it all makes sense now. Vi ste tatini sinovi jer ste SDA botovi, a mi smo prava radnička klasa jer smo komunjare. Ne znam sad da li ja sada navijam za SDA ili sam i dalje Željovacmade_in_sarajevo wrote: ↑17/01/2023 06:17 Napokon su mi otvorene oci da ustvari navijaci sarajeva su sda placenici. Ustvari ja cijeli zivot navijam za sda.
Ooo kakvu sam gresku pravio sto pljujem sda aaaa, valjda ce mi halaliti ko bratu muslimanu
Onaj osjecaj kad ljudi navijacku tucu guraju u politiku![]()
Bas me zanima kad se navijaci sarajeva i zelje pobiju, to je onda tuca struja unutar sda?
Ja.mrzim sda, eto priznao sam.napokon, ali odvadite zivi bili. To sto je jedan povezan sa jednim iz familije sa sda ne znaci da je sda poslala ikoga. Jos avazu vjerujete i hajcate pricuznaci po vama ovi su napali srbe za 50KM i sad ce lezat 2 dana u zatvoru, dobiti prijavu, kaznu ce dobiti od par stoja ali zato petoba u dzepu, a stranka te prati.
Tuca u evropi navijaca je ustvari rusenje evrope od strane rusije![]()
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- liyf
#63801 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- liyf
#63802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bulke ima i gorih izdanja, ali je grupa ugašena, a Čete kažu da su zastavu nosili iz kluba, odnosno da je klupska zastava, a ne navijačka.avetinja wrote: ↑17/01/2023 02:00 Kakve paranoje i pisanje po nalogu.![]()
Od navijačkog incidenta pravi se incident na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Srbi započeli tako jer im odgovara, a naši FGRovci nastavili jer je to kul, oni su iznad situacije. Usput im se pridružuju oni koji mrze SDA pa optužuju stranku da je organizovala incident i da svi forumaši koji misle drugačije su povezani sa SDA.Naravno, sve bez dokaza. Zaboli me neka stvar za SDA, da se neko ne zalijepi k'o čičak.
Srpski nacionalisti i forumski sendvičari u borbi da tinejdžere koji imaju pogrešan način izražavanja hrabrosti zbog zaluđenosti fudbalom i huliganizmom predstave kao mudžahedine koji su po nalogu SDA došli klati srpske roditelje i djecu.Čast forumašima izuzecima koji su dali normalnu kritiku.
![]()
Jebote, manje se pisalo kada je Mevlid zapucao na američku ambasadu. Napraviše blažu veziju srpskog svata; pola po nalogu SNS-a, pola po nalogu domaćih stranaka.
Ovi tinejdžeri će biti vaspitani u zatvoru i neće im više pasti na pamet da rade sranja.Naravno, ne podržavam nasilje i svako treba biti kažnjen za isto.
Usput, pogledajte slike transparenata koje nose na domaćim utakmicama ti isti ljudi, što je dokaz da su "pravi" navijači ili kako se to popularno kaže ultrasi.
Ultra nasilje
Skinhedsi
![]()
Aktivni su u Srpskoj ligi (Srbijanskoj), imaju relativno dobru brojku, ali nee, to su roditelji i maloletna deca. Sloboda Hordašima
- SmokingMan
#63803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Inače naši lokalci nemaju patriotska obilježja na tribinama. 
-
last mohicans
#63804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Gdje su oni dušebriznici koji su poletjeli da brane roditelje nevine dečice. Došli da provociraju, stara udbaška taktika izazivanja incidenata.
-
Bodkin
#63805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
last mohicans wrote: ↑17/01/2023 10:26 Gdje su oni dušebriznici koji su poletjeli da brane roditelje nevine dečice. Došli da provociraju, stara udbaška taktika izazivanja incidenata.
- Laplace
#63806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dobar sarkazam, ali nisu to te vrste veza niti je Grčkoj potrebno bilo kakvo skretanje pažnje na zapadni Balkan. Ko govori o slabljenju bilo koje države? Koga je Dodik odlikovao, predsjednika Grčke ili cara Rusije? Sa kime Vučić i Dodik imaju stalnu komunikaciju, sa Grčkom ili sa Rusijom?
