Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
harač

#6251 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

GAU8 wrote:
Edouard wrote:Drugari, da je homoseksualna sklonost teški poremećaj spolnog identiteta nije potrebno ni religiozno, ni znanstveno, ni filozofsko znanje, promišljanje i opredjeljivanje, premda se i stih aspekata stvar može promatrati.
To je jednostavno pitanje zdravorazumskog uvida u stvari koji je svojstven najvećem dijelu ljudskih bića.
U konačnici čisto prema evolucijskim kriterijima to nikako ne prolazi.
Toliko o tome za kraj od mene jer mi se sve daljnje čini besmislenim, kao mlaćenje mrtvog magarca. @Lopov je dao ispravnu opasku.
Opet kazem, nema potrebe da objasnjavas, rekao si sta ti u knjizi pise, culi smo... nastavi svojim putem, pusti ostatak svijeta da nastavi svojim putem i vozdra...
kao što rekoh, on je butthurt :( zapad odbacuje naredbe njegovog "boga" kao očito zlo, i čini ono što ovaj kao smatra nemoralnim. sad je došao na ovaj forum haman da među muslimanima osjeti nostalgiju za bivšim vremenima :D
GAU8

#6252 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

harač wrote:
GAU8 wrote:
Edouard wrote:Drugari, da je homoseksualna sklonost teški poremećaj spolnog identiteta nije potrebno ni religiozno, ni znanstveno, ni filozofsko znanje, promišljanje i opredjeljivanje, premda se i stih aspekata stvar može promatrati.
To je jednostavno pitanje zdravorazumskog uvida u stvari koji je svojstven najvećem dijelu ljudskih bića.
Toliko o tome za kraj od mene jer mi se sve daljnje čini besmislenim, kao mlaćenje mrtvog magarca. @Lopov je dao ispravnu opasku.
Opet kazem, nema potrebe da objasnjavas, rekao si sta ti u knjizi pise, culi smo... nastavi svojim putem, pusti ostatak svijeta da nastavi svojim putem i vozdra...
kao što rekoh, on je butthurt :( zapad odbacuje naredbe njegovog "boga" kao očito zlo, i čini ono što ovaj kao smatra nemoralnim. sad je došao na ovaj forum haman da među muslimanima osjeti nostalgiju za bivšim vremenima :D
Ne BiH rekao odbacuje. Zapad zaboli q...c za naredbama samo sto je ipak ovaj sukob vise politicki a manje banalan kako bi neki voljeli da ga vide.
Leo_alfa

#6253 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Pravo na brak ima svaki građanin. Pravo na istospolni brak nema nijedan građanin, prava su jednaka, jednaka za sve.
Pa ocigledno da nisu s obzirom da postoji razlika izmedju heteroseksualaca i homoseksualaca. Te dvije skupine nisu iste, ocigledno, s obzirom na to, jednima je pravo braka uskraceno.
Ali nije, imaju pravo na brak, ali ne i na ono što oni smatraju brakom.

Baš kao što rekoh, prava su jednaka za sve.
Zar ne vidis apsurd u tome sto pises? Oni (kao homoseksualci) imaju pravo na brak (koji se ne moze desiti bez dvije osobe) ukoliko se radi izmedju muskarca i zene (gdje je tu homoseksualizam?). Brak nije nikakva svetinja, niti privilegija, u ovom slucaju predstavlja samo barijeru po kojoj se ljudi dijele na one koji mogu stupiti u brak i one koji ne mogu.
Nesto tipa crnci sjede u zadnjem dijelu autobusa.
S4mpion

#6254 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Ali nije, imaju pravo na brak, ali ne i na ono što oni smatraju brakom.

