Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najbolja čevabdžinica u Sarajevu

Zmaj Željeznička
137
13%
Zmaj Hrasno
141
13%
Ferhatović
175
16%
Željo
150
14%
Petica
158
15%
Hodžić
83
8%
Besko
168
15%
Vezir
8
1%
Mrkva
48
4%
Sport
21
2%

Total votes: 1089

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6301 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by sime_cipol »

epik wrote: 27/09/2023 19:19
nivla wrote: 27/09/2023 08:23 ima ti prica za meso smisla da ove cevabdzinice ne trpaju hljeb, soju, pilece meso i svasta nesto u te cevape od 10km
a imali bi vise mesa da inspekcije rade svoj posao, ali to jot radi sanitarna nit trzisna nit rada, pa mozd nehigijena, lazna deklaracija i uz to sve radnik na crno
porcija cevama je 180-220g kakvih 250g
takodjer nije istina da kila junetine bez kosti na veliko ide po 20km, ide po 15 i cak manje od 15, isto tako kad su cevapi bili 3dm to kvalitetno meso je bilo i tad po 12-15dm u mesnicama sto znaci da svakako nije ni islo u cevape, da ne govorim za one cevape kod sulje na cengic vili 5 porcija 10km koji su sastavom iako losi po ukusu bili daleko ispred vecine cevapa koje mozes kupiti da pojedes
Pricam kako sam ja radio. Moze se mjesati piletina ali to ne mozes sakriti. Sirovi cevapi od 180 i 200 gr su velicine smokija ne moze se sakriti. Prezlu vecina stavlja ali ne moze se stavljati puno to ide otprilke na 10 kg mesa, 0.5 prezle, ni to se ne moze sakriti ako ima puno. Stojim iza toga da bez kvaitetnog mesa nema kvalitetnog cevapa. U mesnici je 15 KM kila cevapa... kod Mujanica imas u mesnici 4 vrste cevapa sirovih, ugostiteljski 200gr smece najjeftinije, 250 gr obicni puni sode, 250 gr teleci, 300gr restoranski najkvaitetniji svaki razlicite kvalitete i cijene. Dobro meso ne moze kupiti ispod 15 KM na veliko. Jedino sto ih moze vaditi je da u cevap ide 20-30 cistog loja, telece maramice ili junece. Mogu se primjetiti te primjese ne kazem da nema, ne postiji cevap od cistog mesa to da bude svima jasno, i taj cevap uopste nije ukusan. Cevap bez sode bikarbone ne postoji, ali ako se previse stavi cevapi se na rostilju naduvaju, i naglo se skupe, a tu je i problem zgaravice. Biber isto tako neizostavan, ali ako ga ima puno ne valja, a i mozes posmnjati na kvalitet mesa jer se njime prikriva losiji ukus, ali ne i smrad, takav cevap ne mirise lijepo... mogu o cevapima dobar referat napisati, ali na kraju ce ostati bez dobrog mesa nema dobrog cevapa. Dobro meso je skupo, dobar cevap je skup.
Znamo da bez dobrog mesa nema dobrog cevapa i da je dobar cevap skup. Ovo sto danas jedemo je uzas, a skupo. A extra profit zgrcu gazde, a mi zgaravicu.
Odlican cevap i ne bi trebao kostati vise od 10 KM porcija, ali ljudi (gazde) prokleti.
muha_sa

#6302 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

U moj vakat u cevape išlo samo meso--i so, jakako
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6303 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toto »

BHF_Manijak wrote: 27/09/2023 13:07
dječak sa šibicama wrote: 27/09/2023 12:37

Svi ti zmajevi i braca zmajevi, racunam tu Brajlovica i sve te "cevabdzinice" oko autopijaca, predgradja i slicno, rast popularnosti istih je ujedno i lakmus papir porasta broja doslja. A oni su danas ogromna vecina u gradu.
Dodao bih tu i trilece kao tradicionalni sarajevski kolac, takodje i mantije.
Ja ba.... Do prije 10-tak godina veze nisam imao sta su mantije niti sam ikad cuo za to, kamo li jeo i odjednom malo po malo, poce se jebo te prodavati kao "tradicionalno sarajevsko jelo". :lol:
Tradicija Sarajeva ne pocinje tvojim rodjenjem niti onim sto ti pamtis.