Mada, ovo je za politiku a ne za ovu temu pa da ne širim offtopic.
- Laplace
#63807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da. Kad sam ja prije nekoliko godina na jednom (hrvatskom) forumu komentarisao kako bih reprezentaciju čiji navijači skandiraju "nož, žica, Srebrenica" i "ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji" izbacio sa takmičenja ili bih u najmanju ruku tu utakmicu registrovao službenim rezultatom 3:0 za protivničku reprezentaciju, nekoliko njih su odgovarali da je to normalno navijanje, ono kao "nije fino, ali to su navijači". To je za njih sasvim normalno i prihvatljivo. Za nas nije, nama je to ne samo incident nego skandal. Kako neko reče, u pitanju je civilizacijska razlika. Zato su ovi u Sarajevu uhapšeni dok ovi u Banjaluci nisu i neće ni biti.Thorgerson wrote: ↑16/01/2023 19:26Joj vas.avetinja wrote: ↑16/01/2023 12:35 Naši portali su izbacili desetine članaka o napadu na dječijem turniru. Neka su, neka se izvršio pritisak, i bez toga bi oni bili privedeni pravdi, ali neka se sada angažuju za skrnavljenje džamije, jer će to nedjelo ostati u sjeni ovoga, a jedno ne treba amnestirati drugo, pogotovo jer je identitet počinilaca poznat.
Prvo, napad na nekoga zbog vjere, nacije u nasem gradu jeste incident. Zasto, pa zato sto se to ne desava cesto i ne pamtim kad se to desilo iz cista mira. Kao to npr busenje guma.
S druge strane, pisanje po dzamijama, mezarjima i krvolocno uzvikivanje noz zica i sl je sasvim normalna pojava po sumskoj.
To je tako.
Mozete reci mi smo to prihvatili olako, pa ima i ta. Mozda da i mi dignemo veci pritisak, mozda bi se nesto i tu promjenilo. Al sad je kasno za to. I tesko je tu bagru mijenjati. Ne znam, tu nisam pametan. Mada jesam za pritisak.
Medjutim, kazem opet nazalost ove stvari po sumskoj nisu incident. Ne moze biti incident nesto sto se sistematski propagira, podstrekava i desava na dnevnoj, sedmicnoj bazi.
Mi smo crkve u ratu cuvali. Ovi bi sad dzamije minirali da mogu, opet.
- Laplace
#63808 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedan kolega je ovdje za to bušenje guma na vozilima sa srbijanskim tablicama napisao da je počinioc psihički bolesnik kome su roditelji hrvat(ica) i srbin/srpkinja, dakle čak nije ni muslimanskog porijekla.avetinja wrote: ↑16/01/2023 19:41Rekao bih da ovo nije bio incident zbog vjere ili nacije, nego zbog navijačkih gluposti, jer je značajno da jedna navijačka grupa oduzme drugoj transparent. Tablice su već druga priča.Thorgerson wrote: ↑16/01/2023 19:26
Joj vas.
Prvo, napad na nekoga zbog vjere, nacije u nasem gradu jeste incident. Zasto, pa zato sto se to ne desava cesto i ne pamtim kad se to desilo iz cista mira. Kao to npr busenje guma.
S druge strane, pisanje po dzamijama, mezarjima i krvolocno uzvikivanje noz zica i sl je sasvim normalna pojava po sumskoj.
To je tako.
Mozete reci mi smo to prihvatili olako, pa ima i ta. Mozda da i mi dignemo veci pritisak, mozda bi se nesto i tu promjenilo. Al sad je kasno za to. I tesko je tu bagru mijenjati. Ne znam, tu nisam pametan. Mada jesam za pritisak.
Medjutim, kazem opet nazalost ove stvari po sumskoj nisu incident. Ne moze biti incident nesto sto se sistematski propagira, podstrekava i desava na dnevnoj, sedmicnoj bazi.
