Komentatori i SP

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
bingov buraz

#626 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

Van Halen wrote:
felipe kajetano wrote:
nokia6170 wrote: ono dugo "e", jel' ? :D
:dance:

mislim stvarno je glupo, nemam nista protiv tih lokalizama al' im se treba znati mjesto.
Naglasak je nešto što ljudi ne trebaju mijenjati,jer ne postoji dobar i loš. Loš je onaj kome sve smeta, pa ako ništa drgo ne može da nađe, uhvati se naglaska. Kad treba nekog kritikovat napišemo 30 stranica kritika, a nema tema za pohvale. Takvi smo mi. Čitam ovdje pojedine kritike, ljudi se ponašaju ko djeca, govore gluposti tipa "joj vidi mu glave". Nije to konstruktivna kritika.
I ja se najezim kad spikeri na dnevniku kazu Kooozarac umjesto Kozarac sa kratkim ''o'' pa se ne trazim smjenu,jednostavno ljudi tako govore i kad je naglasak u pitanju ko moze odrediti sta je pravilno.''Tako se kaze u Sarajevu dakle tako je pravilno'' ahha malo sutra.
hz__semir wrote:
karanana wrote:pa svi mi imamo lokalizme. sta je po vama dikcija i naglasak koji bi se trebo koristiti? neki sarajevski? zasto? cura je iz hercegovine i tako dole govore i sta sad?

svima nama smetaju tudji akcenti. ima onaj: odakle si? iz doooooboja. tako nekako jelde felipe? dugo o.
ali ko sam ja da kazem da tome nekome ne valja taj akcenat? mozda ne valja moj kad kazem doboj sa kratkim o.
Treba valjda da govori čistim naglaskom (a ne sarajevskim, ne znam ni ko to govori sarajevskim na TV-u uopste).

Probaj zamisliti na HRT-u da dodje voditelj iz Splita i pocne zavijati i govoriti "ako san dobro vidija, balun je preša gol-liniju" ili da na RTS dođe iz Pazara i kaže "a da nije ovo videlo gola".
To sto si ti naveo nije naglasak nego potpuno druga rijec koja se upotrebljava samo na tom prostoru ''balun-lopta'' i to jeste neispravno dok ovaj banjalucanin kaze potpuno ispravno korner samo je naglasak drugaciji.
Rookie

#627 Re: Komentatori i SP

Post by Rookie »

Konačno smo i komentatore privukli na temu :D Hajde, možda šta nauče...
BSn

#628 Re: Komentatori i SP

Post by BSn »

Bingov buraz, grijesis. Postoji nesto sto se zove akcentacija i svaka rijec ima svoju pravilnu akcentaciju. To sto neko u Sarajevu kaze kicma s kratkim i, a neko s dugim i, ne znaci da su obojica u pravu. Fino pitas ljude koji zavrsili fakultet i oni ti kazu koja je akcentacija pravilna.
Ne postoji sloboda u akcentiranju rijeci, a pogotovo ne u medijima.

Kod tudjice korner, koristimo akcentaciju koju koriste oni od kojih smo "posudili" tu rijec, tako da je korneeer nepravilna akcentacija i bez obzira sto je iz Krajine, on kao komentator na drzavnoj/entitetskoj televiziji, tako ne smije izgovarati.
Obuca9

#629 Re: Komentatori i SP

Post by Obuca9 »

bingov buraz wrote:
hz__semir wrote:
karanana wrote:pa svi mi imamo lokalizme. sta je po vama dikcija i naglasak koji bi se trebo koristiti? neki sarajevski? zasto? cura je iz hercegovine i tako dole govore i sta sad?

svima nama smetaju tudji akcenti. ima onaj: odakle si? iz doooooboja. tako nekako jelde felipe? dugo o.
ali ko sam ja da kazem da tome nekome ne valja taj akcenat? mozda ne valja moj kad kazem doboj sa kratkim o.
Treba valjda da govori čistim naglaskom (a ne sarajevskim, ne znam ni ko to govori sarajevskim na TV-u uopste).

