Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Mihael24

#651 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Genije wrote:a pa to jes
radije vidim insana sa gramom vjere nego sa kilom religije
Ni jedno ni drugo nije ispravno, jer onaj koji vjeru i religiju mjeri na kile, postaje mi odmah sumnjiv! :-D
Mihael24

#652 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

odr0n wrote:
Genije wrote:ja sam vjernik i zasnivam taj svjetonazor na logici/razumu/znanstvenim dokazima/empatiji
Ne, nego na onome što je suprotnost tome i što ti isto to naređuje u objavi.
Da si bar procitao Bibliju i Kuran, jos bi te nekako mogao uzeti za ozbiljno, ali ovako, NE!
odr0n

#653 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

Mihael24 wrote:
odr0n wrote:
Genije wrote:ja sam vjernik i zasnivam taj svjetonazor na logici/razumu/znanstvenim dokazima/empatiji
Ne, nego na onome što je suprotnost tome i što ti isto to naređuje u objavi.
Da si bar procitao Bibliju i Kuran, jos bi te nekako mogao uzeti za ozbiljno, ali ovako, NE!
Ozbiljnost i navedena literatura ne mogu stati u isti red. :-)
Mihael24

#654 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

odr0n wrote:
Ozbiljnost i navedena literatura ne mogu stati u isti red. :-)[/quote]
Ta vrsta komunisticke argumentacije je zacjelo najneozbiljnija! :D
Mihael24

#655 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Sto reci na to? Genijalno! :thumbup:
Mihael24

#656 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Genije wrote:e fala ti što mi objasni šta je u mojoj glavi :lol: :roll:
On sve zna! :?
odr0n

#657 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by odr0n »

Mihael24 wrote:
odr0n wrote:
Ta vrsta komunisticke argumentacije je zacjelo najneozbiljnija! :D[/quote]

Komunizam i navedena argumentacija ponovo ne mogu u isti red. :-)
Great Cornholio

#658 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Great Cornholio »

Mihael24 wrote: O kakvoj ideologiji je tu rijec?
Mozda o tvojoj i njegovoj, jer ja ne zastupam nikakvu ideologiju, nego znanost!
O ideologiji "zamaskiranoj" vjerom u Boga, o ideologiji po kojoj je moljenje nekoj tamo gospi iz Lurda, donijelo čudesno izliječenje velikom broju teško oboljelih ljudi. Nije tu u pitanju vjera u Boga, to je čista idolatrija, a kao što znamo jedna od Božijih zapovjedi se odnosi na zabranu iste.
Mihael24

#659 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Great Cornholio wrote:
Mihael24 wrote: O kakvoj ideologiji je tu rijec?
Mozda o tvojoj i njegovoj, jer ja ne zastupam nikakvu ideologiju, nego znanost!
O ideologiji "zamaskiranoj" vjerom u Boga, o ideologiji po kojoj je moljenje nekoj tamo gospi iz Lurda, donijelo čudesno izliječenje velikom broju teško oboljelih ljudi. Nije tu u pitanju vjera u Boga, to je čista idolatrija, a kao što znamo jedna od Božijih zapovjedi se odnosi na zabranu iste.
Zavisi od denominacije koju zastupas! Sve je samo i iskljucivo aspekt gledanja na stvari! :-D
Mihael24

#660 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

odr0n wrote:
Mihael24 wrote:
odr0n wrote:
Ta vrsta komunisticke argumentacije je zacjelo najneozbiljnija! :D
Komunizam i navedena argumentacija ponovo ne mogu u isti red. :-)[/quote]
Vazno je da si ti u redu, a za ostalo cemo lako! ;-)
Usual_Suspect

#661 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Usual_Suspect »

Mihael24 wrote: Trebas malo uciti, ako ti nije kasno. Kod singularnih stanja, mi imamo dvije opcije: tzv. fizikalnu suingularnost U "velikom prasku" i pred Planckovim zidom u "toci" _0_, tzv. matematicku singularnost, koja je cista INFORMACIJA.

