Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#6376 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
Za razliku od tebe, gledam siru sliku. Ti vidis samo JEDNU religiju, umjesto da vidis i 3000+ ostalih.

Isto kad slijepci uhvate pipat slona....
Gledaš užu sliku, ujedinjenim ljudima pričaš kako religija razjedinjuje. Proširi vidike.
GAU8

#6377 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
GAU8 wrote:
Za razliku od tebe, gledam siru sliku. Ti vidis samo JEDNU religiju, umjesto da vidis i 3000+ ostalih.

Isto kad slijepci uhvate pipat slona....
Gledaš užu sliku, ujedinjenim ljudima pričaš kako religija razjedinjuje. Proširi vidike.
Sad vec nepotrebno serendas.
Fino ti kazem, ti vidis perspektivu jedne religije. (a cak ni muslimani nisu nacisto koja frakcija se slaze sa kojom)
A pored islama, ako mene sjecanje dobro sluzi, imas makar 5-6 podjednako brojnih, ili daleko brojnijih religija.

Idi njima seri o jedinstvu. Mani se mene.
S4mpion

#6378 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:

Nađi post u kojem sam ja rekao da moral bez religije ne postoji?
Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi. :oops:
GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...
Samo da se ne izgubi ovo obećanje.

Dakle, ima li tog posta?
Edouard

#6379 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

dustaban wrote:
Edouard wrote:
dustaban wrote: Znam da ti je replika reda radi, ali da ti ipak odgovorim, jednostavnim i preciznim rijecima.
Kako se dolazi do ZNANJA ?! Preko koje knjige ?!
Ti sam Edo velis da krscani, jevreji, muslimani... vjerujete u ISTOG boga. Ako se do tog istog Boga moze doci "kroz" crkvu, dzamiju i sinagogu, kakve onda veze ima "kroz" sta ces doci do tog, istog, boga ?!
Vama je ocito to bitno. Zapravo, bitnije vam je "kroz" sta, navodno, trazite Boga nego sam Bog !
Bog bi, dakle, trebao biti cilj a ne sredstvo, kao sto je slucaj i sa znanjem. Kao sto je, uostalom, slucaj i sa internetom. Zamisli sad neko ti postavi uvjet da na internet mozes samo preko Firefox-a, Explorera, Chrome-a... !
Budalastina moj Edo, religija ti je budalastina...
De pročitaj još jednom moje pitanje, ali i svoj odgovor.
Ako nisi shvatio pitanje slobodno reci, jer ništa suvislo nisi odgovorio, a kamoli jednostavno i precizno.
Još jednom:
Kako se dolazi do te tvoje prave vjere bez religije?
Kako se uopće dolazi do pojma Boga?
Pa da Edo, PROCITAJ ti sta ja napisah, ja sam tebe procitao.

Prava vjera bez religije je UNIVERZALNA VJERA, ili ako ti je jednostavnije - proizvoljna upotreba svih religija na putu do Boga!
Ili pak nijedne!

A pojam Boga... e to je sad malo teze pitanje.
Za mene je svemir velika i jos uvijek neotkrivena misterija. I u tom smislu nisam previse udaljen od onih sto vele da iza svega stoji taj tzv. Bog.
Ali, zaboga, kako tog VELIKOG BOGA, kreatora univerzuma povezati sa onom religijskom karikaturom boga koja nagovara Ibru da zakolje sina?!
Mislim, stvarno :-)

U tom smislu dozvoli da zavrsim sa mojom konkretnom definicijom Boga (dakle stavljam se u poziciju vjerovanja u Njega):

Bog je Sve(mir), minus ono sto religija o njemu kaze!
Prava vjera bez religije je UNIVERZALNA VJERA, ili ako ti je jednostavnije - proizvoljna upotreba svih religija na putu do Boga!
Ili pak nijedne!
Zapleo se ti moj Dustabane....ništa od tvoje čuvene jednostavnosti i preciznosti. Leo bi te za ove tvoje formulacije s pravom prozivao još sedmicu dana.
Bog je Sve(mir), minus ono sto religija o njemu kaze!
Jel to samo tvoje mišljenje, nagađanje, evidencija....što li već?
ne prolazi ovaj tvoj provizorij moj dustabane.
Last edited by Edouard on 12/01/2015 15:31, edited 1 time in total.
S4mpion

#6380 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Gledaš užu sliku, ujedinjenim ljudima pričaš kako religija razjedinjuje. Proširi vidike.
Fino ti kazem, ti vidis perspektivu jedne religije. (a cak ni muslimani nisu nacisto koja frakcija se slaze sa kojom)
A pored islama, ako mene sjecanje dobro sluzi, imas makar 5-6 podjednako brojnih, ili daleko brojnijih religija.

