Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Malogradjanin

#626 Re: Satovi

Post by Malogradjanin »

Da li je moguće da je cijena G Shock satova 800-900 KM kod nas? :-) naravno, ovi malo noviji modeli, gledam u SAD-u isti model košta 99 dolara.
Qler

#627 Re: Satovi

Post by Qler »

missko wrote:
Qler wrote:Na kraju sam kupio nesto trece :) Setao gradom, i razgledao satove, i ovaj mi se svidi...

Eto, nadam se da ce me posluziti :D
Kolko si tipla ovo?

oko 460KM,

@shin, gledao sam i F1 ediciju, i nisu mi bili nesto... nekako mi je ovaj bio bolji.. Ma hajde, bit ce satova, ako nista na naselje :D :lol:
MedenoSrce

#628 Re: Satovi

Post by MedenoSrce »

Ja bih ovaj sat

Image

:-? :-? :-?
kween

#629 Re: Satovi

Post by kween »

Image

Uploaded with ImageShack.us

my new one :-)
kween

#630 Re: Satovi

Post by kween »

Image

Uploaded with ImageShack.us

8)
citroen

#631 Re: Satovi

Post by citroen »

sve bi bilo dobro da ovo gore nisu replike, :D :D :D :D i to sa PIK-a :lol: :lol: :lol: :lol:
BlackCaviar

#632 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Većina kolekcije mi se sviđa, ali te ALPHE mrzim. Kopije. Replike.
De mi reci kako si zadovoljan njima? Koji su mehanizmi unutra? Miyota? Kakva im je izrada?

Omega Seamaster je odlična. Neku vintage Omegu i ja sebi tražim po urarnicama, ali su cijene previsoke.
Orient, dobar, samo bih volio da je automatik.
Seiko SKX007/013 - dijelove si naručio od yobokies-a ili? Dobro izgleda.
Kako Marathon leži na ruci? Koje su mu dimenzije? Luminacija? I za njega bih volio da je auto.
Nekog G-Shocka i ja sebi tražim ovih dana. Treba mi za tzv. "roštilj situacije" tj, kad sam na bajku. Riseman mi je odličan, ali ne bih mogao dati toliko para za kvarc. Uzimam najvjerovatnije najobičnijeg DW5600.
Preskačem sve do Monstera. Orange imam i ja, a na watchadoo-u je BOMBA. Najbolje je imati i crnog i narandžastog, jer ponekad dosadi, barem meni, stalno gledati u narandžasto :)
Citizen, dobar, ali auto je privlačniji.

EDIT: da dodam još nešto vezano za citroenov post. I ja ih ne podnosim jer su čiste REPLIKE, ali u svijetu satova ove prolaze kao "hommage", ili ti iste su kao originali, ali se eto ne nazivaju kao original, nego imaju svoj naziv, bla, bla...
K'o što Steinhart to radi, iskopira sve živo sa Rolexa DSSD, i samo umjesto Rolex stavi Steinhart. I cijena je 400€ :dance:
shin

#633 Re: Satovi

Post by shin »

Vec godinu dana ga nosam,

Image

15€ na beju, ne dam ovim garibima kod nas pare za satove, uzimaju lopatom.
anonimni clan

#634 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

[quote="Sarajevo1970"]Mali dio moje kolekcije..

Ako je ovo "mali dio" kolika je kolekcija?
Omega Seamaster je lijepa i dan danas.......40-50 godina poslije.
Moja slabost prema klasici........... :thumbup:
StupskaBitanga

#635 Re: Satovi

Post by StupskaBitanga »

Image
meni je ovaj extra
i marka je mark ecko
Not My Idea

#636 Re: Satovi

Post by Not My Idea »

moja dva

Image
Image
StupskaBitanga

#637 Re: Satovi

Post by StupskaBitanga »

trena mi neko iskusan u ovoj brašnii tj oko satova jer ja baš nemam pojma
Kakvi su satovi mark ecko?
StupskaBitanga

#638 Re: Satovi

Post by StupskaBitanga »