Kada su sedamdesetih godina proslog stoljeca pocele nicati cevabdzinice po Sarajevu: bilo je isto ko sad sa mantijama. Da bi se odvojila mljevena novotarija od klasicnog cevapa nazvana je cevapcic. Na cevapcice su isle samo doslje, koje su sis cevap jele po pazarnim danima.
Mantije su se nekada zvale tatarski burek, da bi ih u nas zamjenili buredzici.
Mantije (manti) su mongolsko jelo koje su turci preuzeli dok su jos nomadili po Aziji. Kad su dosli u Anadoliju i osnovali carsku kuhinju pocinje era bureka. Od tada mantije pocinju da se zovu i tatarski burek.
epik

#6304 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by epik »

muha_sa wrote: 27/09/2023 19:41 U moj vakat u cevape išlo samo meso--i so, jakako
Bolje ispeci na zaru komad junetine od vrata ili plecke, mekse dijelove, ili jos bolje pajcovati i ostaviti preko noci u hladnjaku, nego ga samljeti staviti so i biber i od toga oblikovati cevape. Probaj vidjeces razliku.
epik

#6305 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by epik »

sime_cipol wrote: 27/09/2023 19:35 Znamo da bez dobrog mesa nema dobrog cevapa i da je dobar cevap skup. Ovo sto danas jedemo je uzas, a skupo. A extra profit zgrcu gazde, a mi zgaravicu.
Odlican cevap i ne bi trebao kostati vise od 10 KM porcija, ali ljudi (gazde) prokleti.
Mislim da su ranije prije 3-4 godine imali daleko vece marze gledajuci odnos cijena sirovine, i ostalih poskupljenja i proizvedenog... nece im manjkati, al mislim da su ranije vise zgrtali.
muha_sa

#6306 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

epik wrote: 27/09/2023 19:48
muha_sa wrote: 27/09/2023 19:41 U moj vakat u cevape išlo samo meso--i so, jakako
Bolje ispeci na zaru komad junetine od vrata ili plecke, mekse dijelove, ili jos bolje pajcovati i ostaviti preko noci u hladnjaku, nego ga samljeti staviti so i biber i od toga oblikovati cevape. Probaj vidjeces razliku.
Kakav ja i pravljenje :D ja ako ne odem na čaršiju na cevape onda kupim u mesari pa na roštilj tavu :D

U moj vakat--kad sam radio kod rehmetli Ferhatovica-Hasetovog burazera a Brkinog oca cevapi se pravili u Hasetovoj "Devetki" u radionici koja se nalazila u suterenu devetke i bila je urednija nego apoteka :) gledao sam kako se tranžira meso i kako se pravi smjesa za cevape i ništa osim soli se nije stavljalo--kakva soda, kakav biber i ostali derivati :-)
tramvajtrojka

#6307 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by tramvajtrojka »

muha_sa wrote: 27/09/2023 19:53
epik wrote: 27/09/2023 19:48
Kakav ja i pravljenje :D ja ako ne odem na čaršiju na cevape onda kupim u mesari pa na roštilj tavu :D

U moj vakat--kad sam radio kod rehmetli Ferhatovica-Hasetovog burazera a Brkinog oca cevapi se pravili u Hasetovoj "Devetki" u radionici koja se nalazila u suterenu devetke i bila je urednija nego apoteka :) gledao sam kako se tranžira meso i kako se pravi smjesa za cevape i ništa osim soli se nije stavljalo--kakva soda, kakav biber i ostali derivati :-)
a sastojak znani porodicna tradicija eh ti odes a on iza coska izvuce to :mrgreen: :mrgreen: :lol:
muha_sa

#6308 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

tramvajtrojka wrote: 27/09/2023 19:57
muha_sa wrote: 27/09/2023 19:53

a sastojak znani porodicna tradicija eh ti odes a on iza coska izvuce to :mrgreen: :mrgreen: :lol:
:lol:
dječak sa šibicama

#6309 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Dva puta sam sreo Seju kako kupuje meso na veliko kod onog mesara na grbavickoj pijaci, sve zaboravim kako se zove, dedo onaj, Sahbaz nije nesto slicno.

