Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Vaya

#62651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

StihNaAsfaltu wrote: 03/12/2022 16:29
seksi_ideje wrote: 03/12/2022 16:10

Glasaci iz Republike Srpske i dijelova gdje su Hrvati vecina su rekli svoje: njima je super. Zele da HDZ i SNSD nastave vladati. Tamo gdje su Bosnjaci vecina je situacija drugacija i tamo nema vecine za SDA. Postovati demokratsku odluku glasaca i nek se formira Nova vlast, makar i nek bude jedno zlo manje.
Nije problem HDZ u vlasti, Dayton je to napravio i tako je kako je. Problem je sto HDZ sa 7% ima 1/3 vlasti, odnosno 1/2 u FBiH.
Taj narativ je pogrešan, i ove ko biva probosanske strane su trebale biti jedinstvene i napraviti dogovor o zajedničkom nastupu gdje neće Covic moci nikoga nicim usloviti.
Ako neće dati osmorka, daće SDA i obratno, i to je najveći problem probosanske strane.
Hrvati i Srbi su prilično jedinstveni kad je u pitanju nacionalni interes, i to su podjednako dokazali i pozicija i opozicija u RS-u, a u Federaciji se takmiče ko će prije dobit naklonost jednih ili drugih.
Mohunu bi Čović tražio šta mu padne napamet da ispred sebe ima SDP, SDA, DF, SBiH. Preko 500 000 glasova, naspram njegovih 120. E tako se pravi promjena.
Konacno glas razuma...
U ovom trenutku, ne mogu Osmorka i SDA dozvoliti da se ovako glodju oko vlasti, jednostavno ne mogu...

Trenutak je gadan, a oni jedni drugim jebu mater, ko ce biti Coviceva konkubina...nek rade sta hoce, neg izmisljaju modele i nacine, ali se moraju pokazati zubi sada prema Covicu i Dodiku, jer su hijene namirisale krv, a generalno nam svjetske okolnosti ne idu na ruku, ma da ja ne bih rekao ni da su okolnosti, s obzirom da je pro-BiH strana maksimalno trebala iskoristiti situaciju u Ukrajini, ali ove sve stvari od non-papera, pa do izmjena IZ je rezultat lobiranja Beograda i Zagreba...
Athlon64

#62652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 16:38
StihNaAsfaltu wrote: 03/12/2022 16:29

Nije problem HDZ u vlasti, Dayton je to napravio i tako je kako je. Problem je sto HDZ sa 7% ima 1/3 vlasti, odnosno 1/2 u FBiH.
Taj narativ je pogrešan, i ove ko biva probosanske strane su trebale biti jedinstvene i napraviti dogovor o zajedničkom nastupu gdje neće Covic moci nikoga nicim usloviti.
Ako neće dati osmorka, daće SDA i obratno, i to je najveći problem probosanske strane.
Hrvati i Srbi su prilično jedinstveni kad je u pitanju nacionalni interes, i to su podjednako dokazali i pozicija i opozicija u RS-u, a u Federaciji se takmiče ko će prije dobit naklonost jednih ili drugih.
Mohunu bi Čović tražio šta mu padne napamet da ispred sebe ima SDP, SDA, DF, SBiH. Preko 500 000 glasova, naspram njegovih 120. E tako se pravi promjena.
Konacno glas razuma...
U ovom trenutku, ne mogu Osmorka i SDA dozvoliti da se ovako glodju oko vlasti, jednostavno ne mogu...

Trenutak je gadan, a oni jedni drugim jebu mater, ko ce biti Coviceva konkubina...nek rade sta hoce, neg izmisljaju modele i nacine, ali se moraju pokazati zubi sada prema Covicu i Dodiku, jer su hijene namirisale krv, a generalno nam svjetske okolnosti ne idu na ruku, ma da ja ne bih rekao ni da su okolnosti, s obzirom da je pro-BiH strana maksimalno trebala iskoristiti situaciju u Ukrajini, ali ove sve stvari od non-papera, pa do izmjena IZ je rezultat lobiranja Beograda i Zagreba...
Ovo je odlican prijedlog @StihNaAsfaltu i mislim da ovo zele svi oni kojima je stalo do ove drzave, cak i nebosnjaci.

