Valentin Inzko ALL ABOUT

Post Reply

Valentin Inzko zvani:

Poll ended at 08/07/2009 14:16

Bros
0
No votes
stahor
1
4%
snicla
1
4%
dzekna
2
8%
Sahbaz
4
17%
Hepek
5
21%
EU_GEN PRINCIP
4
17%
Vazda gazda
0
No votes
HVucko
0
No votes
KVISKO
7
29%

Total votes: 24

zlajo

#626 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zlajo »

Prpa.ba wrote:Ja ne vidim zasto ovoliko kukanje i strahovi i nekakav bijes (mada je to bijes pravednika) zbog najavljenog odlaska OHR-a. Ja licno mislim da nam se nista bolje nije i nece moci desiti, a da je bilo pravde, desilo bi se i ranije :)

Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci su "fulili" historijsku sansu koja im se pruzila od 1996. pa do 2005. godine.
Po prvi put su imali vlastitu vojsku pod vlastitom komandom, vlastitu Federaciju i Kantone, gotovo nikakvo tutorstvo "odozgo", milijarde dolara donacija koje su dolazile, i ogromnu blakonaklonost svijeta, desetke hiljada ljudi koji bi se krenuli vracati na teritorije pod privremenom okupacijom, tj. RS.
Ekonomija je krenula u obnovu i nevjerovatne perspektive su se otvarale pred Federacijom.

Medjutim, tu u igru upadaju od naroda birani predstavnici, poznatiji kao "nasi" politicari. Umjesto ekonomskog buma i modernog drustva, desila se regresija u robovlasnicki kapitalizam kroz kriminalnu privatizaciju kojom su ekonomski unistili vlastiti narod i entitet. Poslijeratni optimizam je nestao, vojska je prebacena na "drzavni" nivo, "popularnost" u svijetu nam je opala a donacije su, naravno, popljackane. Povratnici su postali stalno glasacko tijelo SDA u Federaciji i prica o povratku je zavrsena. Narod se je planski ucinilo ovisnim o socijalnoj pomoci, kako bi bio sto podloznije biracko tijelo, tu je zavrsena i prica o ekonomiji.

Umjesto da preuzmemo odgovornost za vlastitu sudbinu kao sto smo to uradili 1. marta 1992., mi smo se povukli pred najezdom kriminalnog olosa unutar vlastitih redova i pred opcim uvjerenjem da ce svijet obaviti posao za nas.

Zato danas, 2009. godine, umjesto ekonomski jake i stabilne Federacije sa vlastitim Oruzanim snagama, koje zahvaljujuci nasim vlastitim parama i lobiranju u svijetu, svakog momenta mogu preci entitetsku liniju i obaviti sto se obaviti mora, i Republike Srpske u kojoj je ekonomija u potpunosti diktirana od strane Federacije, i u kojoj pod zastitom vlastitih policijskih jedinica zive deseci i stotine hiljada povratnika, vecinom mladih koji su spremni stati u odbranu domovine, imamo to sto imamo.

Naivnim i glupim sanjarijama o Drzavi BiH, i gledanjem na drzavni nivo, zanemarili smo, zapostavili i na koncu unistili Federaciju koja je, htjeli mi to ili ne, nasa. I sada se to vraca kao bumerang, koji se ostaviti jako krvav trag na nasem bicu.

Odlazak OHR-a ce nas prisiliti da po prvi put poslije 1992. razmisljamo svojom glavom, a ne glavom Alije,Sulejmana, Harisa, Zlatka i Visoke Glavesine.
Mozda se jos ima sta spasiti.
Da se moglo sto vise napraviti, napravilo bi se. Ali nije, a niti ce, jer ne postoje uvijeti za tako sto. Nisu uvijeti samo novac i donacije, nego i ljudi, njihovo znanje, sposobnosti, iskustvo, zrelost,... Proslo je 14 godina od rata i svijetu se u tih 14 godina pokazalo da gradani BiH nisu u stanju (i pored ogromne novcane i moralne pomoci) uspostaviti jednu koliko toliko normalnu i stabilnu drzavu. Ocekivati da ce mozda u narednih 14 godina biti bolje...... Kome su potrebne te iluzije?...Evropi i USA-u? Da su oni toliko naivni ne bi to bile vodece drzave u svijetu.... Gradanima BiH? Da lakse izdrze sa svojom svakodnevnicom, mozda?
Eto procitaj komentare pojedinih koji govore o radikalizaciji ...i to ni manje ni vise nego islamskoj u sred Evrope....
I sta ocekivati od drzave koju bi npr. takvi vodili....
memo70

#627 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by memo70 »

pa sta fali islamskoj usred evrope,dovoljno su i oni harali afrikom i azijom,klali i ubijali ti ugledni evropljani.nam unija ne treba.islam nije opasnost za njih,nama treba samo pravda i nista vise,ali oni nam je nece dati,jer su ogrezli u genocidu i krvi kroz vijekove.
zgembo_sa

#628 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

kijameta wrote:Mi nikada nismo organizirali Bosanski sabor ni pokusali sa tom politikom,mi smo od 96 presli na dogovaranje sa cetnicima i ustasama a potpuno politicki neutralisali lojalne Srbe,Hrvate,Bosance i ostale. Bosnjaci su premalen narod da bi se mogli odreci svih tih kategorija ljudi,jer oni cine barem trecinu probosanskog fronta.Glupo je samog sebe sa bosanskog svedrzavnog nivoa, reducirati na bosnjacki nacionalni
Nidje veze vala. Ako je iko vjerovao i radio na Bosanskoj ideji, to su Bosnjaci. Pa eto ti primjer Zeljke Komsica. Zar mislis da su Bosnjaci za njega glasali da bi nekome napakostili? Za njega su glasali Bosanski patrioti. A sto se tice ove "trecine probosanskog fronta" to nije ni blizu, osim Bosnjaka, u BiH mozda imas jos otprilike max. 1% stanovnistva koje je probosanski orjentisano.