Ako podjes od "Planckova zida" prema _0_, onda ces zavrsiti u matematickoj singularnosti, a tu vise nema fizike. Fizicar J. Wheeler za to stanje kaze "Kvantna pjena". Kada prijedjes Planckov zid, onda stupis u svijet "Unschärferelation". Ti se onda nalazis svugdje i nigdje. Vrijeme i prostor kvantiziraju i nestaju u kvantnoj pjeni. Teorije kvantne gravitacije bi trebale razsvijetliti ovaj Planckov univerzum, ali jos nisu adekvatno definirane.
Magnetski monopoli i instantoni se medjusobno ponistavaju i stvaraju, kako bi sve u matematickoj singularnosti preslo u informaciju. Fizike vise nema! Zasto?
:lol: :lol: :lol: Ne mogu da vjerujem. :lol:
Vidim i po ostalim postovima da vladas pseudonaukom odlično. :lol:
Takođe,vjernicima su često puno usta kada je riječ o nedokazanim hipotezam i neistraženim poljima.
Taku priču prosipaj negdje drugdje.
btw što li relaciju neodređenosti pišeš na njemačkom, beats me :lol: i ja se ne nalazim svugdje i nigdje :lol: :lol:
doviđenja i prijatno.
Mihael24

#662 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Usual_Suspect wrote:
Mihael24 wrote: Trebas malo uciti, ako ti nije kasno. Kod singularnih stanja, mi imamo dvije opcije: tzv. fizikalnu suingularnost U "velikom prasku" i pred Planckovim zidom u "toci" _0_, tzv. matematicku singularnost, koja je cista INFORMACIJA.

Ako podjes od "Planckova zida" prema _0_, onda ces zavrsiti u matematickoj singularnosti, a tu vise nema fizike. Fizicar J. Wheeler za to stanje kaze "Kvantna pjena". Kada prijedjes Planckov zid, onda stupis u svijet "Unschärferelation". Ti se onda nalazis svugdje i nigdje. Vrijeme i prostor kvantiziraju i nestaju u kvantnoj pjeni. Teorije kvantne gravitacije bi trebale razsvijetliti ovaj Planckov univerzum, ali jos nisu adekvatno definirane.
Magnetski monopoli i instantoni se medjusobno ponistavaju i stvaraju, kako bi sve u matematickoj singularnosti preslo u informaciju. Fizike vise nema! Zasto?
:lol: :lol: :lol: Ne mogu da vjerujem. :lol:
Vidim i po ostalim postovima da vladas pseudonaukom odlično. :lol:
Takođe,vjernicima su često puno usta kada je riječ o nedokazanim hipotezam i neistraženim poljima.
Taku priču prosipaj negdje drugdje.
btw što li relaciju neodređenosti pišeš na njemačkom, beats me :lol: i ja se ne nalazim svugdje i nigdje :lol: :lol:
doviđenja i prijatno.
Fantastican nastup! Hura,,,,,,,,,,,,,,,,,,, :run:
Great Cornholio

#663 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Mihael24 wrote: Zavisi od denominacije koju zastupas! Sve je samo i iskljucivo aspekt gledanja na stvari! :-D
Čuda su nešto što nauka ne može objasniti, u osnovi čuda je kršenje nekog prirodnog zakona, a gospe, i ova naša iz Međugorja i ona iz Lurda ne mogu nikakva čuda praviti. Čudo učiniti, prekršiti zakone koje je sam stvorio, može jedino Bog.

Moljenje gospama, svecima ili nekom drugom,sem Boga, živom ili neživom, je kršenje jedne od Božijih zapovjedi.
Mihael24

#664 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Great Cornholio wrote:
Mihael24 wrote: Zavisi od denominacije koju zastupas! Sve je samo i iskljucivo aspekt gledanja na stvari! :-D
Čuda su nešto što nauka ne može objasniti, u osnovi čuda je kršenje nekog prirodnog zakona, a gospe, i ova naša iz Međugorja i ona iz Lurda ne mogu nikakva čuda praviti. Čudo učiniti, prekršiti zakone koje je sam stvorio, može jedino Bog.