Zar ne vidis apsurd u tome sto pises? Oni (kao homoseksualci) imaju pravo na brak (koji se ne moze desiti bez dvije osobe) ukoliko se radi izmedju muskarca i zene (gdje je tu homoseksualizam?). Brak nije nikakva svetinja, niti privilegija, u ovom slucaju predstavlja samo barijeru po kojoj se ljudi dijele na one koji mogu stupiti u brak i one koji ne mogu.
Pogledaj definiciju braka u porodičnom zakonu BiH. Taj zakon stvarno nikog ne diskriminira po tom pitanju, svi imaju jednaka prava.

Traženje prava na homo brak bi bilo extra pravo, nikako izjednačavanje.
Edouard

#6255 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

GAU8 wrote:
to je bilo prvenstveno za Lea, a tebi toplo preporučam da se dodatno educiraš s time da po svem sudeći izgledi za uspjeh su minimalni.
Ali, ako i ne pokušaš, sigurno su nikakvi.
drug_profi

#6256 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Lopov-eliminator wrote:
drugi profil wrote: Ovo prvo sam rekao tebi kao sto to kazem svakom ko zaisce. Izvoli prihvati posljedice svojih nebuloza.
ovo oko islamofobije - i tebi treba vodic za sarkazam?
oko ateizma - kako rekosmo svak je na svoj nacin. Ja agresivno branim svoje proporcinalno jacini nasrtaja sto je univerzalno pravo . To ne znaci da mrzim religije - samo zelim da odjebu od mene.
Sada kad si skontao da si se malo prešao pokušavaš okrenuti da je to kao bio samo sarkazam.

Kao što sam rekao, ono iz one prve rečenice pričaj nekome u svojoj kući. Tražio si, dobio si a sad prihvati posljedice svojih islamofobnih nebuloza.

Tačno, što se tiče ateizma tu je svak na svoj način. Ovo tvoje pranje kao da braniš proporcionalno jačini nasrtaja je korijen svakog ekstremizma. Isto tako ni ekstremisti ne mrze, nego samo žele da objekt njihovog nesviđanja nestane iz njihovog vidokruga. Možeš ti to umotavati koliko hoćeš ali ti ne ide. Također, ne bi bilo loše ni da se malo raspitaš o empatiji.
sarkazam jeste, samo sto ga ne kontas, jer si upratio samo zadnje postove. Islamofob si za ove cim jednu cak i dobornamjernu kazes protiv islama. 100x prozvan. Uostalom sta je ta islamofobija? Strah od islama? Koji je slucajno vecinska religija u mom okruzenju. A onda je dovoljno da jednom ograises na vehabiju za ramazan sa pivom i da postanes iskljuciv prema njima. Uz podatak da imas nekoliko stotina takvih zemljaka koji obezglavljuju ljude po Siriji i Iraku i trebam bit dobro zabrinut. A sad razguli od mene pa nekom drugom relativiziraj i okrivljuj njega kao sto si mene za budalastine koje u 21. vijeku ISLAM propovijeda i koje se u ime ISLAMA rade.
Jer to meni ko biva ne treba da smeta. More odfakajte od mene. Sit sam ja vise vas pamucnih.
Ako ti se ne dopada kako ti se obracam imas gore desno onaj uzvicnik pa pritisni.
GAU8

#6257 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Edouard wrote:
GAU8 wrote:
to je bilo prvenstveno za Lea, a tebi toplo preporučam da se dodatno educiraš s time da po svem sudeći izgledi za uspjeh su minimalni.
Ali, ako i ne pokušaš, sigurno su nikakvi.
Hvala na preporuci, ja se konstantno educiram. Samo ja nisam selektivan u edukaciji.
aurora313

