I da se Rifat makne iz kuhinjezateznistub wrote:Dobro je krenulo,
u narednih par postova očekujem izjave i činjenjice kako su i Juka i Caco i svi oni dirketni krivci za početak rata!
Pocetak rata u Sarajevu
- South Blue Mama
#626 Re: Pocetak rata u Sarajevu
-
todd_smith
#627 Re: Pocetak rata u Sarajevu
pa onima koji nisu imali nista dok gruha, gleda ovoga kako ima, normalno da ce mu taj sto ima biti krivzateznistub wrote:Dobro je krenulo,
u narednih par postova očekujem izjave i činjenjice kako su i Juka i Caco i svi oni dirketni krivci za početak rata!
ne opravdavam, nego samo govorim da razumijem ako neko nesto blizu toga i napise
- zateznistub
#628 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Mani mi se šuplje i demagogijetodd_smith wrote:pa onima koji nisu imali nista dok gruha, gleda ovoga kako ima, normalno da ce mu taj sto ima biti krivzateznistub wrote:Dobro je krenulo,
ne opravdavam, nego samo govorim da razumijem ako neko nesto blizu toga i napise
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#629 Re: Pocetak rata u Sarajevu
A bila bi stvarno interesantna tema o drugom licu agresije na Sarajevo-kome je rat bio brat. Ne znam bi li moderacija imala problem sa tim, obzirom da je to materija za tuzilastva?
-
kosava
#630 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Dozer znas da te postujem ali kakva rural, sto je bilo ruralnije i selo od sela udaljenije sve je bilo izrazenije narocito u krajevima sa ustaskim i cetnickim pedigreom, sto neko napisa nismo se udavali i zenili masovno pa to ti je sve reklo o odnosima.Dozer wrote:@kosava
Otprilike... Mada, opet kazem - samo u rurali. I ovo kazm kao neko ko je do '92 sigurno 3 puta obisao Jugu uzduz i poprijeko.
U manjim mjestima radili su Salko i Simo i Stipo u istoj firmi ali nisu jedan drugom u kucu ulazili ni na dobro ni na zlo uplati u kasu i neka vijenac ili poklon odnesu oni iz sindikata.
Samo neka se svako upita pa iskreno odgovori da li se sjeca ljudi koji su bili druge nacije/vijere kao regularnih gostiju kod svojih roditelja?
Odgovor ce varirati prema velicini carsije u kojoj su odrasli i zivjeli.
- makse seljanko makse
#631 Re: Pocetak rata u Sarajevu
I ako sam bio dijete kad je sve pocelo (4 god) nekih stvari se i sjecam al mi je bitno uvijek procitati kad ljudi koji su to sve dozivjeli i iznijeli na svojim ledjima pisu o tim dogadjajima i vama svima hvala na tome.
A ovaj Kemal bas sere,ajde ja ne znam tu sitaciju kako je gdje bilo i to al ovaj dio kako djeci ne treba pricati o ratu ne kontam nikako.
Vidim ti se furas na ono fgr i slicno pa me dosta toga i ne cudi.
Al da bi dobio pravu sliku ljudi u ovoj drzavi preporucujem ti da nekad odes sa bh dresom ili ljiljanom na majici u neki "hrvatski" ili "srpski" grad pa da vidis kako ces proci,i onda ces vjerovatno skontati zasto djeca trebaju da uce o ratu i da znaju ko su cetnici i ustase.
Ja nisam nacionalista,nisam ni vjernik da padam na tu ublehasku pricu al vrlo dobro znam ko je ko,ne zato jer mi smeta neki Dragan ili NIkola nego jednostavno nas je historija tome naucila.Relativno sam mlad i proputovao sam drzavu uzduz i poprijeko kako bi je upoznao i u BL i Mo ima bruku normalnih ljudi sa kojima se druzim al ima i onih zadrtih sa kojima uvijek moras biti na oprezu.
I ako sam naucio na svakog ljetos je bila situacija da je covjek pored nas u kaficu(turista) sjedio u majici na kojoj je bila sahara i natpis spremni,ubrzo nakon toga je dobio drugu a ovu morao ostaviti i razguliti.
A ovaj Kemal bas sere,ajde ja ne znam tu sitaciju kako je gdje bilo i to al ovaj dio kako djeci ne treba pricati o ratu ne kontam nikako.
