Jasmin2803 wrote:nellington wrote:Može li mi neko okačiti sliku stručnjaka kojeg je fakultet napravio (bilo bolonjski bilo antebolonjski)? Hvala.
evo ga - antebolonjac heheeh - ocjena 6!
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- buuren
#626 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
- Jasmin2803
#627 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
nellington wrote:Može li mi neko okačiti sliku stručnjaka kojeg je fakultet napravio (bilo bolonjski bilo antebolonjski)? Hvala.
- buuren
#628 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
vidi majka ga rodila onako ružna
hahaha..koja mrcina..
hahaha..koja mrcina..
-
TRANCE
#629 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Upravo tako.bree wrote:Nije tacno. Znam masu ljudi vani koji imaju bachelor i rade kao inzinjeri ili finansijski strucnjaci, a zavrsili su tri godine.madner wrote: Ama ne moze ni kod svabe. Ako hoces raditi kao dipl. ing. moras imat master i zdravo. Bachelor ti sluzi za slikanje i kao povod za dernek.
Što ste se svi uhvatili Njemačke? Isto kao da su oni jedina država u Evropi. Evo npr. u Engleskoj je totalno obrnut slučaj u odnosu na Njemačku: zvanje bachelora postoji već par stoljeća i traje tri godine. Oni koji završe u inostranstvu za bachelora su priznati kao bachelori, a masteri kao masteri. Oni koji su završili za zvanje diplomiranog, a to se zvanje koristilo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i nekim bivšim komunističkim državama su priznati kao bachelori bez obzira da li im trajao studij 3, 4, 5 ili 6 godina, jer da bi neko imao zvanje mastera, mora imati izrađenu i odbranjenu master tezu, jer je master studij isključivo istraživačkog karaktera.
Stoga ovi koji likuju zbog odluka ministarskih seljobera po kojoj bi bivše zvanje diplomiranog bilo administrativno promovisano u zvanje mastera se mogu sa tim potvrdama hvaliti samo po seoskim sijelima u okviru Bosne, jer će bilo gdje drugo izazivati podsmijeh bez odbranjene master teze.
- kokuz_sa
#630 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
sunce li mu njegovo al me napatio dok ne polozih gaJasmin2803 wrote:nellington wrote:Može li mi neko okačiti sliku stručnjaka kojeg je fakultet napravio (bilo bolonjski bilo antebolonjski)? Hvala.
dodjes kod njega na predavanje i kad pocne
"prvi milion je tesko zaradit al ostali idu jako brzo,pogotovo ako si u mogucnosti da izglasas zakon koji ce da odgovara tvojoj firmi"
-
sarajev_o
#631 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
sta fali mom prijedlogu kako god da se izjednaci svima bi bilo dobro
recimo stari dipl postanu bachelori
stari magistri postaju masteri
doktori ostaju doktori
ili bolonju odbacimo pa
bachelori postanu dipl
masteri magistri
doktor jbg opet doktor
znanje ce se pokazati na radnom mjestu
recimo stari dipl postanu bachelori
stari magistri postaju masteri
doktori ostaju doktori
ili bolonju odbacimo pa
bachelori postanu dipl
masteri magistri
doktor jbg opet doktor
znanje ce se pokazati na radnom mjestu
- spree
#632 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
al' ga nadjeJasmin2803 wrote:nellington wrote:Može li mi neko okačiti sliku stručnjaka kojeg je fakultet napravio (bilo bolonjski bilo antebolonjski)? Hvala.
-
TRANCE
#633 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Eto, vidiš da govoriš na osnovu priča rekla-kazala. Evo navest ću ti primjer sa ekonomije za neki od predmeta, barem kako je meni bilo kada sam polagao među prvim generacijama bolonje:kokuz_sa wrote:stari sistem pretezno bio 4 godine..svaki ispit ili vecina je bio pismeni + usmeni..
knjige bile debele ko telefonski imenik neke pokrajine u KINI
bolonja pretezno 3god, knjige su sada totallno izbacene imaju skripte i ona cuda sto se prikazuju na grafoskopu
nema usmenog
ima pismeni i to
2 parcijale + zavrsni..
da bi se polozio ispit mora se imati od 55 do 60 bodova
s tim da parcijala nosi 15x2=30
da seminarski nosi 10 bodova + redovno psisustvo na nastavi nosi 5 poena+ aktivnost na nastavi nosi 5 poena
i zavrsni nosi 50
znaci sveukupno 100 poena
samo prisustvo seminarski i aktivnost je 20..znaci 20 bodova na lijepe oci ako cemo tako i znaci iz svih testova od 80 mogucih mora da osvoji 35 za prolaz..