#6258 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Leo_alfa wrote: Poenta je u tome sto tvrdis da se radi o genetskom poremecaju. Naravno da genetika diktira ogroman broj stvari i to se ne spori, ali obrazlozeno na nacin na koji jesi obrazlozio, moze se zakljuciti da svako odstupanje od standarda je poremecaj. Onda bez obzira na seksualnost mozemo uzeti bilo sta kao poremecaj, razlika u visini od 5-10 cm, drugacija boja ociju, kose i sl. Biti homoseksualac ne znaci biti, anemican, bolestan, invalid. Ljudi savrseno dobro funkcionisu na svim poljima kao i heteroseksualci, prave iste grluposti kao i heteroseksualci, oboljevaju isto, ne shvatam u cemu je ta "poremecenost".
Leo, ja nisam ni biolog ni doktor. Govoreci o nekakvom 'genetskom poremecaju', ja tu podrazumjevam odredjeni skup fizickih i hemijskih stanja unutar organizma o kojima niti jedan od nas na forumu nije u stanju da autoritativno diskutuje. (Vidi [*]na kraju)

Homoseksualnost prihvatam kao normalnu drustvenu pojavu. Neko moze da bude takav. Smatram to igrom prirode (mutacija?), kao sto smatram invalididet ili mentalni 'birth defect.'

Primjeri svih zivih bica dokazuju da je pitanje postanka osnov svega u proliferaciji vrste. Ni jednom zivom organizmu—bar koliko ja znam—priroda nije namjenila da bude rodjen ili stvoren na drugi nacin kako ne bi imao obavezu sirenja vrste: od travke do covjeka. Ali, taj prirodni zakon ne funkcionise uvijek perfektno. Zato, ako bi ga neki od nas svijesno krsili—nece mi se-neda mi se—to bi se naravno smatralo njihovim licnim izborom. Otuda valjda i dolazi vjerska hajka na homoseksualizam: oni bi mogli da budu kao ‘mi’, ali eto, nece.

Sa svoje strane, ja sam apsolutno uvjeren da homoseksualizam u osnovi nema psiholosku ili drustvenu osnovu za svoju pojavu ili nastanak. Najbolji su nam primjer veoma mala djeca. Neki od njih se vec u ranom periodu odrastanja ponasaju na drugi nacin nego vecina njihovih vrsnjaka: igraju se na svoj nacin, oblace na svoj nacin, i generalno ispoljavaju drugacije drustveno ponasanje od vecine. Osnovno je imati u vidu da takva djeca nisu imala dovoljno vremena i prilika da se razvijaju kao homoseksualci pod uticajem okoline. Dakle, traziti dokaz da je to njihova voljna akcija zbog vanjskih uticaja sredine, cini mi se ne samo pogresnom nego i neodrzivom.

Bilo kako bilo, za osnovni pojam ‘sirenja vrste’ ostaje da homoseksualci u njemu ne ucestvuju aktivno i da takvo ponasnje nije samo neki voljni izraz jedinke. Zato u sveobuhvatnom prirodnom ciklusu nastanka i sirenja vrste, moja upotreba termina ‘poremecaj’ stoji.

A da li za ovo postoji bolja rijec ili termin, ne znam. A mere bit’…

[*] P.S. A evo dio oko DNK/gena koji sam nasao oko prirodnih poremecaja i koji sam naveo u http://www.nevandjelje.com:

"Primjer koliko je nauka napredovala a posebno ona koja se bavi istraživanjem DNK (deoksiribonukleinske kiseline). To je materijal koji sadrži genetičke odrednice za specifični biološki razvoj živih ćelija. DNK se nalazi u genomu koji odredjuje sve naslijedne detalje ne samo kod ljudi nego kod svih ostalih živih bića. U istom se nalazi i gen nazvan FOXP2, za koji je utvrđeno da izmedju ostalog ima i ulogu regulisanja govorne komunikacije. Kako su to naučnici saznali? Jednostavno: ako se isti ošteti, takve osobe imaju poteškoću ili potpunu nemogućnost verbalnog izražavanja. A FOXP2 je ustvari samo jedan dug genetski proteinski lanac od 715 specifično poredanih amino kiselina i ništa više. Isti se od gena miševa i čimpanzi razlikuje samo po tome što ima dvije dodatne amino kiseline u lancu. I samo zbog ta dva od 715 proteina, mi možemo da se sporazumijevamo govorom, a čimpanze i miševi ne mogu."
Leo_alfa

#6259 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote:
S4mpion wrote: Ali nije, imaju pravo na brak, ali ne i na ono što oni smatraju brakom.