kijameta wrote:Ja znam da nam EUropa nije saveznik ali nam je jedina opcija da pokusamo od njih napraviti saveznika.
E jesi naivan. Pa mi se u njih uzdamo 17 godina i nista. I ti bi jos da pokusavas. Nema od njihove podrske i pomoci nista, zaboravi.
kijameta wrote:USA nam je saveznik i prijatelj,bio i ostao.
Od tog prijateljstva mi nemamo nista, osim sto su nam instalirali genocidni entiet.
kijameta wrote:Iransku pomoc koju pominjes je stitila USA mornarica,inace ni jedan komad oruzja ne bi stigao u Bosnu.
Ma jasta, na kasicicu, da slucajno ne bi stali na svoje noge. Sto se ranije nisu ukljucili, sto su glasali za podizanje embarga na oruzje. Ne treba idealizirati Ameriku, jer i ona ima svoj udio u sranju koje nam se desilo.
kijameta wrote:I Iranci nisu dzaba davali pomoc,nego su htjeli ovdje instalirati spijunsku baze,koja je presjecena od strane USA(Pogorelica) tada je USA dala ultimatum bosnjackoj strani i Izetbegovic se bez trunke razmisljanja izmedzu Irana i USA odlucio za USA.
Daj ba ne budi neozbiljan. Ta Pogorelica je jedan smijesan kamp za obuku i nista vise. Nikakve spijunske baze i sl. Amerima je smetalo sto su tu radili instruktori njima mrskog Irana (isto kao sto smo imali i americke instruktore iz MPRI) i to je to. Nikakvog interesa Iran u tome nije imao, sto je i pokazao kad se bez rijeci povukao.
kijameta wrote:Iranska prica je gotova,sto se tice BiH.
Ako budemo pokusali da budemo trn u oku Evrope ,Evropa ce dati odrijesene ruke svojim slugama-Srbima,da taj trn odstrane.
A gdje da nas odstrane :) Mi nemamo rezervnih domovina. Nas mogu samo pritisnuti uz zid i natjerati nas da posegnemo za ocajnickim potezima, pa da dobiju Palestinu u srcu Evrope. Vec smo mi njima trn u oku i vec su oni davali odrijesene ruke Srbima da nas odstrane. Samo smo mi veliki trn...
memo70

#629 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by memo70 »

zgembo slazem se sa tobom :bih:
MisticnaNebuloza

#630 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by MisticnaNebuloza »

zgembo_sa wrote: Evropu kao saveznika zaboravi, ta ista Evropa je dozvolila da se desi genocid (da ne kazem da su i namjerno branili da se on sprijeci), Ameriku ocito boli ona stvar za nas, tako da smo ti mi sad prakticno bez saveznika. Ako cemo iskreno, prisjecajuci se rata, jedini iskreni saveznici koji nisu ama bas nista trazili zauzvrat za svoju pomoc, su bili Iranci. Posto su isti veliki trn u oku i Evropi i Americi, onda mozda malo razmisle o tome da li im se isplati vise imati Bosnjake i BiH u EU ili dobiti mini Iran u sred Evrope.

Bosanski sabor nazalost ne bi upalio i ne bi zaintrigirao nikoga. Pa mi od 92' pokusavamo s tom politikom, a od Evrope i svijeta dobijamo samo podrsku genocidu, fasizmu, getoizacijju itd. Evropu je jedino strah Islama i njegovog jedinstva, kod nas uoblicenog u Bosnjackom narodu.

Pod hitno nam treba bas Bosnjacki sabor gdje ce se jasno i konkretno definisati ciljevi i teznje Bosnjackog naroda. Naravno to ne znaci odustajanje od Bosanske ideje, vec iskljucivo homogeniziranje s ciljem stvaranja snaznijeg politickog fronta za ocuvanje ove drzave koja se opet nasla na pragu cijepanja od strane hrvatskog i srpskog fasistickog pokreta, podpomognutog evropskim fasizmom. Mozda nekome ovo izgleda kao pretjerivanje, ali situacija danas u pogledu evropskog stava prema Bosni i Hercegovini nije nimalo drugacija nego 1992. godine. i to je vec alarmantno. Ne smijemo dozvoliti da opet nespremni docekamo agresiju...
Nesto se i ne sjecam da nam je Iran bio od tolike pomoci 92-95. Iskreno, ne razumijem zasto ignorises bombardovanje srpskih militarnih polozaja od strane SAD krajem rata? Okretanje prema Iranu koje ti predlazes je i suvise riskantno kad se uzme u obzir da nam oni ne mogu biti od neke velike pomoci (osim one materijalne mozda), te da bi nam okretanje prema Iranu zatrovalo sve vode u Washingtonu.
Hunkar

#631 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Hunkar »

MisticnaNebuloza wrote:
zgembo_sa wrote: Evropu kao saveznika zaboravi, ta ista Evropa je dozvolila da se desi genocid (da ne kazem da su i namjerno branili da se on sprijeci), Ameriku ocito boli ona stvar za nas, tako da smo ti mi sad prakticno bez saveznika. Ako cemo iskreno, prisjecajuci se rata, jedini iskreni saveznici koji nisu ama bas nista trazili zauzvrat za svoju pomoc, su bili Iranci. Posto su isti veliki trn u oku i Evropi i Americi, onda mozda malo razmisle o tome da li im se isplati vise imati Bosnjake i BiH u EU ili dobiti mini Iran u sred Evrope.

Bosanski sabor nazalost ne bi upalio i ne bi zaintrigirao nikoga. Pa mi od 92' pokusavamo s tom politikom, a od Evrope i svijeta dobijamo samo podrsku genocidu, fasizmu, getoizacijju itd. Evropu je jedino strah Islama i njegovog jedinstva, kod nas uoblicenog u Bosnjackom narodu.