Moljenje gospama, svecima ili nekom drugom,sem Boga, živom ili neživom, je kršenje jedne od Božijih zapovjedi.
Odkuda znas, da bi se morali prekrsiti neki zakoni?
Mozda postoje neke druge zakonitosti koje nam jos nisu poznate, ili samo parcijalno, po kojima se to odvija.
Pogledaj nesto od G. ´t Hooft i njegova zakona unistavanja baryona i leptona!
A glede molitve, tu nema problema. Iskljucivo se mozemo Bogu obratiti, ako trazimo da nas uslisa, sto ne ponistava mogucnost, da mu se mozemo obratiti posredno preko nekog sveca ili Bogorodice! ;-)
drugi_profil

#665 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Mihael se hvata za svaki podatak, svako istrazivanje koliko god bilo nepotvrdjeno ili nejasno, samo ako se moze predstaviti da mu ide u prilog i podrzava ideju kreatora svega i svacega.

Dok recimo visestruko potvrdjene i utemeljene naucne istine, koje niko normalanne pokusava osporiti, rado dovodi u pitanje.
Mikajlo, ti zaista jesi vjerski fanatik. Oslobodjen objektivnosti.
nasa

#666 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Islam zabranjuje posrednistvo prilikom molitve sto znaci direktno se obraca Bogu!
Medjutim nije ovo Mihaleova izmisljotina ,crkve ima vrlo precizne podatke o slucajevima koji se mogu okarakterisati kao cudesna ozdravljenja ,znaci na hiljade slucajeva u kojima je skupljena medicinska historija,dijagnoza te ozdravljenje.
Jednom sam to gledala na tv :) Da li je neko pokusao to objasniti s medicinske strane tj.ponuditi naucno objasnjenje ne znam.....
Great Cornholio

#667 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Mihael24 wrote: Odkuda znas, da bi se morali prekrsiti neki zakoni?
Mozda postoje neke druge zakonitosti koje nam jos nisu poznate, ili samo parcijalno, po kojima se to odvija.
A glede molitve, tu nema problema. Iskljucivo se mozemo Bogu obratiti, ako trazimo da nas uslisa, sto ne ponistava mogucnost, da mu se mozemo obratiti posredno preko nekog sveca ili Bogorodice! ;-)
Pa ako čovjek boluje od raka,tad maligne ćelije rastu i razmnožavaju se uništavajući zdrave ćelije organizma, i jedino čudo se može desiti, da bi se bez upotrebe nekih lijekova koji bi zaustavili ili ublažili taj razarajući proces, maligne ćelije uništile same od sebe, bez da ih Bog ne uništi ili da da dodatnu snagu imunološkom sistemu koji je "kapitulirao", da "dopinguje" imunološki sistem, "prekrši" zakon na kojem funkcioniše imunološki sistem, i na taj način ozdravi onog koji bi bez čuda koje bi u tom slučaju Bog učinio sigurno umro.

Je li zakone koje navodiš priznala oficijelna nauka, je li G. 't Hooft priznati fizičar, priznat od vodećih autoriteta sa područja Fizike.