Vidim ti se furas na ono fgr i slicno pa me dosta toga i ne cudi.
Al da bi dobio pravu sliku ljudi u ovoj drzavi preporucujem ti da nekad odes sa bh dresom ili ljiljanom na majici u neki "hrvatski" ili "srpski" grad pa da vidis kako ces proci,i onda ces vjerovatno skontati zasto djeca trebaju da uce o ratu i da znaju ko su cetnici i ustase.
Ja nisam nacionalista,nisam ni vjernik da padam na tu ublehasku pricu al vrlo dobro znam ko je ko,ne zato jer mi smeta neki Dragan ili NIkola nego jednostavno nas je historija tome naucila.Relativno sam mlad i proputovao sam drzavu uzduz i poprijeko kako bi je upoznao i u BL i Mo ima bruku normalnih ljudi sa kojima se druzim al ima i onih zadrtih sa kojima uvijek moras biti na oprezu.
I ako sam naucio na svakog ljetos je bila situacija da je covjek pored nas u kaficu(turista) sjedio u majici na kojoj je bila sahara i natpis spremni,ubrzo nakon toga je dobio drugu a ovu morao ostaviti i razguliti.
-
PM72
#632 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Smijem se u život opkladiti da Juka ništa nije LIČNO ukrao.Ono,da je on negdje ušao u radnju pa tovario.On je bio vlast,zapalo ga i komotno je mogao staviti svoj potpis da se izuzima to i to za potrebe "specijalnih jedinica Armije BiH",kako se to zvalo u ono doba."Naredio Juka" bila je deviza njegovih klošara i lopovčića a to niko nije smio provjeriti kod "generala".Prilikom pretresa moje zgrade (čak i mog stana iako sam bio pripadnik MUP- i još na Trgu Pere Kosrića) pojedinici iz te njegove falange (to bi bio najtačniji opis te vojske) nekim ljudima su kupili zlato i marke.Većinom kod komšija Srba.Garantujem ti životom,da je on to doznao - pucao bi im u koljena.Nije bilo bacanja kroz prozor što mu često pripisuju niti klasičnog maltretiranja,silovana ili pljačke kako su to radile kolege iz VRS (prilikom upada po muslimanskim selima ili stanovima).Onu su to radili na šanerski način,šatro pretresaju ladice i ormare pa zalape marke ili zlato dok domaćin ne gleda.moguce da je krao pa dijejio jer je volio taj zonfa pred kamerama. Moguce je sto kazes sto opet ne znaci da nije krao.
Ja sam također pretresao stanove u Hrasnom i oko Trga Pere Kosorića kao regularna jedinica MUP-a.Tražili smo oružje.Imali smo kartoteku MUP-a Novo Sarajevo i oružane listove.Tačno si znao gdje ko ima pištolj ili pušku.Ciljano se išlo na adrese,većinom su to bili napušteni srpski stanovi i obijali smo vrata uz prisustvo nekog iz kućnog savjeta.Nikad na svoju ruku ili bez naređenja predpostavljenih.Naloga nije bilo - ko će se s tim zajebavati dok okolo roka.Ali smo morali dovesti u stanicu onog kome se oduzima oružje (ako nije bio pripadnik TOBiH ili MUP-a) i izdati mu odgovarajuću potvrdu.Ako je stan obijen i pretrešen,taj iz kućnog savjeta je imao zadatak da stan nekako zamandali jer nismo valjda mi još trebali biti bravari ili "solo maheri".
U tim napuštenim stanovima nisi mogao pronaći zlato ili marke jer je to domaćin već odnio ali je bilo hrane koju nismo nosili ali je taj iz kućnog savjeta djelio izbjeglicama (bar smo im tako naređivali što su u većini slučajeva poštovali).Pretresao sam barem 50 stanova i sav moj lični plijen,dakle UKRAO SAM,jedna crna majica kratkih rukava ,nova novcata,koju sam odmah obukao odbacivši svoju jer sam se bio usmrdio ko tvor -12 dana nismo išli kućama radi konstantnih dojava o napadima i pucnjavi.I to sam uradio kad niko nije vidio,da me niko ne proziva.I dan danas mi padne na pamet ta usrana majica,mogao sam i bez nje preživjeti jer od smrada niko umro nije.Jedan moj kolega je uzeo neke sokove i odnio kući i kad se neka ženturača iz haustora požalila komandiru -odmah je otjerao čovjeka,vjerovali ili ne.
