Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post Reply
Ali Kemal

#651 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Ali Kemal »

hizo ramidovic wrote:zasto ne budes iskren pa ne kazes da je, po tebi, etnicka podjela zemlje ono sto bi najvise volio?
Grijesis, mene ne zanima etnikum uopste onako kako tebe zanima. Mene samo zanima da ljudi imaju kvalitetan zivot, za sta je prije svega uslov da ekonomija bude dobra, sto je sada prakticno nemoguce.
Dobra ekonomija bi razbila sve podjele, nikoga ne bi bilo briga ko gdje zivi i sta radi, kada je novcanik pun i stopa nezaposlenosti je niska, a oni koji su nezaposleni primaju nadkonadu od koje mogu da prezive dok ne nadju posao.
Tek u takvoj ili drzavi koja tezi da bude takva nacionalni korpus je zasticen na pravi nacin, obezbjedjena je buducnost i prosperitet, dok ti mislis da je nacionalni interes da se nekom hebe malo mater, pa sta kosta nek kosta.
Takodje mislim da zemlje ima mnogo vise nego sto ima naroda tako da ne vidim nikakvog smisla u ovom vjecnom ratu za teritorije.
BiH je prazna zemlja unistene infrastrukture koja ce biti jos praznija. U Gorazdansko kantonu zivi tridesetak hiljada ljudi, a cijela BiH ima stanovnika odprilike koliko jedan Rim. Sta je sad bitno koju vukojebinu i guduru ce ko da stavi na mapu, kada raju uopste ne interesuju ta egzoticna mjesta poput Cajnica, Han Pjeska ili Berkovica. Pa iz tih krajeva i Srbi bjeze, a sada to strateski interes Bosnjaka. Ma bjazi :run:
Ali Kemal

#652 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Ali Kemal »

XOX100 wrote:
sasabl2014 wrote:
Ne kontam ,sta mislite dobiti ,evo npr da sutra izbrisemo RS?sta cr se promjeniti..osim mozda neke unutrasnje swtisfkacije?
Sta bi dobio ?
Dobio bi normalnu drzavu sa vladavinom prava i zakona.
Zamisli da mozes birati posao u Njemackoj, Austriji, Francuskoj, itd.?
.
Dobio bi normalnu drzavu, pa onda brze bolje u Njemacku :mrgreen:
Zar cilj nije u stvari da dobijes drzavu iz koje nema potrebe nigdje da se ide.
Npr Francuz, Svedjanin ili Englez nemaju uopste san da rade baustelu u Njemackoj.
Sezam

#653 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Sezam »

LSD wrote:Znaš kako su živjeli bošnjaci u Banja Luci :? ...neka najbolje kaže citat americkog novinara Petera Massa (knjiga Ljubi bližnjeg svog) u kojoj u kojoj opisuju Banja Luku kao "najmračnije mjesto u najmračnijem od svih svjetova".

"Biti 1992. godine Bošnjak ili Hrvat u Banja Luci bilo je jednako strašno kao biti Jevrejin u Berlinu 1942. Ne šalim se. Ljudi koji su imali tu nesreću da budu zatočeni u Banja Luci, molili su Boga da Amerika nad njima svojim borbenim avionima F-16 izvrši eutanaziju", piše Mass.
Nemoj ih podsjecati :roll:
vonSchtigliz

#654 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by vonSchtigliz »

LSD wrote:Znaš kako su živjeli bošnjaci u Banja Luci :? ...neka najbolje kaže citat americkog novinara Petera Massa (knjiga Ljubi bližnjeg svog) u kojoj u kojoj opisuju Banja Luku kao "najmračnije mjesto u najmračnijem od svih svjetova".

"Biti 1992. godine Bošnjak ili Hrvat u Banja Luci bilo je jednako strašno kao biti Jevrejin u Berlinu 1942. Ne šalim se. Ljudi koji su imali tu nesreću da budu zatočeni u Banja Luci, molili su Boga da Amerika nad njima svojim borbenim avionima F-16 izvrši eutanaziju", piše Mass.
Kao Banjalučanin potvrđujem napisano .
Basvod

#655 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Basvod »

Sezam wrote:
Ali Kemal wrote: Zasto je bitno reci da medju protestantima ima i Srba i Hrvata, kao da te demonstracije ne vrijede ako su samo bosnjacke, nidje veze.
Pa ako medju protestantima ima Srba i Hrvata (a narocito u Tuzli), kako onda demonstracije mogu biti samo bosnjacke?
Isto kao sto je SNSD srpska stranka iako u njoj ima Bosnjaka i Hrvata.
Sto bi narod rekao: Jedna lasta ne cini proljece...
radostan dan

#656 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by radostan dan »

XOX100 wrote:
Sta bi dobio ?
Dobio bi normalnu drzavu sa vladavinom prava i zakona.
Dobio bi drzavu koja bi vec bila u EU , ili veoma blizu njenom clanstvu.
Zamisli da mozes birati posao u Njemackoj, Austriji, Francuskoj, itd.?
Zamisli da zivis u drzavi gdje se zna ko pije a ko placa.

