AMERIKA

Post Reply
Osmi Socrates

#6451 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Kako tebi kao Evropljanu odgovara da neki Kinez otkači dolar?

Šta mislite, vama će med i mlijeko bez Amera? Je l' vi živite na jebenom Marsu ili planeti Zemlji?
Osmi Socrates

#6452 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Inače, odnos Srbije i Amerike je tačno onakav kakav treba da bude. Ne samo da su vas, pored ostalih naroda u bivšoj Jugoslaviji, uveli u civilizaciju nakon Drugog Svjetskog Rata, nego su vam dosta i puštali, pogotovo devedesetih.

A bombardiranje, jbg, kad planiraš počiniti drugi genocid u nekoliko godina na tlu Evrope, kako su tačno trebali tretirati Slobin režim?

Još su bili i umjereni. Ja bih duplo duže bombardirao Srbiju, dok od čitave Slobine mašinerije ne bi ostali samo dugmići. I danas se vidi da nisu dovoljno oštri bili.
jeza u ledja

#6453 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Blek Stena wrote: 14/04/2023 17:55
jeza u ledja wrote: 14/04/2023 17:36

Eksi?
Kako ti onda nije jasno da ti se na slican nacin odgovara - iz identicnog razloga?
Pa jasno je ali nema smisla. Mozda bi imalo smisla da ja zivim u Rusiji, Kini ili ostatku "necivilizovanog" svijeta za koje sam rekao da pokazuju moc da otkace dolar i tako umanje moc amerike, i eto kroz salu potkacio vas koji tamo zivite i imate interes da stvari ostanu iste. Nisam se bavio odnosom srba i amerike gdje bih svakako bio neobjektivan po prirodi stvari.

Nebitno :run:
Cuj objektivan si jer nije prica o odnosu Srba i Amerike…
De ba..
Blek Stena

#6454 Re: AMERIKA

Post by Blek Stena »

Ne znam kako ce mi biti i to nije tema ove emisije.
Avetinho

#6455 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

Blek Stena wrote: 14/04/2023 17:55
jeza u ledja wrote: 14/04/2023 17:36

Eksi?
Kako ti onda nije jasno da ti se na slican nacin odgovara - iz identicnog razloga?
Pa jasno je ali nema smisla. Mozda bi imalo smisla da ja zivim u Rusiji, Kini ili ostatku "necivilizovanog" svijeta za koje sam rekao da pokazuju moc da otkace dolar i tako umanje moc amerike, i eto kroz salu potkacio vas koji tamo zivite i imate interes da stvari ostanu iste. Nisam se bavio odnosom srba i amerike gdje bih svakako bio neobjektivan po prirodi stvari.

Nebitno :run:
Ali to o čemu pišeš JESTE odnos Srba i Amerike, jer su očigledno Srbi opterećeni Amerikom koja im u ovom trenutku ne dopušta da divljaju po Balkanu. Otuda sve priče o novom monetarnom poretku, vojnoj nadmoći nekih svima drugima nepoznatih vojnih sila, klipovi trećerazrednih tviteraša koji se korista kao eto neki dokazni materijal o bjelosvjetskim zavjerama.

U ovom trenutku Srbi na Balkanu su oni koji pizde zbog Amerike, što zbog Balkana, što zbog Ukrajine, mada ne sumnjam da ima i popriličan broj budala i u ostala dva nazzi korpusa.
Osmi Socrates

#6456 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Srbi i Zeničani, kako se gore tvrdi. :lol:
PaulTracy

#6457 Re: AMERIKA

Post by PaulTracy »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 17:59 Kako tebi kao Evropljanu odgovara da neki Kinez otkači dolar?

