Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_Reds_

#6451 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

juka7 wrote: 03/02/2021 22:39
drndalo wrote: 03/02/2021 22:28
juka7 wrote: 03/02/2021 19:31
trazim stan vec godinu i pol, novogradnje nema za dijete skoro nista pripremljeno (park, igraliste) divlja je gradnja a ni ne ceka mi se 2 god da kupujem u predprodaji, starogradnja nije losa sto se tice vanjskog sadrzaja ali opet nije ni jeftino ako su zgrade lose tolike pare dat ...imam osjecaj poludit cu dok nadem stan cc
Budes li cekao/la da se bas sve poslozi, nikad nece... Ja sam imao srece, izletio stan u istom ulazu gdje sam zivio sa starcima. Dakle sve poznato, kaze stari Hajde. I juhu... Nije prosla godina, Pelakusa napuhala trziste...

Elem, shvatam i kupce, i prodavce, vidim i u SA i u BL sta ima, i sta se radi. Vidim pomalo i ZG i BG. Najezim se od modernih novogradnji i “komfornih trosobnih stanova od 54m2”... I prozorima-puskarnicama. Koliko god je privlacno useliti u novo, tamo gdje ces zivjeti dugi niz godina, druge stvari su vaznije. Barem meni.

Stare zgrade u principu nisu lose, pitanje je sta ko ocekuje. Ako je cijena originalnog stana dovoljno postena da se uz rekonstrukciju po tvojim zeljama moze komparirati sa naseljima tipa Tibra, Miljacka, itd, nema tu puno price, po meni je to bolja opcija. Naravno ako ti odgovaraju ostale stvari tog naselja. Obicno su manje fensi te “soc.” zgrade, ali su obicno i osmisljenije sve u svemu, i zgrade i naselja. Kome je obratno bolje, bujrum.

Alipasino? Gore ga spomenu Di-di-ja... Ima tu raznih iskustava, koja Faza, koja ulica, koji proizvodjac, koji sprat, koja vertikala. Pokusaj skontati imas li poznanika tamo gdje te interesuju stanovi, i dogovoriti posjetu, obilazak zgrade, komsiluka, ne samo stana na prodaju.

I sretno.
Sve znam ali evo npr stan u luzanima Ilidza 3. sprat nema lifta stan u izvornom stanju 76 kvadrata sve je unutra unisteno ne moze se ni parket prebrusit cijena 130k dok dođes do namjestaja i sve sredis treba 20k i vremena dok sve uradis, dok kupis namjestaj i el aparate treba ti jos 20k i na kraju ti ispadne novogradnja jeftinija..
Namještaj i aparate, kuhinju nemaš u novogradnji, i tamo kupuješ.

Prednost renoviranja je što radiš po svome.
madner

#6452 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Za 10 godina mozes uraditi stolariju/namjestaj. Tesko da mozes teleportirati stan. Tako da je lokacija najbitnija, osim ako ne planiras ici vani.

Mada je opet lokacija najbitnija ako mislis preprodati. :D

Samo treba biti realan, nema fajde ako za 50 godina dovedes stan u ok stanje.

Majstori kao i svi ostali, ima svega od gamadi od prepostenih.
moonca

#6453 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

U danasnje vrijeme, djeca ne provode vrijeme u parkovima blizu kuce, tako da je po meni, bolja opcija .. stan ili kuca blizu-dobre/ prestizne skole, po cijenu, i da se vishe plati..
VladaFBiH

#6454 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

moonca wrote: 04/02/2021 15:46 U danasnje vrijeme, djeca ne provode vrijeme u parkovima blizu kuce, tako da je po meni, bolja opcija .. stan ili kuca blizu-dobre/ prestizne skole, po cijenu, i da se vishe plati..
odakle ti ovo?

slažem se da ne provode vrijeme u parkovima iz dva razloga:
1. Jer ih nova naselja nemaju
2. Roditeljima lakše da im tutnu mobitel u ruke (ili tablet ili ps/xbox ili komp svejedno)

Oko moje zgrade su parkovi puni djece pogotovo otkako su ih sredili da imaju golove, koševe, upotrebljiv mobilijar. U principu ih je trebalo samo dovesti u upotrebljivo i "čisto" stanje da bi se djeca vratila
juka7

#6455 Re: Cijene stanova All about

Post by juka7 »

VladaFBiH wrote: 04/02/2021 15:53
moonca wrote: 04/02/2021 15:46 U danasnje vrijeme, djeca ne provode vrijeme u parkovima blizu kuce, tako da je po meni, bolja opcija .. stan ili kuca blizu-dobre/ prestizne skole, po cijenu, i da se vishe plati..
odakle ti ovo?

slažem se da ne provode vrijeme u parkovima iz dva razloga:
1. Jer ih nova naselja nemaju
2. Roditeljima lakše da im tutnu mobitel u ruke (ili tablet ili ps/xbox ili komp svejedno)