Pod hitno nam treba bas Bosnjacki sabor gdje ce se jasno i konkretno definisati ciljevi i teznje Bosnjackog naroda. Naravno to ne znaci odustajanje od Bosanske ideje, vec iskljucivo homogeniziranje s ciljem stvaranja snaznijeg politickog fronta za ocuvanje ove drzave koja se opet nasla na pragu cijepanja od strane hrvatskog i srpskog fasistickog pokreta, podpomognutog evropskim fasizmom. Mozda nekome ovo izgleda kao pretjerivanje, ali situacija danas u pogledu evropskog stava prema Bosni i Hercegovini nije nimalo drugacija nego 1992. godine. i to je vec alarmantno. Ne smijemo dozvoliti da opet nespremni docekamo agresiju...
Nesto se i ne sjecam da nam je Iran bio od tolike pomoci 92-95. Iskreno, ne razumijem zasto ignorises bombardovanje srpskih militarnih polozaja od strane SAD krajem rata? Okretanje prema Iranu koje ti predlazes je i suvise riskantno kad se uzme u obzir da nam oni ne mogu biti od neke velike pomoci (osim one materijalne mozda), te da bi nam okretanje prema Iranu zatrovalo sve vode u Washingtonu.
iran je jedini slao oruzje i par generala savjetnika (na veoma kratko vrijeme) jer ih boli neka stvar za unovim embargom :D i hvala im, nisu nam instalirali nikakve ekstremiste, nego bratski pomogli, ali nama definitivno ne bi bilo pametno okretati se iranu ... nit iran zna sta ce sa nama (imaju oni dovoljno svojih problema), nit mi ne znamo sta cemo sa njima. pusti iran. bolje traziti lokalne saveze. recimo, sa hrvatima iskoristiti mesica i neke politicare pa sa njima cvrst savez praviti. ili lobirati u americi -- tamo ko pametno lobira dobije sve (vidi: kosovo). ima vremena -- ne puno, ali ima. samo ga trebamo dobro iskoristiti.

btw. ne mjesajte mundzose i irance -- ti se mrze medjusobno vise neg sto mrze usa zajedno :D
zgembo_sa

#632 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

MisticnaNebuloza wrote:Nesto se i ne sjecam da nam je Iran bio od tolike pomoci 92-95. Iskreno, ne razumijem zasto ignorises bombardovanje srpskih militarnih polozaja od strane SAD krajem rata? Okretanje prema Iranu koje ti predlazes je i suvise riskantno kad se uzme u obzir da nam oni ne mogu biti od neke velike pomoci (osim one materijalne mozda), te da bi nam okretanje prema Iranu zatrovalo sve vode u Washingtonu.
Pa ne sjecas se zato sto ne znas. Ne znas odakle novac i oruzje kojim smo se branili. Bombardovanje je doslo kasno, kasno, prekasno. Da nam nisu branili da se branimo potrebe za bombardovanjem ne bi ni bilo.

Pa evo sta ti predlazes? Evropa i Amerika nam ne pomazu, naprotiv, ocito podilaze fasizmu. Ja kazem da trebamo zaostriti situaciju, makar zaprijetiti okretanjem prema istocnim saveznicima, posto od zapadnih nikakve fajde. Pa da vidimo na cemu smo. Mi drugih aduta za pregovore vise nemamo.
kijameta

#633 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by kijameta »

zgembo_sa wrote:
kijameta wrote:Mi nikada nismo organizirali Bosanski sabor ni pokusali sa tom politikom,mi smo od 96 presli na dogovaranje sa cetnicima i ustasama a potpuno politicki neutralisali lojalne Srbe,Hrvate,Bosance i ostale. Bosnjaci su premalen narod da bi se mogli odreci svih tih kategorija ljudi,jer oni cine barem trecinu probosanskog fronta.Glupo je samog sebe sa bosanskog svedrzavnog nivoa, reducirati na bosnjacki nacionalni
Nidje veze vala. Ako je iko vjerovao i radio na Bosanskoj ideji, to su Bosnjaci. Pa eto ti primjer Zeljke Komsica. Zar mislis da su Bosnjaci za njega glasali da bi nekome napakostili? Za njega su glasali Bosanski patrioti. A sto se tice ove "trecine probosanskog fronta" to nije ni blizu, osim Bosnjaka, u BiH mozda imas jos otprilike max. 1% stanovnistva koje je probosanski orjentisano.