Probaj zamisliti na HRT-u da dodje voditelj iz Splita i pocne zavijati i govoriti "ako san dobro vidija, balun je preša gol-liniju" ili da na RTS dođe iz Pazara i kaže "a da nije ovo videlo gola".
To sto si ti naveo nije naglasak nego potpuno druga rijec koja se upotrebljava samo na tom prostoru ''balun-lopta'' i to jeste neispravno dok ovaj banjalucanin kaze potpuno ispravno korner samo je naglasak drugaciji.
Pročitaj čitav post, a ne samo se baluna uhvatio, "balun" je tu samo da slikovito dočara splitski naglasak, kojeg ja još nikad u životu nisam čuo ni na jednoj hrvatskoj TV stanici.
karanana

#630 Re: Komentatori i SP

Post by karanana »

ja se uhvatio doboja nesto ovih dana na vise tema, ali....znaci ako ja iz sarajeva kazem grad "doboj" sa kratkim o, a neko ko zivi u doboju izduzi o, taj neko ko zivi u doboju nije u pravu a zivi tamo, a ja u sarajevu sam u pravu i meni je smijesno kad ga neko izgovara sa dugim o?
ne postoji pravilan akcent, to je od regije do regije, od grada do grada. postoji pravilno izrazavanje tim akcentom odnosno jezikom.
bingov buraz

#631 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

BSn wrote:Bingov buraz, grijesis. Postoji nesto sto se zove akcentacija i svaka rijec ima svoju pravilnu akcentaciju. To sto neko u Sarajevu kaze kicma s kratkim i, a neko s dugim i, ne znaci da su obojica u pravu. Fino pitas ljude koji zavrsili fakultet i oni ti kazu koja je akcentacija pravilna.

Kod tudjice korner, koristimo akcentaciju koju koriste oni od kojih smo "posudili" tu rijec, tako da je korneeer nepravilna akcentacija i bez obzira sto je iz Krajine, on kao komentator na drzavnoj/entitetskoj televiziji, tako ne smije izgovarati.
Nisam jezikoslovac ali ako bi upotrebljavali bas doslovno onda bi izgovarali ''kornr'' jer tako englezi izgovaraju.
bingov buraz

#632 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

hz__semir wrote:
bingov buraz wrote:
hz__semir wrote:

Pročitaj čitav post, a ne samo se baluna uhvatio, "balun" je tu samo da slikovito dočara splitski naglasak, kojeg ja još nikad u životu nisam čuo ni na jednoj hrvatskoj TV stanici.
Sta imam da citam-''vidija-vidio'' neispravno,''san-sam'',''presa-presla'' ista stvar vidi se kad napises da je neispravno,to nije akcenat to je elementarna nepismenost i takav ne smije raditi prenose.
BSn

#633 Re: Komentatori i SP

Post by BSn »

bingov buraz wrote:
BSn wrote:Bingov buraz, grijesis. Postoji nesto sto se zove akcentacija i svaka rijec ima svoju pravilnu akcentaciju. To sto neko u Sarajevu kaze kicma s kratkim i, a neko s dugim i, ne znaci da su obojica u pravu. Fino pitas ljude koji zavrsili fakultet i oni ti kazu koja je akcentacija pravilna.

Nisam jezikoslovac ali ako bi upotrebljavali bas doslovno onda bi izgovarali ''kornr'' jer tako englezi izgovaraju.

Znao sam da cu se za*ebat ako napisem za korner. :D
Malo ga prilagodili nasem govoru.

Al' fakat, postoje norme koje se moraju postovati u sluzbenoj komunikaciji (usmenoj i pismenoj), samo sto to kod nas niko ne postuje, pa onda imamo korneeere i sl. akcentacije. Al' nije ni to najgore, nego sto koriste rijeci koje ne pripadaju srpskohrvatskom knjizevnom jeziku.
Opaliti loptu moze proci u nesluzbenom govoru, ali kod jednog komentatora sigurno ne bi smjelo - al' kod nas moze sve.

