Challenger__ wrote:Zamrla tema...
OK, gospodo. Šta očekujete dalje? Kuda ide Sirija, regija, svijet?
Sirija se moze jos dugo kiseliti. Assad nema kapacitet za pobjedu, ali ako se postavi defanzivno i smanji transport ljudstva i tehnike moze se ovo jos otegnuti jer mu sada IED unistava armiju neizdrzivim tempom.
Ali posto kolo vodi ameri i izrael za njih ide sve po planu i mislim da oni imaju neki sablon gdje svakih par decenija restartuju region. Arapi se vode internim sukobima sija i sunita, a izrael i ameri podjednako mlate i jedne i druge u iraku je sadam sunit vladao vecinskim sijitima, ovdje je situacija obrnuta, ali nije vazno.
Bitno je da su sirija, libija, irak..totalno razorene i unistene zemlje, zabavljene same sobom i vlasititm sukobima, a tu treba dodati i kurde.
mislim da je iran sljedeci, i to ce biti najveci boj, ali nakon bombradovanja vjerovatno ce im spakovati neki unutrasnji sukob pa ce se i iran sam o sebi zabavljati godinama.
rusi i kinezi ce pravit frku, ali su jos preslabi za reagovanje iako ubrzano rastu. Fol je u tome sto su za vrijeme sssr imali totalno zatvorenu ekonomiju pa su se mogli kurcit, ali sad im je rast upravo zasnovan na trgovini sa svijetom pa je i rusima i kinezima puno vaznija trgovina sa evropom i amerikom od bilo kakvih i bilo cijih naftnih izvora. Zato mislim da ce i u tom slucaju klepnut usima, iz svog interesa.