kijameta wrote:Ja znam da nam EUropa nije saveznik ali nam je jedina opcija da pokusamo od njih napraviti saveznika.
E jesi naivan. Pa mi se u njih uzdamo 17 godina i nista. I ti bi jos da pokusavas. Nema od njihove podrske i pomoci nista, zaboravi.
kijameta wrote:USA nam je saveznik i prijatelj,bio i ostao.
Od tog prijateljstva mi nemamo nista, osim sto su nam instalirali genocidni entiet.
kijameta wrote:Iransku pomoc koju pominjes je stitila USA mornarica,inace ni jedan komad oruzja ne bi stigao u Bosnu.
Ma jasta, na kasicicu, da slucajno ne bi stali na svoje noge. Sto se ranije nisu ukljucili, sto su glasali za podizanje embarga na oruzje. Ne treba idealizirati Ameriku, jer i ona ima svoj udio u sranju koje nam se desilo.
kijameta wrote:I Iranci nisu dzaba davali pomoc,nego su htjeli ovdje instalirati spijunsku baze,koja je presjecena od strane USA(Pogorelica) tada je USA dala ultimatum bosnjackoj strani i Izetbegovic se bez trunke razmisljanja izmedzu Irana i USA odlucio za USA.
Daj ba ne budi neozbiljan. Ta Pogorelica je jedan smijesan kamp za obuku i nista vise. Nikakve spijunske baze i sl. Amerima je smetalo sto su tu radili instruktori njima mrskog Irana (isto kao sto smo imali i americke instruktore iz MPRI) i to je to. Nikakvog interesa Iran u tome nije imao, sto je i pokazao kad se bez rijeci povukao.
kijameta wrote:Iranska prica je gotova,sto se tice BiH.
Ako budemo pokusali da budemo trn u oku Evrope ,Evropa ce dati odrijesene ruke svojim slugama-Srbima,da taj trn odstrane.
A gdje da nas odstrane :) Mi nemamo rezervnih domovina. Nas mogu samo pritisnuti uz zid i natjerati nas da posegnemo za ocajnickim potezima, pa da dobiju Palestinu u srcu Evrope. Vec smo mi njima trn u oku i vec su oni davali odrijesene ruke Srbima da nas odstrane. Samo smo mi veliki trn...
Nikada Bosnjaci nisu napravili probosanski sabor niti su djelovalo previse probosanski,jedan od glavnih razloga sadasnjega poprilicno loseg stanja u kojem se Bosna nalazi je bosnjacko zatvaranje u tor i islamizacija.Lojalno Srbi,lojalni Hrvati,bosanski pravoslavci i katolici,ljudi iz mjesanih brakova i u mjesanim brakovima,Bosanci,ostali(Jevreji,Makedonci,Crnogorci.Slovenci,Ukrajinci,Romi,Cesi i ostalih 30-ak narodnosti) cine puno vise od 1% stanovnistva. A posebno cine vise u kvalitenom smislu,jer su u prosjeku obrazovaniji od Bosnjaka a koliko me sjecanje iz proslog rata sluzi i mnogo veci patrioti i borci od Bosnjaka.
Svako pominjane Irana je znak maloumnosti,Iran je svjetski negativac broj 1 u danasnjem svijetu. Isto vazi za iransku pomoc u proslom ratu.Prosao sam obuku kod iranskoga generala Aziza,naucio sam par dobrih fora,koje su mi cak i valjale u ratu ali porediti takve zajebancije sa USA zracnim stitom i USA zracnim udarima je stvarno maloumno.USA mornarica je blokirala Jadran i solidnu JNA mornaricu,svaki komad iranskoga oruzja je dosao uz dozvolu i pomoc USA i USA pritisak na Hrvatsku da ga propusti. Cak i kolicina oruzja i kvalitet onoga sto su nam slale USA i Iran je neuporediv.Iranci su slali nekompatibilne i zastarjele falovke,protivavionske topove i slicnu sicu a USA najsavrsenije prislusno-kominakacione sisteme.Ali dzaba ja to tebi pricam,nisi ti to ni vidio ni upotrebljavao,sto veci dzamijas - automatski to veci podrumas.
Pitas se gdje cemo Bosnjaci otici ako izgubimo podrsku Evrope i USA i Srbi dobiju slobodne ruke. ?? U JAMU.Necemo ratovati protiv civiliziranoga Izraela,nego protiv Srba i Srbije.A radio sam godinama na masovnim grobnicama, i iz iskustva ti mogu reci da ogroman broj Bosnjaka mozes zgurati u relativno malu jamu.
zgembo_sa

#634 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

kijameta wrote:Nikada Bosnjaci nisu napravili probosanski sabor niti su djelovalo previse probosanski,jedan od glavnih razloga sadasnjega poprilicno loseg stanja u kojem se Bosna nalazi je bosnjacko zatvaranje u tor i islamizacija.Lojalno Srbi,lojalni Hrvati,bosanski pravoslavci i katolici,ljudi iz mjesanih brakova i u mjesanim brakovima,Bosanci,ostali(Jevreji,Makedonci,Crnogorci.Slovenci,Ukrajinci,Romi,Cesi i ostalih 30-ak narodnosti) cine puno vise od 1% stanovnistva. A posebno cine vise u kvalitenom smislu,jer su u prosjeku obrazovaniji od Bosnjaka a koliko me sjecanje iz proslog rata sluzi i mnogo veci patrioti i borci od Bosnjaka.
E vala vece gluposti odavno ne procitah na forumu. Covjece jesi li ti svjestan kakve gluposti pises? Imas popis stanovnistva stari pa vidi koliko se ljudi izjasnilo nacionalno neutralno. Pa onda uzmi da su zapadne zemlje masovno primale u svoje drzavljanstvo kako u ratu tako i narocito poslije rata upravo te mijesane brakove pa razmisli jos jednom. Mozda si ti iz jednog takvog braka pa ti se cini da vas ima puno, ali realno cinite jednu brojku koja se izrazava promilima. A ova glupost o kvalitetu, pameti, hrabrosti mjesanaca mi je vrh :) Pravi nacizam, i to u svom naijzvornijem obliku.

kijameta wrote:Svako pominjane Irana je znak maloumnosti,Iran je svjetski negativac broj 1 u danasnjem svijetu. Isto vazi za iransku pomoc u proslom ratu.Prosao sam obuku kod iranskoga generala Aziza,naucio sam par dobrih fora,koje su mi cak i valjale u ratu ali porediti takve zajebancije sa USA zracnim stitom i USA zracnim udarima je stvarno maloumno.USA mornarica je blokirala Jadran i solidnu JNA mornaricu,svaki komad iranskoga oruzja je dosao uz dozvolu i pomoc USA i USA pritisak na Hrvatsku da ga propusti. Cak i kolicina oruzja i kvalitet onoga sto su nam slale USA i Iran je neuporediv.Iranci su slali nekompatibilne i zastarjele falovke,protivavionske topove i slicnu sicu a USA najsavrsenije prislusno-kominakacione sisteme.Ali dzaba ja to tebi pricam,nisi ti to ni vidio ni upotrebljavao,sto veci dzamijas - automatski to veci podrumas.
I ja bi na tvoje uvrede trebao sad da uzvratim pa da dobijem ban? Neka hvala. Znas ti dobro kakve si gluposti napisao. Eto vazniji su americki prislusni uredjaji od protivtenkovskog oruzja. Nemoj supljirat majke ti. Ima nas ovdje koji smo prezivjeli tu agresiju, koji smo na ledjima preko piste prenosili IRANSKO oruzje, dok su ameri zajedno sa ostalim zapadnjacima samo izrazavali zabrinutost raznoraznim rezolucijama i pozivali na mir (a usput glasali za embargo na oruzje).
kijameta wrote:Pitas se gdje cemo Bosnjaci otici ako izgubimo podrsku Evrope i USA i Srbi dobiju slobodne ruke. ?? U JAMU.Necemo ratovati protiv civiliziranoga Izraela,nego protiv Srba i Srbije.A radio sam godinama na masovnim grobnicama, i iz iskustva ti mogu reci da ogroman broj Bosnjaka mozes zgurati u relativno malu jamu.
Ne pitam se ja uopste, mi podrsku Evrope i USA nismo nikad ni imali u pravom smislu. Dobili smo kvazipodrsku samo onda kad smo dovoljno ojacali da su se poceli bojati da cemo stvar preuzeti u svoje ruke.

