MORALNOST BEZ BOGA
- fatamorgana
#651 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Kaže se jin - jang, obrazuj se loma,
,imaš tipičnu aroganciju neobrazovanog vjernika ....
- quasar
#652 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Nek si nam bas rekao,severin wrote:jing-jang
dobro-lose
vjera-ateizam
kao sto vidim iz postova samo se mozete rugati i nista drugo sto mi jos vise jaca moju vjeru![]()
meni moja vjera vama vasa nevjera![]()
![]()
sretno vam bilo...
hajd zdravo.
-
severin
#653 Re: MORALNOST BEZ BOGA
stvarno smjesno da ateisti poricu nesto sto misle da ne postoji, ako mislite da nesto ne postoji zasto onda to poricati?
samo smjesni ispadaju
grohotom se smijem...
samo smjesni ispadaju
- bez_ideje
#654 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Smijeh je dobar za imunitet
*ebat ga....moze nekad i bezrazlozan bit
*ebat ga....moze nekad i bezrazlozan bit
- quasar
#655 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Mi vjerujemo u Deda Mraza i u Zubic Vilu.severin wrote:stvarno smjesno da ateisti poricu nesto sto misle da ne postoji, ako mislite da nesto ne postoji zasto onda to poricati?
samo smjesni ispadaju![]()
![]()
grohotom se smijem...
Nama je jako smijesno kada vi tvrdite da ne postoje.
- Ateista
#656 Re: MORALNOST BEZ BOGA
quasar wrote:Mi vjerujemo u Deda Mraza i u Zubic Vilu.severin wrote:stvarno smjesno da ateisti poricu nesto sto misle da ne postoji, ako mislite da nesto ne postoji zasto onda to poricati?
![]()
grohotom se smijem...
Nama je jako smijesno kada vi tvrdite da ne postoje.
- Ateista
#657 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa sam si sebi odgovorio, zato sto smatramo da to ne postoji, koji ti jos razlog treba za poricanje necega?severin wrote:stvarno smjesno da ateisti poricu nesto sto misle da ne postoji, ako mislite da nesto ne postoji zasto onda to poricati?
![]()
grohotom se smijem...
- Ateista
#658 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ateizam nije ni religija ni ideologija, samo odgovor na religiju, da nema vjere i religije svi bi bili ateisti samo sto ne bi bilo izjasnjavanja, to bi se podrazumijevalo.severin wrote:
mi mozemo opstati bez vas, a moze teli vi bez nas i kako bi se zvali da nema nas?sto imate strah i kajanje ako nema boga?
Pretpostavljam da mislis na strah od boga, ko kaze da ga imamo i ko kaze da se kajemo? Ja ne radim nista sto smatram da je lose, tako da se ne kajem nicega, nemam lazni i nametnuti moral koji svjesno krsim kao velika vecina vjernika.
- HAVANA
#659 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Nek se niko ne nadje uvrijedjen.Ja ne vjerujem u zubić vilu. 
- quasar
#660 Re: MORALNOST BEZ BOGA
HAVANA wrote:Nek se niko ne nadje uvrijedjen.Ja ne vjerujem u zubić vilu.
ti si smješan
- Ateista
#661 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Kako mozes da ne vjerujes, pored toliko dokaza?HAVANA wrote:Nek se niko ne nadje uvrijedjen.Ja ne vjerujem u zubić vilu.
- HAVANA
#662 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Sve je to rekla-kazala.
- Ateista
#665 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Eto ti sad, pa ti bogohuli opet.

- quasar
#666 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Oho ti se. 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#667 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Havana nahebo si kad te se zubari dočepaju

-
severin
#668 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ateizam nije ni religija ni ideologija, samo odgovor na religiju, da nema vjere i religije svi bi bili ateisti samo sto ne bi bilo izjasnjavanja, to bi se podrazumijevalo.
Pretpostavljam da mislis na strah od boga, ko kaze da ga imamo i ko kaze da se kajemo? Ja ne radim nista sto smatram da je lose, tako da se ne kajem nicega, nemam lazni i nametnuti moral koji svjesno krsim kao velika vecina vjernika.
koji su to odgovori osim smo mogu samo reci nema boga? da bi za nesto dao odgovor vajda to prvo moras proucitii a kako to uraditi ako ne verujes u to nego samo reci nema boga malo to zvuci plitko a po tvom razmisljanju znaci prije nego sto je vjera dosla u ljudske zivote svi su bili ateisti e sad skontaj prije kolko je to godina bilo i kakvi su to ljudi bilii sta su radili
a to sto pricas o laznom moralu to je ljudska bitka samih sa soboma vjera samo pomaze u tome jbg niko nije savrsen ni sa vjerom ni bez nje ali covjeka koji ima jaku vjeru moze ga samo vracati na pravi put
- bez_ideje
#669 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Vjerovali ljudi i da je munja boziji bijes.....
A sta su zivotinja i ljudi priklali za bolje zito......ihhhhhhh
Kazu ,tamo u Grkoj na planini im bogovi sjedili....pa se zapiju,zaplesu.....

