Sirija

Locked
hrastov žižak

#6276 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

Opetja033 wrote:
Ja licno? Od pocetka govorim da ce ovo biti dug sukob jer i ovi koji su uzurpirali vlast shvataju da kada Bashar ode, na red dolazi naplata nekih starih dugova. A to nece biti nimalo lijep prizor. Toga su svi svjesni.

Prije mozda dva mjeseca rekao sam da ocekujem da Assad ode do juna, iza toga stojim jos uvijek. Isto tako siguran sam (a tako bih volio da se varam i da moja prognoza ne bude ispravna), Assad nece slijediti put Ghadafija i Mubaraka vec ce zbrisati put neke njemu prijateljske zemlje. Nema Zirafa damu za to.

PostPostao/la Opetja033 dana 14/12/2012 20:08

Je li ti stvarno, zaista - onako iskreno, smatras da Assad ima i promil sanse da se izvuce iz ovoga i ostane na vlasti? Ma daj ba, ne djelujes mi kao neki debil (iako su nam stajalista gotovo po svemu dijametralno suprotna). Znaci ne mogu da vjerujem da neko moze biti zaslijepljen u tolikoj mjeri. :shock:

Ako cemo iskreno, ja sam Assadu do prije par dana davao fore do ljeta. Sada sam siguran da nece izdrzati ni dva mjeseca. Bez imalo dvojbi to tvrdim.
:lol: :lol: :lol:
occupylove

#6277 Re: Sirija

Post by occupylove »

amoninan wrote:
Challenger__ wrote:
amoninan wrote: Da nije drug Klavikula? :D
Nemam pojma... Mislim da je neko ko je protiv Asada. Neko sa našeg (ovog) foruma.

Ako, ako... :D

EDIT: Neka neko i nas kvota, pa makar kvotao samog sebe, hi hi hi :D
:D

nema ljutne, naravno.
da pohvalim amoninan
bez obzira sto su nam gledista i stavovi totalno suprotni ?
covjek prezentira razumno i civilizovano svoje stavove , uvijek ga procitam sta ima reci
respekt!
Klavikula

#6278 Re: Sirija

Post by Klavikula »

ovdje se konstantno zaboravlja jedna jako bitna cinjenica. Sirijski narod je prije 2 godine izasao na mirne proteste, u velikom broju. svaki dobronamjeran covjek je tad trebao podrzati njihove zahtjeve. a zahtjevi su bili reforme, ne odlazak Assada. Sirijska vlast je ispostovala zahtjeve naroda :thumbup:

sve ostalo je uvezeno izvana i uglavnom nema nikakve veze sa narodom.
El_comadante

#6279 Re: Sirija

Post by El_comadante »

Klavikula wrote:ovdje se konstantno zaboravlja jedna jako bitna cinjenica. Sirijski narod je prije 2 godine izasao na mirne proteste, u velikom broju. svaki dobronamjeran covjek je tad trebao podrzati njihove zahtjeve. a zahtjevi su bili reforme, ne odlazak Assada. Sirijska vlast je ispostovala zahtjeve naroda :thumbup:

haj sad ti nama ukratko reci koje je to reforme vlada ispoštovala i koje su to reforme koje je narod tražio? ukratko
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6280 Re: Sirija

Post by Truba »

traže i u bahreinu reforme ali ne može

taj režim odgovara saudima i baraku :x
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6281 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Klavikula wrote:... Sirijska vlast je ispostovala zahtjeve naroda ...
jes ih ispoštovala al snajperima i tenkovima malo artiljerijom malo avionskim bombama

i svakog dana ih poštuje sve više i više puni su mezaristani ispoštovanih koji uživaju u provedenim reformama asadovog režima
unaprijedili su vanredno stanje u ratno to je jedina reforma koju je sproveo režim klana al-assad
Challenger__

#6282 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Koja demagogija. Nema Sirija problem sa željom svojih građana koji žele reforme, već sa militantnim elementima koji žele da od civilizovane i emancipovane Sirije naprave jedan zaostali, marionetski emirat. Sirija ima problem sa teroristima i njihovim zapadnim sponzorima.
Opetja033

#6283 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

hrastov žižak wrote:
Opetja033 wrote:
Ja licno? Od pocetka govorim da ce ovo biti dug sukob jer i ovi koji su uzurpirali vlast shvataju da kada Bashar ode, na red dolazi naplata nekih starih dugova. A to nece biti nimalo lijep prizor. Toga su svi svjesni.

