Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#6326 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Edouard wrote:
Leo_alfa wrote:
Edouard wrote: leo, mogli bism gledati i s aspekta da odgoj u ateističkoj obitelji ne stvara kvalitetne pretpostavke da osoba bude postojanog i čvrstog karaktera kad ju je moguće iza dvadesete tako okrenuti, ili da terorizam bude njezin izbor.
A o ubjeđenjima, šta mi znamo šta je u čijoj glavi kad puca pa makar vikao "Allahu Akbar", te po tome suditi o vrijednosti vjere kao takve.
Šta mi znamo koje je terorist istine i učenja u novoj sredini poslije ateističkog odgoja prihvatio.
Kad je što drugo u pitanju onda si često sklon relativiziranju, dovođenju pod pitanje, a ovdje nastupaš sa svojom tvrdnjom o nekom vjerskom ubjeđenju kao s nečim neupitnim.
Mogli bismo, medjutim posto sam pojam ateisticki odgoj (koji sam ja sam upotrebio, naglasavajuci besmislenost ovih tvrdnji i pitanja) nema smisla, onda je veoma diskutabilno sta to tacno znaci.
Kao sto rekoh, ni tvoje tvrdnje, ni moje pitanje ne vodi nikakvoj konstruktivnoj diskusiji nego prepucavanju.
Ono sto ostaje cinjenica jeste da su teroristi ucinili zlocine iz vjerskih ubjedjenja. Ja pokusavam biti objektivan prema svim temama o kojim pisem, ono sto se nagadja i pokusava dovesti u vezu potpada pod razne kritike i razumno je postavljati pitanja u vezi toga. Ali ono sto je cinjenica je besmisleno sporiti. Ja ne kazem da je vjera zlo, niti kazem da je ovo slika Islama, nego da su ovi teroristi vjernici (kakvi su vjernici i to je diskutabilno), ali su i dalje osobe koje vjeruju u bozansko.
Ja bih ipak propitao ono što ti nazivaš činjenicom: zločin iz vjerskih ubjeđenja. Ono što je presudno jest to znamo li pouzdano o kojem i kakvom se to vjerskom ubjeđenju radi, ili ipak ne znamo. Je li dovoljno viknuti "Allahu Akbar" pa da se ustvrdi da je islamski vjernik? Je li Hitleru bilo dovoljno to što je kršten kao katolik pa da bi se kazalo da je uništavao Židove, napao i okupirao katoličku Poljsku iz vjerskih ubjeđenja? To što je Staljin upisao u mladosti vjersku školu, da bi se kazalo kako je činio zločine iz vjerskih ubjeđenja? Apsurd.
I Egipćani, Rimljani, Grci, bili su također vjernici, vjerovali u božanstva, pa moderni scijentisti, sotonisti...
Znamo li o čemu diskutiramo?
znaci neko hoće muslimanima da podvali ovo sve? Zašto je ISIS onda imao dzenazu u odsustvo za ovu trojicu iz Pariza? Onda ni niko iz ISIS-a nije musliman????
Towelie

#6327 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

aurora313 wrote:
Towelie wrote:
Eno ti braca u Nigeriji masakr napravise....
Znaci tvoji. Nisu hitlerovci ni staljinovci ni mrski ateisti, vec tvoja bratija.
Nije nuzno svako ko se u svojim delima poziva na Islam, nuzno moj brat musliman. Ja, a ni moja plemenita religija, nemamo nista sa zverstvima koje izvodi Boko Haram i slicni.
Siguran sam da ti licno nemas. Ali je tesko slusati iz dana u dan vjerske isprike dok se masakri dogadjaju, a masakri se temelje na interpretaciji vjere. A interpretacija ce uvijek biti obzirom na mogucnost razlicitih tumacenja necijih navodnih rijeci. I dok je god tako, muslimani ne treba da se cude ili ljute kada ih drugi gledaju sa podozrenjem, jer u ovakvim slucajevima, ni hriscani a ni ateisti ne mogu da se krive za takvo stanje.
Dakle, ja iako nemam nista sa onim sto radi Boko Haram niti ih na bilo koji napad podrzavam ipak snosim odredjeni deo odgovornosti samo zato jer sam musliman? Zanimljiva logika.
dustaban

#6328 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Towelie wrote: Dakle, ja iako nemam nista sa onim sto radi Boko Haram niti ih na bilo koji napad podrzavam ipak snosim odredjeni deo odgovornosti samo zato jer sam musliman? Zanimljiva logika.
To nije ni zanimljiva niti nezanimljiva logika, vec je samo logika.