Mislim da su jedina prepreka tome neki licni ego-i, najvise Bakira, a ima bgmi i Niksica tu.
laik1981

#62653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Sa Bakirom i SDA nema pravljenja drzave.. Dzaba krecite.. Kraj price..
Athlon64

#62654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

laik1981 wrote: 03/12/2022 16:44 Sa Bakirom i SDA nema pravljenja drzave.. Dzaba krecite.. Kraj price..
Nazalost tako je. Ja licno poznajem i nekih OK likova u SDA, ali je vrh bas katastrofa, isto tako i u SDP slicno.

Ali na kraju, bitno je da se HDZ izbaci, pa na koji nacin, a ova dvojica morzova se prepucavaju i kolju, evo i najnovija vijest na portalu klix.ba.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Vi bi preko noci od sdO da napravite pejgambere a 30 godina sadili tikve s djavolom i krali, e nemre, prvo cistka sdO pa cemo ostalo natenane.
Vaya

#62656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:40
Vaya wrote: 03/12/2022 16:38

Konacno glas razuma...

Ovo je odlican prijedlog @StihNaAsfaltu i mislim da ovo zele svi oni kojima je stalo do ove drzave, cak i nebosnjaci.

Mislim da su jedina prepreka tome neki licni ego-i, najvise Bakira, a ima bgmi i Niksica tu.
Dino da je bio pametan, pa na ponudio Bakiru koaliciju Trojke i SDA na nivou FBiH i drzave i rekao...slusaj djede, pozivas na jedinstvo - evo ti jedinstvo SDA cca 250k glasova, Trojka 220k...i cemo se fino dogovorit oko raspodjele pozicija...i imas siroku vecinu i stalno nadgledas hoce li se banditi negdje zaletiti da prave belaj...napravis takvu strukturu da te ne mogu jebat, a to Trojka moze uraditi jer ima dovoljno ruku i u ZD i u DN FBiH, pa bi vidio da li bi Bakir stisno petlju to da odbije...
pici

#62657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

zavrzlama wrote: 03/12/2022 16:09
Jest sda opasnija po drzavu....snsd i hdz su otvoreni i trajni nrprijatelji BIH oni to i ne kriju...

Logika je da sda se pokazala na milion slucajeva da otupljuje,slabi i demoralise probih faktor u borbi sa navedenim snagama destrukcije..

Sda je pokrala i opstruirala povratak izbjeglica....sda je umjerene i merhametli bosnjake pretorila u poluradikalnu vjersku skupinu...sda je umjesto fabrika pravila dzamije i munare i gdje treba i gdje netreba...sda je sve svoje kadrove u diplomatiji slala u arspski svijet umjesto u ambasade zapadnih drzava,cime se podobrano izgubila lobisticka moc.....sda je dzamije i dzume petkom pretvorila u stranacke skupove.. sda je napravila tezu" nisi za sda nisi vjernik" sto je stariju populaciju koja ide u dzamije isprepdala pa iz straha glasaju za sda....sda je prodala tuzbu protiv srbije.. sda je od Srebrenice napravila vasar i monetu za dobijanje izbora....pa malo li je...

Jel to sda ima monopol na rusenje BIH de da pustimo i druge malo da je ruse(osmorku) moze se desiti da omanu pa bude dobro za BIH..
:thumbup: u kost
Athlon64

#62658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

pici wrote: 03/12/2022 16:47 Vi bi preko noci od sdO da napravite pejgambere a 30 godina sadili tikve s djavolom i krali, e nemre, prvo cistka sdO pa cemo ostalo natenane.
Izvini, ali mislim da nije tvoje da vrijedjas Pejgambera a.s. , isto kao sto nije moje da vrijedjam Isusa i Mariju. Malo postovanja prema tudjem.
Athlon64

#62659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 16:47
Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:40