Šta mislite, vama će med i mlijeko bez Amera? Je l' vi živite na jebenom Marsu ili planeti Zemlji?
Zašto tebi odgovara da 340 miliona Amerikanaca ili 4% svjetske populacije drži 25% svjetske ekonomije?
Ili 84 miliona Nijemaca ili 1% svjetske populacije drži 6% svjetske ekonomije?
Zar ne bi bilo poštenije da sve to malo ravnomjernije bude raspoređeno, da se i jedna Kina i Indija koje imaju preko milijardu stanovnika nešto pitaju u svijetu?
Tebi je pošteno da USA, Kanada, zapadna Europa, Australija, J. Korea i Japan koji zajedno čine jedva 10% svjetske populacije upravljaju sa preostalih 90% i drže 60% svjetske ekonomije u svojim rukama?
Amerikanac od 15 godina kojem je tata platio ulaznicu 500$ sa Iphonom od 1000$ snima i svršava na zakucavanje LeBrona Jamesa koji zarađuje 1 000 000 $ sedmično samo od košarke, dok njegov vršnjak u Africi za 1$ vadi kobalt ili šije za par dolara u Aziji.
To je sistem koji zapad pokušava da održi a tebi odgovara jer si bijelac koji ima mogućnost da useli u te razvijene zapadne i snima Iphonom od 1200€ Joshuu Kimmicha.

Zapadna politika prema istoku (trećem svijetu) je ista kao i politika naših političkih stranaka prema vlastitom narodu.
Drži masu neobrazovanom,glupom, zaostalom, vladaj njom ,iskorištavaj je. Podijeli im malo sadake, stvori sliku da brineš za njih, da si njihov prijatelj...
Blek Stena

#6458 Re: AMERIKA

Post by Blek Stena »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:04 Inače, odnos Srbije i Amerike je tačno onakav kakav treba da bude. Ne samo da su vas, pored ostalih naroda u bivšoj Jugoslaviji, uveli u civilizaciju nakon Drugog Svjetskog Rata, nego su vam dosta i puštali, pogotovo devedesetih.

A bombardiranje, jbg, kad planiraš počiniti drugi genocid u nekoliko godina na tlu Evrope, kako su tačno trebali tretirati Slobin režim?

Još su bili i umjereni. Ja bih duplo duže bombardirao Srbiju, dok od čitave Slobine mašinerije ne bi ostali samo dugmići. I danas se vidi da nisu dovoljno oštri bili.
Uh evo ga filozof, zaboravio sam kakav si ti ostrascen lik jos sa teme Novak Djokovic. Ne bih dalje u OT diskusiju s tobom. Jer kako diskutovat s nekim ko u sekundi izmisli da je Srbija pocinila genocid a haskom presudom receno da ga nije sprijecila. I onda ponavljanje izmisljotine da je Srbija planirala da pocini jos jedan nad Albancima a koje je posluzilo kao opravdanje za bombardovanje i koje i rusi danas koriste za pravdanje napada na ukrajinu.
daleko ti kuca, literally :D
Blek Stena

#6459 Re: AMERIKA

Post by Blek Stena »

PaulTracy wrote: 14/04/2023 18:21
Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 17:59 Kako tebi kao Evropljanu odgovara da neki Kinez otkači dolar?

Zašto tebi odgovara da 340 miliona Amerikanaca ili 4% svjetske populacije drži 25% svjetske ekonomije?
Zar ne bi bilo poštenije da sve to malo ravnomjernije bude raspoređeno, da se i jedna Kina i Indija koje imaju preko milijardu stanovnika nešto pitaju u svijetu?
Tebi je pošteno da USA, Kanada, zapadna Europa, Australija, J. Korea i Japan koji zajedno čine jedva 10% svjetske populacije upravljaju sa preostalih 90% i drže 60% svjetske ekonomije u svojim rukama?
Amerikanac od 15 godina kojem je tata platio ulaznicu 500$ sa Iphonom od 1000$ snima i svršava na zakucavanje LeBrona Jamesa koji zarađuje 1 000 000 $ sedmično samo od košarke, dok njegov vršnjak u Africi za 1$ vadi kobalt ili šije za par dolara u Aziji.
To je sistem koji zapad pokušava da održi a tebi odgovara jer si bijelac koji ima mogućnost da useli u te razvijene zapadne i snima Iphonom od 1200€ Joshuu Kimmicha.