Mi smo crkve u ratu cuvali. Ovi bi ih sad minirali da mogu, opet.
Slažem se sa većinom napisanog, pogotovo za dio da smo sve to olahko prihvatili, ali zašto bismo šutili i pomirili se sa sudbinom? Možda nećemo ništa značajno promijeniti, ali neka barem počinioci budu kažnjeni.
Ne daj Bože, danas-sutra da padne mrtva glava, onda ćemo opet reći oni to tako tamo.
A napad u hotelu je vjerovatno motivisan ćirilicom ili su to naprosto navijačke gluparije sa otimanjem zastava.
- Laplace
#63809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zanimljivo je to da oni nisu odbranili djecu nego zastavu.Rodzer Mur wrote: ↑17/01/2023 00:06 Najjace je sto se od starta potencira prica da su napadnuti "roditelji", ako fasista dobije dijete da li on prestaje biti fasista i postaje samo roditelj? I Karadzic je roditelj koliko znam. Sve i da je u pitanju samo huliganska prica, more raje ide na gostovanja kad je tekma, a "roditelji" su, pa kad dodje do tuce i zavrse u muriji ne pise niko za njih da su "roditelji" nego navijaci ili huligani... cim ti "roditelji" u izjavi govore da su "odbranili zastavu" to prelazi u navijacku pricu, a ne neku s roditeljskog sastanka. Bitno je prezentovati pricu u javnosti kao da su zli Bosnjaci vidjeli roditelje dok drze djecicu za ruku i napali ih, nema veze sto su u stvarnosti napadnuti "navijaci" medju kojim su neki ujedno i roditelji...
Jesu li i ovo roditelji? Mec je za uzrast do 12 godina, mora biti da jesu
Ne zaboravimo cemu se djeca uce u okolini Sarajeva, Slavija na Kosevu...
Ili ovo...
C. Zvezda, samo djeca do 14 godina mogla prisustvovati utakmici izmedju njih i Kairata 2021. godine u Ligi prvaka...
A tome ih uce "roditelji"...
Ne bi oni provocirali![]()
- forumskivojnik
#63810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Primijetih da jos niko nije objavio da su i "napadnuti roditelji" pravili probleme na Ilidzi
.
Pa eto, samo da objavim post zbog dusebriznika, koji po dobro ustaljenoj matrici organizovanom medijskom hajkom napadaju Bosnjake
.
Načelnik sektora uniformirane policije KS: Državljani Srbije su pravili incidente prije turnira
Dodao je da jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostrane informacije koje imaju možda različite motive i da je potrebno da se odmah na početku čuje i duga strana.
"Mi smo u dokumentovanju ovog incidenta došli do informacija da je bilo još incidenata koji su prethodili tome koji su pravili državljani Srbije koji su bili učesnici turnira ali nama to nije prijavljeno, dakle naknadno smo došli do informacije", dodao je Hrvat.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /230117017
Pa eto, samo da objavim post zbog dusebriznika, koji po dobro ustaljenoj matrici organizovanom medijskom hajkom napadaju Bosnjake
Načelnik sektora uniformirane policije KS: Državljani Srbije su pravili incidente prije turnira
Dodao je da jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostrane informacije koje imaju možda različite motive i da je potrebno da se odmah na početku čuje i duga strana.
"Mi smo u dokumentovanju ovog incidenta došli do informacija da je bilo još incidenata koji su prethodili tome koji su pravili državljani Srbije koji su bili učesnici turnira ali nama to nije prijavljeno, dakle naknadno smo došli do informacije", dodao je Hrvat.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /230117017
-
MUNAFIK
#63811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedno je sigurno...
Ovim 'jadnim' roditeljima srpske nejaci (koju su inace u Sa bacali lavovima) nikada ne bi palo na pamet da se u nekom Albanskom gradu pojave sa ovim zastavama i pjesmama... a isto vazi i za ove male njegovatelje EU vrijednosti iz Splita.
