zabrana nikaba

Locked
Co0l

#626 Re: zabrana nikaba

Post by Co0l »

Nego da se zakljuca ovo,vec prerasta u za'ebanciju lagano...
iceman2010

#627 Re: zabrana nikaba

Post by iceman2010 »

Raščupana wrote:
iceman2010 wrote:
Raščupana wrote:
Nista od toga sto si napisao jednostavno nije tacno.
Opet isto, nije tvoje mišljenje ispred njegovog... :-)
Nisam ni rekao da jeste. Ali imam pravo da jednako ja iznesem svoje kao i on svoje. Mislim i dalje da sam ja u pravu, a da on nije. Isto tako on misli da je on u pravu a da ja nisam. To je i moje i njegovo pravo. Ovo sto sam napisao je vrijedilo u proslom rezimu. Ovo sto je on napisao nije tacno za danasnji vakat osim ovog dijela da danas nema hljeba ni igara. Ja ne vidim da neko ko je vjernik danas ima veca prava od onoga koji nije. Evo ja radim u jednoj jakoj kompaniji sa dobrim platama. Sa mnom u kancelariji radi jos 6 ljudi. Od nas 7 samo ja i jos jedan idemo na dzumu. Gdje ti tu vidis prednost.
Pa vidim šta ću, ja isto mogu reći, da ono što si ti napisao, za prošli režim je POTPUNO NETAČNO. I šta ćemo sad?
Ko je u pravu.....?

E vidiš tako je i moja baba nekad išla u crkvu i dobro je zarađivala, dapače, i više nego dobro..... i niko joj nije prigovorio.... Gdje je tad to bilo zabranjeno? :)[/quote]

Ja znam covjeka koga su tri patrole policije zautavljale kada bi krenu na sabah u dzamiju i sprdali se sa njim. Tada bio momak. E sta cemo sad? Znam i za neke koji su lezali ili bili ubijeni zato sto su htjeli o tome javno da pricaju. Sta cemo sad? Imas brate pravo da kazes sta hoces i da mislis sta hoces. Ja cu iznjeti svoje, a ti svoje misljenje. niko ti ne brani.
madner

#628 Re: zabrana nikaba

Post by madner »

Opa ubijeni. De nam imena da to provjerimo.
miop

#629 Re: zabrana nikaba

Post by miop »

Evo kako ide diskusija :-)
Co0l

#630 Re: zabrana nikaba

Post by Co0l »

Da mi glasamo ko je za,ko protiv nikaba a ko suzdrzan pa da skratimo muke svima... :-D ??
kukuruz_kokicar

#631 Re: zabrana nikaba

Post by kukuruz_kokicar »

Co0l wrote:Nego da se zakljuca ovo,vec prerasta u za'ebanciju lagano...
Hvala na asistenciji, treba zabraniti i zajebanciju. Zato jer se zajebancijom "ozbiljne" stvari mogu dovesti do apsurda.
BiH-x

#632 Re: zabrana nikaba

Post by BiH-x »

A da se drzite teme...?
Tiberije

#633 Re: zabrana nikaba

Post by Tiberije »