Ja ne navijam niti za jedan klub. Dakle navijacki sam ateist.
Ali kad bih bio navijac logicno bi bilo da me je sramota kad neki drugi navijac mog kluba napravi pizdariju. On/oni bacaju ljagu na moj klub. Ako mogu uticacu da ne prave gluposti, a kad vise ne mognem prestacu biti navijac tog kluba. Logicno, jer neko ipak mora snositi odgovornost za ponasanje navijaca.
Pun mi je racku price kako Thompson nije ustasa. Dokle god ne prekida koncerte zbog ustaskih ispada on je direktno odgovoran.

Ekstremno ponasanje nekih vjernika moze biti stvar licnih ekscesa. Ali ako izostane njihova sistemska osuda i ekskomuniciranje onda odgovornost pada na sve.

A brate sta fali uzivati u sportu bez pripadanja klubu i u Bogu bez pripadanja religiji?!
S4mpion

#6329 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
Ama nisu u stanju ni da jebeni kalendar usaglase !

Kus vise?! Zar nije samo taj detalj dovoljan dokaz sta im je cilj - PODIJELITI !
Image

Kako su to podijeljeni, objasni?
GAU8

#6330 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Towelie wrote: Dakle, ja iako nemam nista sa onim sto radi Boko Haram niti ih na bilo koji napad podrzavam ipak snosim odredjeni deo odgovornosti samo zato jer sam musliman? Zanimljiva logika.
Jesu li SAFF urednici muslimani?
Ili nemas ni sa njima nista zajednicko?
Last edited by GAU8 on 12/01/2015 08:10, edited 1 time in total.
GAU8

#6331 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
dustaban wrote:

Kus vise?! Zar nije samo taj detalj dovoljan dokaz sta im je cilj - PODIJELITI !
Image

Jesu, ujedinjeni su, "svak' za se'" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Image
Image
Image

Vidi ovih "licimura"
Image
Jesu li oni muslimani?
S4mpion

#6332 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
S4mpion wrote:
dustaban wrote:

Image

Jesu, ujedinjeni su, "svak' za se'" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Takvi su ateisti, "svak za se."

I jesi li našao onaj citat koji si obećao naći, stvarno je prošlo mnogo vremena?
GAU8

#6333 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote: Takvi su ateisti, "svak za se."
Ali mi ne seremo da smo ujedinjeni.
S4mpion

#6334 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote:
Image

Ali zato ovim ljudima pričate kako je cilj religije da dijeli. :zoka:

I nisi postavio citat koji si obećao, a koji se tiče optužbe koju si poslao na moj račun?
aurora313

#6335 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Towelie wrote:
Drago mi je da znam da po tvom "svjetonazoru" sam ja gori od ove boko haram ekipe. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ne mozes to tako usko posmatrati. Niti mi zaista znamo da su Boko Haram uistinu muslimani, narocito jer im dela odudaraju od temeljnih islamskih principa ove religije, niti ti znas kako ces zavrsiti svoj zivot. Da li kao ateista, ili nekako drugacije. Ono sto je opsti princip je da je neverovanje u Allaha najveci greh, pa svidelo se to nekome ili ne.
Dajte vise... ispade da je Boko Haram pokret izvidjaca!?! A Elvis je i dalje ziv.

Cinjenice su u kontraverznosti. Tacno je da u islamu postoji jedna knjiga, ali smrcu Muhameda dobijamo kao tumace njegove 'naslijednike' (ne znam zasto ako je Kuran finalna objava... cemu naslijednici... sa njima bog nije imao nista?), i 'kalife'. I tu dolazi kao po onoj popularnoj: "Everybody would like to rule the World."