Pogledaj definiciju braka u porodičnom zakonu BiH. Taj zakon stvarno nikog ne diskriminira po tom pitanju, svi imaju jednaka prava.

Traženje prava na homo brak bi bilo extra pravo, nikako izjednačavanje.
Kao sto rekoh, crnci u zadnji dio busa, nikog ne diskriminira, mogu se voziti busom. Jednostavno se ne slazemo.
Edouard

#6260 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

harač wrote:
nostalgiju za bivšim vremenima? hajd' da se svi nasmijemo a ne samo ti. Zar nostalgiju za komunističko-ateističkom dominacijom? Pa zar nije logično da bi ti trebao osjećati tu nostalgiju.
Ako hoćeš prav, na ovom forumu me zanima na koji to način pobornici prevaziđenih retrogradnih ideja vulgarnog i ostalih materijalizama, pozitivizma,...te drugih izama od prije 200 godina i dan danas zagovaraju i brane te ideje, a da apsurd bude potpun, sebe proglašavaju naprednima, zagovornicima nauke, kritičkog mišljenja...
Last edited by Edouard on 10/01/2015 17:48, edited 2 times in total.
Edouard

#6261 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Inače, nađoh jednu vrlo zanimljivu vijest i za ovaj PDF, a u vezi je s Francuskom i najnovijim terorizmom.
Naime, na Dnevniku HTV1 jučer, od 9.1., u 12. minuti (može se provjeriti na zahtjev), objavljena je vijest da "prema recentnim istraživanjima borci islamske države koji dolaze iz Francuske u 80% (osamdeset posto) slučajeva potječu iz ateističkih obitelji".
E sad, nekih drugih podataka i izvora ne znam da li ima, ali interpretacija će sigurno biti različitih.
Leo_alfa

#6262 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

aurora313 wrote:
Leo_alfa wrote: Poenta je u tome sto tvrdis da se radi o genetskom poremecaju. Naravno da genetika diktira ogroman broj stvari i to se ne spori, ali obrazlozeno na nacin na koji jesi obrazlozio, moze se zakljuciti da svako odstupanje od standarda je poremecaj. Onda bez obzira na seksualnost mozemo uzeti bilo sta kao poremecaj, razlika u visini od 5-10 cm, drugacija boja ociju, kose i sl. Biti homoseksualac ne znaci biti, anemican, bolestan, invalid. Ljudi savrseno dobro funkcionisu na svim poljima kao i heteroseksualci, prave iste grluposti kao i heteroseksualci, oboljevaju isto, ne shvatam u cemu je ta "poremecenost".
Leo, ja nisam ni biolog ni doktor. Govoreci o nekakvom 'genetskom poremecaju', ja tu podrazumjevam odredjeni skup fizickih i hemijskih stanja unutar organizma o kojima niti jedan od nas na forumu nije u stanju da autoritativno diskutuje. (Vidi [*]na kraju)

Homoseksualnost prihvatam kao normalnu drustvenu pojavu. Neko moze da bude takav. Smatram to igrom prirode (mutacija?), kao sto smatram invalididet ili mentalni 'birth defect.'

Primjeri svih zivih bica dokazuju da je pitanje postanka osnov svega u proliferaciji vrste. Ni jednom zivom organizmu—bar koliko ja znam—priroda nije namjenila da bude rodjen ili stvoren na drugi nacin kako ne bi imao obavezu sirenja vrste: od travke do covjeka. Ali, taj prirodni zakon ne funkcionise uvijek perfektno. Zato, ako bi ga neki od nas svijesno krsili—nece mi se-neda mi se—to bi se naravno smatralo njihovim licnim izborom. Otuda valjda i dolazi vjerska hajka na homoseksualizam: oni bi mogli da budu kao ‘mi’, ali eto, nece.