Inace Sejo uvijek tvrdi da je meso njegovo, iz porodicnog uzgoja :D

Dobro, ako ista, meso je kod dede erste klasa.

Ne vjerujem cevabdzijama ama nikako, nekad su oni drzali do kvaliteta i obrazli su bili, ne mozes raji svasta prodavati. Ovo danas, dzon obraz.
zomri

#6310 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zomri »

Tajni sastojak je MSG. Dok jedes nije preslano, poslije gore usta ne mozes litrom vode saprati.
laik1981

#6311 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 27/09/2023 20:03 Dva puta sam sreo Seju kako kupuje meso na veliko kod onog mesara na grbavickoj pijaci, sve zaboravim kako se zove, dedo onaj, Sahbaz nije nesto slicno.

Inace Sejo uvijek tvrdi da je meso njegovo, iz porodicnog uzgoja :D

Dobro, ako ista, meso je kod dede erste klasa.

Ne vjerujem cevabdzijama ama nikako, nekad su oni drzali do kvaliteta i obrazli su bili, ne mozes raji svasta prodavati. Ovo danas, dzon obraz.
Salcin je Seju sve naucio o mesu. Inace kod Salcina je meso prva liga, s tim da ako hoces neku maksuziju moras doci dan ranije i naruciti.
Toto

#6312 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toto »

i to meso koje je ''jelo'' samo travu i sijeno. O koncetratima, silazi i hormonima niko nista nije znao. Meso nastalo na travi :D mirise a meso sa silaze i koncetata smrdi na nesto kiselo, tj meni smrdi.
UPI je tada vrsio zamjenu stocnog fonda u BiH pa je mesa buse bilo ko drva.
UPI je meso buse tad stavljali i u hrenovke, pa im je hrenovka pobjedila na konkursu americke vojske.
dječak sa šibicama

#6313 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

UPI hrenovke iz Rogatice tamo na carsiji blizu danasnjeg Badema, rinfuzna prodaja, bolje im hrenovke bile nego danasnji cevapi.
muha_sa

#6314 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Toto wrote: 27/09/2023 20:11
i to meso koje je ''jelo'' samo travu i sijeno. O koncetratima, silazi i hormonima niko nista nije znao. Meso nastalo na travi :D mirise a meso sa silaze i koncetata smrdi na nesto kiselo, tj meni smrdi.
UPI je meso buse tad stavljali i u hrenovke, pa im je hrenovka pobjedila na konkursu americke vojske.
Treci im (Ferhatovica) buraz bio pravi stocar--držo stoku negdje u Faleticima--ispaša prava-nije bilo zagadjenja (vakat prije 50 godina--jesam star bogo dragi :( :lol: ) Meso ko duša-što bi se nekad tako kazalo :D
Seljak nam donosio domace kiselo mlijeko--nisi onu šolju mogo naget pa popit vec kašikom kusat a moglo se i nožem rezat :D

Halalite--bio sam malo opširan i nostalgican :D
Edin H.