Prije mozda dva mjeseca rekao sam da ocekujem da Assad ode do juna, iza toga stojim jos uvijek. Isto tako siguran sam (a tako bih volio da se varam i da moja prognoza ne bude ispravna), Assad nece slijediti put Ghadafija i Mubaraka vec ce zbrisati put neke njemu prijateljske zemlje. Nema Zirafa damu za to.

PostPostao/la Opetja033 dana 14/12/2012 20:08

Je li ti stvarno, zaista - onako iskreno, smatras da Assad ima i promil sanse da se izvuce iz ovoga i ostane na vlasti? Ma daj ba, ne djelujes mi kao neki debil (iako su nam stajalista gotovo po svemu dijametralno suprotna). Znaci ne mogu da vjerujem da neko moze biti zaslijepljen u tolikoj mjeri. :shock:

Ako cemo iskreno, ja sam Assadu do prije par dana davao fore do ljeta. Sada sam siguran da nece izdrzati ni dva mjeseca. Bez imalo dvojbi to tvrdim.
:lol: :lol: :lol:
Touch down, priznajem. :mrgreen: :thumbup:

Mogu se vaditi do sutra, ali to ostaje zapisano. Iskreno, ni tada nisam mislio da ce Assad u roku od dva mjeseca napustiti vlast - a vidis da se i tom komentaru pozivam na ljeto. Ne sjecam se tacno sta je bilo, znam da me nesto na ovoj temi izivciralo (mozda je bio u pitanju neki masakr koje su sprovele rezimske snage) i da sam to u afektu izvalio.

Ali kao sto rekoh, mogu opravdavati do sutar - sve ostaje zapisano. :mrgreen:
Klavikula

#6284 Re: Sirija

Post by Klavikula »

El_comadante wrote:
Klavikula wrote:ovdje se konstantno zaboravlja jedna jako bitna cinjenica. Sirijski narod je prije 2 godine izasao na mirne proteste, u velikom broju. svaki dobronamjeran covjek je tad trebao podrzati njihove zahtjeve. a zahtjevi su bili reforme, ne odlazak Assada. Sirijska vlast je ispostovala zahtjeve naroda :thumbup:

haj sad ti nama ukratko reci koje je to reforme vlada ispoštovala i koje su to reforme koje je narod tražio? ukratko
najkrace, demokratizacija sistema, zahtijevano-provedeno :thumbup:
amoninan

#6285 Re: Sirija

Post by amoninan »

Sukobi u više gradova i rpovincija, al Raqqa, Damask, Aleppo...

Izdvojio bi operaciju opozicije u Idlibu. Učestvuje 8 bataljona FSA uz podršku Ahrar al Sham. Inače radi se o bazi Qarmeed, bivša tvornica cigli koaj je pretvorena u bazu. Nalazi se između Arihe i grada Idlib, iz nje su svakodnevno granatirnanjem bili izloženi Saraqib, Ariha, Jabal Alzawiyahind Maarat i Al Nouman. Također, vojnici iz te baze smatraju se odgovornim az pokolj u Mastoumehu.
zigs7

#6286 Re: Sirija

Post by zigs7 »

Kako sam svatio neko je spomenuo demokratske reforme u siriji na pocetku ovoga svega pre dvije godine sirijskom narodu.De sad malo promozgaj pa reci gdje to mogu bit iskrene reforme u jednoj zemlji u kojoj vlada jednopartijski sistem.U jednom takvom sistemeu nista ne moze biti sprovedeno na nelaznim osnovama ,jer sve je u rukama tog psa od basara.Vecina nas opoziciju naziva teroristi i kako sve ne ,a zar najveci terorist nije onaj sto hoce da vlast osigura i za svoje praunuce.Prvo otac pa sin pa unuk pa praunuk i tako redom,pa gdje smo mi ljudi osli sa nasim mozgovima ako odobravamo despotiju koja je davno prevazidjena.I pazite jos ti despoti su ljudi ciji narod cini 15% stanovnistva zemlje.Da je bio pametan povukao bih se sa vlasti davno i ne bih dozivio ovo a ni svoj narod ubijao ni zemlju rusio
Challenger__

#6287 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Zamrla tema...

