Super! Evo nam pristize jos jedan ateista!S4mpion wrote: Meni nije nejasno, budući da poprilično poznajem nauku i vrijeme.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- aurora313
#6401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- GAU8
#6402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne odnosi se samo na Kur'an i ne svidja mi se sto si iskljuciva. Ja sam mislio na sve "Abrahamske" objave.m_l wrote:TI kazes da postoje, pa izvoli, citiraj ajete koji poticu nasilje!GAU8 wrote:Pa kakvi ste vi vjernici da vam ja moram citirati VASE knjige???m_l wrote:
Citiraj, cekamo!
Ustvari, zasto me to NE iznenadjuje?
Selektivno citanje samo onog sto vam se svidi, jel tako????
Ali nema veze, znaci cak ni Kur'an sam ne znas dovoljno (ili porices prirodu pojedinih ajjeta)
- S4mpion
#6403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ljudi, stanite u red, prvo moramo provjeriti da li riječ korisnika "GAU8" ima ikakvu težinu:
Dakle, ima li tog posta, ima li tvoja riječ ikakvu težinu?
GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
Nađi post u kojem sam ja rekao da moral bez religije ne postoji?
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi.
Samo da se ne izgubi ovo obećanje.GAU8 wrote:Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
Dakle, ima li tog posta, ima li tvoja riječ ikakvu težinu?
-
m_l
#6404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znam da si mislio na sve Abrahamske objave jer si rekao:GAU8 wrote:Ne odnosi se samo na Kur'an i ne svidja mi se sto si iskljuciva. Ja sam mislio na sve "Abrahamske" objave.m_l wrote:TI kazes da postoje, pa izvoli, citiraj ajete koji poticu nasilje!GAU8 wrote: Pa kakvi ste vi vjernici da vam ja moram citirati VASE knjige???
Ustvari, zasto me to NE iznenadjuje?
Selektivno citanje samo onog sto vam se svidi, jel tako????
Ali nema veze, znaci cak ni Kur'an sam ne znas dovoljno (ili porices prirodu pojedinih ajjeta)
Iskljuciva nisam, nego hocu da mi TI citiras ajete koji poticu nasilje, jer tvrdis da postoje.Auu sta rece.
Jao kad ti navadim citata (iz sve tri navedene) ima da ti se zavrti
- GAU8
#6405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj me molim te i ti ko Sampion tjerati da citiram. Pa imas tonu ajeta o borbi na Allahovom putu. Proberi koji bilo.m_l wrote:Znam da si mislio na sve Abrahamske objave jer si rekao:GAU8 wrote:Ne odnosi se samo na Kur'an i ne svidja mi se sto si iskljuciva. Ja sam mislio na sve "Abrahamske" objave.m_l wrote: TI kazes da postoje, pa izvoli, citiraj ajete koji poticu nasilje!
Iskljuciva nisam, nego hocu da mi TI citiras ajete koji poticu nasilje, jer tvrdis da postoje.Auu sta rece.
Jao kad ti navadim citata (iz sve tri navedene) ima da ti se zavrti
Eto npr. En-Nisa - 95.
- S4mpion
#6406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne zvuči mi baš kao da te neko tjera:
Ili obećavaš ono što ne možeš ispuniti?GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi.
- wickerman
#6407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Yup, samo pojedinci, ja tih 100 miliona nisam vidio, a cisto sumnjam da si i ti. Na drugojh strani imamo izostanak kritike ili osudjivanja zlocina pa se to moze samo vidjeti kao ujedinjenost.S4mpion wrote:Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?wickerman wrote:Ja koliko vidim samo su u pitanju pojedinci, kao npr. reis Kavazovic, medjutim onda je po islamskoj tradiciji dobio prijetnje smrcu od strane "ujedinjenih" kojima vjerovatno i sam pripadas.S4mpion wrote: Nisi mi odgovorio na pitanje:
Odakle ti to da nema kritike islamskog svijeta naspram terorizma koji se desio iako je more muslimana osudilo taj čin?
- sigh
#6408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
2:193

I borite se protiv njih sve dok mnogoboštva ne nestane i dok se Allahova vjera slobodno ispovijedati ne mogne. Pa ako se okane, onda neprijateljstvo prestaje, jedino protiv nasilnika ostaje.