Dino da je bio pametan, pa na ponudio Bakiru koaliciju Trojke i SDA na nivou FBiH i drzave i rekao...slusaj djede, pozivas na jedinstvo - evo ti jedinstvo SDA cca 250k glasova, Trojka 220k...i cemo se fino dogovorit oko raspodjele pozicija...i imas siroku vecinu i stalno nadgledas hoce li se banditi negdje zaletiti da prave belaj...napravis takvu strukturu da te ne mogu jebat, a to Trojka moze uraditi jer ima dovoljno ruku i u ZD i u DN FBiH, pa bi vidio da li bi Bakir stisno petlju to da odbije...
Da, ovo je odlicna opcija da se Bakir kvalitetno ucjeni pa da ne moze nista prodati HDZu i SNSDu kao do sad sto je radio.
Inace ce potrcati sve da proda njima - zivi bili pa vidjeli.

A pod Dino vjerujem da mislis na gosp. Elmedina Konakovica, nisam bas najbolje razumio, zar nije Niksic glavni u torjci ?
Mislim da bi Niksic i SDP trebali pustiti tu pricu prije svih.
seksi_ideje

#62660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:33
seksi_ideje wrote: 03/12/2022 16:30

Ja ne navijam za HDZ. HDZ se zaobici ne moze a trenutno nebi bilo ni pametno jer Hrvati sa ogromnom vecinom glasaju za stranke iz tog famoznog HNS-a.

Ja sam da se SDA izbaci iz svih sfera drustva. Od clana predsjednistva sve do vrtica. Iskorijeniti tu sektu iz politickog zivota.
Naravno, i ja sam apsolutno za to, ali opet ako postoji 1% sanse da se izbaci HDZ tome dajem prioritet.

A opet se vracamo u zacarani djavolji krug DN - ako se moze izbaciti SDA, moze i HDZ onda, ako ne moze HDZ, nece moci ni SDA sa tim brojem clanova DN.

Jako cudna situacija. Ali treba poraditi na tome da se obje stranke izbace. Znam ja da glasaju Hrvati za HDZ, ali opet i Bosnjaci glasaju za SDA u velikom broju - opet...djavolji krug kako god okrenes.

Mada naravno ja nisam ni blizu tako ekstreman kao ti pa da zelim izbaciti sve (cak i vrtica), jer oni iz SDA su jako namazani pa ce samo onda preci u druge stranke, kao sto su do sad radili i onda ih necemo moci lako identificirati.
HDZ se ne moze zaobici niti je pametno jer ce za cetiri godine ponovo sjesti Dragan i Mile u predsjednistvo. To je nasa realnost. Onda bi tek krenuli problemi ukoliko Osmorka ne pokaze da onoliko koliko se moze, ipak napravi.

Koliko ce biti u ovakoj konstalaciji moguce, vidjet cemo. Samo jedno je jasno: SDA mora da leti iz vlasti
Athlon64

#62661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

seksi_ideje wrote: 03/12/2022 16:52
Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:33

Naravno, i ja sam apsolutno za to, ali opet ako postoji 1% sanse da se izbaci HDZ tome dajem prioritet.

A opet se vracamo u zacarani djavolji krug DN - ako se moze izbaciti SDA, moze i HDZ onda, ako ne moze HDZ, nece moci ni SDA sa tim brojem clanova DN.

Jako cudna situacija. Ali treba poraditi na tome da se obje stranke izbace. Znam ja da glasaju Hrvati za HDZ, ali opet i Bosnjaci glasaju za SDA u velikom broju - opet...djavolji krug kako god okrenes.

Mada naravno ja nisam ni blizu tako ekstreman kao ti pa da zelim izbaciti sve (cak i vrtica), jer oni iz SDA su jako namazani pa ce samo onda preci u druge stranke, kao sto su do sad radili i onda ih necemo moci lako identificirati.
HDZ se ne moze zaobici niti je pametno jer ce za cetiri godine ponovo sjesti Dragan i Mile u predsjednistvo. To je nasa realnost. Onda bi tek krenuli problemi ukoliko Osmorka ne pokaze da onoliko koliko se moze, ipak napravi.

