Unbelievable wrote:gimnazijalka321 wrote:Treba mi pomoć. Pročitala sam sve što je napisano na ovoj temi i uglavnom su komentari "studiraj ETF, farmaciju i medicinu", ostalo ništa i to mi otežava izbor. Nalazim se u jako stresnom razdoblju života jer svi na mene vrše pritisak do te mjere da roditelji trenutno ne razgovaraju sa mnom zbog fakulteta (znam -.-)
Slicna situacija, samo sto je meni problem sto ne mogu sama da se odlucim sta zaista da upisem, a to mnoge cudii i svi me pritiscu da se odlucim. Znam i ja da je doslo vrijeme za to, pa me nekako hvata panika, jer treba se polako pocet spremat. Svi kazu upisi sta volis, ali cinjenica je da moras gledat i nesto od cega ces sutra imat za zivot... Ja sam zainteresovana za ove fakultete gdje je matematika dosta bitna. Imam super prosjek sve 4 godine gimnazije, ali sam nekako postala skroz nesigurna u svoje znanje, pogotovo zato sto sam na prirodnom smjeru i ne znam kako bih se snasla na nekim od tehnickih fakulteta. Matematika mi je uvijek dobro isla i stvarno je vjezbam,, ali ne znam je li to dovoljno sutra za fakultet ( pogotovo s obzirom na to da u 3. i 4. razredu radimo samo zadatke iz Venea). Strah me malo i one price da dosta raje koja se pokaze u srednjoj zablokira na fax-u. Racunam da imam stvorene radne navike i pretpostavljam da cu se truditi sta god da odabrem, ali me strah da ne upisem nesto, vidim da to nije to i da ne znam sta i kako dalje...Znaci, razmisljam o ETFu, masinstvu, pa i gradjevina mi ulazi u glavu u zadnje vrijeme, TKN na PMFu
Dakle, kako se odluciti sta upisati

Moj prijedlog ti je apsolutno masinstvo s obzirom da si prirodnjak i da volis matematiku i fiziku, a Vene, ako si ga savladala, na faxu ne radis nista puno teze, sve se moze skontati... Fakultet k'o fakultet nije previse tezak, ali apsolutno nema ters profesora i asistenata, ima, ali se sa njima zna kako izaci na kraj, i poprilicno su normalniji u odnosu na price koje sam cuo sa drugih fakulteta... Sam proces nastave je po meni dobro organizovan i tjera te da si stalno tu, da grupno vjezbas, da radis projekte, seminarske, redovne su provjere znanja, pa kad i ucis tako redovno zaista nema puno problema... Ja sam zavrsio masinstvo i bilo je ponuda za posao, i mislim da je to danas jedna od trazenijih struka, kako za ici vani, tako i ovdje, kroz energetsku efikasnost, proizvodnju, zastitu okoline, proizvodnju energije, dizajniranje, obrade metala, drveta, ili pak ako te zanimaju turbine, kotlovi, ili si mozda pak za obradu drveta, namjestaj, ovo ono, ali tu si ogranicen na jednu djelatnost, pa i ne cudi da je najvise studenata na smijeru proizvodnja i energetika. Motori i motorna vozila su vjerovatno najtezi smijer, i ako te to zanima ide apsolutno preporuka, jer njih ima oko 5 na smijeru svake godine, i nadju odmah posao, ali se i napatis jer si sa profesorom na ti, i ima dosta usmenih. Na birou najmanje ima gradjevinaca, ali i tu si striktno orjentisan na to, a kroz masinstvo nisi, imas 100 mogucnosti da se pronadjes, kao sto sam i ja hvala Bogu... Etf svake godine sada zavrsi 120 bachelora, odnosno popunjeni svi smjerovi, i to je dobar fakultet, mozda se i vise napatis, ali ucis stvari od kojih neces imati puno koristi, a i profesori su gori nego kod nas... Njih je na birou pred proslu akademsku godinu bilo 185, nas 120, a gradjevine mislim oko 30-ak... Pmf po meni nije dobra opcija ukoliko ne mislis biti profesorica matematike...
Eto, nadam se da sam pomogao, ako sta treba, pitaj..
P.S. A vidim da ides u istu gimnaziju koju sam i ja zavrsio..

Ne brini, sta god da upises, zavrsit ces, jer mi smo najbolji...