Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#6426 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

banjaluka078 wrote: 04/12/2025 22:07
HelaS wrote: 04/12/2025 22:02
Stanari? Ne vjerujem da je Miljevina dobacila do BL
Previše auta, loženje, slabo ima vjetra (klima je jako promijenjena još kad se napravila HE Bočac)...
Loš ugalj i loš pellet su primarni zagađivači, Vozila se kreću i ljeti, nisu toliko značajni
banjaluka078

#6427 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

HelaS wrote: 04/12/2025 22:15
Loš ugalj i loš pellet su primarni zagađivači, Vozila se kreću i ljeti, nisu toliko značajni
Kupuje se najjeftiniji pelet, ugalj klasika, i sve ostalo što može da gori...toplana skoro i da ne radi, tako da puno više ljudi loži ovih dana.

Ipak je na ulicama vozila manje ljeti/za toplijih i suhih dana, jer ljudi koriste alternative (bicikle, trotinete, tabane). Bliže se praznici, gužve su izraženije, još iza 20.12. kad stigne dijaspora, postaje nepodnošljivo.
Peacean

#6428 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Jutros već može da se diše.
notsure

#6429 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by notsure »

banjaluka078 wrote: 04/12/2025 21:59 Zvanično mjerenje na sajtu grada opet ne radi. Radi na sajtu RHMZ https://rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
Jbt pa ovo su Ćaci: "Подаци о квалитету важдуха"
KraljicaIzJajca

#6430 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by KraljicaIzJajca »

JovicSA wrote: 04/12/2025 10:24
KraljicaIzJajca wrote: 04/12/2025 09:34
JovicSA wrote: 03/12/2025 20:19

Dobro ali šta je sa Banjalukom?
179 zagađenje, čak je bilo dana da je i više zagađena nego Sarajevo, ovo koliko ja pratim. Za mene je pozitivno iznenađenje Tešanj, konstatno je u zelenom.
Sa i Bl , živjela sam u oba grada, Sarajevo je neuporedivo sa Banjalukom. Nikad gori zrak nisam doživjela negdje drugdje osim u Sarajevu.
Vjerujem jer je kotlina. Ali baš eto pratim i od početka grijne sezone baš sam se izneandio koliko je Banjaluka po indeksu zagađenosti zraka vrlo blizu Sarajeva. Sa druge strane u RS-u do prije godinu-dvije gotovo da i nisi imao monitoring zraka po urbanim centrima dok u F.BiH već 5-6 godina ako ne i duže imaš aplikaciju pa možeš se informisati o kvalitetu zraka u svojoj sredini. Vidim da je F.BiH i ove godine izdvojila sredstva za nabavku dodatnih stanica za praćenje kvaliteta zraka i smatram to bitnim za građane da barem znaju kakav zrak udišu.
Jebote index, fino ti pišem, neusporedivo!
mayab

#6431 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

JovicSA

#6432 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JovicSA »

KraljicaIzJajca wrote: 06/12/2025 07:15
KraljicaIzJajca wrote: 04/12/2025 09:34

Sa i Bl , živjela sam u oba grada, Sarajevo je neuporedivo sa Banjalukom. Nikad gori zrak nisam doživjela negdje drugdje osim u Sarajevu.
Vjerujem jer je kotlina. Ali baš eto pratim i od početka grijne sezone baš sam se izneandio koliko je Banjaluka po indeksu zagađenosti zraka vrlo blizu Sarajeva. Sa druge strane u RS-u do prije godinu-dvije gotovo da i nisi imao monitoring zraka po urbanim centrima dok u F.BiH već 5-6 godina ako ne i duže imaš aplikaciju pa možeš se informisati o kvalitetu zraka u svojoj sredini. Vidim da je F.BiH i ove godine izdvojila sredstva za nabavku dodatnih stanica za praćenje kvaliteta zraka i smatram to bitnim za građane da barem znaju kakav zrak udišu.
Dobro ne moraš psovati, nisam ti ja kriv što si ti frustrirana b*tch. :roll: Ja pišem o činjenicama i mjerenjima ti o subjektivnom osjećaju.
insaneinthebrain

#6433 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

JovicSA wrote: 07/12/2025 19:06
KraljicaIzJajca wrote: 06/12/2025 07:15

Dobro ne moraš psovati, nisam ti ja kriv što si ti frustrirana b*tch. :roll: Ja pišem o činjenicama i mjerenjima ti o subjektivnom osjećaju.
:lol: :lol:
konami666

#6434 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

Jest se Sarajevo ujebalo sa ilegalnom gradnjom i legalizacijom, nema te sile koja će ispraviti načinjenu štetu. I sve ovo sto se sada radi me podsjeća na ono kada imaš auto gdje je metal korozirao i onda samo prefarbas preko.

