Loš ugalj i loš pellet su primarni zagađivači, Vozila se kreću i ljeti, nisu toliko značajnibanjaluka078 wrote: ↑04/12/2025 22:07Previše auta, loženje, slabo ima vjetra (klima je jako promijenjena još kad se napravila HE Bočac)...
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
HelaS
#6426 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- banjaluka078
#6427 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kupuje se najjeftiniji pelet, ugalj klasika, i sve ostalo što može da gori...toplana skoro i da ne radi, tako da puno više ljudi loži ovih dana.
Ipak je na ulicama vozila manje ljeti/za toplijih i suhih dana, jer ljudi koriste alternative (bicikle, trotinete, tabane). Bliže se praznici, gužve su izraženije, još iza 20.12. kad stigne dijaspora, postaje nepodnošljivo.
- Peacean
#6428 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jutros već može da se diše.
- notsure
#6429 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jbt pa ovo su Ćaci: "Подаци о квалитету важдуха"banjaluka078 wrote: ↑04/12/2025 21:59 Zvanično mjerenje na sajtu grada opet ne radi. Radi na sajtu RHMZ https://rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
-
KraljicaIzJajca
#6430 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jebote index, fino ti pišem, neusporedivo!JovicSA wrote: ↑04/12/2025 10:24Vjerujem jer je kotlina. Ali baš eto pratim i od početka grijne sezone baš sam se izneandio koliko je Banjaluka po indeksu zagađenosti zraka vrlo blizu Sarajeva. Sa druge strane u RS-u do prije godinu-dvije gotovo da i nisi imao monitoring zraka po urbanim centrima dok u F.BiH već 5-6 godina ako ne i duže imaš aplikaciju pa možeš se informisati o kvalitetu zraka u svojoj sredini. Vidim da je F.BiH i ove godine izdvojila sredstva za nabavku dodatnih stanica za praćenje kvaliteta zraka i smatram to bitnim za građane da barem znaju kakav zrak udišu.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/12/2025 09:34Sa i Bl , živjela sam u oba grada, Sarajevo je neuporedivo sa Banjalukom. Nikad gori zrak nisam doživjela negdje drugdje osim u Sarajevu.
- mayab
-
JovicSA
#6432 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dobro ne moraš psovati, nisam ti ja kriv što si ti frustrirana b*tch.KraljicaIzJajca wrote: ↑06/12/2025 07:15Jebote index, fino ti pišem, neusporedivo!JovicSA wrote: ↑04/12/2025 10:24Vjerujem jer je kotlina. Ali baš eto pratim i od početka grijne sezone baš sam se izneandio koliko je Banjaluka po indeksu zagađenosti zraka vrlo blizu Sarajeva. Sa druge strane u RS-u do prije godinu-dvije gotovo da i nisi imao monitoring zraka po urbanim centrima dok u F.BiH već 5-6 godina ako ne i duže imaš aplikaciju pa možeš se informisati o kvalitetu zraka u svojoj sredini. Vidim da je F.BiH i ove godine izdvojila sredstva za nabavku dodatnih stanica za praćenje kvaliteta zraka i smatram to bitnim za građane da barem znaju kakav zrak udišu.KraljicaIzJajca wrote: ↑04/12/2025 09:34
Sa i Bl , živjela sam u oba grada, Sarajevo je neuporedivo sa Banjalukom. Nikad gori zrak nisam doživjela negdje drugdje osim u Sarajevu.
- insaneinthebrain
#6433 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
JovicSA wrote: ↑07/12/2025 19:06Dobro ne moraš psovati, nisam ti ja kriv što si ti frustrirana b*tch.KraljicaIzJajca wrote: ↑06/12/2025 07:15Jebote index, fino ti pišem, neusporedivo!JovicSA wrote: ↑04/12/2025 10:24
Vjerujem jer je kotlina. Ali baš eto pratim i od početka grijne sezone baš sam se izneandio koliko je Banjaluka po indeksu zagađenosti zraka vrlo blizu Sarajeva. Sa druge strane u RS-u do prije godinu-dvije gotovo da i nisi imao monitoring zraka po urbanim centrima dok u F.BiH već 5-6 godina ako ne i duže imaš aplikaciju pa možeš se informisati o kvalitetu zraka u svojoj sredini. Vidim da je F.BiH i ove godine izdvojila sredstva za nabavku dodatnih stanica za praćenje kvaliteta zraka i smatram to bitnim za građane da barem znaju kakav zrak udišu.Ja pišem o činjenicama i mjerenjima ti o subjektivnom osjećaju.
