Ne znam da li je fasista ali celkom malo podsjeca na Ducea. Uostalom kako to dokazati? Ovo je samo moje vidjenje spomenutog lika.fakat wrote:hajd' nacionalista, ali na ovom podforumu kotira kao vodja neonacista, bez ikakvih navodnika. Doduse, celav je...Tkd wrote:Ako je Paša nacionalista, onda sam ja komunista![]()
Predavao mi je, ni n od nacionaliste.
ili dokazite da je fasista, ili koristite primjerenije izraze jer je svakodnevno devalviranje ovih termina postalo degutantno.
Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Arturo B
#651 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
- Tkd
#652 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Arturo B wrote:Evo covjek na prvoj stranici tvrdi da je lik nevidjen nacionalista. Ja ga ne znam bas dobro kao vi ali iz njegovih izjava i tekstova sam dobio takav dojam. Iskreno bih volio da grijesim.
Nije, čovjek ima samo svoj određeni pravac što se drži toga. Godinu dana mi je predavao i nikada nije bilo ružnih riječi naspram drugih. Pričali smo dosta o njegovoj knjizi kao naučno djelo. Imam 2 njegove knjige. Obe su dobro, ali znamo da se uvijek pojedinci moraju prizivati kao ovakvi-onaki da bi umanjili vrijednost nekog djela.
Nemam ja ništa od toga da ga branim ili pljujem, jednostavno čovjek je objavio tu knjigu sa jedno milijardu fusnota, te je na promociji bilo dosta raje i eminentnih ličnosti . Vole ga Albanci nešto
- nasa
#653 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Da je Pasic nacionalista na prvoj stranici je iznio bivsi ucenik kojem je pasic predavao u srednjoj skoli.....koliko je to relevantno nepotrebno je bilo sta reci....Arturo B wrote:Ne znam da li je fasista ali celkom malo podsjeca na Ducea. Uostalom kako to dokazati? Ovo je samo moje vidjenje spomenutog lika.fakat wrote:hajd' nacionalista, ali na ovom podforumu kotira kao vodja neonacista, bez ikakvih navodnika. Doduse, celav je...Tkd wrote:Ako je Paša nacionalista, onda sam ja komunista![]()
Predavao mi je, ni n od nacionaliste.
ili dokazite da je fasista, ili koristite primjerenije izraze jer je svakodnevno devalviranje ovih termina postalo degutantno.
A sto se tice kvalifikacije fasisticka ideologija,ja sam na pocetku teme postavila pitanje na to,ali ne dobih odgovor.Koje uopce Pasica proglasio neonacistom i sl.???????
- Tkd
#654 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Taj je očigledno bio neki srednjoškolac koji ne zna pojam nacionalista.

- Arturo B
#655 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
nasa wrote:Da je Pasic nacionalista na prvoj stranici je iznio bivsi ucenik kojem je pasic predavao u srednjoj skoli.....koliko je to relevantno nepotrebno je bilo sta reci....Arturo B wrote:Ne znam da li je fasista ali celkom malo podsjeca na Ducea. Uostalom kako to dokazati? Ovo je samo moje vidjenje spomenutog lika.fakat wrote:
hajd' nacionalista, ali na ovom podforumu kotira kao vodja neonacista, bez ikakvih navodnika. Doduse, celav je...
A sto se tice kvalifikacije fasisticka ideologija,ja sam na pocetku teme postavila pitanje na to,ali ne dobih odgovor.Koje uopce Pasica proglasio neonacistom i sl.???????
Sad trebamo uraditi istrazivacki rad da dokazemo da li je neko nacionalista ili ne? Covjek kojem je predavao je stekao takav dojam, evo kolega Tkd kojem je isto predavao je stekao potpuno drugaciju sliku. Ne znam ko ga je progasio neonacistom, ja sigurno nisam.
- Arturo B
#656 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Popularnost ne mora znaciti i kvalitet to smo se uvjerili do sada milion puta. Neka on pise svoje radove, ja nisam za cenzuru, jer je to najgori moguci potez. Svi imaju pravo da pisu, rade istrazivanja i slicno, naravno dok ne vrijedjaju druge i ne pozivaju na mrznju, sto priznajem kod Pasica nisam zapazio. Ali vremenom ce se iskristalisati vrijedna djela kao i ona manje vrijedna.Tkd wrote:Arturo B wrote:Evo covjek na prvoj stranici tvrdi da je lik nevidjen nacionalista. Ja ga ne znam bas dobro kao vi ali iz njegovih izjava i tekstova sam dobio takav dojam. Iskreno bih volio da grijesim.