Ukidanjem PeCe'a, dobili bi svi mi zivot.
šta onda koji ku.ac protestvuješ po sarajevu, pališ institucije i maltretiraš bošnjačke stranačke prvake?
biske

#657 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by biske »

dakle, evo kratko i jasno. na ponudu "evo vam bošnjakistan" adekvatan odgovor bi bio (normalno, biranim diplomatskim riječima) "evo vama ku*ac".
sasabl2014

#658 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by sasabl2014 »

Kakve veze ima 1992 sa 2014om?ja pricam o dansnjici a ne o proslosti...da danas u BL svako zivi normalno bez obzira na vjeru i naciju...

A ja opet postavljam pitanje...sta bi dobio ukidanjem RS..kazes vladavinu prava...koje pravo sad nemas..a da ukines RS bi imao?Samo bi napravio jos vece sranje kod nas Srba,jos vise bi mrzili drzavu BIH...jer ne mozes nikoga natjerati nesto da voli,ako on to ne zeli..a na to ima pravo kao i ti...

Mislim ds je rjesenje u ekonomskom razvoju...kad ljudi budu vise razmisljali i poslu i novcu,tada ce Srbima RS manje da znaci...ali isto tako...i vas BOSNJAKE(nr znam zasto musliman nije pogodan izraz) ce tad da zaboli jrl ima ili nema RS...dok smo gladni i zedni...mozemo samo da se svadjamo i tucemo(a niste vi u pravu,kao ni mi)..tako da...manite se ukidanja RS..i razmisljajtr kako ds od FBIH napravite 10 puta razvijeniji entitet nego RS...tako cete najlakse ojacati BIH i oslabiti RS
radostan dan

#659 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by radostan dan »

dakle, evo kratko i jasno. na ponudu "evo vam bošnjakistan" adekvatan odgovor bi bio (normalno, biranim diplomatskim riječima) "evo vama ku*ac".
biranim/ne biranim, svodi se na isto.
nisam pratio, a nisam imao ni šta, obzirom da je riječ o 4 posta (xox1oo), ali ako je stav da bi ukidanjem rs-a došlo do vladavine prava i zakona u bih, a samim tim i federacije, trenutni protesti i demonstracije u federalnom dijelu su :
a) iracionalni
b) besmisleni
c) mazohistički

takođe, takav stav apsolutno abolira sve stranačke prvake i pobočne u federaciji, za sve ono zbog čega se trenutno prozivaju ili optužuju.
XOX100

#660 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by XOX100 »

sasabl2014 wrote: A ja opet postavljam pitanje...sta bi dobio ukidanjem RS..kazes vladavinu prava...koje pravo sad nemas..a da ukines RS bi imao?Samo bi napravio jos vece sranje kod nas Srba,jos vise bi mrzili drzavu BIH...jer ne mozes nikoga natjerati nesto da voli,ako on to ne zeli..a na to ima pravo kao i ti...
Pa nemamo osnovno pravo odluka vecine.
Ne mozemo voditi drzavu bez kormila. Kormilo mora biti.
PeCe koci sve. Apsolutno sve.
Nijedna politicka ni ekonomska odluka ne moze da se napravi jer separatisti jednostavno ne zele dobro ovoj drzavi. (i samim time sebe ekonomski urusavaju. Ali to im izgleda ne smeta )

Ponavljam, drzava BiH bez PeCe'a bi vec bila u Evropskoj Uniji.. ili tik korak do nje.
I ne samo EU.
Bili bi u NATOu.
Bili bi trideset godina unaprijed u svemu od ovoga danas.
Hlapoje

#661 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Hlapoje »

XOX100 wrote:
Ponavljam, drzava BiH bez PeCe'a bi vec bila u Evropskoj Uniji.. ili tik korak do nje.
I ne samo EU.
Bili bi u NATOu.
:lol: :lol:
I RS bi bez države BiH već zatvarala 36. poglavlje pristupnih pregovora.
biske