iceman2010 wrote:
IDEA wrote:
Javno se ispričavam ako sam ja i djelićem razlog što je tim ženama život postao teži. Ali prvo, moraš mi objasniti kako:
>> Izolovane su u kući jer one tako žele.
>> Djeca su im izolovana i ne idu u istu školu i ne druže se sa drugom djecom u parku jer oni tako žele
>> Sa drugaricom ne mogu popiti kafu u kafiću, otići u kino, koncert i dr. jer je protiv pravila i tako oni žele.
>> Novac stoji kod muževa, kartica nemaju, tako da fasung sa mužem kupuju, znači i od zajedničkog šopinga ništa.
>> Propisan im je broj i vrsta prijateljica sa kojima mogu prozboriti koju tako da ja i meni slični sigurno nisu ni na kraju spiska podobnih.
>> Koliko znam oni i njihovi muževi su napadali "slobodnjake" a ne sami bili fizički napadani (napad na N.D. ne računam jer su potpuno drugi razlozi a ne oblačenje/nikab i nemojmo brkati)
>> I da, u zgradama ne smiju vrata otvarati kada nema nikoga muškog u kući (i onda otvara on), znači zabranjen im je bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom - editiram naknadno se sjetila
Ponavljam, ako sam ja razlog njihovog teškog života a nisu oni sami sebi takav život osmislili, ispričavam se ponovo.
Evo ti analiza. Kazes izolovane su u kuci. U cemu je onda problem? Mislim na temu. Otkud onda proble akosu izolovane u kuci onda im nikab ne treba jer ga u kuci nenose. Tvoja tvrdnja jednostavno nije tacna. Mogu otici i na kafu i u kino. Vidis da si puna predrasuda. Ja sam bas prije neki dan vidio jednu kako sjedi u kaficu ispred BBI centra pije kafu i cita novine. Nije za njih zivot prestao kada su stavile nikab.
Odakle ti informacija da novac stoji kod muzeva, da one nesmiju ovo iliti ono. Jednostavno si puna predrasuda. To je to. Kada ih se oslobodis i objektivno sagledas situaciju..... Mozes li ti to?
kažeš pila kavu ipred BBI centra, kako? kroz ono platno, na slamku ili :?
iceman2010

#634 Re: zabrana nikaba

Post by iceman2010 »

zindlo wrote:Evo da i ja dam svoje misljenje o ovoj temi,iako sudeci po nekoliko zadnjih postova mislio sam da je tema stambena politika ali nema veze.
U principu sam protiv bilo kakvih zabrana i nametanja ali neka pravila uvijek moraju postojati jer u suprotnom zavlada anarhija. Dakle, protiv sam zabrane nosenja nikaba jer sam za slobodu misljenja i odlucivanja, ALI,ako smo pravna drzava onda moraju biti neka pravila ,a to su po mom skromnom misljenju da osobe pod nikabom 1. u svakom trenutku na zahtjev policije moraju se otkriti radi identifikacije,2. na licnoj karti mora se vidjeti lice,kao i na vozackoj 3. ne moze upravljati autom sa nikabom 4. ne moze izlaziti na ispite na fakultetu sa nikabom.
Znaci da svaka situacija u kojoj je otezana identifikacija je kontra nosenja nikaba.
Neko ce reci to nije moguce jer nikab onda gubi funkciju,slazem se ali mi smo odvojili vjeru od drzave i nismo islamska zemlja tako da se svi moraju prilagodjavati zakonima i OBICAJIMA zemlje u kojoj zive.
Slazem se samo bih modifikovao tacku 3. sa: "ustanoviti da li nikab predstavlja prepreku za nesmetano upravljanje motornim vozilom", i tacku 4 sa: "Duzna je podici nikab radi identifikacije i uporedjivanja sa slikom iz indeksa nakon cega moze da ga vrati". Uglavnom razumijemo se :wink:
miop

#635 Re: zabrana nikaba

Post by miop »

Tiberije wrote: kažeš pila kavu ipred BBI centra, kako? kroz ono platno, na slamku ili :?
Vidim Tiberije nam se nasekirao ze tehnicke aspekte pijenja kaVe, gluho i daleko bilo :-)
iceman2010

#636 Re: zabrana nikaba

Post by iceman2010 »