a ako uzmemo da su sadaa na bolonji testovi vecinom zaokruzi i dopuni..
necu da kazem da je bolonja lagana al sistem je tako napravljen da prolaznost studenata je preko 90%..olaksano je polaganje..
ja znam dok sam polozio krivicno pravo kod prof Mladjenovic propisao krv sto se kaze,tako i ostali studenti..a sada imas test sa 10 pitanja od toga 5 zaokruzi DA ili NE..![]()
![]()
pitajte nekog s prava kakvo je sad rimsko a kakvo je bilo prije 5 godina ili koju god vise..
odluka naseg VM je![]()
![]()
20 bodova prvi test (parcijala) - polaže se prvi dio gradiva
20 bodova drugi test (parcijala) - polaže se drugi dio gradiva
50 bodova finalni test - polaže se kompletno gradivo da se utvrdi znanje
10 bodova seminarski rad
Semestar počinje krajem septembra. Početkom novembra se polaže prva parcijala na kojoj je potrebno ostvariti 60%, odnosno 12 od 20 bodova za prolaz. Druga parcijala se polaže krajem decembra na kojoj je također za prolaz potrebno ostvariti 60%, odnosno 12 od 20 bodova. Finalni ispit se polaže početkom januara na kojem je potrebno ostvariti 60%, odnosno 30 od 50 bodova. Seminarski rad je potrebno uraditi do finalnog testa, odnosno do početka januara, te ostvariti na njemu također 60%, odnosno 6 od 10 bodova.
Ko na jednoj od ove 4 aktivnosti ne ostvari 60%, u popravnom roku početkom februara polaže dio koji nije položio gdje također treba ostvariti 60% iz svake pojedinačne aktivnosti koju nije položio. Ako ni tada ne položi neki dio, pao je predmet, gubi sve bodove i polaže ga ponovno sljedeće školske godine. Stoga se svaki predmet svodi na 2 roka godišnje. Finalna ocjena se formira samo onda kada se ostvari 60% na svim aktivnostima i to tako da zbir svih aktivnosti nosi sljedeće ocjene:
60-64 - 6
65-74 - 7
75-84 - 8
85-94 - 9
95-100 - 10
Što se tiče zaokruživanja, meni je od 36 predmeta možda njih 3-4 bilo na zaokruživanje i to tako da su teža ta pitanja na zaokruživanje nego esejska, jer su često nejasna zbog poigravanja riječima, mora se zaokružiti više tačnih odgovora, a ne samo jedan, ili čak nekada ne treba zaokružiti ništa, već dopisati pored odgovora da ništa nije tačno od ponuđenog
A na gluposti kako su knjige ukinute, već se uči iz skripti se ne bih osvrtao. Istina, ima raje koja uči iz skripti, ali ti su većinom zaglavili na prvoj godini.
Ne znam kakva je sada situacija par godina poslije, iako mislim da se puno toga nije promijenilo. I dalje se gube godine zbog profesora poput Jahića, Vučkovića, Kapićke i sličnih, jer im je prolaznost na predmetima oko 10%-20%. Ja kada sam položio računovodstvo, prošlo je nas tridesetak od jedno 1000 ljudi koji su izlazili na test.
Mislim da je ovaj prikaz koristan da se potencijalni studenti upoznaju sa principom na kojem funkcioniše bolonja, a i oni stari koji uvijek spremno omalovažavaju novi sistem bez elementarnih znanja o tome kako on funkcioniše.
-
TRANCE
#634 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
I ono što mi je zanimljivo na Balkanu je da se uvijek formiraju neke grupe koje su protiv druge:
- Sarajevo protiv Banja Luke
- Srbi protiv Bošnjaka
- Sandžaklije protiv Sarajlija
- raja protiv papaka
- metalci protiv pankera
- Horde protiv Manijaka
...
A evo, sada imamo i:
- diplomirani protiv bolonjaca
Ovaj fenomen bi mogao biti dobra tema za neki rad iz sociologije...
- Srbi protiv Bošnjaka
- raja protiv papaka
- metalci protiv pankera
- Horde protiv Manijaka
...
A evo, sada imamo i:
- dharma
#635 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
TRANCE wrote:I ono što mi je zanimljivo na Balkanu je da se uvijek formiraju neke grupe koje su protiv druge:
- Srbi protiv Bošnjaka
- raja protiv papaka
- metalci protiv pankera
- Horde protiv Manijaka
...