Sarajevo1970 wrote:
StupskaBitanga wrote:trena mi neko iskusan u ovoj brašnii tj oko satova jer ja baš nemam pojma
Kakvi su satovi mark ecko?
Neznam sta da ti kazem.. Ecko je dio Timex kompanije a upotrebljavaju standardni Japanski miyota mehanizam.
Sto se tice tehnike i kvalitete nista posebno. Jednostavna 'modna' marka. Ja licno nebi nikad platio preko €50 za
tako nesto. Neznam koji si model mislio uzeti?
našao ovo na netuImage i dopalo mi se iako ću razmisliti i dobro prije no što kupim
možda izčeti i kakva poznatija marka
BlackCaviar

#639 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Hvala na detaljnom odgovoru :)

Fino si ti zagrizao u modderske vode. Kad završiš sa tim moddanjem Monstera, postaj tu na forum da vidim, možda i ja nešto od svog uradim :D

Izvini, ali ja te Alphe smatram kopijama (isto kao i Steinhart, Debaufre, Ocean7 i ostale mikrobrendove, kao i pojedine modele velikih firmi). One to i jesu. Pojam "hommage" je izmišljen kako bi se opravdalo kopiranje. Mislim, iskopirati sve, svaki detalj, turit' to kao svoj sat jednostavnim štampanjem drugog naziva je kopiranje.
Zamisli, nađeš se na nekom važnom sastanku i prekoputa tebe nađe se isto tako neki ljubitelj satova (ne mora biti ni ljubitelj) a ti na ruci imaš tog "Sub-a". I kaže ti:"Kolega, sviđa mi se vaš sat. Rolex, jel' tako?" A ti ogledaš na sat, a ono piše "Alpha". Sebe lagati? (izvini što pametujem, ali takozvani hommage ne podnosim)

Ne mogu sebi kupiti Mercedes, sviđaju mi se, ali na ovo ne pomišljam
Image

P.S. Daj postaj slike i ostatka kolekcije, a pogotovo ako imaš još neki vintage (samo Alphe zaobiđi) :P
todd_smith

#640 Re: Satovi

Post by todd_smith »

BlackCaviar

#641 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Volio bih uživo vidjeti i Monstere i SKX007 i da vidim svojim očima Alphe :D

Imaš PP
Jack Be Nimble

#642 Re: Satovi

Post by Jack Be Nimble »

Ovo je moj sat, u danasnje vrijeme je malo glupo imati sat al eto nosim ga :).

Image
BlackCaviar

#643 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Jack Be Nimble wrote: u danasnje vrijeme je malo glupo imati sat
Stvarno, niđe veze konstatacija :?

@Maradona, predobro si ukomponovao sve to 8)
Jack Be Nimble

#644 Re: Satovi

Post by Jack Be Nimble »

BlackCaviar wrote:
iPhone u dzepu a ja imam sat na ruci :-) da je 95 pa hajde i nekako.
Dwndler

#645 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Jack Be Nimble wrote:
BlackCaviar wrote:
iPhone u dzepu a ja imam sat na ruci :-) da je 95 pa hajde i nekako.
Ima logike da ti nije potreban sat, kao uredjaj koji pokazuje vrijeme.
Ali, jedini "legalni" nakit za muskarce je sat, plus na to dodas historiju i mehaniku satova, jos ako je naslijedjen, plus da se mozda uklopi i sa odjecom (cipele, kais i boja narukvice(kaisa) na satu).
I ja imam nekih 60-70 rucnih i oko 20 dzepnih satova, plus jos nesto onih iz auta u autobusa iz 50'ih, takozvani 8 days mehanizama i jos svasta ponesto :razz:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

itd. itd. 8-)

Citao sam u zadnjih par postova nesto u vezi Rolex-a, neko je napisao da su ima satovi slicni. I pomalo dosadni. Imao sam i ja takvo misljenje na pocetku svog kolekcionartsva, ali me je sad recimo submariner malo zagolicao. U mojim ocima, plus Rolexa. je sto su jos uvijek samostalna firma i prave sami svoje mehanizme, dok recimo Omega to odavno ne radi, a Breitling je tek u zadnjih par godina prvi put napravio svoj mehanizam. Zato se ja recimo baziram na "zlatnom dobu" urarske tehnike i drzim se perioda do pocetka 70'ih, kad je dosao quartz i ukakio sve :x

@Sarajevo 1970:
Mislim da nikad ne bi dodavao lume na onaj Seamaster 600, jer ga to u mojim ocima kvari, radje ostaviti kakav jeste.