Zašto se obraćati preko posrednika, i to moleći se npr. kipu Gospe iz Međugorja , zašto to činiti kad je Bog svugdje prisutan,sve vidi i čuje, i razumije sve jezike :? Meni to "vuče" na idolopoklonstvo, proglašavanje institucija, osoba ili stvari nečim što ima neke natprirodne moći, a to ne može imati niko sem Boga.
drugi_profil

#668 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drugi_profil »

Ne vjerujem u čuda. Za sve postoji jasan razlog, ovozemaljski, samo mozda nismo uvijek u stanju da ga otkrijemo.
Great Cornholio

#669 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

drugi_profil wrote:Ne vjerujem u čuda. Za sve postoji jasan razlog, ovozemaljski, samo mozda nismo uvijek u stanju da ga otkrijemo.
Ja vjerujem , ali se ne uzdam u njih previše, i vjerujem da ih mi naučnim putem, nikada nećemo moći objasniti, npr. da ćemo objasniti kako je to iz ništa moglo postati nešto, slučajno se sve posložilo iz ništa u smisleno nešto - u to čudo nauka vjeruje.
Mihael24

#670 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

drugi_profil wrote:Ne vjerujem u čuda. Za sve postoji jasan razlog, ovozemaljski, samo mozda nismo uvijek u stanju da ga otkrijemo.
Ako si ateist, onda si u kontradikciji sa samim sobom, jer ti vjerujes u najvece ikada dogodjeno cudo: postanak svijeta iz nista! :razz:
Mihael24

#671 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Great Cornholio wrote:
Pa ako čovjek boluje od raka,tad maligne ćelije rastu i razmnožavaju se uništavajući zdrave ćelije organizma, i jedino čudo se može desiti, da bi se bez upotrebe nekih lijekova koji bi zaustavili ili ublažili taj razarajući proces, maligne ćelije uništile same od sebe, bez da ih Bog ne uništi ili da da dodatnu snagu imunološkom sistemu koji je "kapitulirao", da "dopinguje" imunološki sistem, "prekrši" zakon na kojem funkcioniše imunološki sistem, i na taj način ozdravi onog koji bi bez čuda koje bi u tom slučaju Bog učinio sigurno umro.

Je li zakone koje navodiš priznala oficijelna nauka, je li G. 't Hooft priznati fizičar, priznat od vodećih autoriteta sa područja Fizike.

Zašto se obraćati preko posrednika, i to moleći se npr. kipu Gospe iz Međugorja , zašto to činiti kad je Bog svugdje prisutan,sve vidi i čuje, i razumije sve jezike :? Meni to "vuče" na idolopoklonstvo, proglašavanje institucija, osoba ili stvari nečim što ima neke natprirodne moći, a to ne može imati niko sem Boga.
Ti nisi samo obicni naivac, nego si i obicni neznalica.
Taj fizicar je za otkrice toga zakona dobio NOBELOVU nagradu. Sam potjece iz obitelji velikih znanstvenika. Jedan veci od drugoga!

http://de.wikipedia.org/wiki/Gerardus_%E2%80%99t_Hooft

A gleda karcinoma, tu si obicna "tabula rasa."
Ja sam u svom zivotu dozivio pet tzv. "spontanih remisija" terminalnih karcinoma, a ti pises ovakvo nesto.
Za ono sto ne zna objasniti, medicina uvodi pojam "spontane remisije".

Sto se tice molitve Bogorodici, ne vidim nikakvih problema, jer covjek se moze obratiti Bogu indirektno, preko zagovora. Sto su radili Zidovi, kada su zeljeli razgovarati u molitvi ili meditaciji s Bogom? Oni su molili Mojsija da on to ucini za njih, kako se nebi izvrgli Bozjoj srdzbi!

Prije negoli nesto postiras u virtualni prostor, bilo bi ti pametno konzulturati nekoga koji zna vise od tebe, ili pogledati u Google!
Ovako se sramotis i blamiras!
Mihael24

#672 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

nasa wrote:Islam zabranjuje posrednistvo prilikom molitve sto znaci direktno se obraca Bogu!
Medjutim nije ovo Mihaleova izmisljotina ,crkve ima vrlo precizne podatke o slucajevima koji se mogu okarakterisati kao cudesna ozdravljenja ,znaci na hiljade slucajeva u kojima je skupljena medicinska historija,dijagnoza te ozdravljenje.
Jednom sam to gledala na tv :) Da li je neko pokusao to objasniti s medicinske strane tj.ponuditi naucno objasnjenje ne znam.....
Bio sam svjedokom pet tzv. "spontanih remisija" termionalnih karcinoma!
To medicina nije u stanju, bar danasnja objasniti. Radi se o cudesima, iz aspekta danasnje medicine.