-
konami666
#6434 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jest se Sarajevo ujebalo sa ilegalnom gradnjom i legalizacijom, nema te sile koja će ispraviti načinjenu štetu. I sve ovo sto se sada radi me podsjeća na ono kada imaš auto gdje je metal korozirao i onda samo prefarbas preko.
Ja mislim da je jedini način za poboljšanje zraka u Sarajevu je nešto sto granici sa naučnom fantastikom, tipa da BiH dobije nuklearno postrojenje za proizvodnju električne energije i da se još dosta vjetroparkova izgradi na području čitave BiH. I onda nakon toga da ovim svima sto su legalizirali objekte, da im se da izbor: ili ćete priključiti objekte na centralno/elektricno grijanje ili će vam objekt biti srušen. Ne vidim zaista nikakvu alternativu.
Kako došlo, tako i otišlo.
Ja mislim da je jedini način za poboljšanje zraka u Sarajevu je nešto sto granici sa naučnom fantastikom, tipa da BiH dobije nuklearno postrojenje za proizvodnju električne energije i da se još dosta vjetroparkova izgradi na području čitave BiH. I onda nakon toga da ovim svima sto su legalizirali objekte, da im se da izbor: ili ćete priključiti objekte na centralno/elektricno grijanje ili će vam objekt biti srušen. Ne vidim zaista nikakvu alternativu.
Kako došlo, tako i otišlo.
- dječak sa šibicama
#6435 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma i auta zagadjuju, lozenje nesto vise, sve skupa kad se sastavi kupus jedan.
Pogledati samo guzve popodne, svaki dan, mile auta po cestama. Seljaka se navuklo mali milion, samo slusas konverzaciju, nasrcu na druge ucesnike u saobracaju, izadje pa bi se tukao sa vozacem Centre i slicno.
Ogromna razlika u odnosu na samo 10 godina unazad. Sad su i sporedne ceste zakrcene, gledam po svom kvartu nekakvih faca koje prije nisu bile. Sa svih strana ih ima, pricaju komsije u susjednoj zgradi kaze doselili im u dva stana neki iz ruralnih sredina, ne znaju se ponasati u zgradi. Hoce da ruse zidove, ne razumiju pojam nosivog zida, nevjerovatno nesto. Svaki vozi neku trulju, Euro -4, lozi cumur iz Bilalovca, potpaljuje vatru hepo kockom i izlomljenom plastikom, hoce da se bije sa komsilukom kad mu neko nesto kaze. Sve i jedan parking papak, ujutro se redovno svadjaju medjusobno, ko je koga zagradio a svi zagradili sve.
Pogledati samo guzve popodne, svaki dan, mile auta po cestama. Seljaka se navuklo mali milion, samo slusas konverzaciju, nasrcu na druge ucesnike u saobracaju, izadje pa bi se tukao sa vozacem Centre i slicno.
Ogromna razlika u odnosu na samo 10 godina unazad. Sad su i sporedne ceste zakrcene, gledam po svom kvartu nekakvih faca koje prije nisu bile. Sa svih strana ih ima, pricaju komsije u susjednoj zgradi kaze doselili im u dva stana neki iz ruralnih sredina, ne znaju se ponasati u zgradi. Hoce da ruse zidove, ne razumiju pojam nosivog zida, nevjerovatno nesto. Svaki vozi neku trulju, Euro -4, lozi cumur iz Bilalovca, potpaljuje vatru hepo kockom i izlomljenom plastikom, hoce da se bije sa komsilukom kad mu neko nesto kaze. Sve i jedan parking papak, ujutro se redovno svadjaju medjusobno, ko je koga zagradio a svi zagradili sve.
-
konami666
#6436 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Meni je nejasan taj mentalni sklop takvih pojedinaca, o čemu to razmišlja, isto ko parazit ili virus samo na sebe misli, nema nikakvu predstavu o drugima.dječak sa šibicama wrote: ↑08/12/2025 19:48 Ma i auta zagadjuju, lozenje nesto vise, sve skupa kad se sastavi kupus jedan.
- banjaluka078
#6437 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Moj komšo je primarno obućar, ali radi i presvlačenje namještaja, loži sve što mu ostane kao otpad od tih poslova. On do proljeća nema smeća, osim tegle ili konzerve.
Btw. udavi nas u BL večeras.
- nepass1
#6438 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Na A transferzali mislim da nema aparata koji moze izmjeriti zagadjenje. Dvije kuce loze izlazi neki sivo-zeleni dim i cige tope zice da izvuku bakar. Idealna kombinacija.