- S4mpion
#6409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa kako onda znaš da nema osude?wickerman wrote:Yup, samo pojedinci, ja tih 100 miliona nisam vidio, a cisto sumnjam da si i ti. Na drugojh strani imamo izostanak kritike ili osudjivanja zlocina pa se to moze samo vidjeti kao ujedinjenost.S4mpion wrote: Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Ti nisi vidio, znači da nema osude. eeeeeee koje razmišljanje Šta još nisi vidio?
- wickerman
#6410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti nisi vidio,znaci mora da ima. eeeeeeeeS4mpion wrote:Pa kako onda znaš da nema osude?wickerman wrote:Yup, samo pojedinci, ja tih 100 miliona nisam vidio, a cisto sumnjam da si i ti. Na drugojh strani imamo izostanak kritike ili osudjivanja zlocina pa se to moze samo vidjeti kao ujedinjenost.S4mpion wrote: Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Ti nisi vidio, znači da nema osude. eeeeeee
Zasad je samo "sigurno" tvojih navodnih 150 komsija, a dotad one koje ne vidis, onda njih i nema.
- GAU8
#6411 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Troll-uS4mpion wrote:Ne zvuči mi baš kao da te neko tjera:
Ili obećavaš ono što ne možeš ispuniti?GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
- sigh
#6412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sto detaljnije istrazujem ove ajete sve se vise zgrozavam, mozda sam previse fokusiran na ove negativne aspekte, ali je ocito da mu nisu dragi nevjernici iako ih je sam takve stvorio, ocito da ih bas mrzi, svi moguce negativne atrubite je zalijepio nevjernicima. Drugo, zapazio sam kao da taj bog mrzi i zivot koji je podario ljudima i aktivno nagovara ljude da se kane tog zivota, jer u jednom ajetu fino kaze da ce zavrsiti u paklu oni koji budu vise volili ovaj zivot nego drugi
Robovi su mu isto poznata kategorija a i hvali se nasiljem nad ljudima. 
- S4mpion
#6413 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja to nisam rekao, evo slobodno pročitaj:wickerman wrote: Ti nisi vidio,znaci mora da ima. eeeeeeee![]()
Zasad je samo "sigurno" tvojih navodnih 150 komsija, a dotad one koje ne vidis, onda njih i nema.
I šta još nisi vidio?Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
- S4mpion
#6414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
GAU8 wrote:Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
GAU8 wrote: Troll-u
- GAU8
#6415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:GAU8 wrote:Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi.GAU8 wrote:Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?GAU8 wrote: Troll-u

- Leo_alfa
#6416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ok, prihvatam sve napisano. A sta sad da radimo s ovim teroristima koji su ubijali? Ako ih vec ne mozemo svrstati u jednu od te tri monoteisticke religije, a njih prethodno prihvatamo kao jedinu pravu vjeru u boga. Onda ih ne mozemo nazvati vjernicima. Ako nisu vjernici, onda mogu biti samo ateisti. A ateisti opet ne mogu biti, jer su pocini zlocin pod uticajem pogresnog tumacenja svetih knjiga prethodno spomenutih religija, vjerujuci u njih. Kako cemo ih onda nazvati? Nisu vjernici, nisu ateisti, mozda neki krivi vjernici ili da smisljamo novi neki naziv pa da svi budemo zadovoljni?Edouard wrote:Židovi, kršćani i muslimani kao pripadnici abrahamskih religija vjeruju u jednog, istog, pravog i jedinog Boga, Boga objave, a ne neko neodređeno, sasvim nepoznato božanstvo.Leo_alfa wrote:Morao bi nam prvo definisati "pravu vjeru u boga". Ukoliko je to cisto vjerovanje u bozansko, ocito da nisi u pravu, ukoliko je to vjerovanje prema propisima odredjene religije, onda je diskutabilno...Edouard wrote: Ima tu svega uključujući i podvale. Jedino što je sigurno jest da terorizam nema nikakve veze s pravom vjerom u Boga.
U suprotnom bi mogli zakljuciti da je vjera u bogove uvijek, u svakom obliku, humanistickog karaktera sto jednostavno nije tacno.
Prava vjera u tom smislu je prihvaćanje vjerodostojnog učenja tih religija.
Za kršćanstvo i židovstvo znam da ne uče i ne potiču nasilje, a islam poznam vrlo slabo, ali koliko znam od njihovih vjernika i autoriteta, ni islam ne uči i ne potiče na nasilje.
- Leo_alfa
#6417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa i mislio sam da je vjernici definisu. Onda mozemo pricati sta sve podpada pod taj pojam "prava vjera".Dozer wrote:A zasto je vjernici ne definisu?