Ja bih ovo nazvao ujedinjenjem:

Image

a ti nastavi pričati kako je cilj religija da dijele.
5 0 5

#6381 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

koliko je hindusa na ovom skupu?
GAU8

#6382 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Il si trol il si glup.
proberi :lol: :lol: :lol:

trollove ne hranim, tako da: pa-pa.
dustaban

#6383 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote: Ja bih ovo nazvao ujedinjenjem:
Image
Bas je lijepo vidjeti ove ujedinje religije na jednom mjestu!
:-)
S4mpion

#6384 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Hajde da provjerimo da li govoriš istinu:

Nađi post u kojem sam ja rekao da moral bez religije ne postoji?
Jesi tvrdio si to. Tacno sam zapamtio.
Ako bas hoces i naci cu taj post, ali ne vjerujem da zelis da se dalje uvlacis u lazi. :oops:
GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Izvoli, dokaži da govoriš istinu. Nađi taj post?
Hocu, ne sekiraj se, cim ne budem imao pametnijeg posla. Samo nemoj da editujes u meduvremenu...
Samo da se ne izgubi ovo obećanje.

Dakle, ima li tog posta?
aurora313

#6385 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Dozer wrote:...Sta ako se sutra pojavi neki Sabahudin, negdje, i pocne tvrditi da je on novi poslanik?...
To neces dobiti ban, ali zaradices 'fatwu.' :)
statixx

#6386 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Židovi, kršćani i muslimani kao pripadnici abrahamskih religija vjeruju u jednog, istog, pravog i jedinog Boga, Boga objave, a ne neko neodređeno, sasvim nepoznato božanstvo.
Prava vjera u tom smislu je prihvaćanje vjerodostojnog učenja tih religija.
Za kršćanstvo i židovstvo znam da ne uče i ne potiču nasilje, a islam poznam vrlo slabo, ali koliko znam od njihovih vjernika i autoriteta, ni islam ne uči i ne potiče na nasilje.
Ako je tako, sta sprijecava krscane i zidove da prihvate i sljede kuranske propise. To je ipak njegova posljednja objava poslana svima, zar ne?
wickerman

#6387 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
GAU8 wrote:
S4mpion wrote: Gledaš užu sliku, ujedinjenim ljudima pričaš kako religija razjedinjuje. Proširi vidike.

Ja bih ovo nazvao ujedinjenjem:

Image

Zato i nema osude recimo Nigerije i Pariza, tacnije vi to podrzavate jer ste ujedinjeni.
S4mpion

#6388 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

wickerman wrote: Zato i nema osude recimo Nigerije i Pariza, tacnije vi to podrzavate jer ste ujedinjeni.
Otkud ti ovo?

Stvarno, otkud ti ovo? :mrgreen:
Last edited by S4mpion on 12/01/2015 15:59, edited 1 time in total.
aurora313

#6389 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

GAU8 wrote:Ja mislim da samo osoba koja nije sposobna niti snazna da se samostalno i odgovorno vodi kroz zivot, trazi utjehu u vjeri.
Dodaj tu manjak razdonalosti: edukacija van svetih knjiga, provjeravanje cinjenica, slaganje po redu i vaznosti detalja necijih tvrdnji... i nedostatak sumnjicavosti u namjere drugih (naivnost).

Uzmimo kratak primjer naivnosti. Muhamed je navodno nekih 12 ili cak 20 godina pamtio i/ili zapisivao sto mu je bog diktirao preko Dzibrila.
Istovremeno, taj isti bog je za samo 6 dana stvorio nebo, zemlju, nas, kao i 33.000 vrsta mrava (nedajmiboze da upitam cemu ta marabunta?).

Dovoljno da se znatizeljna osoba zapita kako i zasto.

Vjernik na to samo salutira.
Edouard

#6390 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

statixx wrote:
Židovi, kršćani i muslimani kao pripadnici abrahamskih religija vjeruju u jednog, istog, pravog i jedinog Boga, Boga objave, a ne neko neodređeno, sasvim nepoznato božanstvo.
Prava vjera u tom smislu je prihvaćanje vjerodostojnog učenja tih religija.
Za kršćanstvo i židovstvo znam da ne uče i ne potiču nasilje, a islam poznam vrlo slabo, ali koliko znam od njihovih vjernika i autoriteta, ni islam ne uči i ne potiče na nasilje.
Ako je tako, sta sprijecava krscane i zidove da prihvate i sljede kuranske propise. To je ipak njegova posljednja objava poslana svima, zar ne?
Pa kažu da je bogatstvo i u različitosti.
S4mpion

#6391 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

aurora313 wrote: Uzmimo kratak primjer naivnosti. Muhamed je navodno nekih 12 ili cak 20 godina pamtio i/ili zapisivao sto mu je bog diktirao preko Dzibrila.
Istovremeno, taj isti bog je za samo 6 dana stvorio nebo, zemlju, nas, kao i 33.000 vrsta mrava (nedajmiboze da upitam cemu ta marabunta?).

