Da se moglo sto vise napraviti, napravilo bi se. Ali nije, a niti ce, jer ne postoje uvijeti za tako sto. Nisu uvijeti samo novac i donacije, nego i ljudi, njihovo znanje, sposobnosti, iskustvo, zrelost,... Proslo je 14 godina od rata i svijetu se u tih 14 godina pokazalo da gradani BiH nisu u stanju (i pored ogromne novcane i moralne pomoci) uspostaviti jednu koliko toliko normalnu i stabilnu drzavu. Ocekivati da ce mozda u narednih 14 godina biti bolje...... Kome su potrebne te iluzije?...Evropi i USA-u? Da su oni toliko naivni ne bi to bile vodece drzave u svijetu.... Gradanima BiH? Da lakse izdrze sa svojom svakodnevnicom, mozda?Prpa.ba wrote:Ja ne vidim zasto ovoliko kukanje i strahovi i nekakav bijes (mada je to bijes pravednika) zbog najavljenog odlaska OHR-a. Ja licno mislim da nam se nista bolje nije i nece moci desiti, a da je bilo pravde, desilo bi se i ranije![]()
Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci su "fulili" historijsku sansu koja im se pruzila od 1996. pa do 2005. godine.
Po prvi put su imali vlastitu vojsku pod vlastitom komandom, vlastitu Federaciju i Kantone, gotovo nikakvo tutorstvo "odozgo", milijarde dolara donacija koje su dolazile, i ogromnu blakonaklonost svijeta, desetke hiljada ljudi koji bi se krenuli vracati na teritorije pod privremenom okupacijom, tj. RS.
Ekonomija je krenula u obnovu i nevjerovatne perspektive su se otvarale pred Federacijom.
Medjutim, tu u igru upadaju od naroda birani predstavnici, poznatiji kao "nasi" politicari. Umjesto ekonomskog buma i modernog drustva, desila se regresija u robovlasnicki kapitalizam kroz kriminalnu privatizaciju kojom su ekonomski unistili vlastiti narod i entitet. Poslijeratni optimizam je nestao, vojska je prebacena na "drzavni" nivo, "popularnost" u svijetu nam je opala a donacije su, naravno, popljackane. Povratnici su postali stalno glasacko tijelo SDA u Federaciji i prica o povratku je zavrsena. Narod se je planski ucinilo ovisnim o socijalnoj pomoci, kako bi bio sto podloznije biracko tijelo, tu je zavrsena i prica o ekonomiji.
Umjesto da preuzmemo odgovornost za vlastitu sudbinu kao sto smo to uradili 1. marta 1992., mi smo se povukli pred najezdom kriminalnog olosa unutar vlastitih redova i pred opcim uvjerenjem da ce svijet obaviti posao za nas.
Zato danas, 2009. godine, umjesto ekonomski jake i stabilne Federacije sa vlastitim Oruzanim snagama, koje zahvaljujuci nasim vlastitim parama i lobiranju u svijetu, svakog momenta mogu preci entitetsku liniju i obaviti sto se obaviti mora, i Republike Srpske u kojoj je ekonomija u potpunosti diktirana od strane Federacije, i u kojoj pod zastitom vlastitih policijskih jedinica zive deseci i stotine hiljada povratnika, vecinom mladih koji su spremni stati u odbranu domovine, imamo to sto imamo.
Naivnim i glupim sanjarijama o Drzavi BiH, i gledanjem na drzavni nivo, zanemarili smo, zapostavili i na koncu unistili Federaciju koja je, htjeli mi to ili ne, nasa. I sada se to vraca kao bumerang, koji se ostaviti jako krvav trag na nasem bicu.
Odlazak OHR-a ce nas prisiliti da po prvi put poslije 1992. razmisljamo svojom glavom, a ne glavom Alije,Sulejmana, Harisa, Zlatka i Visoke Glavesine.
Mozda se jos ima sta spasiti.
Eto procitaj komentare pojedinih koji govore o radikalizaciji ...i to ni manje ni vise nego islamskoj u sred Evrope....
I sta ocekivati od drzave koju bi npr. takvi vodili....