U tim pretresima smo našli dosta oružja a ja sam lično donio u stanicu dva dobošara,jednu PAP-ovku,šmajser M56,nekoliko RAP-ova municije,nekoliko pištolja,lovačkih pušaka i karabina.
Zato mi je krivo kad pročitam kako je policija negdje nešto krala,ne tvrdim da toga nije bilo ali to je bilo sankcionisano po kratkom postupku.Ali da ja kao policajac uđem nekom u stan ili kuću,da mu otmem pare ili zlato,da odnesem TV i preko vrata a ovaj se požali...ma hajde,odmah se razdužuješ i mrš iz stanice,pred 20 ljudi te obruka pa ko pokunjeno pašče klipsaš iz kruga stanice.
- uglavnomja
#633 Re: Pocetak rata u Sarajevu
zateznistub wrote:Dobro je krenulo,
bar ti nisi balavac sa mitomanskom pricom ... bar tako izgleda ... da izvrces pricu
niko ne osporava cinjenice, da su se srbi poceli upokavati rovove 91., mozda i ranije, fol vjezba, pa ono nesto malo slovenija, pa hrvatska, pa se zna, sve se zna, od karadzica da ce muslimana nestati do ubista suade i olge i onda ono dalje, sto je tema ove emisije, kako je ko dozivio rat u sarajevu.
juka je bio sitni lopov, kriminlac, jalijas prije rata.
celo silovatelj
celo drugi mafija
caco
sve go kriminalac!!!!!!
sad cu ja zaboraviti sta su bili i sta su radili u ratu jer je to nebitno u odnosu da su nas napali srbi sa milion puta vise oruzja, ljudi, tehnike, blablabla???
sorry, u osnovnoj skoli da mi je neko rekao da je bilo nepostenih partizana - bilo bi krvi do koljena, jer u bajkam, pricama, legendama, mitovima zna se ko je ko, a zrtva je uvijek dobra, plemenita, postena, bez nasilja osim odbrane itd ...
kad narastes skontas da to nije tako.
ode par jarana na pice u kafanu, a nadje se jedan kreten da zakuha sa 10 kockastih glava i onda svi najebu zbog njega.
odu na utakmicu da navijau, jeden kreten ponese baklju, topovski udar, dron ... i cijela tribina najebe zbog njega ..
ne postoji dobar ili los narod, svi narodi su miks dobrih i losih ljudi.
- Oligarh
#634 Re: Pocetak rata u Sarajevu
.
Last edited by Oligarh on 18/12/2014 18:49, edited 2 times in total.
- Oligarh
#636 Re: Pocetak rata u Sarajevu
.
Last edited by Oligarh on 18/12/2014 18:49, edited 1 time in total.
- Oligarh
#637 Re: Pocetak rata u Sarajevu
X brdska je imala 12,7 DSHK Pam na Cadyu iz koje je Samir obično dejstvovao. Imali su i brdski top "Dedo Lojzi" 76 mm i sa njim su gađali sa širih područja. I brdska je imala njemački Flak 40 mm na Dajcu, ali je gađao sam u par navrata po Trebeviću, jer je bio u kvaru. Ova cijev koju spominjete je bila "dedina cijev" za projektile iz Ose, ali se pokazala neefikasnom, pa se nije često koristila.Oligarh wrote:Oligarh wrote:uglavnomja wrote:ja se sjecam nekog kamioneta i necega na njemu, ali sta je to bilo
Od artiljerije u Starom gradu i Centru do 1995.godine bile su minobacacke baterije na Korija tunelu (Tranzit prema Kozijoj 3x82 mm), Browing PAM 12,7 mm na Popovom gaju iz Jarcedola (taj pam je otet VRS u diverziji 15.01.1993 na vrhu brda Lapišnica). X b.br. je imala 1x120 mm u onoj doli u Pionirskoj ulici ispod Tranzita, 105 mtbr je imala bateriju na stadionu Koševo. U tunelu na Ciglanama su bili 1xT55 i mislim jedna Gvozdika. Po bataljonima I i X bbr (kasnije 15 mtbr), II bbr i 105 mtbr je bilo 60 mm minobacaca pri bataljonima.
