Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#651 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by HAVANA »

razonoda wrote:
HAVANA wrote:A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmak :D vecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav :D ...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng :lol: nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
:lol: lako je TEBI , kad si sve isprobao VANI.
Mladi moraju proci kroz taj period.

Nemoj mi samo vikat lako je tebi,to je ovde glavna uzrecica...a ja u sest budan,tri hipotekarna...a on u 11 krmelja...Mama topu napravila.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#652 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

KatarinaKosaca wrote:
subjuntivo (konjuktiv) je najteže u njihovom jeziku. Bukvalno sam krv pro**** dok sam to naučila. LJudi iz bivše Yu, bili nogometaši, treneri, bilo ko, vrlo brzo nauče jezik, ali subjuntivo, sa iznimkom ako su kao djeca otišli nikad. Fakat, ako hoćeš ja ti mogu objasniti relativno brzo na osnovu svog iskustva. Piši pp, da ne zaćatavamo.
Salim se ja malo Kato, jos nisam udario po gramatici. Moram kurs upisati, ali nikako da to uglavim kako treba.

Elem, pp saljem i hvala ti unaprijed :kiss:

Ajmo sad o modi ili potrebi :D
sha_ba

#653 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

ja glasam za modu :kraljicatrotoara: :mrgreen:
muha_sa

#654 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

LaHko je HAVANI
insomnia78

#655 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:A majke vam za sta je bitno koliko je omeksivac za ves i deterdzent za sudje?Jel 5 il 6 eura,jebe mi se,kupim i moze bit duzi period.Nego koliko je teletina,kajmak :D vecera i pice u restoranu,izlazak,izlet,kirija za stan,usluge koje svima trebaju tipa frizer,automehanicar,sauna,fitnes,masaza...Pa onda recimo ja sam lud za domacom hranom,med,sir,povrce,voce,pilav :D ...Gdje ,sta,kako ? Sta da jedem i gdje,da mi nije turcina bilo skapo bi,onaj smos i doneri,hoce mi na nos izac.Haj zadas nekad fintu pa odes kod kineza,ono ko satro pilav s djidjama...bami goreng :lol: nasi je s rizom...Dojadi jebo ga bami i nasi.Da mi je buranije rodio bi se.Odem ja kupit svasta da mi zena napravi,al kad vidim u posluzi kad mi zada one tri paprike ko s izlozbe crvenu,zutu i zelenu hoce mi zlo doc.Onda opet haj kod turke,ljubi ga brat kod njega i ajvara,i pasteta,paprike zute,felsave...Elem kupim svega i kuci.Otvorim pivu,sjednem,uzmem gitaru...i tu je kraj.Najradje bi se rokno.Sarajevo mi na pameti,peljesac,planina,raja,majka,sestra,otac...Hajmo zeno,hajmo u macku lijepe piterine.Hajmo kuci.Uglavnom,meni je najljepse kuci ,dok mogu zaraditi koliko mi treba.Kad ne mognem,smisljacu dalje.A poso,poso ko i tamo,radit se mora,mislit se mora,zaduzivat se mora,rizikovat se mora...Al ovde zemlja jeftina,a zemlja ce biti skuplja i skuplja.Zemlja i nekretnina = josip broz tito.
:lol: :lol: :lol:
Tacno jbt
madner

#656 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

fortaleza wrote:
madner wrote:Lova je najbitnija.
S lovom ili bez trajna nesigurnost određuje (ne)kvalitetu, u ekonomiji gdje nemaš siguran posao, zdravstvenu i obrazovnu kvalitetnu uslugu kao i ostale stvari, ispunjen posao sa minimumom stresa, pogotovo je bitna opredjeljenost je li se voli to što se radi, mogućnost napredovanja jako bitna jer stagniranje deprimira radnika i njegov elan... Milijun je čimbenika.

Dosta veći prihodi osiguravaju materijalnu sigurnost, širi životni prostor, stan, auto, omogućavaju materijalni rast i konzumerističko uživanje, i to je to. Samo po sebi ne znači ništa. Apsolutno ništa.
Zdravstvo i obrazovanje se moze rjesiti lovom.
Privatno zdravstveno, privatne elitnje skole.