Koliko ce biti u ovakoj konstalaciji moguce, vidjet cemo. Samo jedno je jasno: SDA mora da leti iz vlasti
Ovdje se ne slazemo jer vjerujem da - koliko god HDZ moze da blokira, moze i SDA.

A svakako se slazem da mora da leti iz vlasti, ali oprezno s njima, vec sad su mnogi presli u druge stranke, zamisli sta ce tek biti ako ih krenes zestoko gaziti. U takvoj SDA ce ostati samo Bakir, a ostali SDA-ovci ce opet biti vlast (samo u drugom dresu).
Vaya

#62662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Login77777 wrote: 03/12/2022 16:01
Vaya wrote: 03/12/2022 15:53

Ovu sam matematiku naveo kao primjer, ako uspostavi da je tacno ono sto Dino govori, a to da je bitan samo broj 11, a sve preko toga je nebitno, da li imao 12 ili 20 ukoliko nemas vecinu u ZD da potvrdi.

Ukoliko ovo bude konacno tumacenje izmjena IZ (a iskreno sumnjam da ce biti tako), ja cu platiti svim medijima u drzavi da dodju na press konferenciju na kojoj cu Schmidta javno u dupe da poljubim i pokrenut cu akciju da se proglasi blazenim svecem.

Jer ako to bude tako tumacenje, u takvim okolnostima SDA postaje opasnost 3 kategorije, koju ce malo bolji rezultat NiP-a i SDP-a automatski izbaciti iz vlasti, ali ce se onda moci UZP-ovski HDZ isto tako izbaciti iz vlasti, pa makar imao 20 delegata u DN.

Medjutim, vracam se na to, da je prijedlog zakona dosao od gestapovca iz Bavarske, a da je napisan na Pantovacaku, cisto sumnjam da ce se ostaviti takva mogucnost tumacenja...
Znam da je bilo kao primjer. Samo mislim da nije ovo tacno da ide na 7 i 4 jer tako mozes izbaciti HDZ. A Smit je ovo radio da HDZ ne mozes izbaciti. Bilo bi zanimljivo vidjeti situaciju ako Osmorka i HDZ imaju svugdje vecinu izuzev kluba Bosnjaka u DN FBiH. Jer bi to znacilo da je cista laz da je Smit uklonio sve blokade. Jer jedan klub i dalje onda moze imati mehanizam blokade. Na drugu stranu HDZ napravi Vladu sa SDF a Osmorka blokira preko kluba Srba. I opet imas blokadu.
Apsolutno su nam iste nedoumice i ja opet kazem se najiskrenije nadam da je Dino upravu za ovo sto govori...jer jebo SDA u tim okolnostima, to ti ostavlja mogucnost da se UZP kastrira, kada bi se to moglo uraditi, lako bi se SDA izaslo na kraj...

Ali s obzirom na svu pozadinsku pricu Schmidtovog rada, ne vjerujem da ce to biti konacno tumacenje ovih nedoumica...
pici

#62663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

fudbalskim zargonom receno eno gledali ste utakmicu srbija-svajcarska... srbi vodili 2:1 i onda se opustili, ceskali jaja i ovi im uvalili 2 gola e takva je bosnjacka politika od kada je ridjobradi na celu sdO.Uvalise covic i dodik po gol i ko vas jebe, trazite ponistenje ili produzetke, mozda i na penale dobijete, sa zahiragicem, devicem, bOkirom, sultanijom itd... svaki selektor bi mjenjao komplet postavu al ne na klupu vec u PM.
pici

#62664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:49
pici wrote: 03/12/2022 16:47 Vi bi preko noci od sdO da napravite pejgambere a 30 godina sadili tikve s djavolom i krali, e nemre, prvo cistka sdO pa cemo ostalo natenane.
Izvini, ali mislim da nije tvoje da vrijedjas Pejgambera a.s. , isto kao sto nije moje da vrijedjam Isusa i Mariju. Malo postovanja prema tudjem.
o kom ti vredjanju govoris... de odjebi
seksi_ideje

#62665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:52

Da, ovo je odlicna opcija da se Bakir kvalitetno ucjeni pa da ne moze nista prodati HDZu i SNSDu kao do sad sto je radio.