#662 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by biske »

radostan dan wrote:
biranim/ne biranim, svodi se na isto.
nisam pratio, a nisam imao ni šta, obzirom da je riječ o 4 posta (xox1oo), ali ako je stav da bi ukidanjem rs-a došlo do vladavine prava i zakona u bih, a samim tim i federacije, trenutni protesti i demonstracije u federalnom dijelu su :
a) iracionalni
b) besmisleni
c) mazohistički

takođe, takav stav apsolutno abolira sve stranačke prvake i pobočne u federaciji, za sve ono zbog čega se trenutno prozivaju ili optužuju.
nije stav da je ukidanje eresa magični momenat, nego ukidanje trenutnih političkih elita i njihove mainstream polikite (pljačke). raspravu o temi sam započeo još prije pojave opskurnog nika sa četiri posta.

no, u nelogično postavljenoj formulaciji odgovor bi bio
d) umobolni
d)
XOX100

#663 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by XOX100 »

Hlapoje wrote:
XOX100 wrote:
I ne samo EU.
Bili bi u NATOu.
:lol: :lol:
I RS bi bez države BiH već zatvarala 36. poglavlje pristupnih pregovora.
Ne vjerujem da bi.
PeCe na grbaci nosi teret genocida.
Tesko da bi Evropska Unija objerucke prihvatila taj proizvod nehumanosti. To je suprotno svim njenim idealima.
Plivac

#664 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Plivac »

sasabl2014 wrote:Kakve veze ima 1992 sa 2014om?ja pricam o dansnjici a ne o proslosti...da danas u BL svako zivi normalno bez obzira na vjeru i naciju...

A ja opet postavljam pitanje...sta bi dobio ukidanjem RS..kazes vladavinu prava...koje pravo sad nemas..a da ukines RS bi imao?Samo bi napravio jos vece sranje kod nas Srba,jos vise bi mrzili drzavu BIH...jer ne mozes nikoga natjerati nesto da voli,ako on to ne zeli..a na to ima pravo kao i ti...

Mislim ds je rjesenje u ekonomskom razvoju...kad ljudi budu vise razmisljali i poslu i novcu,tada ce Srbima RS manje da znaci...ali isto tako...i vas BOSNJAKE(nr znam zasto musliman nije pogodan izraz) ce tad da zaboli jrl ima ili nema RS...dok smo gladni i zedni...mozemo samo da se svadjamo i tucemo(a niste vi u pravu,kao ni mi)..tako da...manite se ukidanja RS..i razmisljajtr kako ds od FBIH napravite 10 puta razvijeniji entitet nego RS...tako cete najlakse ojacati BIH i oslabiti RS
je li tebi OK da te neko zove pravoslavcem umjesto Srbinom?
Basvod

#665 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Basvod »

XOX100 wrote:
sasabl2014 wrote: A ja opet postavljam pitanje...sta bi dobio ukidanjem RS..kazes vladavinu prava...koje pravo sad nemas..a da ukines RS bi imao?Samo bi napravio jos vece sranje kod nas Srba,jos vise bi mrzili drzavu BIH...jer ne mozes nikoga natjerati nesto da voli,ako on to ne zeli..a na to ima pravo kao i ti...
Pa nemamo osnovno pravo odluka vecine.
Ne mozemo voditi drzavu bez kormila. Kormilo mora biti.
PeCe koci sve. Apsolutno sve.
Nijedna politicka ni ekonomska odluka ne moze da se napravi jer separatisti jednostavno ne zele dobro ovoj drzavi. (i samim time sebe ekonomski urusavaju. Ali to im izgleda ne smeta )

I ne samo EU.
Bili bi u NATOu.
PeCe se i onako zeli otcjepiti tako da nemas problema ukoliko zelis drzavu bez PeCea i HaBea.
Ti zelis zivitim sa njima a ne oni sa tobom, bar je tako do sad bilo...
Sezam

#666 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Sezam »

Ova prica koja se nastoji progurati, o demonstracijama u Federaciji kao nesto sto ima za cilj ukidanje PC je naravno suplja prica, ali trenutno cuva mir :lol: u Dodikstanu, jer samim tim sto se odlucujes na proteste u PC, automatski si za ukidanje iste. Tako je onaj "prehladjeni" platio 550 kemova, a ko jos u Pc ima 550 kemova za bacit?

O tome se radi, spinovanje do besvijesti u smislu ocuvanja "sna o nezavisnosti".