Bio sam izvidjac pa znam poprilicno cime smo raspolagali na pojedinim podrucjima. Od januara, a posebno od aprila 1995.stanje se drasticno mijenja tako da smo u bitkama na Debelom brdu pri povratu ona dva rova na vrhu (tada sam vec bio u jednoj elitnoj armijskoj jedinici u Sarajevu, vjerovatno najboljoj koju je 1995.ArBiH imala u samom Sarajevu) podsku su nam davale cijele tri baterije novih 82 mm minobacaca tada 115 mtbr i baterija 120 mm korpusnog LARD-a, 2 haubice (ne znam tacno kojeg kalibra, kao ni njihovu poziciju, tako da me za ove drzite u rezervi), te baterija protivoklopnih HJ8 "Red arrow" (pakistanska verzija Baktar Shikan).
To je artiljera Starog grada i Centra u ratu, mozda sam propustio nekih par komada pvo oruzja, kao i MUP-ova oružja, ali to bi bilo to.
-
PM72
#639 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Dobar siX brdska je imala 12,7 DSHK Pam na Cadyu iz koje je Samir obično dejstvovao. Imali su i brdski top "Dedo Lojzi" 76 mm i sa njim su gađali sa širih područja. I brdska je imala njemački Flak 40 mm na Dajcu, ali je gađao sam u par navrata po Trebeviću, jer je bio u kvaru. Ova cijev koju spominjete je bila "dedina cijev" za projektile iz Ose, ali se pokazala neefikasnom, pa se nije često koristila.
Od artiljerije u Starom gradu i Centru do 1995.godine bile su minobacacke baterije na Korija tunelu (Tranzit prema Kozijoj 3x82 mm), X b.br. je imala 1x120 mm u onoj doli u Pionirskoj ulici ispod Tranzita, 105 mtbr je imala bateriju na stadionu Koševo. U tunelu na Ciglanama su bili 1xT55 i mislim jedna Gvozdika. Po bataljonima I i X bbr (kasnije 15 mtbr), II bbr i 105 mtbr je bilo 60 mm minobacaca pri bataljonima.
Bio sam izvidjac pa znam poprilicno cime smo raspolagali na pojedinim podrucjima. Od januara, a posebno od aprila 1995.stanje se drasticno mijenja tako da smo u bitkama na Debelom brdu pri povratu ona dva rova na vrhu (tada sam vec bio u jednoj elitnoj armijskoj jedinici u Sarajevu, vjerovatno najboljoj koju je 1995.ArBiH imala u samom Sarajevu) podsku su nam davale cijele tri baterije novih 82 mm minobacaca tada 115 mtbr i baterija 120 mm korpusnog LARD-a, 2 haubice (ne znam tacno kojeg kalibra, kao ni njihovu poziciju, tako da me za ove drzite u rezervi), te baterija protivoklopnih HJ8 "Red arrow" (pakistanska verzija Baktar Shikan).
To je artiljera Starog grada i Centra u ratu, mozda sam propustio nekih par komada pvo oruzja, kao i MUP-ova oružja, ali to bi bilo to.
- Oligarh
#640 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Moscanica je II brdska i zaboravio sam ih. Malo me zeza ovaj novi tip foruma, pa sam dodao i taj 12,7 na Popovom gaju koji je otet na Lapišnici 15.01.1993. zajedno sa jednim 60 mm minobacacem.PM72 wrote:Dobar siX brdska je imala 12,7 DSHK Pam na Cadyu iz koje je Samir obično dejstvovao. Imali su i brdski top "Dedo Lojzi" 76 mm i sa njim su gađali sa širih područja. I brdska je imala njemački Flak 40 mm na Dajcu, ali je gađao sam u par navrata po Trebeviću, jer je bio u kvaru. Ova cijev koju spominjete je bila "dedina cijev" za projektile iz Ose, ali se pokazala neefikasnom, pa se nije često koristila.
Od artiljerije u Starom gradu i Centru do 1995.godine bile su minobacacke baterije na Korija tunelu (Tranzit prema Kozijoj 3x82 mm), X b.br. je imala 1x120 mm u onoj doli u Pionirskoj ulici ispod Tranzita, 105 mtbr je imala bateriju na stadionu Koševo. U tunelu na Ciglanama su bili 1xT55 i mislim jedna Gvozdika. Po bataljonima I i X bbr (kasnije 15 mtbr), II bbr i 105 mtbr je bilo 60 mm minobacaca pri bataljonima.