Ja mislim da je jedini način za poboljšanje zraka u Sarajevu je nešto sto granici sa naučnom fantastikom, tipa da BiH dobije nuklearno postrojenje za proizvodnju električne energije i da se još dosta vjetroparkova izgradi na području čitave BiH. I onda nakon toga da ovim svima sto su legalizirali objekte, da im se da izbor: ili ćete priključiti objekte na centralno/elektricno grijanje ili će vam objekt biti srušen. Ne vidim zaista nikakvu alternativu.
Kako došlo, tako i otišlo.
dječak sa šibicama

#6435 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Ma i auta zagadjuju, lozenje nesto vise, sve skupa kad se sastavi kupus jedan.

Pogledati samo guzve popodne, svaki dan, mile auta po cestama. Seljaka se navuklo mali milion, samo slusas konverzaciju, nasrcu na druge ucesnike u saobracaju, izadje pa bi se tukao sa vozacem Centre i slicno.

Ogromna razlika u odnosu na samo 10 godina unazad. Sad su i sporedne ceste zakrcene, gledam po svom kvartu nekakvih faca koje prije nisu bile. Sa svih strana ih ima, pricaju komsije u susjednoj zgradi kaze doselili im u dva stana neki iz ruralnih sredina, ne znaju se ponasati u zgradi. Hoce da ruse zidove, ne razumiju pojam nosivog zida, nevjerovatno nesto. Svaki vozi neku trulju, Euro -4, lozi cumur iz Bilalovca, potpaljuje vatru hepo kockom i izlomljenom plastikom, hoce da se bije sa komsilukom kad mu neko nesto kaze. Sve i jedan parking papak, ujutro se redovno svadjaju medjusobno, ko je koga zagradio a svi zagradili sve.
konami666

#6436 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

dječak sa šibicama wrote: 08/12/2025 19:48 Ma i auta zagadjuju, lozenje nesto vise, sve skupa kad se sastavi kupus jedan.

Pogledati samo guzve popodne, svaki dan, mile auta po cestama. Seljaka se navuklo mali milion, samo slusas konverzaciju, nasrcu na druge ucesnike u saobracaju, izadje pa bi se tukao sa vozacem Centre i slicno.

Ogromna razlika u odnosu na samo 10 godina unazad. Sad su i sporedne ceste zakrcene, gledam po svom kvartu nekakvih faca koje prije nisu bile. Sa svih strana ih ima, pricaju komsije u susjednoj zgradi kaze doselili im u dva stana neki iz ruralnih sredina, ne znaju se ponasati u zgradi. Hoce da ruse zidove, ne razumiju pojam nosivog zida, nevjerovatno nesto. Svaki vozi neku trulju, Euro -4, lozi cumur iz Bilalovca, potpaljuje vatru hepo kockom i izlomljenom plastikom, hoce da se bije sa komsilukom kad mu neko nesto kaze. Sve i jedan parking papak, ujutro se redovno svadjaju medjusobno, ko je koga zagradio a svi zagradili sve.
Meni je nejasan taj mentalni sklop takvih pojedinaca, o čemu to razmišlja, isto ko parazit ili virus samo na sebe misli, nema nikakvu predstavu o drugima.
banjaluka078

#6437 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

konami666 wrote: 08/12/2025 22:59
Meni je nejasan taj mentalni sklop takvih pojedinaca, o čemu to razmišlja, isto ko parazit ili virus samo na sebe misli, nema nikakvu predstavu o drugima.
Moj komšo je primarno obućar, ali radi i presvlačenje namještaja, loži sve što mu ostane kao otpad od tih poslova. On do proljeća nema smeća, osim tegle ili konzerve.