A evo, sada imamo i:
I to za dobre nagrade, pa da se narednih godina izucava kao predmet, i to iz najmanje dva dijela
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#636 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
ili bolonjci protiv diplomiranih?TRANCE wrote:I ono što mi je zanimljivo na Balkanu je da se uvijek formiraju neke grupe koje su protiv druge:
- Srbi protiv Bošnjaka
- raja protiv papaka
- metalci protiv pankera
- Horde protiv Manijaka
...
A evo, sada imamo i:
kakav crni rad. to je mentalitet koji se može sažeti u jednu rečenicu: daj meni i samo meni, sve ostalo može goriti.
- Jasmin2803
#637 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
to ste nas Vi naucili...(stara skola ccc)ili bolonjci protiv diplomiranih?![]()
kakav crni rad. to je mentalitet koji se može sažeti u jednu rečenicu: daj meni i samo meni, sve ostalo može goriti.
-
GOLFER
#638 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Moze li neko objasniti u cemu je razlika izmedju studenta sa ekonomije koji u 2011 godini zavrsi po starom planu i programu i dobije zvanje DIPLOMIRANI i onoga koji po bolonji zavrsi i dobije zvanje BAKALEURAT?
Po cemu se ta dva studenta razlikuju i radi cega bi ovaj diplomirani trebao da ima prednost na trzistu rada i da bude VII stepen, a ovaj bakaleurat da bude VI stepen?
Molim samo da u odgovoru vodite racuna da je plan i program i jednog i drugog skoro IDENTICAN (iste knjige, isto gradivo, i cak na nekoliko predmeta potpuno isti ispiti)...
Dakle u ovom slucaju govorim o ekonomiji na UNSA koja je studij od 4 godine samo stisnula u 3 godine, i jedan sam od onih koji smatraju da se ovaj problem treba rijesavati na razlicite nacine od fakulteta do fakulteta jer zaista ne moze se npr na arhitekturi praviti ista paralela kao na ekonomij, niti naucnonastavno vijece arhitekture garantuje da je neko sa 3 godine isti kao onaj po starom od 5 godina studija, dok na EFSA garantuju...
Po cemu se ta dva studenta razlikuju i radi cega bi ovaj diplomirani trebao da ima prednost na trzistu rada i da bude VII stepen, a ovaj bakaleurat da bude VI stepen?
Molim samo da u odgovoru vodite racuna da je plan i program i jednog i drugog skoro IDENTICAN (iste knjige, isto gradivo, i cak na nekoliko predmeta potpuno isti ispiti)...
Dakle u ovom slucaju govorim o ekonomiji na UNSA koja je studij od 4 godine samo stisnula u 3 godine, i jedan sam od onih koji smatraju da se ovaj problem treba rijesavati na razlicite nacine od fakulteta do fakulteta jer zaista ne moze se npr na arhitekturi praviti ista paralela kao na ekonomij, niti naucnonastavno vijece arhitekture garantuje da je neko sa 3 godine isti kao onaj po starom od 5 godina studija, dok na EFSA garantuju...
-
Pljosko
#639 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Zbrka totalna, ali mene interesira nesto drugo, ranije su studenti sa recimo Fakulteta Kriminalistickih nauka mogli upisati postdiplomski na Pravnom fakultetu. Da li sada studenti sa istog fakulteta (stari NPP) mogu upisati master na pravu (iako po ovom sada prijedlogu stari NPP je master)?
- atko
#640 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Na kraju se prica svodi na pravo i ekonomiju jer na ta dva faxa je jedno 60% studenata unsa i jer su tu zvanja najbitnija zbog drzavnih jasala
I uvijek kuknjava daj im izmisli mastera zvanja klinaca palaca , daj im izmisli pripravnickih mjesta , daj im izmisli radni mjesta - NEMA!
I uvijek kuknjava daj im izmisli mastera zvanja klinaca palaca , daj im izmisli pripravnickih mjesta , daj im izmisli radni mjesta - NEMA!
-
MAN-lion's coach
#641 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Mislim da nisu trebali barćati u tehničke fakultete,trebali su ih ostaviti po starom.Za ove ostale manje-više.
-
fikro
#642 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pa predstavnici tih studenata su i najglasniji, prije 20-tak dana bio je nekakav sastanak studentskih asocijacija po ovom pitanju i od svih fakulteta pojavilo se 5-6 fakulteta i to jedino oni sa prava i sa ekonomije znaju o cemu se ovdje radi, ostali su prvi put i vidjeli ovu odluku...atko wrote:Na kraju se prica svodi na pravo i ekonomiju jer na ta dva faxa je jedno 60% studenata unsa i jer su tu zvanja najbitnija zbog drzavnih jasala![]()
I kako ce se neko sa Prava boriti za studente sa ETF-a, kako moze student sa prava da zna da li je zaista bakaleurat sa ETF-a po svemu jednak Diplomiranom inzinjeru elektrotehnike, mozda jest mozda nije, to znaju nastavnici i studenti sa ETF-a, student sa prava treba da bude upucen da li je bakaleurat prava jednak Diplomiranom pravniku ili nije...