To je artiljera Starog grada i Centra u ratu, mozda sam propustio nekih par komada pvo oruzja, kao i MUP-ova oružja, ali to bi bilo to.samo si zaboravio neke položaje kao recimo minobacače 82 mm u Mošćanici ili PAM i PAT u Popovom gaju itd...da ne ofiramo detalje.
- uglavnomja
#641 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:Smijem se u život opkladiti da Juka ništa nije LIČNO ukrao.Ono,da je on negdje ušao u radnju pa tovario.On je bio vlast,zapalo ga i komotno je mogao staviti svoj potpis da se izuzima to i to za potrebe "specijalnih jedinica Armije BiH",kako se to zvalo u ono doba."Naredio Juka" bila je deviza njegovih klošara i lopovčića a to niko nije smio provjeriti kod "generala".Prilikom pretresa moje zgrade (čak i mog stana iako sam bio pripadnik MUP- i još na Trgu Pere Kosrića) pojedinici iz te njegove falange (to bi bio najtačniji opis te vojske) nekim ljudima su kupili zlato i marke.Većinom kod komšija Srba.Garantujem ti životom,da je on to doznao - pucao bi im u koljena.Nije bilo bacanja kroz prozor što mu često pripisuju niti klasičnog maltretiranja,silovana ili pljačke kako su to radile kolege iz VRS (prilikom upada po muslimanskim selima ili stanovima).Onu su to radili na šanerski način,šatro pretresaju ladice i ormare pa zalape marke ili zlato dok domaćin ne gleda.moguce da je krao pa dijejio jer je volio taj zonfa pred kamerama. Moguce je sto kazes sto opet ne znaci da nije krao.
Ja sam također pretresao stanove u Hrasnom i oko Trga Pere Kosorića kao regularna jedinica MUP-a.Tražili smo oružje.Imali smo kartoteku MUP-a Novo Sarajevo i oružane listove.Tačno si znao gdje ko ima pištolj ili pušku.Ciljano se išlo na adrese,većinom su to bili napušteni srpski stanovi i obijali smo vrata uz prisustvo nekog iz kućnog savjeta.Nikad na svoju ruku ili bez naređenja predpostavljenih.Naloga nije bilo - ko će se s tim zajebavati dok okolo roka.Ali smo morali dovesti u stanicu onog kome se oduzima oružje (ako nije bio pripadnik TOBiH ili MUP-a) i izdati mu odgovarajuću potvrdu.Ako je stan obijen i pretrešen,taj iz kućnog savjeta je imao zadatak da stan nekako zamandali jer nismo valjda mi još trebali biti bravari ili "solo maheri".
U tim napuštenim stanovima nisi mogao pronaći zlato ili marke jer je to domaćin već odnio ali je bilo hrane koju nismo nosili ali je taj iz kućnog savjeta djelio izbjeglicama (bar smo im tako naređivali što su u većini slučajeva poštovali).Pretresao sam barem 50 stanova i sav moj lični plijen,dakle UKRAO SAM,jedna crna majica kratkih rukava ,nova novcata,koju sam odmah obukao odbacivši svoju jer sam se bio usmrdio ko tvor -12 dana nismo išli kućama radi konstantnih dojava o napadima i pucnjavi.I to sam uradio kad niko nije vidio,da me niko ne proziva.I dan danas mi padne na pamet ta usrana majica,mogao sam i bez nje preživjeti jer od smrada niko umro nije.Jedan moj kolega je uzeo neke sokove i odnio kući i kad se neka ženturača iz haustora požalila komandiru -odmah je otjerao čovjeka,vjerovali ili ne.
U tim pretresima smo našli dosta oružja a ja sam lično donio u stanicu dva dobošara,jednu PAP-ovku,šmajser M56,nekoliko RAP-ova municije,nekoliko pištolja,lovačkih pušaka i karabina.