Nije, čovjek ima samo svoj određeni pravac što se drži toga. Godinu dana mi je predavao i nikada nije bilo ružnih riječi naspram drugih. Pričali smo dosta o njegovoj knjizi kao naučno djelo. Imam 2 njegove knjige. Obe su dobro, ali znamo da se uvijek pojedinci moraju prizivati kao ovakvi-onaki da bi umanjili vrijednost nekog djela.
Nemam ja ništa od toga da ga branim ili pljujem, jednostavno čovjek je objavio tu knjigu sa jedno milijardu fusnota, te je na promociji bilo dosta raje i eminentnih ličnosti . Vole ga Albanci nešto
- Tkd
#657 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Problem je kod nas ako neki Ibrahim napiše neko djelo Ivan i Siniša ne vole ni da čuju za to isto a kamoli da pročitaju. Isto ako Ivan napiše neko djelo onda Ibrahim i Siniša ne žele da čuju za to , a kamoli da pročitaju to isto. I tako isto sa djelom Siniše.
To nam je problem. Dajemo da neki drugi ocjenjuju neki radi koji sebe nazivaju stručnjacima a koji rade 10 poslova dok neki ne mogu dobiti samo 1. Ko se to ne bi volio uvaliti u arhiv u Dubrovniku i istraživati, čitati. No drugo je kada moraš raditi na mješalici da bi mogao platiti komunalno iako im je rečeno par pura isključite smeće
To nam je problem. Dajemo da neki drugi ocjenjuju neki radi koji sebe nazivaju stručnjacima a koji rade 10 poslova dok neki ne mogu dobiti samo 1. Ko se to ne bi volio uvaliti u arhiv u Dubrovniku i istraživati, čitati. No drugo je kada moraš raditi na mješalici da bi mogao platiti komunalno iako im je rečeno par pura isključite smeće
- nasa
#658 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Inace tema je ok,ali mislim da su one kvalifikacije u ovodnom postu bile nepotrebne,ne samo za Pasica,jer ako je tema stavljena na hisoriju ,a ne na politiku trebalo je to onda bolje obrazloziti ,a ne s par linkova.....
Ja ne poznajem Pasica,ali eto historija mi je bliska pa znam ponesto i o njemu,radi se o starijem covjeku koji nikad nije bio politicki aktivan znaci ne radi se o narucenoj historiji,jako direktan mozda i previse,pa i tvrdoglav ali radi posao koji ja ne znam da je neko drugi slicno radio u BiH zadnjih 20tak godina,a to je ISTRAZUJE,ne prepisuje.
- Kolovrat
#659 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Zašto brkaš pojmove?Akadi wrote:Za sad nema definitivnog objašnjenja niti je dokazano koji je narod donio I2a1b1 gen na Balkanu...Kolovrat wrote:Bgm, opasni po Pašiću Slaveni, došli da unište Bošnjake (kojih nije bilo). Sigurno ih Dodik platio da dođu, ili Vatikan...
Kad se dokaže da se definitivno radi o Slavenima možeš da likuješ. Do tad ti guslanje ne pomaže.
Mlad si, gubiš svoje dragocjeno vrijeme propagirajući Panslavenizam.
Mi Bošnjaci nismo imigranti na ovom Balkanu. Ime Bosne je starije od slavenskih imigracija na ovim prostorima.
Jedno je historija države, a drugo je historija naroda
- Arturo B
#660 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Postoji jos jedan problem koji je mozda i opasniji od ovog navedenog. A to je da kad "nas" Ibrahim napise djelo onda se ono mora gledati kao sveto slovo, jer nedobog da neko pokusa osporiti stvari koje jednostavno nisu tacne.Tkd wrote:Problem je kod nas ako neki Ibrahim napiše neko djelo Ivan i Siniša ne vole ni da čuju za to isto a kamoli da pročitaju. Isto ako Ivan napiše neko djelo onda Ibrahim i Siniša ne žele da čuju za to , a kamoli da pročitaju to isto. I tako isto sa djelom Siniše.
- Tkd
#661 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
nasa wrote:Artur B. ti se branis i kad nema potrebe,nisam mislila na tebe,vec je to trebao objasniti onaj ko je postavio temu!