OK, gospodo. Šta očekujete dalje? Kuda ide Sirija, regija, svijet?
Klavikula

#6288 Re: Sirija

Post by Klavikula »

SAA zauzela tvornicu cementa u Sheikh Saidu, Alep.
Image
Image
Image
amoninan

#6289 Re: Sirija

Post by amoninan »

Syrian rebel raids expose secrets of once-feared military

http://www.guardian.co.uk/world/2013/fe ... CMP=twt_gu
sarajevoxxxx

#6290 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Evo novine iz Muazovog kabineta:

Navodno Besaru se nudi odlazak bez sudjenja, a opozicija nema nista protiv da Faruk Sera privremeno preuzme funkcije predsjednika.
Sa ovim prijedlom je Hatib izasao nakon susreta sa Dzo Bajdenom, Lavrovom i Ali Akbar Salahi ministar vanjskih poslova Irana.

Image
atg51

#6291 Re: Sirija

Post by atg51 »

Ne kontam kako oni znaju ko protiv koga ratuje tamo. gledam ove slike "SAA oslobodila cementaru...", i vojnici i civili sa puskama (znaci kao i FSA), nidje ni zastave ni bilo kakvog drugog obiljezja na rukavu.

A generalno, jucer gledam na euronews vijestima "pobunjenici oborili avion" i stvarno snimak avion leti, ovi pucaju i on pada. Ne vidi se da je pao, ali ono, vidi se da je pogodjen i da gubi visinu.

Jutros citam na aviationist-u (otisao iz skroz drugog razloga na tu stranicu), bas taj avion spominju - avion nije oboren nego je izbacio "flares" prilikom smanjenja visine zbog bombardovanja FSA polozaja.

I sve informacije koje dolaze iz Sirije su ovako kontradiktorne. Covjek vise ne zna sta je istina, ni sta je laz, ni kome vjerovati, ni kako uopce doci do pravih informacija.

Amonian neki dan objavio da je FSA zauzela ovaj distrikt i da su okruzili SAA, evo sada u tom istom disktriktu Klavikula javlja da je vojska zauzela cementaru i ne izgledaju mi ovi vojnici kao da su pod nekom paljbom ili u okruzenju.

Uopce covjek nema sliku u glavi ni ko pobjedjuje tamo ni sta se desava, a ko fol ja to nesto pratim, a veze zapravo nemam... :(
amoninan

#6292 Re: Sirija

Post by amoninan »

Nisu okružili SAA, nego presjekli posljednju rutu koja vodi do aerodroma. Cementara je samo jedna tačka u tom distriktu. Nije to mali dikstrikt. A Shabeehe, an koje se danas sve više i oslanja Assadov režim, nemaju često nikakve uniforme. Niti su ikad imali. Uostallom, s obzirom da Klavikula kupi informacija s "Sane", prema kojim je Damask davno očišćen, Taftanaz nije pao itd... Vrlo oguće i da je ovo lažna informacija.

Damas i okolica izgleda otprilike ovako

Image

zelenim su označena područja nad kojim SAA nema kontrolu, FSA tu slobodno se kreće i djeluje. Ta područja su ovih dana i najžešće pod udarom avijacije, preciznije kasetnim bombama.
Klavikula

#6293 Re: Sirija

Post by Klavikula »

atg51 wrote:Ne kontam kako oni znaju ko protiv koga ratuje tamo. gledam ove slike "SAA oslobodila cementaru...", i vojnici i civili sa puskama (znaci kao i FSA), nidje ni zastave ni bilo kakvog drugog obiljezja na rukavu.

A generalno, jucer gledam na euronews vijestima "pobunjenici oborili avion" i stvarno snimak avion leti, ovi pucaju i on pada. Ne vidi se da je pao, ali ono, vidi se da je pogodjen i da gubi visinu.

Jutros citam na aviationist-u (otisao iz skroz drugog razloga na tu stranicu), bas taj avion spominju - avion nije oboren nego je izbacio "flares" prilikom smanjenja visine zbog bombardovanja FSA polozaja.

I sve informacije koje dolaze iz Sirije su ovako kontradiktorne. Covjek vise ne zna sta je istina, ni sta je laz, ni kome vjerovati, ni kako uopce doci do pravih informacija.

Amonian neki dan objavio da je FSA zauzela ovaj distrikt i da su okruzili SAA, evo sada u tom istom disktriktu Klavikula javlja da je vojska zauzela cementaru i ne izgledaju mi ovi vojnici kao da su pod nekom paljbom ili u okruzenju.