Sa svoje strane, ja sam apsolutno uvjeren da homoseksualizam u osnovi nema psiholosku ili drustvenu osnovu za svoju pojavu ili nastanak. Najbolji su nam primjer veoma mala djeca. Neki od njih se vec u ranom periodu odrastanja ponasaju na drugi nacin nego vecina njihovih vrsnjaka: igraju se na svoj nacin, oblace na svoj nacin, i generalno ispoljavaju drugacije drustveno ponasanje od vecine. Osnovno je imati u vidu da takva djeca nisu imala dovoljno vremena i prilika da se razvijaju kao homoseksualci pod uticajem okoline. Dakle, traziti dokaz da je to njihova voljna akcija zbog vanjskih uticaja sredine, cini mi se ne samo pogresnom nego i neodrzivom.

Bilo kako bilo, za osnovni pojam ‘sirenja vrste’ ostaje da homoseksualci u njemu ne ucestvuju aktivno i da takvo ponasnje nije samo neki voljni izraz jedinke. Zato u sveobuhvatnom prirodnom ciklusu nastanka i sirenja vrste, moja upotreba termina ‘poremecaj’ stoji.

A da li za ovo postoji bolja rijec ili termin, ne znam. A mere bit’…

[*] P.S. A evo dio oko DNK/gena koji sam nasao oko prirodnih poremecaja i koji sam naveo u http://www.nevandjelje.com:

"Primjer koliko je nauka napredovala a posebno ona koja se bavi istraživanjem DNK (deoksiribonukleinske kiseline). To je materijal koji sadrži genetičke odrednice za specifični biološki razvoj živih ćelija. DNK se nalazi u genomu koji odredjuje sve naslijedne detalje ne samo kod ljudi nego kod svih ostalih živih bića. U istom se nalazi i gen nazvan FOXP2, za koji je utvrđeno da izmedju ostalog ima i ulogu regulisanja govorne komunikacije. Kako su to naučnici saznali? Jednostavno: ako se isti ošteti, takve osobe imaju poteškoću ili potpunu nemogućnost verbalnog izražavanja. A FOXP2 je ustvari samo jedan dug genetski proteinski lanac od 715 specifično poredanih amino kiselina i ništa više. Isti se od gena miševa i čimpanzi razlikuje samo po tome što ima dvije dodatne amino kiseline u lancu. I samo zbog ta dva od 715 proteina, mi možemo da se sporazumijevamo govorom, a čimpanze i miševi ne mogu."
Ok, s nekim stvarima se mogu sloziti. U kontekstu odrzanja vrste, mozemo reci da homoseksualizam znaci odstupanje. Ipak "poremecaj" je neadekvatno koristiti jer (kako je prica sa S4mpionom isla) homoseksualci pokazuju da funkcionisu kao parovi bez posebnih problema u odnosu na heteroseksualce. Slazem se s tobom kad kazes da prihvatas homoseksualizam kao normalnu pojavu jer to i jeste te ga i treba prihvatiti kao nesto normalno. Ono zbog cega sam se ja toliko "svezao" za ovu temu jeste sto upravo ove razlike medju ljudima nemaju nikakve veze s tim kako se tumace. Bolesni, poremeceni itd. i dalje, jer upravo ova tumacenja rezultiraju odbojnoscu prema odredjenoj skupini, a ne mogu nikako prihvatiti da su neki vise ljudi, a neki su manje ljudi.
Kao onaj slucaj sa parlamentarcem koji je kolegu nazvao ciganom, te se poslije "ispricao" objasnjavajuci da nije mislio na rome nego je naziv "cigan" iskoristio samo kako bi opisao karakternu osobinu. Ne znas sta je gore, originalna uvreda ili isprika.
Zbog tih stvari, koje tako olako shvatamo, zivimo u drustvu gdje je masa ljudi pod stereotipima, a mi to tako normalno prihvatamo.
Homoseksualni parovi trebaju imati pravo braka kao i heteroseksualni. U pogledu prava koje kroji jedno drustvo svi trebamo biti jednaki iako smo toliko razliciti. To nije slucaj u BiH, znaci da nismo ravnopravni svi.
aurora313