Šta ti nije jasno po pitanju ovih 6 dana?
5 0 5

#6392 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Edouard wrote: Pa kažu da je bogatstvo i u različitosti.
pa sto ne probas ti nesto drukcije? npr. islam? :D
sigh

#6393 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

aurora313 wrote:
GAU8 wrote:Ja mislim da samo osoba koja nije sposobna niti snazna da se samostalno i odgovorno vodi kroz zivot, trazi utjehu u vjeri.
Dodaj tu manjak razdonalosti: edukacija van svetih knjiga, provjeravanje cinjenica, slaganje po redu i vaznosti detalja necijih tvrdnji... i nedostatak sumnjicavosti u namjere drugih (naivnost).

Uzmimo kratak primjer naivnosti. Muhamed je navodno nekih 12 ili cak 20 godina pamtio i/ili zapisivao sto mu je bog diktirao preko Dzibrila.

Vjernik na to samo salutira.
Ili kad se ponavlja kako su sve za mir i dobrotu oduvijek, medjutim onda naletis na manje poznate detalje tih prica. :-D

http://en.wikipedia.org/wiki/Banu_Qurayza
In 627, when the Quraysh and their allies besieged the city in the Battle of the Trench, the Qurayza violated a treaty with the Islamic prophet Muhammad by allying with the attacking tribes, aiming to attack Muslims from behind while the other attackers attack from the front .[11] Subsequently, the tribe was charged with treason and besieged by the Muslims commanded by Muhammad.[12][13] The Banu Qurayza were forced to surrender and the men were beheaded, while all the women and children were taken captive and enslaved.[12][13][13][14][15][16] Several revisionist authors have challenged the veracity of this incident, arguing that it was exaggerated or invented.[17][18][19]

Kad ih suocis sa ovakvim stvarima, onda naravno sve to prestaje biti vjera i pretvara se u politicko pitanje a ne vjersko :lol:
aurora313

#6394 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

S4mpion wrote:
aurora313 wrote: Uzmimo kratak primjer naivnosti. Muhamed je navodno nekih 12 ili cak 20 godina pamtio i/ili zapisivao sto mu je bog diktirao preko Dzibrila.
Meni sve, a tebi?
S4mpion

#6395 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

aurora313 wrote:
S4mpion wrote:
Meni sve, a tebi?
Meni nije nejasno, budući da poprilično poznajem nauku i vrijeme.
m_l

#6396 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

GAU8 wrote:
m_l wrote:
GAU8 wrote: Auu sta rece.
Jao kad ti navadim citata (iz sve tri navedene) ima da ti se zavrti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Citiraj, cekamo!
Pa kakvi ste vi vjernici da vam ja moram citirati VASE knjige???
Ustvari, zasto me to NE iznenadjuje?
Selektivno citanje samo onog sto vam se svidi, jel tako????
TI kazes da postoje, pa izvoli, citiraj ajete koji poticu nasilje!
wickerman

#6397 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
wickerman wrote: Zato i nema osude recimo Nigerije i Pariza, tacnije vi to podrzavate jer ste ujedinjeni.
Otkud ti ovo?

Kazes ujedinjenje,ujedinjeni pa prevedi sta si rekao.
Ujedinjeni su valjda oni koji se drze zajedno,koji druge ne kritikuju, tacnije ponasaju se kao jedan tim. Sad to primjeni na terorizam u Nigeriji i Francuskoj i bice ti jasno zbog cega nema kritike islamskog svijeta naspram pomenutih dogadjaja.
S4mpion

#6398 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

wickerman wrote:
S4mpion wrote: Otkud ti ovo?

Ujedinjeni su valjda oni koji se drze zajedno,koji druge ne kritikuju, tacnije ponasaju se kao jedan tim. Sad to primjeni na terorizam u Nigeriji i Francuskoj i bice ti jasno zbog cega nema kritike islamskog svijeta naspram pomenutih dogadjaja.
Nisi mi odgovorio na pitanje:

Odakle ti to da nema kritike islamskog svijeta naspram terorizma koji se desio iako je more muslimana osudilo taj čin?
wickerman

#6399 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by wickerman »

S4mpion wrote:
wickerman wrote:
S4mpion wrote: Otkud ti ovo?

Nisi mi odgovorio na pitanje:

Odakle ti to da nema kritike islamskog svijeta naspram terorizma koji se desio iako je more muslimana osudilo taj čin?
Ja koliko vidim samo su u pitanju pojedinci, kao npr. reis Kavazovic, medjutim onda je po islamskoj tradiciji dobio prijetnje smrcu od strane "ujedinjenih" kojima vjerovatno i sam pripadas.
S4mpion

#6400 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

wickerman wrote:
S4mpion wrote: Nisi mi odgovorio na pitanje:

Ja koliko vidim samo su u pitanju pojedinci, kao npr. reis Kavazovic, medjutim onda je po islamskoj tradiciji dobio prijetnje smrcu od strane "ujedinjenih" kojima vjerovatno i sam pripadas.
Pojedinci? Kako znaš da ja nisam osudio taj čin? Kako znaš da taj čin nije osudilo 150 mojih komšija? Kako znaš da taj čin nije osudilo 100 miliona muslimana širom svijeta? Da čujem?
Last edited by S4mpion on 12/01/2015 17:31, edited 2 times in total.
Locked