A pod Dino vjerujem da mislis na gosp. Elmedina Konakovica, nisam bas najbolje razumio, zar nije Niksic glavni u torjci ?
Kada ce vama biti jasno i vracamo se ponovo na pocetak i ponovo sve ukrug: Bakiru nije do drzave. Nikad mu nije bilo, niti ce ikada biti. Jasno je sam rekao: pusti narod, samo stranka. Njemu je svejedno jer SDA obeca jedno, misli drugo i radi nesto potpuno trece i tako je uvijek bilo. Nema tu nikakave mogucnosti da se oni ucijene. Oni urusavaju drzavu istom mjerom kao Mile.
Vaya

#62666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:52

Ma kakav Niksic, ne pita se u svojoj kuci, a ne u Trojci...
Izmak'o se Dino, da ukoliko sta krene naopako u Osmorci, da ovaj izgori i pokusa corbu...

Dino je stara SDA-ovska varalica, Niksicevih 60 godina zivota se ne moze mjeriti sa Dininih 10 godina staza u SDA od njegove 25 do 35 godine...
Athlon64

#62667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

pici wrote: 03/12/2022 16:56
Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:49

Poredis Pejgambera a.s. sa kriminalnom strankom SDA - moju vjeru neces tako vrijedjati.

Ovaj komentar drugi potvrdjuje tvoj primitivizam.

Da li neko zna kako na forumu da blokiram ove vulgarne likove da mi ne gledaju postove niti ja njihove, postoji li na ovom forumu ta opcije ? HVALA.
Athlon64

#62668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 16:59 Ma kakav Niksic, ne pita se u svojoj kuci, a ne u Trojci...
Izmak'o se Dino, da ukoliko sta krene naopako u Osmorci, da ovaj izgori i pokusa corbu...

Dino je stara SDA-ovska varalica, Niksicevih 60 godina zivota se ne moze mjeriti sa Dininih 10 godina staza u SDA od njegove 25 do 35 godine...
Aha, to mi vec ima smisla, samo nisam znao da u trojci toliko ozbiljno shvataju gosp. Konakovica, jer on se ponasa kao Milanovic, tj. ne znam ko bi uopste mogao onakvu osobu da uzme za ozbiljno u bilo cemu i naravno SDA karijera. Meni je on OK kao dio trojke, jer mi je svakako bitno da se protiv HDZ-a sto vise stranaka udruzi. Ali nisam znao da je on taj koji vodi tu trojku i da zeli opet da bude sa HDZom, dakle opet isto kao SDA.

Onda ta trojka ispade los projekat, ako je tako onda ima smisla i ovo sto je @Hakiz govorio, da su neki bosnjaci iz trojke za HDZ, iako sam ja mislio da takve stvari samo SDA i glupi Bakir moze uraditi.

I dalje se nadam da ovo nije istina i da se SDP sa najvise glasova ipak nesto pita.
guruguru95

#62669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 16:59
pici wrote: 03/12/2022 16:56

Poredis Pejgambera a.s. sa kriminalnom strankom SDA - moju vjeru neces tako vrijedjati.

Ovaj komentar drugi potvrdjuje tvoj primitivizam.

Da li neko zna kako na forumu da blokiram ove vulgarne likove da mi ne gledaju postove niti ja njihove, postoji li na ovom forumu ta opcije ? HVALA.
Da, imaš opciju foe da blokiraš botove i smarače. Na mojoj listi se već nalazi desetak izuzetno bezobraznih, agresivnih i vulgarnih forumaša.
noviforumas

#62670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Bosnjacka ili pro-BiH politika je od '95. do danas svedena na fotelju, pristup moci i novcu. I ovdje se ne radi o klasicnoj korupciji i klijentelizmu kojih bi se moglo kutarisati kroz institucije ili ulicu, nego je citav jedan narod sludjen i u nesvijesti. Najveci dio krivice za to snosi politicka i intelektualna elita, a oboje su od pocetka sacinjavali mahom SDA kadrovi. Dakle, sve nam stoji na pogresnim temeljima.