Islam ne trazi nikakvo direktno obracanje Bogu, jer muslimani su misljenja, da oni nisu u stanju stupiti u kontakt s Bogom. Oni se mole nepoznatom i neshvatljivom Bogu. Judeo-krscanstvo se obraca Bogu kao OCU, i tu lezi velika razlika u poimanju Boga u ove tri monoteisticke religije. I u Judaizmu je moguce indirektno obracanje Bogu, jer Zidovi se mole i Mojsiju i Iliji kako bi urgirali za njih pred Bogom. Ne obozavaju likove ovih proroka, nego traze zagovor kod Boga. To je slucaj i kod krscana. Ne mole se krscani Mariji ili svecima, nego mole iste, da se za njih zauzmu kod Boga. To nije idolatrija!

I muslimani pojedinih frakcija su pokusavali u indirektnom obracanju Bogu, stovati pokojnike i proroke. Medjutim, muslimanska ortodoksija odbija svaki takav pokusaj kao bogohulstvo.
Great Cornholio

#673 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Mihael24 wrote:
Great Cornholio wrote:

Ti nisi samo obicni naivac, nego si i obicni neznalica.
Taj fizicar je za otkrice toga zakona dobio NOBELOVU nagradu. Sam potjece iz obitelji velikih znanstvenika. Jedan veci od drugoga!

http://de.wikipedia.org/wiki/Gerardus_%E2%80%99t_Hooft

A gleda karcinoma, tu si obicna "tabula rasa."
Ja sam u svom zivotu dozivio pet tzv. "spontanih remisija" terminalnih karcinoma, a ti pises ovakvo nesto.
Za ono sto ne zna objasniti, medicina uvodi pojam "spontane remisije".

Sto se tice molitve Bogorodici, ne vidim nikakvih problema, jer covjek se moze obratiti Bogu indirektno, preko zagovora. Sto su radili Zidovi, kada su zeljeli razgovarati u molitvi ili meditaciji s Bogom? Oni su molili Mojsija da on to ucini za njih, kako se nebi izvrgli Bozjoj srdzbi!

Prije negoli nesto postiras u virtualni prostor, bilo bi ti pametno konzulturati nekoga koji zna vise od tebe, ili pogledati u Google!
Ovako se sramotis i blamiras!
A što me čovjek zamrzi :shock: :-)

Al' hajde, halalim ti 8-)
Mihael24

#674 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

Great Cornholio wrote:

A što me čovjek zamrzi :shock: :-)

Al' hajde, halalim ti 8-)
Kakva mrznja, covjece! Cista konstatacija, i nista vise! :dance:
Pisi ono sto znas, a ono o cemu imas malo pojma, ili nista ne znas, ne pisi, jer to je razuman postupak!
I konacno uci nesto, jer ti si obicni naivac, pun predrasuda, koje su garnirane neznanjem ili pseudoznanjem. :bih:
Great Cornholio

#675 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Mihael24 wrote: Kakva mrznja, covjece! Cista konstatacija, i nista vise! :dance:
Pisi ono sto znas, a ono o cemu imas malo pojma, ili nista ne znas, ne pisi, jer to je razuman postupak!
I konacno uci nesto, jer ti si obicni naivac, pun predrasuda, koje su garnirane neznanjem ili pseudoznanjem. :bih:
Šteta što nema Hrvatske zastave :evil: :D

Nego, previše , brate, vrijeđaš i omalovažavaš sagovornike da bi te čovjek doživio kao ozbiljnog sagovornika, željnog konstruktivnog dijaloga, bilo bi dobro kad bi se mogao u tome korigovati, nek ti i Bog u tome pomogne :)

'ajd' zdravo.
Locked