Ako ovo sve nije bila namjerna provokacija onda su svi izgubili potpuno postovanje prema Sarajevu i nama i smatraju nas najvecim pi****a.
Ovim 'jadnim' roditeljima srpske nejaci (koju su inace u Sa bacali lavovima) nikada ne bi palo na pamet da se u nekom Albanskom gradu pojave sa ovim zastavama i pjesmama... a isto vazi i za ove male njegovatelje EU vrijednosti iz Splita.
Ako ovo sve nije bila namjerna provokacija onda su svi izgubili potpuno postovanje prema Sarajevu i nama i smatraju nas najvecim pi****a.
- liyf
#63812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
otišao sa sestrom na Grbavicu, Željo-Borac, smetalo joj što smo pjevali Država Bosna, kaže, pa nije lijepo.Laplace wrote: ↑17/01/2023 11:21Da. Kad sam ja prije nekoliko godina na jednom (hrvatskom) forumu komentarisao kako bih reprezentaciju čiji navijači skandiraju "nož, žica, Srebrenica" i "ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji" izbacio sa takmičenja ili bih u najmanju ruku tu utakmicu registrovao službenim rezultatom 3:0 za protivničku reprezentaciju, nekoliko njih su odgovarali da je to normalno navijanje, ono kao "nije fino, ali to su navijači". To je za njih sasvim normalno i prihvatljivo. Za nas nije, nama je to ne samo incident nego skandal. Kako neko reče, u pitanju je civilizacijska razlika. Zato su ovi u Sarajevu uhapšeni dok ovi u Banjaluci nisu i neće ni biti.Thorgerson wrote: ↑16/01/2023 19:26
Joj vas.
To je tako.
Mi smo crkve u ratu cuvali. Ovi bi sad dzamije minirali da mogu, opet.
- avetinja
#63813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo za tablice nisam znao. Moguće da je tako.Laplace wrote: ↑17/01/2023 11:24
Jedan kolega je ovdje za to bušenje guma na vozilima sa srbijanskim tablicama napisao da je počinioc psihički bolesnik kome su roditelji hrvat(ica) i srbin/srpkinja, dakle čak nije ni muslimanskog porijekla.
A napad u hotelu je vjerovatno motivisan ćirilicom ili su to naprosto navijačke gluparije sa otimanjem zastava.
Ma to su navijačke furke, ništa više. A evo tek sada saznajemo da su i "roditelji" prije toga radili neki incident, mada nam ne žele tačno reći šta se dešavalo.
-
Dimu1927
#63814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ma dobro ne bi im u splitu nista falilo samo bi se okupali malo prije nego su mozda planiraliMUNAFIK wrote: ↑17/01/2023 11:33 Jedno je sigurno...
za pocetak
a ovi nasi bi se i skorpionima izvinjavali izgleda, i kad te ubije de nekako ozivi da mu se izvines pa nek te opet ubije
- shbc
#63815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dajte ba ljudi kakav crni Putin, Vucic, SDA, Osmorke, Trojke, qrci, palci. Nema ovdje nikakve zavjere niti bilo sta dublje osim grupice huligancica sa kretenskom furkom otimanja transa. Jedino sto ovo cini gorim nego sto jeste je cinjenica da su ovo uradili na djecijem turniru.Laplace wrote: ↑17/01/2023 11:16Dobar sarkazam, ali nisu to te vrste veza niti je Grčkoj potrebno bilo kakvo skretanje pažnje na zapadni Balkan. Ko govori o slabljenju bilo koje države? Koga je Dodik odlikovao, predsjednika Grčke ili cara Rusije? Sa kime Vučić i Dodik imaju stalnu komunikaciju, sa Grčkom ili sa Rusijom?
Da su ti idioti pojedinacno nacionalisti, vjerovatno jesu. Da ih je nacionalizam dodatno motivisao, vjerovatno jeste. Da je to primarni razlog napada, nije.