Lova ti omogucava da se ispunis izvan posla. Hobiji, putovanja, strucno usavrsavanje, ulaganje u djecu za sve je potrebna lova. Kada imas pare, nije ti problem sto je nocni zivot u Sarajevu losiji od Berlina, jer si u petak popodne u Beogradu itd itd..

95% ljudi ne bi imalo problem sa zivotom u Sarajevu da imaju znatno vece prihode. I pored toga sto ima pasa lutalica i smoga. :D
Bodkin

#657 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Juzna Amerika nece pobjeci :lol:
Pošalji kakav paket od tamo. Čekam u luci Vigo :D
Sta mislis sto ucim spanski Kato :per: :lol: :kiss:

Ali dobro, salu nastranu, ubola si u onom postu poprilicno. Jbga ljudi moraju sebi racionalizovati odluku o odlasku, a u taj koncept se ne uklapa mogucnost da se u Bosni moze sasma lijepo zivjeti :)
Pricate o ekstremima, a sami tako pisete. Ti moram priznati malo manje. Ja recimo pisem da ubijen vrijeme, posvadjam se sa ljudima i mozda procitam nesto novo. Gupa je malo ta prica. Ljudi pate i zato pisu ovdje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#658 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Pricate o ekstremima, a sami tako pisete. Ti moram priznati malo manje. Ja recimo pisem da ubijen vrijeme, posvadjam se sa ljudima i mozda procitam nesto novo. Gupa je malo ta prica. Ljudi pate i zato pisu ovdje.
Reagovali smo na ekstrem, pa se malo salimo, Kata i ja smo u prijateljskim odnosima :wink:

Kako vec rekoh, svako ima svoj izbor i svoje razloge. Postujem to sve, ali zadrzavam pravo da imam vrijednosni sud o pojedinim :zoka:
insomnia78

#659 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

muha_sa wrote:LaHko je HAVANI
Da je kome drugom :lol:
Suelureac

#660 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Suelureac »

Svi odoše. Podjednaka hrvatska bošnjačka i srpska moda:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zabrinja ... /150617090
prog321

#661 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Taj proces trebaju svi proci.
Kada odes vani najvazniji je onaj osjecaj dok gledas koji tokmaci tamo zive. Bukvalni analfabeti, a imaju vise od tebe.
Pa se zapitas i shvatis da oni nipocemu nisu bolji.
Dobijes samopouzdanje i zelju za samodokazivanjem; a to danasnjim mladim narastajima u BiH fali. Glavni sport je samo kukanje. Kako nista kod nas ne valja, nista se ne moze. Hoce da ide? Pa idi u pm. Da te vidim sta ces vani pokazati.
Bodkin

#662 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

bitnije je vani otici kad si mladji. od 18-24. a ne doci u situaciju kao moj jaran da preseli od roditelja sa 27 i da im nosi stvari na pranje i peglanje. ili rodica koja je otisla sa 28, a svaki dan kod mame po rucak svrati :lol:
Tabhana

#663 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Pomažu se međusobno, šta ti je to čudno?

Roditelji su sve što čovjek ima na ovom svijetu, što se ne bi pazili. Poprimio si ti previše sa zapada, gdje se roditelj zovne jednom u mjesec dana ili u Americi gdje se sastaju na božiću ili sličnim eventima.
Bodkin

#664 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Ne govorim i posjeti roditeljima jebote. Ja se sa svojima cujem skoro dnevno. Govorim o tome da curi od 28 mama pravi rucak za nju i muza, a momku od 26 pere ves
Ci-Nick

#665 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ci-Nick »

Od 01.07. Njemačka ukida radne dozvole za Hrvate.
Očekuje se da će mnogo porodica iz Imotske krajine krenuti putem svojih predaka,... samo ovaj put odlaze čitave porodice i to bez povratne karte.
Vidjet ćemo uskoro kako će Hercegovina reagovati na ovu izmjenu.
Tabhana

#666 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Bodkin wrote:Ne govorim i posjeti roditeljima jebote. Ja se sa svojima cujem skoro dnevno. Govorim o tome da curi od 28 mama pravi rucak za nju i muza, a momku od 26 pere ves
Jedan nema veš mašinu, drugi ne znaju kuhati :mrgreen:
Gojeni H