A to "iskustvo" si mogao samo steci kod cetnika, pa eto, ako je tako nek ti je na dusu.
MisticnaNebuloza

#635 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by MisticnaNebuloza »

zgembo_sa wrote:Pa evo sta ti predlazes? Evropa i Amerika nam ne pomazu, naprotiv, ocito podilaze fasizmu. Ja kazem da trebamo zaostriti situaciju, makar zaprijetiti okretanjem prema istocnim saveznicima, posto od zapadnih nikakve fajde. Pa da vidimo na cemu smo. Mi drugih aduta za pregovore vise nemamo.
Kao sto rekoh, od Irana mozemo samo na materijalnu pomoc racunati, njihova politicka podrska nam ne bi nista znacila. Tu materijalnu pomoc mozemo dobiti od njih i bez nekog velikog okretanja, pozivanja. U svakom slucaju, ne smijemo otudjiti se od Amerike kao saveznika - to bi nas mnogo kostalo, pogotovo ako uzmes u obizr da bi srpska strana imla podrsku od Rusije. Isto tako mislim da generalizujes sto se Evrope tice. EU je do juce bila samo ekonomska zajednica, kad i gdje su to oni jos ucestvovali na strani nekoga u nekom konfliktu? Pocetkom devedestih evropske zemlje su bile podijeljene po pitanju kako treba postupati prema konfliku u bivsoj Yu. Dodao bih jos to da su Britanija i Francuska bile pod zabludom da bi podrskom pro-Bosanske strane u ratu ojacali Njemacku za koju ih je bio strah da poslije ujedinjenja sa DDR-om se ne vrati starim teznjama ka moci. U drugim rijecima, evropska neutralnost u ratu 92-95 je imala i neku evropsku politicku dimenziju.
zgembo_sa

#636 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

MisticnaNebuloza wrote:
zgembo_sa wrote:Pa evo sta ti predlazes? Evropa i Amerika nam ne pomazu, naprotiv, ocito podilaze fasizmu. Ja kazem da trebamo zaostriti situaciju, makar zaprijetiti okretanjem prema istocnim saveznicima, posto od zapadnih nikakve fajde. Pa da vidimo na cemu smo. Mi drugih aduta za pregovore vise nemamo.
Kao sto rekoh, od Irana mozemo samo na materijalnu pomoc racunati, njihova politicka podrska nam ne bi nista znacila. Tu materijalnu pomoc mozemo dobiti od njih i bez nekog velikog okretanja, pozivanja. U svakom slucaju, ne smijemo otudjiti se od Amerike kao saveznika - to bi nas mnogo kostalo, pogotovo ako uzmes u obizr da bi srpska strana imla podrsku od Rusije. Isto tako mislim da generalizujes sto se Evrope tice. EU je do juce bila samo ekonomska zajednica, kad i gdje su to oni jos ucestvovali na strani nekoga u nekom konfliktu? Pocetkom devedestih evropske zemlje su bile podijeljene po pitanju kako treba postupati prema konfliku u bivsoj Yu. Dodao bih jos to da su Britanija i Francuska bile pod zabludom da bi podrskom pro-Bosanske strane u ratu ojacali Njemacku za koju ih je bio strah da poslije ujedinjenja sa DDR-om se ne vrati starim teznjama ka moci. U drugim rijecima, evropska neutralnost u ratu 92-95 je imala i neku evropsku politicku dimenziju.
Dobro, a sta se promijenilo u pogledu Evropske podrske? U cemu mi vidimo to americko saveznistvo?
Abacija

#637 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Abacija »

zgembo_sa wrote:I poslije Lajcaka Dodik je dobio novu kuju... Pozitivna stvar je to sto je Tihic napokon skontao da je i on u tom Prudskom procesu yebena stranka (ako se ne predomisli kao sto je vec toliko puta uradio). Bosnjacima preostaje jedino da zaigramo Dodikovu igru, samo radikalno, uspostaviti posebne veze sa islamskim zemljama, posebno sa Iranom i Turskom, zaprijetiti stvaranjem Islamske dzamahirije... Uspostaviti poseban, ogroman finansijski fond za naseljavanje manjeg entieta, pri cemu bi se islo na otvaranje sto veceg broja preduzeca, uspostaviti znacajne poticaje za novorodjencad (recimo 1500 KM po djetetu). Pa da vidimo Evropu hoce li nastaviti sa svojom kurvanjskom politikom.
Koji si ti salonac. :roll:
zgembo_sa

#638 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Imas li bolji kec u rukavu?
Andrej4MRN7H

#639 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Andrej4MRN7H »

Nemojte tako crno gledati,bilo je gorih vremena koje smo prezivjeli,ne trebamo mi da lutamo trazeci saveznike boga pitaj gdje,nama trebaju saveznici u susjestvu,trebaju nam demokrate,patrioti...sa onakvim politicarima koje smo u ratu imali,a bili su politicki amateri,opstali smo i ja vjerujem u nas i nas narod.Rekao sam negdje ovdje na forumu,dok nam cetnici ne postave parole i balvane na cestama gdje pise zabranjen ulaz nesrbima,tada ce i oni kojima je ovo stanje snosljivo da se uhvate za glavu i da razmisljaju drugacije.
Radikalizacija srba u entitetu ojacala ih je unutar i u svijetu,nas zbog nase aljkave politike i losih politicara dovela u ovo stanje pred geto.Ako ode OHR tumac Dejtona,mozda da se nesto i radikalnije promjeni u korist demokratskih snaga BiH,jer taj Dejtonski nesporazum vrlo je tesko tumaciti a jos teze implementirati na slucaju BiH.Zato ja mislim da ce se nakon odlaska radikalnije pristupiti rijesavanju sporova u BiH.
ili go ili car! :D
Abacija

#640 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Abacija »

zgembo_sa wrote:Imas li bolji kec u rukavu?
Citava tvoja logika se zasniva na imitiranju Dodika. Ucinilo ti se kako Dodiku ide pa ko velis hocu onako i ja. A sutra da Dodika strpaju u zatvor ili da on izvrsi samoubistvo, hoces li i ti to uraditi?