Ono sto je meni simptomaticno u svemu ovome je kako se kod nas ta uloga nacionaliste/nasilnika i zrtve lako smjenjuju. Od Kosova, preko Bijeljine i Sarajeva, do djece iz Splita. Medijska paljba proradi o povampirenim i nejaci, dok internetski i forumski heroji i branioci sistema vrijednosti i patriotizma uvijek nadju krivca. Samo sto je taj krivac uvijek onaj sa druge strane, obicno u saradnji sa svjetskim silama.
Tako je u Beogradu uvijek "region protiv Srba", u Sarajevu uvijek "a sta su oni radili" i "sta bi oni uradili", a u Zagrebu "mi ugrozeni".
- Laplace
#63816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma, to ja nevezano za ovaj slučaj konkretno. Taj njihov nacionalizam ne bi bio ni 1% izražen kao sad da nema te nerazumne rusofilije. To je glavni razlog što kod Srba nema ni naznaka nekoj rehabilitaciji i odricanju/ograđivanju od zločinaca.shbc wrote: ↑17/01/2023 13:37Dajte ba ljudi kakav crni Putin, Vucic, SDA, Osmorke, Trojke, qrci, palci. Nema ovdje nikakve zavjere niti bilo sta dublje osim grupice huligancica sa kretenskom furkom otimanja transa. Jedino sto ovo cini gorim nego sto jeste je cinjenica da su ovo uradili na djecijem turniru.Laplace wrote: ↑17/01/2023 11:16
Dobar sarkazam, ali nisu to te vrste veza niti je Grčkoj potrebno bilo kakvo skretanje pažnje na zapadni Balkan. Ko govori o slabljenju bilo koje države? Koga je Dodik odlikovao, predsjednika Grčke ili cara Rusije? Sa kime Vučić i Dodik imaju stalnu komunikaciju, sa Grčkom ili sa Rusijom?
Da su ti idioti pojedinacno nacionalisti, vjerovatno jesu. Da ih je nacionalizam dodatno motivisao, vjerovatno jeste. Da je to primarni razlog napada, nije.
Ono sto je meni simptomaticno u svemu ovome je kako se kod nas ta uloga nacionaliste/nasilnika i zrtve lako smjenjuju. Od Kosova, preko Bijeljine i Sarajeva, do djece iz Splita. Medijska paljba proradi o povampirenim i nejaci, dok internetski i forumski heroji i branioci sistema vrijednosti i patriotizma uvijek nadju krivca. Samo sto je taj krivac uvijek onaj sa druge strane, obicno u saradnji sa svjetskim silama.
Tako je u Beogradu uvijek "region protiv Srba", u Sarajevu uvijek "a sta su oni radili" i "sta bi oni uradili", a u Zagrebu "mi ugrozeni".
- avetinja
#63817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Glavni razlog je srpski fašizam koji datira još od Načertanije, ideje stare 180 godina. Jebe se Srbima za Ruse. Oni bi klicali i Nijemcima, Francuzima, Amerikancima i bilo kome za koga smatraju da im može pomoći. I bez ruske podrške te ideje bile bi žive kao i danas. Vidio sam da nekoliko tih fašista na YouTubeu Ruse nazivaju malim Srbima. Joj, da ih Rusi čuju.