U bilo kojoj od ovdasnjih religija nacices uvijek mjesto za licne interpretacije pojedinih dijelova. I tako, odlazis negdje u dzamiju (Maoča?), gdje neki 'autoritet' ko zeli da bude maltene novi prorok, objasnjava tebi i prisutnim koliko si slijep u svom shvatanju vjere. Ako si jos mlad i neiskusan pa to kupis...
GAU8

#6336 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
GAU8 wrote:
Image

Ali zato ovim ljudima pričate kako je cilj religije da dijeli. :zoka:

I nisi postavio citat koji si obećao, a koji se tiče optužbe koju si poslao na moj račun?
Za razliku od tebe, gledam siru sliku. Ti vidis samo JEDNU religiju, umjesto da vidis i 3000+ ostalih.

Isto kad slijepci uhvate pipat slona....
GAU8

#6337 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

aurora313 wrote:
Towelie wrote:
Drago mi je da znam da po tvom "svjetonazoru" sam ja gori od ove boko haram ekipe. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ne mozes to tako usko posmatrati. Niti mi zaista znamo da su Boko Haram uistinu muslimani, narocito jer im dela odudaraju od temeljnih islamskih principa ove religije, niti ti znas kako ces zavrsiti svoj zivot. Da li kao ateista, ili nekako drugacije. Ono sto je opsti princip je da je neverovanje u Allaha najveci greh, pa svidelo se to nekome ili ne.
Dajte vise... ispade da je Boko Haram pokret izvidjaca!?! A Elvis je i dalje ziv.

Cinjenice su u kontraverznosti. Tacno je da u islamu postoji jedna knjiga, ali smrcu Muhameda dobijamo kao tumace njegove 'naslijednike' (ne znam zasto ako je Kuran finalna objava... cemu naslijednici... sa njima bog nije imao nista?), i 'kalife'. I tu dolazi kao po onoj popularnoj: "Everybody would like to rule the World."

U bilo kojoj od ovdasnjih religija nacices uvijek mjesto za licne interpretacije pojedinih dijelova. I tako, odlazis negdje u dzamiju (Maoča?), gdje neki 'autoritet' ko zeli da bude maltene novi prorok, objasnjava tebi i prisutnim koliko si slijep u svom shvatanju vjere. Ako si jos mlad i neiskusan pa to kupis...
Islam je kao i svaka druga religija rezultirao u bezbroj pravaca. Paradoks je da svaki pravac samo za sebe tvrdi da je onaj pravi.
Ali nikako ne mogu svi biti pravi :D To rezultira teskim posljedicama po psihu jer nije lako gledati na svijet na takav nacin.
dustaban

#6338 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: Ama nisu u stanju ni da jebeni kalendar usaglase !
Image
U JEDINSTVU JE SNAGA !

Image
Dozer

#6339 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Imam jedno pitanje za vjernike, ovdje konkretno islamske, ali bih zaista volio da neko odgovori smisleno.

Koliko je meni poznato Muhammed je bio zadnji poslanik, i to je bilo prije nekih cca.1500 godina, jel' tako? 1500 godina je sasvim dovoljan period vremena u kojem se svasta nesto moglo i moralo shvatiti, nauciti, modifikovati, prilagoditi, itd.. Istovremeno, iz svega prilozenoga vidimo da je Kur'an predaleko od savrsenog stiva, inace danas ne bi postojalne raznorazne frakcije i tumacenja islama (o ovome smo i ranije nekad pricali), pa je onda, a u cilju pomirenja i ujedinjenja, sasvim logicno ovo sto cu pitati:

Sta ako se sutra pojavi neki Sabahudin, negdje, i pocne tvrditi da je on novi poslanik?
Da li biste ga prihvatili kao takvog?
Naravno, ako da - zasto da, ili ako ne - zasto ne?
Last edited by Dozer on 12/01/2015 10:02, edited 1 time in total.
GAU8

#6340 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Dozer wrote:Imam jedno pitanje za vjernike, ovdje konkretno islamske, ali bih zaista volio da neko odgovori smisleno.