Nisam ni ja jezikoslovac, al' sam se nekad interesovao za jezik, pa sam pokupio tako nekih stvari.
bingov buraz

#634 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

karanana wrote:ja se uhvatio doboja nesto ovih dana na vise tema, ali....znaci ako ja iz sarajeva kazem grad "doboj" sa kratkim o, a neko ko zivi u doboju izduzi o, taj neko ko zivi u doboju nije u pravu a zivi tamo, a ja u sarajevu sam u pravu i meni je smijesno kad ga neko izgovara sa dugim o?
ne postoji pravilan akcent, to je od regije do regije, od grada do grada. postoji pravilno izrazavanje tim akcentom odnosno jezikom.
To je to :thumbup:
Obuca9

#635 Re: Komentatori i SP

Post by Obuca9 »

bingov buraz wrote:
hz__semir wrote:
bingov buraz wrote: To sto si ti naveo nije naglasak nego potpuno druga rijec koja se upotrebljava samo na tom prostoru ''balun-lopta'' i to jeste neispravno dok ovaj banjalucanin kaze potpuno ispravno korner samo je naglasak drugaciji.
Sta imam da citam-''vidija-vidio'' neispravno,''san-sam'',''presa-presla'' ista stvar vidi se kad napises da je neispravno,to nije akcenat to je elementarna nepismenost i takav ne smije raditi prenose.
Opet ti isto, ja ti sad fino govorim da mi nije cilj bio napisati jezički ispravnu/neispravnu rečenicu, nego dočarati naglasak.
BSn

#636 Re: Komentatori i SP

Post by BSn »

karanana wrote:ja se uhvatio doboja nesto ovih dana na vise tema, ali....znaci ako ja iz sarajeva kazem grad "doboj" sa kratkim o, a neko ko zivi u doboju izduzi o, taj neko ko zivi u doboju nije u pravu a zivi tamo, a ja u sarajevu sam u pravu i meni je smijesno kad ga neko izgovara sa dugim o?

Postoji pravilan akcent (sta mislis sto se nauka bavi time).

P.S. Dugo "O" u Doboju nije karakteristicno za Dobojlije, nego za Sarajlije. ;) :D

Eno ti Igor Vukojevic, pa ga pitaj odakle je. Rezime gdje sam najtanji ako bude iz Doooboja. A izadji na ulicu, pa pitaj 10 ljudi da ti procitaju rijec Doboj. Ako troje bude kratko akcentiralo, ti mene opet rezi. :D

Ne znam ja koje si ti Doooobojlije sreo, ali one koje ja znam se stresu kad im kazes Doooboj.
Last edited by BSn on 25/06/2010 14:33, edited 1 time in total.
Vernes_AMG

#637 Re: Komentatori i SP

Post by Vernes_AMG »

sreca pa niste otisli u OFF :x
bingov buraz

#638 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

hz__semir wrote:
bingov buraz wrote:
hz__semir wrote: Pročitaj čitav post, a ne samo se baluna uhvatio, "balun" je tu samo da slikovito dočara splitski naglasak, kojeg ja još nikad u životu nisam čuo ni na jednoj hrvatskoj TV stanici.
Opet ti isto, ja ti sad fino govorim da mi nije cilj bio napisati jezički ispravnu/neispravnu rečenicu, nego dočarati naglasak.
Shvatam ja sta si ti htio ali si izabrao pogresan primjer jer naglasak je tesko napisati-dobro kod hercegovaca moze samo puknes po akcentiranom slovu dok ti ne dosadi :mrgreen:
belafonte

#639 Re: Komentatori i SP

Post by belafonte »

A sta bi Kemo reko na ovo?

OhOhOhOhOhOhOOOOO

:D
Obuca9

#640 Re: Komentatori i SP

Post by Obuca9 »

belafonte wrote:A sta bi Kemo reko na ovo?