Btw. udavi nas u BL večeras.
nepass1

#6438 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by nepass1 »

Na A transferzali mislim da nema aparata koji moze izmjeriti zagadjenje. Dvije kuce loze izlazi neki sivo-zeleni dim i cige tope zice da izvuku bakar. Idealna kombinacija.
Naslovnica

#6440 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

banjaluka078 wrote: 08/12/2025 23:09
konami666 wrote: 08/12/2025 22:59
Moj komšo je primarno obućar, ali radi i presvlačenje namještaja, loži sve što mu ostane kao otpad od tih poslova. On do proljeća nema smeća, osim tegle ili konzerve.

Btw. udavi nas u BL večeras.
@banjaluka078 ,
Šta se ovo dešava sa BL, već danima najzagađenija po ovim indeksima na aplikacijama?!
notsure

#6441 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by notsure »

Naslovnica wrote: 09/12/2025 19:23@banjaluka078 ,
Šta se ovo dešava sa BL, već danima najzagađenija po ovim indeksima na aplikacijama?!
Indekse na aplikacijama računaju mjerenjem jeftinim senzorima Purpleair, koji nisu kalibrisani i ne pokazuju stvarno stanje.
https://www2.purpleair.com/

Zvanične mjerne stanice imaju puno skuplje uređaje koji daju tačne podatke.
https://www.rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
Naslovnica

#6442 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

notsure wrote: 09/12/2025 20:28
Naslovnica wrote: 09/12/2025 19:23@banjaluka078 ,
Indekse na aplikacijama računaju mjerenjem jeftinim senzorima Purpleair, koji nisu kalibrisani i ne pokazuju stvarno stanje.
https://www2.purpleair.com/

Zvanične mjerne stanice imaju puno skuplje uređaje koji daju tačne podatke.
https://www.rhmzrs.com/kontrola-kvaliteta-vazduha
Meščini da i jeftini i zvanični pokazuju ljubičasto, havarija.
JovicSA

#6443 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JovicSA »

Dok je Dodik bio preCednik ovoga nije bilo... :lol:

Image

Ne znam gdje je ovo Lazarevo u BL ali izgleda da su odlučili da obore rekord Sarajeva i samo hajcaju. :mrgreen:

Image
banjaluka078

#6444 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

JovicSA wrote: 09/12/2025 20:57
Ne znam gdje je ovo Lazarevo u BL ali izgleda da su odlučili da obore rekord Sarajeva i samo hajcaju. :mrgreen:
Budžak, u ratu prekršten u Lazarevo, predgrađe.
banjaluka078

#6445 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 09/12/2025 19:23
@banjaluka078 ,
U BL danima vidimo šta udišemo, u kuće ulazimo da udahnemo svjež vazduh.

Ćumura se, loži se šta ko stigne, jako puno auta na cesti, nismo kotlina, ali nije ni da imamo neko strujanje vazduha.
BadBoy

#6446 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Što će reći da nije samo geografija razlog zagađenja u Sarajevu. Mi smo peksinj
akcija007

#6447 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by akcija007 »

Gledam sada i u Zagrebu vidljivost 30 m haoss zagadjenje
A sjecam se kada su nama govorili kada se probije tunel Ivan na A1 da cemo prodisati. Obje tunelske cijevi probijene pa nista nije bolje
Haris033

#6448 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris033 »

Zagađenje u Sarajevu je alarmantno i direktno ugrožava zdravlje svih nas. Automehaničarske radnje spaljuju otpadno ulje, mnogi građani koriste gume, plastiku i ugalj lošeg kvaliteta za grijanje.
Vlada KS treba socijalno ugroženim porodicama obezbijediti inverter klime koje mogu grijati 50 m² uz minimalnu potrošnju. Oni koji imaju dobra primanja moraju zakonski preći na ekološka grijanja (struja, plin, peći na pelete). Spaljivanje otpada mora biti zabranjeno i strogo kažnjavano visokim novčanim kaznama. Potrebne su redovne inspekcije i kontrole emisija.

Krajnje je vrijeme da se ovi iz Vlade KS probude i donesu konkretne mjere koje će zaštititi građane i budućnost djece..
NediM17

#6449 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by NediM17 »

Hare klimatronic. :mrgreen:
A Kakanjce i Tuzlake nek' uguse termoelektrane.
U Sarajevu vazda bilo 'vako, i gore dok su toplane bile na cumur i mazut samo se nije mjerilo.
Post Reply