-
Ci-Nick
-
Naslovnica
#6440 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
@banjaluka078 ,banjaluka078 wrote: ↑08/12/2025 23:09Moj komšo je primarno obućar, ali radi i presvlačenje namještaja, loži sve što mu ostane kao otpad od tih poslova. On do proljeća nema smeća, osim tegle ili konzerve.
Btw. udavi nas u BL večeras.
Šta se ovo dešava sa BL, već danima najzagađenija po ovim indeksima na aplikacijama?!
- notsure
#6441 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Indekse na aplikacijama računaju mjerenjem jeftinim senzorima Purpleair, koji nisu kalibrisani i ne pokazuju stvarno stanje.Naslovnica wrote: ↑09/12/2025 19:23@banjaluka078 ,
Šta se ovo dešava sa BL, već danima najzagađenija po ovim indeksima na aplikacijama?!
https://www2.purpleair.com/
Zvanične mjerne stanice imaju puno skuplje uređaje koji daju tačne podatke.
https://www.rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
-
Naslovnica
#6442 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Meščini da i jeftini i zvanični pokazuju ljubičasto, havarija.notsure wrote: ↑09/12/2025 20:28Indekse na aplikacijama računaju mjerenjem jeftinim senzorima Purpleair, koji nisu kalibrisani i ne pokazuju stvarno stanje.Naslovnica wrote: ↑09/12/2025 19:23@banjaluka078 ,
https://www2.purpleair.com/
Zvanične mjerne stanice imaju puno skuplje uređaje koji daju tačne podatke.
https://www.rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
-
JovicSA
- banjaluka078
- banjaluka078
#6445 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U BL danima vidimo šta udišemo, u kuće ulazimo da udahnemo svjež vazduh.Naslovnica wrote: ↑09/12/2025 19:23
@banjaluka078 ,
Ćumura se, loži se šta ko stigne, jako puno auta na cesti, nismo kotlina, ali nije ni da imamo neko strujanje vazduha.
-
BadBoy
#6446 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Što će reći da nije samo geografija razlog zagađenja u Sarajevu. Mi smo peksinj
-
akcija007
#6447 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Gledam sada i u Zagrebu vidljivost 30 m haoss zagadjenje
A sjecam se kada su nama govorili kada se probije tunel Ivan na A1 da cemo prodisati. Obje tunelske cijevi probijene pa nista nije bolje
A sjecam se kada su nama govorili kada se probije tunel Ivan na A1 da cemo prodisati. Obje tunelske cijevi probijene pa nista nije bolje
- Haris033
#6448 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Zagađenje u Sarajevu je alarmantno i direktno ugrožava zdravlje svih nas. Automehaničarske radnje spaljuju otpadno ulje, mnogi građani koriste gume, plastiku i ugalj lošeg kvaliteta za grijanje.
Vlada KS treba socijalno ugroženim porodicama obezbijediti inverter klime koje mogu grijati 50 m² uz minimalnu potrošnju. Oni koji imaju dobra primanja moraju zakonski preći na ekološka grijanja (struja, plin, peći na pelete). Spaljivanje otpada mora biti zabranjeno i strogo kažnjavano visokim novčanim kaznama. Potrebne su redovne inspekcije i kontrole emisija.
Krajnje je vrijeme da se ovi iz Vlade KS probude i donesu konkretne mjere koje će zaštititi građane i budućnost djece..
Vlada KS treba socijalno ugroženim porodicama obezbijediti inverter klime koje mogu grijati 50 m² uz minimalnu potrošnju. Oni koji imaju dobra primanja moraju zakonski preći na ekološka grijanja (struja, plin, peći na pelete). Spaljivanje otpada mora biti zabranjeno i strogo kažnjavano visokim novčanim kaznama. Potrebne su redovne inspekcije i kontrole emisija.
Krajnje je vrijeme da se ovi iz Vlade KS probude i donesu konkretne mjere koje će zaštititi građane i budućnost djece..
-
NediM17
#6449 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Hare klimatronic.
A Kakanjce i Tuzlake nek' uguse termoelektrane.
U Sarajevu vazda bilo 'vako, i gore dok su toplane bile na cumur i mazut samo se nije mjerilo.
A Kakanjce i Tuzlake nek' uguse termoelektrane.
U Sarajevu vazda bilo 'vako, i gore dok su toplane bile na cumur i mazut samo se nije mjerilo.
- banjaluka078