#667 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: To je vec filozofija
Ako nemas za osnovne potrebe, mrka kapa
Nije filozofija lafe. Jednostavno materijalna sigurnost ne znaci duhovnu ispunjenost i to je tako.
Problem je sto mi polazimo od pretpostavke da je duhovna ispunjenost moze biti samo u BiH :mrgreen: i nigje drugo, znas vec onu o tresnji i hladovini i nidje vakog rahatluka :mrgreen: .
Problem odlaska iz BiH je u opcoj besperpspektivnosti drustva, stvari jednostavno tapkaju u mjestu godinama ili idu cak i unazad. Mi se mozemo lagati, pricati o tresnjama i hladovinama, beskucinicima u Briselu ili New Yorku, porediti cijenu pive u Sarajevu i Stockholmu ali ljudi nisu glupi. Dosta njih koji se odlucuju na odlazak se odlucju i radi svoje djece jer ne vide perspektivu toj istoj djeci. Ljudi u BiH nisu gladni ali ih ubi ta besperpektivnost i zabokrecina u BiH a znaju da samo par stotina kilometara dalje imaju sansu da promijene nesto.
Sve se svodi na novac i mogucnost kupovine veceg broja igracaka.
Da je drugacije ne bi ogroman broj nekadasnjih Bosanaca zivio u St. Luisu, gradu u kojem je u aprilu broj ubistava porastao za 82% u odnosu na isti period prosle godine.
Gledajuci samo na postotke nasilnog kriminala, Bosanaca vjerovatno ne bi bilo uopste u Juznoj Africi, koja vazi za jednu od najnasilnijih tacaka na Zemlji.
Fudo387

#668 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:Da je drugacije ne bi ogroman broj nekadasnjih Bosanaca zivio u St. Luisu,
Sto nekadasnjih?
To ima neki hepek koji pritisnes i nisi vise Bosanac?
Gojeni H

#669 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:Da je drugacije ne bi ogroman broj nekadasnjih Bosanaca zivio u St. Luisu,
Sto nekadasnjih?
Mislim da je vecina uzela americko drzavljanstvo, ali ispravi me ako grijesim.
Fudo387

#670 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:
Sto nekadasnjih?
Mislim da je vecina uzela americko drzavljanstvo, ali ispravi me ako grijesim.
Da, ali to ne znaci da su prestali biti Bosanci ili da su izgubili bosansko drzavljanstvo.
Gojeni H

#671 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote: Mislim da je vecina uzela americko drzavljanstvo, ali ispravi me ako grijesim.
Da, ali to ne znaci da su prestali biti Bosanci ili da su izgubili bosansko drzavljanstvo.
DoFu, budimo realni. Zakletva, we the people ...?
Koliko vam djece zna bosanski?
Fudo387

#672 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote: Mislim da je vecina uzela americko drzavljanstvo, ali ispravi me ako grijesim.
DoFu, budimo realni. Zakletva, we the people ...?
Koliko vam djece zna bosanski?
Zakletva k'o zakletva...
Sta sad, ti mene slucajno negdje upoznas, popijemo pice, ispricamo se, i ti bi na osnovu razgovora zakljucio da sam ja Amerikanac a ne
Bosanac?
Daj ne zajebaji, eto te k'o Kata. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#673 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ja sam i dalje Jugosloven :zjev:
Gojeni H

#674 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote: Zakletva k'o zakletva...
Sta sad, ti mene slucajno negdje upoznas, popijemo pice, ispricamo se, i ti bi na osnovu razgovora zakljucio da sam ja Amerikanac a ne
Bosanac?
Dobro, ako je zakletva k'o zakletva, onda nista. :D
Fudo387

#675 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote: Zakletva k'o zakletva...
Bosanac?
Dobro, ako je zakletva k'o zakletva, onda nista. :D
Tako je, a ti tamo gledaj da te Dodik ne zajebe i nagovori da nas ispisete iz drzavljanstva, i sve pet. :D
Post Reply