- Laplace
#63818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam, ja kod svih srpskih šovinista vidim neshvatljivu fasciniranost Rusima. Čak i kod onih umjerenih. Ali, to je offtopic, da ne širimo.avetinja wrote: ↑17/01/2023 15:34Glavni razlog je srpski fašizam koji datira još od Načertanije, ideje stare 180 godina. Jebe se Srbima za Ruse. Oni bi klicali i Nijemcima, Francuzima, Amerikancima i bilo kome za koga smatraju da im može pomoći. I bez ruske podrške te ideje bile bi žive kao i danas. Vidio sam da nekoliko tih fašista na YouTubeu Ruse nazivaju malim Srbima. Joj, da ih Rusi čuju.![]()
- avetinja
#63819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije to ništa čudno, sličan se sličnom raduje. Na primjer, njemački nacisti su trenutno ludi za Rusijom zato što je Rusija ono što bi svaki fašista i nacista htio da njegova država bude. Tako i Srbija. Lahko bi oni našli drugi uzor, kao što su se za vrijeme Drugog svjetskog rata ulizivali njemačkim generalima, lobirali sa nezavisnu Srbiju i slavili Hitlerov rođendan. Ali to je samo zaluđenost zato što misle da će uz njih ostvariti svoj cilj koji je osnov i vodilja svega.Laplace wrote: ↑17/01/2023 17:13Ne znam, ja kod svih srpskih šovinista vidim neshvatljivu fasciniranost Rusima. Čak i kod onih umjerenih. Ali, to je offtopic, da ne širimo.avetinja wrote: ↑17/01/2023 15:34
Glavni razlog je srpski fašizam koji datira još od Načertanije, ideje stare 180 godina. Jebe se Srbima za Ruse. Oni bi klicali i Nijemcima, Francuzima, Amerikancima i bilo kome za koga smatraju da im može pomoći. I bez ruske podrške te ideje bile bi žive kao i danas. Vidio sam da nekoliko tih fašista na YouTubeu Ruse nazivaju malim Srbima. Joj, da ih Rusi čuju.![]()
Jeste malo off, ali neće nam zamjeriti, valjda.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#63820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
sad cu ja opet ispasti crna ovca, iako se slazem i nije mi jasna ta fasciniranost, jer su ih karnuli vise puta, meni nije jasna fasciniranost Bošnjaka sa turcima. KAKO, zašto?
Pa ne mozemo se konektovati ni u jednom smislu, pa ni u vjeri.
- Laplace
#63821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Slažem se, ni meni nije jasna zaluđenost Bošnjaka Turcima.
- MuaDib
#63822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Iz petinih žila se nastoji opravdati čisto huligansko nasilje i to prema stranim državljanima, što je slučaju dalo internacionalnu dimenziju.
Međutim u toj priči ima jedan problem, jer je nekonzistentna i fokusira se na dokazivanje motiva, kojim se umanjuje narušavanje javnog reda i mira, te svodi na "uličnu borbu časti".
Ko hoće realno da pogleda cijeli događaj, postaviti će tri glavna pitanja?
Da li su napadači bili gosti turnira i hotela i da li su prisustvovali kao navijači utakmicama, na kojima su doživjeli provokacije od gostiju iz Beograda?
Da li je do incidenta došlo stihijski i u afektu, fizičkim sukobom i srazom neposredno nakon razmjene uvreda i navodnih provokacija?
I s obzirom na prisutnost gostiju iz zemalja koje ne smatramo prijateljskim, zašto MUP skup na kom je došlo do incidenta nije proglasio skupom koji nosi rizike i nije poduzeo zakonom predviđene mjere pojačane sigurnosti.
Po dostupnim informacijama:
Huligani tokom turnira nisu boravili u sportskim salama nito bili gosti hotela i kao takvi nisu mogli biti isprovocirani u prostoru hotela. Postoje kamere na ulazima i pristupnim putevima u hotel i na njima nema traga njihove prisutnosti.
Do napada je došlo u holu hotela, upadom huligana uz primjenu hemijskih nadražljivaca i to od strane manje grupe. I to je napadnute dovelo u stanje afekta i prirodnog poriva da se na napad uzvrati. Pri tome je došlo do napuštanja zgrade hotela i nastavka obračuna na parkingu. I to na način da je bila pripremljena klasična sačekuša od strane osoba opremljenih huliganskim rekvizitima i sredstvima za prikrivanje identiteta, što ukazuje na organizovano nasilje. Koje traži odgovor na pitanje kako su huligani znali koga i kad treba napasti.
Treće MUP je zakazao, nije propratio događaj na iapeavan način i da se sukob mogao spriječiti samim prisustvom policijskih službenika na terenu. Sad kad se desilo što se desilo MUP se pokazao uspješnim. Tako da čudi izjava visokorangiranih funkcionera MUP-a, da javnost nakon svega dodatno uznemiravaju iznošenjem paušalnih i neprovjerenih informacija.