OhOhOhOhOhOhOOOOO

:lol: :lol: :lol:
Vjeruj!

#641 Re: Komentatori i SP

Post by Vjeruj! »

Kemu umjesto Djeda Mraza u obdanista.

Super Kemo il' tako nekako...................

OhhohoohooohhoohHHHooooooo
bingov buraz

#642 Re: Komentatori i SP

Post by bingov buraz »

hz__semir wrote:

OhOhOhOhOhOhOOOOO

:lol: :lol: :lol:
:mrgreen: :mrgreen: :thumbup:
Globus

#643 Re: Komentatori i SP

Post by Globus »

il kad kaze uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu .. al SUTINA je najjace do sad :D il kad kaze okurazili su se .. pa nije sa rajom na kafi :lol:
felipe kajetano

#644 Re: Komentatori i SP

Post by felipe kajetano »

Da rijesimo misteriju, doboj se izgovara bas kako i pise..srednje brzo :D ..to produzeno O izgovaraju krajisnici i hercegovci, nisam jos upoznao sarajliju koji bitno drugacije od mene izgovara to doboj.

Meni ne smeta banjalucki akcent u nekoj banjaluckoj rostiljnici, al' me nervira na javnom servisu.Ovo je svojstveno samo ovom tipu sa RTRS-a(ne znam kako se zove).Ima dosta drugih banjaluckih spikera koji sasvim normalno izgovaraju "teniserka", "helanke", "fudbalerka" ...(onaj ko poznaje taj akcenat zna zasto sam stavio npr.ove rijeci) :D

Mada bi oni sad meni rekli "jest me nerviras" 8-)

Zamisli sad nekog lika iz npr. ZE sa njihovim specificnim Ć da mi ćećura sat vremena na TV-u :roll:

Eto dosta sto se tice dikcije, lingvistike i sl. :D
samo malo

#645 Re: Komentatori i SP

Post by samo malo »

Kako meni Spaho ide na kitu sa ovim "i ostaje nula nulaAAAaaaAAA"

Isto ko onaj sa Sportkluba sa "Bulock sutira za triiIIIiiiIII poena" :-)
Braco Alija

#646 Re: Komentatori i SP

Post by Braco Alija »

ivana vidmar žena mog života 8-) kakva intelektualna prangija od žene tito dragi s fondom riječi 14
Rookie

#647 Re: Komentatori i SP

Post by Rookie »

OhOhOhOhOhOhOOOOO

:lol: Ili možda joj joj joj.

Al' boli ono Velidovo L kad izgovara Lucio. Liedsona je prilagodio u Leidson, a kaže: "Brazil je prvi na fifinoj listi, a Brazil treći i ništa nisu pokazali".
Ajatolah_

#648 Re: Komentatori i SP

Post by Ajatolah_ »

dupli
Last edited by Ajatolah_ on 25/06/2010 18:10, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#649 Re: Komentatori i SP

Post by Ajatolah_ »

BSn wrote:Kod tudjice korner, koristimo akcentaciju koju koriste oni od kojih smo "posudili" tu rijec, tako da je korneeer nepravilna akcentacija i bez obzira sto je iz Krajine, on kao komentator na drzavnoj/entitetskoj televiziji, tako ne smije izgovarati.
U tom slučaju, pravilno je kooorner.
Globus wrote:il kad kaze okurazili su se .. pa nije sa rajom na kafi :lol:
Kuraž je pravilna tuđica, i nije nikakva žargonska riječ. :) Istina, doduše, da bi bolje bilo koristiti "hrabrost" jer se naše riječi trebaju preferirati umjesto tuđica, ali nije nepravilno.
zecko_kupuz

#650 Re: Komentatori i SP

Post by zecko_kupuz »

Kad smo se već raspričali o izgovoru, ima li neko slučajno broj Jasminke Šipke, da ih ona nauči pravilnoj dikciji i fonetici. :oops: :D
Post Reply