Zapadna politika prema istoku (trećem svijetu) je ista kao i politika naših političkih stranaka prema vlastitom narodu.
Drži masu neobrazovanom,glupom, zaostalom, vladaj njom ,iskorištavaj je. Podijeli im malo sadake, stvori sliku da brineš za njih, da si njihov prijatelj...
:thumbup:
Osmi Socrates

#6460 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

A Kinez bi vama u Evropi, pogotovo na Balkanu, dao više? Prijatelju, prije nego što lupaš proleterske, razmisli malo. U novom svjetskom poretku, gdje Kinez kontrolira svjetsku ekonomiju, ti bi dobio kurac za zube, a Afrikanac ni toliko. Prvo te je napravio beskorisnim jer je pojeftinio cijenu rada. Ti danas ne možeš raditi ništa korisno, a u "kineskom svijetu" još manje. Pošto si bijelac, Kinez bi se dosjetio da te istrijebi jer si praktično beskoristan. Tako radi i u svojoj zemlji, s vremena na vrijeme.

Svijet je uvijek bio nepravedan, i na svakom djeliću zemaljske kugle, u svakom sistemu, jači je kontrolirao sve. Relativno jači, u lokalnim okvirima, pa tako sve do svjetskih okvira. Kako bilo, danas je svijet bolji nego što je bio prije pet decenija. Kao što će za pet decenija sigurno biti bolji nego danas.
Osmi Socrates

#6461 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Blek Stena wrote: 14/04/2023 18:26
Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:04 Inače, odnos Srbije i Amerike je tačno onakav kakav treba da bude. Ne samo da su vas, pored ostalih naroda u bivšoj Jugoslaviji, uveli u civilizaciju nakon Drugog Svjetskog Rata, nego su vam dosta i puštali, pogotovo devedesetih.

Uh evo ga filozof, zaboravio sam kakav si ti ostrascen lik jos sa teme Novak Djokovic. Ne bih dalje u OT diskusiju s tobom. Jer kako diskutovat s nekim ko u sekundi izmisli da je Srbija pocinila genocid a haskom presudom receno da ga nije sprijecila. I onda ponavljanje izmisljotine da je Srbija planirala da pocini jos jedan nad Albancima a koje je posluzilo kao opravdanje za bombardovanje i koje i rusi danas koriste za pravdanje napada na ukrajinu.
Daleko, brt, i tebi tvoja. Relativizacija, prijatelju. Svi znamo da ga je počinila. Znaš ti, znam ja. Sad se praviti naivan, kasno je. Bar da nekog stida imate. Većina vas.
biglebovski

#6462 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Avetinho wrote: 14/04/2023 17:15
biglebovski wrote: 14/04/2023 16:56

Da citiram kolegu, dvi-tri strane back, koji smatra da bez zapadnog, uglavnom američkog mozga, nema života...

Ako si već junačina i heroj, vojnu nadmoć pokaži na sebi koliko-toliko ravnopravnim suparnicima, široka im Rusija i Kina, pa neka udare brate dragi.

https:...
Skpro je nemoguće raspravljati sa klipovima sa Tvitera nekog četvrtog koji su totalno nevezani za tvoju prethodnu tvrdnju. Niko nije pominjao "junačine i heroje" (osim ako opet ne pričaš sam sa sobom) nego vojnu nadmoć. Izgleda, po tebi, vojna nadmoć se dokazuje samo direktnim sukobom, ma nek ide sve u PM.
Ma samo preskočiš post, ne razumijem šta si me i citirao i šta u stvari hoćeš da kažeš? Da su amerikanci vojno nadmoćni, jel to? Ako je to, ja ti kažem jebeš njihovu vojnu nadmoć ako im je metro u metropoli pun igli, govana, krvi i mentalno retardiranih osoba koje te mogu ubiti radi pogleda i niko te neće ni pogledati niti ti pokušati pomoći. Samo te snime i okače na internet, bez kojeg, eto, niko ne bi mogao živjeti. Hoću da kažem, i da završim, jebo te njihova vojna nadmoć kada je koriste nad slabijim i u svrhu bogaćenja 1% društva. To za mene nije civilizacija u koju se trebam ugledati, nego anti-civilizacija a ti broj ko kolko tenkova ima.
Blek Stena

#6463 Re: AMERIKA

Post by Blek Stena »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:33
Blek Stena wrote: 14/04/2023 18:26
Daleko, brt, i tebi tvoja. Relativizacija, prijatelju. Svi znamo da ga je počinila. Znaš ti, znam ja. Sad se praviti naivan, kasno je. Bar da nekog stida imate. Većina vas.
Cega da me bude stid? Sto za razliku od tebe priznajem haske presude?
:roll:
Osmi Socrates

#6464 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

A u BiH se bogati 99% društva?

