Towelie wrote:Zato sto verujemo da je Kur'an bozija rec i on kaze da je Muhamed poslanik. Kako znamo da je Kur'an od Boga? Pa zato jer tamo pisu stvari koje niko od ljudi nije mogao znati, te stvari koje ce se tek desiti u buducnosti i koje moraju biti plod bozanskog nadahnuca.
Neka mi onda neko od vjernika objasni tacno sta to znaci da je neka od svetih knjiga tacna jer je ‘bozija rijec”? A evo zasto pitam.
Nadjoh ovo:
Al-naskh wa al-mansukh.
Naime, poznato je da ono sto je kao bilo preneseno od Alaha pa zapisano, kasnije je pretrpilo izmjene?!? Sada, zasto je do toga doslo, ateisti mogu recimo da misle da je to zato jer prethodna tvrdnja ili neprikosnovena ‘bozija rijec’ nije nesto legla u nekom drugom kontekstu jer je formirana dosta kasnije—nakon par godina—pa je izmjenjena da bi se izbjegla kolizija.
Evo sta Kuran kaze o pojavi
al-naskh wa al-mansukh (u mom slobodnom prevodu sa Engleskog):
2.106. “Bilo koji dio moje (to govori Alah) izjave Ja izmjenim ili ucinim da bude zaboravljena, Ja donosim bolju ili slicnu prethodnoj. Zar ne znas da je Alah u stanju da to ucini?”
Dakle, ako je ono prethodno bila bozija rijec pa se sada izmjenila, kako i gdje cemo ustanoviti koja je ispravna, koja je izmjenjena, a koja je trebala da bude izmjenjena ali je mozda neko zaboravio da to ucini?
Da nije ovdje u pitanju senilnost? Jer, sta cemo onda?
Sto jos vise zbunjuje je da pored boga stoji mu jedini zivi sin Isus kojega on potpuno ignorise. A znam zasigurno da je Isus obecao da ce se vratiti ne samo sa porukom, nego da izbavi dobre vjernike, ostavljajuci nas nekolicinu ignoranata da se sami vadimo kada zagusti.