hz__semir wrote:
iceman2010 wrote:Nisam ni rekao da jeste. Ali imam pravo da jednako ja iznesem svoje kao i on svoje. Mislim i dalje da sam ja u pravu, a da on nije. Isto tako on misli da je on u pravu a da ja nisam. To je i moje i njegovo pravo. Ovo sto sam napisao je vrijedilo u proslom rezimu. Ovo sto je on napisao nije tacno za danasnji vakat osim ovog dijela da danas nema hljeba ni igara. Ja ne vidim da neko ko je vjernik danas ima veca prava od onoga koji nije. Evo ja radim u jednoj jakoj kompaniji sa dobrim platama. Sa mnom u kancelariji radi jos 6 ljudi. Od nas 7 samo ja i jos jedan idemo na dzumu. Gdje ti tu vidis prednost.
I ono što si ti naveo, apsolutno nije tačno. Jedina istina je da nisi mogao biti u Partiji i ići u džamiji, a moja je nana išla u džamiju, postila svaki Ramazan, a uz sve to i napredovala u firmi, a radila je u "Šipadu". Prema tome, tu Reisovu priču o tome da su muslimani bili ugroženi možeš mačku o rep objesiti.
De mi reci je li tvoj otac isao u dzamiju, recimo petkom sa posla na dzumu i je li on postio ramazan? Ako nije zasto nije? Vidis li o cemu ti pricam? Ja ti fino rekao nemoj mi o nanama nego o mladim ljudima, a ti opet.
Co0l

#637 Re: zabrana nikaba

Post by Co0l »

Tiberije wrote:
kažeš pila kavu ipred BBI centra, kako? kroz ono platno, na slamku ili :?
A mal ne reko kroz sta je pila :lol:
P.S.Znal iko slucajno neku djevojku koja je bila pod nikabom ili da je sad pod nikabom a koja bi mogla ovdje da odgovori na par pitanja?Znam da je mala vjerovatnoca da se takva jedna pojavi ovdje al et,ko pita-ne skita.Ja sam recimo maloprije pokusao nagovoriti jednu djevojku kojoj su na fakultetu nudili da za pare nosi nikab da se rega ovdje na forum i da nam malo prozbori o tom svom iskustvu i na taj nacin da doprinesem raspravi ali nije htjela,nazalost,nece da prica o tome za siru javnost...
muha_sa

#638 Re: zabrana nikaba

Post by muha_sa »

iceman2010 wrote:
Ja znam covjeka koga su tri patrole policije zautavljale kada bi krenu na sabah u dzamiju i sprdali se sa njim. Tada bio momak. E sta cemo sad? Znam i za neke koji su lezali ili bili ubijeni zato sto su htjeli o tome javno da pricaju. Sta cemo sad? Imas brate pravo da kazes sta hoces i da mislis sta hoces. Ja cu iznjeti svoje, a ti svoje misljenje. niko ti ne brani.
da se malkice upetljam :D ne zamjerite :D

moja malenkost je slobodno išla u mekteb--s fesom na glavi i to u sred Sarajeva grada--poslije išo bogme i u džamiju--jest rjedje al za Ramazan redovno--što sam se kasnije pocafirio to je bio moj izbor i nikad nisam imo problema nit zbog jednog nit zbog drugog.
samo da se zna--istinu napisah-kao i vazda.
Obuca9

#639 Re: zabrana nikaba

Post by Obuca9 »

iceman2010 wrote:
hz__semir wrote:
iceman2010 wrote:Nisam ni rekao da jeste. Ali imam pravo da jednako ja iznesem svoje kao i on svoje. Mislim i dalje da sam ja u pravu, a da on nije. Isto tako on misli da je on u pravu a da ja nisam. To je i moje i njegovo pravo. Ovo sto sam napisao je vrijedilo u proslom rezimu. Ovo sto je on napisao nije tacno za danasnji vakat osim ovog dijela da danas nema hljeba ni igara. Ja ne vidim da neko ko je vjernik danas ima veca prava od onoga koji nije. Evo ja radim u jednoj jakoj kompaniji sa dobrim platama. Sa mnom u kancelariji radi jos 6 ljudi. Od nas 7 samo ja i jos jedan idemo na dzumu. Gdje ti tu vidis prednost.
I ono što si ti naveo, apsolutno nije tačno. Jedina istina je da nisi mogao biti u Partiji i ići u džamiji, a moja je nana išla u džamiju, postila svaki Ramazan, a uz sve to i napredovala u firmi, a radila je u "Šipadu". Prema tome, tu Reisovu priču o tome da su muslimani bili ugroženi možeš mačku o rep objesiti.
De mi reci je li tvoj otac isao u dzamiju, recimo petkom sa posla na dzumu i je li on postio ramazan? Ako nije zasto nije? Vidis li o cemu ti pricam? Ja ti fino rekao nemoj mi o nanama nego o mladim ljudima, a ti opet.
Kakva bolan nana, pa nije bila nana u vrijeme Jugoslavije, ako je danas nana, nego mlada žena. Imala je 42 godine kada je umro Tito, dakle bila je mlada.
Last edited by Obuca9 on 29/07/2010 13:12, edited 2 times in total.
kukuruz_kokicar

