to i kod tebe mozda slucaj... Efikasnije je svakako kad ti ja kazem, nisam subjektivan... Naravno, i bili i ostat cemo... :)
emirolini

#668 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by emirolini »

ZANAT!
Unbelievable

#669 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Unbelievable »

JOINT_1921 wrote:Naravno da nisu bauk, rad i trud se uvijek isplate, pa tako i ovdje, a nema ko da te handri ako znas da ne polozis...
Ne znam kakve si ocjene imala iz matematike, ali ja kad sam upisivao nije bilo prijemnog ko ima zbir iz matematike 16 (2 razreda 5, 2 razreda zakljucna 4, i meni su jos priznali one odabrane oblasti matematike), pa nazovi ako je to i kod tebe mozda slucaj... Efikasnije je svakako kad ti ja kazem, nisam subjektivan... Naravno, i bili i ostat cemo... :)
Do sada sam imala zakljucnu 5 iz matematike sve 3 godine, a pretpostavljam da ce tako biti i ove :) Uglavnom, mislim da bi prijemni mogla fino spremiti, pa i ako bude nekih nejasnih stvari, bice valjda neka pripremna nastava, eventualno instrukcije gdje se to moze savladati. Bitno mi je da se ja poslije tog prijemnog snadjem :)
belmam

#670 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by belmam »

eh ovako ljudi, maturant sam ove godine, jedna od opcija za upis mi je i saobracajni fakultet, pa ako ima neko iskustva da me posavjetuje oko prijemnog, fakulteta, profesora i tako to? prijemni se blizi, moram se odluciti konacno, pa pomozite malo :)
Bluesman

#671 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Bluesman »

belmam wrote:eh ovako ljudi, maturant sam ove godine, jedna od opcija za upis mi je i saobracajni fakultet, pa ako ima neko iskustva da me posavjetuje oko prijemnog, fakulteta, profesora i tako to? prijemni se blizi, moram se odluciti konacno, pa pomozite malo :)
Ja samo znam da ti Huse Fatkic drzi matematiku

Hahahha

...
Bluesman

#672 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Bluesman »

belmam wrote:eh ovako ljudi, maturant sam ove godine, jedna od opcija za upis mi je i saobracajni fakultet, pa ako ima neko iskustva da me posavjetuje oko prijemnog, fakulteta, profesora i tako to? prijemni se blizi, moram se odluciti konacno, pa pomozite malo :)
Ja samo znam da ti Huse Fatkic drzi matematiku

Hahahha

...
belmam

#673 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by belmam »

ko je on?
Bluesman

#674 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Bluesman »

belmam wrote:ko je on?
Sve ce ti se samo reci kada upises . Ja sam na etfu i meni drzi 2 matematike. Ma da ce mozda otici u penziju...

...
ambition

#675 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ambition »

Koji bi faks preporucili za nekog drustvenog tipa (historija, geografija jaca strana, jezici takodje, prirodne nauke slabija strana, bez interesa za iste)
Ja kad pogledam ovu listu samo mogu da izdvojim pravo i fpn? :zoka: Evo sad vidim i PMF smjer geografija? Imal tu kakve matematike i povezivanja sa prirodnim naukama? :D Geografija je prelijepa nauka...
Zaboravih reci informatiku pravo gotivim, ali nikako da je odvojim od matematike i fizike
Takodje, zurnalistika mi je jaca strana
Post Reply