#6315 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Edin H. »

muha_sa wrote: 27/09/2023 20:21
Treci im (Ferhatovica) buraz bio pravi stocar--držo stoku negdje u Faleticima--ispaša prava-nije bilo zagadjenja (vakat prije 50 godina--jesam star bogo dragi :( :lol: ) Meso ko duša-što bi se nekad tako kazalo :D
Seljak nam donosio domace kiselo mlijeko--nisi onu šolju mogo naget pa popit vec kašikom kusat a moglo se i nožem rezat :D

Hajde ti provjeri holesterol kako si se hranio? :D
muha_sa

#6316 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by muha_sa »

Edin H. wrote: 27/09/2023 20:25
muha_sa wrote: 27/09/2023 20:21

Hajde ti provjeri holesterol kako si se hranio? :D
:lol:

Skoro sam provjeravo--sve u granicama :thumbup: nisam buco --vaga pokazuje od 77 do 80 :D

Cevape bih mogo jest za dorucak, rucak, veceru a i izmedju obroka :lol: 4 godine sam radio i bukvalno svaki dan samo cevape jeo--jesam nekad i pljesku koju sam ja od cevapa napravio--dodam malo fafarona--malo bibera pa ispljeskam i elham :lol:
zbunjola71sa

#6317 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by zbunjola71sa »

muha_sa wrote: 27/09/2023 20:29

Skoro sam provjeravo--sve u granicama :thumbup: nisam buco --vaga pokazuje od 77 do 80 :D

Cevape bih mogo jest za dorucak, rucak, veceru a i izmedju obroka :lol: 4 godine sam radio i bukvalno svaki dan samo cevape jeo--jesam nekad i pljesku koju sam ja od cevapa napravio--dodam malo fafarona--malo bibera pa ispljeskam i elham :lol:
laHko ti je kad se natakaris na paciklo :D a nema policiskog sata :D
HelaS

#6318 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by HelaS »

De Toto odvadi malo. Takva ispaša bila je moguća prije sredine 50-tih godina. U Jugoslaviji. Nakon tog doba počinje razvoj stočne hrane, koncentrati, instituti po Vojvdini, Slavoniji, naglo širenje stočnog fonda, itd. Buša je bila individualna krava, u seoskim domaćinstvima, jer je bila neisplativa u masovnoj proizvodnji mesa i mlijeka, zato i jeste skoro izumrla. Jedino što jeste, je da je jugoslovenska industrija bila pod strogom kontrolom veterinarskih i drugih kontrola, i da je hrana na tržištu stavljana prema standardima. Danas je na tržištu slabo kontrolisana.
Toto

#6319 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toto »

HelaS wrote: 27/09/2023 22:35
De Toto odvadi malo. Takva ispaša bila je moguća prije sredine 50-tih godina. U Jugoslaviji. Nakon tog doba počinje razvoj stočne hrane, koncentrati, instituti po Vojvdini, Slavoniji, naglo širenje stočnog fonda, itd. Buša je bila individualna krava, u seoskim domaćinstvima, jer je bila neisplativa u masovnoj proizvodnji mesa i mlijeka, zato i jeste skoro izumrla. Jedino što jeste, je da je jugoslovenska industrija bila pod strogom kontrolom veterinarskih i drugih kontrola, i da je hrana na tržištu stavljana prema standardima. Danas je na tržištu slabo kontrolisana.
Nemam sta vadit i dodavat. Muha i ja smo svjedoci tog vremena, s tim da ja nisam velegradsko :D dijete,pa sam cesto zalazio po brdima, planinama i selima.
Ponekad sam cuvao 2-4 gacanke sa prijateljem iz razreda od cije familije smo kupovali mlijeko.

Fino ti pise u nastavku da je UPI vrsio zamjenu stocnog fonda u BiH. Busa i gatacko govece je preovladavalo u brdsko planinskim predjelima BiH a sa seljacima nije islo tako lako i brzo. Nema sanse da simentalka pase pod rucnom po Bosanskim brdima i planinama a i bila je neekonomicna za seljaka.
Proces zamjene se zavrsavao pred Olimpijadu 1985. Meso buse je spadalo u II klasu pa ga je UPI stavljao u mesne preradjevine a mesari sa cevabdzijama tusili u cevape.

