hoces da kazes da je to prvi kontakt s gradom? cevapi u zmaju?
Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
-
daario naharis
-
intro
#6278 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Kome god su ćevapi u Sarajevu dobri, taj nije probao prave ćevape
Ali ozbiljno sad, kao neko ko nije iz Sarajeva mogu reći, jedino ćevapi u Zmaju (posebno Alipašino) mogu proći, dosta bolji od ostalih koje sam jeo.
-
zigson
#6279 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ja samo banjalucke sad jedem iz kastela i to je to od cevapa u sarajevu, nema vise onih starih cevapa i jbg.
- Dope_Man
#6280 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Sta zna nutricionista.. znao sam u Travniku spucati 20, pa taman se do Sarajeva provari, a onda rostilj i jos se natrpa
-
laik1981
#6281 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Predlozi gdje da se pojedu "pravi" cevapi?
Ko god sa strane dodje u Sa divi se cevapima i govori da nigdje nije pojeo bolje. Ja gdje god sam ih probao van Sarajeva nisu ni blizu kvalitetom, osim u Travniku. A u potpunosti se slazem da je i u Sarajevu kvalitet drasticno pao i da to vise nisu ni u pola cevapi kakvi su bili prije petnaestak godina.
Sto se zmaja tice to je obicna trovacnica.
- dječak sa šibicama
#6282 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Svi ti zmajevi i braca zmajevi, racunam tu Brajlovica i sve te "cevabdzinice" oko autopijaca, predgradja i slicno, rast popularnosti istih je ujedno i lakmus papir porasta broja doslja. A oni su danas ogromna vecina u gradu.
Dodao bih tu i trilece kao tradicionalni sarajevski kolac, takodje i mantije.
- Altsa
#6283 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Prijatno sam iznenaden sa cevapima u Zmaju sa Alpašina. Nemaju nikakve veze sa ovom cevabdzinicom iz Hrasna.
- BHF_Manijak
#6284 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ja ba.... Do prije 10-tak godina veze nisam imao sta su mantije niti sam ikad cuo za to, kamo li jeo i odjednom malo po malo, poce se jebo te prodavati kao "tradicionalno sarajevsko jelo".dječak sa šibicama wrote: ↑27/09/2023 12:37Svi ti zmajevi i braca zmajevi, racunam tu Brajlovica i sve te "cevabdzinice" oko autopijaca, predgradja i slicno, rast popularnosti istih je ujedno i lakmus papir porasta broja doslja. A oni su danas ogromna vecina u gradu.
- madesa
#6285 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
bolji cevapi prije tekme na kosevu sto se prodaju nego u Veneri
-
intro
#6286 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Moj komentar je bio referenca na citirano i i tvrdnju ko je kakav i očita zajebancija.laik1981 wrote: ↑27/09/2023 12:20Predlozi gdje da se pojedu "pravi" cevapi?
Ko god sa strane dodje u Sa divi se cevapima i govori da nigdje nije pojeo bolje. Ja gdje god sam ih probao van Sarajeva nisu ni blizu kvalitetom, osim u Travniku. A u potpunosti se slazem da je i u Sarajevu kvalitet drasticno pao i da to vise nisu ni u pola cevapi kakvi su bili prije petnaestak godina.
Sto se zmaja tice to je obicna trovacnica.
Naravno, svako ima svoju verziju "pravih" ćevapa i ne treba isključivati nekog ako mu se sviđaju ovi ili oni.
Meni lično više odgovaraju ćevapi srednje ili sjeveroistočne Bosne, Travnik naravno, Tuzla, Srebrenik i okolina.
Od sarajevskih izdvojio sam Zmaj na AP, ne znam za ostale "zmajeve".
I uvijek će biti ta podjela jedni su u pravu, drugi pojma nemaju itd.
-
sumirprimus
#6287 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
djeste autohtone sarajlije nisam vas prepozno 
industrija brze hrane pomijsenaa sa turistickim potrebama pojela je takozvani sarajevski cevap.
jednstavno to vise nije isti cevap. a o ukusima i perceprijama se ne raspravlja... svak zna najbolje za sebe.
industrija brze hrane pomijsenaa sa turistickim potrebama pojela je takozvani sarajevski cevap.
jednstavno to vise nije isti cevap. a o ukusima i perceprijama se ne raspravlja... svak zna najbolje za sebe.