U srpskom i hrvatskom korpusu naprosto nije tako, jer se tom politikom upravlja iz Beograda tj. Zagreba. Nije da elita iz tih centara moci nije korumpirana - bila je i bice, ali se nikad nije bavila iskljucivo foteljom. Nije kasno da se spasava sto se jos spasit moze, ali i to je generacijski poduhvat. Ni to ne bi bio problem da vrijeme ne istice, a istice jer se desava egzodus stanovnistva, i jer se drzava postepeno razgradjuje. Da ima ko, o ovome bi se pisale knjige i doktorske disertacije. Ali nema, jer ljudi koji bi se time bavili su ili marginalizovani ili mrtvi ili vani ili su digli ruke od svega.

Ja nisam dovoljno pametan da ponudim konkretno rjesenje, ali u potpunosti razumijem ljude koji se uvijek vracaju na SDA, jer je sve sto SDA predstavlja uzrok mnogih nerjesivih problema koje imamo danas. U takvoj konstelaciji snaga, mozda nam je zaista maksimalan domet da odredjujemo ko ce upravljati demokratskom vecinom a politickom manjinom. Neka to iduce cetiri godine bude ex-SDA, polumrtvi SDP, i lutajuca Njihov Stranka.
MuaDib

#62671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Kad god SDA izgubi poluge političke moći, ona se uvijek i iznova vraća na pozicije s kojih otvoreno, ogavno i krajnje licimjerno provodi retoriku koja vodi ka konačnoj dezintegraciju bh društva.
Iako je od Bošnjaka stvorila ekonomski, kulturno i duhovno najsiromašniji narod Evrope, ona opet poziva Bošnjake na okupu, tako da ih okreće jedne protiv drugih, a u probosanskom političkom spektru licitira srpsko-hrvatski uljezima, od kojih pravi neprijatelje, agente SOA i BIA, a od Bošnjaka izdajnike i pojavu koju zbog političkih pobuda treba eksterminirati.
I što je najgore poplava botova sa takvim narativni, ubija svaku nadu da će ova država prevladati etničku distancu.
Sve to gledaju strani diplomati i njihove agenture, i sa takvim uvidom u unutrašnje prilike, daju ocjene o BiH koje paraobavještajno podzemlje po potrebi lansira kao antibošnjačke zavjere. A sve kako bi se opravdao narativ, koji kad dođe u pitanje politička moć, ubija svaki pluralizam i umjesto njega Bošnjake gura u paranoju vješto manipulišući ratom i stradanjima, zarad kog smo sigurniji ako najgore među nama postavimo na branik domovine. Ovo što gledamo ovih dana, je jasna demonstracija bošnjačkog nacionalizma, koji poručuje ako neće biti po našem, onda nam takva BiH ne treba. Samo ne znam što građanska perjanica DF i dalje salutira toj i takvoj antigrađanskoj platformi.
sajber87

#62672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:41
sajber87 wrote: 03/12/2022 15:32