Oko moje zgrade su parkovi puni djece pogotovo otkako su ih sredili da imaju golove, koševe, upotrebljiv mobilijar. U principu ih je trebalo samo dovesti u upotrebljivo i "čisto" stanje da bi se djeca vratila
gdje ti zivis ? koje je to naselje, predpostavljam dobrinja?
betametazon

#6456 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Zivim vec dvije godine kao podstanar u onim novim zgradama na Sipu i savjet, ako neko planira - ne kupuj stan tu ni za zubu glavu.
One zgradice su spolja prelijepe, stancici unutra sredjeni, ko bombona, naselje onako kao naselje fino ali...ako hoces d znas kako je zivjeti u buretu kupi tu stan.
Ja ga ne bih kupio da je 500 KM kvadrat.
Haris.ba

#6457 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Zivot u buretu? Tamno? Sta je problem sa Sipom? Ja sam samo cuo kritike na slabu zvucnu izolaciju.
Dee-Dee_13

#6458 Re: Cijene stanova All about

Post by Dee-Dee_13 »

Da li neko stanuje ili nekad prije možda stanovao u ulici Emila Zole na Dobrinji? Kakve su te zgrade?! Kakava je izolacija?
VenomousV

#6459 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

Dee-Dee_13 wrote: 10/02/2021 10:39 Da li neko stanuje ili nekad prije možda stanovao u ulici Emila Zole na Dobrinji? Kakve su te zgrade?! Kakava je izolacija?
Koja izolacija? Zvucna, termalna?

Zgrade su odlicne, komsije cujemo samo kad smo u kupatilu al' vjerovatno cuju i oni nas kad pjevamo :D
Stan je ususkan i grijanje fantasticno tako da...

Koji stan gledas? :D

Da mi je naci veci u istoj ulici al' da ne traze cifru k'o da je zlatom optocen a ono izvorno stanje sa prijeratnim roletnama na prozorima :roll:
Dee-Dee_13

#6460 Re: Cijene stanova All about

Post by Dee-Dee_13 »

VenomousV wrote: 10/02/2021 12:33
Dee-Dee_13 wrote: 10/02/2021 10:39 Da li neko stanuje ili nekad prije možda stanovao u ulici Emila Zole na Dobrinji? Kakve su te zgrade?! Kakava je izolacija?

Zgrade su odlicne, komsije cujemo samo kad smo u kupatilu al' vjerovatno cuju i oni nas kad pjevamo :D

Da mi je naci veci u istoj ulici al' da ne traze cifru k'o da je zlatom optocen a ono izvorno stanje sa prijeratnim roletnama na prozorima :roll:
Zbog trenutnog stana, primarna mi je postala zvučna izolacija :lol: Radije bih se u miru smrzavala :lol: Ali hvala za info, dobro je znati da je grijanje odlično. Gusani su radijatori u stanu, centralno grijanje. Stan je na br.3 Emila Zole. A cifre su :-) općenito....
sabanss

#6461 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Zvučnu izolaciju ja još nisam vidio u našim zgradama. Vanjska izolacija se odradi i to sasvim solidno na novijim zgradama.

Unutra se ostavlja beton i malter što nije nikakva izolacija tako da čuješ komšiju kad hoda, buši, derneči ili se svađa sa ženom. Ovo je i razumljivo, zamisli da Tibra u onim neboderima u svakom stanu radi zvučnu izolaciju.
VenomousV

#6462 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

Dee-Dee_13 wrote: 10/02/2021 13:00

Zbog trenutnog stana, primarna mi je postala zvučna izolacija :lol: Radije bih se u miru smrzavala :lol: Ali hvala za info, dobro je znati da je grijanje odlično. Gusani su radijatori u stanu, centralno grijanje. Stan je na br.3 Emila Zole. A cifre su :-) općenito....
Rental? 129 900k?
Dee-Dee_13

#6463 Re: Cijene stanova All about

Post by Dee-Dee_13 »

VenomousV wrote: 10/02/2021 13:32
Dee-Dee_13 wrote: 10/02/2021 13:00

Rental? 129 900k?
Ne, veliko je to meni. Ja tražim stan 40-tak kvadrata. A već sam imala iskustvo sa agentima Rental agencije, sa jedinim stanom ranije koji su prodavali :roll: Na moje pitanje koliko kvadrata ima ova soba, kaže eh, pa evo komotna je, ne znam :lol: Te ja izvadim metar iz tašne i izmjerim....
VenomousV

#6464 Re: Cijene stanova All about

Post by VenomousV »

Dee-Dee_13 wrote: 10/02/2021 13:41 Ne, veliko je to meni. Ja tražim stan 40-tak kvadrata. A već sam imala iskustvo sa agentima Rental agencije, sa jedinim stanom ranije koji su prodavali Na moje pitanje koliko kvadrata ima ova soba, kaže eh, pa evo komotna je, ne znam Te ja izvadim metar iz tašne i izmjerim....
Ni ja nisam nesto zadovoljna agentom koji radi na podrucju Dobrinje :roll:

Nekako imam osjecaj da ili nije pretjerano zainteresovan ili mu fali profesionalnosti :-)
lissics

#6465 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

sabanss wrote: 10/02/2021 13:08 Zvučnu izolaciju ja još nisam vidio u našim zgradama. Vanjska izolacija se odradi i to sasvim solidno na novijim zgradama.