-
Nisamsdaali
#6288 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ne bi mantije nikad uzeo pored naših bosanskih tradicionalnih pita, simbol su mi sandžačke okupacije glavnog grada. S druge strane trileće 
Zmaj i Željo ( a Željovac sam) su uvijek bili ćevapi za novopridošle, Željo za turiste a Zmaj za došlje. Ni blizu najboljih, prosjek teški
Zmaj i Željo ( a Željovac sam) su uvijek bili ćevapi za novopridošle, Željo za turiste a Zmaj za došlje. Ni blizu najboljih, prosjek teški
-
Naslovnica
#6289 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Pileći burek...dječak sa šibicama wrote: ↑27/09/2023 12:37Svi ti zmajevi i braca zmajevi, racunam tu Brajlovica i sve te "cevabdzinice" oko autopijaca, predgradja i slicno, rast popularnosti istih je ujedno i lakmus papir porasta broja doslja. A oni su danas ogromna vecina u gradu.
- oldtajmer
#6290 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
tokom sezone bi svi na casrsiji mogli dici cijene bar i za 50% a da im ne trpi posao,jbg tu prodajes cijelu pricu oko sarajevskih cevapa,ugodjaj carsije,neko slatko i bosansku kafu poslije itd
sam kvalitet cevapa svakako nije kao sto je nekada bio,jbg nama odavde je bitan kvalitet i cijena,ambijent manje vise,ali sa turistima i dijasporom to je druga prica
sam kvalitet cevapa svakako nije kao sto je nekada bio,jbg nama odavde je bitan kvalitet i cijena,ambijent manje vise,ali sa turistima i dijasporom to je druga prica
- nivla
#6291 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
istina je da je to sve kod nas manje vise jednako lose i na granici prolaznog, ali opet ko je pojeo neki fastfood na mrskom zapadu, sve ovo sto je ovdje u ponudi, pa i zmajevi je preukusno za doner iz sparaoldtajmer wrote: ↑27/09/2023 13:50 tokom sezone bi svi na casrsiji mogli dici cijene bar i za 50% a da im ne trpi posao,jbg tu prodajes cijelu pricu oko sarajevskih cevapa,ugodjaj carsije,neko slatko i bosansku kafu poslije itd
-
laik1981
#6292 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Prioritet im treba biti kvalitet inace ce se posrati u brend. Cevapi se ne jedu svaki dan. Radije cu platiti 15KM dobre cevape nego 10KM za zmajeve i slicne. Ako je tih 50% u cijeni potrebno da vrate kvalitet onda neka dizu. Ovo sad je dizanje cijene, a obaranje kvaliteta.oldtajmer wrote: ↑27/09/2023 13:50 tokom sezone bi svi na casrsiji mogli dici cijene bar i za 50% a da im ne trpi posao,jbg tu prodajes cijelu pricu oko sarajevskih cevapa,ugodjaj carsije,neko slatko i bosansku kafu poslije itd
- tramvajtrojka
#6293 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
i sto me jos vise nervira turcizacija carsije od onih turcina sto prodaju sladolede i varaju narod, do kolaca jbt na carsiji ne mozes pojesti nasu tradicionalnu baklavi sve neke turske izvedenice nema nase sarajevske za lijekaBHF_Manijak wrote: ↑27/09/2023 13:07Ja ba.... Do prije 10-tak godina veze nisam imao sta su mantije niti sam ikad cuo za to, kamo li jeo i odjednom malo po malo, poce se jebo te prodavati kao "tradicionalno sarajevsko jelo".dječak sa šibicama wrote: ↑27/09/2023 12:37
Svi ti zmajevi i braca zmajevi, racunam tu Brajlovica i sve te "cevabdzinice" oko autopijaca, predgradja i slicno, rast popularnosti istih je ujedno i lakmus papir porasta broja doslja. A oni su danas ogromna vecina u gradu.
Dodao bih tu i trilece kao tradicionalni sarajevski kolac, takodje i mantije.![]()
-
sumirprimus
#6294 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ja za mantije iskreno nisam ni cuo do prije godinu dvije.