Image
znam sekundarica nije orginalna,ali stas

Image

Image

Image
anonimni clan

#646 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

[quote="Dwndler"]
Skidam kapu za ovo sto si postavio i napisao!
Zenit plafon,Omega vjecna klsika,moj IWC ipak ljepsi........ :D
Predpostavljam da se urarstvom bavis malo ozbiljnije ili neko porodici ........
Bilo bi lijepo da nam pokazes jos koji primjerak iz kolekcije...........
Pozdrav!
dolmetscher

#647 Re: Satovi

Post by dolmetscher »

Cuvate li satove u posebnim kutijama ili ste ovako "uredni" kao ja? :)

Image
bushido

#648 Re: Satovi

Post by bushido »

Pratim ovu temu od pocetka pa reko da se i prijavim.

Image

Imam ova dva sata,prvi 28godina i onda sam odlucio da se ponovim prije 6-7 godina(kao sto vidite ukus se nije promjenio :D ).Za ovaj prvi sam dao skoro citavu platu (u to vrijeme 83g) dok drugi nije uopste bio skup pa kontam da nije dupljak.Molio bih misljenje poznavaoca,posto vidim da ih ovdje ima dosta, hvala !

1.Image

2.Image
Dwndler

#649 Re: Satovi

Post by Dwndler »

dolmetscher wrote:Cuvate li satove u posebnim kutijama ili ste ovako "uredni" kao ja? :)
Zadade me u posao :D
Imam kutija,ali imam i satova, pa nisam bas nesto 100% uredan

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Dwndler

#650 Re: Satovi

Post by Dwndler »

anonimni clan wrote:
Dwndler wrote: Skidam kapu za ovo sto si postavio i napisao!
Zenit plafon,Omega vjecna klsika,moj IWC ipak ljepsi........ :D
Predpostavljam da se urarstvom bavis malo ozbiljnije ili neko porodici ........
Bilo bi lijepo da nam pokazes jos koji primjerak iz kolekcije...........
Pozdrav!
Trzni sliku svog IWC-a da vidim. Inace moj IWC je kupljen u naletu i na ludacku srecu. Posto u DK ima dosta buvljaka,ali nije to buvljak tipal gdje se samo smece prodaje, vec ima dosta kvalitetne, ocuvane robe, a bude i dizajneskih stvari. Naletim jednom i uhvatim se za jedan sat i zena trazi 25 KM, i tamo vamo, reko imas li jos, kaze ima i ja nadjem ovaj IWC, kao ovaj je 40KM. Reko mogu li oba za 50 i tako kako sam joj dao 50KM, omdah sam izletio,da ne bi skontala, ali mislim(tj. znam) da pojma nije imala sta je prodavala:-)
Evo slika jos par satova, a slike mojih nekih Zenith-a mozete vidjeti ovdje http://vintagezenith.blogspot.com/ , jest da nismo dodali nista novo zadnjih 1-2 godine,ali stas.
Urarstvom kao zanatom se uopste ne bavim, tj. ne znam. Imam alata za otvaranje sata i promjenu stakla i jos stoska, ali ciscenje i pozmazivanje ne znam,a i nije mi u krvi, da se tako izrazim.

Neki od pokazanih satova su prodani ili mjenjani, a to je dio kolekcionarstva 8)

Image
KM Siegerin (Alpina) (KM znaci Kriegs Marine, tj. ratna mornarica njemacka iz II svjetskog rata) kupljen za 5 KM :D prodan sa zaradom :thumbup:

Image
Danas frisko kupljena

Image

Image

Image
ova je od juce :razz:

Image

Image
Omega cal. 332, tzv. bumper automatic ili cekic automatik, neka vrsta pretece automatik satova sa rotorom (rolex imao patent na ove sa punim rotorom, koliko ja znam). Inace moje sakupljanje je pocelo sa Zenithom (u biti prvi mehanicki sat mi je bio Maurice Lacroix Reserve de marche), ali sam poslije prosirio malo horizont na ove bumper automatic (kojih sam 6-7 komada Omega mjenjao za onog El Primero-a),a u zadnje vrijeme ganjam i kronografe (preteznoo colum wheel, ali moze i druga vrsta mehanizma)

Image
Ovaj je takodje dosao u zamjenu, tj. da sam jednu connie i "ranchera", ali sam onu connie vratio :mrgreen:

Image

Image

Image

Ja mislim da je od mene dosta slika :dance:
Last edited by Dwndler on 10/07/2011 11:45, edited 2 times in total.
Post Reply