Zato mi je krivo kad pročitam kako je policija negdje nešto krala,ne tvrdim da toga nije bilo ali to je bilo sankcionisano po kratkom postupku.Ali da ja kao policajac uđem nekom u stan ili kuću,da mu otmem pare ili zlato,da odnesem TV i preko vrata a ovaj se požali...ma hajde,odmah se razdužuješ i mrš iz stanice,pred 20 ljudi te obruka pa ko pokunjeno pašče klipsaš iz kruga stanice.
hebat ga, to sto kazes : juka rek'o ... i svi se poklope usima, ne zbog juke nego zato sto je bilo idiota kod juke koji bi pucali da je iko ista zucnuo ... a tek oni sto nisu imali veze sa jukom, ali su se predstavljali juka rek'o
ja znam samo za slucaj jednih ukradenih rejbanki ... a je li policija ili jukini ili neki parajukini ili paracacini ... nebitno ciji su, kad dodje njih 3 ili 5, sa puskama, bez zuba, nasilni ... ne pitas ko su.
pricam o pocetku rata, o divljem zapadu, izvana i iznutra. nije bilo vlasti u gradu, nikakve organizacije. svako se snalazio kako je znao. ti momci koji su prvi uzeli puske su radili sta su htjeli zato jer su mogli. tvoji u policiji su imali neku komandnu strukturu. ali niste mogli kontrolisati ni jukine ni celine ni cacine ni topine ... proslo je dosta vremena dok nije uveden neki red, ali steta je vec bila ucinjena. da ne razglabamo o caci, vec 100000 puta ponovljeno.
a sto se tice opljackanih samoposluga ... pa sa neke distance kad se posmatra .... hhmmm cisto prakticno ....
sta se u stvari moglo uraditi?
poslovodja, koji ima kljuc zivi, lupam, na dobrinji, blokiran, ili je na palama ili ranjen ...
prodavacica isto
cak i da dodju za sta ce prodavati robu? za bezvrijedni papir yu dinar? hoce li dijeliti hranu? kome? kako?
da se komsiluk digao i opuhao radnje - to bi bilo najbolje
ps a kad se sjetim prvih scena pljackanja granapa na tv (jos bilo struje) i ono
-
PM72
#642 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Slažem se s tobom.
Pazi ovo.Trg Pere Kosorića,nekoliko dana poslije borbe 21 aprila.Stakla na sve strane tako da nisi u stanju u vojničkim čizmama ići po asfaltu-koliko je klizavo i opasno.Bunker,na brzinu sklepan u radnji koja gleda prema željinom stadionu,i nas par u njemu.Do nas je samoposluga - krcata robom.Izlozi porazbijani.Sva trojca smo novi tako da cvikamo jedan od drugog.Utom dolazi žena i plače kako joj je stan granatiran i kako joj je sva hrana otišla u helać.Mi se sažalimo i kažemo joj da uđe slobodno i da ponese djeci hrane.Gladan ja ko pašče a nesmijem da uđem,može me ko snimiti ili ošmekati pa najebah.Uglavnom,nakon sedam dana sve manje i manje robe u toj radnji.Kako koja smjena tako se nalaze i opravdanja što je neko nešto odnio.Na kraju ti nas trojca levata po prvi put zakoračimo u tu radnju i vidimo haos.Ostalo najviše toalet papira,sapuna,nekakvi gaća i gluposti koje nikom ne trebaju.Nađosmo dva nareska ispod police i dvije sarajevske pive.E to ti je naš čitav hajr od pune radnje.
Malo dalje je bila elektrotehna.Puna ko šipak ali zamandaljena gelenderima pa niko nije smio ništa da uzme.Bila je čitava sve do početka jula kad smo predali lokalnom TO kompletnu liniju.iste večeri su je obili a mi smo komentarisali - ode elektrotehna a čuvali je preko 3 mjeseca.
Pazi ovo.Trg Pere Kosorića,nekoliko dana poslije borbe 21 aprila.Stakla na sve strane tako da nisi u stanju u vojničkim čizmama ići po asfaltu-koliko je klizavo i opasno.Bunker,na brzinu sklepan u radnji koja gleda prema željinom stadionu,i nas par u njemu.Do nas je samoposluga - krcata robom.Izlozi porazbijani.Sva trojca smo novi tako da cvikamo jedan od drugog.Utom dolazi žena i plače kako joj je stan granatiran i kako joj je sva hrana otišla u helać.Mi se sažalimo i kažemo joj da uđe slobodno i da ponese djeci hrane.Gladan ja ko pašče a nesmijem da uđem,može me ko snimiti ili ošmekati pa najebah.Uglavnom,nakon sedam dana sve manje i manje robe u toj radnji.Kako koja smjena tako se nalaze i opravdanja što je neko nešto odnio.Na kraju ti nas trojca levata po prvi put zakoračimo u tu radnju i vidimo haos.Ostalo najviše toalet papira,sapuna,nekakvi gaća i gluposti koje nikom ne trebaju.Nađosmo dva nareska ispod police i dvije sarajevske pive.E to ti je naš čitav hajr od pune radnje.