U Rusiji ne znaju ljudi šta će sa parama, i prije ove civilizacijske sramote, a tek sad?
Osmi Socrates

#6465 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Blek Stena wrote: 14/04/2023 18:39
Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:33

Čim ti to pitaš, jasno je. Ne moraš dalje pričati.
Blek Stena

#6466 Re: AMERIKA

Post by Blek Stena »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:40
Blek Stena wrote: 14/04/2023 18:39

Čim ti to pitaš, jasno je. Ne moraš dalje pričati.
:lol: :lol: :lol: joj semantike americke
Avetinho

#6467 Re: AMERIKA

Post by Avetinho »

PaulTracy wrote: 14/04/2023 18:21 Zašto tebi odgovara da 340 miliona Amerikanaca ili 4% svjetske populacije drži 25% svjetske ekonomije?

Zar misliš da se nisu pitali u nekom trenutku u istoriji? Naravno da jesu i svaka velika imperija se u svoje vrijeme ponašala baš "imperijalistički" i niti jednoj nije bilo baš naročito ili nikako stalo do pravedne raspodjele resursa u svijetu. Misliš li da se Kina ponaša drugačije prema onima koje može da tlači, ili da se Brazil ponaša odgovornije prema svojim prirodnim resursima nego ostali? Ili Rusija prema svojim susjedima?

To je, nažalost, način na koji funkcioniše ljudska rasa, i u dogledno vrijeme se MO neće promijeniti, dok se radikalno ne promijeni stanje u ljudkim glavama (a to je skoro nikad). Do tada sitnoj raji ne preostaje ništa drugo nego da se zakači za vagon, pa dokle stigne.
Osmi Socrates

#6468 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Amerika daje 60 milijardi pomoći inostranstvu. To nisu krediti. U vrhu su zemlje Bliskog Istoka,

Kina daje manje od pet milijardi.
Last edited by Osmi Socrates on 14/04/2023 18:57, edited 1 time in total.
HelaS

#6469 Re: AMERIKA

Post by HelaS »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:51 Amerika daje 60 milijardi pomoći inistranstvu. To nisu krediti. U vrhu su zemlje Bliskog Istoka,

Na USA državu ne svršava samo njena bošnjačka dijaspora, već i kanadska :D
Osmi Socrates

#6470 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Rusi prije rata u Ukrajini nisu dogurali ni do milijarde. Sad sumnjam da imaju i za gaće.
Osmi Socrates

#6471 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

HelaS wrote: 14/04/2023 18:53
Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:51 Amerika daje 60 milijardi pomoći inistranstvu. To nisu krediti. U vrhu su zemlje Bliskog Istoka,

Na USA državu ne svršava samo njena bošnjačka dijaspora, već i kanadska :D
Ne svršavam ja ni na koga. Imamo mi svojih komšijskih problema sa njima. Ali, brt, biti Evropljanin a prizivati ruski ili kineski svijet je mentalni poremećaj.
jeza u ledja

#6472 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

PaulTracy wrote: 14/04/2023 18:21

Prosjecan Kinez danas ima mnogo vise nego njegov roditelj. To se promjenilo onog trenutka od kad su Kinezi odlucili napraviti simbiozu sa americkom ekonomijom. To se ne bi desilo bez Amerikanaca (Od Nixona pa nadalje).

Prosjecan Juznokoreanac danas zivi 10 puta bolje nego njegovi baba i deda. To se ne bi desilo bez Amerikanaca.