Danas je meso buse prvoklasno meso, nema hormona ni penicilina. Pasmina busa ima prirodni imunitet pa pencilin i ne treba. Rat je unistio busu inace nebi nikad izumrla po bosanskim selima.
Kada su rimljani naisli na rijeku Bosnu oko nje je paslo toliko mnogo goveda pasmine Bos primigenius da su po govecetu nazvali rijeku.
HelaS

#6320 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by HelaS »

Toto wrote: 28/09/2023 03:34
Kada su rimljani naisli na rijeku Bosnu oko nje je paslo toliko mnogo goveda pasmine Bos primigenius da su po govecetu nazvali rijeku.
Buša, kakva je korisna krava, upravo i zaslužuje ovakvu istoriju :D :thumbup: Premda nije tačna
Toto

#6321 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toto »

HelaS wrote: 28/09/2023 09:50
Toto wrote: 28/09/2023 03:34
Buša, kakva je korisna krava, upravo i zaslužuje ovakvu istoriju :D :thumbup: Premda nije tačna
A sta je tacna istorija?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#6322 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by teskeredzic_22 »

laik1981 wrote: 27/09/2023 15:04
oldtajmer wrote: 27/09/2023 13:50 tokom sezone bi svi na casrsiji mogli dici cijene bar i za 50% a da im ne trpi posao,jbg tu prodajes cijelu pricu oko sarajevskih cevapa,ugodjaj carsije,neko slatko i bosansku kafu poslije itd
sam kvalitet cevapa svakako nije kao sto je nekada bio,jbg nama odavde je bitan kvalitet i cijena,ambijent manje vise,ali sa turistima i dijasporom to je druga prica
Prioritet im treba biti kvalitet inace ce se posrati u brend. Cevapi se ne jedu svaki dan. Radije cu platiti 15KM dobre cevape nego 10KM za zmajeve i slicne. Ako je tih 50% u cijeni potrebno da vrate kvalitet onda neka dizu. Ovo sad je dizanje cijene, a obaranje kvaliteta.
Nek dižu , nek dižu ali i nek plate poreza 50 posto više.
"Zbog lokacije".
100k wrote: 27/09/2023 16:02
Ma i ti cevapi su novotarija, samo maslo i kajmak treba jesti. I krompir, ne znam ko ga donese, nikad cuo nisam za tu krompirusu do 16 stoljeca.
Krompir je kod nas donio Dositej Obradović. Devetnaesto stoljeće.
HelaS

#6323 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by HelaS »

teskeredzic_22 wrote: 29/09/2023 22:32 Krompir je kod nas donio Dositej Obradović. Devetnaesto stoljeće.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Toto

#6324 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by Toto »

teskeredzic_22 wrote: 29/09/2023 22:32
laik1981 wrote: 27/09/2023 15:04
Prioritet im treba biti kvalitet inace ce se posrati u brend. Cevapi se ne jedu svaki dan. Radije cu platiti 15KM dobre cevape nego 10KM za zmajeve i slicne. Ako je tih 50% u cijeni potrebno da vrate kvalitet onda neka dizu. Ovo sad je dizanje cijene, a obaranje kvaliteta.
"Zbog lokacije".
100k wrote: 27/09/2023 16:02
Ma i ti cevapi su novotarija, samo maslo i kajmak treba jesti. I krompir, ne znam ko ga donese, nikad cuo nisam za tu krompirusu do 16 stoljeca.
Dositej O. je donio u Srbiju. U BIH je dosla 10-20 godina prije, preko Dubrovnika i Popova polja.
Last edited by Toto on 30/09/2023 21:02, edited 1 time in total.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#6325 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu

Post by teskeredzic_22 »

Toto wrote: 30/09/2023 20:38
Spoiler
Show
teskeredzic_22 wrote: 29/09/2023 22:32

"Zbog lokacije".

Dositej O. je donio u Srbiju. U BIH je dosla 10-20 godina prije preko Dubrovnika i Popova polja.
Ma to je to , decenija prije ili poslije.
Post Reply