- atko
#643 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Nismo se razumjeli .... obrazvoni sistem nije pravo i ekonomija ... bolonja nije sistem za ispunjavanje zelja pravnicima i ekonomistima ... to sto vas ima na hiljade na unsa pa jos tome dodaj i ove seoske univerzitete sve neka prava i ekonomije... to ne znaci da se obrazovni sistem mora prilagoditi vama, da se trziste mora preorjenitisati da samo za vas izmislja radna mjesta ... da najglasniji ste ali vas ima jedno 4000% vise nego sto trziste treba ... i samo su vam zvanja vazna ... ono ako sam master plata ide gore 40% po drzzavnoj sistematizaciji ...fikro wrote:Pa predstavnici tih studenata su i najglasniji, prije 20-tak dana bio je nekakav sastanak studentskih asocijacija po ovom pitanju i od svih fakulteta pojavilo se 5-6 fakulteta i to jedino oni sa prava i sa ekonomije znaju o cemu se ovdje radi, ostali su prvi put i vidjeli ovu odluku...atko wrote:Na kraju se prica svodi na pravo i ekonomiju jer na ta dva faxa je jedno 60% studenata unsa i jer su tu zvanja najbitnija zbog drzavnih jasala![]()
I kako ce se neko sa Prava boriti za studente sa ETF-a, kako moze student sa prava da zna da li je zaista bakaleurat sa ETF-a po svemu jednak Diplomiranom inzinjeru elektrotehnike, mozda jest mozda nije, to znaju nastavnici i studenti sa ETF-a, student sa prava treba da bude upucen da li je bakaleurat prava jednak Diplomiranom pravniku ili nije...
jednog studenta ETF zaboli neka stvar sta mu pise u diplomi kad covjek poceo da rinta i prije nego je diplomiro i jedva je stigo da diplomira od posla ... e jos samo treba da se odaziva na te asocijacijske ublehe ...
Evo ja bi vam svima ko je god ikad i proso pored prava i ekonomije odmah dodjelio titulu Dr. i sta opet nema mjesta ni na recepciji hoStela za doktore
Pogledajmo vec jednom realnosti u oci
-
Mamasita_for_you
#644 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Potpisujem u potpunosti.TRANCE wrote:Upravo tako.bree wrote:Nije tacno. Znam masu ljudi vani koji imaju bachelor i rade kao inzinjeri ili finansijski strucnjaci, a zavrsili su tri godine.madner wrote: Ama ne moze ni kod svabe. Ako hoces raditi kao dipl. ing. moras imat master i zdravo. Bachelor ti sluzi za slikanje i kao povod za dernek.
Što ste se svi uhvatili Njemačke? Isto kao da su oni jedina država u Evropi. Evo npr. u Engleskoj je totalno obrnut slučaj u odnosu na Njemačku: zvanje bachelora postoji već par stoljeća i traje tri godine. Oni koji završe u inostranstvu za bachelora su priznati kao bachelori, a masteri kao masteri. Oni koji su završili za zvanje diplomiranog, a to se zvanje koristilo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i nekim bivšim komunističkim državama su priznati kao bachelori bez obzira da li im trajao studij 3, 4, 5 ili 6 godina, jer da bi neko imao zvanje mastera, mora imati izrađenu i odbranjenu master tezu, jer je master studij isključivo istraživačkog karaktera.
Stoga ovi koji likuju zbog odluka ministarskih seljobera po kojoj bi bivše zvanje diplomiranog bilo administrativno promovisano u zvanje mastera se mogu sa tim potvrdama hvaliti samo po seoskim sijelima u okviru Bosne, jer će bilo gdje drugo izazivati podsmijeh bez odbranjene master teze.