Ja sam mislio za to da je nek popovska odora ili nesto slicno iskreno
Ja sam mislio za to da je nek popovska odora ili nesto slicno iskreno
-
100k
#6295 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ma i ti cevapi su novotarija, samo maslo i kajmak treba jesti. I krompir, ne znam ko ga donese, nikad cuo nisam za tu krompirusu do 16 stoljeca.tramvajtrojka wrote: ↑27/09/2023 15:29i sto me jos vise nervira turcizacija carsije od onih turcina sto prodaju sladolede i varaju narod, do kolaca jbt na carsiji ne mozes pojesti nasu tradicionalnu baklavi sve neke turske izvedenice nema nase sarajevske za lijekaBHF_Manijak wrote: ↑27/09/2023 13:07
Ja ba.... Do prije 10-tak godina veze nisam imao sta su mantije niti sam ikad cuo za to, kamo li jeo i odjednom malo po malo, poce se jebo te prodavati kao "tradicionalno sarajevsko jelo".![]()
![]()
, i to sve guraju onaj odvratni turski caj kome je onaj caj dobar moze komotno i miljacku pit
- tramvajtrojka
#6296 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
100k wrote: ↑27/09/2023 16:02Ma i ti cevapi su novotarija, samo maslo i kajmak treba jesti. I krompir, ne znam ko ga donese, nikad cuo nisam za tu krompirusu do 16 stoljeca.tramvajtrojka wrote: ↑27/09/2023 15:29
i sto me jos vise nervira turcizacija carsije od onih turcina sto prodaju sladolede i varaju narod, do kolaca jbt na carsiji ne mozes pojesti nasu tradicionalnu baklavi sve neke turske izvedenice nema nase sarajevske za lijeka![]()
, i to sve guraju onaj odvratni turski caj kome je onaj caj dobar moze komotno i miljacku pit

pa kakve ovo veze ima sa nasom sarajevskom baklavom sa orasima sto sada tuse po carsiji, bukvalno ocaj od baklave tijesta kao da jedes maslenicu a ne baklavu daj mi ba onu sarajevsku gdje curi agda i gdje orasi rezu a ne ovih turskih ocaja
-
100k
#6297 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Cijena kostanja pretvaranja u turisticko srediste. Kupuju ove pistacija baklave za dzaba i tuse ih turistima skupo. Ne mozemo nista uraditi. A domaci uvijek znaju gdje mogu kupiti pravu baklavu, ne mora to biti u sred turisticke zone.tramvajtrojka wrote: ↑27/09/2023 16:05
pa kakve ovo veze ima sa nasom sarajevskom baklavom sa orasima sto sada tuse po carsiji, bukvalno ocaj od baklave tijesta kao da jedes maslenicu a ne baklavu daj mi ba onu sarajevsku gdje curi agda i gdje orasi rezu a ne ovih turskih ocaja
- Isner
#6298 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Mrsomudimo ga i mi, hocemo i domace i tradicionalno al da je i savremeno i povoljno al da se zivi od turizma i da je nekako i zapadno al da baca na istok..
Jbg, imas toliko poslasticarnica gdje mozes kupiti nasu bosansku baklavu, zjape prazne, nece ih niko..
Za cevape nisam relevantan, nisam ih pojeo godinama..
Jbg, imas toliko poslasticarnica gdje mozes kupiti nasu bosansku baklavu, zjape prazne, nece ih niko..
Za cevape nisam relevantan, nisam ih pojeo godinama..
- dječak sa šibicama
#6299 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Premlad sam da bi znao sta se prodavalo na carsiji prije rata, ja se sjecam cevapa bureka i "mlijeka" tj sarajevskog kefira u casici, a stariji tvrde da je bilo mantija tu i tamo. Trilece, jos nisam sreo nikoga ko je to zapamtio taj kolac.
Ja iskreno nikad cuo, pa ni za mantije, jedina mantija za koju znam je onaj neki plast za popove ili tako nesto.