- S4mpion
#6418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ukoliko vam slučajno padne na pamet da od korisnika "GAU8" zatražite da stane iza svoje riječi:
Dobit ćete etiketu:
Dovoljno.
GAU8 wrote:Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
Dobit ćete etiketu:
Toliko o obećanju i težini riječi dotičnog gospodina, mogao je barem ispoštovati svoju riječ kad neće tuđu.GAU8 wrote: Troll-u
Dovoljno.
- Leo_alfa
#6419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U tom kontekstu religija samo i sluzi da pokaze koliko smo povodljivi. Naravno pored zelje za moci, organizacijom mase, sakupljanja kapitala itd...dustaban wrote:Ja bih zamolio kolege ateiste da ne postavljaju vise ovakva nezgodna pitanja. Druga strana ocito nema odgovore na njih, ali, opet, ne bi valjalo da ih skroz izgubimo, s kim cemo onda caskati.
Treba naci neku mjeru, satjerati ih argumentima uz zid, ali im ipak ostaviti malo prostora da kliznu, cisto da igra traje.
Edit: vidim mucite se sa pojmom "prava vjera". Pa to vam je cika Dustaban davno odgovorio - prava vjera je vjera kojoj ne treba religija!
Ha ja.
- Leo_alfa
#6420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja iskreno vjerujem da veliki broj muslimana osudjuje ove zlocine koji su se desili. Mogu u novinama procitati da, siroj masi poznatiji, muslimani daju izjave kako se protive i zgrazavaj nad onim sto se desilo u Parizu.S4mpion wrote: Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Iskreno, mozda sam i ja neobjektivan po ovom pitanju kad kazem da je ocekivano kako ce da "grme" osude na teroriste, iz Islamskog svijeta, pa mi se mozda cini to onako pretiho. Ali svakako ne mislim da se, bez obzira na to, vecina (ogromna vecina, vjerujem) slaze s tim zlocinima. Vjerujem da su ljudi protiv toga.
Jedino sto mogu reci je da, iako je odgovornost na svima nama da stanemo ovim stvarima u kraj, na muslimanima je tesko breme da cijelom svijetu pokazu kako je Islam u stvari miroljubiv (ne pocinjem diskusiju o ovome, vodim se onim sto sam pises, a to je da i ti sam osudjujes terorizam). I zbog toga je zaista potrebno pricati o tome, osudjivati zlocin, uvijek dizati glas za dobro covjeka, svakog.
Ja sam nisam bas odusevljen sa svim stvarima koje su francuske novine pisale. Ne mogu reci da se slazem sa njihovim stavovima (znam onoliko koliko sam mogao procitati o njima dok se ovo desavalo), ali bez obzira zlocin je uvijek za osudu.
- S4mpion
#6421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zdrav rezon, nemam problem s napisanim. Problem nastaje kada ljudi nazor pokušavaju nekog napravit teroristom iako o njemu ne znaju ništa.Leo_alfa wrote:Ja iskreno vjerujem da veliki broj muslimana osudjuje ove zlocine koji su se desili. Mogu u novinama procitati da, siroj masi poznatiji, muslimani daju izjave kako se protive i zgrazavaj nad onim sto se desilo u Parizu.S4mpion wrote: Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Iskreno, mozda sam i ja neobjektivan po ovom pitanju kad kazem da je ocekivano kako ce da "grme" osude na teroriste, iz Islamskog svijeta, pa mi se mozda cini to onako pretiho. Ali svakako ne mislim da se, bez obzira na to, vecina (ogromna vecina, vjerujem) slaze s tim zlocinima. Vjerujem da su ljudi protiv toga.
Jedino sto mogu reci je da, iako je odgovornost na svima nama da stanemo ovim stvarima u kraj, na muslimanima je tesko breme da cijelom svijetu pokazu kako je Islam u stvari miroljubiv (ne pocinjem diskusiju o ovome, vodim se onim sto sam pises, a to je da i ti sam osudjujes terorizam). I zbog toga je zaista potrebno pricati o tome, osudjivati zlocin, uvijek dizati glas za dobro covjeka, svakog.
Ja sam nisam bas odusevljen sa svim stvarima koje su francuske novine pisale. Ne mogu reci da se slazem sa njihovim stavovima (znam onoliko koliko sam mogao procitati o njima dok se ovo desavalo), ali bez obzira zlocin je uvijek za osudu.