Treba izvrsiti pritisak na Mjesnu Zajednicu ali ne odlaskom u ekstremizam nego treba biti veci humanista i demokrata od samih zapadnjaka. Sto neko rece, mi trebamo Zapad nauciti sta je demokratija. :bih:
Hunkar

#641 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Hunkar »

Abacija wrote:
Citava tvoja logika se zasniva na imitiranju Dodika. Ucinilo ti se kako Dodiku ide pa ko velis hocu onako i ja. A sutra da Dodika strpaju u zatvor ili da on izvrsi samoubistvo, hoces li i ti to uraditi?
samo sto sad za sad dodiku super ide :D i sve se cini da ce mu u buducnosti ici jos bolje :D tako da ni @zgembina logika nije za odbaciti ...
zgembo_sa

#642 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Abacija wrote:

Treba izvrsiti pritisak na Mjesnu Zajednicu ali ne odlaskom u ekstremizam nego treba biti veci humanista i demokrata od samih zapadnjaka. Sto neko rece, mi trebamo Zapad nauciti sta je demokratija. :bih:
Ti bi humanoscu i demokratijom da vrsis pritisak na zapad? Ne znam bi li se nasmijao ili plakao od muke koliko je moj dobri narod naivan...
Abacija

#643 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Abacija »

Hunkar wrote:
samo sto sad za sad dodiku super ide :D i sve se cini da ce mu u buducnosti ici jos bolje :D tako da ni @zgembina logika nije za odbaciti ...
Ta @zgembina logika je kratkovidna i @Dodik jedva ceka da mu neko pomogne u rasturanju Bosne i Hercegovine jer on sam to ne moze.

Ja sam juce objasnjavao jednom forumasu da se ne moze biti malo trudan pa tako se ne moze pretvarati da si malo ekstreman. Nacionalisticke stranke po Zapadnoj Evropi jedva cekaju na ovako nesto i odmah ce dotrcati u pomoc Dodiku, Tadicu i onamo HDZ-ovcima jerbo ovi brane Evropu od islama. Zar ti hoces da Galijasevic kaze: "eto vidite da sam bio u pravu, svi su oni potencijalni teroristi"? :-)
Abacija

#644 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Abacija »

zgembo_sa wrote: Ti bi humanoscu i demokratijom da vrsis pritisak na zapad? Ne znam bi li se nasmijao ili plakao od muke koliko je moj dobri narod naivan...
Ocigledno ti ne poznajes sve metode demokratije. :roll:
kijameta

#645 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by kijameta »

zgembo_sa wrote:
kijameta wrote:Nikada Bosnjaci nisu napravili probosanski sabor niti su djelovalo previse probosanski,jedan od glavnih razloga sadasnjega poprilicno loseg stanja u kojem se Bosna nalazi je bosnjacko zatvaranje u tor i islamizacija.Lojalno Srbi,lojalni Hrvati,bosanski pravoslavci i katolici,ljudi iz mjesanih brakova i u mjesanim brakovima,Bosanci,ostali(Jevreji,Makedonci,Crnogorci.Slovenci,Ukrajinci,Romi,Cesi i ostalih 30-ak narodnosti) cine puno vise od 1% stanovnistva. A posebno cine vise u kvalitenom smislu,jer su u prosjeku obrazovaniji od Bosnjaka a koliko me sjecanje iz proslog rata sluzi i mnogo veci patrioti i borci od Bosnjaka.
E vala vece gluposti odavno ne procitah na forumu. Covjece jesi li ti svjestan kakve gluposti pises? Imas popis stanovnistva stari pa vidi koliko se ljudi izjasnilo nacionalno neutralno. Pa onda uzmi da su zapadne zemlje masovno primale u svoje drzavljanstvo kako u ratu tako i narocito poslije rata upravo te mijesane brakove pa razmisli jos jednom. Mozda si ti iz jednog takvog braka pa ti se cini da vas ima puno, ali realno cinite jednu brojku koja se izrazava promilima. A ova glupost o kvalitetu, pameti, hrabrosti mjesanaca mi je vrh :) Pravi nacizam, i to u svom naijzvornijem obliku.

kijameta wrote:Svako pominjane Irana je znak maloumnosti,Iran je svjetski negativac broj 1 u danasnjem svijetu. Isto vazi za iransku pomoc u proslom ratu.Prosao sam obuku kod iranskoga generala Aziza,naucio sam par dobrih fora,koje su mi cak i valjale u ratu ali porediti takve zajebancije sa USA zracnim stitom i USA zracnim udarima je stvarno maloumno.USA mornarica je blokirala Jadran i solidnu JNA mornaricu,svaki komad iranskoga oruzja je dosao uz dozvolu i pomoc USA i USA pritisak na Hrvatsku da ga propusti. Cak i kolicina oruzja i kvalitet onoga sto su nam slale USA i Iran je neuporediv.Iranci su slali nekompatibilne i zastarjele falovke,protivavionske topove i slicnu sicu a USA najsavrsenije prislusno-kominakacione sisteme.Ali dzaba ja to tebi pricam,nisi ti to ni vidio ni upotrebljavao,sto veci dzamijas - automatski to veci podrumas.
I ja bi na tvoje uvrede trebao sad da uzvratim pa da dobijem ban? Neka hvala. Znas ti dobro kakve si gluposti napisao. Eto vazniji su americki prislusni uredjaji od protivtenkovskog oruzja. Nemoj supljirat majke ti. Ima nas ovdje koji smo prezivjeli tu agresiju, koji smo na ledjima preko piste prenosili IRANSKO oruzje, dok su ameri zajedno sa ostalim zapadnjacima samo izrazavali zabrinutost raznoraznim rezolucijama i pozivali na mir (a usput glasali za embargo na oruzje).
kijameta wrote:Pitas se gdje cemo Bosnjaci otici ako izgubimo podrsku Evrope i USA i Srbi dobiju slobodne ruke. ?? U JAMU.Necemo ratovati protiv civiliziranoga Izraela,nego protiv Srba i Srbije.A radio sam godinama na masovnim grobnicama, i iz iskustva ti mogu reci da ogroman broj Bosnjaka mozes zgurati u relativno malu jamu.
Ne pitam se ja uopste, mi podrsku Evrope i USA nismo nikad ni imali u pravom smislu. Dobili smo kvazipodrsku samo onda kad smo dovoljno ojacali da su se poceli bojati da cemo stvar preuzeti u svoje ruke.