Turska hrana je meni se cini krenula sa poplavom youtube klipova, odjednom se pojavise i lahmacun i ova baklava ja je zovem spic baklava, ne znam ima li kolaca sa sirom kraju sir u sve zivo ali bice i toga. Doner je krenuo jos nakon rata. Meni se cini da svi hoce iskopirati Istanbul, tamo to ide ko halva, ali cini mi se da su se svi precijenili. Turci su majstori, a ovo kod nas je kvalitetom tanko. Ne znaju ni sloziti kebab, a kao htjeli bi ga prodavati.
Ali dobro, i cevapi su dosli kao orjentalno jelo, u svoje vrijeme. Mene bas zanima zasto se cevap kao takav udomacio, a nije recimo kebab ili kokorec, ili onaj "camac" od turske pice. Zasto bas cevap i burek, pored toliko orjentalnih jela.
Ja iskreno nikad cuo, pa ni za mantije, jedina mantija za koju znam je onaj neki plast za popove ili tako nesto.
Turska hrana je meni se cini krenula sa poplavom youtube klipova, odjednom se pojavise i lahmacun i ova baklava ja je zovem spic baklava, ne znam ima li kolaca sa sirom kraju sir u sve zivo ali bice i toga. Doner je krenuo jos nakon rata. Meni se cini da svi hoce iskopirati Istanbul, tamo to ide ko halva, ali cini mi se da su se svi precijenili. Turci su majstori, a ovo kod nas je kvalitetom tanko. Ne znaju ni sloziti kebab, a kao htjeli bi ga prodavati.
Ali dobro, i cevapi su dosli kao orjentalno jelo, u svoje vrijeme. Mene bas zanima zasto se cevap kao takav udomacio, a nije recimo kebab ili kokorec, ili onaj "camac" od turske pice. Zasto bas cevap i burek, pored toliko orjentalnih jela.
-
epik
#6300 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Pricam kako sam ja radio. Moze se mjesati piletina ali to ne mozes sakriti. Sirovi cevapi od 180 i 200 gr su velicine smokija ne moze se sakriti. Prezlu vecina stavlja ali ne moze se stavljati puno to ide otprilke na 10 kg mesa, 0.5 prezle, ni to se ne moze sakriti ako ima puno. Stojim iza toga da bez kvaitetnog mesa nema kvalitetnog cevapa. U mesnici je 15 KM kila cevapa... kod Mujanica imas u mesnici 4 vrste cevapa sirovih, ugostiteljski 200gr smece najjeftinije, 250 gr obicni puni sode, 250 gr teleci, 300gr restoranski najkvaitetniji svaki razlicite kvalitete i cijene. Dobro meso ne moze kupiti ispod 15 KM na veliko. Jedino sto ih moze vaditi je da u cevap ide 20-30 cistog loja, telece maramice ili junece. Mogu se primjetiti te primjese ne kazem da nema, ne postiji cevap od cistog mesa to da bude svima jasno, i taj cevap uopste nije ukusan. Cevap bez sode bikarbone ne postoji, ali ako se previse stavi cevapi se na rostilju naduvaju, i naglo se skupe, a tu je i problem zgaravice. Biber isto tako neizostavan, ali ako ga ima puno ne valja, a i mozes posmnjati na kvalitet mesa jer se njime prikriva losiji ukus, ali ne i smrad, takav cevap ne mirise lijepo... mogu o cevapima dobar referat napisati, ali na kraju ce ostati bez dobrog mesa nema dobrog cevapa. Dobro meso je skupo, dobar cevap je skup.nivla wrote: ↑27/09/2023 08:23 ima ti prica za meso smisla da ove cevabdzinice ne trpaju hljeb, soju, pilece meso i svasta nesto u te cevape od 10km
a imali bi vise mesa da inspekcije rade svoj posao, ali to jot radi sanitarna nit trzisna nit rada, pa mozd nehigijena, lazna deklaracija i uz to sve radnik na crno
porcija cevama je 180-220g kakvih 250g
takodjer nije istina da kila junetine bez kosti na veliko ide po 20km, ide po 15 i cak manje od 15, isto tako kad su cevapi bili 3dm to kvalitetno meso je bilo i tad po 12-15dm u mesnicama sto znaci da svakako nije ni islo u cevape, da ne govorim za one cevape kod sulje na cengic vili 5 porcija 10km koji su sastavom iako losi po ukusu bili daleko ispred vecine cevapa koje mozes kupiti da pojedes