#6263 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Inače, nađoh jednu vrlo zanimljivu vijest i za ovaj PDF, a u vezi je s Francuskom i najnovijim terorizmom.
Naime, na Dnevniku HTV1 jučer, od 9.1., u 12. minuti (može se provjeriti na zahtjev), objavljena je vijest da "prema recentnim istraživanjima borci islamske države koji dolaze iz Francuske u 80% (osamdeset posto) slučajeva potječu iz ateističkih obitelji".
E sad, nekih drugih podataka i izvora ne znam da li ima, ali interpretacija će sigurno biti različitih.
Ne znam sta je tu zanimljivo? Pa ni roditelji nasih proroka nisu bili vjernici!
sigh

#6264 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:Inače, nađoh jednu vrlo zanimljivu vijest i za ovaj PDF, a u vezi je s Francuskom i najnovijim terorizmom.
Bas fino, pobudalili zbog vjere i sad ce svojoj sopstvenoj djeci gurati oruzje u ruke, kao sto smo vidjeli u izvjestajima o islamskoj drzavi. Inace, taj podatak me ne bi iznenadio jer u Francuskoj imas mnogo ateista. :)
Lopov-eliminator

#6265 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Ahaha, jao tacno sam znao, zaboravio sam ti reci onda da jos samo fali da pocnes govoriti da ovi sto su izvrsili napad imaju neku ateisticku pozadinu da bi tvoj cirkus mrznje bio potpun i evo te. Stvarno si predvidljiv, znao sam da ces PONOVO pokusati ovo svaliti na ateizam. Hajde sad jos plasiraj pricu da je ISIL ateisticka organizacija da tvoj cirkus odvedes na novi nivo.
sigh

#6266 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Lopove pogresno si ga shvatio, lik hoce da upozori na opasnost vjere :izet: 8-)
Edouard

#6267 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Ahaha, jao tacno sam znao, zaboravio sam ti reci onda da jos samo fali da pocnes govoriti da ovi sto su izvrsili napad imaju neku ateisticku pozadinu da bi tvoj cirkus mrznje bio potpun i evo te. Stvarno si predvidljiv, znao sam da ces PONOVO pokusati ovo svaliti na ateizam. Hajde sad jos plasiraj pricu da je ISIL ateisticka organizacija da tvoj cirkus odvedes na novi nivo.
Nisam upućen je li ISIL ateistički, ali oni sekularistički fundamentalisti iz satiričnog lista koji su vrijeđali tuđe svetinje, identitet, ranjavali vjerničke osjećaje, jednom riječju terorizirali svojim karikaturama, oni su se mahom izjašnjavali ateistima.
5 0 5

#6268 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

sigh wrote:Lopove pogresno si ga shvatio, lik hoce da upozori na opasnost vjere :izet: 8-)
geneticki poremecaj. :D
Edouard

#6269 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Ne znam sta je tu zanimljivo? Pa ni roditelji nasih proroka nisu bili vjernici!
@Zoro, ti ono ko pao s Marsa.
Edouard

#6270 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:
Bas fino, pobudalili zbog vjere i sad ce svojoj sopstvenoj djeci gurati oruzje u ruke, kao sto smo vidjeli u izvjestajima o islamskoj drzavi. Inace, taj podatak me ne bi iznenadio jer u Francuskoj imas mnogo ateista. :)
Prozirni ste drugari, kad vam paše, a to ste stotinu puta ovdje ponovili, onda indoktrinacija dolazi odgojem u obitelji, dok su djeca manja, a sada kad su djeca većinom iz ateističkih obitelji, kad vam ta teorija zakazuje, ne paše, onda postaju indoktrinirani iza dvadesete. I normalno, uvijek vjera kriva. Ah vi ljubitelji istine.
Dozer