Koliko je meni poznato Muhammed je bio zadnji poslanik, i to je bilo prije nekih cca.1500 godina, jel' tako? 1500 godina je sasvim dovoljna period vremena u kojem se svasta nesto moglo i moralo shvatiti, nauciti, modifkovati, prilagoditi, itd.

E sad, sta ako se sutra pojavi neki Sabahudin, negdje, i pocne tvrditi da je on novi poslanik?
Bilo je to pitanje. Samo ga preskoce. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#6341 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Znam. Samo ga reformulisem ;)

A za vjernike:
Pazite nesto - ovdje se polomiste izbacujuci vjerske citate, pravdajuci vjeru i religiju, kao i "bitnost" postojanja svega toga, a mislim da je ovo pitanje vise nego bitno upravo za vas same i da upravo na njemu i vi sami mozete dokuciti stvarnu bitnost i svrhu toga cemu pripadate u tom nekakvom duhovnom smislu.

Pri tome, ja znam da je Muhammed "oznacen" kao zadnji poslanik, ali... onda opet dolazimo na to da je bog zaista neki zajebant ako je u stanju pustiti da mu se djeca pokolju medjusobno. Ako kazete da je to nekakav test, onda je on ne samo zajebant, nego i umobolni zajebant.
I ovime nemam namjeru vrijedjati nikoga, samo iznosim trenutno cinjenicno stanje, a to stanje ne da zahtijeva intervenciju...
Pa kako je mogao "intervenisati" prije 1500 godina, zasto ne intervenise i sada?
Ili ce "intervenisati" na pojedinacnom nivou i tek kada svi ti zastranjeni dodju "pred" njega?
GAU8

#6342 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Dozer wrote:Znam. Samo ga reformulisem ;)

A za vjernike:
Pazite nesto - ovdje se polomiste izbacujuci vjerske citate, pravdajuci vjeru i religiju, kao i "bitnost" postojanja svega toga, a mislim da je ovo pitanje vise nego bitno upravo za vas same i da upravo na njemu i vi sami mozete dokuciti stvarnu bitnost i svrhu toga cemu pripadate u tom nekakvom duhovnom smislu.

Pri tome, ja znam da je Muhammed "oznacen" kao zadnji poslanik, ali... onda opet dolazimo na to da je bog zaista neki zajebant ako je u stanju pustiti da mu se djeca pokolju medjusobno. Ako kazete da je to nekakav test, onda je on ne samo zajebant, nego i umobolni zajebant.
I ovime nemam namjeru vrijedjati nikoga, samo iznosim trenutno cinjenicno stanje, a to stanje ne da zahtijeva intervenciju...
Pa kako je mogao "intervenisati" prije 1500 godina, zasto ne intervenise i sada?
Ja mislim da samo osoba koja nije sposobna niti snazna da se samostalno i odgovorno vodi kroz zivot, trazi utjehu u vjeri.
Dozer

#6343 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

To zivot i pokazuje, u ogromnom broju slucajeva. Ali, i dalje se ceka odgovor(i) na postavljena pitanja.
GAU8

#6344 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Dozer wrote:To zivot i pokazuje, u ogromnom broju slucajeva. Ali, i dalje se ceka odgovor(i) na postavljena pitanja.
morat ces ponoviti pitanje :D ...nekoliko puta.
dustaban

#6345 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Dozer wrote:Imam jedno pitanje za vjernike, ovdje konkretno islamske, ali bih zaista volio da neko odgovori smisleno.
Koliko je meni poznato Muhammed je bio zadnji poslanik, i to je bilo prije nekih cca.1500 godina, jel' tako? 1500 godina je sasvim dovoljan period vremena u kojem se svasta nesto moglo i moralo shvatiti, nauciti, modifikovati, prilagoditi, itd.. Istovremeno, iz svega prilozenoga vidimo da je Kur'an predaleko od savrsenog stiva, inace danas ne bi postojalne raznorazne frakcije i tumacenja islama (o ovome smo i ranije nekad pricali), pa je onda, a u cilju pomirenja i ujedinjenja, sasvim logicno ovo sto cu pitati:
Sta ako se sutra pojavi neki Sabahudin, negdje, i pocne tvrditi da je on novi poslanik?
Ja mislim da sam ranije negdje vec dao ponajbolji odgovor na ovo pitanje.