#640 Re: zabrana nikaba

BiH-x wrote:A da se drzite teme...?
Dobro, ako tako zelis.
Sada cu ti prevesti ono sto sam napisao

Nikab ne treba zabraniti jer je je takva zabrana bila motivirana ne sigurnosnim rizicima nego kulturoloskim i religijskim fobijama i jer bi onda bile legitimne i puno apsurdnije vrste zabrana koje sam u "zajebanciji" taksativno pobrojao. Skriti identitet se slobodno moze na hiljade razlicith nacina. To se u slobodnom svijetu nikada nije sankcionisalo.

U citavoj Francuskoj par 1000 zena nosi nikab i zbog njih su napravili zabranu. Zabrana je pogodila 2000 zena, a odijeknula je kao manja atomska bomba. Je su li te zene bile teroristicka opasnost? Da li to daje tim zenama pravo na izbor? NE. To sto su oni uradili ja zovem fasizam.

Siguran sam da je sada puno jasnije sta sam htio reci.
zindlo

#641 Re: zabrana nikaba

Post by zindlo »

Ako je prosli sistem bio ,,rezim,, sta je onda ovo? U tom ,,rezimu,, ja bih sa zavrsenim fakultetom bio gospodin,a sad radim za 700 km. Dobio bih od ,,rezima,, stan,a sad moram iskesirati minimalno 120 hiljadarki. Mogao bih putovati po cijelom svijetu, a sad mogu samo u prijateljski nam Brazil bez vize. Dodika i ove nase klovnove bih gledao kako tucaju kamen na Golom otoku a sad ih gledam na TV -u i jos placam za to. Primoran sam voditi razne glupe razgovore i gledati ljude kojima je jedina kvalifikacija za posao pripadnost nekom nacionalnom korpusu. Nikad vise ljudi u dzamijama i crkvama,a nikad gorih ljudi. Ne znam ni sta radim na forumu gdje ljudi od 25-30 godina su nafurani da pricaju kao moja nana.
Pricajte sta hocete ,ja glasam za ,,rezim,, :|
IDEA

#642 Re: zabrana nikaba

Post by IDEA »