Inace tema je ok,ali mislim da su one kvalifikacije u ovodnom postu bile nepotrebne,ne samo za Pasica,jer ako je tema stavljena na hisoriju ,a ne na politiku trebalo je to onda bolje obrazloziti ,a ne s par linkova.....
Ja ne poznajem Pasica,ali eto historija mi je bliska pa znam ponesto i o njemu,radi se o starijem covjeku koji nikad nije bio politicki aktivan znaci ne radi se o narucenoj historiji,jako direktan mozda i previse,pa i tvrdoglav ali radi posao koji ja ne znam da je neko drugi slicno radio u BiH zadnjih 20tak godina,a to je ISTRAZUJE,ne prepisuje.
Kako je volio ponavljati kod nas "Ja ovako star čitam po 3 knjige dnevno i žena me zove hajde na spavanje, a ja neko još malo"
- Tkd
#662 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Arturo B wrote:Postoji jos jedan problem koji je mozda i opasniji od ovog navedenog. A to je da kad "nas" Ibrahim napise djelo onda se ono mora gledati kao sveto slovo, jer nedobog da neko pokusa osporiti stvari koje jednostavno nisu tacne.Tkd wrote:Problem je kod nas ako neki Ibrahim napiše neko djelo Ivan i Siniša ne vole ni da čuju za to isto a kamoli da pročitaju. Isto ako Ivan napiše neko djelo onda Ibrahim i Siniša ne žele da čuju za to , a kamoli da pročitaju to isto. I tako isto sa djelom Siniše.
To se lahko može riješiti. Napišeš djelo koji negira to isto s argumentima. Ne mislim na tebe, nego općenito.
- Arturo B
#663 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Istrazuje jebiga i Deretic, to mu se ne moze osporiti. Ali to ipak ne znaci da ga trebamo shvatiti ozbiljno.nasa wrote:Artur B. ti se branis i kad nema potrebe,nisam mislila na tebe,vec je to trebao objasniti onaj ko je postavio temu!
- Arturo B
#664 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Tkd wrote:Arturo B wrote:Postoji jos jedan problem koji je mozda i opasniji od ovog navedenog. A to je da kad "nas" Ibrahim napise djelo onda se ono mora gledati kao sveto slovo, jer nedobog da neko pokusa osporiti stvari koje jednostavno nisu tacne.Tkd wrote:Problem je kod nas ako neki Ibrahim napiše neko djelo Ivan i Siniša ne vole ni da čuju za to isto a kamoli da pročitaju. Isto ako Ivan napiše neko djelo onda Ibrahim i Siniša ne žele da čuju za to , a kamoli da pročitaju to isto. I tako isto sa djelom Siniše.
To se lahko može riješiti. Napišeš djelo koji negira to isto s argumentima. Ne mislim na tebe, nego općenito.
Kolega smatram te pametnijim covjekom. Ovdje kod nas su na cijeni bajke. Sta ce nama istina?
- Tkd
#665 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Drug, uzmeš historiju naroda jugoslavije. Imaš pasus o svakoj "državi", o Bosni nešto malo. Također sve eminentni historičari su tu, no nigdje dio Nade Klaić o Bosni. Možemo sada postaviti pitanje, da li je to svjesno ili nesvjesno učinjeno
Istina je ta koja mnogima ne treba sada .
Istina je ta koja mnogima ne treba sada .
- nasa
#666 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Deretic je bez konkurencije to je sigurnoArturo B wrote:Istrazuje jebiga i Deretic, to mu se ne moze osporiti. Ali to ipak ne znaci da ga trebamo shvatiti ozbiljno.nasa wrote:Artur B. ti se branis i kad nema potrebe,nisam mislila na tebe,vec je to trebao objasniti onaj ko je postavio temu!
- nasa
#667 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Tako bi to trebalo biti.....ali malo sutra kod nas....Kod nas se je istina ono sta u odredjenom politickom trenutku odgovara,zato i imamo situaciju da tek sad se ozbiljno bavi nekim pitanjima iz daleke historije.Tkd wrote:Arturo B wrote:Postoji jos jedan problem koji je mozda i opasniji od ovog navedenog. A to je da kad "nas" Ibrahim napise djelo onda se ono mora gledati kao sveto slovo, jer nedobog da neko pokusa osporiti stvari koje jednostavno nisu tacne.Tkd wrote:Problem je kod nas ako neki Ibrahim napiše neko djelo Ivan i Siniša ne vole ni da čuju za to isto a kamoli da pročitaju. Isto ako Ivan napiše neko djelo onda Ibrahim i Siniša ne žele da čuju za to , a kamoli da pročitaju to isto. I tako isto sa djelom Siniše.