Bilo bi novih mesija i poslanika da se nije desila informaticka revolucija.
Zapravo jedino objasnjenje ondasnjih poslanika je upravo u odsustvu razmjene informacija. Neko negdje pusti ublehu, ta prica se prebaci samo par stotina kilometara dalje i ta ubleha postane pokret. Pa onda nakon par stotina godina to sve postane dogma, ovaj put ponajmanje snagom "izumitelja" vec zbog cuvenog efekta "tako je vazda bilo"!
Uzmite naprimjer slucaj Semira Osmanagica... garantujem vam da bi ta lujka, da se desio u okolnostima bliskog istoka prije par hiljada godina, danas bio slavljen kao poslanik.
Danas je to nemoguce jer se sve na vrijeme raskrinka. I zato imamo ovu veoma nelogicnu ali cvrstu situaciju: nema novih poslanika i novih ubleha jer ih onemogucava informaticko drustvo, ali one stare ublehe, uprkos tome sto ih je vrijeme zgazilo i demantovalo, se grcevito i po svaku cijenu cuvaju, jer sruse li se... ode sve u pitshkumaterinu!

I zato religiju cuvaju cak i oni koji su je skontali - cuva se ubleha jer bi se njenim rusenjem srusili ogromni sistemi, svjetovi, zivoti...
Dozer

#6346 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Upravo tako i s tim se ja apsolutno slazem. Ali, zanima me odgovor vjernika.
A pored ovoga tvog, ja garantujem da bi se neki novi "poslanik" danas proveo kao bos po trnju jer bi ga, vjerovatno, masakrirali upravo pripadnici njegove religije. Drugim rijecima, nikakav novi "poslanik" jednostavno danas ne moze biti prihvacen kao takav iz mase razloga, a 2 osnovna su:
- Nivo svijesti i znanja danasnjih ljudi
- Dogmatizirana svijest danasnjih zadrtih vjernika (pod "zadrstim" mislim na one prave, ne ove deklarativne koji samo kazu "ja sam vjernik" ili "ja vjerujem u boga", a pri tome na slijede ama bas nista iz bilo koje religije), koji jednostavno ne bi prihvatili bilo kakvog novog poslanika jer su im knjige rekle da ih nakon Muhe - vise nece biti.
Last edited by Dozer on 12/01/2015 11:38, edited 2 times in total.
GAU8

#6347 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:

Zapravo jedino objasnjenje ondasnjih poslanika je upravo u odsustvu razmjene informacija. Neko negdje pusti ublehu, ta prica se prebaci samo par stotina kilometara dalje i ta ubleha postane pokret. Pa onda nakon par stotina godina to sve postane dogma, ovaj put ponajmanje snagom "izumitelja" vec zbog cuvenog efekta "tako je vazda bilo"!
Uzmite naprimjer slucaj Semira Osmanagica... garantujem vam da bi ta lujka, da se desio u okolnostima bliskog istoka prije par hiljada godina, danas bio slavljen kao poslanik.
Danas je to nemoguce jer se sve na vrijeme raskrinka. I zato imamo ovu veoma nelogicnu ali cvrstu situaciju: nema novih poslanika i novih ubleha jer ih onemogucava informaticko drustvo, ali one stare ublehe, uprkos tome sto ih je vrijeme zgazilo i demantovalo, se grcevito i po svaku cijenu cuvaju, jer sruse li se... ode sve u pitshkumaterinu!

I zato religiju cuvaju cak i oni koji su je skontali - cuva se ubleha jer bi se njenim rusenjem srusili ogromni sistemi, svjetovi, zivoti...
A sta je sa scientologijom?
dustaban

#6348 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:
dustaban wrote:

Ma nista, to je samo jedna pomodarska sekta....
GAU8

#6349 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:
dustaban wrote:

Ma nista, to je samo jedna pomodarska sekta....
Koji kriterij odvaja religiju od sekte?
Dozer

#6350 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Velicina grupe.

A sta nam je ovo s braniocima lika i djela religija... nije valjda da nemate ni jedan moguci odgovor? :D
Locked