A istina je, kao i uvijek, potpuno drugacija od percepcije vecine u manjem entitetu.

http://www.6yka.com/novost/51031/uros-s ... -ukidanjem
sasabl2014

#667 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by sasabl2014 »

Plivac wrote:
sasabl2014 wrote:Kakve veze ima 1992 sa 2014om?ja pricam o dansnjici a ne o proslosti...da danas u BL svako zivi normalno bez obzira na vjeru i naciju...

Iskreno..meni je to ok (iako sam ateista)
Basvod

#668 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Basvod »

sasabl2014 wrote:
Plivac wrote:

:lol: :-)
E svasta...
Dosta interneta za danas... :run:
sasabl2014

#669 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by sasabl2014 »

Ja ne sanjam san o nezavisnoj RS...ali necu da budem manjina u drzavi BIH,jer smatram da SRBI imaju pravo na ovu teritoriju ,kao o Hrvati...u najmanju ruku isto kao i Bosnjaci...(citajuci malo istoriju,prije dolaska islama na Balkan)

Ne sanjam ni velimu Srbiju...da ne bude zabune(moji korijeni su vezani za teritorij BIH,dok god imam podataka o porodicnim stablu...vjerovatno vise nego od nekih VELIKIH BOSNJAKA...koji imaju vise kontakta sa teritorijom drzave Srbije ,nego ja sam)

Uostalom,nije bitno...suplaj je prica o kojoj se ne isplati pricati..vi mene ne razumjeten,ja vas i tako u krug...ljudi,gledajmo kako pare zaraditi..ds zivomo sutra bolje...samo to hocu da kazsn..
Eto toliko od mene..svako dobro
Plivac

#670 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Plivac »

sasabl2014 wrote:
Plivac wrote: je li tebi OK da te neko zove pravoslavcem umjesto Srbinom?
pa onda nemamo problem uopste... :)

ti si pravoslavac (ateista), ja musliman (ateista isto), onaj tamo katolik (ne nuzno i ateista), a svi zajedno Bosanci?
sto li ovo ne fercera? :)
sasabl2014

#671 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by sasabl2014 »

Ma nemam ja problema ni sa vijernicima ,bilo koje vjere...gledam na ljude prije svega kakav je ko covjek,a za ostalo me zaboli...sto se tice Bosanaca...tu imam jedan osnovni problem zasto se ne mogu osjecati tako,jer proucavajuci istoriju ,jednostavno ne mogu naci BOSANSKU NACIJU...vec na Bosnu gledam prije svega kao mix HRVATA I SRBA(onda kasnije dolazi islam)...e sad,to ne znaci da osporavam postojanje nacije BIH,to bi bilo glupo,kao da npr sad kazes AMERIKANCU da nijr on amer,vec je englez i sl...

Ali zbog tog mog stava,osjecam se prije svega kao SRBIN,cija porodica vjekovima zivi na ovom teritoriji...a ako cemo dalje u diskusiju..najvise od svega ,osjecam se kao SLAVEN ...al to nije bitno za ovu diskusiju...samo sam htio naglasiti ,da se nece nista promjeniti sa ukidanjem RS...
Martinez_

#672 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Martinez_ »

Plivac wrote:
sasabl2014 wrote:
Plivac wrote: je li tebi OK da te neko zove pravoslavcem umjesto Srbinom?

ti si pravoslavac (ateista), ja musliman (ateista isto), onaj tamo katolik (ne nuzno i ateista), a svi zajedno Bosanci?
Pravoslavac i musliman sa malim m (i p) pa ateisti?

A šta sve čojek neće pročitati
Plivac

#673 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Plivac »

Martinez_ wrote:
Plivac wrote:
sasabl2014 wrote:

"Plivac" je li tebi OK da te neko zove pravoslavcem umjesto Srbinom?

Pravoslavac i musliman sa malim m (i p) pa ateisti?

A šta sve čojek neće pročitati
Kad smo krenuli sa paradoksima, da bar odradimo kako valja :)

I da udje u zapisnik: on je prvi poceo :)
Danguba

#674 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by Danguba »

Sezam wrote:Ova prica koja se nastoji progurati, o demonstracijama u Federaciji kao nesto sto ima za cilj ukidanje PC je naravno suplja prica, ali trenutno cuva mir :lol: u Dodikstanu, jer samim tim sto se odlucujes na proteste u PC, automatski si za ukidanje iste. Tako je onaj "prehladjeni" platio 550 kemova, a ko jos u Pc ima 550 kemova za bacit?