beautyfool wrote:
IDEA wrote: Javno se ispričavam ako sam ja i djelićem razlog što je tim ženama život postao teži. Ali prvo, moraš mi objasniti kako:
>> Izolovane su u kući jer one tako žele.
>> Djeca su im izolovana i ne idu u istu školu i ne druže se sa drugom djecom u parku jer oni tako žele
>> Sa drugaricom ne mogu popiti kafu u kafiću, otići u kino, koncert i dr. jer je protiv pravila i tako oni žele.
>> Novac stoji kod muževa, kartica nemaju, tako da fasung sa mužem kupuju, znači i od zajedničkog šopinga ništa.
>> Propisan im je broj i vrsta prijateljica sa kojima mogu prozboriti koju tako da ja i meni slični sigurno nisu ni na kraju spiska podobnih.
>> Koliko znam oni i njihovi muževi su napadali "slobodnjake" a ne sami bili fizički napadani (napad na N.D. ne računam jer su potpuno drugi razlozi a ne oblačenje/nikab i nemojmo brkati)
>> I da, u zgradama ne smiju vrata otvarati kada nema nikoga muškog u kući (i onda otvara on), znači zabranjen im je bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom - editiram naknadno se sjetila
Ponavljam, ako sam ja razlog njihovog teškog života a nisu oni sami sebi takav život osmislili, ispričavam se ponovo.
Nemam namjere da na ovaj nacin analiziram bilo ciji zivot a posebno ne da generalizujem jer u slucaju da nisi znala svaka osoba je individua i svaka osoba ima neki svoj stil i pogled za zivot.....zanimljivo mi je kad vidim da neko sebi daje za pravo da tako olako generalizuje stvari i jos plus zalazi u privatnost tipa novac stoji kod muza pa one jadnice nemogu sebi nista kupiti ili ne mogu kafu popiti u kaficu, kao da je zivot izgubio smisao ako se ne sjedi pred Vatrom i ispija kafica :roll:
Ja sam samo tražila da mi se objasni zašto sam ja / mi koji smo protiv ekstremnih izražavanja svoje vjere u bilo kom obliku krivi za njihov težak život, šta smo im to uradili i šta im je to teško.
Meni je ovo gore težak život za koji si sam kriv (ne ulazimo u priče oko novca, nezaposlenosti, bolesti, nepravde i sl. to nije tema jer je to svačiji a ne izolovani problem). Ovo gore nabrojano su svakodnevne sitne radosti koje čine život i koje pomažu da se prebrodi surova realnost (ono u zagradi) i bude ti lakše i ljepše.
Možda sam, za tebe, plitka ali tražila sam da mi onda neko pametan to objasni.
Bože sačuvaj da život gubi smisao bez kafice u bašti ali reci mi zašto im je onda teško ako su si osmislili i žive idealan život bez loših uticaja. Pa ja da tako mislim i živim kako mislim pjevala bih od sreće svaki dan (smije li se pjevati?)
iceman2010

#643 Re: zabrana nikaba

Post by iceman2010 »

madner wrote:Opa ubijeni. De nam imena da to provjerimo.
Osuđeni su i streljani: Hasan Biber i Halid Kajtaz iz Sarajeva, Nusret Fazlibegović i Omer Stupac iz Mostara (Rahmet im duši). Još dvojica su pod istragom podlegli, jedan od ove dvojice bijaše Kovač Omer, đak četvrtog razreda Gazi Husrevbegove medrese. Kako bijaše pošten, trezven, hrabar, Allah mu džennet dao! Dvojica su prilikom bijega prema Grčkoj ubijeni. Bilo je osam direktnih žrtava u ono vrijeme.

U vrijeme kada su Mladi Muslimani djelovali kao podružnica El-Hidaje, Mustafa Busuladžić je bio njihov zvanični predsjednik (poslije Kasima ef. Dobrače, a na prijedlog Mehmeda ef. Handžića). Mustafa Busuladžić je bio jedan od najplodonosnijih muslimanskih pisaca u Bosni i Hercegovini, a iz njegovog opusa izdvaja se brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji u kojoj je opisao teško stanje muslimana u carskoj Rusiji koje se još više pogoršalo nakon dolaska boljševika na vlast. Ova knjiga je bila povod komunistima da prilikom ulaska u Sarajevo 1945. godine uhapse Busuladžića, izvedu ga na Vojni sud koji mu potom izriče smrtnu kaznu strijeljanjem.
Co0l

#644 Re: zabrana nikaba

Post by Co0l »

IDEA wrote:
Ja sam samo tražila da mi se objasni zašto sam ja / mi koji smo protiv ekstremnih izražavanja svoje vjere u bilo kom obliku krivi za njihov težak život, šta smo im to uradili i šta im je to teško.
Meni je ovo gore težak život za koji si sam kriv (ne ulazimo u priče oko novca, nezaposlenosti, bolesti, nepravde i sl. to nije tema jer je to svačiji a ne izolovani problem). Ovo gore nabrojano su svakodnevne sitne radosti koje čine život i koje pomažu da se prebrodi surova realnost (ono u zagradi) i bude ti lakše i ljepše.
Možda sam, za tebe, plitka ali tražila sam da mi onda neko pametan to objasni.
Bože sačuvaj da život gubi smisao bez kafice u bašti ali reci mi zašto im je onda teško ako su si osmislili i žive idealan život bez loših uticaja. Pa ja da tako mislim i živim kako mislim pjevala bih od sreće svaki dan (smije li se pjevati?)
A kako bi bilo da drugacije od sebe i one sa drugacijim shvatanjima probamo malo manje da etiketiramo onako,po automatizmu?Mozda bi nam bilo bar za nijansu bolje da to ne radimo...
madner