Svi narodi povremeno "preispitaju "svoje stavove o nekim bitnim pitanjima pogotovo rasnim,etnickim i sl.To je prihvatljivo,ali mi se ne preispitujemo vec kod nas fakat egzistira i to s nucne strane par istina.
.A onda da ne pricamo o tome kako ljudi kod nas dozivljavaju historiju,to je kao nesto o cemu mozes lupati sta god pozelis bez ikakvog znanja.I na kraju i ovi koji znaju nesto o historiji skontaju da je gubljenje vremena bilo sta objasnjavati,a nedo Bog da to jos izaberes kao profesiju
- Tkd
#668 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Kada sam počeo studirati historiju svi su počeli komentirati sa šta će ti to. Lahko je to, bez veze je to. Bolje je pravo, ekonomija, ma sve je to bolje. Smiješni komentari, svugdje je historija cijenjena osim kod nas. Upravo radi te politika koja mi se popela na vrh glave. Ne smije se miješati historija i politika.
- nasa
#669 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ne bi trebalo,historija je prelijepa ,ali .....Tkd wrote:Kada sam počeo studirati historiju svi su počeli komentirati sa šta će ti to. Lahko je to, bez veze je to. Bolje je pravo, ekonomija, ma sve je to bolje. Smiješni komentari, svugdje je historija cijenjena osim kod nas. Upravo radi te politika koja mi se popela na vrh glave. Ne smije se miješati historija i politika.
Ja sam nedavno gledala emisiju o Louvre muzeju u Parizu,nevjerovatno nesto za sve koji vole historiju,historicari se specijalizuje samo npr.za kostime iz odredjenog perioda i onda se pripremaju izlozbe....ljepota....a kod nas muzeji propadaju
- Tkd
#670 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
U nas prazni muzeji, a pune kladionice.
Šta ćeš, živimo u teškim vremenima, ali biti će ako Bog da bolje.
Šta ćeš, živimo u teškim vremenima, ali biti će ako Bog da bolje.
- Sezam
#671 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Znate kako to ide, cim Bosnjak ne da na sebe, odmah je nacionalista i to nevidjeni 
- Tkd
#672 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Sezam wrote:Znate kako to ide, cim Bosnjak ne da na sebe, odmah je nacionalista i to nevidjeni
Nacionalista ako ima bradu vehabija.
- harač
#673 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
gledam na srpskoj televiziji onaj "kafanski" okršaj cerića i grigorija
kavazoviću ne možemo te dočekati
-
herturty
#674 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Da je ovaj autoroB provokator pokazuju njegove izjave.No najzanimljivije je da smatra Pasica fashistom zato sto je celav i sto tvrdi da BOsnjaci DJELOMICNO imaju gotsko porijeklo. Tu sebe jeste provalio jer je tvrdio da je citao njegove knjige i zakljucio da je nacionalista (znaci da laze
Da Bosnjaci imaju Gotsko porijeklo djelomicno svi znamo. To tvrfdi i Dubravko Lovrenovic, objasnjavajuci i pokazivajuci izvore iz srednjeg vijeka koji svjedoce o tome kako Tvrtko I naseljava Saxe u rudnike Vareske i oko Kaknja.Breze. To da su Saxonci i rudari u Bosanskom kraljevstvu priznaje i Cirkovic i Corevic. Pogotovo u djelu "istorija srb a" ukojem se dotice i Bosne. I naravno svi hrvatski povijesnicari koji su pisali o Bosanskom srednovijekovlju priznavaju Sase kao rudare TvrtkaI. Pasic je taj Gotski komponenat znaci samo produbio. Inacer Pasic nije uopste poznar kao nacionalista iako laik koji nije nista os njega procitao a vidi njegovu celavu glavu i spomen "arijevske rase" moze to lako zakljuciti.