Uopce covjek nema sliku u glavi ni ko pobjedjuje tamo ni sta se desava, a ko fol ja to nesto pratim, a veze zapravo nemam... :(
puno propagande ima, jbg FSA je do sad uzela 10 baza vise nego sto ih SAA ukupno ima. islambosna, kavkaski emirat i ta cuda.

doduse trenutna situacija u Alepu nije bas sjajna po Armiju. SAA otprilike drzi pola grada, s tim da drze bitnije dijelove. borbe se vode na prilazima aerodromu.

bitno je takodjer istaknuti da nije velika koncentracija SAA u Alepu i generalno na sjeveru. glavnina snaga je na jugu i centru. glavne borbe se oko Damaska vode. zbog svega toga moraju i civili uskociti malo, mada sve je na dobrovoljnoj bazi posto mobilizacija nije naredjena.

sto se konkretno cementare tice, vecina je vojska, bar se tako na slikama vidi (ne samo na ove tri sto sam stavio).
vivaldi

#6294 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Zamrla tema...

OK, gospodo. Šta očekujete dalje? Kuda ide Sirija, regija, svijet?
Sirija se moze jos dugo kiseliti. Assad nema kapacitet za pobjedu, ali ako se postavi defanzivno i smanji transport ljudstva i tehnike moze se ovo jos otegnuti jer mu sada IED unistava armiju neizdrzivim tempom.

Ali posto kolo vodi ameri i izrael za njih ide sve po planu i mislim da oni imaju neki sablon gdje svakih par decenija restartuju region. Arapi se vode internim sukobima sija i sunita, a izrael i ameri podjednako mlate i jedne i druge u iraku je sadam sunit vladao vecinskim sijitima, ovdje je situacija obrnuta, ali nije vazno.

Bitno je da su sirija, libija, irak..totalno razorene i unistene zemlje, zabavljene same sobom i vlasititm sukobima, a tu treba dodati i kurde.

mislim da je iran sljedeci, i to ce biti najveci boj, ali nakon bombradovanja vjerovatno ce im spakovati neki unutrasnji sukob pa ce se i iran sam o sebi zabavljati godinama.

rusi i kinezi ce pravit frku, ali su jos preslabi za reagovanje iako ubrzano rastu. Fol je u tome sto su za vrijeme sssr imali totalno zatvorenu ekonomiju pa su se mogli kurcit, ali sad im je rast upravo zasnovan na trgovini sa svijetom pa je i rusima i kinezima puno vaznija trgovina sa evropom i amerikom od bilo kakvih i bilo cijih naftnih izvora. Zato mislim da ce i u tom slucaju klepnut usima, iz svog interesa.
Challenger__

#6295 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Zanimljivo. Nego, Vivaldi... Ako dođe do proširenja invazije na Iran, šta iza toga? Neće valjda nastupiti Fukojamin "Kraj istorije" :-D ?

Nego, naletih na jedan zanimljiv video. Integrisano dejstvo tri raketna sistema, TBM «Iskander-M», OTR «Tochka», MLRS «Smerch». U kombinaciji sa balističkim projektilima dosežu brzinu od 6 do 11 maha.

https://www.youtube.com/watch?v=F5zCzPzCiCE
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6296 Re: Sirija

Post by Truba »

bombaš samoubica iz libanona hezbolaha ono u bugarskoj što se dogodilo
i trebalo im je pola godine za to
nešto se sprema?
u vezi sa srijom?
amoninan

#6297 Re: Sirija

Post by amoninan »

Main group in Syria opposition rejects talks with regime

https://now.mmedia.me/lb/en/nowsyrialat ... ith-regime

Mensečini M46. Navodno granatira artiljerijsku bazu na jugozapadu Aleppa. Eh da ih samo imaju više... No baza po baza, sakupiće se to valjda.

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jrGO3I2Xwc
Klavikula

#6298 Re: Sirija

Post by Klavikula »

evo jos neke slike. pripreme za akcije u Sheikh Saidu, Alep.
Image
Image
Image
Image
Image
ovaj im je vjerovatno komandir/komandant. uglavnom najvisi po hijerarhiji.
stotka12

#6299 Re: Sirija

Post by stotka12 »

Nesto mi sjaje koliko su motivisani :D
insomnia78

#6300 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Klavikula wrote:evo jos neke slike. pripreme za akcije u Sheikh Saidu, Alep.
Image
Image
Image
Image
Image
ovaj im je vjerovatno komandir/komandant. uglavnom najvisi po hijerarhiji.
Odlicne slike.
Jbt isto nasi borci:mrgreen:

s' moje sokocalo
Locked