Nista ne spjecava mogu to uraditi ali to je politicki katastrofalno iz razloga sto je 70%+ hrvata glasalo za hdz i sto nijedna druga stranka sa hrvatskim predznakom ne bi usla u takvu vlast u ovom izbornom ciklusu. E sad dolazimo do toga zasto, ponovicu ponovo izborna kradja je prvi a drugi je homogenizacija radi komsiceve kandidature. Kad ljudima objasnjavas da je komsiceva kandidatura najvise problema donijela ovoj tkz bosnjackoj strani ljudi kazu izdajnik si i pocnu ti lijepiti razne etikete. Bosnjaci vec dugo vremena ne zele sda na vlasti i jedina sansa za sda je bila da nadje stranke koje su prije izbora protiv njih a poslije izbora te anti sda birace isporuce za sda mandate nakon izbora, klasicna politicka korupcija u prevodu. Drugi nacin je da hdz bude dominantan u hrvatskom birackom tijelu sto je takodje do sada bio garant opstanka sda na vlasti jer niko drugi nije smio sa hdz jer bi medijska masina reagovala na nacin proglasenja izdajnika itd itd. Da zakljucim komsic i hdz su do sada bili kljucevi opstanka sda na vlasti. Politika sda podmetanjem komsica na kraju se njima samima obila o glavu jer ce u opoziciju a na drugoj strani dala izborni rezultat hdz u koji ce uci u vlast i dobiti sansu da se reformisu iz pozicije vlasti sto ce lukavi covic iskoristiti a sda u u opoziciji sleduju nadam se reforme ali sa potpuno drugim ljudima u sta sumnjam bez ogromnih unutrasnjih sukoba
Za ovo prvo, pretpostavljam da bi ohr mogao dati neko tumacenje ukoliko dodje do novih pokusaja blokada, ohr nece vise dozvoliti blokade
Nisam bas najbolje razumio ovaj post i kakve veze ima Komsic sa mogucnoscu izbacivanja HDZ-a iz vlasti i zasto je to politicki katastrofalno ?

Takodjer, ovim postom mi apsolutno nisi odgovorio na postavljena pitanja. Svakako se nadam da OHR nece vise omoguciti blokade i da nam se otvara historijska sansa da HDZ bude konacno opozicija.
Da nije komsiceve kandidature ne bi doslo do homogenizacije hrvata ( plus izborna kradja) , hdz bi bio mnogo slabiji nego sad jer dobar dio hrvata u bih ne voli hdz i smitovim izmjenama sad bi imao vlast u federaciji bez sda i hdz a.
A ako sda politickom korupcijom i kuglicom dobije kojim slucajem 13 delegata u klubu bosnjaka i nakon sto im ne prodje taj kanditat u perdstavnickom domu ,pokusaju da blokiraju proces uspostave vlasti pretpostavljam da ce dobiti brzo odgovor ohr a za te postupke
Last edited by sajber87 on 03/12/2022 17:22, edited 1 time in total.
seksi_ideje

#62673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

MuaDib wrote: 03/12/2022 17:16 Kad god SDA izgubi poluge političke moći, ona se uvijek i iznova vraća na pozicije s kojih otvoreno, ogavno i krajnje licimjerno provodi retoriku koja vodi ka konačnoj dezintegraciju bh društva.
Iako je od Bošnjaka stvorila ekonomski, kulturno i duhovno najsiromašniji narod Evrope, ona opet poziva Bošnjake na okupu, tako da ih okreće jedne protiv drugih, a u probosanskom političkom spektru licitira srpsko-hrvatski uljezima, od kojih pravi neprijatelje, agente SOA i BIA, a od Bošnjaka izdajnike i pojavu koju zbog političkih pobuda treba eksterminirati.
I što je najgore poplava botova sa takvim narativni, ubija svaku nadu da će ova država prevladati etničku distancu.
Sve to gledaju strani diplomati i njihove agenture, i sa takvim uvidom u unutrašnje prilike, daju ocjene o BiH koje paraobavještajno podzemlje po potrebi lansira kao antibošnjačke zavjere. A sve kako bi se opravdao narativ, koji kad dođe u pitanje politička moć, ubija svaki pluralizam i umjesto njega Bošnjake gura u paranoju vješto manipulišući ratom i stradanjima, zarad kog smo sigurniji ako najgore među nama postavimo na branik domovine. Ovo što gledamo ovih dana, je jasna demonstracija bošnjačkog nacionalizma, koji poručuje ako neće biti po našem, onda nam takva BiH ne treba. Samo ne znam što građanska perjanica DF i dalje salutira toj i takvoj antigrađanskoj platformi.
!!!!!
Vaya

#62674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 17:03
Vaya wrote: 03/12/2022 16:59 Ma kakav Niksic, ne pita se u svojoj kuci, a ne u Trojci...