A sta su zivotinja i ljudi priklali za bolje zito......ihhhhhhh
Kazu ,tamo u Grkoj na planini im bogovi sjedili....pa se zapiju,zaplesu.....
- Ateista
#670 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Zato ima nauka koja daje odgovore, jos ne moze dati odgovor na sve, ali polako, malo po malo.severin wrote:Ateizam nije ni religija ni ideologija, samo odgovor na religiju, da nema vjere i religije svi bi bili ateisti samo sto ne bi bilo izjasnjavanja, to bi se podrazumijevalo.
koji su to odgovori osim smo mogu samo reci nema boga? da bi za nesto dao odgovor vajda to prvo moras proucitii a kako to uraditi ako ne verujes u to nego samo reci nema boga malo to zvuci plitko a po tvom razmisljanju znaci prije nego sto je vjera dosla u ljudske zivote svi su bili ateisti e sad skontaj prije kolko je to godina bilo i kakvi su to ljudi bilii sta su radiliznaci to je nesto sto je odavno proslo vrijeme i ljudi su presli na vjeru u boga poslje toga i tako je dan danas milijarde ljudi koji vjeruju u boga
![]()
a to sto pricas o laznom moralu to je ljudska bitka samih sa soboma vjera samo pomaze u tome jbg niko nije savrsen ni sa vjerom ni bez nje ali covjeka koji ima jaku vjeru moze ga samo vracati na pravi put
Argument protiv postojanja boga je u vjerskim knjigama, sa svim nelogicnostima.
Ljudi su bili takvi kakvi jesu tad, na niskom nivou znanja i inteligencije, i onda su zbog neznanja poceli vjerovati u natprirodno, pa se ti sad zapitaj.
Ja nemam niakkvu bitku sa samim sobom kad je moral u pitanju, jasno znam sta je dobro a sta ne, i ono sto je dobro ne radim. Sve sto radim smatram da je ispravno, bez licemjerja i laznog morala.
-
vratnik
#671 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ja samo u jasne Znakove vjerujem.
Npr. Znakove interpunkcije.
- JoseMujica
#672 Re: MORALNOST BEZ BOGA
ne daje ni znanost sve odgovore usljed ograničenosti metodologije koja opet proizilazi iz ograničenosti ljudskih kultura. Time čovječanstvo samo sebe sputava.
O postojanju boga je besmisleno razgovarati jer bi sam predmet razgovora bio nečija fikcija.
O znanosti treba razgovarati jer se , bez obzira na sve nesavršenosti i mahane koje ima, bavi realnim stvarima i sama sebe neprekidno re-valorizira....znači ne radi se o jednom zatvorenom, dogmatskom sistemu ( iako ko je imao posla sa našim obrazovanjem ne bi se složio s ovim) koji nas pokušava održati u jednom mjestu.
O postojanju boga je besmisleno razgovarati jer bi sam predmet razgovora bio nečija fikcija.
O znanosti treba razgovarati jer se , bez obzira na sve nesavršenosti i mahane koje ima, bavi realnim stvarima i sama sebe neprekidno re-valorizira....znači ne radi se o jednom zatvorenom, dogmatskom sistemu ( iako ko je imao posla sa našim obrazovanjem ne bi se složio s ovim) koji nas pokušava održati u jednom mjestu.
- dr.Gonzo
#673 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Danas imas kolko hoces ljudi koji nisu na malom nivou znanja i inteligencije, pa su i dalje vjernici. Znaci ovaj tvoj model nije u saglasnosti sa realnoscu.Ljudi su bili takvi kakvi jesu tad, na niskom nivou znanja i inteligencije, i onda su zbog neznanja poceli vjerovati u natprirodno, pa se ti sad zapitaj.
Nije stvar u neznanju i nedostatku inteligencije(to kad se kaze moze zvucati podcjenjivo i uvrjedljivo za vjernike), vec u odredjenom iskustvu, ali i shvatanju vjere / Boga. Vjernici koji nisu fundamentalisti nemaju bas tako ograniceno shvatanje. Kada ateisti kao Dawkins i Hitchens kritikuju religiju, napadaju ona najfundamentalnija shvatanja religije, odnosno verziju ilustrovanu u ljubomornom bradonji koji sjedi negdje na oblacima i sve kontrolise. Naravno, fundamentalisti postoje, ali cak i u mainstream religijama postoje vjernici, vjerski poglavari (recimo trenutni nadbiskup od Kenterberija) i brojni teolozi koji su tokom vjekova Boga tumacili i dozivljavali kao nesto imanentno i transedeltalno.
- Ateista
#674 Re: MORALNOST BEZ BOGA
.vratnik wrote:Ja samo u jasne Znakove vjerujem.
- JoseMujica
#675 Re: MORALNOST BEZ BOGA
evo sad pročitah ovaj tekst na naslovnici o Umbertu Eku
i kaže čovjek:
i kaže čovjek:
a mora se priznati da ljudi lažu u ime svega i svačega......Da li "viši ciljevi" mogu opravdati bilo kakvu laž?Sposobnost čovjeka da laže mene fascinira. Životinje ne lažu, samo ljudi lažu. Od laži do prevare mali je korak