#645 Re: zabrana nikaba

Post by madner »

Tsk, pa nisu ubijeni zato sto su klanjali i htjeli o tome pricat :roll:

Htjeli se igrat revolucinora sa zajebanom drzavom u zajebano vrijeme. A nisu imali znanja da to izvedu i onda dozivjeli totalni krah.
kukuruz_kokicar

#646 Re: zabrana nikaba

IDEA wrote:
Otkud bilo kome pravo da propisuje sta je ekstremno izrazavanje vjere? Jesi li vjerski autoritet?
Izrazavanje vjere moze biti mimo ljudskih zakona, ali u ocima vjernika ono nikada ne moze biti ekstremno. Ukoliko je izrazavanja vjere upereno protiv zivota i zdravlja ljudi, ukoliko je okrutno prema zivotinjama, ukoliko je upereno protiv imovine ili prirode - treba ga sankcionisati - u suprotnom zivi i pusti ljude da zive kako hoce.

Ja ne mislim da je nikab ekstremno u gore navedenom smislu. Ekstremno je taman toliko koliko i crvena tackica na celu Hinduskinje.
Stvar je samo da na takav nacin izrazavanja svog stava prema zivotu nismo navikli, pa nas to malkice zivcira. Sada zudimo da to smjesta zabranimo kako nas ne bi vise zivcirali svojim stavovima. A i smjesno je kako piju sok pod nikabom. Ono, fakat je smijesno :cry: ....

Nije ulica firma da drzava propisuje stil oblacenja.
jarancuga

#647 Re: zabrana nikaba

Post by jarancuga »

kad smo vec kod zabrane, imal dje kakva inicijativa da se zabrane sajkace i kokarde na njima?
meni su vise nanijele belaja neg ijedna s nikabom.
haman se nosenje sajkace i kokarde smatra dijelom tradicionalne nosnje odredjene skupine zitelja ove zemlje pa se ove kvazidemokrate ubise objasnjavajuci kako je nosenje nikaba atak na sgurnost i pravni poredak drzave...
iceman2010

#648 Re: zabrana nikaba

Post by iceman2010 »

kukuruz_kokicar wrote:
IDEA wrote:
Otkud bilo kome pravo da propisuje sta je ekstremno izrazavanje vjere? Jesi li vjerski autoritet?
Izrazavanje vjere moze biti mimo ljudskih zakona, ali u ocima vjernika ono nikada ne moze biti ekstremno. Ukoliko je izrazavanja vjere upereno protiv zivota i zdravlja ljudi, ukoliko je okrutno prema zivotinjama, ukoliko je upereno protiv imovine ili prirode - treba ga sankcionisati - u suprotnom zivi i pusti ljude da zive kako hoce.

Ja ne mislim da je nikab ekstremno u gore navedenom smislu. Ekstremno je taman toliko koliko i crvena tackica na celu Hinduskinje.
Stvar je samo da na takav nacin izrazavanja svog stava prema zivotu nismo navikli, pa nas to malkice zivcira. Sada zudimo da to smjesta zabranimo kako nas ne bi vise zivcirali svojim stavovima. A i smjesno je kako piju sok pod nikabom. Ono, fakat je smijesno :cry: ....

Potpis 100%
madner

#649 Re: zabrana nikaba

Post by madner »

kukuruz_kokicar wrote:
IDEA wrote:

Potpuno pogresno, ulica jeste mjesto gdje drzava propisuje stil oblacenja. Zasto mislis da ljudi ne smiju hodati goli?
kukuruz_kokicar

#650 Re: zabrana nikaba

Sto se mene tice mogu, ako cune nisu na gotovs. To bi vec moglo biti usmjereno protiv drugih. :lol:
Locked