A to "iskustvo" si mogao samo steci kod cetnika, pa eto, ako je tako nek ti je na dusu.
Hhahahaha,ti si prenosio iransko oruzje preko piste,pa ti si presmijesan.Koje smo to iransko oruzje prenijeli,preko piste :? :? Iranci su svoj odpad i svoje smijesne generale poceli slati tek krajem 92 godine.Vidjeli smo kako su ti strasni iranski generali prosli protiv Talibana u Mazari-Sherifu,Talibani su ih zive pohvatali i objesili za muda.Hhehehe,Bosni treba pjesadijsko oruzje i slicna sica.Pa ti si totalno neobrazovan i neobavijesten.Bosna je 95 mogla izvoziti slicno smece u Iran koliko smo ga stancali.Od USA smo dobili zracni stit koji mi nsimo mogli imati i zracne udare,USA je u 10-ak minuta zracnih udara istovarala na Srbe tezinu oruzja sto nam je Iran poslao od 92 do kraja rata.
Jeli me to na kraju posta nazivas cetnikom,mislim da je to za dovoljno za ban. Ja cu tebe onako kao 'cisti' Bosnjak i kao i drugi forumas,nazvati saloncem,dzamijskim.
zgembo_sa

#646 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Abacija wrote:
zgembo_sa wrote: Ti bi humanoscu i demokratijom da vrsis pritisak na zapad? Ne znam bi li se nasmijao ili plakao od muke koliko je moj dobri narod naivan...
Ocigledno ti ne poznajes sve metode demokratije. :roll:
A koje su to? Izrazicemo zabrinutost pisanjem rezolucija? Uputicemo ostre diplomatske note svim potpisnicima Daytonskog sporazuma? Nije nas odbranila demokratija nego puska u rukama obicnog covjeka, patriote ove drzave. Ja sam prvi za demokratiju, za ravnopravnost, za gradjansko drustvo, ali postoje trenuci kada se takve stvari radi opsteg interesa privremeno gurnu u stranu. Sad je takav trenutak. Ne smijemo opet pasti na isti fazon kao 92'
Nece nas Evropa ni Amerika spasavati. To pokazuju konstantno, ali smo mi ocito potpuno slijepi.

Evo ti mi reci, zar Bosnjaci nisu jedini i najveci faktor jedinstva ove drzave, zar jedini ne pozivaju na suzivot, na gradjenje drzave, jedini glasaju za nenacionalne stranke? I sta nam je to donjelo? Potpunu marginalizaciju, getoizaciju od strane Evrope i njihovu podrsku fasisoidnim secesionistickim snagama.

Ako svi nastupaju radikalno, grabe velikim koracima, a nasa politika je mlitava onda nas nema nigdje. U fudbalu ako protivnik igra brzo onda i ti moras da se prilagodis, inace dok se ti uhavizas u vec je 5:0, a 90ti minut. Ovdje je vec otprilike 2:0 za fasiste, a imamo jos nekih 10tak minuta do kraja utakmice. Ako mislimo da makar izjednacimo rezultat vrijeme je da promijenimo taktiku. (fudbalskim rjecnikom receno)
zgembo_sa

#647 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

kijameta wrote:Hhahahaha,ti si prenosio iransko oruzje preko piste,pa ti si presmijesan.Koje smo to iransko oruzje prenijeli,preko piste :? :? Iranci su svoj odpad i svoje smijesne generale poceli slati tek krajem 92 godine.Vidjeli smo kako su ti strasni iranski generali prosli protiv Talibana u Mazari-Sherifu,Talibani su ih zive pohvatali i objesili za muda.Hhehehe,Bosni treba pjesadijsko oruzje i slicna sica.Pa ti si totalno neobrazovan i neobavijesten.Bosna je 95 mogla izvoziti slicno smece u Iran koliko smo ga stancali.Od USA smo dobili zracni stit koji mi nsimo mogli imati i zracne udare,USA je u 10-ak minuta zracnih udara istovarala na Srbe tezinu oruzja sto nam je Iran poslao od 92 do kraja rata.
Jeli me to na kraju posta nazivas cetnikom,mislim da je to za dovoljno za ban. Ja cu tebe onako kao 'cisti' Bosnjak i kao i drugi forumas,nazvati saloncem,dzamijskim.
Ja u stvari mislim da ti veze nemas o cemu pricas. Vidio ti rata nisi. Garant si negdje u Njemackoj gledao na CNN-u sta se desava i igrao vojne igrice na kompjuteru. Zapitas li se ponekad koje godine su se desili ti zracni udari i zasto bas tada? Siguran sam da ne, jer ti je vojnopoliticka analiza agresije na BiH suplja ko svicarski sir.

A za uvrede americkih idolopoklonika me zaboli lijevo moodo. Ja znam ce mene sacuvati samo moja puska, a tebe tvoji ameri mogu sacuvati samo na filmu.
Abacija

#648 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Abacija »

zgembo_sa wrote: A koje su to? Izrazicemo zabrinutost pisanjem rezolucija? Uputicemo ostre diplomatske note svim potpisnicima Daytonskog sporazuma? Nije nas odbranila demokratija nego puska u rukama obicnog covjeka, patriote ove drzave. Ja sam prvi za demokratiju, za ravnopravnost, za gradjansko drustvo, ali postoje trenuci kada se takve stvari radi opsteg interesa privremeno gurnu u stranu. Sad je takav trenutak. Ne smijemo opet pasti na isti fazon kao 92'
Nece nas Evropa ni Amerika spasavati. To pokazuju konstantno, ali smo mi ocito potpuno slijepi.