Malo dalje je bila elektrotehna.Puna ko šipak ali zamandaljena gelenderima pa niko nije smio ništa da uzme.Bila je čitava sve do početka jula kad smo predali lokalnom TO kompletnu liniju.iste večeri su je obili a mi smo komentarisali - ode elektrotehna a čuvali je preko 3 mjeseca.
- Oligarh
#643 Re: Pocetak rata u Sarajevu
.
Last edited by Oligarh on 18/12/2014 19:14, edited 1 time in total.
- Oligarh
#644 Re: Pocetak rata u Sarajevu
2x sam pročitao ovaj tvoj post i vrtim film po glavi i odmotavam stvari. Ja pojma nisam imao šta nam se dešavalo po gradu, jer sam na brdu bio gore, iako živim u srcu grada. Kada bi sišao, nisam izlazio iz kuće tako da me sve ono što sam čuo, sve ovo što ti pišeš mi sada samom meni dođe da se osjećam kao popišan nakon svega. Ja sam bio klinac od 18 godina koji je rat shvatio kao borbu, a ne kao pljačakanje. Upisao sam već ranije da sam par puta razgovarao sa ljudima koji su bili sa supreotne strane i sticajem okolnosti su imali isti put kao i ja. Rov, čuvaj glavu, brani se, bori se kada napadaš. Pričao sam dugo sa njima, jer danas istim tim sticajem okolnosti smo čak i poslovni partneri. Vjeruj mi da su epilozi svih tih priča su samo naši kiseli osmijesi. Pričali su mi ono što su čuli o firmama kao što je sds-ov Centrex, SelktImpex, Tintori, Bjelice, Mandiće...Oligarh wrote:PM72 wrote:Smijem se u život opkladiti da Juka ništa nije LIČNO ukrao.Ono,da je on negdje ušao u radnju pa tovario.On je bio vlast,zapalo ga i komotno je mogao staviti svoj potpis da se izuzima to i to za potrebe "specijalnih jedinica Armije BiH",kako se to zvalo u ono doba."Naredio Juka" bila je deviza njegovih klošara i lopovčića a to niko nije smio provjeriti kod "generala".Prilikom pretresa moje zgrade (čak i mog stana iako sam bio pripadnik MUP- i još na Trgu Pere Kosrića) pojedinici iz te njegove falange (to bi bio najtačniji opis te vojske) nekim ljudima su kupili zlato i marke.Većinom kod komšija Srba.Garantujem ti životom,da je on to doznao - pucao bi im u koljena.Nije bilo bacanja kroz prozor što mu često pripisuju niti klasičnog maltretiranja,silovana ili pljačke kako su to radile kolege iz VRS (prilikom upada po muslimanskim selima ili stanovima).Onu su to radili na šanerski način,šatro pretresaju ladice i ormare pa zalape marke ili zlato dok domaćin ne gleda.moguce da je krao pa dijejio jer je volio taj zonfa pred kamerama. Moguce je sto kazes sto opet ne znaci da nije krao.
Ma strašno duga priča. I zato se ja danas borim i protiv genralizacije i protiv mržnje. Na svoj mali način. Znam koliko znam, osjetim na sebi (teško sam ranjen 1995. u deblokadi), ma sve znam... I zato nikada svom dijetetu ne bih dozvolio da ga mržnja vodi i da svakog Srba naziva četnikom, svakog Hrvata ustašom. Taj krug mržnje se mora jednom prekinuti, a najbolje ga možemo mi koji smo to iskusili prekinuti. Jer ja se sada osjećam glupim i jadnim, jer su mi iza leđa mnogi radili, kao i tebi, kao nama sličnima. A ja ako ne uplatim zdravstveno sebi ne mogu se otići liječiti, jer nisam nikada htio rvi status, a rane me i danas znaju vraški boliti.
- smurf
#645 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vec sam napisao na nekoj srodnoj temi, jebi ga, neko se borio ZA a neko PROTIV.