Sta zna laik o pred Slavenskom periodu Bosne i o izvorima koji o tome svjedoce? Ali znaci i za vrijeme Bosanskih kraljeva bosanci naseljavaju Sase
Sve to na stranu; i Pasic i Filipovic i svi ti Bosnjacki historicari ( ne Bosnjacko dijasporski jer su oni lukaviji); grijese kada probaju da se brane od Srpstva vadeci i baveci se Ilirima Ili Gotima. To znaci da priznavaju kako je Srpstvo vec osvojilo Slavenstvo a mi sada trebamo nesto da dokazemo nekome?
Fra Antun Knezevic je bio najmudriji kada kaze u listu "bosanski prijatelj"
"Mi ne nijekamo nase Yuzno Slavensko porijeklo; vec bas hocemo da kazemo svakome da smo mi Bosnjaci na prvome stepenu tog slavnoga roda."
Jer Franacki Anali spominju Slavene koji su se naselili ispod Save u 6. Vijeku; daleko prije Srba i Hrvata. A ispod Save je ono sto ce kasnije od 950. godine u izvorima biti poznato kao Bosna.
Nazalost Bosnjaci kao narod su uvijek smatrali taj dio historije nebitnim tako da ih Srbi i Hrvati iako nemaju nikakvog osnova mogu svojatati. Jer jednostavno velika vecina Bosnjaka nezna Gotovo nista o toj historiji dok njihova elita gradi Bosnjastvo iz neke defanzive i naravno tek manji dio elite jer za vecinu elite je Bosnjastvo jednako Islamu.
Da Bosnjaci imaju Gotsko porijeklo djelomicno svi znamo. To tvrfdi i Dubravko Lovrenovic, objasnjavajuci i pokazivajuci izvore iz srednjeg vijeka koji svjedoce o tome kako Tvrtko I naseljava Saxe u rudnike Vareske i oko Kaknja.Breze. To da su Saxonci i rudari u Bosanskom kraljevstvu priznaje i Cirkovic i Corevic. Pogotovo u djelu "istorija srb a" ukojem se dotice i Bosne. I naravno svi hrvatski povijesnicari koji su pisali o Bosanskom srednovijekovlju priznavaju Sase kao rudare TvrtkaI. Pasic je taj Gotski komponenat znaci samo produbio. Inacer Pasic nije uopste poznar kao nacionalista iako laik koji nije nista os njega procitao a vidi njegovu celavu glavu i spomen "arijevske rase" moze to lako zakljuciti.
Sta zna laik o pred Slavenskom periodu Bosne i o izvorima koji o tome svjedoce? Ali znaci i za vrijeme Bosanskih kraljeva bosanci naseljavaju Sase
Sve to na stranu; i Pasic i Filipovic i svi ti Bosnjacki historicari ( ne Bosnjacko dijasporski jer su oni lukaviji); grijese kada probaju da se brane od Srpstva vadeci i baveci se Ilirima Ili Gotima. To znaci da priznavaju kako je Srpstvo vec osvojilo Slavenstvo a mi sada trebamo nesto da dokazemo nekome?
Fra Antun Knezevic je bio najmudriji kada kaze u listu "bosanski prijatelj"
"Mi ne nijekamo nase Yuzno Slavensko porijeklo; vec bas hocemo da kazemo svakome da smo mi Bosnjaci na prvome stepenu tog slavnoga roda."
Jer Franacki Anali spominju Slavene koji su se naselili ispod Save u 6. Vijeku; daleko prije Srba i Hrvata. A ispod Save je ono sto ce kasnije od 950. godine u izvorima biti poznato kao Bosna.
Nazalost Bosnjaci kao narod su uvijek smatrali taj dio historije nebitnim tako da ih Srbi i Hrvati iako nemaju nikakvog osnova mogu svojatati. Jer jednostavno velika vecina Bosnjaka nezna Gotovo nista o toj historiji dok njihova elita gradi Bosnjastvo iz neke defanzive i naravno tek manji dio elite jer za vecinu elite je Bosnjastvo jednako Islamu.
- Arturo B
#675 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Historija je ovdje pisana izuzetno romanticarski, to je sva poenta. Ako to shvatis i posmatras je na taj nacin bice ti lakse i neces previse ozbiljno shvatati. A historija je inace super nauka, moja druga ljubavTkd wrote:Kada sam počeo studirati historiju svi su počeli komentirati sa šta će ti to. Lahko je to, bez veze je to. Bolje je pravo, ekonomija, ma sve je to bolje. Smiješni komentari, svugdje je historija cijenjena osim kod nas. Upravo radi te politika koja mi se popela na vrh glave. Ne smije se miješati historija i politika.