- Leo_alfa
#6422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja mislim da po svim mogucim religijama ja idem u pakaosigh wrote:Sto detaljnije istrazujem ove ajete sve se vise zgrozavam, mozda sam previse fokusiran na ove negativne aspekte, ali je ocito da mu nisu dragi nevjernici iako ih je sam takve stvorio, ocito da ih bas mrzi, svi moguce negativne atrubite je zalijepio nevjernicima. Drugo, zapazio sam kao da taj bog mrzi i zivot koji je podario ljudima i aktivno nagovara ljude da se kane tog zivota, jer u jednom ajetu fino kaze da ce zavrsiti u paklu oni koji budu vise volili ovaj zivot nego drugiRobovi su mu isto poznata kategorija a i hvali se nasiljem nad ljudima.
- wickerman
#6423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nego sta nego si rekao da su osudili, procitaj ponovo ta pitanja pa daj odgovor koji jedino preostaje.S4mpion wrote:Ja to nisam rekao, evo slobodno pročitaj:wickerman wrote: Ti nisi vidio,znaci mora da ima. eeeeeeee![]()
I šta još nisi vidio?Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Hem lafo vjernik, hem laze, i tu ste ujedinjeni to vam se mora priznati.
- GAU8
#6424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ima nekoliko tema o terorizmu (ne samo pro-islamskim, vec i drugim teroristima), nemojte duplati i ovdje...
- drug_profi
#6425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma svi su ko fol osudili, ali ce naci olakotne okolnosti za ubice.
Drugo, da se slicno desi kod nas, ili dok su oni hajvani (tzv. serijatska policija) prebijali parove na zmajevcu i u vilsonovom, ja nisam cuo da je neko trazio da se policija maksimalno angazuje da istrazi i kazni tu pojavu. Onda onaj Queer festival, jel ko bas ono pravo osudio, osim verbalno? Pojeo vuk magarca u oba slucaja. rekli im malo primirite, rano je da se eksponirate.
Sve malo po malo, samo nek nij epo mojoj guzici, ko biva krivi su ljudi sto hoce da se ljube i da u privatnom zatvorenom prostoru promovisu queer kulturu iskljucivo zainteresovanoj publici, za razliku od religije koja svoju kulturu natura i gdje je pozvana i gdje nije i to drzavnim parama.
Oa jebote koje je licemjerje i svi su coravi na to.
BAvite se Nigerijama a oko nas su ti maloumnici spremni da prebiju hodzu, reisa, tebe, mene jer im nismo po ceifu, a sutra i glave da sijeku samo dok malo ojacaju. Zaboli me ba qurac za Ruandu. Ima kod nas dovoljno sranja koja nam se desavaju pod nosom, a mi ih mnozimo nulom jer necemo da se zahmetimo. Skupo ce nas kostati, a ponajvise bosanske muslimane. Nazalost vjerovatno cu ja i slicni meni biti prvi kolaterali.
Jes zajebana ova islamofobija jelde...
Drugo, da se slicno desi kod nas, ili dok su oni hajvani (tzv. serijatska policija) prebijali parove na zmajevcu i u vilsonovom, ja nisam cuo da je neko trazio da se policija maksimalno angazuje da istrazi i kazni tu pojavu. Onda onaj Queer festival, jel ko bas ono pravo osudio, osim verbalno? Pojeo vuk magarca u oba slucaja. rekli im malo primirite, rano je da se eksponirate.
Sve malo po malo, samo nek nij epo mojoj guzici, ko biva krivi su ljudi sto hoce da se ljube i da u privatnom zatvorenom prostoru promovisu queer kulturu iskljucivo zainteresovanoj publici, za razliku od religije koja svoju kulturu natura i gdje je pozvana i gdje nije i to drzavnim parama.
Oa jebote koje je licemjerje i svi su coravi na to.
BAvite se Nigerijama a oko nas su ti maloumnici spremni da prebiju hodzu, reisa, tebe, mene jer im nismo po ceifu, a sutra i glave da sijeku samo dok malo ojacaju. Zaboli me ba qurac za Ruandu. Ima kod nas dovoljno sranja koja nam se desavaju pod nosom, a mi ih mnozimo nulom jer necemo da se zahmetimo. Skupo ce nas kostati, a ponajvise bosanske muslimane. Nazalost vjerovatno cu ja i slicni meni biti prvi kolaterali.
Jes zajebana ova islamofobija jelde...