O tome se radi, spinovanje do besvijesti u smislu ocuvanja "sna o nezavisnosti".

A istina je, kao i uvijek, potpuno drugacija od percepcije vecine u manjem entitetu.

http://www.6yka.com/novost/51031/uros-s ... -ukidanjem
Ovo vrijedi otpakovati ali slijepcima ni to ne pomaze.
Uroš Simeunović: Da li je Republika Srpska pred ukidanjem?

Objavljeno: 11.02.2014. - 10:00

Istina jeste da je Republika Srpska u jednoj od najozbiljnijih situacija otkako je ustanovljena 1992. godine. Istina jeste da postoje brojni spoljni razlozi koji su je doveli do ovakve situacije. Ali, istina jeste i da je oficijelna srpska politika dobrim dijelom kriva za to.
Autor: Uroš Simeunović

Sve od kraja rata, a pogotovo od 2006. godine, zvanična politika u Republici Srpskoj insistira na tome da učini sve što je potrebno da pokaže da BiH ne funkcioniše i da ne može funkcionisati. Ideja je bila da se međunarodnoj zajednici i ključnim zemljama svijeta stavi do znanja da je BiH dugoročno neodrživa, te da jedino njeni entiteti funkcionišu i mogu funkcionisati. Uostalom, Milorad Dodik tu poruku ponavlja u gotovo svakom svom javnom nastupu u posljednjih osam godina. „BiH je neodrživa, Republika Srpska je stabilna i BiH joj smeta. Ne radimo na tome da se odvojimo ali raspad BiH je neminovnost“-to je ključna politička poruka srpske političke elite koja je emitovana kroz usta Dodika.

Do prije godinu i po dana ovo je bila i strateška pozicija politike zvaničnog Beograda. Danas to nije slučaj mada ovu strategiju i dalje čuvaju važni dijelovi unutar Srpske pravoslavne crkve, SANU i ostalih nacionalno-opredjeljenih elemenata u Beogradu. Uostalom, to je veoma jasno formulisao bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović u intervjuu „Pečatu“, 16. februara 2012. godine. On je tada naglasio da političko vodstvo Srbije griješi što pokušava da riješi pitanje Kosova nezavisno od pitanja BiH. Njegova ideja je bila da je Kosovo važno čuvati pravnim sredstvima unutar Srbije ne zato što ga je dugoročno moguće sačuvati već zato da se njima u pogodno vrijeme trguje kako bi se prilikom raspada Bosne i Hercegovine Republika Srpska priključila Srbiji.

Ovo je ključno strateško opredjeljenje oficijelne politike u Srpskoj i neoficijelne ali zato ne manje uticajne politike Beograda. Ono ima svoju logiku, čak i opravdanje, ali je ključni problem ove strategije sljedeći: Bosna i Hercegovina mora opstati i opstaće, sa Republikom Srpskom i samim Srbima u njoj ili bez njih.

Osnovni problem srpske politike jeste u tome što hronično ne shvata procese. Nismo shvatili šta se dešava 1989. godine. Nismo shvatili da je prošlo vrijeme nesvrstanih i da Beograd više nije glavni grad zemalja „trećeg svijeta“. Kao što niti danas ne shvatamo da će najmoćnije sile svijeta učiniti sve da BiH opstane u postojećim granicama jer bi svaki drugačiji scenario vodio u evropski i svjetski rat za koji niko nije spreman. Raspad BiH, prosto, nije na stolu. I najotvorenije rečeno, Amerika je ta koja to nikad neće dozvoliti.

Međutim, ako raspad BiH nije na stolu-šta jeste? Plašim se da srpska politika ne shvata da za ključne faktore koji su „zaduženi“ za BiH njeno nefunkcionisanje ne znači da se ide u raspad već u nešto sasvim drugo. Naime, Vašington i Berlin posmatraju stvari na sljedeći način: ako BiH ne funkcioniše to znači da ne funkcioniše njeno ustavno uređenje. BiH mora funkcionisati, ovako ili onako, te je stoga najjednostavnije promjeniti njenu ustavnu kompoziciju.

To praktično znači da svako nefunkcionisanje BiH daje povod onima koji su protiv dejtonskog uređenja i, što ne reći otvoreno-Republike Srpske, da stave na dnevni red raspakivanje Dejtona i dovođenje u pitanje dvoentitetskog uređenja i same Srpske kao ustavne kategorije. Stoga je osnovni zadatak srpske politike u BiH od kraja rata naovamo morao da bude da učini sve što može da pokaže da dejtonska BiH može da funkcioniše, a ne da potpomaže njeno nefunkcionisanje i stalno ponavljanje „BiH ne može da funkcioniše“. Time smo sami sebi uskočili u stomak.