I za kraj ne treba zanemariti ovo nasilje, jer nasilnicima je cilj nasilje, a ne postojanje ili nepostojanje motiva za nasilje. Jer sutra će problem biti sto je neko zalutao u pogrešno naselje.
Međutim u toj priči ima jedan problem, jer je nekonzistentna i fokusira se na dokazivanje motiva, kojim se umanjuje narušavanje javnog reda i mira, te svodi na "uličnu borbu časti".
Da li su napadači bili gosti turnira i hotela i da li su prisustvovali kao navijači utakmicama, na kojima su doživjeli provokacije od gostiju iz Beograda?
Da li je do incidenta došlo stihijski i u afektu, fizičkim sukobom i srazom neposredno nakon razmjene uvreda i navodnih provokacija?
I s obzirom na prisutnost gostiju iz zemalja koje ne smatramo prijateljskim, zašto MUP skup na kom je došlo do incidenta nije proglasio skupom koji nosi rizike i nije poduzeo zakonom predviđene mjere pojačane sigurnosti.
Huligani tokom turnira nisu boravili u sportskim salama nito bili gosti hotela i kao takvi nisu mogli biti isprovocirani u prostoru hotela. Postoje kamere na ulazima i pristupnim putevima u hotel i na njima nema traga njihove prisutnosti.
Do napada je došlo u holu hotela, upadom huligana uz primjenu hemijskih nadražljivaca i to od strane manje grupe. I to je napadnute dovelo u stanje afekta i prirodnog poriva da se na napad uzvrati. Pri tome je došlo do napuštanja zgrade hotela i nastavka obračuna na parkingu. I to na način da je bila pripremljena klasična sačekuša od strane osoba opremljenih huliganskim rekvizitima i sredstvima za prikrivanje identiteta, što ukazuje na organizovano nasilje. Koje traži odgovor na pitanje kako su huligani znali koga i kad treba napasti.
Treće MUP je zakazao, nije propratio događaj na iapeavan način i da se sukob mogao spriječiti samim prisustvom policijskih službenika na terenu. Sad kad se desilo što se desilo MUP se pokazao uspješnim. Tako da čudi izjava visokorangiranih funkcionera MUP-a, da javnost nakon svega dodatno uznemiravaju iznošenjem paušalnih i neprovjerenih informacija.
I za kraj ne treba zanemariti ovo nasilje, jer nasilnicima je cilj nasilje, a ne postojanje ili nepostojanje motiva za nasilje. Jer sutra će problem biti sto je neko zalutao u pogrešno naselje.
-
Hakiz
#63823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ti iz petnih žila pokušavaš događaj prikazati kao ubistvo svata, vjerovatno prizivajući iste posljedice.MuaDib wrote: ↑17/01/2023 18:55 Iz petinih žila se nastoji opravdati čisto huligansko nasilje i to prema stranim državljanima, što je slučaju dalo internacionalnu dimenziju.
Vidiš, vjerovatno je i napad na navijače posljedica onh posljedica koje su nastale nakon ubistva svata. A koje se moglo i tada, takođe, prepustiti policiji da riieši. Ali jok. Viši cilj Načertanija i sličnih gluposti...
-
bitangeIprinceze
#63824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zar nije tema Sarajevo crna hronika?
- MuaDib
#63825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hakiz wrote: ↑17/01/2023 20:06Ti iz petnih žila pokušavaš događaj prikazati kao ubistvo svata, vjerovatno prizivajući iste posljedice.MuaDib wrote: ↑17/01/2023 18:55 Iz petinih žila se nastoji opravdati čisto huligansko nasilje i to prema stranim državljanima, što je slučaju dalo internacionalnu dimenziju.
Vidiš, vjerovatno je i napad na navijače posljedica onh posljedica koje su nastale nakon ubistva svata. A koje se moglo i tada, takođe, prepustiti policiji da riieši. Ali jok. Viši cilj Načertanija i sličnih gluposti...