- minjonja
#645 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
plan i program za srednju skolu kroje ljudi koji nemaju nikakvog dodira sa srednjom skolom niti znaju kako izgleda u praksi to sto su oni odlucili. isto tako se sad ovdje desilo. na ovih dvadesetak strana su se mogli cuti primjeri sa raznih fakulteta. meni je najupecatljiviji primjer sa saobracjnog fakulteta koji upravo pokazuje kakvo je to njesra VM uradilo. prva generacija bakalara je isla 4+1 i gradivo je bilo isto kao za stare diplomate. sad je uveden novi bakalar koji traje 3 godine i gradivo je smanjeno (tako reko forumas prije par stranica). s tim sto su bakalar izjednacili sa VŠS, ispade da je onaj koji je isao 4+1 manje zna od starog diplomca, a izjednacen je sa bakalarom od 3 godine gdje je gradivo manje u odnosu na stari sistem. gdje je tu logika?
ocigledno je da ovdje postoji neka siva zona sa mnogo nejasnoca i svakoj bi se trebalo posebno pristupiti kako niko ne bi bio ostecen, ili bar sto manje. na nekim fakultetima je gradivo za staru diplomu strpano u bakalar tako da je bakalar=diplomac, dok je na drugim fakultetima (jel no neko spomenu anglistiku za ovaj slucaj?) gradivo tako prepolovljeno da je diplomac=master. dalje, prije su na EFSA dijelili potvde da je bakalar=diplomac, a sad odjednom vise ne daju.
moj prijedlog je da da bude dipl.=bachelor, master=magistar. stara VŠS nek polaze razliku predmeta za bachelora. za one koji kazu da su za svoju staru diplomu mnogo vise ucili, ja kazem super. to znaci da znate onda i svoj posao bolje i da sutra kad se u neku firmu prijavi jedan diplomac i jedan bachelor, primice vas jer taj bachelor je dobio svoje zvanje samo zaokruzujuci odgovore i nema pojma, zar ne? zasto se onda sekirate?
ocigledno je da ovdje postoji neka siva zona sa mnogo nejasnoca i svakoj bi se trebalo posebno pristupiti kako niko ne bi bio ostecen, ili bar sto manje. na nekim fakultetima je gradivo za staru diplomu strpano u bakalar tako da je bakalar=diplomac, dok je na drugim fakultetima (jel no neko spomenu anglistiku za ovaj slucaj?) gradivo tako prepolovljeno da je diplomac=master. dalje, prije su na EFSA dijelili potvde da je bakalar=diplomac, a sad odjednom vise ne daju.
moj prijedlog je da da bude dipl.=bachelor, master=magistar. stara VŠS nek polaze razliku predmeta za bachelora. za one koji kazu da su za svoju staru diplomu mnogo vise ucili, ja kazem super. to znaci da znate onda i svoj posao bolje i da sutra kad se u neku firmu prijavi jedan diplomac i jedan bachelor, primice vas jer taj bachelor je dobio svoje zvanje samo zaokruzujuci odgovore i nema pojma, zar ne? zasto se onda sekirate?
- madner
#646 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ista logika se moze primjeniti na ovu odluku, ako bachelori znaju vise od VShS super, bice vam lakse da se probijete.
Uzeo sam Njemacki sistem za primjer zato sto smo od njih prepisivali nas sistem, tako da je najrelavantiji za nas.
Uzeo sam Njemacki sistem za primjer zato sto smo od njih prepisivali nas sistem, tako da je najrelavantiji za nas.
- minjonja
#647 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
koje su sve vise skole postojale?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#648 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
... i ništa drugo. ponavljam, državna paro, draga li siatko wrote:Na kraju se prica svodi na pravo i ekonomiju jer na ta dva faxa je jedno 60% studenata unsa i jer su tu zvanja najbitnija zbog drzavnih jasala![]()
- jedna tamo
#649 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
i ja bih malo državnih para
- atko
#650 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ma upravo ... ako krenemo unazad ... svi hoce na drzavnu sisu ... vecina onih koji to hoce su sa drustvenih fakulteta... posto znaci imamo solidnu masu na drustvenim fakultetima biznismeni vide priliku u otvaranju dodatnih privatni seoskih univerziteta da uzmu lovu ... ondai drzavni vide prlike za nake ekvivalencije u potvrde koje se daju naplatiti ... posto su biznismeni uticajni obrazovna politika je pod njihovim lobijem rasparcana pa svaki kanton svako selo svoj obarzovni zakon vodi ... i onda dobijeme spageti bolognesi ... gdje se nezna ko pije ko placa ...Chmoljo wrote:... i ništa drugo. ponavljam, državna paro, draga li siatko wrote:Na kraju se prica svodi na pravo i ekonomiju jer na ta dva faxa je jedno 60% studenata unsa i jer su tu zvanja najbitnija zbog drzavnih jasala![]()
I onda bi svako ko je licno pogodjen da napravi protest koji je iskljucivo vezan za njegovu generaciju njegov fax i njegov slucaj ... parcijalna revolucija