Prosjecnom Afrikancu danas ne umire skoro svako dijete jer ima pristup osnovnim lijekovima. Te lijekove ne bi imao da ih nije razvio Zapad. Mobilna telefonija, internet, takodje.

Sve to znaci itekako mnogo ljudima sirom planete.

Tako da…fazon je u tome sto upravo jeste sve ravnomjernije i Kina i Indija i mnoge druge zemlje se itekako vise pitaju u svijetu, vise nego sto jesu.

Ne govorim da je sistem “pravedan”, samo govorim da je sistem takav da mozes od njega hajrovati, i kao individua i kao drzava i drustvo.

No zasto bi mi navijali da neko kome demokratija, ljudska prava i slicno, nisu ni na pameti, makar i kao ikebana, odlucuje vise o stvarima u svijetu? Ako zelis da se pitas onda moras imati i odgovornost. Hoce li Kinez dolaziti i bacati bombe po nekom lokalnom divljaku koji zeli pobiti susjede? Ne treba, jel? Pustiti da se rijesi izmedju sebe, ipak je to lokalna stvar. I tako.
Pogledati sta Kina radi svojim gradjanima u vezi Covid mjera. Jel to primjer kako treba?

Ako je cilj samo da jaci treba da tlaci, ja ne vidim sta prosjecan stanovnik planete ima od toga.
Osmi Socrates

#6473 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Kinezi da išta odlučuju pomorili bi dijelove svijeta novim virusima. Izumrli bi neki k'o pokusni kunići.

Ljudi (država) ne mogu dovesti u red osnovnu higijenu, a da mogu upravljati svijetom.
liyf

#6474 Re: AMERIKA

Post by liyf »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 17:00
lavi wrote: 14/04/2023 13:55 a što to Kina nema mogućnost da parira Americi? Mislim da se ove godine pokazalo dosta moći od strane Kineza, a da su Amerikanci slabo odreagovali. Naravno, reći bilo šta loše o američkoj vojsci ovdje je jednako kao da si rekao da je Rusija najjača vojna sila. Svakako, Amerika je kroz historiju imala više propusta u sistemima nego Kina.

Kako god, ne vidim razlog da se neko ismijava ili naziva budalom jer ima mišljenje, niko od nas nema tačan uvid u stvarnu moć tih država, a i da je A jača od B, to na terenu ne znači ništa. Samo obzerviram situaciju gdje je Amerika ispala grozan world policeman, što ih je konstantno držalo na "tronu"
A šta ću bogati, reći mu da je pametan? Mi propuste u sistemu Amerike vidimo jer u Americi postoji stvar koja se zove sloboda govora. Iz Kine i što čuješ laž je, jer sistem sve kontrolira. Ako se neki jadnik i nađe da govori istinu likvidiraju ga. Tako je bilo i sa covidom. Nemamo mi pojma koliko su ljudi pobili jer su imali zero covid policy. Za njih je milion pobijenih ljudi ništa. E pa tako bi se ponašali i da su svjetski policajac. Koji će mu kurac Evropljani koji niti rade jeftino niti imaju da troše kao neki drugi? Šta tačno oni imaju, kao potencijalni svjetsko policajac, od Balkana?

I naravno da je Amerika vojno jača. To samo budala ne vidi.

A sasvim druga strana priče je zašto bi neko iz Evrope navijao za Kinu. To je već za psihijatrije
habibi, vojni propusti ne funkcionišu tako.

A za Kinu se ne navija. :) :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
HelaS

#6475 Re: AMERIKA

Post by HelaS »

Osmi Socrates wrote: 14/04/2023 18:56 ... biti Evropljanin a prizivati ruski ili kineski svijet je mentalni poremećaj.
...identičan prizivanju "USA svijeta", čija je "demokratska doktrina" pregazila 10-tak svjetskih država, neke i skoro poništila :-)

Ne shvatam taj motiv za podilaženje bilo kome, za gubitak identiteta i dostojanstva podvlačenjem pod rep nekoj svjetskoj sili. Kao da će neko tamo ustati i braniti, a da ništa ne naplati, i kad dođe, da će samo otići :-) Bilo da je USA, GB, Kina, Rusija, ili ko god
Post Reply