Unutra se ostavlja beton i malter što nije nikakva izolacija tako da čuješ komšiju kad hoda, buši, derneči ili se svađa sa ženom. Ovo je i razumljivo, zamisli da Tibra u onim neboderima u svakom stanu radi zvučnu izolaciju.
Slabo se izražavaju. Misle pitati za akustična svojstva zgrade. Jedne prenose više buke koz konstrukciju od drugih, sto opet zavisi od raznih faktora
betametazon

#6466 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Haris.ba wrote: 09/02/2021 22:16 Zivot u buretu? Tamno? Sta je problem sa Sipom? Ja sam samo cuo kritike na slabu zvucnu izolaciju.
Upravo to - zvucna izolacija. Termo izolacija je odlicna, pogotovu u ovom mom stancicu gdje sam ja, jedan vanjski zid, znaci vec par dana nikako ne palim grijanje, za prosli mjesec mi doslo 40 KM plina a na njega se i grijem i kuham i kupam (cesce no sto racun pokazuje :mrgreen: )

Ali zvuk...zamisli da zivis u buretu i da svako malo neko prodje i lupi necim u bure, znaci imam osjecaj kao da svaki dan neko useljava u stan iznad, skripi nesto, struze, klepi, lupne, zvekne, kad ko hoda kroz stan kao da hulk hogan hoda, a da na govorim kad voda zasisti pogotovu u neka doba kad je sve tiho a sto je najgore nije sve iz stana iznad nego se kroz konstrukciju prenosi...ma haos, da mi nije niska kirija i troskovi rezija digao bih sidro davno. Ali stan tu ne bih...pa mozda bih ga dzaba uzeo ali da platim nista :)
Haris.ba

#6467 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

To su one zgradice sa tri, cetiri sprata?
betametazon

#6468 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

Haris.ba wrote: 10/02/2021 20:58 To su one zgradice sa tri, cetiri sprata?
Da, one fine narandzte, zelene, plave... :)
drndalo

#6469 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

betametazon wrote: 10/02/2021 17:29
Haris.ba wrote: 09/02/2021 22:16 Zivot u buretu? Tamno? Sta je problem sa Sipom? Ja sam samo cuo kritike na slabu zvucnu izolaciju.
Upravo to - zvucna izolacija. Termo izolacija je odlicna, pogotovu u ovom mom stancicu gdje sam ja, jedan vanjski zid, znaci vec par dana nikako ne palim grijanje, za prosli mjesec mi doslo 40 KM plina a na njega se i grijem i kuham i kupam (cesce no sto racun pokazuje :mrgreen: )

Ali zvuk...zamisli da zivis u buretu i da svako malo neko prodje i lupi necim u bure, znaci imam osjecaj kao da svaki dan neko useljava u stan iznad, skripi nesto, struze, klepi, lupne, zvekne, kad ko hoda kroz stan kao da hulk hogan hoda, a da na govorim kad voda zasisti pogotovu u neka doba kad je sve tiho a sto je najgore nije sve iz stana iznad nego se kroz konstrukciju prenosi...ma haos, da mi nije niska kirija i troskovi rezija digao bih sidro davno. Ali stan tu ne bih...pa mozda bih ga dzaba uzeo ali da platim nista :)
Mislim da si potrefio definiciju od “džaba”... :mrgreen:
iceman ze

#6470 Re: Cijene stanova All about

Post by iceman ze »

Jednosoban na Dolac Malti, radi kupovine, da li ima sta interesantno? i koja bi se cijena polovnjaka mogla ocekivati? Hvala
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6471 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Sta uraditi da se poboljsa zvucna izolacija :cry:
sabanss

#6472 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Ništa.... Većina naših zgrada je beton sa armaturom sa betonskim pločama između spratova. Rješenje je da se navikneš na komšije :D
hadzinicasa

#6473 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

nazalost, nista. jedino da se preselis.
Haris.ba

#6474 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

sabanss wrote: 11/02/2021 09:55 Ništa.... Većina naših zgrada je beton sa armaturom sa betonskim pločama između spratova. Rješenje je da se navikneš na komšije :D
A koje zgrade nisu takve? Ja ne znam da se sada zgrade prave bez betonskih ploča među spratovima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6475 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

sabanss wrote: 11/02/2021 09:55 Ništa.... Većina naših zgrada je beton sa armaturom sa betonskim pločama između spratova. Rješenje je da se navikneš na komšije :D
Spusteni strop+mineralna vuna?
Post Reply