#6271 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Bas je lijepo vidjeti kako vjernici izignorisu pitanja na koja nemaju nikakav odgovor.... :-D
sigh

#6272 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:
sigh wrote:
Prozirni ste drugari, kad vam paše, a to ste stotinu puta ovdje ponovili, onda indoktrinacija dolazi odgojem u obitelji, dok su djeca manja, a sada kad su djeca većinom iz ateističkih obitelji, kad vam ta teorija zakazuje, ne paše, onda postaju indoktrinirani iza dvadesete. I normalno, uvijek vjera kriva. Ah vi ljubitelji istine.
Pa eto fino si uocio problem. Nije pravilo iskljucivo za djecu, vjerska indoktrinacija moze lose uticati i na odrasle osobe, medjutim tad je to njihov izbor a ne izbor roditelja :)
Leo_alfa

#6273 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Edouard wrote:
sigh wrote:
Teroristi o kojima se govori su vrsili teroristicke napade iz vjerskih ubjedjenja, bila ona odgovarajuca sa vecinom drugih vjernika iste religije, bilo da su prije toga bili ateisti ili mozda pripadnici neke druge religije ipak su to uradili iz vjerskih ubjedjenja.
A recimo i da "ateisticki odgoj" doprinosi nekom obliku agresivnosti, ovaj problem mozemo posmatrati i na nacin da postavimo pitanje zasto vjerska ucenja i istine religije koje su naknadno prihvacene ne uspijevaju preodgijiti tu vec problematicnu osobu? Kad je vec savrsena...
To pitanje nema smisla, ne vodi ozbiljnoj diskusiji, nego potice provokacije, kao i tvrdnje koje sam iznosis.
Edouard

#6274 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Leo_alfa wrote:
Edouard wrote:
sigh wrote: Inače, nađoh jednu vrlo zanimljivu vijest i za ovaj PDF, a u vezi je s Francuskom i najnovijim terorizmom.

Teroristi o kojima se govori su vrsili teroristicke napade iz vjerskih ubjedjenja, bila ona odgovarajuca sa vecinom drugih vjernika iste religije, bilo da su prije toga bili ateisti ili mozda pripadnici neke druge religije ipak su to uradili iz vjerskih ubjedjenja.
A recimo i da "ateisticki odgoj" doprinosi nekom obliku agresivnosti, ovaj problem mozemo posmatrati i na nacin da postavimo pitanje zasto vjerska ucenja i istine religije koje su naknadno prihvacene ne uspijevaju preodgijiti tu vec problematicnu osobu? Kad je vec savrsena...
To pitanje nema smisla, ne vodi ozbiljnoj diskusiji, nego potice provokacije, kao i tvrdnje koje sam iznosis.
leo, mogli bism gledati i s aspekta da odgoj u ateističkoj obitelji ne stvara kvalitetne pretpostavke da osoba bude postojanog i čvrstog karaktera kad ju je moguće iza dvadesete tako okrenuti, ili da terorizam bude njezin izbor.
A o ubjeđenjima, šta mi znamo šta je u čijoj glavi kad puca pa makar vikao "Allahu Akbar", te po tome suditi o vrijednosti vjere kao takve.
Šta mi znamo koje je terorist istine i učenja u novoj sredini poslije ateističkog odgoja prihvatio.
Kad je što drugo u pitanju onda si često sklon relativiziranju, dovođenju pod pitanje, a ovdje nastupaš sa svojom tvrdnjom o nekom vjerskom ubjeđenju kao s nečim neupitnim.
Edouard

#6275 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote: Pa eto fino si uocio problem. Nije pravilo iskljucivo za djecu, vjerska indoktrinacija moze lose uticati i na odrasle osobe, medjutim tad je to njihov izbor a ne izbor roditelja :)
E da je baš moguće da od stotinu njih 80 budu indoktrinirani, opet si skačeš u stomak, jer ateisti uporno tvrde da su prijelazi mogući ali da su vrlo rijetki.
Locked