Aha, to mi vec ima smisla, samo nisam znao da u trojci toliko ozbiljno shvataju gosp. Konakovica, jer on se ponasa kao Milanovic, tj. ne znam ko bi uopste mogao onakvu osobu da uzme za ozbiljno u bilo cemu i naravno SDA karijera. Meni je on OK kao dio trojke, jer mi je svakako bitno da se protiv HDZ-a sto vise stranaka udruzi. Ali nisam znao da je on taj koji vodi tu trojku i da zeli opet da bude sa HDZom, dakle opet isto kao SDA.

Onda ta trojka ispade los projekat, ako je tako onda ima smisla i ovo sto je @Hakiz govorio, da su neki bosnjaci iz trojke za HDZ, iako sam ja mislio da takve stvari samo SDA i glupi Bakir moze uraditi.

I dalje se nadam da ovo nije istina i da se SDP sa najvise glasova ipak nesto pita.
Nije Trojka ni sekunde los projekat, cak sta vise...da je stanje u drzavi imalo sredjenije, da si UZP i GT sistemski amortizovane, te da su svjetake okolnolnosti malo drugacije Trojka bi bila idealna ekipa da ohladi SDA jedno 8 godina u opoziciji...

Ali mislim da su se previse zaletili u ovim okolnostima, UZP i GT ce ih navuci na tanak led, cak sta vise, ja mislim da ce ih SDA i namjerno pustiti da proklizu, da ih razvuku, da Trojka napravi par krupnijih gresaka i da ce onda pregoriti, te da ce ih narod kazniti i na lokalnim i na slijedecim opcim izborima...te da ce na kraju puknuti po savovima i da ce ideja njihovog projekta da se raspadne - sto zaista ne bih zelio...

Moje je misljenje da su zaletili, zagrizli prevelik komad, te ne znaju gdje ce...ni naprijed, ni nazad...

Laicki kako ja razmisljam, bolje je bilo da su se ove izbore fokusirali na kantone, da pored KS, sigurno uzmu TK, ZDK, BPK i USK, te da na tim kantonima probaju prekopirati ono sto su uradili u KS...te polagano da jacaju infrastrukturu i polagano se sire dalje...

Jedna je stvar igrati domina protiv Zahiragica i Devica u KS, a totalno druga igrati pokera protiv Covica i Dodika na nivou Federacije i BiH...
Athlon64

#62675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

sajber87 wrote: 03/12/2022 17:18
Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:41

Nisam bas najbolje razumio ovaj post i kakve veze ima Komsic sa mogucnoscu izbacivanja HDZ-a iz vlasti i zasto je to politicki katastrofalno ?

Takodjer, ovim postom mi apsolutno nisi odgovorio na postavljena pitanja. Svakako se nadam da OHR nece vise omoguciti blokade i da nam se otvara historijska sansa da HDZ bude konacno opozicija.
Da nije komsiceve kandidature ne bi doslo do homogenizacije hrvata , hdz bi bio mnogo slabiji nego sad jer dobar dio hrvata u bih ne voli hdz i smitovim izmjenama sad bi imao vlast u federaciji bez sda i hdz a.
A ako sda politickom korupcijom i kuglicom dobije kojim slucajem 13 delegata u klubu bosnjaka i nakon sto im ne prodje taj kanditat u perdstavnickom domu ,pokusaju da blokiraju proces uspostave vlasti pretpostavljam da ce dobiti brzo odgovor ohr a za te postupke
A to nije istina, to sam isto procitao na fasistickom forumu Herceg-Bosne, svi Hrvati u BiH su uvijek glasali za HDZ, od prvih izbora 1990. Tad sam imao prijatelja Hrvata koji je bio sa mnom u stranci "Reformista" koji je bio bas raja, presao u HDZ i HVO, cak i ucestvovao u zlocinima kasnije.

Tako da Zeljko Komsic je posljedica toga, nije uzrok.

Blokada od SDA bi bila cak dobra ako bi OHR nakon toga ukinuo mogucnost blokade - jer onda bi se obje stranke mogle izbaciti iz vlasti i SDA i secesionisti iz HDZa.
Locked