Iako bi to bio neobično težak zadatak mi smo ga morali biti svjesni. Naš nacionalni cilj jeste da dejtonska BiH funkcioniše. To je jedini način da Republika Srpska postoji i ima svoju ustavnu autonomiju. Mi nemamo saveznike u svijetu spremne da nam daju više od toga. Zaista, šta mi imamo:

- Imamo Srbiju koja da sutra proglasimo nezavisnost prva ne bi priznala tu nezavisnost; da počne rat Srbija nam ne bi pomogla već bi otvorila neki novi „briselski dijalog“ čiji rezultat bi bio neki novi „istorijski dogovor“ premijera Srbije i BiH u kojem bi Srpska bila najveći gubitnik;

- Imamo sve zemlje Zapada protiv ideje nezavisne Republike Srpske;

- Imamo Rusiju u čijoj primarnoj zoni interesa i uticaja-nismo;

- Nemamo svoju vojsku i

- što je najvažnije, nemamo više građane spremne da ratuju nekoliko godina kako bi branili Srpsku, prosto zato što su umorni, osiromašeni i što su shvatili da u ratu dobijaju jedino profiteri a da običnom svijetu ostaju decenije siromaštva i nikakve perspektive za njihovu djecu, a što je danas upravo slučaj.

Dakle, kratko i jasno rečeno, imamo prazan pištoljčić kojim se drčno hvalimo i prijetimo okolo kao da posjedujemo nuklearni arsenal.

Sem toga, mi smo okruženi NATO paktom. Nije nevjerovatna situacija da koliko sutra armija Hrvatske stupi na teritoriju BiH, odnosno Republike Srpske, kako bi zavela red u zemlji. Ta armija Hrvatske je članica EU i NATO pakta koji, pokazao je, nema nikakav problem s tim da interveniše po bijelom svijetu kad ocijeni da je to svrsishodno. Da li bi to bilo u skladu s međunarodnim pravom? Naravno da ne bi. Da li bi time NATO pokazao da je otvoreno protiv kompromisa u BiH? Da, pokazao bi. Ali, to ništa nama suštinski ne znači: poenta je da bismo bili zbrisani sa lica zemlje, baš kao što se to desilo Gadafiju nedavno ili kao što se to desilo krajiškim Srbima prije nešto manje od dvadeset godina. Dakle, to je realna mogućnost i to može da nam se desi i već se dešavalo.

Prema tome, sasvim je zamisli scenario da protesti unutar Federacije BiH potpuno eskaliraju. BiH nema vojsku sposobnu da sačuva red, kao što nema niti efikasnu izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Svjedoci smo kako se lako ulazi u anarhiju. U takvoj situaciji tražiće se intervencija sa strane. Ako do nje dođe to znači da je već odlučeno i kakav će biti novi poredak odnosa unutar cijele BiH, ne samo Federacije. Neka niko ne bude naivan pa da misli da Republika Srpska neće biti grubo pogođena tim novim poretkom.

Kad se to desi-sve je kasno. Tad više nema smisla voditi sudske postupke protiv agresora. Ne pomažu tad ni epske pjesme niti busanja u patriotska prsa. Poenta je da mi sad moramo voditi mnogo pametniju politiku. Poenta je da sačuvamo ljude i svoju autonomiju. Potpuno novi pristup moramo izgraditi ukoliko zbilja želimo da sačuvamo Republiku Srpsku. Moramo je graditi na novim osnovama, ispuniti je civilizacijskim sadržajem, stvarnom vladavinom prava, otvaranjem prema svijetu, poštovanjem prava svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo kakvu četvrtu ili petu pripadnost.

Pogledajmo se u oči: svojom dosadašnjom politikom dotakli smo zid. Pritješnjeni smo i nemamo kud dalje. Nemamo ekonomiju, nemamo vojsku, nemamo saveznike. Prinuđeni smo da zavisimo od drugih a to je veoma loša pozicija.

Ili ćemo nešto mjenjati ili će promjeniti nas. Trećeg nema.

Frontal.ba
oakville

#675 Re: Zasto Srbi NE PROTESTUJU?

Post by oakville »

Opet se šire laži od strane plaćenika. RS je nikad jača, a srpski narod nikad sigurniji u njenu svijetlu budućnost. :D
Post Reply