- Ali Kemal
#646 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Al ipak seremmakse seljanko makse wrote:A ovaj Kemal bas sere, ajde ja ne znam tu sitaciju kako je gdje bilo i to
pazi meni je vise nego jasna situacija u BiH i zbog toga zelim da se to promijeni, a moze da se promijeni jedino i samo jedino ako ulazemo u razvoj tolerancije.makse seljanko makse wrote:Al da bi dobio pravu sliku ljudi u ovoj drzavi
Najvise me iritira parola Oprastamo, ali ne zaboravljamo, koja nikakvog smisla nema
Rekao bih da te historija nije nicemu naucila, ali ti si najmanje tomu kriv, nego je takav sistem, pa i mentalitet.makse seljanko makse wrote:Ja nisam nacionalista,nisam ni vjernik da padam na tu ublehasku pricu al vrlo dobro znam ko je ko,ne zato jer mi smeta neki Dragan ili NIkola nego jednostavno nas je historija tome naucila.
Mogli bi reci da je historija naucila nesto Nijemce i Francuze, koji su od neprijatelja, Francuza je poginulo samo u prvo svjetkosm ratu 1.4 miliona, a sada su saveznici, imaju zajednicku valutu itd.
- Koshpa
#647 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Da ponovim pitanje, pa ako moze odgovor
Ne razumijem se bas u baterije osim one u daljinskom a koliko se sjecam bilo je nekih minobacaca i u meteroloskoj na Bjelavama, znam kad je akcija neka bila na Trebevicu da su djelovali ti isti minobacaci.
Koshpa wrote:Prve barikade u Martu.
Zvoni telefon u 6h ujutru sto nikad za zivota nije zazvonio, mi u kuci svi na noge, stari se javio na telefon i njegov jeran koji je zivio na Bistriku javlja da je grad blokiran i da niposto ne idu na poso. Sjecam se da je Hayat taj dan uzivo prenosio te barikade tamo na Bistriku oko druge vojne.
Pitanje za Dozera i Ramzesa nase prvoborce, muci me prica s pocetka rata a to je da su cetnici krenuli iz pravca Kozje cuprije sa "nekoliko" tenkova i da je Juka srusio onaj mali mostic na darivi gdje se spajaju Moscanica i Miljacka i time navodno "spasio" padanje grada blickrigom. Istina ili mit ?
Ne razumijem se bas u baterije osim one u daljinskom a koliko se sjecam bilo je nekih minobacaca i u meteroloskoj na Bjelavama, znam kad je akcija neka bila na Trebevicu da su djelovali ti isti minobacaci.
- uglavnomja
#648 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Koshpa wrote:Da ponovim pitanje, pa ako moze odgovor
Koshpa wrote:Prve barikade u Martu.
Zvoni telefon u 6h ujutru sto nikad za zivota nije zazvonio, mi u kuci svi na noge, stari se javio na telefon i njegov jeran koji je zivio na Bistriku javlja da je grad blokiran i da niposto ne idu na poso. Sjecam se da je Hayat taj dan uzivo prenosio te barikade tamo na Bistriku oko druge vojne.
Pitanje za Dozera i Ramzesa nase prvoborce, muci me prica s pocetka rata a to je da su cetnici krenuli iz pravca Kozje cuprije sa "nekoliko" tenkova i da je Juka srusio onaj mali mostic na darivi gdje se spajaju Moscanica i Miljacka i time navodno "spasio" padanje grada blickrigom. Istina ili mit ?
prvi put cujem
mislim kozja cuprija nije bas moj kraj, imam neke rodbine oko vjecnice, ali ovaj most nikad niko nije spomenuo, i to jos juka
hebote, nije to njegov rejon bio, on je poceo oko druge gimnazije, gdje je stanovao, pa laganini prema dole, stari grad je imao svoje snage.
fakat, ako neko nesto zna, neka podijeli, da skinem mrak sa ociju
- uglavnomja
#649 Re: Pocetak rata u Sarajevu
i koji "mostic" ?
kakav mostic moze izdrzati tenk
kakav mostic moze izdrzati tenk
- armin071
#650 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Interesantan tok teme. "Braca" se homogeniziraju valjda zbog ugrozenosti, a u gradu od oko 300000 ljudi nadjose dva sitna krimosa i nacinise ih generalima. Ocekujem u nastavku neizostavne lavove, "ubijali sami sebe", ubijanje "nevinih" sprskih baba sa stanicama po neboderima, sakrivanje vojske po bolnicama......... Rijec ima "Alikemal" a za repliku nek se pripremi njegovo drugo "uglavnomJA"....