Evo ti mi reci, zar Bosnjaci nisu jedini i najveci faktor jedinstva ove drzave, zar jedini ne pozivaju na suzivot, na gradjenje drzave, jedini glasaju za nenacionalne stranke? I sta nam je to donjelo? Potpunu marginalizaciju, getoizaciju od strane Evrope i njihovu podrsku fasisoidnim secesionistickim snagama.

Ako svi nastupaju radikalno, grabe velikim koracima, a nasa politika je mlitava onda nas nema nigdje. U fudbalu ako protivnik igra brzo onda i ti moras da se prilagodis, inace dok se ti uhavizas u vec je 5:0, a 90ti minut. Ovdje je vec otprilike 2:0 za fasiste, a imamo jos nekih 10tak minuta do kraja utakmice. Ako mislimo da makar izjednacimo rezultat vrijeme je da promijenimo taktiku. (fudbalskim rjecnikom receno)
Izgleda da su te iznevjerili oni za koje si godinama glasao pa ti sad nastao kurslus u glavi. Od muke ne znas sta ces pa potezes za prvim sto vidis - a to je Dodik. Pogledaj malo po svijetu koliko radikalizam uspijeva pa ces vidjeti da je kontraproduktivno. Dodik i Tadic samo cekaju taj tvoj radikalizam, to bi im bio kec na desetku.

I na kraju, posto si vec upotrijebio analogiju iz fudbala da ti odgovorim na isti nacin, mozda ces me shvatiti. FIFA je rekla da nek jos jedna baklja padne na teren da ce nam oduzeti bodove ili cak suspendovati. A ti ako ne volis bh reprezentaciju idi pa baci baklju.
kijameta

#649 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by kijameta »

zgembo_sa wrote:
kijameta wrote:Hhahahaha,ti si prenosio iransko oruzje preko piste,pa ti si presmijesan.Koje smo to iransko oruzje prenijeli,preko piste :? :? Iranci su svoj odpad i svoje smijesne generale poceli slati tek krajem 92 godine.Vidjeli smo kako su ti strasni iranski generali prosli protiv Talibana u Mazari-Sherifu,Talibani su ih zive pohvatali i objesili za muda.Hhehehe,Bosni treba pjesadijsko oruzje i slicna sica.Pa ti si totalno neobrazovan i neobavijesten.Bosna je 95 mogla izvoziti slicno smece u Iran koliko smo ga stancali.Od USA smo dobili zracni stit koji mi nsimo mogli imati i zracne udare,USA je u 10-ak minuta zracnih udara istovarala na Srbe tezinu oruzja sto nam je Iran poslao od 92 do kraja rata.
Ja u stvari mislim da ti veze nemas o cemu pricas. Vidio ti rata nisi. Garant si negdje u Njemackoj gledao na CNN-u sta se desava i igrao vojne igrice na kompjuteru. Zapitas li se ponekad koje godine su se desili ti zracni udari i zasto bas tada? Siguran sam da ne, jer ti je vojnopoliticka analiza agresije na BiH suplja ko svicarski sir.

A za uvrede americkih idolopoklonika me zaboli lijevo moodo. Ja znam ce mene sacuvati samo moja puska, a tebe tvoji ameri mogu sacuvati samo na filmu.
Ne odgovori mi ,koje si iransku oruzje prenio preko piste ?????????????? Mjenjas temu,garant si bio pridremao kad su ti u dzamiji vazili o tome. Zracni stit je dignut odmah 92 a sa njom i puna zastita bosanske vojske i bosanske namjenske industrije.Nemam ja nikakve analize,nisam ja,kao ti sjedio u dzamijskom podrumu i pravio analize.Ja sam nosio muda na prodaju po IDC-ima,da bi ti mogao danas fasizam prosipati.
zgembo_sa

#650 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Abacija wrote:
zgembo_sa wrote: A koje su to? Izrazicemo zabrinutost pisanjem rezolucija? Uputicemo ostre diplomatske note svim potpisnicima Daytonskog sporazuma? Nije nas odbranila demokratija nego puska u rukama obicnog covjeka, patriote ove drzave. Ja sam prvi za demokratiju, za ravnopravnost, za gradjansko drustvo, ali postoje trenuci kada se takve stvari radi opsteg interesa privremeno gurnu u stranu. Sad je takav trenutak. Ne smijemo opet pasti na isti fazon kao 92'

Izgleda da su te iznevjerili oni za koje si godinama glasao pa ti sad nastao kurslus u glavi. Od muke ne znas sta ces pa potezes za prvim sto vidis - a to je Dodik. Pogledaj malo po svijetu koliko radikalizam uspijeva pa ces vidjeti da je kontraproduktivno. Dodik i Tadic samo cekaju taj tvoj radikalizam, to bi im bio kec na desetku.

I na kraju, posto si vec upotrijebio analogiju iz fudbala da ti odgovorim na isti nacin, mozda ces me shvatiti. FIFA je rekla da nek jos jedna baklja padne na teren da ce nam oduzeti bodove ili cak suspendovati. A ti ako ne volis bh reprezentaciju idi pa baci baklju.
Ma ti nista ne kontas. Tadic i Dodik i igraju na tu tvoju naivnost i strah od toga da budes ono sto jesi. Mi cemo da budemo popustljivi, mi cemo da trubimo o kompromisu po svaku cijenu, a oni ce u startu ici zestoko i kao i do sada grabiti krupnim koracima prema rastakanju ove drzave. Zar nije ocito? Zar ne vidis da je medjunarodna zajednica odustala od BiH? Sta mislis zasto se Dodik ne smijeni?

A sto se tice baklji... Pa baklje s druge strane prste vec godinama, a mi samo sjedimo i molimo Boga da nas ne zakaci. Ja uopste ne pozivam na bacanje baklji vec na promjenu taktike na terenu, a ako zatreba i baklje trebaju biti spremne.

A ovo sto pricam nema veze s mojim glasom, pretpostavljam da aludiras da sam glasao za Tihica, SDA ili tako nesto (sto nisam), vec sa tim sto je nestala svaka sumnja u to da Evropa igra na raspad BiH. Kako drugacije ti tumacis podilazenje fasistickoj ideologiji Dodika?
Post Reply